login |

Burn Notice: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Benjy

2013. 09. 20. 15:10 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

My name is Michael Westen. I used to be a spy, until…

Ennyi volt. 7 évet élt a Burn Notice a USA csatornán, ezzel az egyik leghosszabb ideig adásban lévő sorozatukká válva a Monk mellett. Az együtt megtett út nem volt felhőtlen, csupa móka és kacagás, és ez sajnos az utolsó évadra is igaz.

A probléma ott kezdődött, hogy idén a készítők eltökélt szándéka egy kvázi évadnyi hosszúságú B-kategóriás akciófilm készítése volt erős drámai tónussal. Muszáj elismernem, hogy többnyire remek munkát végeztek, az évad nagy fordulatáig nem is volt komplikáció, de sajnos egy lehetetlen helyzetbe sodorták magukat, amiből nem tudtak már jól kijönni. Két szék közt a földre ültek.

Arról nem is beszélve, hogy folyton jelen volt a görcsös bizonyítási vágy hogy letegyenek valamit az asztalra, és hogy megmutassák hogy igenis komolyabb lett a sorozat. Efölött az egyszeri néző könnyen szemet huny, de a hozzám hasonlókban – akik a kezdetektől kitartottak – csalódást kelt, hogy egy alapjaiban véve jó receptet elrontanak.

Akartam többször helyzetjelentést írni az évadról, de mindig volt pár rész elmaradásom, amit a végjátékra azért sikerült szerencsésen felhoznom. Azt hiszem ez mindent elárul a hozzáállásomról az évadhoz. Próbáltam szeretni, de tudjátok megeszem a spenótot, még akkor is  ha mindezt nem örömmel teszem meg.

A kissé döcögős évadkezdés után, valamelyest megtalálták a megfelelő hangsúlyt. Az átíveléssel próbálták összefogni a “heti eseteket”, ami jobb ötletnek bizonyult, a régi szigorú 5 perc főszál/epizód stílusnál. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Mike beépülését részről részre mélyítették, ami az átállásában csúcsosodott ki. Külön plusz pont, hogy mindez nem in medias res-módon történt meg (és hogy Garret Dillahuntot is visszahozták emiatt). Az egyetlen negatívum, hogy az évad 13 részével a történetet kissé széthúzták, így néhol vontatottá és lassúvá vált a tempó.

Az átívelés végett két visszatérő karakterrel bővült a stáb. Alona Tal feltűnése üdítő volt, s habár a karaktere egyszerű volt mint a faék, a játékát még így is élvezettel szemléltem.

Az évad főgonosza John Pyper-Ferguson volt, aki számomra melléfogás volt, nem volt elég karizmatikus a szociopata és egyben intelligens vezető szerepére. Jack Coleman is visszatérő státuszba került, de az ő szerepe egyszerű epizódjelenetekben ki is merült.

A főszál miatt, sajnos a csapat meglehetősen a háttérbe szorult, több epizódban is kvázi csak porfogóként szolgáltak, akik sürögtek-forogtak, tették mindig a dolgukat. Ez alól kivétel anyuci, akit Nate gyerekének megjelenésével, néha már-már kényszeresen is próbáltak megmozgatni.

A zárás az évaddal szemben egyenesen katasztrófa volt. Fi halálát nem merték meglépni, így az egész 40 percet a “kapjuk el a főgonoszt”-szálnak szentelték. De hogy mégse legyen teljes hepiend kinyírták Madeline-t, hogy a papírzsebkendő után nyúljunk. Jelentem nem sikerült, ehhez nem a legkevésbé kedvelt mellékszereplőt kellett volna felhasználni.

Az utolsó 10 perc már-már értékelhetetlen volt a maga kliséhalmozásával (helló, 4. évad záróepizód!). Arról nem is beszélve, hogy kínos, hogy pont a nagy finálé robbantására fogyott el a pénz, így egy olcsó CGI robbanással kellett beérnünk, amivel nem lett volna semmi gond, ha nem lőttek volna róla olyan közeli képeket.

Szóvalámomra értékelhetetlen volt a finálé, pedig mint ahogy írtam az évad jól sikerült, főként az erős karakterszálnak köszönhetően.

Szomorú, hogy a Burn Notice az utóbbi évadokkal mindenképp a drámai irányt próbálta erőltetni. Én az első 3 évadot anno egy hét alatt daráltam le, imádtam a feelgood hangulatát, a karakterek közti dinamikát. Aztán az 5. szezontól minden megváltozott, és már csak a cím biztosított minket arról, hogy valóban Burn Notice-t nézünk.

Ilyenkor mindig azt mondják, hogy egy korszak ért véget, én viszont inkább megkérdezem: Egy korszak ért véget? Azt hiszem, erre most inkább mindenki magában válaszoljon.

15 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2013. 09. 20. 15:45

Volt már ‘Hét Kérdése’ a “lehet e -korábban általunk- cancelezett sorozatot szeretni, kedvencek között számon tartani (a látott részeket)?” felvetés?

Neoprimitiv - 2013. 09. 20. 16:02

Egyetértek a kritikával, a befejezés sajnos tényleg a két szék között a pad alá esés volt. Már az évadnyitónál azt mondtam, hogy ezzel a felütéssel igazából Michael halála lenne az egyetlen – dramaturgiailag – elfogadható befejezés. E helyett csináltak egy olyan finálét, amihez teljesen felesleges volt az egész évados dráma – ezzel egyben le is nullázták azt. Kár volt.

@Dregnarr1: ez nem kérdés, miért ne lehetne? Nagyon buta ember az, aki megtagadja azt, ami jó volt neki, csak azért, mert idővel megváltoztak a dolgok.

Cyrax - 2013. 09. 20. 16:16

Nekem a vége az mondjuk valamennyire bejött, de az egész utolsó évad szenvedés volt… Az első négyet imádtam, azt bárkinek tudom ajánlani, de utána…

LuPuS - 2013. 09. 20. 16:22

az utolsó résznél már a falt kapartam
amennyire jól indult úgy lett a vége Barátok közt színvonalú…. egy valamiben igazam lett Maddy anyu , de az is mi volt

én aki a legszkeptikusabb voltam az első évadnál, hogy mit akarnak 7 évadon keresztül… akkor sem értettem a 4. után le kellett volna állni

na puffogok magamban tovább
tökéletes összefoglaló

LoGi - 2013. 09. 20. 16:59

Daráltam a teljes utolsó évadot, így hamar túl voltam rajta. Összességében minden részben volt kb 5 perc idegesítően gagyi drámázás, meg néha vacak húzások, de nem bántam meg, hogy végig néztem a sorozatot.

Addam - 2013. 09. 20. 17:45

Na igen, a zárás furcsára sikeredett, de nekem bejött a komolyabb hangvételű történet az utolsó évadokra. Szerintem jobb, hogy így lett vége mintha a heti megoldandó ügyekbe szürkült volna bele a sorozat.

Benjy - 2013. 09. 20. 18:02

Addam: Szerintem feelgood sorozatba is lehet nagyobb volumenű átívelést írni. És lehet benne dráma is, de a kevesebb néha több.

Raven - 2013. 09. 20. 21:11

Nagyon szerettem a sorozatot, de az utolsó rész már felesleges időhúzás volt. Fi meghal a tetőn, Michael leadja James-t a CIA-nek, majd megöli Sonja-t bosszúból és a maradék csapat előtt ő a hős.

Ristretto - 2013. 09. 20. 22:12

Az utolsó két évad nekem kínszenvedés volt, csak azért néztem, mert előtte nagyon szerettem. Minden újabb főgonosz megjelenése alkalmával újabb remény foszlány hagyott el, hogy lesz még ebből olyan sorozat, mint amiért leültem anno megnézni.
Azért azt pozitívumként én megemlíteném, hogy Madlaine-t kivévé mindenkivel elmondatták a főcímben lévő mondatát. Ez nálam emelte a szórakoztatási faktort. Bár én amúgy rá voltam kattanva a főcímre mindig is. :)

Chev - 2013. 09. 20. 23:21

Kb 30 percen át írtam, hogy mennyire sz*r volt ez a rész, pedig mennyire szerettem a sorozatot – mínusz a hetedik évad. Meg főleg a finálé.
30 perc után egyszercsak meghülyült a billentyűzet, és ki kellett húznom, de addigra már vhogy sikerült frissíteni az oldalt, és elveszett a teljes komment…

Ahhoz már fáradt vagyok, hogy ezen bosszankodni tudjak. Inkább azt mondanám, hogy na, kb ilyen volt ez a sori is. A finálé, vagy inkább az utolsó fél-egy évad tönkrevágta, amit előtte marha sokáig építgettek. Eldobtak mindent, amiért szerethető volt a sorozat, amiért elnéztük a hibáit. Elmentek egy olyan irányba, ahol nem csak hiteltelen, de élvezhetetlen is lett.
Röviden.

Aztán betetőzték egy olyan kliséhalmazra épített illogikus, irracionális átgondolatlan, kényszeresen felépített maszlaggal, amit ritkán látni mifelénk.
Hagyták volna abba 5 évad után, sokkal szebb emlék lenne.

(De amúgy is. Hogy lehetne komolyan venni egy olyan epizódot, ahol <3 Alona Tal <3 és Gabrielle Anwar közül a főhős utóbbit választja? :) )

SG - 2013. 09. 21. 09:32

Nekem az utóbbi két évad tetszett, semmi bajom nem volt vele. Nyilván ez olyan sorozat, amit már az első évadtól sem lehetett komolyan venni, szóval hitelességet soha nem is vártam el tőle. Az évadzárók viszont mindig gyengén sikerültek :)

Bullseye - 2013. 09. 21. 11:46

Ez egy lusta lezárás volt. Jó ötlet volt a fanservice, hogy beírják szövegbe újra a híres nyitómondatokat, de ez azért nem visz el a hátán egy zárórészt.

Mondjuk Madeline kiírása kis elégtétellel töltött el, mert szerintem őt max. zavaró tényezőnek kellett volna megtartani, ahogy az elején is volt.

payskin - 2013. 09. 21. 15:20

Á, elmondtatok mindent… Legalja. Nyugodjék békében.

Raven, a te változatodat szívesebben néztem volna végig. :)

cyberfuker85 - 2013. 10. 15. 16:58

már 2 évaddal ezelőtt is nézhetetlen volt. annyi sok jobb van amit lehetne nézni helyette

fv - 2014. 07. 25. 18:44

Na, csaknem egy év után megnéztem a utolsó két részt az évadból. Az egész évadot nem akartam, mert már az előzőt se tudtam végignézni. Szóval, így – egy ilyen nagy szünet után: tök jó volt! :-D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz