login |

Breaking Bad: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta wilson

2013. 09. 30. 21:28 - Írta: vendegblogger

280 hozzászólás | kategória: kritika,

Bezárt a metamfetamin-gyár.

Nem is az a legnagyobb baj, hogy véget ért a Breaking Bad (a csúcson abbahagyni nagyon keveseknek adatik meg), hanem hogy az AMC ezzel sarokba írta magát. Egyrészt ott van a nevük mellett minden idők egyik legjobb sorozata, másrészt ha 2015-ben kifut a Mad Men, akkor egészen biztos, hogy nem a Hell on Wheels, vagy a kritikusokat megmozgatni képtelen Low Winter Sun lesz az, amit be lehet sorolni a “miért érdemes odakapcsolni a csatornára”-érvek közé.

A Breaking Bad-nek vége, és ennél tökéletesebb lezárást álmodni se lehetett volna.

Minden más a tovább mögött. Spoilerekkel és visszaemlékezésekkel.

Walter White nem váltott pályát, a rendőrség nem kacsintott egyet, hogy utána lezárja az aktát, és még csak Mexikóba se szökött át, hogy új helyszínen űzze kedvenc hobbiját. Ahogy a Dexter íróinak, úgy a Breaking Bad írógárdájának is megadatott az egy a millióból lehetőség: nem a kanyarból kellett szembesülniük a sorozat búcsúdátumával, hanem jó előre kitalálhatták, hogy kinek milyen sorsot szánnak.

És mivel ez még mindig nem egy tündérmese, ezért tulajdonképpen senki se járt túlságosan jól.

A legrosszabb sors természetesen Walter White-nak jutott, ezzel valamennyire elhitetve a nézőkkel, hogy létezik isteni igazságszolgáltatás, esetleg sors – a sorozat legnagyobb gonosza megkapta a maga jutalmát. Elvesztett mindent, amiért csak valaha küzdött, lenyúlták a pénzét, bemocskolták a hírnevét, és ezúttal még a család se volt ott, hogy a születésnapjára baconös tükörtojást készítsen.

Walter White történetének nyertese nem White, hanem az őt alakító Bryan Cranston, aki nem a semmiből érkezett, hiszen a külhonban szép karriert befutó, 7 teljes szezont megért Malcolm in the Middle főszereplőjeként 6 éven át öregbíthette a hírnevét. Komoly pályát viszont ritkán lehet spandexes táncolással, családi perpatvarokkal, állatok utánzásával befutni, hacsak valaki nem vágyik a Rob Schneiderre jellemző fényes karrierre az altesti humor és a közvetlenül DVD-re küldött filmek világában.

Cranston a karakterével együtt fejlődött és jutott olyan magaslatokba, ahová csak a legnagyobb tehetséggel megáldott színészek tudnak felkapaszkodni. Első évados, teljesen tanácstalan szendeszűz kémiatanára a szemünk láttára fordult át magát minden helyzetből kivágó zsenibe, aki a pénz szagát megérezve, a mérhetetlen, végeláthatatlan erőszak sokkját többszörös dózisban megkapó, a kiskirályi hatalmától megrészegült, ámokfutó, szociopata bűnözőbe.

Hiába kereste magát degeszre, hiába halmozott fel több hordónyi pénzt, sajnos sosem érte el azt a drogbárói státuszt, amit minden idők egyik legbadassebb jelenete sugallt a második évad végén.

Walter White nem éppen a tipikus örökös lúzer: lenyomott egy zsebgengsztert (Tuco), hidegvérrel a halálba küldött egy szerencsétlen drogost (Jane), kivégeztetett egy szeretett, de veszélyt jelentő kollégát (Gale), eltette láb alól minden idők egyik legjobb főgonoszát (Gus), de egészen az ötödik évadig kellett várni addig, míg igazán bemocskolta a saját kezét, és nem másokkal végeztette el a piszkos munkát.

Ekkor fordult át mind a sorozat, mind Walter White karaktere a teljes kilátástalanságba, ekkor vált egyértelművé, hogy ennek a történetnek egyszerűen nem lehet jó vége. És szerencsére nem is lett.

Vince Gilliganék igazságszolgáltatása a maga eltúlzott erőszakosságával kifejezetten optimistára sikeredett, hiszen a legnagyobb gonosz, a maga körül mindent és mindenkit megmérgező Walter golyóval a testében végezte, Jesse, a történet igazi áldozata, a tragédiák sújtotta, önmagát jó régen elhagyó szerencsétlen katartikus szabadulást kapott a sorstól, a korábbi életétől búcsút inteni kénytelen Skyler megkapta azt a potenciális aduászt, amivel egy életre összetörve, de legalább sértetlenül újrakezdheti, és egészen biztos, hogy a Walter által hátrahagyott közel 10 millió dollár is Junior kezében végzi, akinek annyi szerepe volt a sorozatban, hogy mindig kajáljon egy jót.

Junior a sztori egyik legrosszabbul sikerült karaktere: sose tudtak vele semmit se kezdeni. Volt egy kis tini lázadása, de mintha nem tudták volna eldönteni róla, hogy akkor most maradjon tinédzser, vagy kezdjen valamit az életével, és valaki osszon neki is egy lapot. És tulajdonképpen ez az egyetlen hiba, amit fel lehet róni a Breaking Bad-nek, Junioron kívül ugyanis egytől egyig kiváló, eszméletlenül karakteres, felejthetetlen alakításokat nyújtó szereplőkkel volt feltöltve az öt évad gárdája.

Hogyan lehetne elfelejteni Gus Fringet, és az őt alakító Giancarlo Espositót, aki képes volt a drogériák filléres olvasószemüvegével, keményre vasalt ingével és a semmibe révedő nézésével is olyan félelmet kelteni, mint egy fegyverrel hadonászó izomkolosszus?

Fringben az volt a legrémisztőbb, hogy bárki lehetne a szomszédból: egy teljesen átlagos, a környezetébe tökéletesen beleolvadó kaméleon, igazi szürke pojáca, aki barátságosan mosolyog egy pult mögül, aztán 5-kor hazamegy, hogy a családjával legyen. Fring a drámai sorozatok történetének legjobban megírt, leghihetőbb főgonosza, az ember, akivé Walter is válhatott volna, ha csak vette volna a fáradtságot, hogy egy percre megálljon, elgondolkozzon, és ne paktáljon le minden jöttmenttel, ne tegyen keresztbe annak, aki akár csak egy kicsit is rosszul néz rá.

Sem Fring előtt, sem utána nem volt még egy ennyire jól kidolgozott figura, egy ekkora veszélyt jelentő tényező. Vele még el lehetett sütni a nyitott sorsot is: soha se volt teljesen egyértelmű, hogy vagy Walter patkol-e el, vagy Fring talál megoldást a problémára.

Ez a luxus az évad utolsó rendőrségi szálánál, a nagy leleplezéssel ugyanis ugrott: egyértelmű volt, hogy a törvény legyőzéséhez már nem lesz elég pármillió dollár és néhány feldühödött neonáci. Gilliganék mesterien zárták le ezt a szálat, és vele együtt a történetet: példaértékű az a tökösség, amivel az ötödik évad második fele az események közepébe vágott. Nem volt időhúzás, az első évadra jellemző (vagy a legendás legyes epizódra) rengeteg üresjárat.

Aminek ki kellett derülnie, az kiderült (a jelenet, mikor Hank a könyvet tartva ráébred a WW monogram jelentésére, nos, legalább akkora klasszikus, mint a The Sopranos lezárása), aminek meg kellett történnie, az megtörtént. A történet másik nagy lúzere, a kígyót a keblén melengető Hank Schrader a magát kemény zsarunak előadó nagylegényből részről részre vedlett át egy igazi szerencsétlenné, akivel minden baj megtörtént, ami csak egy ilyen embert érhet.

A mexikói tortúrája, az ideiglenes lebénulása, a nyomokat és jeleket összerakni képtelen, csak későn bekapcsolódó dedukciós képessége, majd a végső, nem éppen a legkegyesebb halála csak megerősítette a Breaking Bad általános üzenetét. Azt, hogy itt senkinek se osztanak fair lapokat, a jó és a rossz cselekedetek komplex, összetett döntések, amiket nem lehet megkülönböztetni egy egyszerű morális kódot követve. Mert mennyire számít alja cselekedetnek a meth-főzés azért, hogy az ember gondoskodjon a hátrahagyott családjáról? Vagy egy ámokfutó zsebgengszter meggyilkolása, aki csak és kizárólag bajt és szenvedést hozott a világra?

Persze nem is mosdatható mindenki: a neonácik neonácik, a drogbárók drogbárók, Saul Goodman pedig általánosan elismert gennyes alak, aki egy köteg bankóért még a saját anyját is örömmel dobná be a közösbe. Goodmannel viszont a Breaking Bad megkapta az elkerülhetetlen, de kifejezetten szükséges “comic-relief”-szálat.

Sajnos az őt alakító Bob Odenkirkről nem került ki casting videó, így nem lehet megmondani, hogy már akkor is látszott-e rajta a zsenialitás, az viszont biztos, hogy ő hozta a sorozat egyik legfelejthetetlenebb alakítását.

A külvárosi Ari Goldként funkcionáló Goodmannek ment az, ami Walternek sosem: bárkit le tudott kenyerezni, és a létező összes szarból ki tudta vágni magát, megúszott egy gigantikus verést, és még azt is, hogy rákerült a törvény shitlistjére. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ennél nagyobb dózisban, főszereplőként is tud-e funkcionálni, így már csak ezért is érdemes figyelni a Better Call Saul-ra, amely remélhetőleg megörökli a sorozat frenetikus tálalását is.

Mindenki jegyezze meg Michael Slovis nevét, aki 44 epizódon át volt a sorozat operatőre. A filmeket gyalázóan tökéletes kamera beállítások, az ember agyába beleégett snittek, az eseményeket keretbe foglaló helyszínek legjellegzetesebb pontjait megragadó beállítások példaértékűek – a Breaking Bad-re egyszerűen jó volt ránézni.

A Breaking Bad azért is szerencsés, mert nem csupán a tehetség, de elismerés is jutott neki, pedig a kettő nagyon nagyon ritkán jár kéz a kézben. Már az első évad is rendkívül magas értékelésekkel, hihetetlenül pozitív kritikákkal zárt, és innentől kizárólag felfelé szárnyalt.

A szakma tényleg elismerte: utánuk is hajítottak tíz Emmy-t, Cranstonnak háromszor is odaítélték a legjobb drámai főszereplő díjat, de a Skylert alakító Anna Gunnak, Aaron Paulnak, Giancarlo Esposítónak is megadták a kijáró elismerést, sőt, hiába volt extrémen 18+-os sorozat, hiába szólt a drogról és az erőszakról, hiába nem volt benne egy család kompatibilis momentum sem, az utolsó évad végére még a popkultúrába is beférkőzött.

Az isten se mondta volna az első pár évad után, hogy Bryan Cranston és Aaron Paul végig fogja haknizni az amerikai kereskedelmi tévék hagyományosan konzervatív főműsoridejét, paródiák, vicces kikacsintások tucatjait szülve meg.

Életvezetési tippeket, hatalmas bölcsességeket ugyan nem kaptunk a Breaking Bad-től, 62 felejthetetlen epizódot, ezernyi konfliktust, hátborzongatóan izgalmas jelenetet, tanítani való színészi alakításokat, bevállalós, önmagát nem meghazudtoló, kiutat nem kereső tökéletes befejezést, és egy olyan komor, tökéletesre csiszolt történetet, ami után soha többé nem lesz olyan a drámai sorozatok színtere, mint előtte.

Persze erre is találhat megoldást az, aki mégis bátorkodna megbirkózni a feladattal. Csak ki kell mondania a varázsigét: Better call Saul!

280 hozzászólás Ne habozz!

Timi - 2013. 09. 30. 21:35

Hát akkor itt az idő, hogy elkezdjem. :)

Hor1 - 2013. 09. 30. 21:39

Zseniális sorozat volt, örülök igazából, hogy a csúcson sikerült befejezni.

Krazy-8 - 2013. 09. 30. 21:40

Minden idők. Pont. :)

Xsz - 2013. 09. 30. 21:41

Jó kritika, epic sorozat, tökéletes lezárás ennyi. 10/10

Assaih - 2013. 09. 30. 21:42

Nagyon jó volt az évadzáró nem olyan, mint a Dexteré.

Bár még jó lett volna egy rövid életpálya a végére meg egy kis ügylezárás a DEA részéről,de ne legyünk telhetetlenek.

Összeségében méltó befejezése volt és nem összecsapott ami után savanyú ízzel ülünk tovább a székbe, hogy hogy tudták ezt így elrontani.

Remélem nemsokára lesz ehhez hasonló EPIC sorozat, igaz elég nagy mércét állított fel a Breaking Bad stábja.

winnie - 2013. 09. 30. 21:45

“Remélem nemsokára lesz ehhez hasonló EPIC sorozat, ”

ezzel kapcsolatban mindig az jár a fejembe, hogy idén elég sok remek újonc sorozatot láttunk már és hat éve, a breaking bad első szezonjában tényleg nem sokan hittük, hogy a BB ide eljut.

lehet, hogy már nézzük is a következő Nagyot. bár…

skiz0 - 2013. 09. 30. 21:45

Ha létezik olyan, hogy valami 11/10-es, akkor ez a sorzat az. :) Mestermű!!! ;)

vvvvv - 2013. 09. 30. 21:47

érdekes egy sorozat volt: az utolsó évadig kb végig exponenciálisan csökkent a színvonal (a 4. évad részeit volt hogy 4x sebességgel néztem annyira ratyi volt az egész), de ez az utolsó évad remek volt, ezért megérte végig szenvedni a 3-4 évadot.
Az 5. évad összes része aranyat ér:) az utolsó rész pedig talán a legjobb befejezés amit sorozatnál láttam, egyszerű, stílusos, semmi idióta csattanó a legvégén…

bandypappa - 2013. 09. 30. 21:48

Mégegyszer köszönöm Breaking Bad!

skiz0 - 2013. 09. 30. 21:48

“Remélem nemsokára lesz ehhez hasonló EPIC sorozat, ” – egyébként igen, én is ezen gondolkoztam, hogy nézvén az újoncok elég silány a kínálat, valószínűleg nem ezek közül fog kikerülni a BB-trónörököse. De aztán kitudja… a lényeg a lényeg, hogy ezért a címért nagyon meg kell küzdenie majd minden elkövetkezendő sorozatnak…nem lesz egyszerű letaszítani Heisenberget. :)

leila - 2013. 09. 30. 21:48

Nagyszerű volt, igazi élmény, és ami ugyanígy fontos: kerek, egész. Szép ívű karakterfejlődések, akik maguk alakították a történetet, nem a történet rángatta őket.

dAve - 2013. 09. 30. 21:50

Zseniális sorozat tökéletes lezárás-al. Azt hiszem a legjobb sorozat amit eddig láttam. Hijányozni fog de örülök hogy a csúcson tudták befejezni ami sok másik sorozatról nem mondható el. All Hail The King :)

sherlock20 - 2013. 09. 30. 21:50

Nagyjából egy éve kezdtem nézni a rengetek pozitív kritika hatására. Az elején nagyon nem jött be. Lassú volt nekem nagyon, 1. évad szinte szenvedés volt. De a második évad felétől… Onnantól felfele ívelt a sorozat nekem, és ez a 8 rész a sorozatírás csúcsa. Kész.

Simán 10/10-es sorozat. Nem kérdés.

Kirhal - 2013. 09. 30. 21:50

A záró epizód nézettségét látva, azért páran biztosan verik a fejüket a falba a csatornánál :)

Shyllard - 2013. 09. 30. 21:50

Nagyon illett a sorozathoz a befejezés, nem siettek el semmit, de amikor kellett nagyon a tetőn volt a feszültség és kellően fasza mészárlást ötlöttek ki az írók még utoljára. Na ugye most már csak az a baj, hogy egyel kevesebb az igazi, magas színvonalú tv-show és ami maradt, annak köze sincs a Breaking Bad-hez. Ismét egy űr a műsorban, azért remélhetőleg Gilligan még vissza fog térni valami hasonló hangulatú és szinvonalú alkotással (hiába a Better Call Saul, nagyon kétlem hogy működni fog, csak le fogják húzni szegény karaktert)

No meg jól megmutatták a Dexter készítőinek, hogyan kell egy a sorozathoz hű lezárást lehozni.

psychocska - 2013. 09. 30. 21:51

24 miatt lettem junkie, ezért örök numero uno marad, de a BB minőségben odavert mindent.
A párhuzamosan futó sorozatok nálam egyre inkább lettek egyre érdektelenebbek és ennek egy oka van: ha az ember rááll, a tökéletesre, minden más ócskaságnak tűnik.

TorrenteXY - 2013. 09. 30. 21:52

10/10-es finálé egy 10/10-es sorozatnak. Ezen nincs mit magyarázni. Mondjuk hozták amit vártam, és már nem volt nagyon meglepetés az utolsó részben, kivéve hogy nem nyírta ki Walt Gretchen-éket. :D Persze logikus volt így a lezárás, de valami mindfuck még maradhatott volna a végére!

Amúgy a legviccesebb cucc eddig a neten a BB zárásával kapcsolatban:
http://www.theonion.com/video/story-of-small-businessman-struggling-under-obama,34037/

psychocska - 2013. 09. 30. 21:54

Ja, amúgy Gilligan Battle Creek néven érkezik majd valami nyomozós szettel, gondolom rajta lesz mindenki. ;)

Fermina_Daza - 2013. 09. 30. 21:54

szomorú vok, hogy vége:-(… vmi brutálisan magasra tették a lécet…

Alfréd - 2013. 09. 30. 21:55

Jó volt, bár én még emésztem a történteket.

Miután Walter belátta, hogy ezt az egészet csak maga miatt csinálta lepörgött előttem ahogy az első évadban marháskodik ott a diákok előtt, autókerekeket mossa másodállásban, mindezt egy nem túl szimpatikus, átlagos kissé fura arcszerkezetű fazonként akiben láthatóan nincs semmi extra, csak egy a sok közül. Ami pedig határozottan állítható: fájt neki.

Pláne miután kiderül, hogy rákos a családjára nem tud hagyni semmit -az zavarta, hogy Ő nem tud teljesíteni, nem is talán annyira a családja, persze az is részben) és rájön, hogy ez így nem okés a számára. Innen elindul az a folyamat ami miatt Breaking Bad a sorozat címe: Walter White nekiindul a ‘romlásnak’, ahogy ő fogalmaz a saját kezébe veszi a dolgokat, vagy csak menekül a félelmei elől (“mi vagyok én egy senki, akinek adományokat kell elfogadnia? stb..stb..”)

Majd a fináléra eljut a végpontra. Már csak ő maradt meg a kémia. Amit annyira szeret, meg úgy egyébként is élvezte ezt az egészet.

Talán ez meg a záró képsorok ott a laborban (+zene) az okozója annak, hogy összerándul az ember gyomra.

Megérte? Tényleg? Nem lett volna jobb ‘beletörődni’? leélni azt az x évet bárhogy is alakul a családoddal? Elfogadni azt a társadalmi szerepet amit kaptál és nem erősködni, hogy te bizony “badass” vagy?

Ezek a kérdéseim. Talán a beletörődés nem is olyan rossz dolog. Pláne, hogy az egész -külső szemlélő által nézve- nem futott ki sehová. Walterből nem lett ‘sikeres’ drogbáró (ahogyan azt a cikkben is említették) nem lett Gus Fring.

Érdekes volt ez..

Dark Lion - 2013. 09. 30. 22:00

Na azt hiszem ideje folytatni a 3.évadot, és bedarálni az egész sorozatot.

Pesza - 2013. 09. 30. 22:00

Legjobb sorozat. Így kell lezárni. Ennyi.

Pitypalatty - 2013. 09. 30. 22:02

“A legrosszabb sors természetesen Walter White-nak jutott, ezzel valamennyire elhitetve a nézőkkel, hogy létezik isteni igazságszolgáltatás, esetleg sors – a sorozat legnagyobb gonosza megkapta a maga jutalmát. Elvesztett mindent, amiért csak valaha küzdött, lenyúlták a pénzét, bemocskolták a hírnevét”

Nem értek egyet. Ahhoz képest, amilyen helyzetben Walt az előző rész végén, vagy akár az évad (5b) elején volt, nagyon jól járt. Sikerült elérnie, hogy a családja (valószínűleg) megkapja a pénzt, leszámolt a nácikkal, és viszonylag békében halhatott meg, miközben úgyis csak hónapjai lettek volna hátra. Nekem kifejezetten feelgood hatást keltett a befejezés, főleg a korábbi részekhez képest. Azt azért senki sem gondolhatta, hogy Walt majd kigyógyul a rákból, és megússza a Heisenbergeskedést.

A rész egyébként méltó volt a sorozathoz. Nem igazán voltak meglepetések (az elejét leszámítva), de azokra ott volt az előző ~60 rész. Nagyon jól megoldották a feladatot. Valóban 10/10-es finálé egy 10/10-es sorozatnak.

RexpecT - 2013. 09. 30. 22:02

Thank you to all the fans who watched with us last night — the Breaking Bad Series Finale delivered a record 10.3 million viewers! http://bit.ly/15F6NVC

Ákos - 2013. 09. 30. 22:03

Ezt a sorozatot semelyik másikhoz sem tudom hasonlítani. Egyszerűen tökéletes.

cefetke - 2013. 09. 30. 22:03

Wilson, gratulálok, nagyon jó írás. Méltó a sorozathoz és “átjön”, mennyire szereted, szóval, köszönjük!
A Better Call Saulra kíváncsi leszek, azt viszont tiszta szívből remélem, hogy mindenki belátására bízzák, mi lesz Jesse sorsa, és nem rángatják elő pár év múlva.

greggavin - 2013. 09. 30. 22:04

Rengeteg nagyszerű sorozatot leküldtem már: The Wire, The Shield, Lost, Friday Night Lights, Rescue Me, de a Breaking Bad talán mindet felülmúlta. Bár még nagyon friss az élmény és ezeket már rég láttam, szóval csak talán. De nekem minden idők egyik legjobbja! Minden sorozat rajongónak látnia kellene, zseniális!

Bence - 2013. 09. 30. 22:04

Azért a végső zenét is említsük meg, hihetetlenül el volt találva! Szöveg meg minden. 10/10 igy kell befejezni minden idők egyik legjobb sorozatát!

Jomagam2 - 2013. 09. 30. 22:05

Szerintem mégiscsak elmondható, hogy Walter nyert. Egyáltalán nem volt tragédia, hogy meghalt. Megcsinált mindent amit akart és békében eltávozott. Irigylésre méltó halálmód.

Dav3883 - 2013. 09. 30. 22:07

2013 februárjában kezdtem el nézni a sorozatot, mert sok ismerősöm ajánlotta, és itt a junkien is olvastam róla, hogy mennyire istenkirály. Hát nem bántam meg… az első évad kicsit unalmas volt tényleg, de után száguldott a sorozat, és tényleg a sok operatőri snitt nagyon rádobott az egész hangulatára, és a színészi játékok is csillagos 5-sek.

Ha választani kell, hogy melyik volt a legjobb évad, én is az 5.-et mondanám, mert sok 10/10es epizód volt számomra az évadban, elég csak visszaemlékezni a vonatrablós részre, vagy Mike halálára. Ez a sorozatzáró rész is nagyon jó volt, nagyon jól fel volt építve, és igen, köszönöm Vince Gilligan, hogy amiben reménykedtem a múlt hét folyamán az be is igazolódott, Jesse ölte meg Todd-ot, nem a DEA, nem Walt, hanem JESSE! és ennek így kellett történnie, ezért is lett ez a kedvenc jelenetem az utolsó részből.:) Köszönöm én is, hogy egy ilyen remek sorozatot végignézhettem, és akármennyire se érdekel Saul története, de azért belefogok nézni.

(Jesse már elkezdett a Need For Speedre koncentrálni, az utolsó jelenete alapján :D)

Zesku - 2013. 09. 30. 22:10

Nem is tudom mit írjak… Fantasztikus volt. Nem csak a kitűnő lezárás, hanem az egész sorozat. Hiányozni fog, de mégis örülök, hogy ilyen szépen kidolgozva lett vége. Tudnám dicsérni reggelig, de fölösleges, aki látta, úgyis tudja miről beszélek. Azoknak viszont, akik nem nézték, üzenem, kezdjenek neki bátran hogy nem fogják megbánni! Nálam minden idők egyik legjobb sorozata, minden szempontból.
Köszönöm Breaking Bad!

m76 - 2013. 09. 30. 22:11

Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy miért hagyta a telefon tetején az órát?

kukori - 2013. 09. 30. 22:12

Grat le a kalappal, nagyon jó lett a kritika.

Dalmayr - 2013. 09. 30. 22:13

most kezdtem el darálni a sorozatjunkies kultusz miatt…nem bántam meg:)

Masztodon - 2013. 09. 30. 22:13

Holy shit. Ez valami nagyon durván minőségi volt. Mind a sorozat, mind a finálé.

Ha egy jó sorozat végére érek, amit évek óta nézek, mindig úgy érzem, mintha elvesztettem volna egy barátot. Hát akkor egy 9.9/10-es sorozatnál mit érezzek?

(0.1 pont levonás, mert… mert Marie karaktere nem tetszik annyira.)

greggavin - 2013. 09. 30. 22:15

m76: az engem is érdekelne

sel - 2013. 09. 30. 22:15

Brutális nézettséggel zárt, de megérdemelte.

Debraa - 2013. 09. 30. 22:16

Helló!
Már egy ideje olvasgatom itt a kritikákat, és a hozzászólásokat.:) Viszont, most, hogy vége a világ legjobb sorozatának, úgy döntöttem, hogy én is írok ide pár sort.

Sokan panaszkodtak még régebben, hogy nehezen indul be. Érdekes, én nem így látom. Az első rész megfogott.:)
Tavasszal kezdtem el nézni. Utána nem volt megállás. Emlékszem, mikor öcsém mondta, hogy miről szól:tüdőrákos kémia tanár elkezd methet főzni…Mondom, ez most komoly? Hogy lehet ebből izgi sorozatot csinálni. Aztán megnéztem az első részeket, és azóta is az államat keresgélem a padlón.
Iszonyat elvetemült Lost fan vagyok. Mindig az első helyen volt. Hát most a BB letaszította, vagy legalábbis két első helyezettem van.

Zseniális, frenetikus, mestermű, kiemelkedő, profi. Ezek a jelzők jutnak hirtelen eszembe.

Tetszett ez a kritika is nagyon.

Szóval el tudtam volna még nézni évekig…de ahogy írták is előttem, a csúcson kell abbahagyni. Hiányozni fog.

csakgeri - 2013. 09. 30. 22:17

m76 Szerintem azért, mert azt adta be a “náciknak”, hogy le van égve egy fillére sem maradt. Mit keresne a kezén egy kb. 10e dolláros óra, ha le van égve? De lehet nincs igazam.

Black_Dahlia_Murder - 2013. 09. 30. 22:17

m76: azért mert nem akart kockáztatni azzal, hogy bemegy fizetni, szóval csak otthagyta az óráját pénz helyett.

Amúgy reggel néztem meg a finálét és egész nap kavarog bennem, most jutottam arra a szintre, hogy igazán megrázott a befejezés. Szomorú vagyok, hogy vége ennek a zseniális történetnek. Maga az epizód pedig tökéletes lezárás, de az elmúlt 8 részre is elmondható a tökéletes jelző.

Wynonna - 2013. 09. 30. 22:19

A Talking Bad-ben elmagyarázták az órás jelenetet, itt is le van írva:
http://popwatch.ew.com/2013/09/30/talking-bad-react-series-finale/

crue - 2013. 09. 30. 22:19

Reméltem, hogy a patkány is otthagyja a fogát, de sajnos nem így történt. Amúgy tényleg brilliáns sorozat volt, de Jesse idegölő vergődése miatt azt reméltem, legalább kinyírják őt is.

des - 2013. 09. 30. 22:19

Magammal együtt ismerek olyanokat, akiknek szintén tetszett a sorozat, csak éppen nem nagyon írunk ide be semmit. Mi csak megnézzük és élvezzük a részeket, aztán ennyi. :)

Ez csak úgy eszembe jutott. Biztos vannak még ilyenek, akiknek szintén tetszett (nagyon) a sorozat, csak nem írnak ide be. Meg máshova se.

merta - 2013. 09. 30. 22:20

m76: Vince Gilligan azt mondta, hogy a flashforwardban amit 2 éve forgatta nem volt Walton óra és valahogy meg kellett oldaniuk :D

Bazsi - 2013. 09. 30. 22:20

A sorozat egészére azt tudom mondani, amit a The Shieldre is szoktam: bizony magasabbra tette a lécet, nem is egy fokkal.

psychocska - 2013. 09. 30. 22:21

eközben huell
http://puu.sh/4DOJu

Danee - 2013. 09. 30. 22:25

Goodbye Baby Blue, viszlát Heisenberg.

Wynonna - 2013. 09. 30. 22:27

Azt hiszem,még soha nem tetszett sorozatzárás ennyire. Amikor elkezdtem pár éve ledarálni az addigi évadokat, engem is beszippantott már a pilot teljesen, azóta is mindig a kedvenc sorozataim között volt. Így, hogy rendes lezárást kapott, és kerek egész a történet, nálam sokáig nem fogja letaszítani a sorozatot a trónról semmi más.

rio - 2013. 09. 30. 22:29

Köszönjük az írást, tökéletes lett. Mindent leírtál, amit gondolok a sorozatról. Most, hogy másodszor is megnéztem a részt, lehajtok egy JimBeam-Kólát Gilligan tiszteletére.

atrox - 2013. 09. 30. 22:30

skiz0 véleményével kell egyet értsek, vagyis nekem az futott át az agyamon, hogy a Breaking Bad miatt kell az összes filmet egyel lejjebb értékelnem az IMDb-n. Tényleg egy ritka különleges sorozat volt, amit ha valaki eddig valami miatt nem kezdett el, akkor ne habozzon. 10/10-es sorozat 10/10-es fináléval.

lostfank - 2013. 09. 30. 22:31

m76: Elvileg egyszer ezzel az oraval jeleztek hogy Walt ideje a betegsege miatt ketyeg, szerintem ezzel jeleztek hogy most jart le az ideje. Egyebkent az orat Jessetol kapta.

Debraa - 2013. 09. 30. 22:32

Mikor Jesse-t láncon vezették…hát a szívem szakadt meg, annyira szerencsétlen volt. És nekem se tetszett a srác az utóbbi időben, a rinyálásai miatt. Most valahogy csak megsajnáltam.

Érdekes azon agyalni, hogy mit érezhetett Walt a laborban. Megérte? Megérte szerintem. Pont azért, mert ha csak két évig is (asszem) de istenkirály volt. Más dolog, hogy közben tönkrement körülötte mindenki. Nyilván lehetett volna úgy csinálnia, hogy olyan legyen mint Gus. De nagyon jól láthattuk, hogy neki teljesen más személyisége volt.

A másik nagy kérdőjel nekem Hank volt. (Imádtam a fickót.) De amikor rájött, utána ugye egy kis nyomozáson kívül nem tudtuk, mi játszódott le benne. Mondjuk én elnéztem volna, ahogy őrlödik,hogy de basszus sógor…mi legyen, hogy legyen? Picit fura volt, hogy Marie-val egyből átmentek vadállatba (főleg Marie).

Ragnar - 2013. 09. 30. 22:33

Remek írás.

És ez igen, mármint alig van olyan sorozat amibe nincsennek hullámvölgyek.
De ebbe nem volt, mindig az jött le, mindenkor, hogy kb. tökéletes.

Bár a 15. résznél talán még a finálénál is különösebbet és talán jobbat éreztem, a múlt heti rész nálam úgy ánblokk a sorozat része lett, vagy a top3ba tuti ott van.

Zseniális lezárás volt, hirtelen, és mintha vége se lett volna…mikor szólt a zene.

Walter és Jesse utolsó pillantása egymásra is sokat elmond. Abban a pillanatban minden benne volt, becsület, elfogadás, elbúcsúzás és talán kicsit még az is, hogy azért jó volt ez az egész.

Egyszer lehetne folytatás Jessevel:)

lostfank - 2013. 09. 30. 22:34

En Jesse dobozat nem ertem:)

carpediem - 2013. 09. 30. 22:36

Szuper sorozat,e gyszerű és tökéletes lezárás. s az egyik legjobb kritika, amit valaha a junkien olvastam! grat

agika88 - 2013. 09. 30. 22:37

És én ezt a sorozatot 1x a 2. évad közepén elkaszáltam!!!
De jó, hogy aztán mégis csak tovább néztem kicsit később.

Ez az utolsó évad iskolapéldája volt a drámának és emellett a feszültségkeltésnek (ami miatt szerintem a Dexter utolsó évada tökéletes nulla volt).
Mindenki megkapta, ami neki jár, persze volt pár sajnálnivaló áldozat is, mint Hank.
Jesse-nek nagyon örülök. Részek óta izgulok, h legalább ő túlélje, és szabad legyen. Epic volt.

Mellesleg ezt az írást is nagyon élveztem ;)

jky - 2013. 09. 30. 22:37

Tökéletes lezárás volt, és méltóan emlegethetjük majd az all-time legjobbak között. Az egész sorozat mestermunka, Gilligan és a csapata eszméletlen magasra rakta a lécet (saját magának is).

Megkönnyeztem a végén a sorozatot, de a színészek szeme sem maradt száraz, nézzétek csak meg az utolsó Talking Bad epizódot is :)

Isten Veled Breaking Bad!

(OFF: Ez nem Dexter kibeszélő, örülnék, ha senki nem spoilerezne annak a végéről!)

lyla - 2013. 09. 30. 22:40

Nagyon jó az írás! Nagyjából egyet is értek a benne lévő dolgokkal, egy-két kivétellel.
pl.:Szerintem Hank nem lúzer egyáltalán, és igenis jó nyomozó, az hogy így alakult ahogy, az talán csak annak köszönhető, hogy először Marie-t hívta és nem erősítést… A másik, én úgy gondolom, hogy van üzenete a sorozatnak! Mégpedig, hogy ne ítélj elsőre! Walterről, a kedves kis, okostojás, csendes családapáról senki nem gondolna ilyesmit…vagy Jesse, a lecsúszott drogos lúzer, aki olyan őszinte és jószívű… szóval nagyon jó szerintem is ez a sorozat, igaz nekem a No.1. az a The Wire.. Én daráltam,a finálé előtt kb 3 nappal fejeztem be az előző részeket, de én úgy érzem, hogy az utolsó évad lett a leggyengébb, még így is, hogy kaptunk egy ien kerek befejezést.

sel - 2013. 09. 30. 22:40

Jessetől kapta az órát 51. születésnapjára, és mivel tudta, hogy leszámolás következik, és Jesse főellenség lett akit meg is akart ölni, ezért levette az órát és otthagyta.
(csak azért nem ölte meg, mert meglátta hogy rabszolgaként tartották, rossz körülmények között)

És hasznos is volt a jelenet, mert az 501 elején nem volt rajta óra. Bár nem lett volna zavaró baki.

Leslie01 - 2013. 09. 30. 22:42

Tökéletes sorozat, tökéletes lezárás. Mestermű. 10/10

A finálé 10.3 milliós eszméletlen nézettsége pedig Walkind Dead-szintű.

Alfréd - 2013. 09. 30. 22:43
Adam - 2013. 09. 30. 22:43

Ez zseniális volt, vitának nincs helye. Mindent a helyére tettek, számomra nem maradt üresség. Megesett, hogy a legnagyobb sorozatokat, melyeknek be volt tervezve a fináléja is elrontották. A Lost is elég kétes lett, a Dexterre inkább még visszagondolni se merek… Itt is tudták mikor lesz vége és mindent beleadtak. Meg is lett az eredménye. Az elmúlt évek egyik legjobb sorozata lett szerintem, abszolút megérdemelten teszem be a saját kis sorozatos hall of fame-embe és valamikor ha időm úgy engedi, talán le is darálom újra.

Külön pacsi a posztért! Jó lett Wilson!

gal9marcell - 2013. 09. 30. 22:44

Megvolt a katarzis. Tökéletesen sikerült a lezárás, jobbat álmodni sem lehetett volna… Elégedett vagyok. A Breaking Bad a legjobb sorozat, amit valaha gyártott az ipar.

tobias88 - 2013. 09. 30. 22:44

Ha valamelyik sorozat úgy húzza az időt, mint a Breaking Bad anno a legyes sztory-val azt nem hogy megbocsátom, de isteníteni fogom.

A sorozatnak én jobb bezárást képzeltem el, na nem Walter életben maradásáról beszélek, hanem a halálának bemutatásáról. Miután megnézte a labort, utána onnan 1 kamerából mutathatták volna minden hang nélkül, hogy besétál a házba 1 perc alatt majd egy lövés zaja és villanása és vége :) Jobb lett volna mint így, de persze ez így is majdnem tökéletes, de nem ütött és nem rázott ki a hideg mint az 5. évad 2. felében vagy jópárszor.

Lali - 2013. 09. 30. 22:44

Ejj kb 12ev sorozat fuggoseg es a breaking baddal mondhatni en is egy korszakot zarok magam mogott, 2 sorozat maradt hatra ami erdekel es kovetem az egyik a HIMYM a masik a SOA, egyiknek iden lesz vege masiknak jovore.

Akarhogyis minden sorozat kozul a Breaking Bad volt szamomra az etanlon , es szamomra ez a lezaras fergetes volt, egyedul azt sajnalom hogy valami uton modon Skyler karakteret nem oltek meg, mar az elso evadtol kezdve utaltam azt a karaktert, amikor meg el is enekelte a Happy Birthday dalt valamikor az egyik korabbi evadba, meg az arcomrol is lekarcoltam a bort :D

Koszi Vince es mindenkinek aki ilyen kivalo sorozatott adott nekunk!

tobias88 - 2013. 09. 30. 22:44

És persze minden idők legjobb sorozata lett szerintem, nem kérdés.

unrealnoise - 2013. 09. 30. 22:49

psychocska: LOL :DDDD

Nah de a soriról, jó volt, jó volt, voltak nagyon erős pillanatai, részei, momentumai, de nálam nem lett azért örök (leg’) kedvenc, az ingadozások miatt, WW fia miatt, az elején főleg, de úgy általában kifejezetten fárasztó felesége miatt.

A sztori vonala jó volt, az ötödik évad második fele különösen jó lett, a karakterek nagyon jók voltak (már amelyik kapott ugye) de pl egy két dolog: többek közt Fring is túl van értékelve.

A sorozat maga meg nem tud számomra felérni egy Drót-tal, persze audio-vizuálisan a BB “jobb”, maibb sorozat, de számomra ez kevés.

Oké, hogy nem egy ligában eveznek, de az FNL, a The Wire, House of Cards (hiába egy évados még csak), SOA, Veronica Mars, Justified, és még pár (nem sorolom fel mindet…) kedvencem is a BB elé sorolnám.

Boncolgathatnám, hogy hol, mi volt laposabb, gyenébb, idegesítőbb, túl lassú, önismétlő, vagy csak “logikátlan”, de nem sok értelme lenne.

A befejezés jó volt, de badassabb dolgot vártam. Hogy valakinek elgurul a gyógyszere, hogy mindkét főszereplő meghal, valami váratlant.

Ehelyett most olyan befejezést tettek le az asztalra, amit én kicsit bátortalannak tartok. Jesse naná, hogy megmenekül, a pénz naná, hogy el lett intézve, WW pedig naná, hogy szintén “mosollyal” az arcán távozik.

Túl pozitív lett. Az sem tetszett, hogy WW lassan olyan volt, mint MacGyver fénykorában, kábé mindig, minden összejött neki. (Oké, néha egy-két komplikációt szülve vagy azok közepette.)

Nah mindegy, ettől független újranézős egy cucc, majd egyszer, valamikor a jövőben…

Az utolsó rész mindezzel együtt: 9/10, ahogy a sorozat is.

koka - 2013. 09. 30. 22:55

Tegnap kezdtem…..

Ragnar - 2013. 09. 30. 22:59

Fentebb is dícsérettel kezdtem, de mégegyszer megérdemli.:)

Nem tudom ki írta ezt a kritikát, összefoglalót, de basszus… ez az írás olyan jó, mint maga a sorozat.
A kettő együtt milyen tökéletes?
Olyan, hogy ezt bármikor öröm lesz visszanézni és újra elolvasni.
Grat!

Totya - 2013. 09. 30. 23:07
zoreen - 2013. 09. 30. 23:08

Walt és Jesse békében váltak el, nekem ez a lényeg :D Az 1. évad szenvedés volt, de örülök, hogy nem adtam fel, kár lett volna kihagyni. Nekem most elmaradt a katarzis, nem volt olyan grandiózus a rész, mint ahogy vártam, de ez nem is baj, ettől függetlenül tetszett a lezárás, méltó a sorozathoz. Top 10-ben simán benne van, a spinoff pedig nagyon várós, végig legnagyobb kedvenc volt Saul.

A. - 2013. 09. 30. 23:11

bárcsak kitörölhetném az emlékeimet róla, h újranézhessem…

koka - 2013. 09. 30. 23:11

@Ragnar: wilson már Boss-nál is jókat írt

szuperkrumpli - 2013. 09. 30. 23:12

Hiányozni fog a sorozat, de jobb a csúcson befejezni egy kerek történetet, mintsem, hogy középszerűvé sorvadjon! Kíváncsian várom a jövő évi Golden Globe-ot, hogy vajon megkapják-e érte a méltó jutalmukat Bryan Cranston-ék!

Ragnar - 2013. 09. 30. 23:19

zoreen: Így van, az nekem is nagyon tetszett, sőt egyszer még lehet meg is könnyezem:)
Szerintem egyik évad se volt unalmas, nemtudom miért gondolhatja így bárki is.
Mindig fejlődött, mindig más volt, egy folyamat, egy nagy kaland, nem is találom most annyira a szavakat.
Biztos, hogy újrafogom nézni. Még a 4. évad előtt az első hármat már újranéztem.
Egyszerűen itt a történetvezetésben, a részletekben, az igényességben itt semmi hiba nincs.

Mennyi minden történt…hát igen. #LEGEND

koka: értem, köszi:) ritkán olvasok junkiet, inkább fb-n figyelem a postokat, amik ugye idemutatnak legtöbbször, na de akkor is:) na de szóval grat neki:)

It’s meant to be foreva bitch!!!!!!!!4444 és az is marad:)

pingvinfej - 2013. 09. 30. 23:21

Kiváló sorozat, a vége is iszonyat jó volt.

maniec - 2013. 09. 30. 23:29

Sose írtam ide, de a 3. évad után már mindig feljöttem az oldalra elolvasni az éppen aktuális részhez szóló kommenteket… éééés vége. That’s it. Eddig a The Wire és a Sopranos csücsült a listám első helyén, de a Breaking Bad egyértelműen A Number One. Nem is akarom elemezni (ezt Wilson és a többiek megtették helyettem évadról évadra), szóval csak annyit mondok: Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt! ;)

Dav3883 - 2013. 09. 30. 23:34

Jesse és a doboz “csinálás-nak” az volt a lényege, hogy Jesse mindig is ilyen fabrikáló, ezermester akart lenni, még mesélte a drogos csajnak mikor múzeumba voltak azt hiszem, mert nagyon jó volt technikából is, aztán elképzelte milyen lenne most az élete, ha nem kezdett volna bele a meth bizniszbe.

Ragnar - 2013. 09. 30. 23:42

Az de lol, most nézem, hogy fentre is kivan írva wilson neve és én meg ennyire nem vettem észre:S:)) pedig még alatta a vendégblogger szöveget is olvastam:d

Sitrep - 2013. 09. 30. 23:46

A doboz ennél azért többet jelentett.
Mikor terápiás mítingekre járt Jesse, ott mesélte, hogy egyszer technikaórára kellett csinálni egy ilyen dobozt, és hogy eleinte nem vette komolyan, de aztán annyira belejött hogy mindent beleadott és egy gyönyörű dobozt fabrikált. Amit aztán később eladott egy pár gramm anyagért..
Nekem mindig úgy jött le, hogy ő ebben volt a legjobb, találta meg a “hivatását,” ekkor volt a legboldogoabb, ez okozott neki a legtöbb örömöt, csak elkótyavetyélte a lehetőséget. Talán most kap rá egy második esélyt.
Csodálatos, gyönyörű, gyönyörűen szívszaggató jelenet volt, ahogy átváltozott a kép a láncon tartott Jesse-re..

A doboz volt Jessenek az, mint Waltnak a meth főzés, csak magának csinálta, azért mert örömét lelte benne.

Pörkölt - 2013. 09. 30. 23:46

Zseniális befejező (fél) évad volt. A kicsit rövid, de rém intenzív rabló-pandúr játék Hankkel, az elementáris erejű robbanás 5×13-5×14-ben, és az ahhoz képest már szinte békésen, de gyönyörűen összeérő szálak elvarrása mindent adott, amit egy sorozat adni tud.
Állt már össze hasonlóan lenyűgöző csillagzat jelenetekre, részekre, nagy ritkán évadokra, de egy ilyen komplett, utolsó ecsetvonással együtt tökéletes sorozat egyedülálló.

Márki24 - 2013. 09. 30. 23:54

Ritkán adatik meg egy sorozatnak hogy a csúcson fejezzék be, Vince Gilliganéknak sikerült a maximumot kihozni ebből a sorozatból.

Az utolsó évad és a finálé 10/10
Az egész sorozat 9/10

Ezzel nálam benne van a legjobbak között.

Idén eddig ez a sorozat és a GoT teljesitettek a legjobban 3. pedig a Hannibal 1. évadja.

takingsider - 2013. 10. 01. 00:02

Twin Peaks óta csak epizódok jutottak a sorozatoknak a filmtörténetből, egészen a Breaking Badig. Nincs jobb. Örüljünk, hogy ezt láthattuk élőben(, és a Twin Peakst is).

vamivan - 2013. 10. 01. 00:04

remek írás, remek rész, remek sorozat. köszönjük!

Zsófi - 2013. 10. 01. 00:09

Fentebb többen írták, hogy valami meglepôbb végre számítottak.

Szerintem pont ez volt a lényege. Walt mindenkit “lerendezett”, okosan, ahogy végig csinálta (volna, ha minden rajta múlik).
Szuper lett a befejezés, 10/10, hálás vagyok az élményért.

Az írásért is, minden gondolattal egyetértek :)

aky - 2013. 10. 01. 00:11

hát akkor ennyi volt, fájó szívvel búcsúzok tőle, és várok valamilyen hasonló magasságokban járó utódot. Nagyon jó rész volt az utolsó is, ahogy az egész évad is. Szinte tökéletes. Hiányozni fog. Nem tudom észrevettéteke, de a rész elején, amikor megáll tankolni, a rendszámon az idézet: LIVE FREE OR DIE, még ez az apró momentum is nagyon ilett a részhez. Szóval bb BB(bye-bye Breaking Bad)

u.i: A finálé után csak egy megv=alaszolatlan kérdés maradt a számomra, mi lett Huellel, még mindig a kanapén ull???

HunOrion - 2013. 10. 01. 00:23

Annyira örülők, hogy meltó képpen sikerült befejezni egy ilyen zseniális sorozatot! Tényleg nagyon kár lett volna érte, ha elrontják a végét mint a Dexter esetében(bár a Dexternél erre voltak előjelek is, hogy nem lesz jó vége).

nabu - 2013. 10. 01. 00:27

Nekem a Breaking Bad a kedvenc sorozatom, pedig megnézek mindent, amiről bármi jót hallok, de ilyen tökéletes írói, színészi, rendezési és operatőri munkát együtt még egyik sorozatnál se láttam. Azzal nem értek egyet, hogy nincsenek nagy bölcsességei a sorozatnak. Rengeteget mond a moralitásról, az emberekről, a bűnöző elméről, az egész egy nagy szociológiai tanulmány, ha már csak abból indulunk ki, hogy a legtöbben még a végén is Waltnak drukkoltak, annak ellenére, hogy már semmi szerethető nem volt benne. Mondjuk azzal sem értek egyet, hogy az első évadban sok lett volna az üresjárat, ott profi karakterizálás folyt, azt nem kapkodták el, de a Breaking Badben semmi sincs elkapkodva és ettől tud iszonyatosan feszültté válni az egész és igen ettől tud néha unalmas is lenni (bár én sosem untam). A Gus-Walt hasonlat meg érdekes dolog, azért nem tudna soha Gus lenni, mert az egója nem hagyta, Walt olyan mint egy rák (Gilligan hasonlata) szép lassan mindent elpusztít maga körül. Egyébként szerintem nem végződött igazán rosszul senkinek a lezárás, Walt pl. abszolút pozitív befejezést kapott, szerintem úgy halt meg és ott ahogy ő akarta, ennek az alternatívája a rák lett volna. És azt sem hiszem, hogy a hírnevén csorba esett volna, mert ő büszke volt arra, amit csinált, sokkal inkább, mint az előző életére. Szerintem kifejezetten pozitív az ő egójának, hogy a világ megtudta kicsoda. Amúgy itt is volt egy óriási jellemfejlődés, amikor belátja, hogy mit miért csinált észhez tér megbékél azzal, ami lett, gyönyörű jelenetek voltak: elbúcsúzik a lányától, feleségétől aztán amikor végigsétál a laborjában. Lehet ez extrémen hangzik, de Walt azt csinálta amit szeret és végülis az utolsó cselekedeteivel meg tudta védeni a családját is, bosszút is tudott állni és biztosította a fia jövőjét. A Breaking Bad világában szerintem ez már szinte happy end. Nekem ebből az évadból egyébként kiderült az is, hogy amellett, hogy valóban nem a családja miatt lett Heisenberg (aki egyébként mindig is volt) valójában ő tényleg szerette a családját, Hanket, Skylert mindenkit , fene egye meg olyan összetett ez az egész karakter, könyveket lehetne róla írni.

Jack Shepard - 2013. 10. 01. 00:39

Az első 2 évad tényleg nehezebben indult be, de utána… Ez az évad tökéletes volt. A sorozatjunkie istenítése miatt vágtam bele darálni, köszönöm nektek, az egyik legjobb sorozat volt!

Redmaster - 2013. 10. 01. 00:47

Nem sok mindent tudok hozzáfűzni az előttem szólókhoz mivel mindenki magasztalja a sorozatot és én se tennék mást mivel itt a junkien is kifejtettem az ide vonatkozó szavazásban hogy melyik szerintem a világ legjobb sorozata és ott is azt mondtam hogy a Breakig Bad.

Az sorozatzáró részhez viszont lenne két dolog amit hozzáfűznék. Először is hogy Saul-t még azét egy gyors jelenetig belecsempézhették volna. másodszor pedig nem értem hogy miért híta fel Lidia-t hogy ricinnel mérgezte meg? Mert szerintem ha bemegy a kórházba akkor még tudnak rajta segíteni bár én ehhez nem értek. Egy szakavatottam majd kijavít ha tévedek.

Ja és mégvalami. Ahol a legyes részt szidják ott én a legyes rész vagyok :D

LegendaVagyok - 2013. 10. 01. 01:19

Zseniális!

DQ - 2013. 10. 01. 01:34

OMG.
Ennyi, 10/10.

Anno a Dexter volt A sorozat. Most pedig a teljes Dexter irogarda elmehet elemi hogyan irjunk sorozatot leckeket venni a BB keszitoktol.

jim455 - 2013. 10. 01. 01:44

Most fejeztem be, hirtelen nem fogok sokat írni.
Tökéletesen sorozat, tökéletesen lezárás. Kész, ez ennél jobb nem lehetett volna, a legminõségibb sorozat amit valaha láttam, és végig ilyen volt. Elképesztõen örülök, és köszönöm, hogy láthattam ezt a csodát.

gedeonbacsi - 2013. 10. 01. 01:57

Na jó, de a Legyes részt lefillerezni… ejj.

winnie - 2013. 10. 01. 01:58

miért? a legtöbb sorozatban a fillerek a legjobb részek. nem csoda, hiszen akkor nem köti őket a sorozat szövete és bármit ki tudnak találni. amikor a vészhelyzetben autózik a két orvos meg effélék.

zdawg - 2013. 10. 01. 02:02

The Sopranos. The Wire. Six Feet Under. Breaking Bad. Belépett a klasszikusok közé! Fantasztikus sorozat volt!!!

jim455 - 2013. 10. 01. 02:07

Nekem a legyes rész az egyik kedvencem. Olyan szinten elmerültem benne…

Tomifinn - 2013. 10. 01. 02:23

Redmaster, kis kiegészítés, nem ő hívta fel Lydiát, hanem Lydia hívta Toddot -a csengőhang szintén egy olyan apróság egyébként, ami zseniális(!)-, és ugye már csak Walt tudta felvenni. Lydián látszott a képen, hogy haldoklik, hófehér volt az arca, és beesett, ugye láthattuk még régebben, hogy milyen gyorsan tud ölni a méreg, ha már baj van… (plusz ugye nem semmi dózist adott Walt)

Kenny - 2013. 10. 01. 02:37

A BB kozel sem volt tokletes sorozat, de ugyanakkor nem volt benne sok kifejezetten elkummantott dolog (pl az SFU-t imadtam, ettol fuggetlenul _minden egyes_ karaktert fejbergunek belole, nagyon is). A szeria ive kicsit a Shield-re emlekeztetett, aminek ugyanugy a masodik szezon vegen volt egy hatalmas csucsa, csak hogy a kov szezonban orbitalisat taknyoljon, majd miutan evadokon at kereste onmagat, ujra az elozo csillogas kozelebe emelkedjen.

Ugyanakkor szerintem a BB finale kozel sem szolt akkorat, mint itt mindenki aradozik. Ez a mostani mar kicsit sziruposodott azzal, hogy ez az onzo fasz vegul beteljesithette az osszes almat gyakorlatilag. Az egyetlen jo momentum Aaron Paul hiszterikus rohogese volt, mikozben elhajtott a sotetbe. Nekem a szezon (es valoszinuleg az egesz sorozat) csucspontja az 5×14 Ozymandius, amugy tokkal vonoval. Walt ugyanis pontosan azt a sorsot erdemelte volna, amire egy olyan befejezes utalhatott volna.

Visszaterve az elozo hasonlatra: Vic Mackey egy cubicle-ben veri a billentyuzetet, Walt meg elkocsikazik az ismeretlensegbe. Pont, vege, koszonjuk.

Gevin - 2013. 10. 01. 02:57

Azzal nem értek egyet, hogy Mr. White nem érte el azt a bizonyos drogbárói/uralkodó státuszt.

Megkapta, amire vágyott: és már valahol a második évadban nyilvánvalóvá válik, hogy a motivációja nem a pénz volt. Az csak egy bizonyíték, egy kézzel fogható eszköz, amellyel tudta mérni a saját hatalmát. És EZ AZ, ami megrészegítette, ami gonosszá, elvakulttá és amorális manipulátorrá változtatta.

És egyáltalán nem neki jutott a legrosszabb sors. Ez a zseniális az egész Vince Gilligan és a Breaking Bad észjárásban. Mr. White így akart meghalni. Ez a kulcs, ez a lényeg: hogy mindig, mindenkinél okosabb volt, és annál érzékenyebb jelenet, ahogy a végén elbúcsúzik, nosztalgiázik a meth-főző kellékek között, az megismételhetetlen, hibátlan és utánozhatatlan.

Semmi sem maradt már neki. De ez volt a mindene, ettől élt – ahogy mondta.

Többek közt ezért tökéletes a lezárás. 10/10

Gevin - 2013. 10. 01. 03:05

Lenne egy kérdésem: azok, akik szerint az első, második évad szenvedés, meg unalmas, meg “elkaszáltam”, azok mi a lófaszt néztek?!

Én most nagyon szívesen olvasnék egy human-véleményt.

gattaca - 2013. 10. 01. 03:13

prion break, lost, fnl és bb, remélem nem hagytam ki semmit
ideje felnőni

HomeX - 2013. 10. 01. 03:34

Ezt. Így. Köszönöm. #GoodbyeBreakingBad

Alfréd - 2013. 10. 01. 04:18

Gevin: én is csodálkoztam raja, nekem az első három bőven a kedvencem volt. Otthon ülni, nyári szünet nincs semmi dolga az embernek és akkor rábukkan egy ilyen sorozatra… Ment a dara egész júniusban, harmadik évad utolsó részére kellett pont várnom egy hetet mert akkor értem be a sorit. Ebben a postban volt egy link youtubera ‘stay out of my territory’ hát..megkönnyezni nem tudtam, de jó volt látni a ‘régi’ Waltert, akkor még más volt minden irl is meg a sorozatban is…

:'(

:)

paranoid android - 2013. 10. 01. 06:41

Nem is tudom, hol kezdjem. Talán azzal, hogy fantasztikus élmény volt a finálé, ez a félévad és az egész sorozat. Örülök, hogy részese lehettem. Az első kettő évadot darálva néztem, és az “még csak” a jó kategóriában volt, nem is sejtettem, hogy a következő 3 évad ilyen magasságokba jut.

Rengeteg mindent adott a Breaking Bad. Órákig lehetne dicsérni és elemezni az írást, a rendezést, a fényképezést és a színészi alakításokat, és azt, ahogy ezek egy tökéletes egészet alkottak minden részben. Egyszerűen látszott a részeken, hogy olyan emberek dolgoznak rajta, akik komolyan veszik a munkájukat és a nézőt(!), miközben imádják ezt csinálni. Képi szimbólumok, történetbeli motívumok, izgalmas karakterek átgondolt karakterfejlődéssel, meglepő fordulatok, amik később is logikusak, mert nem véletlenszerűek, hanem belesimulnak a kauzalitásba és a karakterek jellemébe.

És talán számomra a sorozat legfontosabb jellemzője: a morális relativizmus és ahogy ennek fényében a karakterekkel bántak. Nem volt itt fekete-fehér dichotómia, sőt nem is csak a szürkék különböző árnyalatai, hanem a nézőponttól függően változott egy cselekedet morális színezete.

Walt és Jesse kapcsolata ill. a párhuzamos hanyatlástörténetük az egyik legizgalmasabb dolog volt, amit alkalmam volt sorozatban látni. A mentor-tanítvány, apa-fiú kapcsolat szétesése, és ahogy a Walt hübrisze kreálta örvénybe Jesse is beszippantódik, és miközben Walt pusztító küzdelmet folytat Heisenberggel, addig Jesse, mint a legtisztább lelkű karakter átgázol a mocskon és megtörten jut ki belőle, fokozatosan elveszítve ezt a tisztaságot. Örülök hogy Walt részéről egy spontán önfeláldozással végződött ez a kapcsolat, és egy mindkettőjükről oly sokat mondó pillantással.

Neoprimitiv - 2013. 10. 01. 07:31

Nézettség:

10.3 millió néző, 5.2 demó

Az országos adókon ehhez képest vasárnap este a legtöbben a Good Wife-ot nézték (9.72 millió), a legjobb nézettsége a Simpsons-nak volt (2.8). (Sorozatoknál, egyébként a foci bőven nyert.)

Ja, és a 4. évad fináléját még csak 1,9 millióan nézték, és az két éve jónak számított. A mostani fináléban 400.000 dollárba került 30 másodperc hirdetés, ez a top kategóriás Modern Family tarifájával egyezik.

tonyrulez - 2013. 10. 01. 07:39

Valaki írta hogy jobban láthattuk volna ahogy Walter meghal: Nos, nekem még csak nem is volt egyértelmű hogy meghalt. Összeesik, mert meglőtték (mármint ő magát) és legyengült. Más sorozatban ezt 2 perc alatt megoldanák hogy tolják ki a műtőből és éljeneznek. Itt valószínűleg tényleg meghalt, de mégsem volt 100%-os.

eeeazy - 2013. 10. 01. 07:55

Mekkora lezárás lett , egy rossz szót sem érdemel. Évrol evre csak neztem hova tudjak űberelni a csavarokat benne . sirok h vege, komolyan. Es az amikor a kartellt elin tezik a villaban, abogy az egesz levan vezetve, az szamomra minden idők legjobb részét adta. Köszönöm !

suno - 2013. 10. 01. 08:12

A legnagyobb sorozattól búcsúztunk el.
Ha belegondolok, hogy az első évad elején még gondolkoztam a folytatáson… de aztán beszippantott, és nem eresztett. A minősége egyre jobb lett évadról évadra, és a vége katarzis volt.
Breaking Bad sosem feledünk…

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 10. 01. 08:12

Na, így kell ezt! Szép lezárás volt.

Csak annyit mondanék, hogy szerintem Richard Dean Anderson perelni fog… :)

OlDirty - 2013. 10. 01. 09:09

Én azon nevetek a hozzászólásokat olvasva hogy mindenki isteniti, köztük én is mert a világ legjobb sorozata, és egy jó pár évig nem lesz olyan sorozat ami még a nyomába se ér!!!
De pár hónappal ezelőtt, volt olyan kérdés hogy a legrosszabb sorozat vagy a legnagyobb csalódás, valami ilyesmi…
És ott az emberek 90% a breaking badet jelölte meg a legnagyobb csalódásként, unalmas, vontatott bullshitként most akkor hogy is van ez, akkor hol voltak a fanok?

jky - 2013. 10. 01. 09:09

Apró korrekció az oldalsávos linkhez:

A “vége az 5. évadnak” helyett inkább “vége a sorozatnak” kellene.

A 10,3 millás nézettség meg nagyon durva! :)

jky - 2013. 10. 01. 09:13

@OlDirty

Nem értem őket, ha tényleg ezeket írták. Számomra már az elejétől fogva nagyon jó volt, és épp ez a nagyon jó ebben a sorozatban, hogy fokozatos épült fel, terjedt ki egyre jobban, a történet és a karakter is fejlődtek. Pont ez a BB esszenciája, hogy egy kis senki, unalmas figurából mekkora drogbáró lesz. Ehhez kellett a lassú felvezetés is, ez így volt egy nagy kerek egész és így lesz egy nagyon szép emlék.

winnie - 2013. 10. 01. 09:14

“És ott az emberek 90% a breaking badet jelölte meg a legnagyobb csalódásként, ”

egyrészt számolj utána, hogy mennyi az a 90%. másrészt meg épp ez a lényeg. felmerült bárkiben is, hogy ez tömegsorozat, hogy mindenkinek tetszeni fog? az a WTF, hogy ekkora nézettsége van, hogy sok, egyébként sorozatokat nem néző ember is rácuppant. az borítékolható, hogy aki elkezdi nézni, mert annyi jót hall róla, azok 60-70%-a ki fog szállni és nem fogja érteni, hogy ők miért nem tartják zseniálisnak. (a fanok nem voltak sehol, mert nekik nem volt csalódás.)

a the wire esetében például még magasabb lenne az arány.

Csilla0422 - 2013. 10. 01. 09:14

Ez volt az a sorozat, amit próbáltam de sehogy sem tudtam megszeretni. A témája érdekel, a kémiában rengeteg lehetőséget látok, az egyik kedvenc tantárgyam volt. De itt valahogy nem jött át a történet, nem működött „köztünk” a kémia. Az első évad után vége is lett számomra a történetnek. Lehet, hogy pár év múlva idősebbként újra megpróbálom és akkor talán…

hahó - 2013. 10. 01. 09:17

legjobb sorozat amit valaha láttam.

sziki - 2013. 10. 01. 09:26

3 kérdés maradt számomra nyitott:
– Jesse sorsa. Bár elvileg Walter mindent magára vállalt, tehát elvileg nem érheti baj. Bár pénze az nincs. Nem tudjuk, hogy esetleg nem futott-e a rendőrök karmaiba.
– Lydia. Remélem elpatkol. :)
– Illetve a többi pénz sorsa, kár, hogy Walt nem tudta, nem akarta ezt is megkaparintani valahogy, de végtére 10 millió dollár se gyenge összeg.

Zseniális sorozat volt, méltó lezárással, óriási karakterekkel, csak sajnálhatjuk, hogy vége lett, ez biztos.

golftango - 2013. 10. 01. 09:33

hat igen, mit is lehetne irni… amikor befejezek egy nagyon szeretett sorozatot (lost, shield, bsg, veramars, stb.) utana mindig hatalmas uresseg van bennem. racuppanok a rengeteg kommentre, leirasokra, probalom valahogy meghosszabbitani az egyutt toltott idot, rendelek logos polot, bogret, baromsagot, de aztan, aztan sajnos be kell latni, hogy kesz, vege, ennyi volt.

a bb borzalmasan jo sorozat, azt hiszem, hogy ha nem lettem volna szerelmes Kristen Bellbe, akkor azt mondanam, hogy nr1. Igy viszont csak annyit mondok, hogy nagyon magasan all a dobogon. Sot.

Koszonom, Vince Gilligan es csapata, all hail the king!

Es a Breaking Bad Complete Series szettet mar meg is rendeltem amazonrol…

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 10. 01. 09:38

Jesse Need for Speed-ezik.

bëiz - 2013. 10. 01. 09:44

Mindent elmondtatok előttem. Úgyhogy én csak ennyit fűznék hozzá:

“Egy messzi vándor jött, ki ős romok
felől regélt: A pusztán szörnyű két
nagy csonka láb áll. Arrább lágy homok
lep egy kőarcot. Homloka setét.
A vont ajk vén parancsszóktól konok
S vad szenvedélye még kivésve ég
a hűs kövön, bár, mely véste, a kéz,
s a szív, hol dúlt e dölyf, temetve rég.
A talpkövön kevély igék sora:
“Király légy bár, jöjj és reszketve nézz:
nevem Ozymandias, urak ura.”
Más semmi jel. A roppant rom körül
határtalan szélesre s hosszura
a holt homoksík némán szétterül.”

Percy Bysshe Shelley: Ozymandias/ford.: Tóth Árpád

Ingorion - 2013. 10. 01. 10:26

Hát véget ért a Breaking Bad is, ezzel (majdnem) becsukva a jelenlegi tévés aranykor kapuját. És sikerült méltóan, majdhogynem tökéletes módon búcsúztahatni a sorozatot, látszott, hogy erre a nyolc részre tényleg odatette magát az egész gárda, öröm volt nézni az egyes részeket, mindig volt valami kiemelkedő esemény/alakítás/beállítás, ami ha nem is örökké, de nagyon sokáig emlékezetes marad.

A Breaking Bad volt a kor Drótja, mikor minden más sorozatot akarva/akaratlanul is hozzá hasonlítottunk, ez lett a mérce a jóra, majd az utolsó 2 évadban a tökéletesre. Megérdemelten? Ezt nem az én dolgom eldönteni, talán csak annyi, hogy számomra minden zsenialitása ellenére sosem lehet a legjobb, mivel nem tudtam kötődni a karakterokhez, nem tudtam együttérezni velük. És az első négy évadban Skylert minden fiktív karakternél jobban rühelltem.

És pont ezen hiányosságok kiküszöbölése miatt működtek nálam hihetetlenül olajozottan az elmúlt részek, azok közül is legjobban a finálé: mert Gilliganék itt már nem közönyös karakterekkel dolgoztak, akikért csak izgulni lehet, de szeretni őket nem, hanem legalább olyan paradox érzéseket kiváltó figurákkal, mint anno Shawn Ryan tette azt a The Shieldben.

A “Felina” névre hallgató zárás persze nem ugrotta meg a Kemény Zsaruk fináléjának kultuszát… nem is ez volt vele a készítők terve, amiért emelem kalapom előttük, hisz ha őszinték vagyunk, az Ozymandias katarzisát lehetetlen lett volna felülmúlni. Ehelyett kaptunk egy szinte minden szálat elvarró, kielégítő, bár némely karakterekre nem sok időt szánó utolsó ötven percet, aminek a végén ez ugrott be: öt évadon keresztül egy géniusz mesélt nekünk egy géniuszról, a végén nem csak Walter White a kémiatanár és Heisenberg a drogbáró járkál a methlaborban, visszafogott mosollyal az arcán, hanem kicsit maga Gilligan is; és ez a momentum teszi nálam végtelenül személyessé a záró akkordot.

Jesse története ugyan finoman szólva is nyitva maradt, sosem tudjuk meg, hogy Skyler és Marie túlteszik-e magukat valaha is azon az érzelmi sokkon, amit férjeik hoztak a fejükre. Végsősoron nem számít. Walt nyugodt, megkockáztatom, hogy elégedett volt a végén, mert mindent elintézett, ennek pedig a teljes tudatában van… és annyit mindenképp megtanultunk a hatvankét rész alatt, hogy: ő (majdnem) mindenkinél jobban tudja.

2SY - 2013. 10. 01. 10:47

Vinc Gilligan-Bryan Cranston-Aron Paul-Dean Norris-Bob Odenkirk-Jonathan Banks-Giancarlo Esposito-Lavell Crawford(Huell)-Jesse Plemons(Todd)
KÖSZÖNÖM NEKTEK EZT AZ 5 ÉVADOT!!!!!!
A lezárás jó volt bár az én verzióban Jesse lelövi Waltert.
Kicsit bajban vagyok mert jövőre kifut a SOA és a Mad Men és bár egyiket sem jellemzi a Breaking Bad tökéletes story vezetése de ezeket nézem, a Dexter már kifutott HIMYM-nek is vége lesz, továbbá a Luther a Southland és a Boss is távozott az élők sorából. Egy szó mint száz nem tudom mit tudok majd nézni a Walking Dead-et és GOT-t leszámítva. Remélem jövőre lesz valami érdemes sorozat, mert az ez évi, meg a múlt évi termés elég ergya.( tavalyról max a Banshee volt jó)

Bruzsy - 2013. 10. 01. 10:51

Kár, hogy Gilligan töketlen volt, és végül egy teljesen másik sorozatot zárt le, mint amit az elmúlt 3 évben konzekvensen csinált. Nem volt rossz lezárás, de nem ehhez a sorozathoz való volt ez a “happy end” (mert ne tagadjátok, az volt).

Bruzsy - 2013. 10. 01. 10:52

sziki, basszus, mi az, hogy kár, hogy nem tudta / nem akarta megkaparintani? maga nem nézi, amit lát?! a karakter redemptionje volt egy az egyben, hogy végre letett arról a mohóságról, ami az elmúlt 5 évét átitatta!

sziki - 2013. 10. 01. 10:57

Kedves Bruzsy!

Értem én a mondanivalót. De ugye jelen esetben akár még több pénzt is adhatott volna a családjának vagy akár Marienek, netán Jessenek valahogy mondjuk.
Persze ehhez kellett volna, hogy nem lövik meg, megint el tudja kerülni a zsarukat stb. Persze 10 millió dollár se kutya, ahogy mondtam is. Nyilván nem a maga örömére/ mohóságára cselekedett volna.

Bruzsy - 2013. 10. 01. 11:03

sziki: és mit ért volna a családja a több pénzzel? ez Walter agyának képzelgése továbbra is és ezért volt jó a finálé.

bebizonyította, hogy Walter White még mindig ugyanaz az undorító, eltaposni való féreg, aki eddig volt, akit csak a saját érzései és képzelgései érdekelnek. aki elhiszi, hogy a családjának attól jobb lesz, hogy pénzt juttat nekik. aki elhiszi, hogy Sky megbocsát neki, csak mert végre bevallja az igazat. aki elhiszi, hogy Jesse-re jó élet vár, csak mert kiszabadítja.

ezek csak Walter White fejében működnek így, de ő azt hiszi, ez a valóság. a valóság sokkal komorabb: hatása van mindazoknak, amit tett, nem lehet visszacsinálni. tönkretette mindenki életét és senkire sem vár szép sors, kivéve őt, aki elmenekül a halálba azok elől, amit tett. happy end az ő számára, ugyanis egy ilyen ember nem érdemli meg a halált sem.

sziki - 2013. 10. 01. 11:23

Minden eltörött a sorozat alatt. Valóban nem lehet pótolni egy sor dolgot (Hank életét és a család teljes drámáját szintén), viszont, ha jobban alakultak volna a dolgok, akár be is igazolódhattak volna Walter tettei. Mi már a dolgok ismeretében okoskodunk.
Hiszen az ő halála végtére így is elkerülhetetlen volt. A mániákussága sem vitatéma.
De láthattuk, hogy Walter nélkül igen nehezen élhetett volna meg a család. Bár sokan ezt hajlamosak elfelejteni. Láthattuk Walter milyen melót kellett, hogy vállaljon a sorozat elején stb. és ugye tudjuk mi volt az eredeti cél. Most már ahogy elmondta, a pénzzel soha nem lesz baja a családjának, ha célba ér az összeg.
Amúgy elég visszás ennyire bírálni miután éppen kinyírt mindenkit, aki folytathatta volna a meth készítését.
Waltert okolni Jesset illetően minden tekintetben, szerintem nem korrekt.

Miss Keamy - 2013. 10. 01. 11:38

És pont ezaz hogy megéltek volna.Boldogan, nem szétesve. habár szerényen, de mondjuk egy átlag magyar család sem él másként:) kár ezen filózni, még ha sokan kötődtek is Walthoz, teljesen megérdemelt a halála.

kötelező - 2013. 10. 01. 12:14

Az feltűnt valakinek, hogy tízes bilétán kap gellert egy golyó, ami eltalálja Waltot? Mert egyébként ugye nincs egy szintben a kereplő géppuskával.
Szerintem ez messze nem a legjobb epizód volt, pár mellbevágó és tragikus meglepetés még nem ártott volna, mint pl. a Shieldben (annak meg épp az utolsó részei voltak nagyon erősek, az egész sorozat viszont összességében annyira nem jött be.)
Na meg hát Gus Fring halála is ötletesebb volt az előző évad végén, igaz, Jack bácsi sem volt hozzá mérhető ellenfél. Szóval a záróepizód “csak” 9/10. Szépen lekerekítették a történetet, csak lehetett volna azt úgy is, hogy az összkép nyugtalanítóbb maradjon. Ez így egy profin kivitelezett feloldás volt.
Ettől persze még az eddigi legjobb amerikai sorozat a Drót mellett.

Gerdina - 2013. 10. 01. 13:01

X-akták fanoktól állandóan hallottam dicsőíteni ezt a sorozatot. Breaking Bad így, Breaking Bad úgy, Breaking Bad blablabla. Ráadásul a kedvenc X-aktákos írom, Vince Gilligan volt az alkotó, ki kellett próbálnom. Letöltöttem az első részt…..és 2 perc után kinyomtam, letöröltem a gépemről és elfelejtettem.
Aztán 2011 nyarán unatkoztam és gondoltam, újra megküzdök vele. Az első két rész is tetszett, de a nagy istenítést nem értettem. Kb. az első évad végére viszont beszippantott és utána jött a második évad, amit még most is a sorozat legjobbjának tartok. Hirtelen baromira elkezdett érdekelni a két főkarakter, a kapcsolatuk és Hank. A sorozat elérte nálam, hogy akkor is a karakterekre gondoljak, amikor nem nézem, várjam az interakcióikat, gifeket csináljak, keressem a párhuzamokat, a rejtett szimbólumokat, órákat töltsek a színészek interjúinak nézésével. A legjobb dolog, amit kaptam tőle, az az, hogy “bemutatta” nekem Bryan Cranstont és Aaron Pault, akiknél kedvesebb, lelkesebb, hálásabb színészeket nem tudnék mondani.
Nagyon fog hiányozni az új részek várása, az évadok közti egyéves frusztráció, a találgatások….az, hogy a sorozatról jelenidőben beszéljünk.
Nagyon hálás vagyok a sorozatért és azért, hogy volt miért, kiért rajonganom, SZÍVBŐL rajonganom ebben az elmúlt két évben.

Coimbra - 2013. 10. 01. 13:38

Nagyon jó cikk. Fantasztikus sorozat, vérprofi munka. Nem tudom mennyit kell várni rá, hogy még egy ennyire remekül kivitelezett sorozatot láthassunk. Számomra nem tud a Dexter fölé emelkedni és ezért szidom is magam néha de annak a története, az egész feeling számomra a legjobb, de a kivitelezése sokszor nagyon pocsék. Az 5x14nél nem hiszem h lesz valaha jobb rész az hihetetlen volt. Egyetlen bajom volt a sorozatnak a végével, hogy a nyomát se éreztem annak h elérzékenyüljek nem úgy mint a Dexter hajós jeleneténél(ahol kb minden más pocsék volt).

Jikke - 2013. 10. 01. 13:39

Nem tom h lett belolem coimbra meg az o email cime de én irtam azt a hozzászolást:)

jikke - 2013. 10. 01. 13:41

Nagyon jól épitették az egészet és az utolsó évad zseniális volt. Az 5×14 vmi hihetetlen volt. Nagyon örülök annak, hogy a nézettség enynire magas lett a legvégén. Szerencsére rájöttek az emberek h mit kell nézni

jim455 - 2013. 10. 01. 13:48

Azért kíváncsi lennék, hogy alakult volna a sztori ha már a korábbi évadokban is ilyen brutál nézettség lett volna, vagy fele ekkora. vajon hány évad lett volna?

tobias88 - 2013. 10. 01. 13:53

” Bruzsy – 2013. 10. 01. 10:51
Kár, hogy Gilligan töketlen volt, és végül egy teljesen másik sorozatot zárt le, mint amit az elmúlt 3 évben konzekvensen csinált. Nem volt rossz lezárás, de nem ehhez a sorozathoz való volt ez a “happy end” (mert ne tagadjátok, az volt).”

Ez a legboldogabb vég amit kaphatott a sorozat, nem tagadom, de szerintem illik hozzá. Nekem egyedül a záró sorok nem tetszettek megvalósításban, de ez már más tészta. Akár fejbe lőhette volna magát úgy, hogy nem látjuk, csak halljuk vagy kapták volna el a zsaruk és megkérte volna őket hogy hagy gyújtson rá egy (ricines) cigire (és mutatták volna hogy a felét veszi csak ki belőle a csajnak)

jim455 - 2013. 10. 01. 14:11

Gilligan minden csak nem töketlen, a Dexter showrunnerje, na ő töketlen volt. Happy endnek sem nevezném, te milyen véget akartál? Zene nélkül meghal mindenki?

Coimbra - 2013. 10. 01. 14:13

Visszagondolva Walt alapkarakterére, talán az nem volt nyomatékosítva (tudunk róla és el is mondták, de talán nem elég szájbarágósan), hogy nem egy szürke kémiatanárról van szó, hanem egy magasan művelt vegyészről, aki végül otthagyta a milliós üzletet.Tehát okos, nem hétköznapi, és ezt az okosságát torz módon csak a meth businessben tudta hasznosítani.Ezért nem tartom őt MacGyvernek, vagy hogy zavarna, hogy mindig feltalálta magát, egyszerűen neki ez jött csípőből, hogy tudott megoldást találni az égető problémákra.Hogy végül át lehetett verni egy hordós ugratással, az benne van sajnos, ez előjött Gusnál is ill. Hank sem volt tévedhetetlen, bár őt nem az esze, hanem a büszkesége vezette halálba, mert nem ketten kellett volna menniük Tohajilee-be, hanem egy egész kommandónak.

Nálam a TBBT, a Sherlcok és a Spartacus mellé zárkózik fel a Breaking Bad, bár igazi vetélytársa csak a Sherlock lehet.Az azonban döntő, hogy októberben mégis csak Breakin Bad-tetoválást fogok csináltatni.

Azzal egyetértek a posztból, hogy Junior karakterével nem tudtak mit kezdeni, de ezt nem is tartom negatívumnak: sajnos a betegségére fogom, hogy nem baj, hogy az maradt végig, ami, nyilván ha egészséges fia lett volna Heisenbergnek, akkor tudtak volna vele mit kezdeni.

“Életvezetési tippeket, hatalmas bölcsességeket ugyan nem kaptunk a Breaking Bad-től” – ezzel nem értek egyet, ugyan csak egy összevágás tekintetében, de az 5. évadi “End of the journey” promóvideóban lévő szöveg, hogy a félelem az igazi ellenség, abban van valami megfontolandó, sokat tanultam belőle.Ezt Walt mondja valamelyik részben, talán a családi beszélgetősben, majd visszakeresem a feliratokból, eredeti környezetében is megnézem, de ebben van valami tanulság, ami felhasználható.

Inkább a sorozat olyan nüanszaira világítanék rá, amelyek a fő bonyodalmakat okozták: mi van, ha Heisenberg nem parázik a nyílt találkozástól, és nem egy roncstelepen adja át Tucónak a meth-et?Akkor nem veri össze Tuco az emberét, az nem hal meg, nem kell Tucónak elrabolnia Heisenberget stb.Így Hank meg se ölte volna Tucót a sivatagban, ahol Jesse kocsija van, és Jesse-nek megmaradt volna a pénze, amit a DEA elvett, mert ugye Jesse-nek le kellett tagadnia, hogy az az övé lenne, amit a kocsijában találtak.
Az már nem nüasznyi, hogy mi lett volna, ha Jesse mindig betartja Heisenberg utasításait… sok fájdalomtól megkímélte volna magát.Na meg persze Hank versolvasása a vécén.És biztos van még néhány dolog (pl. hogy is volt az Gale-lel, meg hogy Gus át akarta adni neki a labort, Heisenberg nélkül, sajnos nem rémlik, hogy mikor lettek bizalmatlanok egymás iránt; a vonatrablás vége, Mike megölése stb.), amelyek sajnos nem feltétlenül abból következtek, hogy Heisenberg valamit rosszul csinált, vagy hogy nem vigyázott eléggé.Hiszen igazat lehet neki adni, hogy csak nem akart szem előtt lenni a roncstelepen, de ezzel sodorta magát veszélybe.Na mindegy, ettől jó a sorozat, hogy nem olyan statikus, mint a Dexter, aki pl. miket képes megúszni Miamiban, bár ezt most nem akarom idekeverni.
Tuti újranézős még párszor, az 5. évad talán soron kívül is.DVD-n meg akarom venni, ha az egészet kiadják, mármint a 16 részt, és nem csak külön-külön a 8-8-at.

állat - 2013. 10. 01. 14:27

Igazából már mindent leírtatok, tehát csak eggyel növelném a sorozatot istenítők számát.
Nálam a drámák császára és aki szereti az egyszerre izgalmas, vicces, hangulatos, feszült, olykor elgondolkodtató műsorokat azoknak csak ajánlani tudom.
Ha esetleg az első évad után nem értenétek mire ez a nagy felhajtás ne dobjátok félre hanem mindenképpen folytassátok!!

Coimbra - 2013. 10. 01. 14:32

Ki ír a nevemben?!A 13:38-as kommentet nem én írtam, pár perce a hosszabbat viszont igen.

merccc - 2013. 10. 01. 14:40

egyébként waltnak az elején az volt a célja hogy a családjának legyen pénze miután meghal,akkor még 780000 körüli összeget mondott(azthiszem,de lehet tévedek) és most a halála után így 9,7 milliót kap,igaz hogy közbe hank is meghalt,meg felfordult skylerék élete,de akkor is.

Alfréd - 2013. 10. 01. 14:44

Coimbra: írta is a srác, hogy nem tudja hogy lett saját magából Coimbra, biztos valami bug a mátrixban :D

Amúgy Walter valóban magasan túlképzett volt egy tanárhoz -így mondja is- képest, de rengeteg ideig el is volt a családjával, csak a rák itt mint katalizátor közbeszólt. Mintegy ébresztő pirla, “Wake Up Neo” :F

Az egójára, kompleuxsaira stb meg mid magyarázatot ad a túlképzettsége és, hogy az egyetemi haverok saját cég kinőtte magát ő meg lecsúszott egy középiskolai kémiatanár szintre, de ezt már mind láthattuk :)

Vérnarancs - 2013. 10. 01. 14:46

Jesse kiszabadítását már megjósoltuk:) Hogy ő öli meg Waltert, azt nem. De a lezárás számomra annyira tökéletes volt, mint a Dr. House esetében (két kül. sorozat, tudom – de dráma kategória).
Ennél jobbat nem találhattak volna ki és a szívünk mélyén ezt mindannyian éreztük.
Köszönjük a teljes stábnak, az itt értekezőknek és nem utolsó sorban a feliratkészítőknek.
A Breaking Bad nem fog elmerülni a feledés homályába. És igen, az operatőri munka felejthetetlen és zseniális megoldásokat hordozott magában.

lostfanka - 2013. 10. 01. 15:01

Ezert orultem hogy behoztak a volt uzlettarsait a vegen, mert az volt a rak melletti fo motivacioja Waltnak amibol az onfejusege es egoja fakadt. Mert tudatalatt megakarta mutatni a vilagnak hogy o is valaki.

Ja meg senki nem emlitette hogy szerencsere meg beraktak egy rovid szereple Skinny Petet es a haverjat csak hogy ott legyenek ok is a zaraskor.

Jellal - 2013. 10. 01. 15:02

Nekem külön tetszett,hogy Badger és Skinny Pete is kapott egy “befejezést” ;) Minden elismerésem :)

m minnifield - 2013. 10. 01. 15:32

a nap nyertese az első hozzászóló, Timi.
még csak most kezdi, irigylem :)

Rio - 2013. 10. 01. 16:03

Btw, Bob Odenkirk és a Huellt alakító színéesz is a stand up comedy világából fordult a filmezés felé, YouTube-on rengeteg videó van fenn, szakadtam a röhögéstől :) Mondjuk Huell-nek isssszonyat beszélőkéje van, alig érteni, mit mond :)

jky - 2013. 10. 01. 16:03

Tényleg respekt, hogy Skinny Pete és Badger is szerepelhetett, egyszerű, de nagyszerű és kreatív módon hozták be őket a sztoriba :)

pele - 2013. 10. 01. 17:03

Emberek! Ne is álmodozzatok, ennél nemlesz jobb sorozat. Sőt, meg se fogja közelíteni semmi se. SOHA :D

Alfréd - 2013. 10. 01. 17:14

pele: Pedig én örülnék egy hasonló minőségű, intelligensen megírt, ámde pozitívabb lecsengésű / hangulatú sorozatnak :)

Gerdina - 2013. 10. 01. 17:16

Coimbra: Azt Walt Hanknek mondja a Better Call Saul című részben.

Nagyon erős monológokat kaptunk a sorozattól, de tényleg úgy van, hogy sosem kaptunk részvégi, minden szálat összekötő montázst, nagy életigazságokat és megoldásokat. Teljesen más volt a szerkezete, mint bármelyik sorozatnak, amit valaha néztem. Sokszor elmehetett volna könnyen emészthető, Hollywoodos irányba, de (legalábbis ami a fentebb felsoroltakat illeti) mindig ellenállt ennek.

(ATYAÉG, már múlt időben beszélek róla. Na, ezt nem akartam.)

karit - 2013. 10. 01. 17:23

Valahol azért a véletlenek tömkelege kellett ahhoz, hogy összejöjjön Walt terve (ha a kocsijából kiszállítják még a kapu előtt, ha máshová parkoltatják, ha belenéznek a hátuljába, ha nem mind vannak abban a szobában, ha zsebre vágják a kulcsait, ha az első lövésnél mindenki hasra veti magát stb.), de egy efféle eposzi befejezésnél ez már csak aljas kötözködés.

A lézercerkás blöff nagyon tetszett, meg is ettem rendesen. A kávét az étkezdében túl egyértelműen közelizték, így az nem ütött, de örültem, hogy végül Lydia pofájába vághatta, mire számítson, hiszen ő is szakember, tudhatta, nincs ellenszer.

Ugyan a végén nem csukta be a szemét, mint a Négybetűsben Jack (ez a két finálé életem végéig megmarad), azért az bejött volna, ha a stáblista alatt is mutatják Walt arcát, és a legvégén pislog egy aprót.

Amennyiben a díszcsomag mellé egy adag Kéket is csomagol az Amazon (vagy legalább egy biciklicsengőt), szerintem megveszem.

p.o.p. - 2013. 10. 01. 18:00

Annyiban nem tetszik a kritika, hogy sem Waltert sem Hanket nem tartom vesztesnek.

Walt,ahogy Skylarnek előadta valóban élvezte a dolgot, és azt, hogy végre ÉL, miközben lényegében haldoklik.

Hank meg a legkeményebb arc volt, és mellette még okos is…

AkosAkos - 2013. 10. 01. 18:25

Egyszerűen tökéletes sorozat. De komolyan. Nem tudom hasonlítani egyik másik sorozathoz sem, ez olyan volt, mintha nem is sorozatot néznék. Egyáltalán nem volt klisés, a karakterfejlődés egyszerűen bámulatos, ahogy a kamerakezelés és a szereplőválasztás is. Nagyon sajnálom, hogy vége van, de ennél jobbat nem lehetett volna csinálni.

Roy - 2013. 10. 01. 20:04

Kiváló posztnak tartom a kritikát, ugyanakkor mégis van benne, amivel nem értek egyet illetve másként láttam.

Pitypalattyal és Paranoiddal értek egyet abban, hogy Walt azon túl, hogy elvesztette a családját, a célját mégis elérte. Nem véletlen, hogy mosollyal az arcán hal meg (sokan azt mondják az összeesés előtt a tartályon a tükörképen Heisenberg is feltűnik egy pillanatra).

10 millió dollárt fog kapni a fia, valójában ezért kezdte az egészet, még ha közben élvezni is kezdte, ahogy bevallotta Skylernek.
Azt a mondatot tehát, hogy “Elvesztett mindent, amiért csak valaha küzdött, lenyúlták a pénzét, bemocskolták a hírnevét” én is valótlannak érzem.

Másrészt, hogy nem Walt volt a sorozat “legnagyobb gonosza”, azt sem érzem helyes állításnak.

safranyn - 2013. 10. 01. 20:36

Én tartom magam ahhoz, hogy ez a sorozat nem Walter White-ról szólt, hanem Heisenbergről.

AdamBan - 2013. 10. 01. 20:46

Na akkor most mit nézzek??

Dani24 - 2013. 10. 01. 21:18

BADASS! Egyik kedvenc sorozatom volt. Amugy a kritika is nagyon tetszett.

egy igazi szakember - 2013. 10. 01. 21:24

Számomra végtelenül lassan indult az elején, és annyi idegesítő karakter volt benne ( Skye, Marie, Junior ), hogy nem tudtam vele mit kezdeni.

Viszont elismerem, hogy jó sorozat lett belőle, az utolsó 5. évad pedig zseniális.

Say my name!

Viszont néhány sorozat, ami nekem nagyon bejön

Broen/Bron

The Wire

Justified

SOA

E_Pluribus_Unum - 2013. 10. 01. 21:29

Good Bye & Thank You Breaking Bad!
Egy korszak zárult le ezennel…

vamivan - 2013. 10. 01. 21:36

Mindenki ráment arra, hogy Walt végre bevallotta Skylernek, hogy nem a családért csinálta, hanem maga miatt. Szerintem ez legalább akkora valószínűséggel a szokásos manipulatív kamuduma, amit végig lökött mindenkinek, én bizony ettől nem gondolnám, hogy változott volna bármi is: nem az volt a célja, hogy elmondja az érzéseit, hanem az hogy Skyler megbékéljen, és ha megjön Junior részére a 10 millió, amiről Skyler le fogja vágni, hogy honnan van, ne dobja ki a kukába, hanem hagyja, hogy a fia örüljön neki.

kirk123 - 2013. 10. 01. 22:34

Junior szerintem egy morális iránytű volt és ő volt az egyetlen a végére, aki nem mocskolódott be a pénz által. Erkölcsi győzelme volt, kérdés persze, hogyha hozzájut a közel 10 millióhoz, akkor Walt ezt el tudja-e venni tőle.
Waltnak pedig azért is bele kellett kezdenie a meth gyártásba, mert nemcsak a család megélhetése lett volna kérdéses, ha meghal, hanem eleve nem tudta volna finanszírozni a kemoterápiát, mivel a biztosítása azt nem fedezte. Nyilván egyrészt az amerikai egészségügyi helyzet kritikája, másrészt pedig felmerül az is, hogy egy középiskolai tanár mennyit ér (társadalmi igazságtalanság, rendszerkritika). Releváns társadalmi problémák voltak beemelve a sorozatba.
Nem beszélve arról, hogy Walt mennyire kiégett volt, a diákok motiválatlanok voltak. Végülis az önmegvalósítás egy kétséges útjára lépett és a gazemberség által tudta elérni azt a megbecsülést, tiszteletet, ami már csak a tudása okán is megillette volna (eltolódott értékek). Végülis Heisenberg lett Walt személyiségének teljes (negatív) potenciálja.
A Hank meg érzelmileg kötődött a “családhoz”, nyilván ez vakká is tette őt.
Számomra Walt az Albuquerque-i III. Richárd.
11/10

vamivan - 2013. 10. 01. 22:48

(az eszem megáll amúgy ettől, medencés sokszobás családi házban laknak, két kocsijuk van, és szegénységben szenvednek?)

Roy - 2013. 10. 01. 22:57

Amerikai középréteg a család, akiket bizony egy ilyen kezeléssorozat szépen legatyásított volna az USA egészségbiztosítás miatt.

Idézet egy másik fórukból:” . Mindenki tudja, aki nem csak bambulta ezt a sorozatot, hogy a lényeg nem a drogbirodalom kiépítése, a gyilkolászások vagy a morális kérdések voltak. Sokkal inkább az emberi létezés, az élet és az életutak milyensége (mondhatnám valós “drámaisága”) és tulajdonképpen, ha nagyon filozófus akkor lenni, akkor az élet értelme volt az egész sztori horgonya.”

aky - 2013. 10. 01. 23:02

Amúgy ha már itt tartunk, és apróságokról beszélunk, akkor valahol Hank a hibás azért, hogy Walt elkezdett methet főzni. Hisz Hank vitte el Waltot, egy rajtacsapásra, ő mutatta meg neki, hogy mennyi pénz van a meth bizniszben, és akkor látta meg Jesset is. Az már a másik dolog, hogy senki sem kényszerítette őt,hogy elkezdjen főzni. És mitörténik akkor, ha Hank nem viszi magával az unalmas életet élő Waltot a munkájába…

jim455 - 2013. 10. 01. 23:18

Kedvenc jelenetetek az sorozatból? Nekem talán az maradt meg legjobban mikor Walt meglátja hogy Skye odaadta a pénzt Tednek és röhögésben tör ki: http://www.youtube.com/watch?v=cWfK5JyD2bA

Alfréd - 2013. 10. 01. 23:19

Roy: valami volt benne igen, de kifejthetnéd bővebben is :)

Alfréd - 2013. 10. 01. 23:21

jim455: Nem tudok kedvencet kiemelni, nagyon sok jó volt. ‘Fuck You!’, Jane halála, ‘RUN!’, ‘say my name’, vonatrablás, stb stb..

kirk123 - 2013. 10. 01. 23:27

A Skyler eleve azért kezdett el dolgozni Beneke-nél -alapjáraton háztartásbeli volt-, mert nem tudták fizetni a számlákat (talán még jelzáloghitel is volt), mivel Walt kilépett az autómosóból meg kiderült, hogy beteg. Ehhez vegyük hozzá, hogy például kemo nélkül a betegségből kifolyólag kérdéses, hogy a Walt meddig maradhatott volna tanár. Kemora meg hiteleket kellett volna felvenniük (több milliót), de kétlem, hogy hitelképesek lettek volna, a házra meg nem tudtak volna felvenni hitelt. Tehát adott volt egy megszületendő baba és egy CPs kamasz. A családfő meg haldoklik. A Schrader házzal összehasonlítva pedig nem éltek semmilyen fényűzésben, amit tudott a Skyler például eladott ebay-en. Az, hogy belekezdett a meth gyártásba teljesen racionális döntés volt, gyakorlatilag belekényszerítette a kilátástalan helyzete.

jozsosz - 2013. 10. 02. 00:09

Mintha én lennék, csak dúsabb hajjal, rák nélkül, és még mindig életben.,,,Walt nem feledlek, márcsak a lóvédért sem.(9720000 dollár)lerabolva,Üdv Józsi

Bazsi - 2013. 10. 02. 03:41

Szerintetek melyik volt a legütősebb cold open a soriból?
rám az 5×09-es(gördeszkások, Heisenberg felirat, Hello Carol) volt a legnagyobb hatással, most is ráz a hideg ha rágondolok :)

Roy - 2013. 10. 02. 09:13

Alfréd: Egyszerű szerintem. Maga Walt is elmondja a Skylerrel való párbeszédben, néhány szóban.

Adott egy rendkívül okos kémiatudós (nem szimpla tanár, ahogy sokan aposztrofálják), aki sokra hivatott a tudomány területén. Valahogy mégsem sikerül neki, a később hatalmas profitot hozó vállalatból is kiszáll fillérekért egy nő miatt (Gretchen), majd elvesz egy pincérnőt és elmegy buta, semmi iránt nem érdeklődő kamaszokat tanítani egy gimibe, születik egy beteg fia.

A betegsége rádöbbenti arra, hogy valójában soha nem kockáztatott, soha nem próbált meg valójában élni.
A valós útja valószínűleg egy komoly kutatói állás lett volna, ez nem jött össze, tehát a methfőzés lesz a világa, valami amiben tökéletes, amiben elismerik. Az ember alapvető törekvése az elismerés…Választhat a lassú, békés haldoklás (és családi tönkremenetel) és e között.

Tömören ennyi. Tehát a poszt állítása, miszerint ne lenne mögöttes tartalom, szerintem nem valós.

Brynden Rivers - 2013. 10. 02. 09:17

The Wire mellett holtversenyben TOP 1 sorozat.
Újra is nézem az egészet. :)

@Bazsi: Kellene egy Breakin Bad cold open-összes video!

Nekem a The Cousins bérgyilkosok megérkezése a 3×01-ben. Tisztára Millemium-feelingem volt, mintha a megtestesült Gonosz jött volna el a földre.

@jim455: “Magnets bitch!” :)

Brynden Rivers - 2013. 10. 02. 09:19
Roy - 2013. 10. 02. 09:30

Brynden Rivers: Köszi a linket! A kritika zárómondata csak megerősít abban, amiket fentebb írtam.

“Hosszú, áldozatokkal teli ösvény vezet a megváltás felé, melyért súlyos árat kell fizetni – ám a szabadulás még a legszűkebb kényszerpályán, egy romba dőlő világban sem lehetetlen.”

Brynden Rivers - 2013. 10. 02. 09:31
Chev - 2013. 10. 02. 09:56

Tudom, hogy most szembemegyek a fél világgal, de akkor is. A sorozat zseniális volt, karakterek, színészek, sztorik, dramaturgia, minden 100% közelében, de…

…de ez a lezárás szerintem nélkülözött minden katarzist.

Kiírom, hogy SPOILER, de gondolom, ha vki ezt olvassa, már látta…

Sky-ék visszasüppedtek vmi kispolgári létbe, Walter utolsó tette az volt, hogy kinyírt néhány neonácit, Jesse meg elautózott valahova, de azért nem lehetünk biztosak benne, hogy egyáltalán még felépülhet-e mentálisan, ésvagy nem kerül-e megint bajba pusztán azért, mert kikészült, és nincs pénze…
Walter húzása a gépfegyóval jó macgyverezés volt, de az első évados “Ez nem meth”-húzást szerintem nem lehet felülmúlni. :)

De akkor is, egy eltévedt golyó miatt vérzett ki lassan. Nem Jesse lőtte le azért, amit tett vele, nem ő ölte meg magát, csak úgy elmúlt létezni. (Lehetne itt mondani, hogy Jesse ilyen-olyan okokból nem akarta lelőni. So what? A forgatókönyvíró simán megmagyarázhatta volna azt is, ha le akarja lőni. Ha más nem, akkor az akkumulált sz*rért, ami többek között Walter hibájából Jesse nyakába hullott.)

Jesse-nél meg az zavart, hogy bezárják, oké, “él” ott fél évet, vagy mennyit, de ebből semmit nem látunk. Egy szökési próbálkozás, ennyi. Innentől nekem nehéz volt átélni az örömét, hogy mekkora dolog, hogy végre kiszabadul – számunkra egy résszel előtte került a laborba. Nem szoktunk hozzá, nem láttuk, hogy hogyan tört meg a hónapok alatt. Azért ez ahhoz képest, hogy mondjuk egy Monte Cristo grófjában a töksötét börtöncellában eltöltött évekből mit tudott Dumas kihozni, ez kevésbé súlyos. (Oké, az könyv volt, de egy kép meg többet mond ezer szónál… hát még egy mozgókép.)

Végezetül: nem azt mondom, hogy Walter nem kapta meg, ami járt, hogy fel kellett volna darabolni, vagy ilyesmi. Ha jól megírták volna, hogy életben marad, és mittom… elmegy favágónak… :D …azt is elfogadtam volna. De nem. Kapott egy súlytalan halált, és még abban sem voltam biztos, hogy úgy ment a neonácikhoz, hogy Jesse-t meg akarta menteni, nem csak “ha épp meg tudom menteni, akkor hurrá”-elgondolással állt neki. Szimpla bosszú, azzal a kiegészítéssel, hogy jó esetben talán megmenti azt, akit öt évadon keresztül manipulált.

Nagyon jó volt ez a sorozat, de valahogy a végére csak annyi maradt, hogy csendesen elaludjon. Mint Walter. :(

jky - 2013. 10. 02. 11:04

@Chev

A saját gépfegyveréből származó eltévedt golyó ölte meg. Szerintem ez elég szép pofon a sorstól, ráadásul visszaütött az élet: amennyit szart zúdított másra, amennyi bűnt követett el, most saját magát is elintézte vele (meg már amúgy is roncs volt, tökmindegy).

Jesse több okból sem lőtte le: mert azt mondta neki a múltkori részben a telefonban, hogy soha többet sem fog engedelmeskedni neki, soha többet nem fog megtenni semmit, amire Walt kéri. A másik, hogy nem akarta, hogy még több vér tapadjon a kezéhez. Harmadik, hogy ott abban a pillanatban Walt megmentette az életét, azért talán ez is számított valamit.

Az írok is ezekkel magyarázták :) Amúgy volt olyan terv is az írók részéről, hogy lelövi, de elvetették. És ez így volt jó. :)

Jesse-ből pedig szerintem annyit mutattak, amennyit kellett. A szenvedése és a raboskodása a lényeg, most minek időt pazarolni arra, hogy n+1. szökési kísérletet mutassanak?

Az nagy haj, szakáll, sebhelyek, a leharcolt külső, a fafaragásból láncra vert áttűnő jelenet szerintem simán elég volt, hogy átjöjjön a “hónapok óta raboskodó” érzés, a végén pedig amikor tökig nyomott gázzal elhajt és ordít, az nekem elég felszabadító volt :)

Brynden Rivers - 2013. 10. 02. 11:10

Chev – szerintem nézd meg még egyszer a részt, olvasd el a filmvilágos kritikát és a másik linket amit kommenteltem.

– Jesse túlélte és volt egy olyan megírt jelenet, hogy megérkezik Alaszkába
– volt egy nagyon jó vágás, amikor Jesse visszaemlékezik a fadoboz készítésére aztán snitt és jelenben raboskodik.
– Walter is szívott bőven Jesse miatt, és nem megmenteni, hanem megölni ment oda (azt hitte társult Jack-ékkel)

Chev - 2013. 10. 02. 11:49

@jky: “Jesse több okból sem lőtte le” – igen, tudom, hogy miért nem lőtte le, csak azt írtam, hogy lett volna magyarázat arra is, ha lelövi. Nem azzal van bajom, hogy nem ölte meg, hanem azzal, hogy eddig sem ölte meg, most sem ölte meg – semmi nem változott, nem volt “íve a kérdésnek”, hogy mikor billen át Jesse a ponton, hogy már elég volt.

“Jesse-ből pedig szerintem annyit mutattak, amennyit kellett.” + “amikor tökig nyomott gázzal elhajt és ordít, az nekem elég felszabadító volt” + “És ez így volt jó. :)”
Ízlések és pofonok, ennyi. :) Nekem egyszerűen nem jött át, hogy 50 perccel korábban került a “börtönbe”, most meg kiszabadul. Gondolom, ha lett volna még 10 részük, akkor korábban bedugták volna oda, esetleg egy félévad végén, hogy a mi szemünkkel is fél-egy éven keresztül ott legyen. Így gyakorlatilag az történt, hogy az egyik részben bedugták a laborba, a következő részben meg kiszabadították. A sztori jó lenne, csak elfogytak a részek.
Ja, és nem mondtam, hogy n+1 szökési kísérletet akartam volna látni. :) A Monte Cristot emeltem ki, ahol Dantes éveket raboskodott If várában. Nem is tudom, talán egyszer próbált csak megszökni. De szépen átjött, hogy éveket töltött ott, megváltozott, más emberként szabadult (szökött) ki. Jesse raboskodásából, kaptunk annyit, hogy megnőtt a szakálla, meg fejben gyártott egy dobozt. :)

@Brynden Rivers:
– Alaszkás jelenet: jó, most erre mit mondjak? Nem volt benne az epizódban, ezért nem számolok vele. De amúgy jó érv lenne amellett, hogy Jesse felépülhet, csak akkor meg minek húzták ki?
– Fadobozos jelenet: Pontosan. Ennyi. Ennyit kapunk abból, hogy hónapokat raboskodott.
– Megölni ment Jesse-t: igen, nekem is inkább ez volt az érzésem. De ha már sokat szívott miatta, akkor akár Sky-jal is végezhetett volna. :D (Persze, ez csak vicc, sajnos szerette.)

Nézzétek, tudtam, hogy shitstorm lesz, ha szembemegyek az általános vélekedéssel, de nem azért írtam, hogy megpróbáljak bárkit is meggyőzni arról, hogy igazam van, hanem, hogy lássátok, van más vélemény is. Ha valami nem ízlés dolga, hanem tények kérdése, és vmi felett átsiklottam, azt készséggel elismerem. De nekem ez a sorozatzárás egyszerűen szubjektíven nem tetszett, az utolsó pillanatig arra vártam, hogy történik valami “epikus”, de nem. (Kiderül, hogy Walter az egészet meth hatása alatt álmodta… :D Nem.)

Még azt sem mondhatom, hogy az a bajom, hogy nem az lett a vége, amit vártam, mert egyszerűen annyira nyitott volt, hogy nem vártam semmit. A Dexter végénél voltak ~mindenkinek elképzelései arról, hogy mivel ér véget a sorozat (és szerintem senki nem gondolt arra, ahogy véget ért :D), de itt nem gondolkodtam előre, csak hagytam, hogy elém tárják a sztorit. Nem tudom, mi tetszett volna, de ez szerintem egyszerűen nem volt méltó egy ennyire fordulatos, jól megírt sorozathoz.
De megint mondom, hogy tisztában vagyok vele, hogy ez teljesen szubjektív, és senkinek nem akarom azt mondani, hogy “ez így rossz volt”, mert nem volt se nem jó, se nem rossz. Olyan, amilyennek érzed. Mondjuk úgy, hogy kevésbé csalódtam rajta, mint a Battlestar Galactica végén, szóval ez is valami. :) Szerintem kell az ellenvélemény is.

Gerii - 2013. 10. 02. 12:36

Nagyon jó volt a finálé, minden elismerésem.

http://www.youtube.com/watch?v=uMHu_LQrugU

Isten tacskója - 2013. 10. 02. 13:29

Nekem ez a fimlsorozat maga a tökéletesség volt. Ennyire jó lélek és jellemábrázolásokat sehol nem láttam még filmen pedig láttam jó párat lévén, hogy nagy film és filmsorozat néző vagyok. Talán egyetlen filmet tudok most felhozni példának ilyen tökéletes személyiség ábrázolásra Az ötödik pecsétet Fábritól.
Mr. White és Pinkman közötti kapcsolat abszolúte a lelki kiegészülések megtestesítője, Mr. White egy olyan figura aki képtelen „megélni” a dolgokat (sokan mondják a rák tipikusan az olyan emberek betegsége, akik képtelenek megélni dolgokat, akik elfolytanak magukban minden megtapasztalást ami a személyiségük fejlődését hozná magával) akinek mindig mindenki megmondja mit tegyen, aki egy olyan minden törvényt betartó, sosem lázadó, átlagpolgár, aki ha tud is valamit ráadásul mindenkinél jobban ezt nem tudja kihasználni más ér el belőle sikereket (Schwartz-ék), viszont hihetetlenül precíz, pontos és zseniális. Pinkman pontosan az ellentétje, nagykanállal falja az életet, drogozik, kurvázik, állandóan bulizik a haverokkal és még dílerkedik is egy kicsit, otthonról is el kell jönnie, az órákon nem tanul, ellógja a kémiát is, igazán „megéli” a dolgokat, viszont nagyvonalú, szétszórt link alak, aki tudja hogy nagyon tehetséges de leszarja, amolyan művészféle nulla szorgalommal, kitartással.
A doboz motívum: tud ő tökéleteset is alkotni ha akar és ha rájön ennek az értelmére…
A sorozat elején összehozzák ezt a két lelki-ikerpárt hogy aztán végigfutassák a részeken őket, hogy az életben fejlődjenek és elérjék azt, hogy ami eddig hiányzott belőlük most kiteljesedjen, Mr. White ténylegesen elkezd élni és átadja a tudását, a szorgalmát, a zsenialitását Jessie-nek miközben Jessie megtanulja a kitartást a fegyelmet, megtanul 100%-os dolgot készíteni.
És az, amilyen jelenetekkel ezeket az igen magas filozófiai mondanivalókat aláhúzzák az fenomenális. Például ahogy Walter elkezd igazán „élni”, amikor whiskey-vel leitatja a fiát és szembeszáll Hank-el, vagy amikor Jessie a csoporterápián elmeséli a dobozos történetét és a film végén pedig egy külön snittet kap ez a momentum, fergeteges.
Én ezt látom vezérfonalnak: hogyan teljesedik ki egy drámai valóságban két igenis szerethető ember baráti, lelki-társi, apa-fiai, mester-tanítványi viszonya és hogyan lesznek kerekebb, érettebb, felnőtt személyiségek. Hogy ez ilyen drámákkal (halállal) jár ezt Carl Jung óta jól tudjuk, de ilyen bátran bemutatni filmen is ez nagyon nagyot üt a maga módján, 10/10, nincs mese.

bruti - 2013. 10. 02. 13:34

Imádtam. Tényleg. A legnagyobbak közül való. De a lezárás nekem se okozott katarzist, max egy kis megnyugvást. Szerintem sem így kellett volna végződnie. Ez tényleg egy fajta “happy end”.

Én kinyírtam volna az asszonyt kezében a csecsemővel, a kripli kölyköt, talán még Jesse-t is, de durván. Csak azért, hogy Walt megússza a rákkal együtt és egész életében, akár gazdagon is, de rohadt módon, nyomorúságosan szenved valahol a világban. Na ez lezárás lett volna :D

Egyáltalán nem kell győzni az igazságnak, mert győz bárhol is az életben?

Persze így is 10/10!

bruti - 2013. 10. 02. 13:36

*szenved = szenvedjen

Isten tacskója - 2013. 10. 02. 13:41

olvassátok el MEDVE1978 hozzászólását itt, http://filmvilag.blog.hu/2013/10/01/a_sors_utjai_breaking_bad_finale

Marcipáncica - 2013. 10. 02. 16:38

A rengeteg dicsérő hozzászólás hatására gondoltam belevágok a sorozatba, de megvallom őszintén az első két rész nem igazán győzött meg…. Teljesen elkenődtem. Velem van a hiba? :(

Vadpörkölt - 2013. 10. 02. 16:42

Remek kis sorozat volt.

Walt elérte a célját a családnak tudott anygailag segíteni,mert neki a tüdőrák úgyis keresztbe tett volna így meg ugyan Marie megszívta Hank miatt,de ugye aki kartell-tagokat és narkósokat üldöz annak ezzel a sorssal szembe kell néznie Heisenberg nélkül is bármikor kinyírhatták volna(ha Danny Trejo fejéhez a teknőspáncélon közelebb lett volna már ott kifingott volna) így szerintem igazán csak Marie bukott nagyot.
Skyler így nem özvegyként hanem ex-drogbáró feleségként lapozgathatja a társkereső rovatokat a Flynn meg nem oszt nem szoroz egy kripli szegény akinek lesz annyi pénze amivel bármit tud kezdeni ha az apja tisztes polgárként leheli ki a lelkét akkor neki csak rosszabb lett volna ugyanis pénz=szabadság.
Jesse pedig szerintem sohasem tud majd normális életet élni mivel gyenge szerencsétlen az első adandó alkalommal amikor gondjai,problémái lesznek belövi magát és már nem lesz Mr.White aki kihúzza a bajból hiába nevetett az autóban a végén nem hinném,hogy egy ilyen múlttal elmenne árufeltöltőnek vagy biztonsági őrnek mégha a szabadulása Toddéktól hatalmas katarzis volt neki pár hónap után előjön a “pinkman-i” személyisége aki egy művészlélek szakma és bárminemű tudás nélkül(faragott dobozkészítésből nem hinném,hogy megélne asztalosnak eléggé silány).
Nagyjából ENNYI és nem kéne sem Jesse Pinkman sem Saul Goodman féle dolgokkal erről mégtöbb bőrt lenyúzni az elő és utó történetekkel.
Happy end volt ez én is azt gondoltam az 5.évadból,hogy
ennél sokkal negatívabb lesz a befejezés ami a 14.rész után lett
volna igazából lezárva,hogy semmi sincsen lezárva ül az út mellett és rákosan várja az új személyazonosságát a család bajban a rendőrök a lakást és a vagyont elkobozzák Marie sohasem tudja eltemetni férjét és Jesset miután lefőzte az utolsó adagot is szépen pont egy időben távozik Walt pajtással az élők sorából,de az túl sötét befekezés lett volna akkor nagy lett volna a hőbörgés így meg kerek egész lett.

UI:Leghangulatosabb rész szerintem amikor a winnebago-ban kint a világtól elzárva főzték a meth-et mintha kimentek volna hétvégére horgászni majd lemerült az aksi a legrosszabb meg a a “legyes” rész azt a részt 3 részletben néztem annyira fertelmes volt.
És a legjobb “hűvos nyitány” pedig ez volt(s02e07)!
http://www.youtube.com/watch?v=z0JPTgAtqzw

AdamBan - 2013. 10. 02. 16:53

Marcipáncica – az első évad közepe és a második évad eleje egy kicsit lassú. A második évad közepétől viszont egyszerűen beszippant.

Ne add fel, mert különben életed legnagyobb tv-s élményéről maradsz le.

TrollSlayer - 2013. 10. 02. 17:03

@Marcipáncica: Én is így voltam vele, még egyszer neki kellett futnom, de ahogy AdamBan írta második évad közepétől egyszerűen magával ragad. Addig csak egy-egy momentum volt emlékezetes számámra – utána minden perce :)

Coimbra - 2013. 10. 02. 17:05

Legjobb jelenet: mikor az első Vamonos Pest-es főzésre bevonulnak. Kocsiból kiszállnak, overállban besétálnak, átöltöznek, beindul a zene és neki állnak az első beccsnek.Aztán egy hideg sör a kanapén!Majd beszélgetnek az élet dolgairól, koccintanak, tévét néznek.Harmónia! :)

DVD-megjelenésről lehet valamit tudni?Ebayen néztem, de az 5. évad címszó alatt csak az első 8 rész kapható, külön meg nem szeretném megvenni, hanem valahogy egyben a 16-ot.

Alfréd - 2013. 10. 02. 17:09

Marcipáncica: Nézzed minimum a folytogatásig, engem az rántott be, meg az egész sok részes felvezető koncepció.

Marcipáncica - 2013. 10. 02. 20:47

Huha, nagyon köszönöm a sok választ!!! :)
Akkor szerintem a napokban nekifutok még egyszer… és nem adom fel ilyen könnyen! :) ui. kollégám is hasonló cipőben jár, szerintem majd összehangoljuk a nézést, aztán lesz mit kibeszélni munka közben/helyett/ :DD

jky - 2013. 10. 02. 22:34

@Vadpörkölt

A lemerült akksis rész tényleg az egyik legjobb volt, iszonyat hangulatos volt. DE! A legyes is nagyon jó volt! Sokkal fontosabb részt volt az, mint amilyen értelmetlennek tűnik elsőre.

@Marcipáncica

Azért még én is megerősítem a többieket: Ez a sorozat kihagyhatatlan. El fogsz képedni, hogy honnan hova jut majd a sorozat. Főleg, ha egyszer végzel majd vele és mondjuk egy youtube videón visszanézel róla egy jó kis “összefoglalót”. Elképesztően zseniális, nem szabad feladni a nehezebb részeknél sem! :)

pepe úr - 2013. 10. 03. 00:13

a befejezést csak walter “véletlen” sérülése rontotta le, ami a halálához vezetett. igazán beleszőhettek volna egy hitelesebb ok-okozati történést, ami valami előző cselekedetének következményeként csapódott volna rá, így pedig csak egy régi, jól bevált klisé maradt. hopp, eltalálja egy (igaz, saját maga által előidézett helyzetben), egy golyó, viszontlátásra, kérdés, tanulság nincs.

nade ennyi baj legyen, valóban közel tökéletes lezárás volt. tetszett, hogy képes volt a történet lassan valóban ellenszenvessé tenni a főszereplőt, majd az utolsó részben, pedig kimondja, igen, ezt akartam, élveztem, forduljatok fel. nincs 10/10-es sorozat (oké, néhány félrenézéssel igen) ahogy ez sem, de tényleg a legjobbak között van.

hello - 2013. 10. 03. 00:38

@jim455:

a legkedvencebb jelenet, amikor feldobja a pizzát a háztetőre.
morális kérdések ide vagy oda :)

Alfréd - 2013. 10. 03. 01:22

pepe úr: Fejezzétek már be ezt a tanulság dolgot :D
Dehogynincs: Jesse már nem hagyja magát beleüldözni egyetlen gyilkosságba sem, nem akar ölni, újra szemtől szemben agyonlőni valakit – mint Galet.

És még sok más is volt a sorozaton belül. Második évad végén mikor Walt beszélget Jane apjával akkor is van agyalás kölykkről, nehéz velük stb, de nem szabad letenni róluk soha. Ez is fontos, habár nem egy mélyfilozófiai utalás, de azért fontos. Érdekes, hogy pont ezen beszélgetésük miatt megy vissza Walter Jesse házába ahol közben meghal Jane. Már nem emlékszem pontosan amúgy, hogy ő idézte e elő ezt nála (hátrafordította ahogy ott ébresztgette Jesset) vagy eleve megtörtént volna a dolog.

Milyen tanulság kellett volna? mint Lostban? Menjenek be a fénybe Gussal együtt?

pepe úr - 2013. 10. 03. 10:28

Alfréd: lehet félreértesz. Walt önmagára talált, minden borzalom ellenére azzá vált, amivé belül mindig is szeretett volna. Végül megtette magának azt szívességet, hogy utolsó hónapjaiban csak magára gondolt. Tanulság mindig van, klasszikus értelemben viszont nem lehet ősigazságokat levonni. Ez egy fricska azoknak, akiknek elegük volt abból, hogy Walter mindig magyarázkodik a tettei miatt, aztán pont így lett egyből szerethető, befejezte magnum opusát, most már nyugodtan pihenhet. Tehát pont azt írtam, hogy ezért volt jó, nem azért mert valami megfejthetetlen, nyitva hagyott szarságot hiányolnék.

Jesse soha nem akart ölni, az ő egyszerű világa egyszerű és világos értékekre épült, volt egy határ, amit soha nem akart átlépni, csak hát történt ami történt, egyik döntés vezetett a másikhoz, de ez mindenki számára egyértelmű.

Coimbra - 2013. 10. 03. 17:42

Legjobb cold open nem jut eszembe, de a legjobb open: mikor az 5. évadban beruháznak a két új autóra.Aztán mikor már mindkettővel felparkoltak a garázs elé, nyomatják a motort, és váltogat a kamera a két fej között.Na, az hatalmas! :D

karit - 2013. 10. 03. 19:05

“a befejezést csak walter “véletlen” sérülése rontotta le, ami a halálához vezetett. igazán beleszőhettek volna egy hitelesebb ok-okozati történést, ami valami előző cselekedetének következményeként csapódott volna rá, így pedig csak egy régi, jól bevált klisé maradt. hopp, eltalálja egy (igaz, saját maga által előidézett helyzetben), egy golyó, viszontlátásra, kérdés, tanulság nincs.”

Mennyivel lett volna kevésbé klisés, ha Jesse pofán lövi? A golyó egy 10-es bilétán kapott gellert: ha akarsz, keress ebben tanulságot. Egy ilyen, a morbid poénokat leszámítva végtelenül realista sorozatba ennyi deus ex machina szerintem belefér.

Végül is Walternek ezzel az akcióval eleve annyi szerencsefaktor összejött (lásd feljebb), hogy egy apró gikszer szükségszerűen becsúszhatott, különben még az lenne a vád, hogy túl meseszerű volt a revans.

És Jesse azzal, hogy nem lőtt, hanem otthagyta, nem kegyelmet gyakorolt, hanem még nagyobb szenvedést kívánt a sebesült Waltnak.

Szerintem az írók mindenből kihozták a lehetséges maximumot, hiszen a realizmus jegyében akár mindjárt a kapunál szitává is lőhették volna, de akkor hol marad a katarzis?

haloittbarbi - 2013. 10. 03. 20:21

Azt el kell mondanom hogy 3 hét 3 nap alatt ledaráltam az összes évadot..Tegnap fejeztem be és azóta a sorozaton jár az agyam. Annyira de annyira jó volt hogy az leírhatatlan! Utoljára a Spartacus-sal voltam így. És hosszas gondolkodás után ki tudom jelenteni, hogy ez volt életem eddigi legjobb sorozata.
Fantasztikus volt..EPIC!
Egyedül Flynnt nem tudtam hova rakni és végig azt vártam hogy mikor kerül sor az ő műtétére is. Arról sose esett szó hogy mi a baja a lábának (engem érdekelt volna).
Skyler szintén iszonyat idegesítő személyiség volt, szerintem. Az elejétől a végéig utáltam a karakterét.
A végén a késes jelenet undorító húzás volt tőle.

jky - 2013. 10. 03. 21:42

@haloittbarbi

“Egyedül Flynnt nem tudtam hova rakni és végig azt vártam hogy mikor kerül sor az ő műtétére is. Arról sose esett szó hogy mi a baja a lábának (engem érdekelt volna).”

Cerebral palsy a betegség neve, és nem a lábának volt konkrétan baja, de szerintem erre a beszédéből is rájöhettél volna :) Egyébként az őt játszó színésznek (RJ Mitte) a való életben is van ilyen betegsége, csak enyhébb: tud mankó nélkül járni, de ugyanúgy beszél sajnos, mint a sorozatban.

Coimbra - 2013. 10. 03. 22:20

pepe úr: gondolom neked még Drew Sharp bemotorozásához is kellene egy ok-okozati történés, hogy mit keresett pont ott, mikor kirabolták a vonatot…

ar - 2013. 10. 04. 06:06

hetfon nem tudtam sajnos megnezni, igy egesz heten nem neztem fel a Junkie-ra, nehogy valami spoiler-t lassak :). Keseredes befejezes volt ez, mert tenyleg tokeltes, Walt elegedetten halhatott meg, kihozta kb. a helyzetbol amit lehetett, de veget ert minden idok egyik legjobb sorozata. Breaking Bad – BSG – Firefly … all hail the kings!

Roy - 2013. 10. 04. 10:50

Azt észrevettétek, hogy Walt totál úgy viselkedik az utolsó rész jelentős részében (ld. Látogatás Elliottáknál), mint Mike? Ahogy a kétszárnyú ajtót becsukja, tisztára az a művészies könnyedség. Amikor ránéz Elliott kis késére és javasolja, hogy nagyobb kés kellene, tiszta Mike.

Gunsmoke - 2013. 10. 04. 12:30

Ez az írás messze magasabb színvonalú, mint az itt rendszeresen tevékenykedő blog-szerzők “így mesélném el a haveromnak mi történt a sorozatban” féle elemzései.

Kár, hogy csak ritkán olvasni a sorozatjunkie-n ilyen kritikákat.

Egyébként a sorozat természetesen zseniális.

Coimbra - 2013. 10. 04. 22:37

Az AMC-s videókat a honlapjukon csak én nem tudom nézni, mert az országomban nem elérhető az adott videó?Pl. az így készült az utolsó rész.

haloittbarbi - 2013. 10. 05. 00:49

@jky

Igen az is feltűnt és nem tudtam eldönteni hogy mi is az oka.
Utána nézhettem volna. Köszi az infót!:)

tonyrulez - 2013. 10. 05. 08:49

Párszor felmerült itt, hogy milyen “szerencsés” volt Walt hogy eltalálta egy golyó, mert különben mit csinált volna. Szerintem eleve úgy akart végezni a náci bandával és Jesse-vel, hogy ő is ott állna és meghalna a saját fegyverétől, de miután meglátta hogy Jesse-t mint egy kutyát tartották, megmentette őt. Ha meg nem lett volna meglőve, simán el tudom képzelni Waltról hogy a rendőrök megérkezésekor a levegőbe lövöldözött volna, hogy ők lőjék le őt, és ne a börtönben kelljen megrohadnia.

NSFW_ - 2013. 10. 05. 12:52

Egyfolytában az 5×14 és és 5×16 részekről beszéltek… pedig számomra az 5×15 rész vége ütött nagyot, amikor várja a rendőröket a kocsmában és közben nézi Gretchen-éket a tévében… akik azt hazudják a cégük védelme érdekében, hogy Walter alig játszott szerepet a Grey Matter létrejöttében… és Gretchen szerint az a Walter akit ő ismert, már eltűnt… és akkor beindul a zene… és Walter arcát mutatják közelről… és az a kifejezés mindent elárul…

ANNYIRA adja a feelinget ez a jelenet (legalább tízszer újranéztem már), hogy számomra ez a sorozat csúcspontja, és én inkább ezt tekintem utolsó résznek.

Nem tudom más is így van-e vele. Csak furcsa volt látni, hogy ez a jelenet nem nagyon került szóba eddig.

jky - 2013. 10. 06. 08:51

@NSFW_

Nekem is a Granite State tetszett a legjobban, és igen, a vége kegyetlenül ütős lett, én is jó párszor újranéztem. Telitalálat volt a Grey Matter-ös jelenet a főcímzenével és Walter arcával.

Brynden Rivers - 2013. 10. 07. 12:12

@Coimbra: a 2 autós opening a zenével tényleg üt :)
http://vimeo.com/49055965

A Tuco kuzinjairól is találtam egy videót:
http://www.youtube.com/watch?v=ocOwo0aS6gM

Brynden Rivers - 2013. 10. 07. 12:15

@Coimbra:

Külföldi IP-s ügyeskedésről volt már szó az oldalon itt:
http://www.sorozatjunkie.hu/2010/03/23/ugyeskedjunk-az-ip-vel/

Egyébként az “így készült az utolsó rész” videó elérhető “máshol” is ;)

Brynden Rivers - 2013. 10. 07. 12:19
Coimbra - 2013. 10. 07. 21:11

NSFW: a kocsmában ülős, viszkiotthagyós jelenetről volt elég szó a kibeszélőben, nagyon sokunknak tetszett, nyugi. ;)

AdamBan - 2013. 10. 07. 21:15

Alig várom az új évadot!

Gooner - 2013. 10. 07. 22:25

@AdamBan
én is :) kíváncsi vagyok mit tudnak még ebből kihozni…

slp - 2013. 10. 08. 03:13

Múlt hét kedden álltam neki a darálásnak, és ebben a pillanatban fejeztem be a sorozatot. Nagyszerű élmény volt, sajnálom hogy a “végére értem oda” és nem kezdtem el már nézni sokkal előbb.

Coimbra - 2013. 10. 08. 17:40

Egyetlen dolgot nem értek amúgy a sorozatban.Az első évad valamelyik részében van egy jelenet, mikor Walter otthon szárítja a pénzt a mosógépben.Nem úgy szárítja, hogy előtte bedobta a medencébe, mert volt olyan is, hanem csak szimplán forog a dobban, víz nélkül, aztán kiszedi.Annak mi értelme volt?Mert nem ez a pénzmosás. :D

karit - 2013. 10. 08. 18:24

Nem lehet, hogy csak kicsit átkoptatta a túl ropogós kötegeket?

jim455 - 2013. 10. 09. 18:29

még annyit hozzáfűznék, hogy Brock anyját nem tudom miért kellett ilyen durván kinyírni, az nekem már kicsit sok volt. most Jesse mehetne hozzá, de így nem tudom mihez kezd szerencsétlen…

Alfréd - 2013. 10. 09. 19:06

Jó volt az új rész egyébként.
Jesse: elment alaszkába Brockra meg saját családja vigyáz. Walter pedig vérátömlesztést kapott és megmentették, hogy aztán mindenkit kicsináljon a kórházban :D Nem hittem volna, hogy ezt még lehet fokozni.

Érdekes fordulat, hogy végül Skyler nyírta ki az idegesítő Mariet + Junior is kibékült a faterjával és ők is mentek Floridába. Várom a következő évadot.

jim455 - 2013. 10. 09. 20:42

és akkor gondolj bele mik lesznek még te, huhuhuu…csak bírjuk kivárni.

jky - 2013. 10. 09. 22:10

Látom jót trollkodtok :D

röviden-tömören - 2013. 10. 10. 14:45

most daráltam – eddig kimaradt az életemből. nem mondhatom, hogy sajnos, mert teljesen úgy érzem, hogy jobb volt így egyben megnézni. zseniális sorozat! :-o

ám mivel így részt közvetlenül rész, évadot évad után néztem, a kritika Juniort illető részével egyértelműen nem tudok egyetérteni. szerintem ő volt az alapember, egy 16 éves tipikus amerikai tini, ugyanolyan vágyakkal mint bármelyik egészséges amerikai tini társa (a túlzó, csajozó hülyegyerek típus is szerepel már a sorozatban, rögtön a legelején, ehhez képest ő a visszafogottabb jógyerek), folyton eszik, próbál piálni, haverkodik, “tanul” kocsit vezetni; isteníti az apját, még akkor is amikor már rosszul alakulnak az otthoni dolgok (és már sejti, hogy az apjának több köze van ehhez, mint az anyjának). kizárólag miatta maradt együtt a White család, pedig az egy ágyban az ellenséggel/bad mannel féle dráma nélkül kevésbé lett volna feszült a sorozat. (Holly még kicsi, miatta Walter nem jött, jöhetett volna vissza, akkor pedig a sorozat egészen más, kevésbé izgalmas irányt vett volna – pl. a prison break évadai közötti különbség jött volna elő.) szóval Junior kellett, és úgy kellett, ahogyan volt. a végén pedig ő az aki megszabadítja magukat Heisenbergtől.

a Breaking Bad az összes eddigi és talán jövendő sorozatot -1 dimenzióssá tette. itt tényleg éltek a karakterek. néha a legyes részek, a látszólagos és tényleges üresjáratok is kellettek.

volt néhány következetlenség, és néha túl éles volt a változás Walter személyiségében – de ezt fel lehetett fogni úgy, hogy a badass Heisenberg sokáig csak játék volt, színház. ott volt pl. Gus snicceres gyilkossága, ahol Walter hüppögése nem vonta kétségbe, hogy mennyire kemény ő maga is, hanem Gus szerepét erősítette, hogy ő még nála is sokkal keményebb.

a kritikában Jane “hidegvérrel” ‘halálba küldése’ szerepel, de egyáltalán nem ez történt. Jesset próbálta megmenteni saját magától, némi önzéstől (kvázi a Jane apjával folytatott beszélgetéstől felhorgadt apai szeretettől) vezérelve. amíg Jesset ébreszgette, addig a belekapaszkodott Janet is odébb fordította, de egyáltalán nem szándékosan. aztán amikor fulladozni kezdett, szájharapva, könnyes szemmel nem mentette meg. mert rosszabb hatással volt Jane a társára, mint Jesse valaha is önmagára.

a kameramunka tényleg nagyszerű (a nem túlzó beremegtetés még éppen elment, nem volt zavaróan Shieldes) a színek a beállítások, és ezeknek a jeleneteknek a zenéi: 11/10 legalább. Stay out of my territory. :-) “Run!”

tetszettek az állandó ellentétpárok. a néha én és én meg az Irén féle tudathasadásos állapot Walternél és Heisenbergnél külön-külön is. a nagyszerű “gonoszok”. még a neonácik is jók voltak! külön tetszett, hogy nem akartak mindenáron belezsúfolni egy pozitív “afro-amerikai” szereplőt is. a mexikóiak pedig nem azért voltak rosszak mert mexikóiak voltak.

minden szereplő karakteres volt, mindegyik bejárt egy utat, de egyik sem távolodott el saját magától teljesen.

maradt néhány nem teljesen elvarrt szál: Madrigal, pénz, Brock-Jesse; Junior és a pénz (hogy mit kezd vele); autómosó. de olyan nagyon ezek magyarázata sem hiányzik, nem is kell, hogy a “főhős” halálán túl lássunk.

végig fenntartott drámai feszültség és végig fenntartott állandó érdeklődés. kellő mennyiségű humor, Better call Saul! őrült Tuco, joviális mosoly és pókerarc mögé húzódó eltökélt gyilkos Gus, még a rosszak oldalán is elvek mentén élő-haló Mike; Jesse spanjai; Windy; Hector Salamanca és fivérei; Tortuga. felejthetetlenek a kisebb szereplők is!

amúgy a neten már elterjedt, hogy Huell azóta is a “védett” házban van. senki nem gondol szerencsétlen Tuckerre, aki azóta már Kínában ássa ki magát.. Tucker? Tucker! TUCKER!! ;-D

Alfréd - 2013. 10. 10. 15:22

“Szeptember végén hivatalosan is véget ért a Breaking Bad széria, de ebbe nem mindenki tudott belenyugodni. Petíció vagy fenyegetőlevelek helyett azonban Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks feje teljesen más utat választott és rengeteg pénzt ajánlott a készítőknek, ha készítenek még pár epizódot. Ez is egy megoldás.”

lol?:D

karit - 2013. 10. 10. 17:43

Nice.

OFF
Valaki elküldhetné Jeffrey Katzenbergnek a Firefly S1 DVD-t is egy jelképesen mellé celluxozott zacskó mogyoróval, hátha…

Coimbra - 2013. 10. 10. 19:17

Mondjuk mikor a Batman Beginsben Batman hagyta meghalni Raaz al Guhlt a leszakadó metróban, az se volt jobb, mint Jane fulladását végignézni.Az ellen mégsem reklamált senki. :)

jim455 - 2013. 10. 12. 19:37

75 milliót ajánlott 3 részért, de úgy tudom még évad közben.

kissbence09 - 2013. 10. 13. 15:17

Jézusom. Valószínűleg most egy lincselésre számíthatok, de muszáj leírnom.
Borzalmas sorozat, elejétől a végéig. Az 1-5. évad feléig majdnem megöltem magam, annyira unatkoztam. Aztán az egész ütött. Az 5. évad második felétől olyan brutálisan jó lett, hogy már kezdtem komolyan sajnálni, hogy vége lesz. Aztán jött az évadzáró. Hát ez valami kimondhatatlanul, irdatlan pocsék, nézhetetlen f*s lett a legvégére. Még az elején izgultam is, vártam, hogy mi jön ki ebből. Erre kapok egy ilyen Dexter féle befejezést. Én nem ítélkezek gyorsan és alaptalanul, így megtettem ugyanazt, mitn a Dexternél: megnéztem többször az utolsó 5 percet. Hát ettől csak még jobban dühös lettem, ugyanis ennél rosszab lezárást én elképzelni nem tudtam volna. Feljövök junkiera, hogy hátha olyan kritikákat olvasok, mint a Dexter fináléjánál, erre mintha mindenki kipróbálta volna Mr. White kristályát, mert csak olyanokat olvasok, hogy ‘hú, ez zseniális, kedvenc sorozat, legjobb lezárás ever’. Én nem tudom, hogy mi lett mindenkivel, de miért nincs legalább 1-2 olyan poszt, ami a földig szidja ezt az értékelhetetlen pocsék sorozatot? Még az is jobb lezárás lett volna, ha kiderül, hogy Marie terhes Juniortól (akiről fogalmam sincs, hogy miért hívatta magát Flynn-nek). Szóval igen. Elpocsékoltam sok-sok értékes órát az életemből, egy olyan sorozatra, ami a fináléval nyírta ki magát. Dexter 2.
(És természetesen elnézést azoktól, akik nem így vélekednek, és megbántottam őket az írásommal.)

Gerdina - 2013. 10. 13. 15:47

kissbence09: Azt még megértem, ha azt furcsállod, hogy a finálét miért nem húzzák le többen, mert az embernek tényleg nehéz megértenie néha, hogy mások miért nem azt látják, amit ő. De az, hogy miért nincs több kritika, ami a sorozatot húzza le? Mert akiknek szenvedés volt az első évad, azok sokan inkább feladták. Vagy próbálkoztak még kicsit vele, aztán elkönyvelték, hogy ez nem nekik való. De a végéig szerintem általában nem tart ki az az ember, aki nézhetetlenül pocséknak tartja.
Talán a vége azért nem hatott úgy rád, mert végig nem szeretted. Így, hogy nem érdekeltek a karakterek nehéz is annak örülni, hogy Jesse annyi minden után ÉL, hogy Skyler és Walt Jr gazdagok lesznek, hogy Marie lezárást kap Hank holttestének megtalálásával, hogy Walt VÉGRE bevallotta önmagának (mert szerintem igenis ez történt, akárki akármit mond), hogy mindent önmagáért tett….ezek a dolgok mind olyasmik, amik válaszokat adtak és pontot tettek fontos dolgokra. A lelkes rajongók pedig örülnek, hogy mindezeket megkapták. A legtöbb sorozatfinálé után ürességet érzek. Itt pedig hálát éreztem, hogy megkaptam ezt a kerek történetet. Mindezt tetőzte az utolsó pár perc amikor azt mondtam, hogy IGEN, ennek a sorozatnak Walttal és Jessevel kellett zárulnia, méghozzá ilyen módon. Erősen éreztem, hogy ez másképp nem is lehet. És ezért boldog voltam és elégedett. Még a butaságokat és hihetetlen dolgokat is elnéztem. Egyszerűen örültem, hogy annyi mindent kaptam és úgy állhatok fel az utolsó résztől, hogy nincs hiányérzetem semmi miatt. És szerintem a legtöbb ember, aki nagyon sokat remélt és nagyon lelkes volt, ugyanígy érzett.

winnie - 2013. 10. 13. 16:12

” de miért nincs legalább 1-2 olyan poszt, ami a földig szidja ezt az értékelhetetlen pocsék sorozatot”

mert aki nézi értelemszerűen szereti – aki nem, az kaszálta. vagy mert nem vélekedett senki negatívan róla.

jim455 - 2013. 10. 13. 17:57

kissbence: akkor írd le értelmesen miért volt rossz a vége, mert ez a komment így nem tudom mi akar lenni. Oké, hogy valakinek nem tetszik, nekem se tetszik a Homeland pl., de biztos vagyok benne, hogy az egy jó sorozat, mert van pár jel van ami ezt mutatja, érted.

jim455 - 2013. 10. 13. 18:00

vagy csak simán trollkodsz. értékelhetetlen pocsék sorozat? jah biztos, azért nyer ezer díjat, azért van rekord nézettsége, azért áll közel 10 ponton az imdb-n. év kommentje, lol.

kissbence09 - 2013. 10. 13. 21:25

@jim455 Nekem ‘trollkodásból’ mi hasznom lenne? Szerinted írnék én egy ilyen kommentet csak a trollkodás kedvéért? Mert ha igen, akkor nagyon nem egy szitnen vagyunk.
A lezárással a bajom (amit mellesleg már leírtam): olyan, mint a Dexteré. Nem számít, hogy hány zseniális epizód volt előtte, mert minden a sorozatzárón áll vagy bukik. Ha nem láttad volna a Dextert: a lezárás a végén nem lezárás. Egy csomó kérdés nyitva marad, nem tudjuk meg, mi lesz a főhőssel (mivel egy haslövéstől nem valószínű, hogy meghal), vagy a családdal. Hogyan tudnak élni Walter nélkül? Mi lesz Saul-lal, Jessevel és még sorolhatnám. Egy epilógus nagyon jól jött volna a végére. Nem szeretem, ha ennyi mindent a fantáziánkra bíznak. Egy 2 órás filmnél ezt megtehetik (maximum lesz folytatás), de egy 50-100 órás sorozatnál nem hagyhatják nyitva a végét.

jim455 - 2013. 10. 13. 23:07

Láttam a Dextert, az valóban nyitva maradt, de ez…szerintem bőven a lezárt kategória. Walt meg meghalt, Saul elutazott, Skylarék élnek tovább, Junior megkapja a pénzt. A halálukik nem mutathatják meg minden szereplő életét. Csak Jesse sztorija kérdőjel, de nekem tökmindegy hova megy, és neki is. a lényeg, hogy megpróbálja hátrahagyni és lezárni azt az életet.

kissbence09 - 2013. 10. 14. 19:50

Elnézést, megint én értettem félre. :D Egy BB szakértő ma reggel elmagyarázta, hogy Walt tulajdonképpen meghal a végén. (Nekem ez nem esett le, gondoltam egy falon keresztüli haslövés nem olyan halálos.) De így már tetszik. Korrekt, hogy Walt meghal (bár nem egy lassú, szenvedéses halált vártam volna, hanem egy gyors golyót a fejbe de mindegy.)
Megint az van mint anno a Chuckkal: elsőre nem tetszik, de aztán beletörődök, nálam nagyobb fanok megvédik a sorozatot, és egy kellően távoli időpontban való újranézést követően egyik nagy kedvencem lesz. A Breaking Badre is ez a sors vár. Köszi a válaszokat. :)

gabika72 - 2013. 10. 15. 13:54

Egy percet sem érzek elvesztegetettnek amit a sorozat nézésével töltöttem.Megadatott az az öröm hogy egy hét alatt tudtam ledarálni az 5(6) évadot és most könnyes szemmel révedek a monitorra,hogy vége.El tudom képzelni milyen lehet annak aki hat évig követte a sorit.
A kritika korrekt bár van egy-két ellenvéleményem.Walt számomra nem volt gonosz, végig szurkoltam neki, hogy jöjjön egyenesbe mind anyagilag mind a családi életében.Félig-meddig ezt azért sikerült a sorozat végére elérnie és ennek örülök.
A sorozat egyik(ha nem a legszebb) monológja(ez is megerősít abban,hogy Walt legbelül mégis a családjáért csinálta amit csinált) az amikor Junior meglátja a sebet az apja arcán és Walt elmeséli neki, hogy az ő apja milyen beteg volt és milyen állapotban látta őt utoljára az életben:visszataszítónak undorítónak,holott az anyja elmesélései alapján teljesem más kép alakult ki róla.
Ha Juniornak eszébe jutnak majd az apja szavai,és az anyja révén megtudja az igazságot(hogy nem Walt ölte meg Hanket) akkor egy idő mulva teljesen másképpen fog az apjára emlékezni

kissbence09 - 2013. 10. 15. 17:02

Engem is zavart Junior viselkedése. Már a kezdetektől Hankben látta az apafigurát, és amikor később “választani” lehetett volna, ő nem az apját, hanem a halott nagybácsiját “választotta”. Hát ez nagyon nem igazságos, mert mindig az apját kellett volna választania, minden helyzetben, és nem holmi távoli nagybácsit.

olorión - 2013. 10. 16. 04:36

Jane-t nem ölte meg Walt!

TD - 2013. 10. 16. 14:35

Másfél hét alatt megnéztem az 5 évadot. Tudtam, mi lesz a vége, mivel a finálé után kezdtem el nézni, de így is hihetetlen volt. Zseniális, a kedvencek közé került.

Gerdina - 2013. 10. 16. 17:21

olorión: De. A hátára fordította (véletlenül, de akkor is ő tette), majd végignézte, ahogy megfullad. Ha valakit véletlenül elütsz kocsival és utána végignézed ahogy elvérzik, nem te ölted meg?

kissbence09 - 2013. 10. 16. 21:45

Mondjuk kezdjük ott, hogy ha én a hátamon alszok, akkor nem fulladok a saját hányásomba. Miért? Nem heroinozok lefekvés előtt. Szóval Jane is tehet a haláláról.

Gerdina - 2013. 10. 17. 18:54

Persze, hogy tehet róla, és? Ne haragudj, de soha nem fogom megérteni azokat, akik felmentik Walt tettét azzal, hogy Jane egy drogfüggő volt és rossz hatással volt Jessere. Még egyszer kérdezem: ÉS? Ez feljogosít valakit arra, hogy megölje? Ennyi miatt megérdemelte a halált? Ez a szemlélet számomra rémisztő.

kissbence09 - 2013. 10. 17. 21:45

A kérdésre a válaszom egyértelmű igen, feljogosítja rá, hogy “megölje”.
Ez ugyanolyan mint, hogy én a családtagok helyében (Hanket beleértve) morálisan abszolút nem ítéltem volna el egy 51 éves tüdőrákos családapát, aki metamfetamint főz. Ez tökre megérthető.

röviden-tömören - 2013. 10. 17. 23:12

@kissbence09: hamarabb kellett volna kaszálnod.. ;-) akiknek nem jött be Breaking Bad, megtették pár rész, legfeljebb egy évad után. ezzel nem mondok szerintem újat. (abból a szempontból jól tetted, hogy maradtál, hogy a sorozat második fele – kivéve lezárás – neked (is) tetszett már. két és fél évad szórakoz(tat)ás is több mint amit néhány másik (valójában a legtöbb) sorozat produkál.)

a Breaking Bad lényege az volt – imho – hogy egy teljes, kerek történetet kaptunk. nem csak részeket amik kiadtak egy évadot. a Dexter például kezdettől ilyen volt (és a többi sorozat is): rész a részre, majd valahová kilyukadnak (aztán 6 évadtól kezdve nem, hetedik még valamit visszahozott, de annál látványosabban volt rossz az egész 8. évad), és amikor cserélődött a showrunner, az írógárda, akkor egész egyszerűen önismétlő, még a korábbi egyre hullámzóbb részeket is alulmúló részeket és valami borzalmasan szar befejezést kaptunk..

a BrBa más. egy teljes ív, legato az egész sorozat. voltak benne hülyeségek, (és hülyéskedések), de összességében részenként és évadonként is a sorozat vége felé vitt minden történés (sok üresjárat volt, de annál látványosabban gyorsultak fel az események a részek közepén végén elején – ebben a sorrendben). előre el- és átgondolt koncepció mentén haladtak; és mindig tudtak rátenni a lapátra. akik utólag nézték – így én is – egyben max. két és fél hét alatt lenyomtuk az egészet. és nem volt elég! csak a lezárás szakított ki a nézéséből! (egyelőre :-))

a Dextert a 6. évad óta egyenesen kínszenvedés volt nézni, éves évente pár hónapig, 12 rész erejéig. az utolsó részt kifejezetten kerültem, mert sejthető volt, hogy ugyanolyan hanyag baromsággal csinálják meg, mint az utolsó pár évadot.

Dexter vég – szánalmas szar. BrBa vég – hihetetlen jó, nem is lehetett más, a legfőbb szereplő halálán belül az összes szál el van varrva. azon kívül meg nem kell szóljon a sorozat.

zseniális sorozat. van eleje, vége – és ami közben volt az se semmi. “Stay out of my territory.”, Tuco, Krazy-8 a sorozat első felében voltak; amellett, hogy jók és jól voltak a történetbe ágyazva, kellettek a következő évadokhoz. vagy máshogy gondolod?

röviden-tömören - 2013. 10. 17. 23:41

@Gerdina: fogd fel úgy, hogy Walt azért ment Jessehez, hogy segítsen rajta. hogy megmentse. Jesse is belőtte magát – pedig “befejezte”, mert “nem tetszett” neki a heroin..

azzal, hogy Walt nem mentette meg Janet, megmentette Jesset. neki és magának. ugyanakkor szégyellte magát, még a sivatagban is csak bosszúból vágta Jesse képébe, amit igen nehezen tudott magában tartani, hogy megmenthette volna a lányt. (és addigra már persze szinte teljesen Heisenbergesült, a rossz értelemben.)

j.blueman - 2013. 10. 18. 19:16

A Breaking bad nàlam bekerült a top 5 be a The Whire az Oz a The Sopranos ès a Southland mellé.A Dexter-t nem emlìtenèm egy lapon ezekkel.Respect Vince

Gerdina - 2013. 10. 19. 10:57

röviden-tömören: Tudok én mindent, ezt is ugyanazzal az álokkal magyarázta be magának, amivel minden mást. Jane apja azt mondta neki a bárban, hogy soha ne mondjon le a családjáról, szóval nem mondott le. De valakit megmenteni a másik életének az árán? Ilyen nincs, ezt nem lehet elfogadni vagy felmenteni. Amikor először láttam a jelenetet, nálam az volt az a pont ahol azt mondtam, hogy innen nincs visszaút, ez az ember végleg megromlott. Még akkor is, ha nem lehet ezt így lesarkítani.
Akármi jött utána, nálam ez a jelenet ütötte a legnagyobbat és nagyon furcsa látnom, hogy az emberek mentegetik Waltot. Egy dolog, hogy valaki megzsarol, hogy drogozik, hogy rossz hatással van valakire, akivel törődsz… de hagyni megfulladni a hányásában? Nem így működik az élet, a szememben nincs jó ok, amiért nem próbált segíteni.

kissbence09 - 2013. 10. 19. 14:57

Bár a végefelé nagyon nem értettem Waltert. Az egész családja utálta, mindenki üldözte – mi állt az útjába, hogy lemészároljon mindenkit? Skyler halálát vártam már nagyon, esetleg Juniorét is.
A befejezés: Skyler a végén megöli Hollyt -> Junior élete végéig utálja + nincs apja.
B befejezés: Skyler magát öli meg. Kicsit kevésbé nagy szenvedés Juniornak.
Inkább az A-t választottam volna, de kiegyeztem vonla a B-vel is, erre egyik sem lett. :D Ilyen az én szerencsém.

gabika72 - 2013. 10. 20. 03:38

Miért ölte volna meg Hollyt Skyler??? Értem én hogy hozzászólást kell generálni de valami logikát csempésszünk már bele a hozzászólásba…

kissbence09 - 2013. 10. 20. 12:13

Az indíték nekem teljesen mindegy. A lényeg az lett volna, hogy a Skyler-Junior páros ne sétáljon el vidáman.

gabika72 - 2013. 10. 20. 14:14

“A lényeg az lett volna, hogy a Skyler-Junior páros ne sétáljon el vidáman.”

Értem.Tehát azzal a tudattal leélni az életet: az apád egy utolsó bűnöző akit az egész ország keres aztán egy rakat gazfickó mellett találják agyonlőve.Nos tehát ezzel a tudattal vidáman el lehet sétálni.Igazad van.

m minnifield - 2013. 10. 21. 16:56

persze, akár az ufók is elvihették volna őket, és akkor tényleg lenne miről beszélni, ráadásul spinoffban is gondolkodhatnánk.

röviden-tömören - 2013. 10. 21. 16:57

Gerdina, nem arról van szó, hogy ne látnánk miért ütött a jelenet, csak Walt nem ekkor lett menthetetlenül, visszafordíthatatlanul rossz. elég ellentmondásos volt az a megnemmentés, de ha arról lenne szó, hogy egy idegen, családtagodra, családi kapcsolatokra rossz hatással levő személyt kellene megmentened, ráadásul lemondva azzal a családtagodról – kit választanál? erre az érzésre apelláltak finoman, nem túlzóan, de látványosan.

Walt nem innentől lett rossz. (szerintem onnantól amikor már tényleg elhitte, hogy ő Jesse James.) végigvittek minket rajta keresztül a halál egyes állomásain – különösen a tagadás és a beletörődés volt látványos. a végén pedig megváltoztathatatlanul, de jobb emberként halt meg, mint amilyen közben volt. (ha nem halt volna meg sehogy, akkor mi lett volna belőle.)

Jónás - 2013. 10. 21. 21:35

egyetértek azzal, hogy Jane halála az egész sorozat egyik legerősebb jelenete volt és – annak ellenére, hogy teljesen egyértelmű, hogy mindezt Jesse-ért tette, mert tudta, hogy egy ilyen “pofon” nélkül bele fog dögleni a heroinba – nem gondolom, hogy megbocsátható lenne egy ilyen tett. viszont pont a fentiek miatt sztem Walt csak a negyedik évad végén lépte át azt a képzeletbeli határt Brock megmérgezésével. Addig – ha a fenti kétes Jane “kalandtól” eltekintve – csak olyan söpredéket (Tuco, a két drogdíler, Gus) nyírt ki, akikért inkább dicséretet érdemelt volna. persze morálisan ez egy hosszú folyamat volt, ami már sokkal korábban elkezdődött, de Brock megmérgezésétől kezdve lett védhetetlen és kontrolálhatatlan Walt viselkedése.

m minnifield - 2013. 10. 27. 21:28
kawo - 2013. 10. 29. 16:12

nekem Walter White a mondernkori Kőmíves Kelemen. persze nem tökéletes a párhuzam, a BB története és karakterei egy hangyányit kidolgozottabbak, de a szerkezet hasonlít: évadról évadra folytonos újrakezdés, sziszifuszi munka eredmény nélkül; és a végén sokkal nagyobb áldozatot kellett hozni a cél elérése érdekében, mint ahogy azt a főhős gondolta volna. a vár megépült, de ezért valami fontosnak veszni kellett.

nagyon tetszett a sorozatban a -pláne a végére jellemző- antik tragédiai motívum: mindenki menthetetlenül rohant a vesztébe, magát sodorva egyre mélyebbre. és a bomlásnak induló asszonyi elmék – csodás! és ha innen nézem a történetet, akkor Hank volt lehető legkisebb áldozat, hiszen neki nagyon benne volt a pakliban ez a sors, Walter nélkül is. Hank halála kulcsfontosságú volt a végjáték szempontjából -észhez térítette és végre menekülésre is kényszerítette Waltert-, és így hozzá is járult a happy endhez. mert szerintem is ez az volt, Walt végső nagy műve, a nagy mészárlás, amire ugyanúgy büszke volt, mint minden korábbi agyafúrt húzásaira. arról nem is beszélve, hogy a többi szálat is sikerült elvarrnia.

az utolsó részből nekem úgy tűnt, hogy Skyler az igazi vesztes ebben a történetben: egyrészt élete végéig fogja hordozni Walt tetteinek minden bélyegét; megveti a családja, a közeli-távoli rokonok, ismerősök; és -valószínűleg ez a legrosszabb- mindez alatt még az önvád is mardossa, hiszen ahogy Junior is megmondta neki, hogy ő legalább olyan rossz volt, mint Walt. csak ő egy percét nem élvezte ennek az egésznek. ő azelőtt erkölcsileg mindig is kitüntette magát a többiekkel szemben -akár ok nélkül vagy igazságtalanul-, de most lezuhant a saját maga építette piedesztálról… nem tudom megmondani, hogy pontosan, de nekem az ő karaktere, az ő sorsa a legizgalmasabb. valahogy ő az Erős Nő kritikája. ő az az erős, vastagtörzsű fa, amit kicsavar és kettétör az erős szél, míg a nádszál a legnagyobb szélvihart is túléli, mert képes hajlani a széllel. de pont emiatt lett valóságos az ő karaktere.

és még ezer meg ezer szál, amit elemezgetni lehetne… nekem ezért tetszett a BB.

dorzdomigron - 2013. 11. 08. 22:46

Egyik legunalmasabb, legátlagosabb sorozat volt amit valaha láttam, ha nincs az 5. évad akkor 10/3 így 10/6. Nem kérek olyan replikákat hogy minek nézem ha nem tetszik, pont azért néztem meg mert minden barátom minden fórumozó mindenki az ég világon azt állította hogy ez a leg, a top, a max. Logikátlan történések, értelmetlen döntések sorozata és ami a legzavaróbb vagy legroszzabb az egészben, hogy nincs EGYETLEN figura sem az egész történetben akivel lehetne azonosulni, egy darab sincs. Skyler meg Junior ki a faszt érdekelnek csak idegesitő mellékszereplők voltak, hol érdekel mi lett velük? Jesse egy 0 IQ-ju bűnöző akin már a 2. évadban a valóéletben rég elástak volna a sivatagba (Walter mellé), Hankel még lehetett volna menni erre kicsinálják. HÚÚÚ de jó lett tőle a sorozat, hogy az uccsó részre már kinek drukkoljak? Walternak??? Nyilván nem már az első évad után tudta mindenki hogy meghal hisz ez amerikai sorozat, nincs olyan hogy a gonosz megkapja végső jutalmát, és ő gonosz volt és számító és kegyetlen. Még a Trónok harcába is jobb fejek a gonosz karakterek mint ez a szociopata aki még a legeslegutolsó pillanatokban is végighazudta az egészet… A többi szereplőről kár szót vesztegetni. Hogy mi tetszett mi volt az amiért mégis néztem: a színészi játék, az 10/10. Rég láttam ilyet (sorozatban) le a kalappal, de ettől még nem lesz jó az összkép, az hogy két repülőt egymásnak vezet egy idióta depressziós fasz na gratulálok…még csak érdemi lényege sem volt a sorozatra nézve, és még tudnék írni, de nem teszem azért van a fórum hogy kiírd magadból amit érzel hát ezt nyújotta nekem a sorozat. Köszi a figyelmet, és bocs hogy hosszú voltam.

Marcipáncica - 2013. 11. 22. 11:28

Kérdeztem itt korábban hogy érdemes-e újra nekifutnom, hogyha az első évad elején már egyszer feladtam. Bíztattatok, és ezért belekezdtem újra.
Jelentem. Végignéztem az egészet, és egyenlőre nem jutok szóhoz. Magasan átvette a vezetést nálam ez a sorozat minden téren. Szinte nincs is kedvem most mást nézni, pedig van most Walking dead, és a nagy várós kedvencem a Banshee is közeleg… :))
Köszönöm mindenkinek, mert ha Ti nem vagytok, akkor lemaradok erről az élményről az biztos!

Basil - 2013. 11. 25. 09:38

Tegnap este értem a végére. Az utolsó nyolc részt először egyben akartam végignézni, de hatalmas önuralommal rávettem magam, hogy napi két részt nézzek csak, hogy tovább tartson.
A legnagyobb sori, amit valaha láttam! Én eddig ezt a 24-re mondtam, de az tele volt meseszerű dolgokkal, de szimplán a szórakoztatás tekintetében topon volt nálam. Most a BB lépett a helyébe, mert annyira életszagú volt! Persze lehetne azon vitatkozni, hogy tényleg: egy kémiatanár neki áll és végigcsapatja a környezetét, meg kinyír egy csomó embert??? És igen, mindig vannak ilyen emberek, most is közöttünk, de nincs az a dolog, ami előhozza a másik, rejtett énjüket. Ez WW esetében a tüdőrák, és mikor megtudja, onnantól kezdve nincs megállás!
Hank halálakor kiakadtam, már a földet kaparták rá, de még mindig reménykedtem, hogy ez nem lehet, most tér magához, most jön a felmentő sereg… De nem jött. Szerettem volna, ha úgy alakítják, hogy azzal lesz vége, hogy Hank teszi a bilincset WW kezére. Az a kép még mindig a képernyővédőm, mikor a könyvvel a kezében felnéz, az az arc, a megvilágosodás, áhh… zseniális! Mikor elindult a klotyóra, tudtam, éreztem, hogy most valamit talál…
A valaha készült egyik legizgalmasabb sorozatrész pedig a vonatos, amikor Todd még mindig tököl a vonaton, hangosan kiabáltam, hogy ugorj már basszus…, és után a vége, hát percekig csak bámultam magam elé…
Sok-sok emlékezetes rész, rengeteg izgalmas, megrázó jelenet, zseniális színészi játék, hangosan röhögős, és torokszorító pillanat: ez mind-mind a Breaking Bad!
Nem nagyon értem, hogy sokan írják, az első évad gyengécske volna? Engem az első pillanattól megfogott, én daráltam végig, de mire feleszméltem, már a harmadik közepén jártam. És igen a legyes rész –szerintem – f@szság, úgy ahogy van, már csak azért is mert van aki nem függő, és emiatt kaszálja ezt a leg-leg sorit!
A negyedik évad első fele ami nekem talán nem jött be annyira, de aztán végig hihetetlen magas színvonalú lett!
Nagyon fog hiányozni a napi adag, húú, most valami pótlék után kell néznem, talán egy kis Blue Sky?

mateo130 - 2013. 11. 30. 13:54

Elég nehéz bármit is mondani erre. Most fejeztem be és kb végig egy helyben ugyanabban a pózban ültem. Tudtam, hogy VÉGE lesz…
Mondjuk nekem igazából AZ a rész befejezte a sorozatot. Walt-nak leesett hogy mivé vált és szembesült önmagával. Végül mégis nyugodtan fekszik, mert azt csinálta amit szeretett és ezért beáldozott mindent.
A karakter fejlődése egyszerűen parádés mégis annyira egyszerű.
Furcsa hogy nincs több annyira jó produkció, mint ez. Rengetek sorozatot nézek de ez után igazából elég nehéz bármit is erősnek értékelni. Volt benne minden ami kell, elképesztően humoros és Hiteles mellékszálak tették néha szórakoztatóvá aztán persze mindig visszakerültünk a mederbe és sodródtunk az elkerülhetetlen felé.
Egyszerűen tökéletes volt a keverék, hogy frappánsan zárjam :D
Ha valami akkor ez tuti a polcon fog végezni és mindenkivel meg fogom nézetni!!!!!!!!!!!!

gab - 2013. 12. 07. 19:14

Már mindent elmondtatok róla, de én is hozzáteszem, hogy nálam is 10/10, a legjobb sorozat hosszú idő óta. Talán nem is sorozat, hanem egy hosszú mozifilm. A 4.-5. évad, főleg az utóbbi olyan volt, hogy minden rész után azt mondtam, ezt nem hiszem el! November óta kezdtem el, és most fejeztem be, egyre nagyobb lelkesedéssel nézve.

Annyi rétege és mondanivalója/elgondolkodni valója van, amit még nem láttam sorozatban. Kicsit a Steve Jobs híres stanfordi beszéde jutott eszembe az alapkonfliktusról: a halál árnyékában minden átértékelődik, nem is tudjuk, kik vagyunk, amíg valami igazán nagy trauma nem ér, ami elől nem menekülhetünk el. Mi mind egyéniségek Walter Whiteok vagyunk valahol, csak nem tudunk róla.

Utoljára a Wire tetszett ennyire, meg más műfajban a House of Cards és a Boss. Talán a Sopranos lesz a következő, amit megpróbálok, amit itt a szakértők dícsértek.

A Junip – Line of Fire meg milyen jó szám!

Dév - 2013. 12. 08. 21:18

Nagyon jó kritika, én magam is egyet értek. Gus tényleg a legjobb gonosz volt, viszont azért a végén Jack bácsi se volt semmi a csapatával:) Így tovább! Üdv

Andrif - 2014. 01. 04. 17:12

A Drót óta a legjobb dráma kategóriában, valószínűleg az is ösztönözte. Drótban inkább a téma vitte a sorozatot, BB-ben a karakterek, mindkettő pofátlanul egyedülálló. Grat az írásért.

Levike - 2014. 01. 06. 10:48

Sziasztok !

Én ősszel kezdtem a sorozatot és tegnap néztem meg a záróepizódot.
Összességében mondhatom, hogy ilyen élményt mint ez a sorozat, nekem film talán még nem adott, vagy ha igen, akkor is nagyon ritkán. Most ez a legfrissebb és eléggé boldogtalan vagyok, hogy máris vége.
Ilyen mély és szuggesztív előadást mint amit itt kaptunk a színészektől, és az egész stábtól, ritkán látni.
Törvényszerű volt, hogy Waltnak meg kellett halnia, én mégis egy kicsit megkönnyeztem, mert nem a saját egójától elszállt gyilkosként, hanem emberként halt meg. Olyan emberként, akivel kegyetlen volt a sors, aki megpróbált egy kicsit kapálózni és olyanokat élt át, mint kevesen és természetesen mindeközben változott, hol jó, hol rossz irányba, de legbelül azért Walt maradt, és nem hiszem, hogy rosszat akart volna bármikor is, csak elragadták az események.
Többek között ez is megfogott engem ebben a sorozatban, ahogy a karakterek változtak, de nem logikátlanul, össze-vissza, hatásvadász módjára, hanem egy kerek történet részeként.
Komolyan mondom, 5-6 részenként mást akartam agyoncsapni. Az elején Hanket, aki egy nagyszájú primkó tahó volt, akire Junior jobban felnézett, mint a saját apjára, később Jesse-t, mert az ő hebehurgyasága nélkül bizony ez egy szépen működő kapcsolat lett volna előbb ő és Walt, később a Fring féle csapat között. Walt nagyon sok mindent megtett érte és ezek az események keverték egyre nagyobb slamasztikába amikből csak egyre kegyetlenebbül tudott kijönni. Érdekes módon ezzel párhuzamosan Jesse karaktere pedig folyamatosan megtisztult. És ez csak pár dolog a sok közül amik miatt más volt ez a sorozat, mint a többi. A színészek zsenialitása, a szerethetően gyűlölhető karakterek, a fényképezés, a történetek.
Mit mondhatnék így a végére….
Köszönöm szépen.

DarylD - 2014. 02. 01. 17:32

Most daráltam le az egészet pár hét alatt a pozitív kritikák miatt, és hát…na, ez valami ***** jó volt. Ahogy Walt lassan szerencsétlen kémiatanárból drogbáró lesz…öröm volt nézni minden pillanatát. Nem mondom, hogy a legjobb, mert nem bírnék legjobb sorozatot választani, de top5-ben bérelt helye van. Minden stimmelt benne, olyan egész volt a sorozat, a végén úgy éreztem, hogy ez így volt jó, így kellett történnie.
A karaktereket nagyon eltalálták, engem csak Skyler idegesített a folytonos rinyálással, már az elején Lori jutott eszembe róla a TWD-ből. Olyan erős drámát láthattunk a sorozatban, amit előtte nem nagyon tapasztaltam még. Nagyon erős volt a finálé, de a kedvenc pillanatom akkor is a “Say my name-jelenet”. Aztán a befejezés…Walt tulajdonképpen irigylésre méltó halált halt…leszámolt ellenségeivel, aztán szeretett kémiája körében végső nyugalomra lelt. Nem szenvedett sokat, nem kellett megvárnia, hogy a tüdőrák végezzen vele lassú és fájdalmas halállal. Nem tudom, csak nekem tűnt fel a hasonlóság a BB és Lost finálé között? A főszereplő megmenti szeretteit a gonosztól, aztán nyugodt szívvel hal meg, tudván, hogy elvégezte feladatát. Még a halált okozó seb is hasonló helyen volt…
És a zene…az egész sorozat alatt nagyon el volt találva, de a legutolsót mintha a sorozatnak találták volna ki. Guess i’ve got what is deserved….:D
Számomra a legnagyobb kérdés Jesse maradt a végére, vajon mi lesz vele, hogy folytatódik az élete. Lehet, pont az a lényeg, hogy nekünk kell kitalálni. Az én verziómban örökbe fogadja Brockot, és elmegy minél messzebbre erről az átkozott helyről, ami oly sok fájdalmat okozott neki. De lehet túl optimista vagyok.

Good-bye Heisenberg!

ldavid - 2014. 02. 19. 22:40

az utolsó évadról készült dokuban elég nehéz végignézni a búcsúkat :(
zseniális volt itt mindenki

Nóri - 2014. 03. 18. 21:31

Sziasztok! A Breaking Bad az egyik legjobb sorozat, amit valaha láttam, és ez nagyon inspirált ezért készítettem róla egy rajzot. Ezt a rajzot beküldtem egy pályázatra és szeretnélek titeket kérni, hogy akinek tetszik a rajzom szavazzon!! :) Köszönöm nektek! Itt a link:

Nóri - 2014. 03. 18. 21:32

palyazat.uni-ball.hu/kepek/81

geheja - 2014. 05. 06. 15:40

Még jó, hogy ezt nem olvastam el, mielőtt megnéztem, mert óriásit csalódtam volna. Így viszont azt érzem, nagyon fel van hypolva.

geheja - 2014. 05. 06. 15:43

Andrif,

A Drótban ami kulcsszerep volt, az a realitás. ezt én ebben a sorozatban hiányoltam. Persze a Dróthoz nem is érhet fel, szerintem semelyik sorozat, tehát nem fair azzal hasonlítgatni. Nem volt ez rossz, de meg sem maradt bennem.

Neo - 2014. 06. 06. 17:49

Én azért hiányoltam egy kis jelenete, hogy pár év múlva Gecsernék át hozzák azt a valag pénzt.
és mi lett a többi hordóval?
Jesse hová ment?
Mi lett Skylerel?
Tisztára össze volt roppanva idegileg, én csak a dili házat tudnám neki el képzeni folytatásnak.
Vagy ha túl tette magát akkor hogy?

FLC - 2014. 06. 18. 21:37

Az évadról/kritikáról most nem írnék bővebben, fentebb már leírta mindenki mennyire királyság, hasonlókat tudnék mondani.
Viszont nem tudom, más is észrevette-e, vagy más hogy gondolja. a 5/14. részben mikor W görgeti a hordót (mint egy ganajtúró bogár az élete művét, 21. percnél ott egy nadrág szerű valami, szerintem az Walt s1e1 részben elhagyott nadrágja.

Snoopyzit30 - 2014. 09. 10. 19:56

Az Emmy díjátadót kaptam el a tévében valamelyik nap az HBO-n és ott láttam Bryan Crinston köszönőbeszédét, ami nagyon szimpatikus volt. Már korábban is hallottam erről a sorozatról, de valahogy nem volt időm, meg sok más sorozatot néztem, gondoltam, majd ha vége lesz az egésznek, akkor belenézek. Szeretek darálva nézni sorozatokat, így belevágtam. Időm is volt, így 6 nap alatt néztem meg a teljes 5 évadot, ami ha jól tudom 47 órányi anyag. Nos, hát tényleg megérte rá várni, mert így egyben óriási élmény volt.

Nekem már az első évad is tetszett, de tény, hogy a többi évadhoz képest az csak alapozásnak volt tekinthető.

Amit szerettem benne, hogy a komorsága ellenére voltak vicces pillanatai: pl. az elején a fürdőkád savazása és a plafon leszakadása, aztán ahogy Walt nem vitte vissza a fiának vett kocsit, hanem szórakozott vele majd felgyújtotta, aztán Ted szőnyeges elcsúszása, aztán amikor Jesse unatkozott a laborban és a székkel gurigázott meg felfújta a ruháját stb. Huell a pénzhalmom tetején, aztán Saul brainstormingjai felejthetetlenek voltak. Ez az egy karakter volt, akinek a magyar szinkronhangja jobb, mint az eredeti.

Ami tök hülyeség volt az a legyes rész (bocsi), aztán a repülőgép katasztrófája szintén idegesítő volt.

A karakter, akit utáltam Marie volt, le a kalappal a színésznő előtt, hogy ennyire jól játszotta. A csengetős fickó (Tio Salamanca) karaktere viszont el volt találva.
Sokan Skyler-t kritizálták, de ő a partner-bűntárs-áldozat szerepét is remekül hozta.

Ami számomra ’húb@zdmeg’ pillanat volt az a Hankéknek küldött videóüzenet, aztán amikor Gus kijön a szobából miután felrobbantották és még nem látni az arcát, aztán a vonatrablásnál a gyerek lelövése. Nagy pillanat volt még számomra, amikor a náci csávónak könyörög Walt, hogy ne ölje meg a sógorát, erre Hank ránéz Waltra és valami ilyesmit mond, hogy: „Te vagy a legokosabb fickó, akivel valaha is találkoztam. És túl hülye vagy ahhoz, hogy belásd, hogy a fazon már tíz perce elhatározta magát.”

Ezen túl minden pillanatot, amikor Waltnak és Jessenek közös jelenete volt imádtam, főleg eleinte a közös főzéseket. Ami megváltozott bennem a sorozat hatására, hogy a ’cook’ mint ilyen angol szóról már sosem az ételek főzése fog eszembe jutni először :-P

Kamerahasználat profi volt és a pillanatok, amiket azelőtt mutattak még mielőtt érthettük volna a történéseket, zseniális ötlet volt.
Örülök, hogy volt ez a sorozat. Minden pillanatára jó szívvel gondolok majd vissza. Még sokszor megnézős lesz!
Legnagyobb duma akkor is ’I am not in danger. I am the danger.’ Amazing…
10/10

Kirby - 2014. 09. 24. 00:15

Most fejeztem be másodszorra, zseniális sorozat, kitűnő színészekkel, történettel, operatőri munkával.
Legszívesebben most azonnal elkezdeném harmadjára… :-P
Kedvenc jeleneteim(idézeteim): “Stay out of my territory” és “I’m not in danger, i’m the danger”. Biztos volt még pár, de most ez jut eszembe.
10/10

mate - 2018. 09. 26. 16:13

Sziasztok! A sorozatokat bújva találtam rá erre, és mindenhol csak azt láttam, hogy mindenki mennyire isteníti ezt a sorozatot, mennyi díjat zsebelt be mekkora epic sorozat, a világ legjobba stb..

Így hát vettem a bátorságot, és gondoltam adok neki egy esélyt, mert miért ne… ígéretesnek tűnt… bár én sose adok más véleményére…nemvolt jobb dolgom, így megnéztem.

A véleményem a sorozatról az, hogy bár nekem sosem lesz a kedvencem, és sosem fogom isteníteni, ez a műfaj a dráma nem áll hozzám eléggé közel, de teljesen rendben volt, tetszett, a karakterek szimpatikusak voltak, és igen, a vége az tényleg fasza volt.

Pontozásom: nekem mint drámai sorozat sosem lesz a kedvenceim között, szerintem ennél vannak sokkalta jobb sorozatok is, izgalmasabbak, legalábbis az én számomra, nekem ez a sorozat egy átlagos kellemes időtöltésnek megfelelő volt. 7,5/10

Bauer07 - 2018. 11. 21. 20:54

Most végeztem ismét a darával. Ennyi év után sincs ennél jobb sori és gyanítom nem is nagyon lesz. Így pár évad BCS után még érdekesebb volt.

Gabriella - 2018. 12. 17. 13:33

10 évvel ezelőtt kezdődött ez a sori, 5 évvel ezelőtt fejeződött be. Nekem tegnap este sikerült meglesnem a finálét!

Ez a sorozat sokszor szembejött velem az évek során, de nem éreztem azt, hogy nekem találták volna ki. Tévedtem!
Az utolsó 2,5 évadra lettem igazi rajongó. A pilot-ot még pár éve megnézve nem értettem miért van mögötte ekkora rajongótábor és hype. Egyszerűen nem tetszett! Bryan Cranston viszont nagyon szimpatikus színész, így adtam még egy esélyt ennek a sorozatnak és milyen jól tettem! A listámon szereplő Sons of Anarchy fölé emelkedett, ami bevállalta a fasza befejezést a karaktereinek és ugyan ilyen WOW érzéssel zárult…

Negatívum:
1. A szinkron, amit nem részleteznék… 99% ban utálom a magyar szinkront, de nem találtam feliratos verziót sajnos. Itt pedig kifejezetten elviselhetetlen volt a szinkronszínészek munkája, főleg az első 2 évadban. Botrányos!

2. A tipikus „idegesítő” cselekedetek, személyiségjegyek miatt néha nehezen lendültem át jeleneteken, de el kell fogadni, hogy egy drogos, az drogos, egy kémiatanárból drogbáróvá váló egyén pedig óvatlan és néha elég hülye is (pl. saját név használata az „alvilágban”, kb. mindenki tudta hol lakik a családja, a folyamatos, de már átlátszó hazudozás extrém sztorik kitalálásával, magyarázkodás)

Pozitívum:
A történetnek nagyon szép íve volt és sokan írják, hogy a sorozatnak a csúcson lett vége. Szerintem ott hagyták abba, ahol kell! Ha tovább csűrik-csavarják, akkor unalmassá és idegesítővé válik a karakterek kapcsolata és a sztoriban sem lehetett volna jobb „gonoszt” alkotni Gus Fring-nél.
Walter White számomra nem volt A gonosz megtestesítője (ez a kategória a Trónok harca Joffrey-Ramsayet, Kártyavár-Frank Underwoodot illeti meg). Walter White nem az a kemény fickó, a tetteinek egy része „szükségszerű” rossz volt vagy sodródott a történésekkel és azonnali dühből cselekedett, de eredendően nem rossz fazon. Szerintem nincs olyan ember, akit a halál szinte biztos tudata nem fordítana ki önmagából valamilyen szinten…
Ami valóban undorító volt a karakterben, ahogy a családját és Jesse-t manipulálta hazugságok sorozatával vagy, ahogy elrendelte a gyilkosságokat lelkiismeret furdalás nélkül. Voltak kemény beszólásai, de ezeknek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Nem egy Tucó Salamanca, aki puszta kézzel veri halálra, akár a saját emberét is egy félreértelmezett szóért! Ő az a fickó, aki akárki lehetne… egy tisztes családapa és kémiatanár, aki végül rossz döntéseket hoz és élvezi az ezzel járó figyelmet, hatalmat!

A történet csúcspontja és egyben legjobb része az 5. évad 14. része volt számomra, de az egész 5 évad fantasztikusra sikeredett!

A drámai szál erős volt, de a humort is alkalmazta és bizonyos jeleneteknél fetrengtem a nevetéstől:
1. Alsógatyás főzés
2. 1 évad 2. rész kádas jelenet
3. lakókocsival lerobbanás a sivatag közepén és MacGayveres problémamegoldás
4. Jesse hülyegyerek féle beszólásai, megjegyzései
5. Walt szerencsétlenkedése (ház tatarozás, mikor kizárták a lakásból, benzin szag eltüntetés stb.)
6. Ted Beneke szőnyegben való elesése
7. Saul Goodman agymenései
8. Mike Ehrmantraut nézése…no comment

Nagyon fog hiányozni ez a sorozat! Nagyon! :)

Scat - 2021. 02. 17. 18:37

9-10 éve kezdtem el a sorozatot és most hétfőn fejeztem be. Azt hiszem ez tartott eddig a legtovább.

Az ötödik évad feléig premierben láttam, aztán tavaly kezdtem el folytatni a maradékot. Klassz kis utazás volt, elégedett vagyok a végével, úgy érzem, mindenki azt kapta, ami szerintem is járt neki.

Waltról nekem már az eleje óta világos volt, vagyis inkább úgy gondoltam, hogy csak magáért teszi. Klassz érzés ám a hatalom, ha úgy érzi az ember, hogy a saját sorsának a kovácsa, nem pedig csak sodródik. Walt életútja pedig erről szólt. Élveztem látni.

Hozzáteszem, az első két évadot nagyon untam, fogalmam sincs, miért folytattam mégis, mert emlékszem, anno pocséknak, lassúnak, rémesen vontatottnak éreztem. A legyes rész pedig ennek volt a csúcsa, számomra értelmetlen, időhúzó marhaság volt. Szerencsére csak egy ilyet készítettek.

A karakterek frankók voltak, Skylert és Mariet én is egy kanálvízben folytottam volna meg, olyan idegesítőek voltak. Hanket bírtam a tahó, “ki ha én nem” stílusa ellenére is.
Gus jó gonosz volt, ráadásul nagyon jó kis eszmefuttatásokat is mondott az életről, jó volt hallgatni. Elgondolkodtattak.

Mike is nagyon rendben volt, Saul olyan amilyen, de működött, Jesse pedig váó. Nem is az, hogy olyan szimpi lett volna, de jó ellenpólusa volt Waltnak arra, hogy lássuk, milyen a céltalan sodródás olyasvalaki mellett, aki egy célért küzd folyamatosan. És, hogy az ilyen emberek milyen hatással tudnak lenni az előbbiekre.

Klassz volt, szegényebb lennék, ha nem láttam volna a sorozatot. Az évadzáró kritika pedig nagyszerű, élmény volt olvasni!

interstate76 - 2023. 01. 10. 09:07

Érdekes, hogy akiket olvastam, azok kivétel nélkül a sorozat elejét szidják és végét istenítik. Nekem azóta lett túl komoly, mióta Walt hagyta meghalni Jessie nőjét. Tetszett komoly, drámai sorozatként is, félre ne értsen senki, de az elejét, a kémia tanár komikus bénázásait jobban élveztem, pedig azok is egy komoly tragédia (halálos betegség diagnózisa) árnyékában zajlottak.

Szóval gigantikus sorozat volt, de sajnáltam az ívet, amit az íróktól kapott. Tudom, hogy szenzációsan megírt és eljátszott a sztori, ami csak így válhatott klasszikussá, de akkor is.

winnie - 2023. 01. 10. 11:11

aki szidta, az jó eséllyel sosem jutott el a végéig, mert hamar kiszállt belőle, de ahogy nézem a régi írásainkat, nagyon sokat szerették és istenítették a sorozatot.

és a Better Call Saul lehet, hogy még jobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz