login |

Firefly: vége a 11. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Recky

2013. 09. 20. 21:28 - Írta: vendegblogger

167 hozzászólás | kategória: elmélkedés, fun, kritika,

Sajnos a linkek és az eredetileg csatolt képek eltűntek valahol a blog mélyén, így korábbi csoportképekkel pótoltam utóbbiakat – winnie

Ezúttal tényleg. Senki ne várjon egy újabb bejelentést, mint amilyen a tavalyi volt. 11 évad után befejeződött a Firefly.

Mal: Egy ilyen hajó a halálunkig velünk lesz.
Zoë: Mert ez egy halálcsapda.
/1×09 – Out of Gas/

Hát, ezt is megértük.

Nyilván senkit nem ért váratlanul a FOX döntése, hiszen a 8. évad óta folyamatosan csökkenő számok után az idei szezon már igazi zuhanórepülés volt nézettségileg, de a rajongók az utolsó pillanatig vártak egy hasonló csodára, mint amilyen már kétszer is megmentette a kaszától mindenki kedvenc űrwesternjét.

De a jelek szerint egyetlen sorozatnak sem dukál három csoda. A 2013-as mindenesetre egész biztos a FOX legsötétebb éveként fog bevonulni a Junkie-történelembe: az év, amikor egyszerre kaszálták el a Firefly-t, a House-t és a Lie To Me-t (igaz, utóbbi nem élt annyit, mint a másik kettő, és a kibeszélő alapján nem is túl sokan sajnáljátok). Három sorozatot, amik az első évadjukban gyakorlatilag kasza-szinten teljesítettek, aztán mégis megértek együtt összesen 24 évadot. Mutassatok egy másik csatornát, ahol láthatunk ilyet!

Mal: A hajóm a szétesés szélén áll, te halálra idegesítesz, és a kedvenc műsoraimat sem adják már a bábszínházban.
/2×06 – Another Train Job/

Szóval elbúcsúzunk egy újabb őssorozattól, aminek nem tudom belinkelni a pilot-kritikáját, mivel az indulása jóval megelőzte ezt a blogot. Igen, tudom, CyClotronic is ezzel kezdte a South Park fináléjáról szóló írását…, de már Bradley Whitford is megmondta a The West Wing-ben, hogy a nagy írók simán lophatnak egymástól.

Búcsúzunk tehát egy sorozattól, ami soha senki számára nem volt közömbös, aminek a kibeszélői újra és újra rekord számú hozzászólást hoztak (például itt és itt; ez utóbbit csak a Lost fináléja tudta megdönteni). Még megbecsülni sem tudnám, hogy hány hét idézetét köszönhetünk a Firefly-nak, mely háromszor nyerte el tőletek a JAws legjobb 40 perces sorozatának díját (hogy az egyéb kategóriákban aratott győzelmeket ne is említsem), s még a leggyengébb időszakaiban is csak úgy ontotta magából az azóta szállóigévé vált beszólásokat.

Mal: Na, tisztázzunk valamit! Kettőnk közül itt én vagyok a rohadt nagy hős, aki valami csattanós megjegyzést tehet, ha kicsináltunk egy ilyen [kínai kifejezés]-t!
/3×01 – God Save Mr. Badger/

Mert ahhoz persze igazán vak rajongónak kell lennünk, hogy tagadjuk: mint minden sorozatnak, a Firefly-nak is voltak kevésbé sikeres korszakai. A mélypont valószínűleg az utolsó évad eleje volt, vagy esetleg Nathan Fillion távozása 2009-ben, aki eredetileg egy végül be sem rendelt nyomozós sorozat kedvéért szállt ki (nem tudom, emlékszik-e bárki a Castle-re, winnie unaired pilot-fétisének köszönhetően volt róla cikk annak idején; ő látott volna benne 1-2 évadnyi fantáziát).

De már korábban is adódtak problémák; gondoljunk csak a showrunner-váltás körüli történeti hercehurcára a harmadik évadban, vagy az első állandó szereplő, Wash (Alan Tudyk) halálára a 4×20-ban – ami, félreértés ne essék, zseniális epizód volt, de a nézettségi adatok alapján elég sokan kaszálták el a műsort közvetlenül utána.

Wash: Levél vagyok a szélben.
/4×20 – Miranda, part 2/

De ugorjunk csak vissza az időben, és ejtsünk pár szót a sorozat kezdeteiről. A Firefly egy olyan időszakban érkezett meg a képernyőinkre, mikor az űrhajós sci-fi zsánerére már szinte mindenki keresztet vetett: a Babylon 5 véget ért, az aktuális Star Trek-sorozat, az Enterprise elkeserítő nézettségi adatokat produkált, az azóta is siratott Futuramát pedig két évad után elkaszálták.

Aztán jött Joss Whedon, és… nos, kis híján el is bukott. A Firefly ugyanis nem muzsikált túl jól az első évében: a nézettségi adatok rosszul alakultak (nem utolsó sorban a miatt, mert a csatorna teljesen összekeverve adta le a részeket), és a FOX a tizenkettedik rész leadása után meglendítette a kaszáját. Hivatalosan persze csak annyi volt a közleményben, hogy a sorozat első évadja csak 12 részes lesz, a folytatásról pedig később döntenek, de mindenki tudta, hogy sorozat ilyen döntés után még nem állt fel (később aztán volt még példa rá, a Til Death, de hogy minek?).

A rajongók még abban sem lehettek biztosak, hogy a leforgatott, de le már nem adott részeket láthatják-e valaha a tévében, vagy csak valami távoli, talán el sem jövő DVD-kiadás extráiként találkozhatnak majd velük.

És itt lett volna vége a sztorinak, ha ezek a bizonyos rajongók nem veszik a kezükbe az irányítást: sikerült olyan heves és hangos kampányt folytatniuk a sorozat mellett, hogy a FOX végül visszakozott, és berendelte a második évadot. Igaz, ezt még mindig csak tizenhárom részesre méretezték, de az első évadból visszamaradt részekkel együtt így végül tizenhat epizódosra duzzadt.

A tovább mögött folytatom kisebb spoilerekkel, szóval csak az kattintson, aki látta már a második, illetve a többi évadot.

Persze nem a FOX-ról beszélnénk, ha nem sikerült volna egy kis ürömöt csempészni a rajongók örömébe, mikor a három első évados epizódot sikerült az újakkal teljesen összekeverve leadniuk, ezzel eléggé tönkretéve pl. Womac hadnagy második (amúgy remek) feltűnését a Little Lies-ban (2×04), ami megelőzte a karakter eredeti felbukkanását az 1×13-ban.

Zoë: Ha betörnek ide, halálra erőszakolnak, felfalnak és ruhát varnak a bőrünkből. Ha van egy kis szerencsénk, ebben a sorrendben.
/(Serenity – 1×01-02/

Ezekkel együtt (és persze mindazok számára, akik nem akkor, illetve nem Amerikában kezdték nézni a sorozatot) egyértelműen az első-második évadot tekinthetjük a Firefly első (és szerintem legnagyobb) fénykorának, melynek során olyan kultikus epizódok születtek, mint a Jayne megdicsőüléséről szóló Jaynestown (1×08), a legénység összeállásával foglalkozó Out of Gas (1×09), vagy az első teljes egészében polgárháborús flashback-rész, a Things from the Past (2×10).

S természetesen az eredeti főszereplő-gárda mellett ekkor alapoztak meg számos visszatérő karaktert, mint a gengszterfőnök Niskát, a piti bűnöző Badgert, a mindenki által imádott szélhámos Saffront, a filozofikus fejvadász Jubal Earlyt, a korrupt rendőr Womacet, és persze a kékkesztyűs ügynököket. Igen, csupa-csupa rosszfiút; visszatérő szövetséges szerintem Mr. Univerzum harmadik évados debütálásáig nem is volt a sorozatban).

Wash: Figyelembe véve, hogy mennyi kétes alak mászkál a Verzumban, az is meglepő, hogy akár csak néha találunk munkát.
/Without Job – 4×01/

A harmadik évadra a Firefly igazi fanfavorit sorozat lett (nem mintha nem lett volna az már a pilottól kezdve, de ezt végre a nézettségi adatok is alátámasztották), s eddigre már a FOX esze is megjött: a következő évadok egészen a tizedikig rendre 20-20 epizódosak lettek (kivéve a hatodikat, mely az írósztrájk miatt 11 részesre sikerült).

Ironikus, de ezzel egy időben kezdődtek a minőségi problémák is. Az írók egyre erősebb átívelő szálakat próbáltak vinni az addig azért elsősorban epizodikus felépítésű sorozatba, ami (a mellett, hogy később a remek Miranda-harácsolók sztorivonalhoz, és a kevésbé remek második polgárháborúhoz vezettek) egyre-másra eredményezett kevésbé sikerült, olykor kimondottan unalmas részeket (pl. Mr. Washburne (3×05), Osiris (3×08)).

A tendenciára mindazonáltal a készítők is felfigyeltek, amit a korábban már említett showrunner-váltással próbáltak orvosolni (Tim Mineart Jane Espenson követte a főnöki székben, ami szerencsére nem jelentette azt, hogy Minear távozott volna az írók közül), tulajdonképpen sikerrel.

A koncepcióváltásnak ugyan sajnálatos módon áldozatául esett néhány korábbi történetszál (legjobban talán a kékkesztyűs ügynököket szokták siratni a rajongók), de a harmadik évad második fele, illetve a negyedik évad ezzel együtt is fellendülést hozott.

A részek többsége ismét az első-második évad színvonalát közelítette, még ha az írók láthatóan egyre kevésbé tudtak mit kezdeni Inara (Morena Baccarin) karakterével, aki egy idő után szinte csak a kapitányhoz fűződő viszonya kapcsán kapott jeleneteket. Nem véletlen, hogy mikor kiszivárgott a negyedik évad végén az egyik állandó szereplő távozásának híre, mindenki a hetérára gyanakodott (erre persze rá is játszottak az írók az évad utolsó részeivel); Wash halálát szinte az utolsó pillanatig sikerült titokban tartani.

Wash: Ugye van olyan sárfészek, ahol én is hős vagyok?
/Jaynestown – 1×08/

Wash hiányában az ötödik évad egyértelműen komorabb hangvételűre sikerült, mint a korábbiak. Az előző két évad erős szerializáltsága után a polgárháborús keret ellenére ismét epizodikusabbá vált a sorozat felépítése, az átívelő szálak leginkább Zoë (Gina Torres) érzelmi fejlődésére, illetve Kaylee (Jewel Staite) és Simon (Sean Maher) kapcsolatára korlátozódtak; a filler epizódok száma is eléggé megugrott ebben az időben.

Ez az irány, bár igazán nem vitték túlzásba, sok nézőnek nem jött be; a sorozat nézettsége ekkoriban indult először komolyabb csökkenésnek.

Különösen sokan hiányolták, hogy bár River (Summer Glau) múltjáról és állapotáról a negyedik évad végére sok mindent megtudtunk, az ő szerepe az S5-ben sem vált igazán jelentőssé.

Az alkotók ezúttal is reflektáltak a rajongók véleményére, és a hatodik szezont szinte teljes egészében köré tervezték felépíteni – az írósztrájk azonban közbeszólt. Méghozzá igazán kegyetlen módon: az évadra tervezett húsz részből csak tizenegy készülhetett el, így a mágikus 100. epizód átcsúszott a hetedik évadra.

Szintén problémát jelentett, hogy a következő évadra sem Morena Baccarin, sem Ron Glass nem hosszabbították meg a szerződésüket (előbbi a The Mentalist-be távozott, utóbbi pedig megkapta saját spinoffját, a sajnos csak két évadot élt Firefly: The Sheperd’s Tale-t (winnie véleménye róla itt (8/10), humané itt (9/10), az enyém pedig itt (8/10) olvasható)).

A két karakter búcsúját így szintén ebben az évadban kellett volna elmesélni, a sztrájk miatt azonban Inaráét egyáltalán nem, de Book lelkészét is csak kurtán-furcsán sikerült megismertetni a nézőkkel.

Zoë: Lelkész, a Biblia nem említ bizonyos dolgokat a gyilkolásról?
Book: De mennyire. Viszont a térdkalácsokat illetően kissé homályosan fogalmaz.
/War Stories – 1×11/

A sorozat második fénykorát egyértelműen a hetedik évadban élte – persze kérdés, hogy mit tekintünk fokmérőnek, hiszen a Malcolm Raynolds, Rest in Peace (7×20) volt az egész sorozat legnézettebb epizódja, így tekinthetjük ezt az elsőszámú aranykornak is. Én persze szívesebben indulok ki a minőségből, ami alapján az egyébként időrendiségre is utaló “második” szó abszolút helytálló.

Szerintem az alkotók ebben az évadban találták el legjobban az átívelő szálak és az egyepizódos események arányát, és sokakkal ellentétben nekem az új állandó szereplőket is hamar sikerült megszeretnem. Merthogy végre jöttek, az egyikük rögtön az évadkezdő 100-101. dupla epizódban: Pat (Maisie Williams) történetbe írását tanítani lehetne, állandónak szánt gyerekszereplőt ilyen sikerrel szerintem nem tudtak még hozzáadni egy már futó sorozathoz.

Annál jobban fájlalom, hogy csak egy évig maradt; de persze érthető, hogy a hatéves ugrás a történetben, és a nyolcadik évadtól kezdődő, állandó váltogatás az idősíkok között egy növésben/fejlődésben lévő gyerekszínész esetén túl sok plusz terhet jelentett volna az alkotóknak.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a három újonc közül szinte mindenki egyöntetűen az elsőszerepes Williamset fogadta be legkönnyebben a Firefly-univerzumba, pedig David Duchovny és Eliza Dushku már akkor is hatalmas rajongótáborral rendelkeztek – érdekesség, hogy mindketten közvetlenül a saját, 2008-ban elkaszált kultsorozatukból érkeztek; Duchovny a Californication-ből, Dushku pedig a Tru Calling-ból.

A hetedik évad további erénye volt a helyes arányok eltalálása és a vérfrissítés mellett a flashblack-ek gyakori és érdembeli alkalmazása, amire a harmadik évad után csak ritkán volt példa. Így hiába vendégszerepelt Alan Tudyk két ötödik és egy hatodik évados részben is, egészen a Dead Man Flyingig (7×07) kellett várni egy olyan epizódra, ahol Wash ismét komoly szerephez jutott. (Arról nem is beszélve, hogy lelkes rajongóként már hat éve vártuk, hogy láthassuk végre a libazsonglőrködést…)

És persze nem mehetünk el szó nélkül a 7×20 kolosszális befejezése mellett sem. A Firefly mondjuk sosem hozott igazán erős cliffhangereket (a legtöbb évad végén nem is volt, ahol meg mégis… Szóval az 5×20 végén elhitte bárki, hogy Zoë tényleg öngyilkos lett?), de ez még a Lost cliffjein nevelkedett, erős idegzetűeknek is betett – annál is inkább, mert 2009 májusában még nem lehetett tudni, hogy lesz-e nyolcadik évad.

Igény természetesen lett volna rá (hol volt akkor már az a FOX, amit csak a rajongók tudtak rábeszélni a folytatásra…!), az viszont az évad közepe óta nyílt titok volt, hogy Fillion ki fog szállni, és nagyon sokan nem tudták elképzelni, hogyan működhetne a Firefly Malcolm Reynolds nélkül. Be kell valljam, én magam sem tudtam. Joss Whedon és Tim Minear viszont szerencsére igen.

Mal: Zoë, tiéd a hajó. Jegyezd meg, ha valami történne velem, és egy órán belül nem érnék vissza… Akkor fogod a hajót, és rohansz megmenteni engem!
Zoë: Micsoda? És kockáztassam a hajómat?
/Miranda, part 1 – 4×19/

Mint tudjuk, lett nyolcadik évad, méghozzá a régi-új showrunnerrel, Tim Minearrel. A FOX biztosra ment, és először csak 13 részt rendelt be az új szezonból, aztán mikor látta, hogy bár érezhetően fogyott a nézettség, a Firefly még így sem csúszott ki a három legnépszerűbb műsoruk közül, felkerekítették ezt is 20-ra. Ekkor született döntés arról is, hogy ha semmi nem jön közbe, a sorozatot a tizedik évaddal fogják befejezni.

Emlékszem, nagyon idegesen ültem le annak idején a New Starts, New Stars (8×01) premierje elé; emlékezetemben még élénken élt gyermekkorom nagy csalódása, mikor a Sliderst képesek voltak Jerry O’Conell nélkül folytatni 2000-ben, illetve az a későbbi trauma, mikor az Alias kapott hatodik évadot Jennifer Garner nélkül 2006-ban. Ezeket a sorozatokat a főszereplő kiszállása után egy-két résszel muszáj volt elkaszálnom (mint tudjuk, maguk a csatornák sem vártak velük sokkal tovább) – a Firefly viszont nagy meglepetésemre így is működött.

Mindent összevetve tehát kellemes csalódás volt a nyolcadik évad. Az előző év végi cliffhangerből tudni lehetett, hogy erős reboot várható, az alkotók pedig tényleg a legjobbat hozták ki az új helyzetből. Persze érthető, hogy sokan sírtak az eredeti felállás után, de valljuk be őszintén, ha a 8×01 azzal nyit, hogy öt perc után visszaugrunk az eredeti idősíkba, és a rész végére minden a régi lesz, csak Mal helyett Zoë kerül a kapitányi székbe, akkor aligha élt volna a sorozat még négy évadon át.

Nekem speciel nagyon tetszett, hogy a rögzített idősík mellett a részek többségébe behoztak egy másodikat is, ezzel megteremtve a lehetőségét a már kiírt karakterek gyakoribb szerepeltetéséhez (és nem, nem hiszem, hogy ez Lost-nyúlás lenne, amivel egyesek szeretnek vagdalkozni – vagy legalábbis nem jobban, mint amit mostanában az Alcatraz és a Once Upon a Time csinál).

Ami a karakterek közötti viszonyok átalakulását illeti, én nagyon élveztem Simon és Spence (David Duchovny) csatározását, Jayne (Adam Baldwin) jellemfejlődése pedig tényleg tetőpontra ért a Hero of Cantonban (8×05); ha megnézzük egymás után a Jaynestownt (1×08), a Jayne’s Secretset (2×12), az Osirist (3×08), a Mirandát (4×19-20), a Kaylee and Simont (5×05) és a Dead Man Flyingot (7×07), akkor be kell látnunk, hogy a karakter töretlenül menetelt ebbe az irányba, s ezt csak azok nem vették észre, akik végig a pilot önmagáért bárkit feláldozni kész, szívtelen gazemberét akarták látni benne.

Ami pedig Lisa árulását illeti, talán tényleg nem volt túl megrázó – de valljuk be őszintén, Eliza Dushkut látni, amint főellenséget játszik, már önmagában is megérte.

Spence: Azt hittem, te a jófiúk közé tartozol!
Lisa: Úgy, mint te meg Jayne? Nincs itt valami értelmezési hiba?
/Friendly Enemy – 8×04/

A kilencedik évad, bár tartotta a nyolcadikban megkezdett irányt, már csak döcögve tudta hozni azt a minőséget, amit a rajongók elvártak volna a sorozattól. A nézettségi mutatók is folyamatosan romlottak, amit csak Ron Glass visszatérése tudott ideiglenesen megállítani: a FOX úgy ítélte meg, nincs szükség egyszerre két Firefly-sorozatra, és a második évad után váratlanul elkaszálta a The Shepherd’s Tale-t.

Így utólag nézve lehet, jobban jártunk volna, ha az anyasorozatot fejezik be, és a spinoffot viszik tovább, hisz a kilencedik évad legjobb részei (Beyond the Monastery (9×03), The Parson and the Priest (9×12)) egyértelműen azok lettek, amik az el nem készült TST-epizódok ötletei alapján íródtak.

Bár egyértelmű jelei mutatkoztak, hogy a téma kezd elfáradni, a FOX tartotta magát 2009-es döntéséhez, és zöld utat adott a tizedik, utolsónak szánt évadnak is.

Noha a nézettségi adatok ekkor már messze alulmúlták a hetedik évadban tapasztaltakat, én azért mégis ezt nevezném a Firefly harmadik (és persze legkevésbé fényes) aranykorának: a készítők, abban a hiszemben, hogy a végjátékot írják, számos olyan ötletüket valósították meg, melyek egy-egy korábbi remek epizód emlékeit elevenítették fel, és alkalmasak voltak a régen elpártolt rajongók ideig-óráig történő visszacsábítására. Gondolok itt a Return to Higgins’ Moonra (10×07), a The Messengerre (10×11-12), vagy a sokak által utált, de szerintem zseniális The Widow of Malcolm Reynoldsra (10×18).

Olyan, évek óta eltűnt karakterek bukkantak fel ismét, mint Badger (utoljára a 7×19-ben láttuk), az operátor (utolsó felbukkanása a 6×01-ben volt), vagy a Rample-ikrek (egyenesen a 4×19-ből). Morena Baccarint, Maisie Williamset és Alan Tudykot is sikerült visszacsábítani pár rész erejéig, így a nézők boldogságához már tényleg csak egy dolog hiányzott: hogy Malcolm Raynolds még egyszer, utoljára öltse fel barna kabátját, és az utolsó részben lépjen újra a Serenity fedélzetére.

Ezt azonban a tizedik évadban (szemben a nyolcadik-kilencedikkel, amikor többször is vendégszerepelt) nem sikerült összehozni – keringtek ugye pletykák bizonyos összeveszésekről, de lehet, hogy Fillion egyszerűen ennyire elfoglalt volt a Lone Star miatt – amiért persze sosem marasztalnánk el, a sorozat azóta is nézős, Fillion meg mára legalább annyira Bob Allen, mint Reynolds kapitány.

River: Nem szeretem a befejezéseket.
Simon: Miről beszélsz? Hiszen csak most kezdenek bele.
River: Igen. Befejezik, hogy nem csinálják ezt.
/Terrible – 4×18/

És akkor megérkeztünk a második csodához, amit (remélem, nem rombolok le nagy reményeket, de) nem fogok tudni megmagyarázni nektek. Tényleg nem tudom, mi vitte rá a csatornát, hogy berendeljen egy utolsó utáni csonka évadot.

A legendát persze ismerjük, hogy az egyik FOX fejesnek annyira tetszett az eredeti, Reynoldsos utolsó rész szinopszisa, hogy úgy döntött, a Fireflyt nem lehet befejezni, amíg azt össze nem hozzák, de az ilyen híreszteléseket nyilván nem lehet komolyan venni. Mondjuk azért az tényleg elgondolkodtató, hogy a tizedik évad utolsó részeit nézve teljesen egyértelmű: a készítők fejében akkoriban meg sem fordulhatott az ötlet, hogy még folytatást is kell csinálniuk. Mert különben nyilván elhelyeztek volna maguknak pár kapaszkodót, ugye.

De bármi legyen is az oka, lett tizenegyedik évad. Úgy, hogy a tizedikben az írók minden szálat becsülettel elvarrtak. Hogy a két idővonal összeért, a főszereplők sorsa pedig rendre mind elrendeződött – a Never Say Never (10×20), ha nem is a legméltóbb módon, de lezárta a sorozatot. De jó is lett nekünk.

Jayne: Tudod, hogy mi az a parancsnoki lánc? A vaslánc, amivel addig ütlek, amíg rá nem jössz, hogy kis parancsol itt.
/The Train Job – 1×03/

Magáról a szezonról nem fogok már hosszabban írni, hiszen minden epizód után kifejtettem a véleményemet, biztos emlékeztek még rá. Összességében annyit lehet mondani róluk, hogy nem voltak rossz részek, épp csak eleinte szinte mindegyiken érezni lehetett azt a csapda-szituációt, amibe az írók írták magukat: hogy hogyan élesszenek fel egy már lezárt sorozatot tizenkét rész erejéig.

Mintha egyszerre kellett volna dolgozniuk ugyanannak a sorozatnak az első és utolsó évadján. Különösen visszaütött, hogy a nyolcadik évadtól kezdve annyit babráltak az idősíkokkal, így a részek időbeli elhelyezése is komoly problémákhoz vezetett; gondoljunk csak a New Hegemony (11×03) által felvetett ellentmondásokra, amikről utólag Joss Whedon is elismerte, hogy csak úgy oldhatóak fel, ha ezt a részt (illetve Kaylee és River szálát) meg nem történtnek tekintjük, és sürgősen el is felejtjük.

Aztán úgy az 5-6. epizód után kezdtek megint belejönni az írásba Minearék, a parallel-sztorivonal nekem személy szerint bejött, még ha sokan szidtátok is a kommentjeitekben. Ezért nem is mondom, hogy jobban jártunk volna, ha nincs tizenegyedik évad (végül is aki akarja, nyugodtan megállhat a tizedik végén, úgy is kerek egészet kap), de azért nem lep meg, hogy a sorozat nézettsége olyan mélyre zuhant, amilyen mélyen utoljára az első évadban volt.

Simon: Hát, legalább elmondhatjuk, hogy ennél rosszabbul már nem alakulhat a dolog.
Inara: Három… kettő… egy…
Simon: Basszus!
/Old Sins – 7×04/

És akkor ejtsünk még pár szót a sorozatzáró duplarészről. Az ember ugye óhatatlanul a 10×20-szal akarná összehasonlítani, ami alternatívája lehetett volna, mint a legutolsó Firefly-epizód; de azt kell mondanom, a Just a Good, Old Ship (11×11-12) nem szorul rá effajta könnyítésre, mert önmagában is piszok jól sikerült. Az első perctől az utolsóig azt a fanyar hangulatot árasztotta, amiért annak idején megszerettük ezt a sorozatot – mi több, a flashbackek-ben tényleg az volt az érzése az embernek, hogy egy jó kis első-második évados részt nézne.

Cselekmény tekintetében nem annyira a parallel-szál lezárására törekedtek (bár persze megvolt azt is, tényleg minden hiba nélkül), inkább Mal temetésének újabb (ha jól számolom, immár harmadik) retconját kaptuk meg. Szerencse, hogy a Never Say Neverben (10×20) nem lépték meg ugyanezt a klónokkal, mert az messze nem ütött volna ekkorát.

Ami pedig a szerkezeti felépítést illeti, az, ahogy az epizód lépten-nyomon felidézte az első évad talán legerősebb részét, az Out of Gast (1×09), telitalálat volt. Egy élmény volt látni, hogy mind a tizenkét valaha volt állandó szereplő ismét érdemi szerepet kapott.

Ha visszaolvassátok a kritikámat, alig egy éve ezt a mondatot találtam leírni: “A Firefly megérdemelt volna egy olyan befejező részt, ami nem csak keretbe foglalja, ha úgy tetszik, lezárja a történetet, de hangulatában is vissza tudja adni mindazt, amit ez a sorozat nekünk az elmúlt tíz évben jelentett.” A FOX pedig pontosan ezt nyújtotta nekünk ezzel az epizóddal.

Jó lenne tudni, hogy vajon mennyiben különbözött ettől a megvalósult változattól az a forgatókönyv, amit az írók eredetileg a tizedik évad végére szántak. Abban nyilván nem lettek volna parallel-utalások, és kimaradt volna River nagyjelenete is, pár magánéleti lezárás meg biztos abból került át a 10×20-ba…

De ha a fő szál ugyanez volt, akkor már szinte hajlamos lennék hinni az előbb említett legendában. Az epizód részemről 9,5/10 volt; nem csak a tizenegyedik évad messze legjobb része, de egyenesen a Fillion távozása utáni legjobb epizódot kaptuk meg vele.

Kaylee: Na szép. Először járok a központban, és mit csinálok? Szemétben turkálok. Nem küldhetett volna inkább bevásárolni, vagy… hú, összehangolók!
/Ariel – 1×10/

Mit írhatnék még a Firefly végéről? Azt hiszem, az utóbbi években eleget áradoztam már a sorozatról, mindenki tudja, mit imádtam benne… És aki idáig jutott az olvasásban, az nyilván szintén legalább ennyire imádta.

Jó, nem ússzátok meg, örök vesszőparipámat azért csak megemlítem még egyszer, utoljára: végre volt egy sorozat, amiben nem voltak hangok az űrben!

Wash: Látnok? Ez úgy hangzik, mint valami science fiction!
Zoë: Drágám, mi egy űrhajón élünk.
Wash: Hogy jön ez ide?
/Objects in Space, 1×15/

Kérdés, hogy mit fogunk nézni most, Firefly nélkül? Bár több követője is volt az évek során, ezek lassan lemorzsolódtak, s most megint hasonló helyzetben vagyunk, mint 2002-ben: nincs túl nagy választékunk űrhajós sci-fikből (és nem, bármennyire is szeretem egyébként, a Doctor Who nem ebbe a műfajba tartozik).

A Battlestar Galactica és a Star Trek: New Frontiers véget értek, a Stargate: Universe-nek az utolsó évadja következik, a Plymouth Rocknak meg kizárt, hogy újabb évadot rendelne a CW. A Sci-Fi Chanel talán berendeli majd a Defendert (ezért még érdemes szorítani), vagy reménykedhetünk a régóta lebegtetett másik Firefly-spinoffban Simon Tam főszereplésével (ezért már szerintem kevésbé, nem hiszem, hogy a tizenegyedik évad siralmas nézettsége után a FOX tényleg belefogna ilyesmibe). Ráadásul ez az utóbbi a szó szoros értelmében nem is űrhajós sci-fi lenne.

Szóval úgy tűnik, egyelőre marad nekünk a Firefly részeinek ismételgetése. Szerintem én neki is ülök, és egyhuzamban ledarálom az egészet. 191 rész, azaz kb. 127 óra. Illetve 227 rész és 151 óra, ha a TST-t is számolom. Tippek, hogy mikorra végzek vele?

Jubal: Hát, itt vagyok.
/Objects in Space – 1×15/

167 hozzászólás Ne habozz!

LSL - 2013. 09. 20. 21:39

?:D

a Kati néni - 2013. 09. 20. 21:39

wtf?

Mkay - 2013. 09. 20. 21:40

Ezt most csak én nem értem?? :) Nem csak 1 szezont ért meg a sorozat?

napocskin - 2013. 09. 20. 21:42

Bloghack? :-)

Triber - 2013. 09. 20. 21:44

Nem értek a lovakhoz.

Dark Energy - 2013. 09. 20. 21:45

Egy másik univerzumban, talán….

:-)
Nekem is hiányzik.

Nimand - 2013. 09. 20. 21:45

Én egy részt nem láttam ebből, de az írás nem sok kívánni valót hagy maga után. Így kell kedvet csinálni bármihez :)

VDani - 2013. 09. 20. 21:45

én meg már azt hittem, én vagyok a hülye :D

Flanker - 2013. 09. 20. 21:45

Ez igen, tisztelet a szerzőnek a belefektetett munkáért!..:)

sherlock20 - 2013. 09. 20. 21:45

Jó kis írás lett, tetszett annak ellenére is, hogy nálam a Firefly 3 részt se élt meg.

koka - 2013. 09. 20. 21:46

Ez nagyon aranyos lett :)

Sigismundus - 2013. 09. 20. 21:47

11 évad? Nem csak 11 rész? Vagy ez valami poén? mert akkor jól kidolgozott… :-)

Csigusz - 2013. 09. 20. 21:47

Évek óta itt pihen a sorozat, de még nem tudtam beiktatni egyszerűen, szánom-bárnom :(

szalesz123 - 2013. 09. 20. 21:50

annyi a rossz pilot, hogy inkább írtok egy régi nagy leggendáról és írtok róla egy égig magasztaló cikket, mintsem hagyjátok, hogy ilyen rossz kritikákat olvasgassunk? :D

Rakohammas - 2013. 09. 20. 21:50

Vannak benne jó poénok. A Castle-ös üt pl, de szívesebben olvasnék az oldalon a New Girl kezdéséről kritikát, mint ilyeneket. De egynek elmegy.

NocadLee - 2013. 09. 20. 21:53

Tiszta Fringe-érzésem van… :-)
Kinézek az ablakon, hogy vannak-e léghajók az égen. :-)

A. - 2013. 09. 20. 21:56

Nem olvastam végig, mert csak nemrég kezdtem darálni csak a 4. évadnál járok
Sarah Michelle Geller mint fejvadász vendégszereplése nagyon ütött

sook jai - 2013. 09. 20. 21:56

Bár péntek van, és nem korán, még ébren vagyunk. 11.évad? vége?
Összetenném a két kezem, ha így lenne.És vidáman kommenteltem volna minden egyes évadkezdéshez, és záróhoz, ha lett volna.

@csigusz
nézd meg, minél előbb. konstans feelgood, mondom úgy, h életem egyik legborzasztóbb szakaszában találtam rá, és még így is tudtam vigyorogni bizonyos részeken.

Lengabor - 2013. 09. 20. 21:57

Szerintem ez a sok szóf*sás egy nyilvánvalóan hamis dologról “cseppet” aláássa a blog szavahihetőségét.
Poénnak persze elmegy meg engem nem is zavar, de azért…

ar - 2013. 09. 20. 21:57

Nincs tul nagy valasztek urhajos sci-fi-bol? Senki sem nezi a Defying Gravity-t mar rajtam kivul? … :)

LaCRossE - 2013. 09. 20. 21:59

Lengabor: szerintem nem ássa alá. A blogon régebben is voltak elmélkedések, ebben a formában pedig különösen érdekes. Fogd fel úgy, mintha

winnie-ék feltették volna azt a kérdést, szerintünk mi lenne, ha a Firefly-t nem kaszálták volna fel.

Én így fogom fel, mèg ha nem is láttam egy részt sem belőle.

winnie, remélem ez annak a hírnöke, hogy több elmélkedés lesz.

Pr13m - 2013. 09. 20. 21:59

Amikor megláttam ezt a posztot arra gondoltam, hogy balesetem volt és most tértem volna magamhoz? :D

Sigismundus - 2013. 09. 20. 21:59

ar – 2013. 09. 20. 21:57 Én néztem és jó volt, és sajnáltam hogy csak 1 évad volt :-)

petecz - 2013. 09. 20. 22:00

Egyik szemem sír a másik nevet! Szép!

Andy - 2013. 09. 20. 22:03

Abed nem csak a Cape-et hozta át Legsötétebb Idősíkból…

sphera - 2013. 09. 20. 22:08

Hát ez qrva jó ez az írás!! Nem is tudok rá mit mondani :D Ma este már eddig is úgy éreztem hogy egy párhuzamos univerzumban vagyok, ezen írás után azt kívánom bárcsak ott lennék és ez az egész igaz lenne ;)
Gratula az írónak!!

Chev - 2013. 09. 20. 22:08

Ez nagyon szemét dolog volt tőletek. A szívem megszakadt. :(

lappa - 2013. 09. 20. 22:11

ez igazából nem vicces. pedig az lehetett volna kicsit kevesebb szöveggel és több eredetiséggel.

TorrenteXY - 2013. 09. 20. 22:12

A 8. évadtól a kapitány távozásától szerintem már nem volt jó, pár rész után én cancel-eztem. Azért vissza-visszanézegettem a jobbnak ítélt részeket, meg a 10. és 11. évad záróját is.
De ha össze kell vetni más sorozatokkal, szerintem a Veronica Mars 7-8. évadja sokkal jobb volt mint a Firefly utolsó pár évi szenvedése. Nem is beszélve a Day Break legutóbbi évadjáról(mekkora csavar volt már az évad közepi random részben), vagy a Journeyman 6. évados tripla-zárórésze is überelt mindent.

NightBagoly - 2013. 09. 20. 22:13

:((((((((((((((((((((((((((((((((

wondorog - 2013. 09. 20. 22:14

Gyönyörű ez a cikk, újra kedvet kaptam a darához, köszönöm.

valkesz - 2013. 09. 20. 22:14

dafaq?

Wolverine - 2013. 09. 20. 22:15

Gyönyörű gondolatkísérlet; és kérek egy jegyet abba a párhuzamos univerzumba, ahogy így történt… :D

m76 - 2013. 09. 20. 22:16

Ez egy igen kidolgozott április 1-i tréfa újszülötteknek :)

Habár én is odaadnám az azóta általam megnézett 125 sorozatból legalább 120-at hogy ez igaz legyen.

Paladin - 2013. 09. 20. 22:17

Le a kalappal :))

Sitrep - 2013. 09. 20. 22:17

Infók az uj Serenity comicról, amúgy: (ez nem vicc!)
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=48004

A. - 2013. 09. 20. 22:17

jut eszembe, az eheti Deadwood rész miért nem kap külön posztot?

shawnka - 2013. 09. 20. 22:19

a Traveler 7. évad kap kibeszélőt winnie? elég durva volt a nyitány.

westhammer - 2013. 09. 20. 22:19

Jaj, legjobb sorozat evör. Imádtam mind a 200+ részét. Browncoat forever :)

LaCRossE - 2013. 09. 20. 22:19

Apropó, a sorozatos fogalmakat nem akarjátok feltámasztani? Akár vendégbloggeri segítséggel? Én nagyon szívesen segítenék benne.

Bobtoreador - 2013. 09. 20. 22:20

Remélem komoly, mert viccnek hosszú és vacak. :(

rheinfuss - 2013. 09. 20. 22:22

Nagyon jó írás volt, gratula! :)
Teljesen olyan érzés fogott el, hogy é magam is láttam ezeket az évadokat… :)

Ravennus - 2013. 09. 20. 22:23

Wow! Jó kis írás! :)
Lehet újra is nézem a hétvégén mind a 11 “évadot” :)

uatu - 2013. 09. 20. 22:23

És akkor Pamela felébredt… megint…
Köszönöm srácok, ez szívet melengető volt.

Menorel - 2013. 09. 20. 22:24

Recky: Köszönjük a 11 évadon keresztüli folyamatos kitartást és lelkesedést/lelkesítést. Kellemes estét adott a záró postod leolvasása. Jó volt – ha csak olvasva is -, de újra végig izgulni/nevetni ezt a 11 évadot. Bár nem értettünk mindig egyet a postjaidban megfogalmazott kritikák kapcsán, de a végszó részemről is ugyanez: hagyom egy kicsit ülepedni néhány hetet, talán egy hónapot és után indulhat újra a 191 maratoni darája. Köszi!

noimporta - 2013. 09. 20. 22:26

De szeretnék én ebben a párhuzamos univerzumban élni… bár várjunk csak, ott akkor valszeg nem volt Chuck, vagy legalábbis nem Baldwin volt Casey… Hmmmmm, nehéz döntés! :DDD

Casey Novak - 2013. 09. 20. 22:27

@Bobtoreador: Miért lenne vicc? Ismered a sorit, nem?

Nem is tudom, nekem valahol a 3.-4. évad körül leült a dolog (szerintem tudjátok, mire gondolok). Nem kaszáltam, azt azért nem, de nem kalimpáltam örömömben, mikor jöttek az új részek hetente. De az igazán tetszett, ahogy most lezárták, sokkal jobb, mint a 10×20.

Na de az tény, még ha sablonduma is, hogy az első évad volt a legjobb, mindig az fog először eszembe jutni, mikor a Firefly szóba kerül :)

Petikek - 2013. 09. 20. 22:27

Megvan mit nézek meg újra.
@TorrenteXY A Veronica Mars számomra nem igazi, mióta Wallace meghalt (bár igaz, hogy ezt évad végi cliffhangerként lőtték el, és az utána lévő nyomozás sokat segített), bár lehet jobban nézném, ha visszatérnének az átívelő szálakhoz és nem darabolnák szét ennyire.

ndavid42 - 2013. 09. 20. 22:28

Nekem az a musicales 4. évados rész volt a kedvencem! ÜTÖTT!!

kazanhaz - 2013. 09. 20. 22:29

Csovaltam kicsit a fejem, hogy wtf ? Mirol maradtam le, paralell universe vagy kognitiv disszonancia ? Csak kesobb esett le a dolog, hogy ez nem valos, sajnos… :(

LaCRossE - 2013. 09. 20. 22:30

Hacsak nem kerülten időhurokba (a ma este után nem lehetetlen), akkor a két hozzászólásom között KIZÁRT , hogy 20 perc eltelt. :D Max. kettő.

ALDO - 2013. 09. 20. 22:34

Az alternatív történelmi könyvek és írások nagy rajongójaként nagyon tetszett a cikk. Szépen kidolgozott és rejtett poénok is vannak bennek (Alias 6. évad, a Castle-t be sem rendelik, Fillion a sikeres Lone Starban).
Talán azért lett akkora kult sorozat, mert egy szép emlék marad, az egyedi hangulata és a karakterek miatt. Lehet, ha tényleg megélt volna még 5-6 évadot, akkor csökkent volna a színvonal és már nem lett volna akkora kult. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy az alapszereplők kiírása után is ilyen népszerű lett volna.
Ilyen ez a párhuzamos világ, le is darálom a John Doe negyedik évadját és remélem, hogy a Dexter sokkal jobb lesz a 9. szezonban.

antijunkie - 2013. 09. 20. 22:34

Ó, bassz, Wash-t kiírták a negyedik évad végén? A harmadik közepén járok, de ezt most elvette a kedvem a folytatástól :(

nayrobi - 2013. 09. 20. 22:34

Évek óta járok ide, és ez volt az egyik legjobb írás, amit valaha olvastam, nem csak ezen az oldalon. Köszi!

deku82 - 2013. 09. 20. 22:37

Szép lenne. :_)

Menorel - 2013. 09. 20. 22:38

Nyilván nincs semmi összefüggés ez a post és az a tény között, hogy az “egyik” szoftverboltban éppen 29-en (15 DVD, 14 XVID) a másikban pedig további 14-en leechelik le éppen az FF S1-et.

kla - 2013. 09. 20. 22:46

Ez nagyon jó írás lett, ahogy rheinfuss írta, tényleg olyan, mintha mindezt átltük volna. Még egy kicsit el is érzékenyültem. :)

Az utalások közül pedig az írósztrájkos a kedvencem. :D

ldavid - 2013. 09. 20. 22:50

ezt most sikerült kimenteni a cortexről? :D

symor - 2013. 09. 20. 22:51

Ez nagyon klassz kis írás, de miért szeptemberben és miért nem áprilisban tettétek ki?

winnie - 2013. 09. 20. 22:52

symor: ismersz…:) egyébként tényleg 03.31-én jött.

Dregnarr1 - 2013. 09. 20. 22:54

Aztaku…

:DDDD

5*****!

pts - 2013. 09. 20. 22:58

Kérem. Így. Ebben. A. Formában. Most. Azonnal.

berc - 2013. 09. 20. 22:58

Zseniális, köszi az élményért! Csak kár, hogy egyben szomorú is sajnos.

Silas - 2013. 09. 20. 23:01

1 évados sorozatot ennyire isteníteni. :D a cikk meg butaság.

winnie - 2013. 09. 20. 23:02

a legzseniálisabb sorozatok elég nagy hányada 1 évados, illetve pár részes.

Radu - 2013. 09. 20. 23:05

Zseniális! Épp a napokban néztem meg az első 14 epizódot ;)

(Gonosz)robi110 - 2013. 09. 20. 23:10

Mindfuck! Most esett le, hogy mi vagyunk a legsötétebb idővonalon.:O

Ja, hogy az egy másik sorozat. BTW még több ilyet!:)

DJackson - 2013. 09. 20. 23:23

Köszi srácok, ez nagyon jól esett! Ilyeneket még! Jó volt erre így épp alvás előtt rátalálni, remélem erről fogok ma álmodni! :D
Viccen kívül, szerintem nincs olyan erő a verse-ben ami miatt Fillion kiszállt volna. A színvonal meg minimum 3 éven át folyamatosan emelkedett volna! Beáldoznám majdnem minden eddigi sorozatom hogy ez igaz legyen.
Addig is csak reménykedhetünk, hogy egy Slider majd áthajít egy 11 évados collector editiont a mi univerzumunkba.

Scoefield - 2013. 09. 20. 23:27

Sorozatjunkie menj haza,részeg vagy. :-)

Tila - 2013. 09. 20. 23:33

csak azt sajnálom, akinek ezt a posztot meg kellett írnia… hatalmas agymenés :D

Iofiel - 2013. 09. 20. 23:46

Amit soha nem bocsátunk meg a FOXnak!

Szkifi - 2013. 09. 20. 23:46

Átléptünk az Alkonyzóna határán úgy érzem…

DarkEagle - 2013. 09. 20. 23:56

Öhm izé milyen 11 évad? :D

2002-2003-ig ment a sorozat az hol 11 évad? Vagy én maradtam el valahol? xD

Dregnarr1 - 2013. 09. 21. 00:04

Szegény Recky, 3.31-én küldte, fogalma sem volt, hogy az eszméletlen sok begépelt karaktere napvilágot lát-e majd, vagy csak feleslegesen ütött el vele órákat… aztán most, jópár hónap után végre felbukkan írása az oldalon:D

Vazul - 2013. 09. 21. 00:04

Akármennyire is imádtam eleinte, sajnos a végére én is jobban láttam, ha lelövi a FOX. Valahogy elöregedett a sorozat, és Wash halála után valahogy “kihalt” lett. Nem volt meg az a fajta szarkasztikus humor, ami korábban annyira jellemezte a sorozatot, mintha a szereplő halálával ez is meghalt volna a sorozatban.
A másik mélypont számomra Malcolm halála volt. Bíztam benne, hogy csak szívatnak az írok, hogy valójában nem lépik ezt meg, és de, mégis megtörtént. Nem tudtam mire vélni a dolgot, és szerintem nagyon érződött az, hogy a készítők kényszerből írták ki a karaktert.

Összességében nézve azonban máig ez a kedvenc sorozatom. Volt egy időszakom, amikor minden újoncba belekezdtem, azonban a folyamatos kaszálások miatt abbahagytam ezt, és csak a Firefly mellett tartottam ki. Pedig amúgy volt sok érdekes koncepció; a Breaking Bad tetszett, kár, hogy kaszálták egy évad után. A Fringe-et hat rész után lőtték le, a How I Met Your Mother sem élt meg két évadnál többet, pedig milyen jók is voltak…

energy - 2013. 09. 21. 00:06

Ha az első évadban nem kaszálják el, akkor sem lett volna 11 évada, és ne felejtsük el, hogy a színészek milyen sorozatokban játszottak utána. A Chuck meg a Sarah Connor krónikái, Castle… nem lett volna ugyanaz nélkülük. Nagyon elborult írás. Alias 6. évad?! Star Trek: New Frontiers

Swallo - 2013. 09. 21. 00:14

Ez hatalmas volt, gratulálok :))
Én is sikeresen bedőltem, két bekezdés után már kerestem is rá google-ban hogy tényleg megélt 11 évadot és hogy nem tudtam róla?!
Kreativitás level végtelen :))

vargatom - 2013. 09. 21. 00:19

Kicsit hosszú lett a poszt, de akkor is a lehető legelvetemültebb, legszemetebb, legkegyetlenebb a Junkie történelmében.

Lacyc3 - 2013. 09. 21. 00:20

Mesteri tréfa volt és beugrottam. Köszöntem. :)

vargatom - 2013. 09. 21. 00:25

Egyébként egyetlen apró kritika az, hogy talán nem volt elég merész a szerző Whedon korábbi munkássága alapján interpolálni a felvezetett cselekményszálakat (a Serenity-t is figyelembe véve), attól tartok hogy mindenki kedvenc showrunnere nem állt volna meg két áldozatnál (szegény Book aligha élte volna túl sorozat formában sem a Mirandás epizódokat). Az átívelő tematika meg sztem nem működött volna Mal nélkül, az ő útkeresése volt az egész sztori gerince.

Bujtor - 2013. 09. 21. 00:32

Nekem nem tetszett a sorozat!

Bbandi90 - 2013. 09. 21. 00:33

“Búcsúzunk tehát egy sorozattól, ami soha senki számára nem volt közömbös, aminek a kibeszélői újra és újra rekord számú hozzászólást hoztak (például itt és itt; ez utóbbit csak a Lost fináléja tudta megdönteni).”

És ez a vicc benne … egy 1 évados, 13 részt megélt sorozatról beszélünk … több mint 10 évvel ezelőttről … és pillanatok alatt 82 komment születik.

Minden tiszteletem a sorozaté, imádom, és bármikor és bármennyiszer újranézem, vagy csak egy random részt megnézek. Imádom egyszerűen.

ldavid - 2013. 09. 21. 00:47

amúgy meg Christina Hendricks miért nincs megemlítve? a 3-5. évadban állandó volt ő is :)

Malachi - 2013. 09. 21. 00:53

gyalázat. hülyék.

viccet csinálni minden idők sorozatából.

gyalázat. hülyék.

ezt soha nem bocsátom meg.

kiskiraly - 2013. 09. 21. 01:03

Hátha más nem linkeli be:
http://www.youtube.com/watch?v=2jAePQzdXGg
::csalódott sóhaj::

Vazul - 2013. 09. 21. 01:04

Félelmetes egyesek szűklátókörűsége…

Thomas - 2013. 09. 21. 01:07

Zseniális írás volt komolyan!!! 1 percet sem láttam soha a sorozatból, de mégis végigolvastam az egészet!:) Elég vacak napom volt, és igen rossz kedvem, de ez most fel tudott vidítani, köszönöm!
Csak egy apróságban nem értek egyet, az Alias 6. évada, Rachel Nichols-al a főszerepben szerintem még az első 5-nél is jobb volt, máig haragszom, hogy miért kellett elkaszálni!:)

sehrezad - 2013. 09. 21. 01:17

Nem tudom eldönteni, hogy ez a poszt egy kitartott önkínzás, vagy valamiféle nosztalgikus vágyprojekció, de valószínűleg mindkettő…

sehrezad - 2013. 09. 21. 01:18

Így vagy úgy, de remek a maga nemében :)

nyílméregbéka - 2013. 09. 21. 01:47

Azért a spoilereket jelölhette volna a posztoló!! Én még csak az ötödik évadnál tartok, most kezdtem darálni…

Baromi jó volt olvasni, még ha szomorú is voltam közben, hogy ez csak egy fikció. Én is kivakuznák az agyamból pár sorozatot az utóbbi tíz évből, ha megnézhetném ezt a 11 évad Fireflyt. Jó írás, volt benne munka rendesen, gratulálok a szerzőnek! :)

Alfréd - 2013. 09. 21. 03:12

Én nem tudtam végignézni, még az első két évad csak-csak elment, de a harmadiktól iszonyú milyen mélyrepülésbe kezdett az egész :/ Még a színészeken is látszott, hogy unják az egészet…

2/10-et adok rá jóindulattal…

Aragorn83 - 2013. 09. 21. 04:50

Ó… bárcsak! A mai napig fáj érte a szívem. :(

http://youtu.be/3uFpiz5G9kU

danzig - 2013. 09. 21. 05:38

A szinkronnal a TV3 elbaszta az egészet, szigorúan csak eredeti hanggal nézzétek! Főleg az idegen fajok megszólaltatása a 3×08 után, az a nyekergés…grrr
Alföldi, mint Fillon botrányos, inkább forgatta volna újra az István a királyt.
;)

Szendzsön Hemdáj - 2013. 09. 21. 06:18

Tudom picit off, de ki fog jönni valamikor egy kibeszélő az Elnök Emberei idei szezonzárójához? És tényleg igaz, hogy a következő évad szintén a republikánus lesz?

Mikor adják le a Firefly Stargate:SG1 crossover részeket?

G - 2013. 09. 21. 06:46

Egy ideális világban… Ennek kb. így kellett volna történnie :)

El Diablo - 2013. 09. 21. 07:08

Bazmeg, elsírtam magam!

babe - 2013. 09. 21. 07:50

Megkönnyeztem, köszi!!!!!!!

Zora - 2013. 09. 21. 07:56

Hát, figyeljetek, én elkezdtem olvasni, közben néztem ki az ablakon, hogy: Hol vagyok? Mi ez? Átkerültem egy másik Univerzumba????? Aztán mikor a be nem rendelt Castle jött a képbe, elvigyorodtam… :-))))))))))))))))

Nagyon jó, köszi a kritikát!

És így belegondolva, rengeteg mindennek utána kellett nézned: Melyik szereplőnek mikor jött egy új sorozata, kit lehet behozni új szereplőként – szóval le a kalappal a munkád előtt…

montanosz - 2013. 09. 21. 08:03

Nem értem, csak egy évadot ért meg nem?

DJackson - 2013. 09. 21. 08:40

Pár kivágott jelenet az első évadból, remélem sokaknak új lesz:
http://www.youtube.com/watch?v=wQhnFtoX4uY
http://www.youtube.com/watch?v=5FFO-QaBjoc
http://www.youtube.com/watch?v=cdiNqkehGpk

Itt meg pár nagyon jól sikerült klipp extra kedvcsinálónak:
http://www.youtube.com/watch?v=8J1FCpwKRO4
http://www.youtube.com/watch?v=lKKpCoxDs1U

Az bosszant legjobban a Firefly kaszájában, hogy Joss Whedon összes sorozatának az első évadja a legrosszabb, néha egyenesen pocsékak, aztán mindig egyenletesen emelkedik a szint. Ha most belegondolok, hogy ez a Firefly esetében is ugyan így lett volna, és EZ! volt a gyenge évad, akkor mi lett volna csak a sorozatból…

Azoknak a kommentelőknek meg akik még nem látták a sorozatot térden állva könyörgök, hogy kezdjétek el! 13 rész + film szóval még csak nem is sok idő, de egy életen át veled marad! “Once you’ve been in serenity you never leave.”

Shannen - 2013. 09. 21. 08:53

Soha nem láttam egy darab Firefly részt sem, bármennyire is tudtam, hogy mekkora közönségkedvenc volt.
Viszont ez az írás valami eszméletlenül fantasztikusan jól sikerült!
Gratulálok!
Hihetetlen mennyire kidolgozott az egéz, nagyon nagy poén. És megértem, hogy az igazi nagy rajongóknak most tuti összefacsrodik a szíve, ha arra gondol, hogy tényleg mi lett volna ha anno a FOX tovább kitart…

Ezekután viszont, márcsak tisztelet adásom miatt is – gyorsan ledarálom azt a néhány részt.

Szóval GRATULÁLOK Recky, ezt nagyon jól összehoztad! :)

sesztei - 2013. 09. 21. 09:35

Nagyon feelgood, kerek kis sztori :) grat hozzá! Különösen az epizódok címei tetszettek :)

Rengeteg sorozat van amiről szívesen olvasnék még ilyet: Wonderfalls, Dead Like Me, Pushing Daisies, szóval hajrá-hajrá, jó a műfaj :)

Anachel - 2013. 09. 21. 09:38

WTF… csak most olvasom… \m/
Mindig hiányozni fog ez a sorozat :(

argab - 2013. 09. 21. 09:46

De jó volt ezt most reggel végigolvasni. Köszi!!!

Amúgy azt nem tudja valaki fogják végre a BD kiadást? Az az első évad és a negyedik dupla záróepizódja így végigolvasva elég csonkának hat most a polcomon. :DDD

fallen - 2013. 09. 21. 09:49

Iszonyatos meló lehetett ezt megcsinálni, és hatalmas tisztelet a szerzőnek. Már önmagában ezt értékelni kellene, nem pedig értetlenkedni és fikázni.

Joos - 2013. 09. 21. 09:57

Reggel olvastam egyből felébredtem!

Briliáns írás, némely sorozat valódi élettörténete nem ér ennyit.

Kösz.
UI: “ezt most qrvára elhittem” (Úristen@menny.hu)

Neoprimitiv - 2013. 09. 21. 10:11

Nagyon jó írás, eszméletlen mennyiségű munka lehetett vele. Az “idézetek” külön zseniálisak.
Kár, hogy legalább a 8. évadig nem történt meg – az utolsó két gyenge évadot egye fene, kihagynám.

szaki - 2013. 09. 21. 10:12

Iszonyat jó írás lett! Köszönjük. Nem kevés munka lehetett benne.
Számomra minden idők legjobbja a Firefly, azt hiszem le is darálom megint :).

(az meg vicc, hogy mennyien nem értik a poént…)

eLaNoR - 2013. 09. 21. 10:40

Köpni-nyelni nem tudok… Pedig még nem is olvastam végig. Hatalmas!

torjack - 2013. 09. 21. 10:54

Szép írás. Én mondjuk az ötödik évadban kaszáltam Kim Raver behozása miatt…Nem neki találták ki a scifit. A Csillagkapu 13. évadánál, amikor Tapping-et lecserélték rá, tudtam hogy vége annak is…Szerencsére az SG-Atlantis még mindig megy, bár nem tudom, Charlie Sheen mennyire fog működni benne…Jobb lett volna, ha Fillion ezt vállalja el, nem az NCIS: San Diego főszerepét. Csak aztán nehogy úgy járjon vele, mint a Castle esetében…

:D

Gerosz - 2013. 09. 21. 10:58

Best post ever ! :)

Hor1 - 2013. 09. 21. 11:36

Ez dejólesett. :’)

Bullseye - 2013. 09. 21. 11:42

La kalappal a szerző előtt, nagyon szépen végigvitte!

Eredetileg azt is akartam írni, hogy sajnálom azokat, akik ezen felhúzták az orrukat, hogy gyenge, vagy sértő, vagy csak ők jobbat tudnának; de mivel agresszív kismalacként be is írták őket…

Xsz - 2013. 09. 21. 12:23

Kérdezném, hogy a kedves cikk írója mit szívott? Mert akkor én is kérnék belőle :)

Busmen - 2013. 09. 21. 12:53

Hatalmas!!! :D

vm - 2013. 09. 21. 12:57

grat, ez nagyon jó lett! ;-)

mm - 2013. 09. 21. 13:20

OMFG :D

JimmyL - 2013. 09. 21. 13:24

Azt akartam en is kerdezni, mi voolt az a dzsunga, amit szivtal, mert kiprobalnam…

tonyrulez - 2013. 09. 21. 14:09

Megéltük és nem megértük, mert annak semmi értelme nincs.

Norris - 2013. 09. 21. 14:20

Ezek a kamu epizódcímek…megfizethetetlenek! :D

Hor1 - 2013. 09. 21. 14:46

“Megéltük és nem megértük, mert annak semmi értelme nincs.”

Ülj le egyes.

mivanmar - 2013. 09. 21. 14:50

Ezt – az olvasást végigkísérő letörölhetetlen vigyor ellenére – majdnem megkönnyeztem, de megmentett a libazsonglőrködés említése :)

Köszi, nagyon jó volt!

mivanmar - 2013. 09. 21. 14:55

@Sitrep: Kösz a képregényes linket, kíváncsian várom.

payskin - 2013. 09. 21. 15:01

Inkább idén nem cserélünk erkélyajtót, de ahogy lehet, előrendelem a díszdobozos Blu-ray kiadást az Amazonon. :)

Recky, még!

Llew - 2013. 09. 21. 15:06

Óriási írás, füligérő szájjal olvastam. Le a kalappal a melóért.
Remélem, ha vége lesz Az elnök embereinek, arról is lesz ilyen. :-)

Jó is lenne, ha legalább 3 évad igaz lenne belőle. Le is darálom újra azt, ami nekünk jutott.
Az viszont meglepő, hogy mennyi junkienak nincs humorérzéke.

elfeledettnick - 2013. 09. 21. 15:29

Köszönöm, ez jól esett. Az igaz hogy az első pár bekezdés után hirtelen szívszakadás miatt félbe kellett hagynom, de a maradékot elteszem egy hasonlóan szar napomra mint amilyen egyébként a mai. Apropó, 3 másodpercig én voltam egy személyben a legösszezavarodottabb és legboldogabb magyar junkie, respect!

taatyo - 2013. 09. 21. 15:30

Gyerekek nagyon másnaposan felkelek erre..tényleg azthittem hogy történt valami amire nem emlékszem és a firefly él:D..

olyan 10percig ezen gondolkodtam:D…

Defying Gravity is hibátlan:D.

Silas - 2013. 09. 21. 15:42

“a legzseniálisabb sorozatok elég nagy hányada 1 évados, illetve pár részes.”

nem hiszem, hogy ezen múlna a zsenialitása, hogy 1 évados. sok olyat tudok és nem dobtam tőle hátast.

winnie - 2013. 09. 21. 15:58

nem mondtam, hogy azon múlik, hogy hány évados. de míg sokkal, de sokkal több első évadban véget ért sorozat van, mint 5 évadban véget érő, így természetes, hogy a zseniális egyévadosok is jóval többen vannak. (egyébként meg az nem titok, hogy rengeteg olyan sorozatpróbálkozás bukik be pár rész után, ami túl “jó volt” a széles közönségnek, ami nem volt elég kommersz, ami megelőzte a korát, stb.)

plusz a magas színvonalat pár részen át egyszerűbb tartani, mint 10 éven át. egy egy évados sorozat minőségének sokszor nincs esélye, hogy csökkenésnek induljon. a fenti írás pontosan erről (is) szól

(egyébként szerintem mindenki tud 10-20 egy évados sorozatot mondani, ami zseniális volt.)

humorpalanta - 2013. 09. 21. 16:08

Mikor megláttam a címet, hirtelen megijedtem, hogy tejóég! Lemaradtam ennyi évadról? Aztán persze rájöttem a célra, de bakker, nagyon durva volt. :D
Amúgy jó kis írás és most megint ez a bakker, nem hiszem el, hogy nem tudnák folytatni érzés fog el…

Magrat - 2013. 09. 21. 16:34

Áááá… És most sírok… Miért nincs normális sci-fi műsoron… :,(

Andusia - 2013. 09. 21. 16:40

Hát komolyan így kicseszni az emberrel! Mondom, mi az isten, az nem lehet, hogy nem vettem észre, hogy a kedvenc sorozatomnak volt 10 évadnyi folytatása. Gondoltam, lehet, hogy nem jutottak el a részek a netre? Az nem lehet, minden szar felkerül. Akkor lehet, hogy csak magyarra nem fordították le? De angolul sincs semmi. És még utána is néztem pár adatbázisban. Na szóval le a kalappal, ügyes húzás volt, a cikk annyira megnyerő, jól összeszedett és hiteles lett, hogy simán bekajáltam. Mégha április 1 lett volna, akkor egyből leesik… ^^ Azért én még a mai napig reménykedem egy folytatásban.

gross76 - 2013. 09. 21. 16:55

Szemetek! Kinyírták Wash-t!

Meklod - 2013. 09. 21. 17:06

Jópofa kis írás, de azért illet volna megemlíteni azt a nem kis botrányt kavaró esetet, amikor lecserélték a főcímdalt arra Chris Brown nótára.

A következményeket ti is tudjátok felesleges belemennem. Talán csak annyit, hogy bár sosem jártam ott (és már nem is fogok ugye) nekem azért még így is hiányzik Szingapúr.

Coraline - 2013. 09. 21. 17:37

:) Jaj, de sok szép emlékem marad róla… A geekságom egyik alapköve a Firefly. Bár a vége felé már nem volt az igazi, naggyonnaggyon jó maradt:) Talán még meg is siratom, a nagy nosztalgikus hangulatomban ezt a ragyogó sci-fi-t.

Neoprimitiv - 2013. 09. 21. 18:54

Még annyit, hogy így a csoportképeket nézegetve megint tudatosult bennem, hogy mekkora eyecandy sorozat volt ez! Jó, nekem a lányok számítanak, de azt hiszem, a férfi szereplőgárda is elég jó helyezéseket ért volna el az akkori JAWS-on.

Malachi - 2013. 09. 21. 19:20

na jó, kicsit lehiggadtam. hagyjuk is ezt.

winnie – én még kettőt tudok hirtelen, a Firefly-on kívül, ami NAGYON méltatlan véget ért, a Book of Daniel, és a Smith. érthetetlen, azaz hát nem, de a lényeg, hogy kár értük, nagyon… :(

scylla73 - 2013. 09. 21. 19:54

Ez nagy KIRÁLY lett!!!
Bárcsak így történt volna….de a remény hal meg utoljára. lesz még firefly sorozat!

Brynden Rivers - 2013. 09. 21. 19:57

Még soha nem nevettem sírva a sorozatjunkie-t olvasva
Made my day! :D

Egyébként meg egy szebb világban… :/

Ricsi - 2013. 09. 21. 20:20

Gratula az íráshoz.
RIP FireFly!

ALDO - 2013. 09. 21. 20:27

Ha lesz egy kis időm, le is darálom, megint.
Ha nem kaszálták volna el, szerintem akkor sem élt volna 11. évadig, max. olyan 5-6-ot.
A történelem során voltak már sorozatok, ahol távozott a főszereplő, sőt voltak olyanok, amik még sikeresek is lettek utána, de a Firefly kizárt, hogy Mal nélkül működött volna. Bár ezt már sosem fogjuk megtudni.
De szívesen olvasnék hasonló írásokat más, hamar kaszált, de nagyon jó sorozatokról. John Doe például.

Bálint - 2013. 09. 21. 21:25

Hogy lehet átjutni a te dimenziódba?

piszkosfred - 2013. 09. 21. 21:32

Valaki nagyon raert :))))))

747 - 2013. 09. 21. 22:59

Te milyen anyagon vagy? (Ha azt mondod szentjánosbogár, akkor megkereslek és lecsaplak, illetve ukrán barátaim…) ;)

Trefayne - 2013. 09. 21. 23:25

Már azt hittem, a Sorozatjunkie alternatív univerzumbeli cikkét olvasom. Aztán csekkoltam az epguides-ot: az első szezon 15 epizódjából a 12-ik után vége lett a sorozatnak…
Most akkor “április 1 reloaded” van?

Athor - 2013. 09. 22. 03:51

Ez nagyon komoly… Grat. a cikk írójának. :) Egy tökéletes párhuzamos-univerzum-feelinget hozott össze. Kicsit össze is szorult a szívem, hogy hát igen, akár így is történhetett volna… Nosztalgiafaktor maximumon. Legszívesebben én is nekiülnék egy nagy darára. :)

Nitzer - 2013. 09. 22. 08:50

ALDO:
“… de a Firefly kizárt, hogy Mal nélkül működött volna…”

A TATHM-t se tudtuk volna elképzelni Charlie Sheen nélkül…

stüni - 2013. 09. 22. 15:10

Hát én majdnem a végéig elhittem,hogy én vagyok a hülye :) folyamatosan az imdb-n keresgéltem, hogy mi van? :)
Gratula :)

Screin - 2013. 09. 22. 15:24

Zsenialis!

Mor Tuadh - 2013. 09. 22. 16:40

Le a kalappal. eszméletlen jó írás lett. :)
Bár igaz lenne…

vorticonguard - 2013. 09. 22. 19:13

Már tegnapelőtt olvastam, de nem jutottam szóhoz sem, most is alig, zseniális.

Ha tudjátok, fordítsátok le angolra, és küldjétek el Fillionnak, ha igaz, amit hallani róla, egész biztosan értékelné. :)

Egyetlen hátránya talán, hogy nagyon hosszú lett.

Recky - 2013. 09. 22. 19:24

Üdv!

A.: Gellar tényleg remek a negyedik évadban. “Szóval az a River csinálta ki őket? Ne szórakozz velem, az csak egy tinilány, nem valami szörnyvadász-harcművész!” Ez hatalmas volt a szájából… és szerencsére még egyszer tiszteletét teszi majd a következő szezonban. De nem akarom lelőni a poént előre. :)

ldavid: Huh, Hendrickset tényleg illett volna megemlítenem… De mentségemre legyen szólva, hogy bár szinte többet szerepelt azokban az évadokban, mint pl. Morena Baccarin, Saffron sosem volt “main character”, és sosem szerepelt a főcímben.

Komolyabbra fordítva a szót, szeretném mindenkinek megköszönni, aki vette a fáradságot, és végigolvasta irományomat; s egyúttal elnézést kérni azoktól, akik valamilyen okból sértőnek vagy unalmasnak találták azt (szerencsére a kommenteket olvasva úgy tűnik, nem voltak olyan sokan). Szintén bocsánatot kérek azoktól, akik néhány pillanatnál tovább hitték azt, hogy ez egy komoly írás volt, ami után aztán menthetetlenül csalódniuk kellett… be kell valljam, eszembe sem jutott, hogy annyira jól sikerülhetett a cikk, hogy egyeseket ténylegesen megtévesszen. Köszönök továbbá minden dicséretet, amit fentebb megfogalmaztatok a posztommal kapcsolatban, és különösen hálás vagyok az A.-hoz és ldavidhoz hasonló olvasóknak, akik éppen abban a szellemben reagáltak a leírtakra, amiben én is elkövettem a fentieket. :)
Egyébként teljesen igazuk van azoknak, akik szerint egy kicsit túl hosszúra sikerült az egész, én is éreztem, hogy kevesebb talán több lenne… de úgy álltam hozzá a dologhoz, hogy ha a valóságban írnék egy cikket egy tizenegy évados, most befejeződő kedvenc sorozatomról, egész biztos arról is írnék legalább ennyit. Meg hát egyébként sem “csak” átverésnek vagy poénnak szántam, hanem egyben méltó megemlékezésnek is… már, ha lehetek ilyen szerénytelen. :)

Azt nem tudom megígérni, hogy elkövetek majd hasonlókat más sorozatokról is, mert szerintem nagyon hamar elcsépeltté válna a dolog; ráadásul ezen iromány születéséhez is elég speciális együttállás kellett (sokadszorra daráltam éppen a sorozatot, amikor rájöttem, hogy most volt a kasza tízedik évfordulója, és április elseje is közeledett éppen). Aztán ha mégis úgy adódik, hogy kedvem támad egy másik nagy kedvencemről is hasonló módon megemlékezni, és winnie arra is rábólint, azt nyilván ti tudjátok majd meg először.

Ó, ALDO, neked külön köszönet a “rejtett poénok” említéséért. Azokat volt a legjobb beleírni… Kíváncsi lennék, vajon hányan vannak, akik az összes apró kis módosítást észrevették. :)

Tisztelettel: Recky

UI.: Mindazokkal pedig, akik tudatmódosító szereim beszerzése iránt érdeklődtek, sajnálattal kell közölnöm, hogy én alapjáraton vagyok ennyire lökött…

S@ti - 2013. 09. 23. 16:12

Browncoats forever, ez méltó megemlékezés volt a kasza 10. évfordulójáról. Annak ellenére is, hogy én nem hiszem, hogy ellaposodott volna, Whedon és Minear érti a dolgát, minden évad, minden rész, minden perc aranyat ér és ért volna, ha megvalósul ez a forgatókönyv.

Mivel minden poén betalált és ütött, ezért mindent megbocsátottam. Riszpekt!

hunlord - 2013. 09. 23. 20:05

Hát én bősz keresgélésbe kezdtem az első két bekezdés után, lányos zavaromban meg magamat szidtam, hogy ezt ennyire nem nézhettem el… Az biztos, hogy megbolygatta a lelki világomat, a kommentek között jó volt megnézni egy két videót, kivágott jelenetet, utalást. Köszi!

krisz - 2013. 09. 24. 17:11

A kedvenc sorozatom volt.
Nagyon beleéltem magam a cikkbe (=k.rvára elhittem), annyira hogy még az imdb-re sem néztem rá…
Hát rég basztak ki velem ennyire.Ez most olyan…izé… :(
Ettől eltekintve maga a cikk jó, valódi sci-fi! :)

wilbury - 2013. 09. 25. 08:38

Lefordítani, és elküldeni Whedonnak és Fillionnak! Most! :)

lujza - 2013. 09. 25. 13:30

pont a hétvégén tartunk ffly maratont, ez aztán igazán meghozta a kedvem még jobban, köszi =)

mse - 2013. 09. 30. 23:38

Bocs, valaki tudna nekem segíteni? Véletlenül a vörös univerzumba tévedtem, és nem találom a portált haza. Vagyis… Tudjátok mit, inkább itt maradnék még és végig darálnám ezt a 227 részt. :D

Wisp - 2014. 04. 20. 17:43

Nem tudom, de nekem azóta sem tiszta, hogy az első két évadban most melyik River is szerepelt a háromból :)

kacsavadasz101 - 2014. 08. 18. 00:16

Nagy gratula a szerzőnek, engem teljesen megvett. A 5-6. mondatnál már nyitottam a google-t néztem a torrentoldalakat kerestem majd 10perc keresés után rájöttem, hogy átvert, de hihetetlen pontossággal sikerült megragadni a sorozat mivoltját, én simán el tudtam volna képzelni egy ilyen hosszú és sikeres pályafutást a sorozatnak. Azért elmond valamit a sorozatról, hogy most 11-2-évvel később is ennyi ember rajong érte, nekem is 2008-óta rajta van egy 40Gb-s vinyón és már az egész gép lecserélődött de azt meghagytam mert rajta van a FireFly és havi 2-3 részt megnézek belőlle… A FOX meg tehet egy sziveséget, hisz a legtöb jó sorozatot vagy kaszálták vagy akarták…

Gondolok itt pl:

FOX: FireFly, Futurama
Showtime: Haláli Hullák
és még sorolhatnánk ide több százat…

Azért azt kicsit viccesnek találom, hogy a legtöbb szereplő a következő sorozataiban elsöt jó pár FireFly poént… Na de nem akarom szaporítani tovább a szót csak mondjátok hol van az átjáró…

Morarty - 2015. 02. 24. 22:47

Könnyesek lettek a szemeim a szomoruságtól.

Szűcs Miklós - 2017. 08. 25. 12:16

Ez a cikk valami alternatív univerzumból került át???

Egy Hin - 2018. 02. 23. 19:35

Tizedik évadnál kiszálltam.(sic)
Gratula a szerzőnek. Remélem száz munkaóránál többet nem fektették a kis szösszenetedbe.

demerzel - 2019. 02. 03. 13:14

Ennyi év után is szívet melengető ezt a lehetett-volna-cikket újraolvasni és látni a szereplők csoportképeit.

Thirlen. - 2019. 08. 01. 18:56

Grrrr. Nem vicces.

Thrawn - 2019. 10. 03. 11:48

Szó szerint órák mentek el az életemből keresésre emiatt a rossz vicc miatt!

Nem akartam hinni a szememnek, és óriásit kellett csalódnom… :(

rokkás róka - 2020. 09. 21. 23:44

Biztosan én vagyok a hülye, de hol a pixába van a többi évad?? Én eddig 1-et találtam, 14 résszel. Mi az isten van itt?? 1 órája keresem a neten, hogy mi a neve a többi évadnak! Most wtf?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz