login |

Blue Bloods: kezdett a 4. évad – írta tulipán

2013. 09. 30. 11:20 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Loyalty.

Már az első másodpercekben magyar jelenlétet láthattunk, egy kövér, izzadt magyar fickó helyett csinos kezdő rendőrlány lett Jamie új társa! De amúgy sajnos elég gyenge évadkezdetet produkált a Blue Bloods. Sima, évadközi, töltelék epizódnak is elmehetett volna, annyira nem volt benne semmi különös.

Nem vezettek föl átívelő szálakat (vagy csak én nem vettem észre), nem jöttek be olyan új szereplők, akik kicsit is érdekes lehetnének, nem derült ki olyan viszony, titok, bármi, ami a tökéletes Reagan-család bármely tagját különleges fényben tüntette volna föl.

A sorozat szerintem sokunk számára guilty-pleasure kategória, mert igencsak kiszámítható szerkezetűek a részek, és főleg a fő karakterek. Talán azért mert túl sok szereplős a történet, mert ráadásul még a gyerekek és a nyugdíjas nagypapa is az étlap része. Vagy mert túl egyértelmű az üzenet: hivatás, család, NYC. De hát, van sok hasonló sorozat, a rendőrös sorozatok pedig nem véletlenül hasonlítanak csak ritkán a The Shield-re vagy a The Wire-re.

Az évad keménynek mondható esettel kezdett: rendőrgyilkossággal, de legalább Frank nézhetett hosszan és szomorúan többször is, Dannyék beszállhattak a nyomozásba Jamie mellé, és Erin üvöltözhetett, hogy nem elég a bizonyíték a letartóztatáshoz. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Kezdjük az alapokkal: a heti eset megdöbbentően béna volt. Semmi nyomoznivaló nem járt mellé, rögtön tudták ki a gyilkos, én meg csak reménykedtem, hogy jön majd valami csavar, ami megmagyarázza, hogy miért volt ideje a meglőtt rendőrnő társának részletesen elmesélni a történteket Jamie-éknek, ahelyett, hogy a nőt és a támadókat keresték volna, hogy miért nem volt jelentősége annak, hogy Jamie új társa nem ment Jamie-vel, hogy őt biztosítsa, vagy hogy ha Danny üvöltve mondja, hogy neki élve kell a gyanúsított, akkor miért lő a szívére öt egyenruhás. De semmi nem derült ki…

Az központi téma a családi konfliktus volt, a szuperrendőr és a szuperügyvéd harca, de hányszor láttuk már ezt az évadok során? Túl sokszor.

És megint csak, nem maga a konfliktus a baj, mert ez egy jó kis konfliktus, tényleg. De hogy ennyire fekete-fehéren és primitíven vázolják föl, hát, ez csalódás volt. Hogy Danny konkrétan egy fényképet hagyott a rendőrségi szembesítő képen a néninek? És az sem világos számomra, hogy ebből mire kell az évadra nézve gondolnunk. Már nagyon régóta semmilyen átívelő szállal nem próbálkoznak az írók; ti láttatok valami nagyobbra utaló jeleket?

Mindössze annyi volt az újdonság, hogy a családi ebéd közben Erin megsértődött és fölállt, ilyen nem szokott lenni, de még itt sem hangzott el új érv, új szempont, vagy új tény bármelyik oldal igazsága mellett.

Szóval, mint rész kaphat 6/10-et a 4×01, de mint évadnyitó nálam 3/10, ami erősen kaszaközeli állapotra utal részemről. Hosszabban szerettem volna írni, mert eddig a karaktereknek voltak színei, beszólásai, aprócska hibái, de most semmiről sem tudok beszámolni. Eddig a nyomozáshoz kellett valami ötlet, a társ segítsége, vagyis kellett nyomozni, de most: semmi. Semmi :sóhaj:.

6 hozzászólás Ne habozz!

pocok - 2013. 09. 30. 11:38

Valóban vicc volt, és valóban GP a sorozat. Ahogy megoldották az ügyet, az nevetséges volt. Átívelőszál nincs… amúgy mi lett azzal, hogy a gyerek beépül? Lezárták vagy valami?

pocok - 2013. 09. 30. 11:40

Nem értem, miért nem lehetett volna lábon lőni, azt odafutni és elvenni a fegyverét…

pocok - 2013. 09. 30. 11:45

Amúgy az is zavart, hogy nem értettem, hogy miért nem akarja bíró elé vinni az ügyet. Mondogatta, hogy nem a siker rátája miatt… de egyértelmű, hogy azért. Idegesített.

Zirowe - 2013. 09. 30. 11:53

Nemrég kezdtem el darálni, lassan vége a harmadik évadnak, és akkor jöhet a mostani premier.

De agyf*szt kapok ettől a túl idealizált világtól, amiben ez játszódik.
Itt mindenki becsületes, megrendíthetetlen, lojális, tökéletes erkölcsrendszerrel, mindenki tudja mi a jó dolog és a vége mindig happy end a jófiúknak, a rosszfiúknak pedig szopás.

tulipán - 2013. 09. 30. 14:21

ahogy mondjátok! mert azért mindenki idealizált világot mutat be, a mentalistától kezdve a castle-ig, de itt vmi olyan erkölcsi fölénnyel állnak elő, ami már zavaró.
re lábonlövés: a San Francisco utcáinban mindig lábon meg vállon lőtték a rosszfiúkat és gyors mentőt hívtak!
ja, és a gyerek beépült, és jaj de veszélyes is volt. de vége.

adhie - 2013. 09. 30. 21:26

Nem tudom, szerintem nem volt az átlagnál rosszabb az évadkezdés. Ez egy procedural sorozat, ha nincs átívelő szál, az még szerintem nem gyenge, csak procedural. Sőt, ami átívelő szálak eddig voltak, szerintem azok voltak a gyengék (itt igazából a beépülésre, és a bratyó gyilkosainak keresésére gondolok, de csak azért erre a kettőre, mert másra most hirtelen nem emlékszem :). Persze ez szubjektív vélemény. Pl a House is elvolt átívelő szál nélkül (első évad), aztán széterőltették, meg is utáltuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz