login |

Pilot-mustra: Lucky 7 – 1×01

2013. 09. 26. 10:30 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Az ABC és a sokszereplős számos sorozatok, mint a Six Degrees és a The Nine… Nem láttam az angol The Syndicate-et, ami a lottónyertesekről szóló Lucky 7 alapját képzi, de a premier óta tervezem, hogy megnézem. Így arról sem tudok beszámolni, hogy mennyiben hasonlított ez a pilot az eredetire, de a rövid szinopszisból ítélve mindenben. A folytatás már más kérdés, hiszen a The Syndicate első szezonja csak 5 rész, a Lucky 7 készítői pedig 22 részre hajtanak, de a nézettség alapján ezek csak kósza álmok lesznek.

LUCKY 7 – 1×01 – 6/10

A Lucky 7 története tehát lottónyertesekről szól (nem árulom el, hogy hányról) – ez a nagy hazai lottónyeremény fényében különösen aktuális. És persze a lényeg gondolom, az lesz, hogy a pénz mennyire változtatja vagy nem változtatja meg az embereket. A nyertesek egy ábécében dolgoznak, valamint a mellette lévő autószerelő műhelyben, évek óta közösen lottóznak, s rájuk mosolyog a szerencse kábé 150 millió dollár formájában.

Jó munkásemberekről van szó tehát, mindenféle származásúakról, a közös munkahely ellenére teljesen másféle háttérrel rendelkezőkről. Van elhanyagolt feleség, fiatal bűnöző, rendes gyerek, családapa, egyedülálló anya, fiatal lány és öreg főnök, aki egyelőre titkolja, hogy a munkahely lehet, hogy be fog zárni.

Csakhogy az alapfelállás nem ilyen egyszerű. Egyrészt a sorozat valamiért egy teljesen érdektelen flashforward-dal kezd, valaki bajba került – utána visszaugrunk 7 hónappal korábbra, hogy végignézzük a lottóhúzás napját, lássuk, honnan indulnak el a fő karakterek. (A kritika előtt visszanéztem az első percet és leesett, hogy annyira nem is érdektelen, hiszen a záró perc fényében egy kérdőjelt máris szül bennünk a flashforward.)

Másrészt pedig azért nem egyszerű az alapfelállás, mert a pilot során történik egy-két olyan esemény, melyeket egyelőre még titok homálya burkol be a többség előtt, de ha kipattannak, akkor komolyan megbonyolíthatják a helyzetet.

Alapvetően a Lucky 7 egy karaktervezérelt dráma lesz, akár szappannak is mondható egy-két rejtélyesebb aspektussal. S bár szolidak, de némiképp klisések a karakterek, mégis közel kerülnek a nézőhöz, és erre lehet építeni. Még akkor is, ha meg nem mondom, hogyan lesz nagyon érdekes sorozat abból, hogy rájuk szakad a pénz és idővel mindenféle konfliktus adódik, ráadásul a változások elkezdhetik nem túl szimpatikus irányba terelni némelyiküket.

A lényeg, hogy a kezdés korrekt volt, se nem több, se nem kevesebb annál, mint amit ígértek, igaz valamiért az érzelmi töltet, a győzelem fölötti nagy öröm nem jött át annyira. Ha valakinek már az alapsztori sem jön be, azt a pilot sem fogja beszippantani, de aki érdeklődik, az jó eséllyel marad a folytatásra, már ha nincsenek extra elvárásai.

ui: Igen, ő Lorraine Bruce, aki az eredeti angol sorozatban is szerepel.

10 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2013. 09. 26. 11:14

Na, ez tök jó. Amit leírtál, annak köze nincs ahhoz, amilyen kép az előzetes infók alapján kialakulhatott a potenciális nézőkben – ez több nagyságrenddel érdekesebb annál.

Már egy ideje figyelem, hogy mint ha az ABC marketing részlegét kollektív lobotómiának vetették volna alá, sorozatban hozzák a szakmailag pocsék teljesítményeket. A Castle promója a sikítozó tinikkel, a visszavont OUaT képsorozat, most ennek a sorozatnak a teljesen félrement hírverése és ezek csak azok, amelyekbe én belefutottam.

Bruzsy - 2013. 09. 26. 11:49

Eddig a legpozitívabb csalódás, nem sokat vártam, de bejött. Karakterek! (Na jó, csak karakter-csírák, de akkor is, nyomokban előfordulnak!)

bikkbakk - 2013. 09. 26. 13:09

Nekem az eredeti Syndicate tetszett, de aztán meguntam, belenézek ebbe is.

szendroib - 2013. 09. 26. 13:33

Amikor megnéztem tegnap nem is hallottam a sorozatról, csak kellett valami reggeli mellé:). Szerintem igazán kellemes volt, nem olyan különös, de azért még jóval az átlag színvonal felett. Szimpatikusak voltak a szereplők, és alighanem ami miatt a leginkább érdekel az a karakterek titkai. Sikerült úgy beleszőniük őket, hogy kíváncsi legyek a folytatásra.

ldavid - 2013. 09. 26. 15:08

nem értem amúgy, hogy miért kellett áthozni egy színészt az eredetiből. attól lesz jobb?

lappa - 2013. 09. 26. 18:27

na ez az, amit képtelen vagyok elképzelni, hogy működhet 13 vagy 22 részen keresztül. már az eredeti angol hatrészesre nyújtott második évadában is sokkal több volt az üresjárat az ötrészes első évadhoz képest.

jim455 - 2013. 09. 30. 17:35

Hát ez marha jó volt, ahány rész lesz meg fogom nézni. Sõt szerintem az eredetit is bepróbálom majd.

winnie - 2013. 10. 04. 21:16

a 2. rész után kasza.

cb888 - 2013. 10. 05. 10:32

Nekem az egyetlen szimpatikus karakter az a szerelő, aki kimaradt a nyereményből, miatta néztem meg a második részt is, habár lehet, hogy a történet miatt szimpatizálok vele. Egyébként nekem kicsit vontatott volt, megértem a kaszát. Azért adtam volna még egy lehetőséget neki.

pytta - 2013. 10. 10. 11:13

Előtte nem hallottam róla, de ennek hatására megnéztem a The Syndicate 1. évadot, és az idei év egyik legnagyobb meglepetése számomra ez a sorozat! :) Egy junkie-kritika után kiált a dolog, naggggyon jó karakterekkel, és súlyos drámával, nagyon ügyesen eltalált történetvezetéssel (minden rész kiemel egy karaktert, flashforwardok, visszautalások stb.), hiánypótló lenne egy írás róla! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz