login |

Doc Martin: kezdett a 6. évad – írta ayren

2013. 09. 16. 17:16 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Felütéssel indít a 6. évad: jó öreg Martin dokink egy nő lába közé bámul, aki ráadásul újabb kukkolásra is meginvitálja. A látszat persze csal, ráadásul Martin Clunes dühös csecsemő arcáról nem a szex jutna először az eszembe – klasszikusan az a típus, akit egyedül az anyja láthat szépnek. Utóbbi tény persze nem von le semmit a karakter és a színész érdemeiből, úgy tűnik, az antiszociális dokik legkiválóbb megszemélyesítői a ködös Albionban teremnek.

De a hasonlóság, ami a Doc Martint a House MD-vel összeköti, itt meg is szakad, hiszen az angol sorozat egy kis cornwalli, tengerparti településen játszódik, ahol nyüzsögnek a hóbortos kisvárosi figurák, akik közül természetesen a doki a legfurább szerzet.

Mivel ez már a 6. évad, és a Sorozatjunkie-n még nem jött róla írás, szükség van egy rövid visszatekintésre. Az alapszituáció tömören annyi, hogy Martin Ellingham, a jónevű sebész hirtelen kialakuló vériszonya miatt otthagyja londoni praxisát, és gyermekkora színhelyére, a festői Portwennbe költözik, hogy háziorvos legyen. Bár kiváló diagnoszta, mogorva, intoleráns és kioktató, egyszóval épp olyan pokróc, mint House (újabb párhuzam kettőjük között a felvetődő Asperger-szindróma), ezért eleinte nehezen boldogul.

A rendelő műszerállománya őskori, az asszisztense finoman szólva sem egy precíz alkat, a betegei pedig sértő modora miatt utálják. Ez elég szórakoztató kezdet, a folytatás is igencsak kellemetesnek bizonyul.

Megismerhetjük a városka jó néhány lakóját, mint például Joe-t, a rend túlbuzgó őrét, aki narkolepsziától és agorafóbiától szenved (isteni párosítás egy rendőrnél!), vagy az állandóan nyakmerevítőt viselő gyógyszertárosnőt, aki folyamatos rajongásával üldözi Martint. Az évek során akár tetszik a dokinak, akár nem, Portwenn lakosai az életének részeseivé válnak.

Rigorózus orvosunk szívéhez legközelebb Louisa Glasson férkőzik, a helyi általános iskola vezetője. Bár a kezdetektől érezni a vonzódást kettőjük között, a nőnek jó néhány verbális csatát meg kell vívnia Martinnal, akinek mindenre kizárólag racionális és/vagy orvosi magyarázata van, ellentétben az empatikus tanárnővel. Louisa az évek során megpróbálja kissé szociálisabb lénnyé faragni a merev dokit – több-kevesebb sikerrel.

A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel.

De hogy visszatérjünk az idei premier epizódhoz, a rendelési idő után kissé felpörögnek az események. A napba simán belefér még egy esküvő (ugye, az 5. évad ott ért véget, hogy Martin megkéri Louisa kezét), egy esküvői fogadás, majd egy eszi, nem eszi alapon rájuk erőltetett egy napos ajándék nászút, távol a civilizációtól.

És itt kezd börleszkbe fordulni a történet, ugyanis egy kifejezetten szürreális nászéjszakát nézhetünk végig arcba robbanó kandallóval, éjszakai erdőben való rohangálással, patakon való átkeléssel, és számos, némafilmeket idéző hanyatt eséssel. Már csak a tortahajigálást hiányoltam! De kaptunk helyette fegyverrel kikényszerített tyúkóljavítást, konyhaasztalon hajcsipesz (haha!) és zsilettpenge segítségével végrehajtott életmentő műtétet, és fél Cornwallon talicskában áttolt, frissen operált beteget. A vérben úszó menyasszonyi ruha már igazán szóra se érdemes, kellett neked orvoshoz feleségül menni, bébi!

Külön tetszett még a családon belüli genetikai halmozódás ismételt bemutatása. Nem véletlenül olyan a doki, amilyen! Amíg a szülei az erdőben bolyonganak, Martin pszichiáter nagynénje azzal próbálja alvásra serkenteni a kisded James Henryt, hogy elmagyarázza neki, az alvás segíti elő a neurális fejlődését, és jó lesz, ha elalszik hamar, nehogy lemaradjon a többi gyerektől.

Remélem, hogy senkit, aki az orvosi és kisvárosi fura figurás sorozatokat szereti, nem rettent vissza az évadkezdésről leírtak, hiszen ez most kissé eltért a szokásos részektől, melyekben elég ritkán hagyják el a rendelő, illetve Portwenn helyszíneit. Ráadásul megérte eltérni a biztos recepttől, én legalábbis nagyon élveztem ezt az éjszakai erdős, úgy doc martinosan horrorparódiás epizódot.

Ajánlanám még a sorozatot anglománoknak és a BBC kosztümös filmjeiért rajongóknak, hiszen a festői brit táj szépsége mellett a Doc Martinban is a jó színészek által megformált erős karakterek, és az angolos irónia dominál – csak éppen kosztümök nélkül.

21 hozzászólás Ne habozz!

edit - 2013. 09. 16. 18:51

Jó a kritika. Egyetértek remek sorozat. Az évadkezdés nem hagyományos, kicsit szerintem kilóg, de mindenképp üdítő, mivel a második rész már illik az eddig megszokotthoz. Szerintem a színvonal stabilan jó, a karakterek jól eltaláltak. Mindenképp jó, hogy folytatást kapott.

Pudli - 2013. 09. 16. 19:35

6. évad ez az, már vártam főleg mert az hittem az ötödik az utolsó de szerencsére tévedtem. Szerintem zseniális ajánlom mindenkinek, a kritika nagyon jól visszaadja, hogy milyen is a sorozat. :)

Neton - 2013. 09. 16. 23:13

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy Fűbenjáró bűn c. filmből lett a karakter eléggé erősen mintázva, amiben Martin Clunes szintén egy kisvárosi orvost alakított. :) Mondhatni a film spinoff-ja, csak nem akartak Craig Fergusonnak minden részért jogdíjat fizetni. :)

sook jai - 2013. 09. 17. 08:47

Nagy kedvenc, és mivel eddig szinkronosan néztem, lehet hogy fura lesz hozzászokni az eredeti hangokhoz. Köszi szépen a kritikát, legalább lesz mit néznem estére :)

ayren - 2013. 09. 17. 17:44

Hát én most próbáltam megnézni a Doc Martin olajra lép címre magyarított filmet, azt hittem, hogy a sorozathoz kapcsolódó oldalhajtás, de mint kiderült, a helyszínen, és azon kívül, hogy Martin Clunes egy szintén Martin keresztnevű orvost alakít, nincs köze a sorozathoz Úgyhogy abba is hagytam, átverős volt a cím. Viszont rá kellett jönnöm, hogy M. C. az évek során előnyére változott, egyszerűen rémisztő, ha egy felnőtt férfinak ilyen túlméretezett csecsemő feje van! :)

sorozat/gyilkos - 2013. 09. 19. 09:21

Belenéztem, kösz a tippet.

Az újoncoknak, kíváncsiaknak azért mondom: a leírás kicsit csalóka. Ez inkább egy angol humorral, spleennel és távolságtartással megkevert svarcvaldklinik, mint az embergyűlölő House doki britvidéki hasonmása.

Klasszik, menő doktor menni kisváros, az lenni tele kissé faragatlan, de csupaszív emberekkel, ahol a táj gyönyörű, az élet pedig az ár-apály vadságával zajlik.

Az idillt hálistennek angolos iróniával oldják. A kivitelezés közepesen jó, a színészek (Lucy Punch óriási) szintén. Martin Clunes a szerephez képest szürke (még csak első évad), ebben lubickolni lehetne.

Érzésem szerint ilyesmi lehetett volna az Everwood, ha megnéztem volna. :)

ayren - 2013. 09. 19. 10:31

Én nem állítottam, hogy ez az angol House MD, egyedül a két antiszociális karakter hasonlóságát emeltem ki. Már nem emlékszem annyira az első évadra, de azt sem hinném, hogy relatíve szürkének találtam volna akkoriban az alakítását – de hát ízlések és pofonok…

sorozat/gyilkos - 2013. 09. 19. 12:06

Nem támadtam, csak a leírás alapján karcosabb, britesebb anyagra számítottam. Ezt jeleztem. Azért alapvetően egy bukkolikus-romantikus cucc.

A visszafogott(értsd: nem percenként röpködnek a poénok, és nem a mogorva nagyvárosi doki vs fura benszülöttek súrlódásra van kihegyezve) forgatókönyv ellenére is mondom, Clunes többet ki tudna hozni, jobban élhetne a szerepével.

ayren - 2013. 09. 19. 12:49

Bukolikus-romantikus cucc? Azért azt nem mondanám. :) Az irónia szerintem kellőképpen ellenpontoz. Azt meg egyáltalán bánom, hogy nem – ahogy írod – “karcosabb” anyag. Én speciel szeretem a kicsit lájtosabb, szórakoztató, ha lehet ezt mondani, félig-meddig feelgood sorozatokat. És van azért ebben a sorozatban annyi egyéni íz, hogy kerüljön még valami plusz s szimpla szórakoztatás mellé. És azt sem tudom, mennyire lehetne többet kihozni a szerepből, azért ne felejtsd el, (hogy maradjunk a párhuzamnál) House egy sokkal több réteggel bíró, sokkal ellentmondásosabb karakter volt. Doc Martin egy meglehetősen merev, kicsit sótlan, karótnyelt típus, mindenféle káros szenvedélytől és hobbitól mentes, szerintem még saját magának se vallja be legtöbbször az érzelmeit. Ehhez képest is kell nézni, mit lehet kihozni a figurából. Martin Clunes-nak korántsincs annyi lehetősége brillírozni, mint Hugh Laurie-nak.

rufusz - 2014. 02. 02. 23:19

Tudja valaki, hogy mikor kezdik vetíteni Doc Martin 6. évadát?
Kérem szépen, valaki írja meg.Sokat kerestem már, de nem találtam.

Teri - 2014. 02. 03. 21:20

– azt én is nagyon szeretném tudni.
Ha valaki tudja, kérem írja meg nekem is. Köszi szépen

andras ildiko - 2014. 02. 12. 09:53

Én is szívesen nézném a folyatást, szerintem az egyik legjobb film, amit valaha is láttam

nemeth éva - 2014. 02. 13. 15:58

én is szeretném megnézni a folytatást,szerintem is a legjobb film amit valaha is láttam! pedig láttam sokat a 72 évem alatt.

Antal Krisztina - 2015. 11. 11. 15:15

Nem tudjátok véletlenül, hogy hol tudom a 6.évadot megnézni? Imádom ezt a fílmet, ez előző évadokat már rongyosra néztem.
Előre is köszönöm a segítséget.

VIDÁM VILI - 2016. 01. 31. 21:18

ezen a filmen lehet nevetni,a legjobb vigjáték amit mostanában láttam

Hahakocka - 2016. 02. 01. 23:06

Jó, hogy végre behozták már 7. évad is van tavaly forgatták.

marcsi - 2016. 02. 07. 10:53

Nem találom a sorozat folytatását. Mikor melyik csatornán adják, A nászéjszakás volt nekem az utólsó. Köszi, ha válaszolsz.

DM fanatic - 2016. 03. 06. 22:37

Jelenleg a Duna HD adja vasárnaponként 18:40-kor. Sajnos a szinkron elvesz főleg a színészek játékából, ez főleg Martin Clunesra igaz, de nem rossz. A szavak mellett rengeteg apró, árulkodó mozdulatra is érdemes odafigyelni. A színész (Martin) egyébként a valóságban üdítően önirónikus, jó humorú, kedves ember.

DM fanatic - 2016. 03. 06. 22:44

Jelenleg a Duna HD-n megy vasárnaponként 18:40-kor.

Angolul már láttam a 6. sorozatot. Sajnos a szinkronnal elvész sok fontos hangsúly és hangszínváltás, de ezzel együtt nem sikerült rosszul. A 6. sorozat előtt Martin átesett egy nagyobb fogyókúrán, ezért először kicsit nyúzottabbnak tűnik :-). Én is rongyosra néztem a korábbi sorozatokat.

A 6. egy kicsit komolyabb, mint az előző sorozatok, de ezzel együtt még mindig rendkívül szórakotzató. A nagyfülű, főhőst játszó Martin Clunes valójában egy nyílt szívű, jóhumorú, önirónikus ember, aki imádja az állatokat! És igen, tavaly forgatták a 7. sorozatot.

Kati - 2016. 06. 23. 08:32

A legjobb sorozat amit valaha is láttam!Zseniális színészek, remek humor és csodás táj!
Az érdeklődőknek: Minden rész minden évadból fenn van a youtube-on! Remélem így lesz a jövőben is.

Réta - 2016. 07. 24. 17:31

Egyik kedvenc sorozatom, remélem, még nagyon sokáig fog tartani. A nászéjszakás rész kiemelkedő volt, de minden rész hozza a szokásos színvonalat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz