login |

Criminal Minds: kezdett a 9. évad – írta Sue

2013. 09. 30. 12:52 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Az elmúlt években ez volt az a sorozat (7. évad, 8. évad), aminek az évadnyitója után idiótának éreztem magam, mert még nézem, aztán menet közben mindig sikerült olyan epizódokat/gonoszokat produkálnia a Criminal Minds-nak, amik és akik miatt mégis maradtam.

Ennek fényében meglehetősen alacsony elvárásokkal és komoly félelmekkel (a dupla évadnyitó azt jelenti, hogy az elmúlt évek pocsék kezdése lesz a négyzeten???) ültem neki a 9. évad nyitányának. Aztán meglepődtem. Szóval ilyet is tudnak még írni? Az elvárásaimhoz képest kifejezetten pozitív csalódásnak bizonyult az első 40 perc – bár lássuk be, hogy ez azért annyira nem nagy teljesítmény –, majd meglátjuk, hogy mit hoz a folytatás. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Bár alapvetően kifejezetten bírom az olyan történeteket, ahol kapunk egy pár perces képsort, majd az arcunka egy feliratot, hogy „X órával/nappal korábban”, itt most valahogy nem jött annyira be a flashback-szerkezet: annyira egyértelmű volt, hogy nem lesz baja a két embernek a kocsiban, hogy jaj.

Cserébe a sorozatgyilkos meglepően jól összerakott volt – olyannyira, hogy az egyébként nem gyenge gyomrom komoly liftezésbe is kezdett, amikor megláttam mit eszik emberünk, és próbál megetetni szerencsétlen nővel, aki vele szemben ül. Mert a „jól megszokott módon” természetesen 30-as, fehér pasi gyilkolta a nőket.

Ja, és részemről piros pont a castingosoknak, mert nem tehetek róla, de Fred Koehler feje számomra alapból a mosolygó gyilkos képét jelenti. Azon már meg sem lepődtem, hogy Reid miből (anyuka a kicsi fiával játszik a rendőrség előtt) jött rá az imádkozó sáska-motívumra, annyira tipikusan rá vallott ez az asszociáció. És hozzátenném, hogy ez most egy egészen korrekt motivációs háttér volt, még az is többé-kevésbé megmagyarázható, hogy miért kezd el nem csak a szőkékre utazni.

JJ és Morgan nem véletlenül érezték azt hazafelé tartva, hogy nem áll össze a kép – nagy összegben mertem volna fogadni az elfogáskor, hogy az iker behozása lesz a megoldás arra, hogy dupla rész legyen ebből a történetből.

Ha valakiben felmerült a kérdés, hogy az anya miért nem szólt az ikertestvérről, akkor azt azért ne hagyjuk említés nélkül, hogy a különböző orvosi és pszichológiai kutatások jelentősen szegényebbek lennének a külön nevelkedett ikrekkel folytatott kísérletek nélkül – és mivel sok esetben a fiatal korukban elszakított ikerpárok bár tudnak a másik létezéséről, nem tartják a kapcsolatot másikkal – éppen ezért eszükbe sem jut említeni a másik fél létezését ilyen helyzetben.

És tőlünk nyugatabbra ez a jelenség nem annyira szokatlan, mint számunkra. Az iker-motívummal ugyanakkor kíváncsivá is tettek: az, akit elkaptak, a külsején túl miben hasonlít még a gyilkosunkra?

Tudom, perverz kíváncsiság, de abból kiindulva, hogy a külön nevelkedett ikrek mennyi mindenben hasonlítanak, és milyen pszichés betegségek milyen eséllyel fordulnak elő mindkét félnél, simán elképzelhetőnek tartom, hogy benne is megvan az esély a pszichózisra, csak eddig szerencsésebb élete volt.

Tavaly volt egy ritka rövidre vágott főgonoszunk, neki köszönhetően Strauss főnökasszony távozott az élők sorából, így most ott tartunk, hogy a csapat várja, mi lesz Hotch-csal: marad-e terepen, vagy íróasztal mögé ül az egység főnökeként? Nyilván a magánélete miatt az utóbbi lenne a logikus lépés, ahogyan azt JJ is mondja Reidnek, de abban meg a csapat többi tagjának igaza van, hogy a tartósan íróasztal mögötti meló neki túl unalmas lenne.

Másrészt meg azt látom, a csapat tagjai Hotch-ot és Rossit kvázi szülőfiguraként kezelik, és úgy is viselkednek velük (ez már úgy az 5. évad elején megfogalmazódott bennem), éppen ezért tartanak attól, hogy mi lesz, ha ezen figurák közül az egyik már nem közvetlenül velük dolgozik.

Közben pedig Hotch motivációja is érthető: nem akarja, hogy egy külsőst ültessenek a nyakukra, aki minden lépésüket megkérdőjelezi. Gyanítom, hogy ezen kérdés megoldása a következő részben megszületik, nem hinném, hogy sokáig elhúznak már egy ilyen döntést.

Ja, és ne hagyjuk említés nélkül: Blake változatlanul nulla, továbbra sem értem, mit keres ő még mindig a csapatban. Addig oké, hogy kell egy női profilozó, merthogy JJ elvileg nem az, és nem is szeretne az lenni, de attól még profi benne. Blake viszont az égvilágon semmit nem tesz hozzá az ügyek megoldásához, és még dekorációnak sem túl jó.

Számszerűsítve: egy 6,5/10-et simán megért ez a rész – de jelzem, ezt a pozitív csalódásom is befolyásolja –, és kíváncsian várom a folytatást, de az biztos, hogy nem fogom közvetlenül vacsora után megnézni. Továbbra is bízom benne, hogy ilyen önmagukhoz képest jó kezdés után nem fognak visszaesni.

Ja, és persze az elmaradhatatlan kívánság: Matthew Gray Gubler- és Thomas Gibson-rendezéseket kérek, lehetőleg minél többet!

21 hozzászólás Ne habozz!

nyuszihercegno - 2013. 09. 30. 13:18

“Ja, és persze az elmaradhatatlan kívánság: Matthew Gray Gubler- és Thomas Gibson-rendezéseket kérek, lehetőleg minél többet!”
Egyetértek.
Az első epizód nagyon jó volt, még a második is. Amikor elkapták a csókát, nagyon érezhető volt, hogy valami bug van az éterben, de… Ne má’. Iker?
Amit fentebb írtál arról, hogy elválasztották őket egymástól, még oké is lehet, de… Kíváncsi leszek, hogy fogják ezt kimagyarázni, mert ha nem lesz elég velős, akkor nagyon zs kategória az, hogy eleve a nyomozás során nem jöttek rá, hogy van egy ikre. Elvégre background check volt.
Szóval nekem ez nagyon sántít.

andean - 2013. 09. 30. 13:20

teljesen egyetértek, csak annyit javítanék, hogy JJ már profilozóként tért vissza a 7.évadban, megcsinálta a vizsgákat, és az is akar lenni :)
de Blake tényleg nem tudom mit keres a csapatban…

Sue - 2013. 09. 30. 14:39

@Andean: Sorry, na ebből is látszik, hogy a 7. évad eleje volt nálam a mélypont, amikor rendre áttekertem jeleneteket(pedig ilyet tényleg nagyon ritkán szoktam, inkább szenvedek), mert olyan vacak volt az egész :) – elkönyveltem, hogy rendben, JJ visszajött, csinál mindent úgy, mint eddig, tehát minden OK. Az, hogy közben megcsinálta a profilozói vizsgát, kimaradt. De mindig tanul az ember lánya. :)

Medeia - 2013. 09. 30. 14:45

Szerintem Blake karakterével komolyabb színt akartak adni az egésznek – nem értek a lépéssel egyet, mielőtt még… – mert a csapat többi tagja túlságosan tökéletes külsejű és-vagy vonzó karakter. (Garciáról lehet vitatkozni, de ő is viszonylag fiatal és roppantul ki van találva.) Meg hát a “minden nyomozós sorozatba egy adag vonzó érett nőt” felhívásnak Elle meg Emily nemigen felelt meg, fiatalok lévén hozzá. A kvóták amúgy engem idegesítenek.

Blake személy szerint nem zavarna, ha nem foglalná a helyet egy akár érdekesebb szereplőtől, mert ő csak szimplán érdektelen. Nem gyűlöletes, ellenszenves. Még az sem.

A szezonnyitót még nem láttam, de a fentiek szerint majd jól megnézem.

Benjy - 2013. 09. 30. 14:59

Istenem az első jelenet akkora klisé volt, hogy abban a pillanatban papuccsal ütöttem volna az írók fejét. De komolyan ezt már annyiszor eljátszották annyi helyen, hogy csak legyintettem, hogy na és?

Az évadnyitó ennek ellenére meglepően jó volt, talán a tavalyi Silencernél egy hangyányit jobb. Nekem az iker megoldás nem esett le a benzinkutas jelenetig, úgyhogy el is vonulok pironkodva a sarokba. Maga a motiváció jó volt, de egy valamit magyarázzatok meg nekem, hogy miért ment mindenhova egy kib*szott húsvágó bárddal, mikor annak kvázi semmi funkciója nem volt. És most nem “vacsira” gondolok hanem amikor elrabolta a nőt akkor is azzal hadonászott, de miért?

Abba pedig törődjünk bele, hogy Blake sótlan, és az is marad. Rohadtul látszik hogy semmi energiát nem akarnak pazarolni a karakter árnyalásába. Tavalyi is amilyen slendrián módon dobták össze a lehetséges távozását…

VeroRosyth - 2013. 09. 30. 15:48

Igen, azt én is akartam mondani, hogy JJ már profilozó lett. Reed meg Reid, sorry, csak ő a kedvencem :)

A rész jó volt, vagyis inkább gusztustalan :D vááá. Kicsit rosszul voltam tőle néhol, mindenestre várom a jövő heti részt, ahol kiderül.

CM nekem a TOP5-ben van, akármi is történik, volt, hogy újranéztem az első hét évadot egybe.

Csilla0422 - 2013. 09. 30. 16:10

Az esetleges baleset okán csak J.J. miatt aggódtam, Morgan felőlem mehet a lecsóba, nem bírom.
Nekem semmi bajom Blake-kel egy intelligens nő, de tudom, hogy Jeanne Tripplehorn ennél sokkal jobban tud játszani. Csak az írói gárda hibája, hogy csak ilyen karakter megírására képesek.
Egy pillanatig azt hittem az éttermes jelenetnél, hogy Paget Brewster bukkant fel. A többi szereplővel nincs gond.
Kíváncsi vagyok, hogy kié lesz Strauss pozíciója. Nyitónak egész jó volt! Az évadban visszatér a „The Reaper”! Már nagyon várom.

Sue - 2013. 09. 30. 21:14

@Csilla0422: hát éppen ez az, hogy nekem sem Jeanne Trippelhornnal, mint színésznővel van a bajom, hanem egyszerűen maga Blake, mint karakter az, ami annyira semmi, hogy az már fájdalmas.

@Benjy: a húsvágó bárd a kedvenc fegyvere. Nem vadászkés, nem lőfegyver – bár utóbbi volt neki, tény, de neki a bárd a kedvence, ezzel dolgozott szívesen, éppen ezért választotta ezt a nőrabláshoz.Plusz: az imádkozó sáskákra jellemző csonkításokat könnyebb bárddal véghezvinni emberek esetében(merthogy nem feltétlenül a hím fejét szedi le elsőre/nem csak azt szedi le, ha csonkít), mint pisztollyal. Éppen ezért az egész folyamat kezdetéhez – elrablás, kezdeti fenyegetés – sokkal jobban passzoló fegyver az ő fejében és elképzeléseihez, mint egy pisztoly. Ez így valamennyire érthető? :)

Sue - 2013. 09. 30. 21:24

@Csilla0422: nekem sem Jeanne Tripplehornnal, mint színésznővel van a bajom, hanem a karakterrel :), de azzal nagy – írják már meg rendesen, vagy írják ki, mert ez így szörnyű.

@Benjy: a húsvágó bárd az imádkozó sáskás asszociációs sor miatt teljesen rendben levő fegyverválasztás a nőrabláshoz, ezzel ugyanis sokkal könnyebb nőstény sáska aktus alatti-utáni csonkításait – mert nem csak a fejet szedi le sokszor, amikor csonkít (ráadásul nem minden aktusnál csonkít) – emberen demonstrálni ellenállás esetén, mint lőfegyverrel. Ráadásul egy konyhai alkalmazottról beszélünk, akinek a vágószerszámok a napi munkaeszközei közé tartoznak, így könnyen talál köztük kedvencet. Sikerült valamelyest érthetőn elmagyaráznom? :)

Benjy - 2013. 09. 30. 21:28

Sue: Köszi! Így már minden világos.

Benjy - 2013. 09. 30. 21:34

Ja amúgy kéne egy kamion oldalról-crossover poszt. Idén minimum ez a 3. sorozat ahol eljátsszák ezt.

sziszkó - 2013. 09. 30. 22:55

nekem a hatodik évad volt a mélypont…
a kilencedik évadnyitó viszont nagyon komolyra (gusztustalanra) sikerült! hála az égnek!! csak így tovább :)
a Gubler és Gibson rendeséket én is támogatnám! a Matthew által jegyzett részek általában legsötétebb hangulatúak. szeretjük őket :)

kíváncsi leszek a folytatásra! remélem nem csapják össze, mint pl az előző évad lezárását.. az eléggé nagy csalódás volt.

Zayl - 2013. 10. 01. 12:44

Hát, csodálkozva olvastam a pozitív kritikát, mert szerintem nagyon gyenge évadkezdés volt. Nálam 3/10 lett. Én arra leszek kíváncsi, hogy vajon az ikerpár, akit végül elkaptak, miért menekült? Mert elvileg, ha ártatlan lenne, akkor a rendőrautó elől nem elmenekül, hanem megáll. Szóval, gondolom, amit te is írsz, elég sok közös lehet bennük, én arra gondolok, hogy ő is gyilkol, de legalábbis rejtegetnivalója tutira van.

Bullseye - 2013. 10. 02. 16:16

OK, mama nem beszél az ikerről, mert trauma volt odaadni másnak (izé, kicsit homályos már a dolog, milyen anya volt egyáltalán, meg ilyenek), de hogy Garcia sem tudott róla, aki általában az előző heti étkezéseit is megmondja bárkinek :)

Sue - 2013. 10. 02. 23:31

Jeleztem már az elején: azért a pozitív hangvétel, mert olyan szinten fel voltam készülve arra, hogy pocsék lesz, hogy ahhoz képest kifejezetten pozitívan csalódtam. :)

Hogy Garcia miért nem tudott/szólt az ikertestvérről? Én is csodálkoztam kicsit, de erre is lehet találni – sajnos vagy sem – klisés magyarázatokat, amik bekövetkeztétől nem kicsit tartok. Ennek szellemében pl. simán lehet, hogy a biológiai anya úgy tudta, hogy a másik gyerek meghalt a születésekor, miközben mondjuk jó pénzért más szülők kapták meg… Akkor pedig az annyit jelent, hogy a papírokban is a halva születést tüntették fel, ergo Garcia figyelmét is elkerülhette ezáltal – minek gyanakodjon arra, aki papíron harmincx éve halva született – bár valójában él és virul? És ez a jobb lehetőségek közül való (s nyilván másik Y db kérdést felvető) elképzelésem. :S A borzasztó, kliséhegyekkel megpakolt forgatókönyvek írásának lehetőségét meg ezennel visszaadom azoknak, akiknek ez volna a munkájuk. :)

Csilla0422 - 2013. 10. 09. 16:19

A diagnózis: lökött volt az egész család. Batman óta tudjuk, hogy ez pszichológiailag elfogadott szakszó.
A manipulatív anyu karaktere egész volt. Garcia is emberből van, most egyszerűen figyelmetlen volt. A többiek szerintem meg túl korán indultak vissza. Az ikres ügyet nem tartanám klisének, van ilyen a való életben is – sajnos.
Arra vagyok kíváncsi, hogy Blake mikor kapcsol puma üzemmódba és „vadássza le” Spencert. Intellektuálisan már most is nagyon együtt vannak. Reedhez most ő áll a legközelebb a csapatból.

Sue, értem, hogy mi a gondod. Nekem Blake karakterével sincs gondom, agyban a legméltóbb partnere Reednek. Viszont dühítő, hogy az írók ezt nem használják ki, vegetáltatják, mert a színésznő is többre lenne képes.

Ligeia - 2013. 12. 26. 00:28

Szerintetek nem furcsa, hogy mostanában minden rész vége egy közös ünneplés, ahol ott van az egész csapat?

MrHewitt - 2014. 01. 13. 06:58

@Csilla0422: mi bajod van Morgannel?

Blake: nincs bajom vele, közömbös vagyok iránta.
Rossi: az elején nem volt szimpatikus, eléggé beképzeltnek tűnt, de később kiderült róla hogy viszonylag normális, bár a 4. évad 8. részében, amikor Rotchild idéz a könyvéből, látszik hogy neki is vannak hiányosságai.
Prentiss: a 4. évad 3. évadában lett ő is szimpatikus karakter, előtte ő is közömbös volt számomra.
Reid: amikor először láttam a sorozatot (két kezemen nem tudom megszámolni, eddig hányszor láttam) akkor ő volt a kedvenc karakterem, elsősorban az esze miatt. Amikor először láttam a sorozatot, már akkor is idegesített hogy olyan nyominak néz ki, és erre még rá is játszik, nem kicsit hanem nagyon.
Gideon: ő a kedvencem.
Jennifer: profilozóként jobban tetszik. Szerintem nagyon jó profilozó. A 6. évad 1. részében nagyon szépen beszélt. Egyértelműen ő a legjobb nő a sorozatban, és évadról évadra szebb lesz.

Nekem ez a sorozat a kedvencem. Számtalanszor láttam már és még nagyon sokszor fogom is. Az első két évad volt a kedvencem, Gideon távozásával kicsit visszaesett a színvonala szerintem, de még így is ez a legjobb.

Ami a kliséket illeti: nehéz lenne úgy elkészíteni a jeleneteket, hogy ne mondhassuk azt valamelyikről hogy ezt még sehol sem láttam. Az élet is tele van klisékkel. Nem történhet velünk olyan ami mással még nem történt meg, de mivel mi még nem éltük át őket személyesen, így nem tűnnek olyan sablonosnak. A filmek ennyiben különböznek az élettől, hogy, számtalan filmet látunk, és lesznek olyan jelenetek, megoldások amit egyszer már láttunk valahol máshol. Ez elkerülhetetlen.

MrHewitt - 2014. 01. 13. 07:09

@Ligeia: “Szerintetek nem furcsa, hogy mostanában minden rész vége egy közös ünneplés, ahol ott van az egész csapat?”

Szerintem nem. Ezek a legszebb jelenetek. És ez az egyik legszebb üzenete a filmek. Összetartás, barátság, szeretet, áldozathozatal stb.

Ami viszont nem tetszik a sorozatban, az az hogy a gyilkosokra úgy tekintenek mintha nem is emberek volnának és sokszor úgy tűnik, mintha alig várnák a profilozók hogy meghúzhassák a ravaszt. Ami szerintem nem szép dolog. Hiszen: attól hogy megöl valakit, még nem szabadna gyűlölni, utálni, hiszen ő is ugyanannyira az embertársunk, mint az áldozat. Ha pl: valakinek van két testvére, az “A” megöli a “B”, akkor nem fogjuk utálni “A”-t, maximum soha többé nem akarjuk látni, nem beszélünk vele többet, de nem kívánjuk a halálát vagy nem gyűlöljük. És ez az ami nekem nem tetszik a profilozók hozzáállásában.

Egy idézet ami passzol ide, az 1. évad 8. részéből: Carl Jung mondta: Egy egészséges ember nem kínoz másokat, csak a megkínzottakból lesznek a megkínzók.

Hulp - 2014. 03. 08. 00:07

Na, itt aztán nem sok komment van, pedig biztos sokan nézik a CM-et.
Akkor egy kérdés: Kinek hogy tetszett a 200. epizód?
Szerintem baromi jól indult, aztán a végére valahogy olyan semmilyen lett. Talán jobb lett volna, ha már a 200., akkor ünnepeljünk és legyed dupla hosszú. Talán úgy több mindenre maradt volna idő. A jelenbéli történések meg a visszaemlékezések miatt túl zsúfolttá vált az egész és kicsit mindent összecsaptak. Túl sok mindent akartak elmondani, amire nem volt idő. Nekem az sem igazán jött be, hogy Hastings volt a gonosz, jobb lett volna, ha tényleg Cruz az. Meg a végén vicces volt, hogy miközben JJ-t egész nap össze-vissza kínozták, aztán amikor kiszabadul, akkor mintha mi sem történt volna, elkezdi üldözni a rosszfiút. A báros jelenetben meg mintha csak kicsit rosszabb napja lett volna az irodában. Na mindegy, mivel imádom JJ-t végül is a lényeg, hogy sokat volt képernyőn, még ha néha kicsit zilált is volt.

Amúgy az utána következő Mr. and Mrs. Anderson c. részt mindenkinek ajánlom a figyelmébe. Azt utóbbi idők talán legjobb epizódja volt. Volt benne megint “hunyd le a szemed és emlékezz vissza” rész, de az eddigi legjobban bemutatva. Szóval nagyon tetszett az egész.

Csilla0422 - 2014. 04. 12. 19:12

Szeretem nagyon a sorozatot. Voltak benne ugyan gyengébb részek is, de hol nincsenek?
Viszont olyan részek is voltak, hogy tiszta libabőr lett tőle az ember, meg minden.

A 9X20 viszont annyira berántott, hogy erre az 5X23 és a 6X01 óta nem volt példa. (Nekem azok a részek a best.) Pedig azok a részek is nagyon ott voltak, amiben C. Thomas Howell játszotta Foley-t.

Morgan karakterét egyszerűen nem tudtam megszeretni. Amit Garciaval művelnek az meg…idegesít.

A 200. részhez inkább no komment. Egy szép ígéret volt. Nagyon szépen indult, aztán elég mélyre jutott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz