login |

Pilot-mustra: The Blacklist – 1×01

2013. 09. 26. 15:10 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

(human pilotkritikája) Hú, basszus, hol is kezdjem?! In medias res: annyira ócska volt a pilot, hogy ez azon kevés első részek egyike, ahol nem értem a pozitív kritikákat. Szóval az össznépi konszenzus és kritikák szerint ez az idei egyik legjobb dráma?

Illetve…, valahol értem, mert szerintem aki azt várja el a The Blacklist-től, amit produkált a pilot (nem minőségben, hanem stílusban), annak be fog jönni. Én valójában nem vártam semmit, csak annyit tudtam, hogy egy Hannibal-szerű, “zsenibűnöző segít az FBI-ügynöknek”-krimit kapunk.

THE BLACKLIST – 1×01 – 3/10

A sztorit tényleg tudjuk le annyival, hogy egy szuperbűnöző feladja magát az FBI-nál és kiköti, hogy csak egy fiatal ügynöknővel hajlandó kommunikálni – aki egyébként férjével éppen örökbefogadást intéz és első munkanapjára készül, mint profilozó. Oké, nyilván bizonyítania kell bűnözőnknek, hogy nem csak csintalankodik és miután lezajlik az ismerkedő eset az utolsó másodpercekben előrukkol a Fekete Listával és felajánlja, hogy kapják el együtt a sok Nagyon Rossz Embert világszerte.

James Spader jó. Naná. Igényesen lett elkészítve a pilot, a történet is korrektül lett megírva, még meglepetések is akadnak benne, az akciók szerelmesei meg örülhetnek az autózásoknak meg lövöldözéseknek, nagyszabású jelenet is van az 1×01-ben (a köv. részben valami vonatot is felborítanak) – technikailag nincs is sok kifogásom. De a szellemisége valahogy annyira irritáló lett…

Kezdjük azzal, hogy már az rossz szájízet teremtett nekem, hogy ez az egy helyben ülő Reddington mindent tud, rébuszokban beszél, titkolózik, válaszok helyett kérdez vagy sejtelmesen hallgat (jöjj csak rá, kisanyám!). Ez alapvetően frusztráló, de még véletlenül sem lenne válóok. Ha elmondana mindent, akkor nem lenne sorozat, mi? (Meg aztán rímel arra, hogy ő fene rejtélyes alak, a múltja is csupa kérdőjel, az indítékai pedig hatványozottan.)

Olykor persze mond valamit és a következő snittben már mutatják is, hogy elkapják a rosszfiút. Ejha, micsoda tartalom! Máskor pedig mond valamit és a kezdő ügynöknő a homályos utalásából azonnal kikövetkeztet valamit tévedhetetlenül. Ez egy ilyen FBI. nem élnek a gyanúperrel, szerintünk félrevezetés nem létezik, fel sem merül bennük, hogy valaki átvágja őket a palánkon – ha a rosszfiúnál van egy belépőjegy, akkor logikus, hogy ott akar rosszalkodni, ahova szól a jegy. Más megoldás NINCS, értem? Ehh…

Szóval kapunk a pilotra egy teljesen random megoldást és elvárják, hogy még izguljunk is a teljesen felületesen felvezetett ügy felgöngyölítése közben. Sőt, kapunk drámát és lelkizést is, bár már nem is emlékszem az egészre, annyira érdektelen volt.

Ez van, nekem valahogy nem jön be az, ha egyszerű dolgokat csak a sorozat kedvéért direkt megbonyolítanak, hogy tovább tartson, hogy nehezebb legyen utánuk járni. Ja, és el ne feledjem, ez a három hétfői premiernél “típushiba” volt – a legtöbb karakter itt is teljesen felejthető volt. (Nem, Reddington sem túl izgalmas, pofán kéne verni. Az ügynöknővel nincs gond.)

A The Blacklist elvileg nyomozós sorozat, de nem a klasszikus “Ki tette?” fajtából, hanem inkább bűnözőhajkurászás, mint a Breakout Kings vagy a Chase. Szóval tudjuk, hogy kit kell elkapni, szóval nézhetjük majd a szaladgálást egymás után és az írók persze majd mindig megpróbálnak a tipikusságba valami csavart is belecsempészni.

A heti ügyek mellé kaptunk átívelésnek egy nagyon ütősnek szánt, de egyébként random, “kit érdekel?”-csavart, amin majd lehet rágódni nagyon sokáig. Plusz persze ott lebeg a nagy kérdés, hogy miért választotta a bűnöző az ügynöknőt. Nyilván mindenki arra gondol, hogy az apja (főleg, hogy mindkét főhősnek homályos a családi háttere), de megintcsak: kit érdekel? Mármint az, hogy apa, nagybácsi, spermadonor vagy az apja öccse unokafivérének egykori szobatársa.

5 hozzászólás Ne habozz!

seth_greven - 2013. 09. 26. 16:30

Ki van az első képen, Horst Tappert? :D

Rakohammas - 2013. 09. 26. 16:46

Spadert annyira olyanra akarták formálni mint Spacey-t a Hetedikben, de lehet rosszul látom. Talán ha más színész játszotta volna még érdekelt is volna…
A legnagyobb bukásra viszont szerintem ez a legesélyesebb.

Meteor - 2013. 09. 26. 17:06

Jogos a 3-as, lendült is a kaszám… örülök, hogy megkönnyítették a dolgom, még gondolkodnom sem kellett, hogy folytassam-e annyira rossz volt :D

tonyrulez - 2013. 09. 26. 18:29

Teljesen egyetértek a kritikával. Ez a héten a harmadik próbálkozásom volt új sorozattal (Agents of SHIELD és Brooklyn99), eddig mindet kaszáltam.

geri - 2014. 04. 20. 20:23

szerintem meg igenis jó sorozat, én már az első évad felénél járok, és izgalmas, agyalós, nyitott kérdéseket hagy fenn, majd kíváncsi leszek a folytatásra. A brooklyn 99-meg a másik új favoritom, nem sablon, szellemes, és csak minimálisan erőltetett, bár ez is inkább peralta magyar hangjának köszönhető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz