login |

Siberia: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2013. 09. 23. 18:45 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

A pilotkritikában azon morfondíroztam, hogy a Siberia is olyan sorozat, ahol az évad végére derül ki, hogy mennyire lufi az egész, míg az 1×02 kritikájában a kamu reality-jelleges kötöttség miatti eseménytelenséget emlegettem, meg azt, hogy csak azért tűnik a sorozat érdekesnek, mert érezzük, hogy majd valamikor valami történni fog. De hogy a 3. részben vagy a 11. részben, azt nem tudni.

Akkor lássuk, hogy mit tudtunk meg. Én például azt, hogy nem bántam meg, hogy végignéztem az első szezont – ami lehet, hogy az egyetlen is lesz. Ajánlani tudom, de csak annyira, mint a Persons Unknown-t (ejha, mennyi posztunk volt róla). Igaz, hogy a PU-t én kaszáltam, de sok a hasonlóság a két sorozat között. Nem csak a high concept, a kamerák, a “túlélők” kis csoportja, a külvilágtól elzárt helyszín és a nagy kérdés: “Miért?”, hanem az is, hogy mindkét sorozat első évadja hatalmas cliffhanger-rel fejeződik be. Ugyan kapunk egy-két Nagy Választ (utalást a válaszra), de az új kérdések sokkal nagyobbak és égetőbbek.

Szóval, aki tart a lezáratlanságtól, az passzolja a sorozatot a 2. évad berendeléséig, a többiek nekieshetnek. Még akkor is, ha a Siberia nem lett túl eredeti, bőven van benne sokszor látott klisé, de mivel nincs sok ilyen jellegű sorozat, ezért mindez nem nagyon zavart.

A készítők elég jól kihasználták, hogy a fent említett “egyszer történni fog valami” sejtetésével nem kell megerőltetniük magukat, ráérnek adagolni a történéseket, elég ha fényjelenségeket mutatnak, baljós hangokat hallatnak, néha rángó kamerával (mert az operatőr is menekül, ugye) menekültetik a karaktereket és mi azonnal izgulni kezdünk azon, hogy mi is történik.

Ha meg véletlenül nem izgulnánk, akkor az annak a hibája, hogy semmi, de semmi atmoszférája nincs a Siberia-nak. Van egy marha jó főcíme, egy korrekt zenei témája, de valahogy összességében mégis nagyon steril a sorozat, hol ilyen, hol olyan, nehezen meghatározható. S bár hangulata nincs, valami azonban mégis van benne, talán a nézőkbe plántált bizonytalanság érzete, hogy itt valóban bárki bármikor meghalhat vagy kiszállhat. (Ez jópofa dolog, hasonlít izgalmas a Survivor kiszavazásaihoz, filózhatunk, hogy kit írnak ki az írók az új részben, sőt, szurkolhatunk.)

Szerencsére a reality-s sztereotípiák által választott karakterek mozgásban tartották az egészet. Nem arról van szó, hogy nagyon jól megírt figurák lennének, de valahogy a casting során nagyon eltalálták többüket is, ráadásul a színészekre sem lehet panasz a sorozat jellege miatt, hiszen olyan figurákat kell alakítaniuk, akik kamerák előtt megilletődötten élnek, szóval kvázi adhatták önmagukat és ez valamiféle gördülékeny és mesterséges természetességet eredményezett.

Reality-s keret ide vagy oda, a Siberia-ban nincsenek kiszavazások. Bár vannak taktikusan kigolyózott játékosok, aki kiszáll, az általában önként teszi, egészen addig, amíg pár részt követően történik egy fura WTF és leomlanak a valóságshow-s falak, képen kívül elkezdenek “játszani” a kameramannok és véget érnek az interjúk.

Ekkor kezdenek el a játékosok csapatként működni és ekkor vált hangnemet a sorozat. Innentől kezdődik a törekvés túlélésre, valamint a rejtély kiderítésére.

A sok negatívum egy részétől azonban el tudtam tekinteni, hiszen 6/10-re hoznám ki a sorozatot, de aki betervezte, annak tudnia kell a fentieket – a pozitívumokról majd kommentben lehet tájékozódni. Talán az ilyesmit szokás tipikus guilty pleasure-nek nevezni, jó volt nézni, ahogy fedezik fel a játékosok a maguk körüli világot.

ui: Azt azért sajnáltam, hogy a befejezés, vagyis a cliffhanger nem lett olyan állat, mint a Persons Unknown esetében. Utóbbi fináléjának záró 7 percét már rengetegszer láttam és annak ellenére, hogy mondom, kaszáltam a sorozatot, marha jónak tartom, igazi, második évad után anyázós zárásnak. Ide persze nem illett volna ilyen “epikus” zárómontázs.

(Sajnos nagyon kevés infót olvasni készítői oldalról, az NBC is csak úgy vette helykitöltőnek a sorozatot. A Siberia eredetileg 13 részes lett volna, de forgatás kezdetekor már csak 12-ről volt szó. Nos, ebből 11 került leadásra, ugyanis az NBC az egyik héten hírműsort adott egy műsorváltozás miatt. A hírek szerint a 11. és 12. részt egyetlen epizóddá vágták össze, de nemzetközi forgalmazásban a sorozat már 12 epizódos lesz. A 2. évad tervbe van véve, de egyelőre nem tudni, hogy valahonnan berendelik-e. Az NBC-n a nézettség pocsék volt, de lehet, hogy az olcsóság segít rajta.)

18 hozzászólás Ne habozz!

mkfad - 2013. 09. 23. 19:18

Jó szórakozás volt. Remélem jön majd a folytatás (esetleg egy normális lezárás legalább).

westhammer - 2013. 09. 23. 19:27

Nekem nagyon tetszett, remélem lesz S02.

Zsu - 2013. 09. 23. 19:35

Én sajnos az 5. rész után parkolópályára tettem, pontosan azért, mert igazán nem történt benne számomra semmi izgalmas sem. Engem nagyon zavart ez a majd mutatunk valamit megoldás, én azt szeretem ha azért előbb-utóbb az arcomba tolják, hogy mi a helyzet.

Chev - 2013. 09. 23. 19:36

Imádtam. Erős Lost-érzetet adott, csak valahogy hétköznapibb karakterekkel. (Jó értelemben.) Már pár rész után nagyon a szívemhez nőttek. :)
Ja, és Esther megmozdulásai… Bazz… :D Mondanám, hogy golyót az ilyennek, de akárhányszor csavart egyet a történéseken, koppant az állam. :)
Nagyon remélem, hogy viszik tovább, lenne benne még kraft.

búbánatos aszottmajom - 2013. 09. 23. 19:39

baromi jó lett a zárás, engem most kezdett el igazán érdekelni.
pedig amúgy semmi extra (már ahhoz képest amit várni lehetett), nem kimondottan szimpatikusak a karakterek, a körmömet sem rágtam tövig rajta, mégis csalódott lennék ha nem folytatnák, hisz perszehogy érdekel mi is ez az egész .
egyébként igen, kb mint a persons unknown. nem is tudom milyen régen láttam már, akkor nem voltam elájulva tőle, néha tán még untam is, vmiért mégis meghatározó élmény maradt.

motika - 2013. 09. 23. 19:42

Nekem nagyon bejött és remélem lesz folytatása!

Meteor - 2013. 09. 23. 20:24

Én 7/10-et adnék rá, mert egyedi volt, formabontó. Melegen ajánlom, hogy kerüljön fel netre az a le nem adott rész! Én sokakkal ellentétben nem várok 2. évadot, csak egy lezárást, hogy ne a levegőben lógjon, hanem egy kerek élménnyé duzzadjon az egész.

winnie - 2013. 09. 23. 20:41

meteor: nincs le nem adott rész, csak 30-40 kivágott perc az utolsó kettőből, de ilyen sorozathoz pláne nem fognak lezárást csinálni, mert senkinek nem érdeke. ha a csatorna saját gyártása lenne, akkor az más kérdés – de így a készítőknek is egyszerű, hiszen nem kell válaszokat kitalálniuk, szóval ha berendelik a 2. évadot, akkor is ugyanígy befejezhetik. nekik

Meteor - 2013. 09. 23. 21:19

Oké, akkor nem rész, rosszul fejeztem ki magam, de ennyi erővel, lehet, hogy pont a lezárás is benne volt a kivágott 40 percben…

GeoCucc - 2013. 09. 23. 21:35

“nem kell válaszokat kitalálniuk”

Engem mindig – nem is tudom – megrémít, amikor ezt olvasom. Illúzióromboló belegondolni, hogy a készítők úgy ülnek neki az ilyen nagy rejtély köré épülő sorozatoknak is, hogy azt se tudják, hogy fogják megoldani. Az emberek találgatnak, közben talán még nincs is mit, mert nem lapul ott egy fiók mélyére rejtett jegyzetfüzetben sem a válasz. Felelőtlenségnek érzem, hogy így belevágnak, belevághatnak valamibe. De hát tudom, ez már csak így működik, hiszen a sorozatvilágban csak a legritkább esetben látnak egy évnél tovább.

winnie - 2013. 09. 23. 21:48

geocucc: abszolút igaz.

és az is tény, hogy részletesen nem is szabad tervezni sok évre, de azért szerintem ötlet szintjén csak megvan a legtöbb írónak valami. (de tuti, hogy nem mindenki veszi magának a fáradságot… – mondjuk jó lenne előre tudni, hogy ki veszi.)

itt a 7-8. résznél ez volt az érzésem, hogy elég felvezetniük a dolgokat, a végén húznak valamit és, ha megfizetik őket még egy évre, akkor majd gondolkodnak. de aztán azért elkezdtek egészen konkrét dolgokat csöpögtetni, ráerősítettek a mitológiára és nem hagyták akkora sötétben a nézőt, ahogy attól tartottam. persze kérdés maradt, de azért több, mint a semmi.

winnie - 2013. 09. 23. 21:49

meteor: én elképzelni nem tudom, hogy mit vágtak ki (tippre a szellemváros felfedezését, plusz a másik csapat is tök hirtelen odatalált a bázisra), nem olyan szemmel néztem, akkor nem tudtam, hogy ez lesz, de azt kizártnak tartom, hogy fontos infókat elhallgattak volna előlünk. ha a készítők munkája volt, akkor a lényeget az arcunkba tolták gondolom.

Irodai Patkany - 2013. 09. 23. 21:59

Állat volt, remélem lesz második évad.

kambuc - 2013. 09. 24. 01:09

Teljesen véletlenül kezdtem bele a sorozatba (mint ahogy a Whodunnit?-be is), természetesen mindkettőre az oldalon bukkantam rá. De egyáltalán nem csalódtam! Egy jó kis (nagyon) light-os Lost-utánérzet is lehetne a sorozat, az én nyári guilty pleasure-öm.

Nagyon jó, mindennapi embereknek, de klisés reality-szereplőknek megírt karakterek voltak a sorozatban, akik azért vitték előre a megírt történetet. Az elején (leszámítva az első rész végi első WTF-pillanatot) elég lassan haladtak a dolgok, így viszonylag eseménytelenül el is telt néhány rész, de aztán Irene sérülése, majd az azt követő WTF eléggé szépen átrajztolta a sorozatot. Esther a tipikus villain-szerepet hozta, aki mindig, minden körülmények között csak a pénzre, a főnyereményre gondolt, míg mások legfőképpen a túlélésre. Még bőven el bírtam volna nézni néhány részen át, hogy hova jutnak el, mi történik velük, de elég szép cliffhanger volt a végén, azt meg kell hagyni.

Igazándiból nem tudom, hogy akarok-e második évadot. Ahogy már fentebb is írtam, jó lenne még nézni a karaktereket, hogy hogyan próbálnak túlélni, mit csinálnak ebben a helyzetben továbbra is, de ezt most azonnal nézném, nem esetleg egy év múlva, amikor sorra kerülhet, hogyha valamelyik csatorna berendeli.

Összességében pozitív élményt okozott a sorozat, megérte a megtekintése. :)

karit - 2013. 09. 24. 18:04

Életem első “valóságsója” volt ez: szó szerint a szegény ember Lostja. Amilyen nyögvenyelősen indult, úgy felpörgött a végére, és bár az elején fogalmam sem volt, mivel ragasztott maga elé, szerencsére megtette, pedig itt még gombot se kellett nyomkodni. Szívesen folytatnám innen jövőre.

Az aljas kliff után most alighanem a “we have to go back”-nél tartunk, és volt pár olyan momentum, kezdve a csontváz nyakában talált ismerős nyaklánccal, amit jó lenne ügyesen kibontani (jobban, mint Starbuckkal tették hasonló szituban).

tomm - 2013. 09. 25. 00:07

Mestermű! Nagyon jókat szórakoztam rajta. Mondjuk én eleve úgy álltam hozzá (az első rész végi események miatt), h ez az egész egy hatalmas paródia, a mai tv sorozatok (a drámának alárendelt történetvezetés) kifigurázása. Már várja az ember h mi lesz a következő “olcsó” húzás, ki fog meghalni legközelebb, és persze a lehető legváratlanabb és értelmetlenebb módon :) És mindezt annyira lazán h szinte látni a színészeken h milyen jól szórakoznak ők is az egészen :) Felüdülés a mai sorozatok között..

Reeku - 2013. 09. 27. 16:24

Nekem iszonyatosan bejött, remélem lesz 2 évad! Kicsit lassan indult be, egy-két jelenetet leszámítva, de azért a felétől igen rendesen beindulnak a dolgok és repkednek a WTF-ek… szóval én nézném még tovább… :(

winnie - 2014. 02. 10. 09:35

még mindig nincs döntés a sorsáról…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz