login |

Parenthood: kezdett az 5. évad – írta Sue

2013. 09. 28. 18:15 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az általam egyik legjobban várt sorozat. És tette mindezt pont úgy, ahogyan vártam tőle. Bár időben ugrottunk úgy 8 hónapot, és ezalatt sok minden történt Bravermanék háza táján, de a színvonalat tekintve pontosan ott folyatódott, ahol abbamaradt.

Változatlanul azt tudom elmondani általánosságban a sorozatról, mint múlt nyáron, vagy az előző évad végén: feelgood családi dráma, ami azoknak szól, akik szívesen elnézik heti 40 percben, hogy más családok hogyan oldják meg ugyanazokat a helyzeteket, konfliktusokat, amik – valljuk be – akár a mi életünkben is előállhatnak.

És teszik mindezt olyan remekül megírt karakterekkel és párbeszédekkel, hogy pár rész után Te is szeretnél Braverman lenni egy kicsit. Minden tiszteletem Jason Katimsé.

Számomra a tavasz legszuperebb híre volt, hogy idén végre “rendes”, 22 részes évadot kapunk, és ahogy elnéztem a nyitányt, bőven lesz itt téma erre az évadra is. És innentől kezdve spoileres leszek a tovább mögött.

‒ She’s so cute…!
‒ She’s so white!

Az első fontosabb esemény: Crosby és Jasmin kislányának megszületése. Crosby bár látszólag nagyon várja második gyermeke érkezését, ám valójában teljesen pánikban van az egész helyzettől. Számára Nora, az unokahúga születése sokkal nagyobb élmény volt, mint most a saját kislányáé.

Valljuk be, mivel Jabbart már „készen” kapta, 5 éves volt, amikor megismerte, így ő most tapasztalja meg a saját bőrén azt, hogy a kezdeti időszak egy ilyen kis jövevénnyel nem feltétlenül fenékig tejfel. A rész végére a csöppség végre kapott nevet – majd egy hetes vívódás árán -, ezzel várhatóan végre Crosby is elindul az apává válás útján. Mindenesetre a 2 mérföld/órával kocsikázós-gyerekaltatós jeleneten remekül szórakoztam, és nem hinném, hogy ez volt az utolsó ilyen eset.

Adam és kicsi családja háza táján is zajlik az élet: Max elkezdett fotózni, Hank szerint még érzéke is van hozzá. Ray Romano karaktere még mindig eszméletlenül jól tud bánni az Aspergeres kiskamasszal, még még közös jeleneteket velük.

Kristina a rák hatására láthatóan átértékelt sok mindent: a nő, aki eddig alapvetően kiszámíthatóan, szabályok szerint élt és viselkedett, rádöbbent, hogy érdemesebb a mának élnie. Ennek szellemében nemhogy visszautasítja Bob Little (3. évadban már találkoztunk vele) ajánlatát, hogy legyen a polgármesteri kampányának vezetője, hanem úgy dönt, hogy Adam minden tiltakozása ellenére maga is ringbe száll a pozícióért. Kíváncsi vagyok, hogy az ő kapcsolatuk hogy fogja átvészelni ezt a cseppet sem egyszerű döntést és annak minden következményét.

‒ Who taught you that?
‒ I know business.

Joel és Julia élete szintén nem unalmas és egyhangú: a két gyerek láthatóan jól kijön egymással, ráadásul Sydney változatlanul nem semmi dumával bír, lásd a fentebbi idézetet. Julia éppen szeretne újra munkába állni, ám az egykori főnöke láthatóan nem szeretné ezt. Julia kissé el is van keseredve amiatt, hogy egy cégnél dolgozott egész életében, és mivel nem a legbékésebb keretek közt váltak el, az exfőnöke még most is ott nesz neki keresztbe, ahol tud.

Joel éppen egy nagy építkezés elnyeréséért küzd, ennek reményében vendégül is látják a meggyőzendő hölgyet, aki, azt hiszem, fog még némi bonyodalmat okozni a házasságukban, tekintve, hogy Joelék megnyerték a tendert.

Sarah szakított Hankkel – aki közben visszaköltözött a városba –, végre kiköltözött a szülei vendégházából, amolyan gondnok-féle lett egy házban. Van egy kedves szomszédja is, aki gyanítom, hogy továbbra is próbálkozni fog Sarah-nál, de nem hinném, hogy ez hosszú életű lesz.

Sarah közben szintén belevágott a fotózásba. Drew elkezdte az egyetemet, ettől kellően elfoglalt, s a rövidítésekkel teli üzeneteivel kellően megőrjíti anyját, aki a nagyobbik csemetéjétől kér segítséget a kisebbik megértéséhez. Sarah és Amber anya-lánya beszélgetései az évadnyitó legaranyosabb jelenetei voltak szerintem.

Amber kapcsolata Ryannel (Matt Lauriát ismét láthatjuk) éppen nagyon komoly kihívást él meg: Ryan visszatért a katonasághoz, éppen Afganisztánban van, és ez a távkapcsolatosdi láthatóan mindkettejüknek nehéz. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a rész zárásaként lánykérést láthatunk a hazatérő Ryantől.

Alapvetően nem vagyok az a csaj, aki elérzékenyül az ilyesmitől, de most megtörtént: az egész jelenetsor olyan érzelmi töltéssel bír, hogy szinte tapintható a feszültség még a monitor ezen oldaláról is, s mindez a minimális beszédmennyiségtől valahogy még súlyosabbá válik. Nyilvánvaló módon nagyon komoly küzdelmek állnak még előttük, de tiszta szívemből kívánom, hogy sikerüljön nekik, és én végignézhessem azt, ahogyan ők ketten férj és feleség lesznek.

Bár Zeek és Camille éppen csak feltűntek pár jelenet erejéig a képernyőn, azért remélem, hogy az előttünk álló hónapok során belőlük is kapunk bőséggel, ugyanis engem ők is érdekelnek. Tény, hogy mivel igen nagy a család, ezért nem jut mindenkinek ugyanakkora szelet egy-egy epizódon belül, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján az évad végére nagyjából egyensúlyba kerül újra mindenki – a képernyőn töltött idő és a történet szempontjából egyaránt.

Az biztos, hogy hétről hétre a kedvenc klánommal fogok tartani, és nagyon bízom abban, hogy továbbra is ennyire emberi, hol megható, hol könnyetve nevetős 40 perceket köszönhetünk Bravermenéknek. Emellett sok társammal együtt drukkolok, hogy megéljen a sorozat az új időpontban is. Ja, és az értékelés: 7,5/10-et simán megért a rész.

10 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2013. 09. 28. 18:20

Graham mennyit szerep átlagosan egy részben?

747 - 2013. 09. 28. 19:13

@Dregnarr1:
sokat, de változik, több súlypontja van a sorozatnak, átlagban mindenki egyformán szerepel. Azt lehet mondani, hogy oszd el a 40 percet a Bravermen-ek számával (4 testvér + csatolmányaik) és megkapod a számot. Vagyis 10 percnél kevesebbet. Mondjuk 5.

Niki - 2013. 09. 28. 19:14

köszi Sue a kritikát:) szintén nagyon drukkolok nekik csütörtökön, bár eddig úgy tűnik nem indultak jól nézettségügyileg.
Adam új hajáért adnék még egy fél pontot, 8-asra feltornászva az összpontszámot.

Dregnarr – mivel elég nagy a cast, mindenki átlagosan keveset szerepel, ez részenként 3-4 jelenet max.

Sue - 2013. 09. 28. 19:45

@Niki: szívesen, örömmel írtam :)Adam frizurája nálam nem hangulat- és pontszámemelő, szemben a jelenlétével – bár ugyanez nem csupán rá igaz :D

@Dregnarr1: @747 és @Niki jól lőtték be: mivel nagy a család, sokan vannak, törvényszerű, hogy nem jut mindenkinek túl sok – pláne, ha nem rá van kihegyezve a történet. :) De tényleg az a tapasztalatom, hogy évad végére valahogy mindig kiegyenlítődnek az arányok.

julcsi - 2013. 09. 28. 20:45

imádom őket és alig várok minden részt!!:)))

Sorisorifanfan - 2013. 09. 29. 13:26

Nagyon vártam már az új évadot! Főleg, hogy 22 részes lesz. Imádom őket! Gondolom ebbe az is belejátszik, hogy én egyke voltam és vagyok. Számomra külön varázsa van a nagy családnak!

mitsesejt - 2013. 09. 29. 13:53

remélem az időpontváltozás nem jelent majd veszélyt..

engem hank-sarah szakítása meglepett, azt hittem ray romano jelenléte azt jelenti majd hogy elmélyül a kapcsolatuk..

Sue - 2013. 09. 30. 21:34

Én még nem írnám le a Sarah-Hank kapcsolatot, mert szerintem ők nagyon összeillenek, erről már ömlengtem egy sort az évadzárónál is :) Ráadásul Ray Romano 12-15 részben fog szerepelni az előzetes tervek szerint http://www.sorozatjunkie.hu/2013/06/21/hirpentek-256/ , így fogjuk látni bőven :)

mitsesejt - 2013. 11. 01. 19:25

mostmár tényleg ezt várom legjobban a héten, Crosby-n nevettem most a legjobbakat :) és végre Sarah sem csak véleményét-elnyomva grimaszolt..

szerintem - 2013. 11. 20. 13:29

en nagyon szeretem ezt a sorozatot, a legkedvesebb kedvenceim kozott van, a letezo osszes forumon szoba hozom, ahol csak lehet es probalom nepszerusiteni, mert minosegi drama a javabol.
de.
ez az evad egyelore nem all ossze. meg csak hat epizodot lattam, szoval talan tul koran itelkezem, de eddig soha nem volt semmilyen gondom a sorozattal. most viszont nem erzem, hogy megfogna. mintha kicsit kifogytak volna a municiobol, a szineszek nyilvan ugyanolyan jok, de a parbeszedek nem annyira erosek es mintha a drama is kicsit oncelu lenne, nincs hozza erosen felepitett tortenet, mint korabban maskor. es valahogy az egyes szereplok elete sem annyira erdekes most. valahogy nem eleg eros most.
valaki esetleg, aki hasonloan erzi, vagy velem tortent valami es a sorozat ugyanolyan jo, mint volt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz