login |

Pilot-mustra: The Michael J. Fox Show – 1×01-1×02

2013. 09. 28. 09:10 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Michael J. Fox visszatért, egy nagyrészt családi, kisebb részt pedig munkahelyi komédiában. Szerepe szerint egy Parkinson-kóros híradóst alakít (műsorvezető és riporter), aki hosszabb kihagyás után tér vissza dolgozni. És igen, nem kicsit önreflektív és önironikus próbálkozásról van szó, hiszen ki más viccelődjön ezzel a komoly betegséggel, mint egy olyan színész, aki maga is szenved benne? Vagy neki sem lenne szabad?

THE MICHAEL J. FOX SHOW – 1×01 – 6/10
THE MICHAEL J. FOX SHOW – 1×02 – 6,5/10

Fox visszatérése lehet, hogy meg fogja osztani a nézőket. (Kvázi visszatérése, hiszen láttuk már tavaly is a The Good Wife-ban vagy előtte a Curb Your Enthusiasm-ben.) Nem biztos, hogy mindenki mosollyal az arcán fogja azt nézni, hogy alakítja (egykori?) sajátmagát, főleg, hogy sokan nem fogják tudni, hogy a játékában mennyire túlozza el a Parkinson-kór hatásait, és mennyire látjuk valóban őt. (Jelzem, a Parkinson-téma az 1×02-ben alig került említésre.)

És nyilván nem annak alapján kell megítélnem a sorozatot, hogy milyen bátorságra vall bevállalni egy ilyen sorozatot – nem csak azért, mert megmutatja, hogy mondhatni képes nevetni saját betegségén, hanem azért is, mert évi 22 részben szerepelni totális főszereplőként nem kis terhelés.

Szóval főhősünk (Mike Henry) családapa három gyerekkel (két fiú, egy lány, széles korskála), egy szeretett feleséggel és egy lebzselő hugicával – plusz egy munkahelyi főnökkel, meg egy kvázi asszisztenssel, aki talán a leggyengébb láncszeme a pilotnak, pedig a szerep nagy ziccer lehetett volna.

A stílusról szólva, a The Michael J. Fox Show némiképp kölcsönveszi a Modern Family-s kamerába beszéléseket (eleinte okkal, de egyébként sincs belőle túl sok), ami még nem tudom, hogy mennyire jó ötlet, hogy mennyire szükséges. Egyébként nem harsány, meglehetősen visszafogott, tipikusan a szerethető kategóriába tartozik, akadnak kínos poénok, zavarba ejtős szituációk, amik esetében a néző kényelmetlenül is érezhetné magát, de számomra Fox remekül eladta ezeket a helyzeteket, inkább mosolygósak voltak.

Szó mi szó, még szoknom kell Fox beszédstílusát és -tempóját, de nagy pozitívum, hogy a kiegészítő karakterek is korrektek. Nem kiemelkedőek, de jópofák, főleg a két legismertebb arc, a Breaking Bad-es Betsy Brandt és a The Wire-ös Wendell Pierce volt kellemes meglepetés, jó volt így látni őket. (Meglepő, de a főhős húga sem volt irritáló, de elsőre még nem esett le, hogy miért volt szükség a karakterére, hisz már a 2. részben teljesen külön álló szálat kapott.)

Jópofa, de még véletlenül sem kiemelkedő volt a pilot, a második rész hasonló, bár talán mivel nem nulláról indult, egy fokkal jobban bejött – annak ellenére, hogy teljesen más humorral operált, inkább az olcsóbb poénokra helyezték a hangsúlyt. Az 5. részig szerintem el fog dőlni, hogy mennyire lesz nézős a sorozat. De mondom, egyáltalán nem fog mindenkinél betalálni – és nem csak a Fox-jelenség miatt.

31 hozzászólás Ne habozz!

Lengabor - 2013. 09. 28. 09:22

Szerintem nem korrekt, ha pontozom, mert végig sem tudtam nézni. Mindkét részt kinyomtam öt perc után. Nem fogott meg a stílusa, ami kár, főleg Betsy Brandt miatt, jó egy más szerepben is látni őt. De ennyi. A kamerába “nyilatkozások” anno a Modern Family-ben is idegesítettek, de itt még inkább.
Se a főszereplő, se a betegsége nem érdekel, főleg akkor nem, ha egyáltalán nem szórakoztató, amit látok.

TorrenteXY - 2013. 09. 28. 09:56

Nagyon kevés eredetiséget bírtam benne felfedezni, mindenhol látott klisékkel és poénokkal. Egyedül a parkinsonnal való viccelődés volt eredeti, ami nem igazán pozitívum. Még kap pár rész esélyt, de bármelyik családi komédiával lecserélhető eddig.
4/10, de a munkahelyi rész az például érdekelne nagyobb hányadban. Ha jobban belövik az erányokat(és kilövik a főhős hugát), akkor simán nézős lehet.

Winry Rockbell - 2013. 09. 28. 10:00

A beszédét tényleg szokni kell,de amúgy nekem bejött és az,hogy a saját betegségéből csinál viccet még annál is inkább. Lehet,hogy másnak ez így sok,de jó látni ,hogy tud rajta nevetni. Meg amúgy is imádom MJF-et :D

bikkbakk - 2013. 09. 28. 10:12

az idei új sitcomok közül ezt fogom szerintem a legtovább nézni, nagyon kedves, s szerintem a karakterek is szerethetőek lesznek. Fox már az, a beszéde kicsit kásás, de ez nem csoda.

Szerintem nem játszik rá (kivéve az olyan jeleneteket, mint az uborkás), csak nem próbálja teljesen kontrollálni.

petecz - 2013. 09. 28. 10:29

Szokni kell, de egyelőre maradok. De az asszisztens tényleg gyengus, pedig fontos karakter lehetne…

winnie - 2013. 09. 28. 11:20

így van, akad, aki szerint simán lehet általánosítani pár ezer sorozatra, aki szerint a breaking bad, a sons of anarchy, az orphan black, hatfield and mccoys pocsék, a 90210, a gossip girl, a nashville, az ncis és a greys anatomy zseniális.

a bibi egyébként ott van, hogy a kritikáknak, főleg a pilotosoknak nem a lehúzás vagy a dicséret a lényege, hanem, hogy a sorozatról adjon egy képet – és a végére oda van biggyesztve a gyengébbek és az érdeklődők kedvéért, hogy az összkép alapján a kritika írójának bejött-e, amit látott. szóval, akit csak a végkövetkeztetés érdekel, az nem sokra megy. akit az, hogy ez egy családi sztkom, hogy mi a lényege, az viszont kap infót.

a kérdés, hogy ezt miért ide írtad, hogy akkor egy 6/10-es milyen? de ez már OFF.

cyborgwings - 2013. 09. 28. 11:22

nagyon tetszett, bár még csak az első részig jutottam, mert fáradt voltam, amikor néztem.
kicsit szívszorító foxot így látni, de közben meg tök cuki és jópofa. nekem bejöttek a parkinsonra épített poénok és a többi is elég jó volt. valóban egyedül az asszisztens lógott ki a sorból, őt elég kínosan rosszra sikerült írni meg talán eljátszani is.

föl sem tűnt, hogy mjf beszédén lenne bármi szokni való. a kamerába beszélések sem zavartak, pedig alapvetően az áldokumentarista stílus a halálom, de itt és a modern familynél mégsem érzem annak.

GeoCucc - 2013. 09. 28. 12:01

Nyilván nem a véletlen műve, hogy Betsy Brandt az első jelenetében lilában jelent meg. Utalás egy bizonyos előző sorozatára :)

Shyllard - 2013. 09. 28. 12:29

Nekem ez sajna befulladt, pedig nagyon érdekelt :/ Nem volt képes nagyon megnevettetni.

Hunnenkoenig - 2013. 09. 28. 12:30

Hat egyelöre nem tudom mit gondoljak rola.
Imadom M.J. Foxot, de igy latni kicsit tenyleg rossz. Bar a masodik reszben a vegen, amikor beszel sokkal “normalisabbnak” tünt, tehat feltetelezem, hogy rajatszik a betegsegre.

Nem ismerem a parkinzont annyira, de szerintem azert ennyire nem feszelegnek, meg vonaglanak es Fox a mas szerepeiben sem volt ennyire tekergös.

Amugy a sorozat nem kiemelkedö, szoval lesz meg rajta mit javitani, de kezdesnek jo volt.

Az egyetlen, ami eltantorithat, az a hipohondriam.
Egyszerüen nem birok beteg embereket nezni, mert rosszul leszek. Szo szerint, nem csak atvitt ertelemben.

winnie - 2013. 09. 28. 12:40

hunnen: itt egy év eleji letterman-interjú vele: http://www.youtube.com/watch?v=XBQ04iKtYSs

DarkEagle - 2013. 09. 28. 15:05

Nem volt rossz kezdés egyet értek teljesen a kritikával.
Maradok még pár részig aztán meglátom mi lesz. Nem tipikus szitkom épp ezért tetszik bár néha túl lassúnak hat de még a nézhető kategória és tényleg nem lehet utálni, legalábbis én nem tudom EDDIG. Bár kétlem hogy valaha fogom utálni. :D MJF zseniális ahogy a többiek is jók a szerepben de az hidegen hagy hogy beteg vagy sem. Persze becsülendő ilyen betegséggel ilyet alkotni sőt egyáltalán alkotni, de nem vagyok képmutató mint az amcsik hogy ezért magasztalják mert szegény milyen beteg mégis csinálja a műsort. Nekem nincs hős komplexusom. De elismerés jár neki.

7/10 nálam mindkét rész egyébként. Az 1. rész talán egy picivel kevesebb de fél pontokat nem szoktam adni.

Hunnenkoenig - 2013. 09. 28. 15:08

Aha, köszi.
Hat megneztem a biography channel dokumentaciojat is rola.

Van amikor alig tünik fel, van amikor meg extremebb, mint amit a sorozatban latni.

A fene se tudja.
Ugy latom volt, hogy komoly kritika is erte, hogy rajatszik a dologra, szoval valoszinüleg masok sem biztosak benne.

Minden esetre csodalatramelto egy ember, barhogy legyen is.

En kivanok neki sok sikert es remelem ez is lesz legalabb egy Spin City szintü sorozat.

Imurai - 2013. 09. 28. 16:38

Amint winnie kiteszi, jön az én kritikám is :P

Gevin - 2013. 09. 28. 17:07

Nem tudom mikortól számít visszatérésnek, de a Rescue Me-ben is vendégszerepelt jónéhány éve azt hiszem az 5. évadban. Jól is csinálta.

DarkEagle - 2013. 09. 28. 17:18

Már megint törölve lett a kommentem.
Mégis mi volt vele a gond? Nem vágom újabban ezt a moderálás dolgot nálatok.

dave - 2013. 09. 28. 17:19

Megnéztem a két részt, és nem rossz, bár tényleg fura MJF-t így látni. Feltételezem a többi szerepekor nagyon próbált normálisan mozgni, beszélni. Úgy képzelem el, ez olyan lehet neki, mint amikor részegen hirtelen józanul kell viselkedni, és nagy odafigyelést igényel. Na most erre nincs szükség.

Nem fogom nézni hetente, de reménykedem, hogy lesz belőle egy Rudolf Péteres szinkron. Na azt meg fogom nézni.

cefetke - 2013. 09. 28. 19:33

@GeoCucc: számomra ez volt a pilot egyetlen poénja. Vártam, hogy lássam már más színben is, erre besétál lilában :)
Egyébként nem volt annyira rossz, pár rész múlva visszanézek, remélem addigra összeszoknak és megtalálják a saját hangjukat.

mivanmar - 2013. 09. 28. 19:38

A Wikipedia-oldalán egy interjúból idézik, hogy ez a diszkinézia (szándékos mozgások nehézsége, akaratlan mozgások felerősödése) valójában a gyógyszerektől van, amiket interjúk előtt olykor túlzásba is visz – mert a Parkinson-kór egyik tünete, hogy nehezen beszél, amit pl. Larry Kinggel a stúdióban inkább nem vállalna be.

Szóval valószínűleg ezért is változó, hogy mikor mit látunk rajta (tünet/gyógyszer-mellékhatás) és milyen erősen.

Hogy ontopic is legyek: Nekem nagyon bejött, ahogy Mike Henry kifordult a stúdió ajtajánn, amiért hősnek állították be és csak a betegségét akarták meglovagolni, viszont adott esetben (a második részben) simán visszaél a helyzetével. Várom a folytatást.

Coraline - 2013. 09. 28. 20:35

Nekem nagyon tetszett:) Fiatalkori munkássága nem igazán jött be, de amióta a kis képernyőn vállal be kisebb-nagyobb szerepeket, rájöttem mennyire zseniális színész is. A pilot- és cast nélküli berendeléstől eléggé féltem, de kellemeset csalódtam. Szerintem szórakoztató, és ha már a főszereplő karakterének a betegsége kulcsfontosságú volt a cselekményben, nem is zavar, hogy ennyit emlegetik. A mellékszereplőknek szerintem kicsit még össze kell szokniuk, a kémia kialakulásának egy kis idő kell, de szerintem nem lesz gond velük. Michael pedig nagyon jó, teljesen átérzem, mennyire utálja, hogy mindenki megkülönböztetetten kezeli a betegsége miatt. Összességében megérdemli nálam a 7/10-et, egy a viszonylag kevés idei őszi újonc közül, amelyiket tuti nézni fogok. :)

paranoid android - 2013. 09. 28. 22:55

Az első rész még elég közepesre sikerült, de a második már kifejezetten tetszett. A többi családi sitcom pilottal ellentétben nem akarták az összes karaktert már az első percben eladni, az arcunkba tolni. Így sokkal kellemesebb új sorozatba kezdeni. Először megismertük Fox karakterét és a szituációt, majd a második részben már a két idősebb gyereket és a feleséget is megkedveltették velem. Aranyos volt végig, sok poén ugyan nem volt, de a Parkinsonnal kapcsolatos viccek ültek, és a színészek is rendben vannak; Betsy Brandt remek választás volt Fox mellé. Az egyetlen negatívum a végtelenül kínos intró.

GK - 2013. 09. 29. 14:46

A pilotot megnéztem, de nekem nem jött be. MJF zseniális volt a Good Wife-ban, sokkal jobb lett volna, ha ott lesz állandó…

Itt sincs szinészi szempontból se vele, se mással gond, de a sztori teljesen hidegen hagy, a stílus sem a kedvencem -> kasza.

clegane - 2013. 09. 29. 15:45

a második rész sokkal jobb lett, mint a pilot, így egyelőre meg lettem győzve.

CyClotroniC - 2013. 09. 30. 12:54

Nagyon puncliney volt nekem, és hihetetlenül túlhúzták a Parkinson témát. Tartom tőle, hogy ez lesz, de még annál is jobban erőltették, így nagyon nem nyert meg magának.

DeadlyGr - 2013. 09. 30. 16:16

ez hét idézete:
Can you not have a personal victory right now? We are starving.

Thrasher - 2013. 09. 30. 20:33

csalódás volt a pilot, még úgy is túl kommersz, és lagymatag, hogy lehetett számítani rá, hogy nagyon óvatos biztonsági játék lesz ebből. 3/10, a másodikba szerintem bele se kezdek

Thomas - 2013. 10. 07. 21:20

Nekem tetszett, nem az a hangosan végigröhögős típus, hanem inkább az a kedves, szerethető:) A szereplők szimpatikusak, szóval szívesen fogom nézni. Bajom csak azzal van, ami szinte az összes egykamerás sitcommal, túl gyors a tempó, túl sok mindent akarnak belezsúfolni egy részbe, ha a jelenetek felét kihúznák, és normális tempóban menne a többi, ezerszer élvezhetőbb lenne. Így meg állandóan vissza-vissza kell tekergetnem, hogy tudjam követni…

pumpika666 - 2013. 10. 09. 20:11

jó kis sorozat, de nekem annyira charlie sheen-esnek tűnik az egész mimikája fox-nak. vagy ennyire kikezdte a drog/pia duó sheen fejét, de nagyon hasonló a két fószer stílusa, ami ink. sheen-re nézve gázosabb :D

Kamasuka - 2013. 10. 14. 10:06

Az ötlet jó, a sorozat akár még érdekes is lehetne, de annyira szarul éreztem magam, amikor láttam, hogy MJFot saját magát játszotta a betegségében/betegségével, hogy nem bírtam nézni. Ráadásul a sok vágás amikor éppen nem jött össze neki a mozdulat vagy a beszéd, szóval na, nem fájdítom magamat. Szeretném ha megmaradna az emlékezetemben úgy, ahogy pl. a Vissza a jövőben játszott, nem így betegen. Ezért már a pilotnál kinyomtam. De az ötlet nem rossz, csak Michaelt nézni rossz.

Már a BTF special évfordulós kiadásánál is erőltetetten fűzte az anyját, rossz volt nézni, és ahogy őt sajnálták.
Biztos nem lesz benne annyira durva poén, mint a Family Guyban volt vele kapcsolatban, de inkább nem várom meg, szar ez az egész, hogy ez történt vele …:(

clegane - 2013. 10. 19. 11:15

szerintem teljesen rendben van, aranyos, szerethető, sőt még vicces is. igaz hogy ilyen klasszikus humorral operál, de azt jól csinálja. kellemes megleptés lett ez nekem.

clark - 2013. 11. 27. 12:27

tegnap megnéztem a pilotot,de nagyon nem jött be,egyből kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz