login |

Rizzoli & Isles: vége a 4. évad első felének – írta Sue

2013. 09. 21. 18:12 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Eltelt pár hónap az évadnyitás óta, azóta történt egy, s más Rizzoliék háza táján. Viszont azt még mindig nem értem, miért kellett 3, azaz HÁROM darab részt eltolni télre, miért nem lehetett rendesen, egy huzamban leadni. Ennél a tavalyi 10+5-ös elosztás sokkal szerencsésebb volt. A hőbörgést ezennel befejezem, és végre szólok az eddig történtekről is.

Az évadnyitó nekem nem jött be, aztán némi javulást sikerült produkálni menet közben, s ezen a kicsit jobb szinten be is betonozódott minden. Bár ezen a téren nem mérvadó a véleményem, mert a kedvenc szökevényem (Amaury Nolasco) megjelenése komoly pozitívumként erősen felfelé húzta a hangulatmérőmet.

Igaz, hogy csak 3 részben volt fizikálisan is jelen, de már az emlegetése is használt nálam, mert ígéretet hordozott: fogom még látni Jane ex- és Frankie jelenlegi főnökét. Aztán pár hete kaptuk a sokunknak megdöbbentő hírt Lee Thompson Youngról, és onnantól kezdve az utóbbi pár részt megint teljesen más szemüvegen át néztem végig: kerestem azokat a pontokat, hogy vajon hogy fogják kiírni Frost karakterét. (Igen, nekem is vannak rá elméleteim, mint szerintem sokunknak.)

Ettől a sorozattól továbbra sem kell a könnyed szórakozáson túl mást várni, aki komolyabb tartalomra vár, inkább keressen magának mást. Ugyanakkor sajátos ellenmondás volt számomra, hogy behoznak olyan témákat, amik kapcsán még Rizzoliéktól is kicsit komolyabb hangvételt vártam volna. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ilyen volt a jobb jegyért tinilányokat orális szexre kérő tanár esete, valamint amikor Maura vált első számú gyanúsítottá egy gyilkosságban – hát attól sem pikk-pakk megoldást reméltem, nulla hatással a későbbiekre. Pedig a nyomozásban egy átívelő szál sokat tudna dobni a helyzeten, ugyanis Hoyt halála óta nem volt ilyesmi, azaz mostanra már a sorozat nagyobb része nélkülözi a nem magánéleti átívelést.

Magánéletiből kapunk dögivel, de ebből meg néha a kevesebb több lenne. Mégis maradtam, mert mindig akad valami apróság, ami erre sarkall: egy-egy jól eltalált sztori, mellékszereplői karakter.

Tehát még mindig a magánélet a hangsúlyos: Maura kapcsolata a vér szerinti szüleivel, valamint a Jane-Casey kapcsolaton. Tommy és mindenkimamája Angela hozták, amit szoktak, ezt most nem részletezném. Ja, és megértük, hogy Frankie végre nyomozó lett!

Erre azóta vártunk többen is, hogy sikeresen letette a nyomozói vizsgát az első évad végén, és szerintem nem csak én nem értettem, hogy miért nem lép már előbbre. Igaz, hivatalosan a drogosoknál van, de gyakorlatilag drognyomozóként nem sokat dolgozott ebben a 11 részben (amióta tényleg nyomozó), mert szinte folyton a nővérééknek segít be. Amit persze annyira nem bántam, mert így végre “klasszikus” csapat voltak.

További üde színfolt volt pár hete Giovanni, az olasz autószerelő felbukkanása – amint ő megjelenik, garantáltan szállítja az idióta szövegeket, bár a második évadhoz képest ő is megfakult.

Maura esetében kicsit komolyabb problémákat tartogatott a biológiai szülők-féltestvér vonal, mint Jane esetében a Casey-vel való távkapcsolat. A féltestvérével kezd egyre rendezettebb kereteket ölteni a kapcsolata, míg a szülei esetében sikerült rávennie Hope-ot, hogy az apja ellen valljon a bíróságon, s ezzel Paddy Doyle hosszú időre rács mögé kerüljön. Ugyanakkor az apja személyének köszönhette, hogy a rövid börtönbeli tartózkodása során olyan kíméletes bánásmódban részesült, amilyenben.

És a finálé? Hát, ismét nem voltam túlzottan elragadtatva attól, amit kaptam, mert ez a rész ismét az a kategória volt, mint az évadnyitó: sima résznek inkább passzolt volna, mint évközi finálénak. Az eset ismét nem volt nagy szám, legkésőbb a két áldozat hozzátartozóinak liftnél találkozásánál egyértelművé vált a “két idegen a vonaton”-helyzet. (Aki tudta a rész címét, az már a két gyilkossághoz hívás pillanatában már összerakhatta mindezt.)

Maura biológiai nagyapjának jutott egy-két jó jelent: a rigolyás, unokájában csak az anyját látni hajlandó, társadalomba visszailleszkedni már nem akaró öreg maffiavezért sikerült megkedvelnem. Casey hazaérkezte már egy ideje benne volt a pakliban, mert Jane már határozattan szenvedett ettől a távkapcsolatosditól, de két ilyen, a munkájának élő személy esetében egyértelmű volt, hogy Jane képtelen lesz hagyni a munkát erre a pár napra, és hogy ebben valamilyen szinten Casey is partner lesz.

Ennek ellenére kaptunk tőlük néhány szívet melengető, vagy éppen megmosolyogtató jelenetet. Alapvetően okosan és nem túl erőszakosan tálalták ezt a karrier vs. párkapcsolat dilemmát, de valahogy súlytalanul. Komolyabb vívódást is el tudtam volna viselni – legalábbis Jane karakterétől és az előzményekből kiindulva többet vártam.

Összességében erre az eddigi 12 részre egy 6/10-nél többet nem tudok adni – ennyit is csak nagy jóindulattal, és a már fentebb említett hangulatjavító elemek miatt –, de azért a hátralevő pár részre még biztosan maradok. Hogy jövő nyáron is velük tartok-e, az nagyban függ, hogy mit raknak le elénk az évad hátralevő részében.

7 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2013. 09. 21. 21:13

Sajnos eljutott oda, hogy teljesen érdektelen lett. Már a családi sztori sem szórakoztató, hanem inkább idegesítő. A csajok sem olyan jók együtt, mint régen.

Chris 1985 - 2013. 09. 21. 23:03

Általában azok a sorozatok szoktak lenni a legnépszerűbbek amiket a karakterekre építenek!!
Ez is ebbe a kategóriába tartozik!

winnie - 2013. 09. 21. 23:25

olyannyira népszerűek, hogy 2 kommentet kapnak?:)

nem, ez egyáltalán nincs így. sőt, pont az ellenkezője igaz. a nyomozós sorozatok esetében inkább az ügyekre építők szoktak népszerűek lenni.

Sanna - 2013. 09. 22. 08:52

nekem a R&I azt nyújtja amit várom, egy könnyed nyomozós sorozat, ami kikapcsol, bevallom ezen nem szoktam gondolkodni, és a szálakat továbbszövögetni a fejemben, mert valahogy nem foglalkoztat úgy mint a többi sorozat amit nézek

kicsit hiányzik egy átívelő szál, de úgy komolyabb gondom ezzel sincs, alapvetően a karakterek miatt nézem, viszont ennek a 3 résznek az eltolását egyáltalán nem értem, tavaly is már csak utólag vettem észre valamikor decemberben, hogy jaj de hiszen van R&I új rész :)

Zora - 2013. 09. 28. 21:56

Nem amiatt tolták el most az utolsó hármat, mert meghalt a színész? Én valahol úgy olvastam, hogy a forgatást megszakították. Márpedig ez akkor azt jelenti, hogy még nem voltak készen aug. végén. Tehát kell írni minimum 1 Frost-elvesztős részt. Nem?

Llew - 2013. 09. 28. 22:22

Alapból is lett volna szünet, tavaly is volt. Csak most a haláleset miatt lehet újra kell írni a forgatókönyveket.

Marcsika - 2013. 12. 21. 22:34

Sziasztok!Van valami új hír a sorozatról?Üdv

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz