login |

Chicago Fire: vége az 1. évadnak – írta LaCRossE

2013. 09. 11. 21:57 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

És milyen átkozottul régen is volt már vége. Sajnálatos módon az ígért kritika szépen lassan elfelejtődött, így most igencsak törhettem a fejem, hogy mi is történt a fináléban. Persze újra is nézhettem volna, de az a helyzet, hogy inkább a csalás mellett maradtam, így utána olvastam.

Szóval ezúttal rövid lesz a kritika, de mivel legutóbb a pilot idején volt írás a Chicago Fire-ről, ezért érdemes lenne pár szóban beszámolni arról, hogy miképp alakult, formálódott a közepesen induló tűzoltós sorozat. És persze, ha valaki kitartott a fináléig, akkor kibeszélni a szezont, hogy meggyőzzük vagy eltántorítsuk a bizonytalanokat.

A Chicago Fire nem operál túlzottan nagy cliffhangerökkel, a finálé ebből a szempontból elég zsenge volt, mindössze egy terhességgel kapcsolatos húzás volt, semmi komoly, bár az évadzáróé előtt néhány résszel léptek meg egy olyat, ami azért igencsak érdekes volt.

De mégis, ebben rejlik az, amiért megszerettem a sorozatot. Egyszerű, mert tényleg csak a tűzoltók (és mentősök, a végén a spinoff megalapozása miatt a rendőrök is – tiszta Harmadik műszak-feeling) munkájával és magánéletével foglalkozott.

A 24 részes évad alatt pár-pár részben lefedtek egy szálat, aztán tovább is mentek a következőre. Ennyire egyszerű volt és tetszett, hogy nem akadnak meg egy-egy sztorinál, mert némelyik bizony unalmasabb volt (ld. Severide gerinces mizériája is, egyedül arra szántak a szükségesnél kétszer annyi időt), de válóoknak semmiképp sem nevezhető.

Persze lehet, hogy valakit más fogott meg a sorozatban (ha ugyan megfogott), az akció vagy a karakterek – részemről tényleg az jött be, hogy pontosan azt szállította a sorozat, amit ígért. Tűzoltást. Mentést. Drámát.

Ha értékelni kéne a sorozatot… hmm, a szívem szerint megszavazható 7/10 gondolom, kiverné a biztosítékot, mert annyit kapott egy tucatnyi “jobb” sorozat, az 5/10 meg kevés lenne, mert igazából tartotta az egyenletes szintet. Aztán csak nehogy ez legyen a Chicago Fire veszte, mert ahogy mondjuk a The Glades-nél, úgy itt is a sorozat rovására mehet az egyenletes jó, de mivel nem változik semmi, egyre egyhangúbb színvonal.

10 hozzászólás Ne habozz!

panda - 2013. 09. 11. 22:19

Nem tudtam mire számítsak, mikor megnéztem a pilotot, de szép lassan leragadtam mellette, és nem akartam, nem tudtam veszni hagyni. Változatosság volt, hogy nem egy kórház vagy rendőrök életébe látok bele, együtt drámáztam Casey-vel és a srácokkal. Nekem ez kell, ha guilty pleasure-re vágyom.

szalesz123 - 2013. 09. 11. 22:23

ha tűzoltás és sorozat, akkor Ments Meg, ez ahhoz képest hol van? :)

ALDO - 2013. 09. 11. 22:24

EGyetlen országos újonc pilot sem untatott ennyire, mint a Chicago Fire. Sokan írták, hogy pár rész után szépen beindul, de nem vitt rá a lélek, hogy adjak neki egy második esélyt.
Végig azon agyaltam, hogy Jesse Spencernek volt ausztrál akcentusa, vagy próbált úgy tenni, mintha nem lenne.

winnie - 2013. 09. 11. 22:38

aldo: szerintem nem beindul, mert nincs hova beindulnia. egyszerűen nekem is jobban tetszett a folytatás. lehet, hogy jobb esetek voltak? vagy jópofább történések?

winnie - 2013. 09. 11. 22:39

szalesz123: ahhoz képest egy országos csatornán:) nem valami sötét drámára és fekete humorra kell gondolni, csak mentésekre.

m76 - 2013. 09. 11. 23:10

Mi az, hogy egyhangú szívnoval? Azt hogy egy sorozat egyenletesen jó, nem tudom hogy lehet negatívumként értelmezni. Nem a hullámzástól lesz valami jó, de a hullámzás még mindig jobb mint ha valami folymatosan gyenge részeket produkál.

winnie - 2013. 09. 12. 05:56

olyan korábban, más sorozatnál is volt, hogy same old, same old lett és az ember belefásult. valami hasonlóra utalhattamm anno én is a modern familynél vagy a white collarnél, hogy lejárt nálam a szavatosságuk. a MF nem volt rosszabb a 4. évadban sem, mint korábban, csak egyszerűen semmi sem változott benne. (anno a house esetében volt erre vonatkozó hét kérdése is.)

Rózi - 2013. 09. 12. 08:03

én még tavaly kezdtem el ezt a sorozatot, de a 6.-7. résznél abba is hagytam, mert teljesen érdektelen lett.. amellett, hogy borzasztóan unalmas(számomra)

Junkieka - 2013. 09. 12. 15:41

Talán azért nehéz elsőre rákattanni, mert olyan az eleje, mintha a közepébe pottyantál volna bele. Sok szereplő, sok-sok egyéni történet morzsákban, nem igen mutatgatták be a szereplőket, csak kapkodtad a fejed, akciók…. de pár rész után már letisztul, megszokjuk a sok új arcot, bele lehet süppedni ebbe a világba. Nem mondanám, hogy hűdenagyonjó sorozat és hogy mennyire izgalomba hoz a folytatás, de szívesen elnézegetem és nekem ide nem is kell mélyebb drámázás, komolyabb karakterek. Jó ez így.
Mondjuk kicsit több akció jöhetne és kevesebb korrupt-rendőrös részt, mert az nekem nagyon nem illet ide. Kicsit túltekerték azt a figurát, remélem végleg távozik a spinoffba és nem kell vele többet találkoznom. :D

payskin - 2013. 09. 17. 00:02

Most daráltam le, vegyes érzelmeim vannak. Egy csomó dolog tetszett, főleg a különböző karakterek, meg tényleg az, hogy a legtöbb átívelő szálat le tudtak zárni néhány rész után.

Volt viszont, amit nem tudtak/akartak hamar lezárni, és borzasztó lett:
– a Casey/Dawson vergődés,
– Severide mágikus meggyógyulása (10+ részen keresztül lebegtették, hogy legjobb esetben egy év kihagyás, rossz esetben soha nem lehet többet tűzoltó, aztán a műtét utáni következő részben már el is volt felejtve az egész),
– Shay mágikus, karcolás nélküli meggyógyulása a téli szünet előtti cliffhangerből,
– a Dawson/Mills felbomlás a főnök-és-az-anyám-de-miért-nem-mondtad-el-hamarabb problémakör miatt (azt hittem, megzavarodok),
– rendőrbácsi pálfordulása (a spin-off miatt?) is fura volt.

Hirtelen ezek jutnak az eszembe. Cruz sztorija az öccse megmentésével kimondottan jó volt, és a “lezárása” is, bár volt benne némi (szupermen-effekt), Treat Williams, mint Severide apja, és a Mills körüli titok is jó volt (jobban örültem volna, ha Dawsont kihagyják belőle). Casey anyja kontra nővére nagyon jó kis szál volt, és a vége felé az egész kocsma szál is bejött, sőt, az erre épülő cliffet jobban várom, mint a terhes Sarah Shahit.

És persze közben mindenféle tűzoltós dolog is történt. :D

6/10-et megítélhetünk neki. Azt még nem tudom, hogy a második évadot folyamatosan vagy ugyanígy késői darában vállalom-e be.

“Ments Meg”-gel annyi közös halmazt alkot, hogy abban is és ebben is vannak tűzoltóautók, tűzoltók és esetek. Tök más.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz