login |

Broen: kezdett a 2. évad

2013. 09. 30. 18:40 - Írta: Desmond Wallace

38 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Az amerikai premierhegyek közepette érkezett egy kis európai gyöngyszem is, hiszen elindult a svéd-dán krimisorozat, a Broen (Bron) második évadja – és milyen jó epizóddal! 13 hónap telt el az évadzáró óta, és most újra egy olyan esemény történik az Öresund hídon (most inkább alatta), ami összehozza a két – előző évad során megkedvelt – nyomozót.

Most már ismerjük őket, így az íróknak is kevesebb időt kellett tölteniük a bemutatásukkal. Az elmúlt finálé hatása azonban még most is érződik a karaktereket. Ha a The Killing a jelenkor egyik legjobb krimije, akkor a Broen/Bron szorosan ott van a nyomában.

Ahogy azt már az első évadban megszokhattuk, most sem csak egy új történetszál indul útjára. Több új karakter is kapunk, akik előbb-utóbb majd kapcsolódni fognak a nyomozáshoz, melyet ezúttal nem két félbevágott hulla indít be, hanem egy hajó, mely nekimegy a Dániát Svédországgal összekötő hídnak.

Egy olyan hajó, amelynek nincs legénysége, de találnak rajta néhány megláncolt, eszméletlen fiatalt, akikről aztán kiderül, hogy… Mindjárt befejezem a mondatot, csak előtte jelzem, hogy innentől kezdve már spoileres a mondandóm.

Tehát: a fiatalokról kiderül, hogy valaki tüdőpestissel fertőzte meg őket. Ez lesz a történet főszála.

Saga továbbra is hozza a formáját, bár az ő élete is változott egy kissé az utóbbi hónapokban. Martin viszont elveszítette a fiát, és ezt a csapást még mindig nem heverte ki teljesen, így kérdéses, hogy mennyire lesz majd beszámítható a nyomozás során. Az biztos, hogy rendkívül boldog, hogy ismét Saga lesz a társa, de a családjával még nem találja a közös hangot, az évadnyitóban pedig volt egy őrült húzása is, ami ugyan bejött, de lehetnek kiszámíthatatlan lépései a folytatásban.

Az évadnyitó csont nélkül bejött, 8/10 jár a kezdésre. A hangulat pont olyan, mint az első évadban. Szürke, hideg és lehangoló képsorok váltogatják egymást, miközben a karakterek se repdesnek a boldogságtól.

Az első szezon egyik hibája volt, hogy olykor belefutottunk egy-két üresjáratba, de most gördülékenyebbnek éreztem a kezdést, és merem remélni, hogy ez a szint lesz jellemző majd az egész évadra. Ja, és a főcím még mindig remek, az új képsorokkal még jobb a végeredmény.

38 hozzászólás Ne habozz!

buxen - 2013. 09. 30. 19:50

szerintem simán jobb mint a killing. bár az is nagyon jó!

a Kati néni - 2013. 09. 30. 20:07

buxenkém, kis drágám, egyet kell, hogy értsek, ez két paraszthajszállal jobb, mint a Killing! Nekem főleg azért, mert olyan feladványos-rejtvényes volt egy csöppet az első évad.

orla - 2013. 09. 30. 20:14

A főcímzene maradt?

Desmond Wallace - 2013. 09. 30. 20:33

orla: Maradt.

Mateus - 2013. 09. 30. 20:53

8/10. Remélem, hogy a többi rész is ilyen jó lesz.

A Forbrydelsen 2-3. évadáról lesz írás?

_Peter - 2013. 09. 30. 21:10

Telitalálat ennek a sorozatnak a hangulata, Saga szuper karakter.

winnie - 2013. 09. 30. 21:15

mateus: passz. nem tudok róla, hogy közülünk nézné valaki (pedig nagyon érdekelne…). hátha valaki vendég.

mondjuk eleve a forbrydelsenről sincs még írás, ami részünkről szegénységi bizonyítvány. de annyi minden tervbe van véve.

Mateus - 2013. 09. 30. 22:46

Ha lesz rá időm, akkor írok róla.

n4nom4n - 2013. 10. 01. 18:27

kedvenc ever!

Coraline - 2013. 10. 02. 21:28

Én csak azért adok 8/10-et, mert nem találtam hozzá rendes angol feliratot, úgyhogy kicsit nehezen csúszott. De amúgy rohadt jó volt, a nyomott hangulat, a szereplők új magánéleti fordulatai és a Martint érintő kétkedés nagyon jól megalapozta az egész évadot. És amikor először találkoznak Martin irodájában, az a mosoly, amit váltanak…

_Peter - 2013. 10. 04. 22:50

2. rész is klassz volt!

Saga Norén, Länskrim, Malmö
Saga Norén, Länskrim, Malmö
Saga Norén, Länskrim, Malmö
Saga Norén, Länskrim, Malmö
Saga Norén, Länskrim, Malmö
Saga Norén, Länskrim, Malmö

Nekem ez már olyan mint a Bond, James Bond.

szamoca - 2013. 10. 12. 14:07

Imádom. Ennyi. :)

Lálá - 2013. 10. 22. 15:20

Hm…eddig nagyon jó.
Egyébként szerintetek mennyire esélyes, hogy a bébiszitter mérgezi a kisfiút? Mert amikor ott voltak Sagaék, nagyon a pohár után kapott, amiből a lány inni akart (…és utána pontosan ugyanazt az italt töltötte neki is).

mtoma73 - 2013. 10. 28. 11:33

Ő lenne a 3 gyerekes “anya”? Mert az igaz, hogy 3 gyerekre kell vigyáznia.
Amúgy nagyon jó, tartja a színvonalat.

sanddio - 2013. 10. 29. 09:48

Mondjuk az, hogy 3 gyerekes anya az csak egy fedőnév, de nem kizárt, hogy van valami baj a kiscsajjal, bár én eddig nem gondoltam erre. Amikor az 5. rész végén Martin fia véreset pisilt én is egyből arra gondoltam, hogy megfertőzték valamivel. Lehet, hogy benne van a bébiszitter is, bár szerintem ha így is van nem ő a fő gonosz. Az szerintem a csávó aki mellműtétet ajándékozott az asszonynak.

zulu - 2013. 10. 29. 15:20

Kár hogy nincs poszt a sorozatról, eddig elég durva ez az évad. Egyáltalán nem csökkent a színvonal, sőt.. Nekem eddig nem esett le a 3 gyerekes anya, de most hogy írtátok, bizony nem kizárt.. Furának fura volt, most pedig már gyanús. Mellnagyobbításos férje pedig szerintem is az akciók miatt marad ki otthonról. Nem lepődnék meg ha lapáttal az ötödik hordó gazdáját lepték volna meg.

Sigismundus - 2013. 10. 29. 21:37

Aztaká, most néztem meg a 2×05öt nem semmi véget tudnak írni a részeknek.. Jó a sorozat, csak abban reménykedek, most idén nem valami személyes vérbosszút akarnak a társadalmi-környezettudatos terrorista akciók mögé rejteni az írók. Hiba lenne ugyanazt a kártyát kijátszani ebben az évadban is.

_Peter - 2013. 10. 30. 16:33

Most néztem meg a 6. részt, továbbra is remek, lassan már mindenki gyanús. Saga zseniális karakter, milyen szövege van már!

Diah - 2013. 10. 31. 10:05

Saga nagy kedvenc, viszi a hátán a sorozatot rendesen :)
Valószínűnek tartom, hogy a melles pasi, aki rálőtt a leszbi csajra, vagy lapáttal lenyomta az asszony feltételezett szeretőjét. Szerintem ő küldte neki az üzenetet is.
Én is örülnék, ha időnként lenne róla poszt vagy legalább oldalt a többi kiemelt sorozat kibeszélője között feltűntetnék. Jobban is pörögne, mert nem kellene folyton keresgélni.

_Peter - 2013. 11. 03. 14:55

OFF

A bezzegelés azért volt, mert az érv a kevés komment volt. Erre írtam két példát, ami szintén érdektelen, mégis kint van. Volt. :D
Jó a következetesség, persze lehet mások majd azért reklamálnak hova lett a TBBT link. :)
Megértem, hogy rengeteg sorozat fut és meg kell válogatni mi kerül és mi nem.

Nem az extra klikk+görgetés zavar, amíg megkeresem a Broen topikját. Az Európa is létezik, Anglia lecsap címkékkel meg szoktam találni a kevésbé ismert sorozatokat.

Nyilván magamból indulok ki, de szerintem sokan használják ajánlóként az oldalsávot, mit érdemes kipróbálni, mi a jó éppen. Gondolom abban egyetértünk nem feltétlenül a hsz szám határozza ezt meg, alig ismert (kommentelt) sorozat is lehet korrekt, minőségi darab. Amire érdemes felhívni kicsit a figyelmet. Illetve, hogy van élet a Showtime, HBO, AMC közismert nagyágyúin túl is. (persze ami gyenge, az gyenge nem azt mondom csak azért kéne nyomni valamit, mert réteg)

Például a Mentalista egy tv-ben is agyonreklámozott darab, a főszereplő fickó ott vigyorog a műsorújságokban. Ezért függetlenül van-e külön link vagy cikk még én is tudom létezik ez a sorozat, pedig soha egy részt nem láttam belőle, nem érdekel, nincs időm rá.

Viszont ha nincs a SJ és épp nem csípem el azokat a cikkeket, lehet sose látok ilyeneket: Utopia, Shetland, Broen mert egész egyszerűen nem is tudtam volna a létezésükről. Itt láttam ajánlóban, hogy a Viasat oldalán fent van az egész első évad.

Én ebből a szemszögből írtam, hogy “megérdemelné”, nyilván akkor sem lenne hirtelen száz komment, de talán többen megismerik és rákapnak. De ti tudjátok mit érdemes előtérbe helyezni, a ti oldalatok. Tyúk és tojás esete, előbb kitenni valamit és meglátni mennyire népszerű vagy fordítva.

ON

A Jens szálat nem vágom, miért jó ez Martinnak. Korábban azt hittem, a mérgezők valahogy kapcsolódnak Jens-hez és követelik a szabadon engedését. Túl nagy klisé lenne? De így meg olyan furcsa ahogy ott csevegnek, mintha Breiviket látogatná egy áldozatának hozzátartozója. Még Saga is megjegyezte, nem érti ezt az “önterápia” dolgot Martinnál.

Oliss - 2013. 11. 05. 07:00

Udv! Attol mert kevesen irnak meg lehet hogy sokan olvasnak bele. Szoval az ilyen rangsor nem lesz soha realis alap.

Minden info erdekel a dan, sved, norveg sorozatokrol ezert latogatok ide egy ideje. Sokszor jartam itt, olvasgattam de eloszor ma irok. Szoval ne csak a kommentek szamat tekintsetek mervadonak pls.

winnie - 2013. 11. 05. 08:36

oliss: igen, ez így van. de mire célzol ezzel? ha sokan olvasnak bele, akkor jó. akkor ezután is sokan fognak. nincs semmi gond.

ha a sok olvasó be is ír ezt-azt, akkor még ki is kerül oldalra, de így is lehet olvasni, hiszen ott van a többi kibeszélő mellett.

winnie - 2013. 11. 05. 08:40

peter: értem mit mondasz, de akkor ilyen alapon mindegyik sorozatnak oldalt lenne a helye. az azért van ott, hogy a legforgalmasabbakat könnyebben el lehessen érni. mindegyik sorozat megkapja az esélyt. nincs azzal semmi baj, ha nincs oldalt. lehet, hogy 1-2 év múlva odakerül, mert addigra még többen fedezik fel.

mondom, az egészhez annyi kell, hogy az ember kommenteljen (ahogy te meg is teszed) – mert akkor idővel valaki reagál és elkezdődik egy folyamat. vagy, hogy megjelenjen tovább írás róla. ezért is mondom mindenkinek, hogy egy sorozatot népszerűsíteni akarnak, akkor érdemes vendégírást küldeni. nem egy sorozat így lett benyomva a köztudatba. (mondjuk a broen azért így is elég ismert szerencsére.)

Brynden Rivers - 2013. 11. 06. 13:22

Kicsit lemaradtam a sorozattal, de most pótoltam.

Szerintem messze jobb mint bármi ami most ősszel az amerikai adókon megy, de nem lehet csak úgy két sitcom között megnézni, odafigyelést és belemerülést igényel.
De megéri.

@winnie: nyilván egy nagyobb erőbefektetést igénylő nem angol nyelvű drámasorozathoz kevesebben fognak kommentálni, mint a Vampire Diaries-hez vagy a POI-hoz.

Egyébként meg nem az a küldetése a sorozatjunkie-nak megismertessen új sorozatokat?
Én naponta olvasom az oldalt ezért vettem észre egy éve a Bron-t vagy idén a Wrong Mans-t, de kb. egy hétig vannak fönn az ilyen, különlegesebb sorozatokról szóló posztok, aztán eltűnnek a feledés homályában.

Kerüljön ki az oldalsávba a kibeszélő. Mert TOP3 őszi őszi sorozat.
Kerüljön ki az oldalsávba a kibeszélő. Mert nem angol nyelvű.
Kerüljön ki az oldalsávba a kibeszélő. Mert skandináv.
Kerüljön ki az oldalsávba a kibeszélő. Mert 2 remake van belőle.
Kerüljön ki az oldalsávba a kibeszélő. Mert Saga Norén.

Ha ezt ideírom még 10x az elég lesz? :)

u.i.: Őszintén kinek van ideje egy rendes vendégírást írnia?

_Peter - 2013. 11. 07. 18:07

7. rész

Jesszus a haldokló nő testvére de beteg.
Saga az anyósjelölttel és a szilikonmellek témával lol.

Lehet valamin átsiklottam, a gyilkos honnan tudta Laura él és melyik kórházban van? (talán végigjárta az összeset, hopp itt állnak zsaruk ez lesz az)

Brynden Rivers
Így vagyok mikor pl. a The Big Bang Theory a téma. Nem mintha ne lenne jó, de mindenki ismeri és mára eléggé elszappanosodott. Mondom az illetőnek, ha igazi kockahumort akar, nézze meg az IT Crowd-ot. Micsoda? Megnézi, sírva röhög, visszaír: és én erről eddig miért nem tudtam? :)

sanddio - 2013. 11. 11. 08:55

Peter
Azon én is gondolkodtam. Lehet, hogy van valami tégla, vagy valami ilyesmi. Na majd kiderül.

frodiradar - 2013. 11. 11. 11:52

lehet már tudni, h magyar csatornán mikor lesz látható a sorozat?köszi

CyClotroniC - 2013. 11. 11. 13:49

Jelentem én is felzárkóztam vele (na jó, a 2×07/08 majd csak ma jön, este), és túlzás nélkül a Top10 drámán között van a helye úgy általánosságban, annyira erős és stabil végig. Persze lehetne kötekedni néhány ponton, de vannak is benne kitalálható elemek, nagy részt logikus, és egyaránt erős a pörgős akcióban, a merengős, drámai mellékszálakon és nem elhanyagolható a Sagara épülő humora sem, aki mellesleg egyik kedvenc női sorozatkarakterem lett azonnal.

Amennyivel icipicit több volt nekem az első szezon, az a személyessége és a melankolikusabb mellékszálak jelenléte volt, ez most egy kicsit ügy-orientáltabb, helyenként kifejezetten a 24-re hasonlít, és annak jobb pillanataira. Mármint ott voltak olyan mellékszálak még a fénykorban, amiket elég szépen felépítettek, annak ellenére, hogy 2-3 rész alatt ki is irtottak onnan mindenkit, szóval amolyan átívelő krimi, de jól mehatározható checkpointokkal, ráadásul viszonylag jól kerüli a kliséket is.

A hangulat páratlan, a főcím is, a zene a végén, meg az alakítások és az írás. 8,5/10-es eddig nekem az összélmény, annyi hiányozna egy ennél is erősebb osztályzathoz, hogy egyszer úgy tudjon meglepni, hogy na basszus, erre aztán nem számítottam, pedig mennyire logikus, ha belegondolok. Csupán ez az érzés hiányzik nekem belőle egyelőre, de kétségtelenül igen különleges darab, és nem is tudok most hirtelen olyan darát mondani még az elmúlt X évből, ami így etette magát… 3-4 nap alatt fogyott el, de csak azért, mert nem volt több időm rá.

Na ennyit a rajongásról. Éljen a Broen!

VanillaSky - 2013. 11. 11. 23:59

Kibeszélőt nem olvastam. Még csak a második résznél tartok. Ebben az évadban hamar felfedték az elkövetőket, remélem a beleiknél fogva akasztják fel őket a szezon végére:)

Brynden Rivers - 2013. 11. 12. 01:31

Peter

Nekem úgy jött le hogy van tégla, de lehet benéztem valamit.

VanillaSky - 2013. 11. 12. 23:28

Na a 3. egyből ütött, persze rész közben kiderült, hogy bonyolultabb lesz mint képzeltem:)

Lálá - 2013. 11. 13. 10:01

Én sem igazán értettem az elrablósdit. Miért nem lőtte le Laurát is? Saga is mondta, hogy már 2 alkalommal simán kinyírta volna. Lehet akkor itt még lesz valami.
De tényleg kicsit olyan volt, mintha azt akarta volna a gyilkos, hogy visszakerüljön a zsarukhoz. (Vagy annyira hülye lenne? Azért nem hiszem. Na mindegy, kiderül.)

Saga pedig ebben az évadban szedett össze pár haragost. :D

Dee - 2013. 11. 14. 11:36

Laura apja tényleg ilyen butus vagy sumákol?
Nem lehet, hogy ő raboltatta el a lányát, hogy ne beszéljen a zsaruknak?
Az összes gyanúsítottamat eltűntették, letartóztatták stb… most már fogalmam sincs ki lehet a háttérben.
Akiről még el tudom képzelni, hogy mozgatja a szálakat, az a rákos nőci, vagy éppen a perverz tesójának is lehet valami célja.
Az, hogy nem lőtték le Laurát, lehet azért is, mert őt is az asztalra szánják egy helyes injekcióval.
Legalább is eddig ez volt a menetrend.

Lopez - 2013. 11. 25. 21:43

Sziasztok, lehet, hogy valami tilosat kérdeztem, azért törlődött a hozzászólásom? Forrást kerestem felirattal. Köszi!

cyborgwings - 2013. 11. 25. 21:48

csak a közvetlenül a kommentbox fölött szereplő szöveget kellett volna észrevenni. bemásolom ide neked, hogy jobban lásd:

felirat és letöltési linkért warezoldalakhoz fordulj

Lopez - 2013. 11. 25. 22:25

Valóban nem vettem észre, köszi. Sajnos csak svédeket találtam, a külön feliratok pedig egyikhez se passzolnak, ti meg mind mintha mégis sikerrel jártatok volna valahogy (vagy mindenki tud svédül). Nem tudtam, hogy törvénytelenek az ilyen fájlneveket tartalmazó hozzászólások a neten, bocsi.

VanillaSky - 2013. 11. 26. 23:43

Vége az évadnak. Remélem lesz külön kibeszélője, mert egy Mentalist fináléhoz képest ez tényleg ütött!

_Peter - 2013. 11. 27. 12:12

Lopez ha ez vigasztal, én partizánkodtam és írtam neked megoldást, csak azt is törölték. (jogosan persze)

Na akkor az évadzáróról: elég ütős volt Pernille halála és a Saga-Martin dolog. Azt hittem Rasmus hal meg, mert kompenzálni akarja a hibáit, szóval Pernille meglepettA történetről: Úgy vagyok ezzel a sorozattal, a hangulat és a két főszereplő olyan erős és annyira jól játszanak, hogy maga a történet szinte mellékes. Sorban gyilkosságok, mindig újabb és újabb emberre terelődött a gyanú, már követni is nehéz volt. És még a végső tettes után is behoztak egy másikat, akit meg se mutattak. Tehát a következő évad folytatódhat akár vele, nem kell új ügy. Ez nem tudom jó vagy sem, ez most nem volt teljesen kerek, mint az első évad. Érdekelt volna még Laura jobban vagy Saga titkai.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz