login |

The Newsroom: vége a 2. évadnak

2013. 09. 17. 21:15 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Aaron Sorkin megcsinálta ismét, bár 9 részt kellett várni rá. Páran leszólják a The Newsroomot, hogy nem ez az utóbbi évek legjobb sorozata, és teljesen igazuk van, csak a Top10-be fér, de oda azért simán.

Idén azt kaptuk, hogy Sorkin magához nyúlt, a szokásos flashback technikáját alkalmazta, amit az Elnök emberei során tökéletesre csiszolt, de ezúttal széthúzta majdnem egy évadra. Ezzel igazából megcsinálta a legjobb Netflix-sorozatot, csak épp az HBO-n került adásba. Tömbösítésre tökéletes.

Aki jót akart magának, az egyben nézte az idényt, a már említett felépítés miatt is. Jó pár rész eltelik, mire kezdenek kiderülni a dolgok, addig meg túl ködös a történet és kevés információt fed fel az évad, így kisebb az érzelmi töltete is. A végére viszont elég rendesen beérik az összes szál.

Idén talán a legnagyobb kritikáját kapta meg az összes 24/7 hírtévé, és pár pofon még az új médiának jutott, de nekik inkább csak azt jelezte, hogy van még mit tanulniuk. A főszereplők ezúttal egy nagy hírt üldöztek, és vicces volt látni, hogy már a sokadik tanú és “red meeting” után sem kerül még adásba a sztori, mert biztosra akarnak menni abban, hogy igazat mondanak, miközben manapság sok tévé már az első tanúval, vagy Twitter-írással leközölné, csak a hangulatkeltés végett.

Igazából a The Newsroom egyáltalán nem tökéletes, és ahogy idén bánt a karaktereivel, csak hogy a 9. részben adjon nekik egy kis pihenőt, az nekem fájt, ennek ellenére a már többször említett idealizmusa miatt kötelező.

Egy olyan világról beszél, ahol a tévében értelmes emberek ülnek, és néha nem 10 évesek szintjén kommunikálnak a nézőkkel. Olyan emberek, akik inkább a fontos történetet közlik le a nézőcsalogató helyett, már ha van választásuk. Olyanok akik jobban informált gondolkodó embereket szeretnének, nem vallásosan szavazókat. Egy nem létező világban élnek, ugye?

A sorozat elvileg jövőre folytatódik, hiszen több forrás is jelezte, hogy az HBO berendelte a 3. évadot, de a hivatalos bejelentés valamiért még várat magára – ha minden igaz, Sorkinnal egyezkednek.

26 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2013. 09. 17. 21:35

Nagyon tetszett az évad, a 9 hét alatt ez volt a legvárósabb végig.

crashland - 2013. 09. 17. 21:50

top 10-ben valóban simán bennvan. of all time :)

Lily - 2013. 09. 17. 21:50

Hát, azért folytatásba nem élném bele magam… vagy nem tudom. A friss nézettségi adatok alapján:

“HBO’s The Newsroom wrapped Season 2 on Sunday night with 1.7 million total viewers (or 1.9 mil, folding in a replay). That’s down 10 and 32 percent from the show’s freshman finale, as well as markedly below this season’s premiere numbers (2.2 mil/2.6 mil).

In the wake of Daniels’ unofficial renewal tweet, HBO told our sister site Deadline they are “continuing our conversations” with series creator Aaron Sorkin about the show’s future.” (tvline.com)

Azért persze nyilván nincs minden veszve. ;)
És most egy kicsit az évadról, egy kis magánvélemény (persze spoileresen). :)

Szóval. Én azok közé tartozom, akik nem egyben nézték, amit így utólag kicsit bánok, mer tényleg jobb lett volna egyben, de egyszerűen… nem tudtam várni. :D Ezzel együtt nekem rendkívül érdekes volt, ahogy Sorkin vezette ezt a pseudo-Genoa-szálat, látszik, hogy nagyon tudta már az elején, hogy mit akar. És az is rendkívüli volt, hogy ez a szál mit “csinált” a karakterekkel. Az addig is egységes és összetartó csapatot ez a döbbenet teljesen összehozta, ahogy ez a fináléban ki is csúcsosodott a Senior Staff meeting-jén. Ügyes húzás volt.

Most egy kicsit az új szereplőkről. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem Constance Zimmer és Grace Gummer nagyon jól illeszkedtek a sorozatba, el tudom képzelni az ő karakterüket később is. Dantana karaktere a legelejétől idegesített, remélem nem is látjuk többet. Rebecca pedig… hát, nem tudom. Nekem végig egy kicsit fura volt, de talán érdekes lehet, hogy mit tudnak belőle kihozni.

Én egy kicsit sajnáltam, hogy Leona nem volt az összes részben, de talán így még jobban értékelhettük azt a pár jelenetet vele. Jane Fonda még mindig zseniális. Fantasztikus ötlet volt őt hozni erre a szerepre. Éés Reese esetében volt személyiségfejlődés, ladies and gentlemen! :D Szegényt mondjuk Charlie elég hamar letörte, de akkor is. Ígéretes. Welcome on board, dear friend.
Ha már Charlie: ezt az embert nem hiszem el. :D Egy interúban láttam, hogy sosem tudja, Sorkin mikor írja úgy, hogy a karaktere be van… csiccsentve, és mikor józan. Ez egyszerre teszi a többieken felül állóvá (hmm… felsőbbrendűvé? nem tudom :D ) és ugyanakkor olyan…. nagyon közelivé a karakterét. Nem tudom jobban elmagyarázni, egyszerűen csak zseniális.

No, és akkor jöjjenek a “szerelmi szálak”. Idézőjelbe teszem, mert ebben az évadban, hát… hogy is mondjam. Kissé elhanyagoltnak éreztem őket. Nem volt ezzel baj, igazából nyilván érezhető, hogy ezzel Sorkin a politikára és a közügyekre nem annyira fogékony közönséget akarja inkább csábítani (bár a személyes kedvenceimnek, Donnak és Sloannak volt egy pár tündéri jelenete, annak nagyon örvendtem), így aztán kevesebb figyelmet és talán energiát fordít ezekre a szálakra. Ebből viszont az kerekedett ki – nekem legalábbis az jött le… – hogy tulajdonképpen nyolc részen keresztül ülnek, nézik egymást, (ami ugye egy bő évet ölel fel), ezzel kiteljesítve az előző 10 részt lassúságát, csinálják a dolgukat, majd egy hatalmas katarktikus csúcspontban hirtelen minden megoldódik, és (természetesen háttérben Obama győzelmi beszédével) mindenki pezsgőt bont. Nyilván túlzok; Maggie-vel továbra sincs minden rendben, és voltak az évad alatt is olyan utalások, amiből lehetett arra következtetni, hogy azért előbb-utóbb csak lesz valami… mindenesetre nekem egy kicsit túlságosan kicentizett megoldásnak tűnt az egész.

Ezzel együtt nagyon szerettem az egész évadot (tulajdonképpen csak szőrszálhasogató vagyok, én is már a székem szélén ülve vártam, hogy mi lesz már Will-ékkel :) ). Remekül volt végig vezetve a Genoa-szál, ezzel együtt azért up-to-date is maradt az egész évad, tehát olyan, amilyennek tavaly megszerettem. A dupla finálé is nagyon tetszett, több részt visongva tekertem vissza (igen… tudom… :D ), és rendkívül boldog érzésekkel a lelkemben álltam fel a székről, hogy azért mégis minden rendben van. Összességében – csak hogy visszacsatoljak az elejére – teljes mértékben van benne annyi, hogy legyen folytatás.

Remélem, így is lesz. :)

ldavid - 2013. 09. 17. 21:53

Jó volt, az utolsó 2 külön tetszett.

ez meg: “what I have can’t be tought” :DD

Thrasher - 2013. 09. 17. 21:57

pont olyan jó évad volt, mint az első, leszámítva a röhejes finálét.

mindegy, kötelező anyag

Lily - 2013. 09. 17. 22:10

Jaj, a “What I have, can’t taught” az tényleg nagyot ütött! :D Donnak csodálatos szövegeket tudnak írni. A másik nagy kedvencem a Sloan-incidens után volt…. talán két résszel ezelőtt, amikor azzal a “No-no”-val megállította a Sloan után igyekvő pasit. Thomas Sadoski az új kedvencem. :)

winnie - 2013. 09. 17. 22:19

lily: ezt írtam az utolsó bekezdésbe és volt már szó róla a hírekben. az hbo természetesen folytatni akarja, de megy a tárgyalás sorkinnal. valószínűleg a részek száma és a premier időpontja a kérdés, illetve, hogy csinálnák-e, ha ő nem folytatná.

kiskiraly - 2013. 09. 17. 22:30

Nekem is egy kissé összecsapott epizód lett a vége.

SPOILER
Amikor Sloan és Don összejöttek ez valahol várható volt, de ahogy a két főszereplő összejött az epizód végén, hát… Ez nem volt benne a levegőbe, még az epizód elején se.
SPOILER OFF

De nekem jobban bejött ez az átívelő szálas évad, mint az előző.
2. évad 7/10

Shannen - 2013. 09. 17. 22:42

Valóban simán Top10-es sorozat nálam is. Nagyon tetszett az évad. Sőt, olyannyira, hogy szerintem hétvégén ledarálom egyben. Egyrészt nehezen viselem, hogy megint várhatunk majd egy évet a folytatásra, másrészt darálva tuti még jobb ( de legalábbis más) élményt fog adni.

Én elégedett voltam mindegyik szállal idén. Külön nem is nagyon emelnék ki semmit. Illetve de. Sam Waterston és Jane Fonda kettősét. Elképesztőek együtt! Mindketten csak megjelennek és kész vagyok. Hát még amikor közös jelenetekben feszülnek egymásnak, mint a fináléban.

Tőlem az évadra és a fináléra is megy a 9/10.

kempmove - 2013. 09. 17. 23:14

Remek sorozat, a finálé nekem túl nyálas lett, majdnem csutkára happy end, már csak egy izzadva felébredő Will kellett volna, aki csak álmodta az egész Genoa sztorit…

Nekem pl. a Will-MacKenzie duó közti ellentét, harag, elfojtott érzelmek jobbá tették az egész hangulatot, mintha mostantól nyalják-falják egymást majd…

De az első 8 rész nagyon fasza volt.

Viszont nem nézem legközelebb heti 1 adagban, az fix.

Jamesch - 2013. 09. 17. 23:18

Sorkin a TV dráma Tarantinoja!

Beregi Attila - 2013. 09. 17. 23:23

Egytértek :) ebből egy tök jó sorozat lett, sokkal jobb volt a második évad ezzel az egy nagy történettel. Az meg, hogy a valóságban Szíria kapcsán mik derülnek ki, adott egy különös csavart a sztorinak.
A kedvencem nekem is Don Keefer kezd lenni (talán mert Josh Lyman 2.0, aki meg a kedvencem volt a WW-ben).
“do we really need to slow down for these people?”
zseniális :)

cherockee - 2013. 09. 18. 00:19

nekem zseniális, főleg mert felfelé mutat, ahelyett, hogy mindenki szenvedését kellene néznem.

ANOka - 2013. 09. 18. 03:20

A magyar HBO-n nézem a sorozatot.
Nekem eddig az első évad jobban tetszett.
Itt nem tetszik, hogy egy kamu hír köré épül az egész évad, főleg azért nem, mert a részeket visszaemlékezések/elbeszélések alapján vágták meg: mindenki azt meséli az ügyvédeknek, hogy mi történt “anno”.
Miért nem lehetett volna időrendben vágni, mint egy drámát, hogy a néző is “tudatlan” lenne végig és neki is csak a végén derül ki a hatalmas pofára esés?

Továbbá hiányolom Will McAvoy karakterének pszichológusát és a testőrét. Minden megjegyzés nélkül leépítették ezt a két karaktert a második évadban, pedig az elsőben fontos mellékszereplők voltak.
Ugyan a pszichológusnak mesélt dolgok is visszaemlékezés szerűen lettek megvágva, viszont ott max. 1-2 hét történéseit mesélte el 1 epizód alatt, nem húzták úgy, mint idén

Egyenlőre a fanyalgók táborát erősítem. :S

paranoid android - 2013. 09. 18. 05:23

Nekem eléggé felemás lett ez az évad.
Sorkin egy érdekes figura, de az biztos, hogy sosem unalmas. Vastagon közvetít egyfajta ideológiát, ami nekem alapvetően nem szimpatikus, de neki jól áll. Ez az idealista (és – valljuk be – elitista) fikció, amiben a The Newsroom is játszódik egy izgalmas világ. (Nálam azért nem fér be Top10-be.)

Az évadot átívelő szál különleges élményt adott, érdekfeszítő volt és néhol elgondolkodtató. Plusz a flashbackes szerkezet különösen jól állt neki, mert egy “rejtély” aspektust kapott az évad. Tudtuk, hogy valami nagyon félre fog menni, de hogy pontosan mi, azt nem. Ez teljesen más megvilágításba tette az eseményeket, miközben néztük, azonnal újravizsgálhattuk az adott eseményt, hátha ott volt a hiba.
– @ANOka Ezért szerintem a flashback sokkal dinamikusabbá tette az egészet, és nélküle kevesebb lett volna az évad.
(SPOILER: Bár az negatív, hogy végül a megoldás egyik fele – Skinner forrásának hazug volta és a bosszú, mint motiváció – előreláthatatlan és hasraütésszerű volt. Legalább Dantana szarkavarását ki lehetett találni. Igaz, ez meg túl egyértelmű volt, hogy az interjú képkivágatában lévő kosármeccs lesz a veszte…)

Pozitív oldalon van még a mindig lenyűgöző dialógusok. Persze így nem beszél ember, de élvezet hallgatni ezeket, főleg hogy kitűnő humor is társul az egészhez.

A legnagyobb negatívum számomra viszont a karakterekkel való bánásmód volt ebben az évadban. Idén Sorkin letekerte a magánéleti szálakat, amivel nem lett volna különösebb baj, mert ez nem feltétlenül az erőssége, de túlzásba esett. És helyére nem rakott kidolgozott személyes drámát. Pl. Maggie tragikus élménye egy maszattá vált, ahogy Jim is csak lézengett az egész évadban. De végigzongorázhatnánk az összes karaktert; talán Sloan és Don kapta a legnormálisabb anyagot. Mac és Will kapcsolata nem dinamikusan fejlődött a finálé eseményéig, hanem csak megtörtént a dolog. Nekem a legfájóbb pont Maggie, akit nagyon szerettem az első évadban, de annak utolsó része óta szopóágon van szerencsétlen, és nem csak a történet szempontjából, hanem mintha megunta volna írni őt Sorkin. Alison Pill többet érdemelne, mint amit idén kapott.

Úgy sejtem, hogy ennek a karakterek felett domináló történetnek az oka, hogy Sorkin el akarta mesélni ezt a történetét, csak nem tudta organikusan alakítani, hogy ne az események határozzák meg a karakterek tetteit. Bár maga a történet alapvetően mostohán viszonyult a karakterekhez, asszisztálásra kényszerítve őket.

Anthonz - 2013. 09. 18. 08:40

Remek volt ez az évad is, én csak egyszerűen elfogadtam mindent fanyalgás nélkül.
A karakterekkel való bánásmód, ezt többen is írjátok: egyrészt szerintem ennél több csöpögésre nem volt szükség, másrészt mivel a Genoa sztori volt a középpontban és az elhúzódott ugye egy évig nem lehetett teljesen párhuzamosan megvalósítani a karakterek közötti kapcsolatok fejlődését, mert az más ütemű lenne normális esetben.
Viszont az sem lett volna feltétlenül jó, ha Donék összejönnek a második Red Team meetingen, Willék meg mittudomén a 7-ik részben.
Remélem lesz folytatás, év kíváncsi vagyok hogy kezeli majd a Will és MacKenzie McHale Mcavoy, hmm várj ez így nem hangzik túl jól párost :))

MrZombieEater - 2013. 09. 18. 10:12

Én meg teljesen abban voltam, hogy még lesz rész az évadban. :(

Dor Ka - 2013. 09. 18. 13:35

én ugyanúgy szerettem ezt az évadot, mint az elsőt… és remélem, a 3.-at is ugyanennyire fogom szeretni… bár ha tényleg lesz jövő nyáron (?), akkor ez borítékolható, mert nálam bizony top 3-ban vannak a Newsroom-osok; abszolút kedvencem. már mikor tavaly megnéztem a pilotot, eldőlt! (nem mellékesen a főcímzenétől újra-és-újra libabőr – Thomas Newman zenéi mindig ismerősek és meglepőek egyszerre).
szerintem nem gond, h. visszavettek a magánéleti szálakból, az első évadban még túl sokat is kaptunk belőle. Will & Mackenzie boldog végkifejlete már egy ideje lógott a levegőben (szerintem egyáltalán nem volt meglepő, vagy hirtelen fordulat), lehetett tudni azóta, h. Will a fiókjában őrizgette azt a jegygyűrűt… már csak a mikor? és hol? volt kérdéses, de a miért? egyáltalán nem… nem tartottam túlzottan nyálasnak sem, és a “névragozós” poénnal elég jól feloldották a helyzetet.:D
Maggie most már eleget ült a sötétben, szóval a következő évadban kievickélhetne már végre a fényre (és visszakaphatná az eredeti haját/színét – Hagymácska:)). a Sloan és Don páros nagyon nagy kedvencem lett idén, külön-külön is, de együtt is nagyon szimpatikusak. a Charlie Skinner karakterét játszó színész zseniális (tényleg sosem lehet tudni, mikor józan). én Jeff Danielst eddig csak a Dumb & Dumber-ből ismertem, meg még talán egy vígjátékból, ezért nagyon meglepett itt (pozitív értelemben).
szeretem Sorkin (idealista) világképét, egyszerűen kell a kis lelkemnek (vagy 3x visszatekertem az utolsó dalbetétes részt:))), plusz interjúkban olvastam a munka módszereiről, hogyan-hol-mikor ír… érdekes belelátni ebbe a részébe is. persze-persze akadtak szálak, amik olyan összecsapottra/elvarratlanra sikeredtek idén… de neki még ezt is elnézem.
egybe nem hiszem, h. újra nézném, de párhuzamosan nézni kezdtem a magyar szinkronosat is (kíváncsiságból és a gyors párbeszédek miatt is érdekelt) és a kettőt összevetve ismét megállapítottam, h. érdemes a szinkronosnak esélyt adni, de minek, ha ott az eredeti…(bár a hangok/hangszínek hellyel-közel stimmelnek, de mondhatni Ég és Föld a különbség és sajnálom, h. rengeteg sorozathoz nem készül magyar felirat, nemhogy szinkron, mert akik nem tudnak ilyen szinten angolul, azok sokat-nagyon-sokat veszítenek… ez a mozi filmekre is vonatkozik… bár, amit nem ismersz, az nem fáj/hiánycikk – ez is igaz). itt pl. rengeteg poén át se jött a magyar fordítás milyensége miatt, bár konkrétumokat most nem tudnék mondani, de ott-és-akkor feltűnt.:/

horka - 2013. 09. 19. 19:48

A tökéletes, elsőrangú, überelhetetlen guilty pleasure. :)

Ha nem lesz még legalább X (X > 3) évad, lesz hír: ‘Aaron Sorkin have been murdered by fanatic serial… er… series watcher’

horka - 2013. 09. 19. 19:50

has been – fakk, meló…

caeiro - 2013. 09. 19. 19:52

Beleszerettem ebbe a nyamvadt sorozatba, noha még 1 éve azt nyilatkoztam zavar az idealizmusa. :D
Sorkin a bennünk élő, mesére éhes gyermeket szólítja meg, aki még elhiszi, hogy egy szép világban él, ahol egyértelmű ki a jó, a rossz, hogyan kell jól és jót tennünk. Amíg nézzük, talán el is hisszük, hogy minden így van, aztán felállunk a tévé elől és szomorúan konstatáljuk, hogy ez a világ, akár a meséké nem létezik. Mindezek ellenére várjuk, a következő mesét, mert enélkül annyira szürkén telnének a mindennapok.

AnnaSophia - 2013. 10. 05. 12:16

@horka :DDDDD

Az évadról:
Imádtam. Első perctől az utolsóig, heti adagokban, magyarul. Mindenhogy.
Amíg várok a következőre, megnézem még párszor az eddigieket… :) A sorozat abszolút kedvenc.

Jöhetne már a 3. évad :D

Zora - 2013. 10. 22. 16:57

Most néztem meg a 2×09-et. Jövőre valószínűleg valahogy ki kell bírnom addig, míg az összes részhez elkészül a szinkron, mert hetek óta tűkön ültem…
Nagyon tetszett, remek a szöveg, a sztori, minden.
Remélem, berendelik.

Steven Great - 2014. 03. 21. 01:42

Huh, az utóbbi 2 napban sikerült ledarálni, és örülök, hogy egyben néztem. Élmény volt, némely szereplőket most különösen megkedveltem (Sloanra és Donra gondolok). Valahogy olyan érzésem volt a végén, hogy itt már nem is szabadna folytatni, annyira lezárták a szálakat. Másik oldalról meg már darálnám is a 3. évadot, ha lenne.

Szerencsére idén valamikor jönni fog a folytatás, ami egyben lezárás is lesz, úgyhogy csak azt remélem, legalább ilyen jó lesz mint eddig.

ghoszt - 2014. 07. 10. 10:49

Simán top 10, jöhet a harmadik évad!

Snoopyzit30 - 2014. 08. 16. 17:22

Darába nyomtam le az első 2 évadot, tetszett. Magyar szinkronnal néztem és nem tartom magam lassú felfogásúnak, de azért figyelnem kellett eléggé, főleg a nagyon “amcsi” részeknél plusz baromi gyorsan beszélnek benne, így eredeti nyelven nem mertem volna bevállalni, ahhoz tényleg jó angoltudás kell.
Várós a 3. évad. Bár csak 6 részes lesz, ugye?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz