login |

Orange is the New Black: az 1. évad

2013. 09. 13. 22:30 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár a pilot is erős volt, és sugallt a későbbi minőségből, de nem eleget, nem jött le, hogy az Orange is the New Black lesz a nyár sorozata. Pedig az lett.

A szériát az a Jenji Kohan készítette, aki ezelőtt a Weeds-szel bizonyított. Az első pár évadban azt, hogy vannak ötlete, később pedig a minőségesés mélységeit is megmutatta. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nem néztem ki belőle ilyen minőségi drámát, mint amilyen az Orange is the New Black.

A történet ugye annyi, hogy egy alapvetően békés nő, akinek volt régen egy vad korszaka, börtönbe kerül az akkor elkövetett bűnéért. Bár nem olyan a hely, mint amilyennek a legrosszabb börtönfilmek alapján gondolnánk, de azért nem egy leányálom. Kohan ezúttal is azt mutatja be, ahogy egy átlagos nőből egy sokkal keményebb lesz a körülmények hatására – már, ha a “kemény” jó jelző rá.

A sorozat erőssége mindenképp az, hogy részről-részre ügyesen mélyíti a drámát. A főhős bezártsága, a vele összezárt nők, a hátrahagyott vőlegényének kétségei olyan jól vannak adagolva, hogy az ember tényleg érdeklődve tudja figyelni a különleges helyzetük.

Ha a családi dráma nem elég, akkor itt van az is, hogy minden rész egy elítélt rossz útra térését mutatja be flashback szerkezettel. Tiszta Lost, ahogy folyamatosan mélyülnek a mellékszereplő karakterek is a nekik szánt percekkel, így telítve meg élettel az első ránézésre tipikus 2D-s börtönlakó kliséket.

Tépem itt a számat, hogy dráma így meg úgy, de ha éjsötét lenne az egész, mindenki borzasztó sorsával, akkor nem lopta volna be ennyire az embere szívébe magát a sorozat. A sok érzelmi mélypont mellé, vagy talán pont ezek miatt, eszméletlen feelgood pillanatokat is kapunk néha. Nem minden napfényes, de amikor igen, akkor szinte tökéletesen, mentesen minden giccstől.

Azt hiszem, a Netflix nem tökölt az első rendes évében. House of Cards, Arrested Development, Orange is the New Black, mind minőségi, és még a Hemlock Glove is szórakoztató. Így kell berobbanni a köztudatba, a folytatásokat pedig majd meglátjuk.

32 hozzászólás Ne habozz!

Marci - 2013. 09. 13. 22:52

Nekem addig tetszett, amíg sok “külvilági” jelenet volt és össze volt vonva a kinti élet és a börtön. A baj az, hogy a közepétől az utóbbi helyszín gyakorlatilag teljesen átvette a szerepet. Persze mondhatnánk, hogy nyilván, mivel alapvetően erről szól, de nekem úgy mindenestül volt érdekes ez az egész, a börtön téma önmagában teljesen érdektelen. Többet akartam pl. Jason Biggs karakterét látni, Ő egy nagy plusz volt a sorozatban.

Nálam ez az ‘így kell elrontani a jót’ kategória, a vége már kifejezetten nyögvenyelős és szar volt, az utolsó 2-3 részt alig bírtam végignézni.

SpockCooper - 2013. 09. 13. 22:54

A könyv rosszabb volt! Bizony, olvastam! A pilot nem lett jó, de a 2. résztől már jól lehet látni, hogy mire számíthattok. Trek rajongók, gyertek, nézzétek, a konyhafőnök ismerős lesz nektek.

TJ - 2013. 09. 13. 23:03

Nekem nagyon tetszett az elejétől a végéig. Trekkie-ként pedig… :D
2. évad… please… NOW!!!!!

CodenameAZS - 2013. 09. 13. 23:17

Nagyon bejött az első évad, de Prepon távozása miatt kissé félek a második évadtól…

szendroib - 2013. 09. 13. 23:18

Egész jó volt a sorozat még férfi fejjel is, mondjuk nekem a Weeds jobban tetszett, több volt a szerethető karakter talán. A legtöbb epizódban nem sikerült a játékidőt rendesen kitölteni érdekes dolgokkal, a másik oldalon viszont csomó karaktert keveset láttunk, lehettek volna ők a töltelékek helyett. SPOILER Pl. egy bizonyos haláleset sem üt akkorát ha a karakter kb negyed órát szerepelt előtte összesen. A flashbackek érdekes ötletek voltak, de szinte egytől egyig túl kevés, gondolom majd a 2. évadban továbbviszik őket. Jenji Kohan tehetségét dícséri, hogy még így is nagyon élvezhető a sorozat, de szerintem kicsit túl van értékelve azért. (ok mondjuk idén nyárról nem tudnék jobbat mondani, de ez meg a nyarat minősíti :) )

jikke - 2013. 09. 13. 23:33

elso 4 rész zseniális. a humor sokkal jobban elvan talalva benne mint a drama. sajnos a kozepetol naon unalmas lett

Pörkölt - 2013. 09. 13. 23:37

Ennyire még nem csodálkoztam sorozat hájpolásán, mint ezen.
Bár tény, hogy háromdimenziósak a karakterek, csak éppen gyurmából vannak, és részről részre tök más alakokat vesznek fel, aszerint, hogy milyen drámát szeretnének becsempészni a forgatókönyvírók. Így aztán nehéz izgulni, drukkolni, együttérezni.

Meteor - 2013. 09. 13. 23:38

Nagyon jó volt az első évad, de sír a szívem Prepon (Alex) kilépése miatt :( remélem tudja tartani a színvonalat a sorozat :D Hannibal után a legjobb újonc.

mártonka - 2013. 09. 14. 00:29

Engem nagyon berántott, iszonyúan tetszett.

kardigán - 2013. 09. 14. 01:34

@SpockCooper megéri azért megpróbálni a könyvet, vagy kifejezetten nem jó?

paranoid android - 2013. 09. 14. 04:01

Fantasztikus évad volt. Részben a kezdeti szkepticizmusom miatt is tűnhet így – mert kétségtelen, hogy nem hibátlan a sorozat – de a lényeg, hogy valami eszméletlen jól szórakoztam.
Nekem a közepe felé ült le egy kicsit, de aztán az évad végére nemhogy visszatért az első részek minősége, hanem túl is szárnyalta azt. Egy erős 8/10 lett nálam.

A történetvezetés kitűnő. Szépen vitték a szálakat, végig érdekes tudott maradni. Nem untam egyetlen percet sem, pedig az elején féltem a Jason Biggs történetszáltól, mert a külvilág nem érdekelt, ahogy a rabcsaj-őrsrác viszonya is baromi unalmasnak ígérkezett, amikor már az elején felvezették. De az ilyen mellékszálakat remekül adagolták.

A fő szál meg igazi csemege. A főhősnőnk elengedhetetlen változása egy ilyen saját szabályaival rendelkező mikrovilágba kényszerülés miatt. Ami nemcsak megkeményít, hanem önreflexióra késztet. Nekem ez tetszett a legjobban: hogy mivel itt nincs helye az önbecsapásnak és a következmények azonnaliak ezért részről részre felül kellett vizsgálnia döntéseit, tetteit, és az évad végére nemcsak keményebb, hanem jobb ember is lett Piper szerintem. Annak ellenére, hogy elég szörnyű szituációban hagytuk ott az évad végi cliffhangernél.

Persze a legnagyobb pozitívum a gazdag és változatos karakterek, akiket egyre jobban megszeret az ember, és ha néhányat nem is sikerül, azokat is élvezet nézni. Piper mellett nekem Crazy Eyes lett a kedvencem. A flashbackek kitűnően működtek, erősítve a drámai részen, de a sorozat humora is első osztályú.

A színészek is kitettek magukért, nekem főleg (a hihetetlen bájos) Taylor Schilling játéka tetszett. Nagyon megszerettette velem a karakterét, pedig nem mindig a legkedvelhetőbb figura Piper. Bár ez a legtöbb karakterre igaz, hogy sok jellemhibával rendelkeznek, mégis szerethetőek.

Shyllard - 2013. 09. 14. 08:54

Először én csak húztam a számat, hogy áhh biztos nem olyan jó, mint ahogy mindenki mondja, aztán olyan jól beszippantott az egész, hogy iszonyat gyorsan ledaráltam a részeket. Iszonyat jó az egészben a folyamatos érzelmi hullámvasút és a vége, áhh… Hiába nem nagy fordulat vagy hasonló, de annyira jól ráépítettek, hogy számomra az egyik legjobb évadzáró lett amit eddig láttam.

tobias88 - 2013. 09. 14. 09:20

tényleg jó nagyon eddig. Meglepett, hogy szinte csak női szereplőkkel képesek az érdeklődésemet felkelteni :)

AT - 2013. 09. 14. 10:20

Remek sorozat, nálam még mindig tart mivel felirattal nézem, ezért nem is olvasom a kommenteket, aki csak úgy ledarálta az rosszul tette szerintem, mert ez pont az a sorozat ami heti felosztásban ütős igazán, jól teljesít minden rész, és darálva elveszhet a “hatás” nagy része.
Mindig is szerettem az ilyen sorozatokat, és maga a “leszbi” téma nagyon sok jó filmet és sorozatot hozott már, ez is közéjük fog tartozni…
Persze nem ez a fő témája a sorozatnak, nem olyan mint az L, sokkal inkább romlott’ életszagú a története, hiszen egy börtönben játszódik és elítéltek a főszereplők.
Tudom, hogy ez már túlzás, de a Lost-os elemek itt is megtalálhatóak, a vissza emlékezések remek magyarázatot szolgáltatnak az aktuális részben látott életutak megértéséhez, anélkül, hogy meg kéne magyarázni, ki mit miért csinál és csinált. No meg az elszigeteltség a külvilágtól, ami minél erősebb, annál könnyebben tudja a néző elfogadni a látottakat. És ugyan így remek hatása van annak, hogy nincsenek ruhák, mobiltelefonok (éppenséggel egy volt), internet, termékek, bútorozott lakások stb. így a néző fókuszálhat a színészek kitűnő alakításaira, és a kitűnő párbeszédekre.

rayne - 2013. 09. 14. 11:02

Javítsatok ki ha tévedek, de ez a sorozat lenne a Szökés sorozat női változata?

sherlock20 - 2013. 09. 14. 11:22

rayne: azon kívül, hogy börtönben játszódik, semmi hasonlóság nincs.

mártonka - 2013. 09. 14. 11:27

rayne: Ki kell, hogy javítsunk:D

m76 - 2013. 09. 14. 11:38

Engem sajnos a sok pozitív kritika ellenére is nagyon riaszt valami miatt ez a sorozat. És nem azért mert női szereplők jajj, hanem maga az egész alapkoncepció totál érdektelen számomra. Ha ugyanez lenne férfi főszereplővel akkor ugyanúgy nem érdekelne, vagy még jobban.

joshua7 - 2013. 09. 14. 11:46

A pilot-post után végignéztem az egészet, egész jó volt, jöhet a 2. évad.

SpockCooper - 2013. 09. 14. 12:50

@kardigán A könyvről a véleményem:
A könyv annyira különbözik a sorozattól, annyival kevesebb, hogy el is gondolkodtam rajta, hogy vajon mennyire lenne perelhető a csatorna, ha az író nélkül előáll ezzel a sztorival. A könyvből a Piper által elkövetett bűncselekményt veszik át, Larry és Prepon karaktere valós személyeken alapulnak. A sorozat eseményeit nem a könyvből vették. A könyv legfőbb baja, hogy nincs is cselekménye, csak halad az idő a börtönben. A könyvben nincs semmilyen leszbikus cselekmény a börtönben. Szóval nem jó a könyv, de segít valahogy kibírni a következő évadig. Év sorozata eddig nálam ez.

bikkbakk - 2013. 09. 14. 13:41

a könyvhöz annyi köze van a sorozatnak, mint Seinfeld, Larry David életéhez a sorozataiknak, vagy a valódi Seth Rogennek és társainak a This Is The End-beli énjükhöz.

Az egyik egy élménybeszámoló, a másik fikció.

pompom - 2013. 09. 14. 15:08

Nekem is nagy kedvencem lett a sorozat. Tetszik az alap sztori, jók a visszatekintések, a karakterek és a színészek. Red, Alex, Nicky, Taystee, Piper , Crazy Eyes, Pennsatucky, Healey, Pornstache mindig jó humor és dráma forrás. Taylor Schillingnek és Laura Preponnak nagyon eltalált a szerep hiányozni is fog Alex a következő évadból. Ha hibát keresek akkor lehetett volna a vége felé több visszatekintés. És dráma ide vagy oda én rengeteget nevettem miközben néztem. Tele van jó kis beszólásokkal, szituációkkal. Egyszóval város a következő évad.

pompom - 2013. 09. 14. 15:11

Nekem is nagy kedvencem lett a sorozat. Tetszik az alap sztori, jók a visszatekintések, a karakterek és a színészek. Red, Alex, Nicky, Taystee, Piper , Crazy Eyes, Pennsatucky, Healey, P@rnstache mindig jó humor és dráma forrás. Taylor Schillingnek és Laura Preponnak nagyon eltalált a szerep hiányozni is fog Alex a következő évadból. Ha hibát keresek akkor lehetett volna a vége felé több visszatekintés. És dráma ide vagy oda én rengeteget nevettem miközben néztem. Tele van jó kis beszólásokkal, szituációkkal. Egyszóval város a következő évad.

dinnyemano - 2013. 09. 14. 18:59

én is darába néztem most. Piper olyan volt, mint egy napraforgó. tényleg fucked up…
folyamatosan kavart és elcseszett mindent.
és mégis végig szerettük.
(talán én azért mert én sem vagyok következetes sajnos)

olyan jó karakterek voltak,
köcsög perverz mendez még a maga módján szexis is volt.
crazy eyes olyan cuki volt, mikor megkérdezte miért hívja mindenki crazy eyesnak…
alex még női szemmel is dögös volt…

jó volt…
a cliff alapján lesz még egy pár évad…

ayren - 2013. 09. 14. 19:58

Csatlakozom azokhoz, akik szerint túl van értékelve. Oké, nem rossz az alapszitu, és van atmoszférája is, plusz néhány érdekes karakter, de mostanában annyi sorozattal találkoztam, aminek erős az atmoszférája (lásd legújabb angol krimik pl. Broadchurch), és valami miatt mégsem az igaziak, hogy az OitNB csak ezek sorát szaporítja. Rendben, ez legalább nem töményen depressziós, ha feelgoodnak azért nem is nevezném, inkább valami viszonylag kellemes átmenet a kettő között. Mégis, csak a 6. részig bírtam, akkor teljesen ráuntam, és kaszáltam.

topofthemorning - 2013. 09. 15. 08:26

Hát, nem tudom…

Vagy kétszer majdnem abbahagytam a darát, aztán végül megnéztem, de nem biztos, hogy a következő évadra maradok.

Az ötlet, a karakterek tetszenek, de annyi következetlen baromságot csinálnak a karakterek, hogy nem bírom… kicsit erőltetett lett már a végére.

sanddio - 2013. 09. 15. 10:58

Én még csak a 6. résznél járok, szóval nem tudom mi történt az utolsó 7 részben.
Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de én szörnyen sajnálom Piper karakterét, és nem értem azokat aki mondják, hogy jobban kedvelik Alexet.
Szerelemből, naivságból tett egy hülyeséget, amiről nekem az jött le, hogy akkor nem is tudott. Jó lehet mondani, hogy Alex már az első találkozásnál mondta, hogy egy nemzetközi drogkartellnek dolgozik, de aztán elnevette magát. Ergo jelezte, hogy persze csak vicceltem.
Ha szigorúan törvényesen nézzük, valószínűleg jogos a bűnhődés. Azt hiszem azonban fiatalon sok ember csinál hülyeségeket, esetleg ennél nagyobbakat is, amit aztán simán megúszik.
Szerintem nagy kérdés mi a kisebb rossz. Ha azt mondjuk,oké kisanyám naiv voltál nem gondoltad át amit tettél, hogy honnan van a pénz amiből utazgattok, jól éltek stb. Ejnye-bejnye esetleg egy felfüggesztett börtön, vagy valami kisebb büntetés.
Vagy az, hogy börtönbe zárjuk nem törődve azzal, hogy azóta nem követett el bűnt, felépített egy felnőtt kapcsolatot, vállalkozást és kockáztatjuk, hogy a börtön esetleg olyat hoz ki belőle ami amúgy nem is lenne benne.
Nem véletlenül mondja az elején Healy, hogy ő már nagyon régen dolgozik itt, de még mindig nem érti az igazságszolgáltatás működését.
Sok hülyeséget mond Piper anyja, de azért elgondolkodtató, ha valóban tárgyalásra mennek, vajon elítélik e. Larry apja, akiről többször elmondták, hogy nem kedveli a menynek valót, lehet azért mondta azt, hogy vonuljon csak be a kislány, hátha nem bírja ki a kapcsolat.
Ami Alexet illeti, aki mindig hangsúlyozza mennyire szerette Pipert és mennyire fájt neki amikor elhagyta, az első adandó alkalommal feldobja. Bosszúból, vagy hogy kevesebbet kapjon, de szerintem ez mindenképpen egy aljas tett. Véleményem szerint jogos amit az elején Piper, később az anyja mond, hogy ellopta egykori nagy “szerelmének” az életét.
Bocsi, hogy hosszú voltam, de ki kellett írnom magamból.

Skylos - 2013. 09. 21. 17:13

Na nézzük…
A könyvet nem olvastam, de a sorozat ütött. Dogget-et nem bírom, nagyon sok nekem, de a közötte és Alex közötti “vita” elég vicces. :D
Nagyon bírom Alexet, Taystee-t, Poussey-t, de ki nem állhatom Crazy Eyes-t!!! Kikészít az a nő!
Na de a lényeg, hogy SPOILER Trish halálát jól elintézték, szegény csaj épphogy 20 percet szerepelt az egész évadban, én amúgy bírtam SPOILER VÉGE
P.rnstache nagyon nagy arc volt az elején, de egyre unszimpatikusabb… :/

AT - 2013. 10. 04. 23:21

Köszönet a felirat készítőnek!!! Óriási volt a sorozat, egy kész tanulmány, minden tekintetben életszerű és valóságos, elképesztően földhözragadt és őszinte, ugyanakkor teljesen elszeparált és kívülálló, a színészek ahogy megformálják az egyes karaktereket, a rasszokhoz tartozó kultúrát és viselkedést, ahogy smink nélkül rondán állnak a kamera elé rongyokban, és mégis képesek úgy játszani, mintha tök természetes volna minden, úgy, hogy azért nem éppen egy megszokott, megtapasztalt élethelyzetet kell eljátszaniuk, hát nem semmi. És, hogy maga a történet, miként szippantja be a nézőt? Úgy, hogy semmi nem marad elvarratlan, semmilyen okozat nem marad ok nélkül, és mindennek megvan a miértje, nem kell értetlenül markolásznunk a távirányítót egy-egy jelenet után és azon gondolkoznunk, hogy mi van a másikon, mert itt azt történik amit mi gondoltunk, hogy történni fog, haladunk a történetben előre, és észnél vagyunk. Lassan ez lesz egy sorozat legnagyobb előnye, hogy közben nem kell azt mondanom: Ok ezt nem értem, hogy miért csinálja vagy mondja, de nézem mert nincs más…

Sonyone - 2014. 04. 24. 16:48

Legjobb sori. Prepon nem távozik nyugi ;)4 részben lesz benne, de a 3 évadra visszatér teljesen.

mr.claude - 2016. 11. 30. 16:07

Most fejeztem be az első évadot. Az eleje még tetszett, érdekes volt de ahogy haladtunk mintha valami paródiát néztem volna.

Elvileg nem egy fehérgalléros börtönben járunk mégis itt mindenkinek az “előtörténete” olyan alakokat fest le akik nem is tettek semmi rosszat, sőt csak véletlen kerültek oda (jógás nő, futó lány) vagy amúgy morálisan jót cselekedtek (ms. claudette). Egyedül ‘jézuskiválasztott’ Dogget akiről hihető a kép, de ott meg döbbenet a hívő/bekerülési történet.
Nem tudom mintha azt akarná sugallni a sorozat hogy az amerikaiak hülyék, a rendszerben dolgozók hülyék, meg egyébként mindenki hülye.
És erre rátesz még egy lapáttal a vőlegény karaktere aki minden csak nem férfi. Nem tudom kinek akar fricskázni ezzel, de ez a nyikhaj 30x évesen még anyutól-aputól kér pénzt lakásra, munkája nincs, stílusa nincs, határozottsága nincs. Mégis mennyi esély van rá hogy egy Piper összeáll egy ilyen szerencsétlenséggel? Komolyan szenvedés volt nézni az ő részeit, én éreztem magam kellemetlenül hogy ilyen “férfi” létezhet a világon.

Azt hiszem a többi évadból már elég lesz nekem az itt leírt összefoglaló.

mr.claude - 2016. 11. 30. 16:46

Még annyit hozzátennék hogy úgy látom nem véletlen 40 perc körüliek az átlag amerikai sorozatok, úgy látszik annyit tudnak lekötni. Itt többször is éreztem hogy ezek az 56-60 perces részek a közepén kissé szenvednek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz