login |

Pilot: Masters of Sex

2013. 10. 01. 21:30 - Írta: CyClotroniC

60 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Did she live? The woman in surgery today?
– Yes.
– And would she have died had you not stepped in?
– Yes.
– Then I envy you. That’s a day well spent.

Nagyon merészet húzott a Showtime a Masters of Sex berendelésével, és közel sem azért, mert annyira provokatív stílusban nyúltak volna hozzá ehhez a témához, éppen ellenkezőleg, egy végtelenül őszinte, egyszerű, sallangmentes és kifejezetten bájos pilotot kaptunk, ami könnyen az ősz újonca is lehet.

Be kell, valljam, hogy egy cseppet sem vártam sokat a Dr. William H. Masters és Virginia Johnson életét és munkásságát bemutató drámától, de a hihetetlenül béna plakátot és promóvideókat követően sokkal többet nyújtott a sorozat felütése, mint arra számítottam volna.

A leglenyűgözőbb talán az egészben a meztelenség kezelése, mert enélkül igen prűd lehetne az egész próbálkozás, ám ugyanennyire könnyű lenne átesni a ló túloldalára egy ilyen témájú sorozat esetében, ám mégis úgy tudták megoldani ezt a kérdést a pilotban, hogy mérhetetlenül természetesnek tűnjön, ha kell kissé esetlennek és zavartnak, máshol viccesnek, de sohasem öncélúnak.

Történetünk az 50-es évek végén kezdődik, amikor egy alapvetően termékenységet kutató nőgyógyász, Masters (Michael Sheen) elkezdett érdeklődni szakmailag az emberi szexualitás iránt, majd szembefordulva mindenkivel, a legfőbb kutatási területévé emelte azt, amiről akkoriban még csak nagyon nem is beszéltek, és egyáltalán nem tekintettek ezekre a kérdésekre tudományos szemmel.

Miután Masters – kutatásai ellenére – igen keveset tud a szexualitás emberi oldaláról, belátja, hogy szüksége lenne egy női társra is, így hamarosan ráakad Virginia Johnsonra (Lizzy Caplan), egy bárénekesnőből lett titkárnőre, aki két sikertelen házasságot követően, meglehetősen egyenes és őszinte válaszokkal tud szolgálni Masters kérdéseire.

A John Madden (Shakespeare in Love) által rendezett pilot több, mint egy óra nyers játékidővel ránt be minket a történetbe, és a jobban sikerült életrajzi filmek őszinte egyszerűségével vezeti végig a nézőt az első lépéseken, amihez persze jár a remek atmoszférát árasztó korhű környezet és zenei aláfestés is.

Az egész persze mit sem működne a főszereplő páros visszafogottan ellenpontozott és mégis zseniális játéka nélkül, akik minden harsányságot mellőzve képesek voltak percek alatt átadni karaktereik sarokköveit, de ugyanígy lehetne dicsérni Caitlin FitzGerald-ot Masters feleségeként, akinek két éve már, hogy nem sikerül teherbe esnie, Beau Bridges-t Masters főnökeként vagy Annaleigh Ashford-ot a nyers és bárdolatlan örömlányként.

A Masters of Sex pilotja csak alapozás, így nehéz lenne még rá egy erős 7,5/10-nél többet adni, annak viszont elsőrangú, rengeteg potenciállal, és nem utolsósorban egy olyan minőségi kábeles dráma, ami veszi a bátorságot, hogy könnyed és egyszerű stílusban meséljen egy kényes témáról, annak ellenére, hogy manapság már lassan el sem lehet képzelni cinikusság, karcosság, mély letargia vagy antihősök nélkül kábeles sorozatot.

Váratlanul sok fantázia és lehetőség van ebben a pilotban, nagyon szurkolok neki, hogy be is váltsa őket valami igazán különlegesre, és ha lehet hinni a külföldi kritikusoknak, ez még csak részről részre javulni fog.

60 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 10. 01. 22:04

Tiszta Ray Donovan-déja vu….. az sem érdekelt az előzetesek alapján, aztán mégis csak berántott. A Masters of Sex detto. Érdekes, nem is izgat nagyon a szereplők sorsa, de azt mégis olyan módon tálalják, hogy muszáj nézni :) És még azt a huncutságot is elkövették, hogy a pajzánságokat olyan laza természetességgel adják elő, amiért újabb piros pontokat kell kiosztani. Az első rész után csodálkoztam, hogy lehet ebből egy sorozatnyi anyagot kihozni, de a második már megmutatta “hát így, ni!” :) Egyetlen fenntartásom van; a szereplők kiválasztása remekül sikerült, egyedül dr. Masters/Martin Sheen lóg ki nekem a sorból, egyszerűen nem jön át a kíváncsiság, a megszállott kutató az alakításából, nem visszafogottságot érzek, hanem túl szürke, monoton a szerepben. Lizzy Caplan viszont ragyogó :)
Eddig az őszi újoncok közül a legjobb, legminőségibb sorozat. Már kezdtem elszontyolodni, hogy az év első felének remek újoncai után nem lesz semmi királyság ősszel, de a MoS máris egy cáfolat :)

Tommy - 2013. 10. 01. 22:10

Nem érdekelt ez a sorozat, de a kritikák miatt most már nagyon kiváncsi vagyok.:)

szendroib - 2013. 10. 01. 22:10

Tetszett az első 2 rész, nem lesz kedvenc, de van benne valami.

Worb - 2013. 10. 01. 22:21

Nagyon, nagyon kellemes meglepetés volt ez a pilot. Bár némileg kíváncsi voltam, hogy ebből a témából milyen sorozatot hoznak ki, illetve a szereplőgárda és a Showtime miatt mindenképp akartam adni egy esélyt a Masters of Sexnek, de különösebben én sem vártam. Ehhez képest szinte egyből berántott és a nyitány egy hihetetlen színvonalas és szórakoztató epizód volt. Hogy hosszabb távon milyen lesz, az jó kérdés, de egyelőre biztosan maradok.

Hor1 - 2013. 10. 01. 22:22

Nagyon tetszett, biztosan nézős lesz. :)

pytta - 2013. 10. 01. 22:22

Nulla elvárással indultam neki, ehhez képest szerintem egy unalmas semmi volt a pilot :( Nem volt benne öncélú szex? Szerintem amikor ott a kábelekkel tekeregtek a vizsgálati szobában, az eléggé kimerítette az öncélúság fogalmát, és nem ez volt az egyetlen ilyen jelenet…(mellesleg ez teljesen hiteltelen rész is volt nekem)
Amúgy maga az alapsztori is tök érdektelen, de nem is nagyon tudták érdekessé tenni (pedig az 50-es évek jó, a drámai felütés is, de ezt úgyis 100-ból 99-en a címben szereplő SEX szó miatt nézik meg :) ).
A kritikában meg nekem kicsit sok volt az “őszinte”, mint jelző, de többet nem akadékoskodok… :)

CyClotroniC - 2013. 10. 01. 22:35

pytta: Én úgy értettem, hogy nem volt öncélú, hogy mindig volt funkciója a történetben, ezt ennél jobban nem is szabad rejtegetni, mert túlságosan prűdnek hatna szerintem, ha meg lenne nyirbálva.

Állítólag a 3. résztől áll be egy nagyon erős vágányra a sorozat.

Walt - 2013. 10. 01. 22:39

Lehet, hogy megnézőős :D

Walt - 2013. 10. 01. 22:40

A Showtime-n az 1 millió néző mit jelent? Mert nem akarok belefutni egy kaszára ítélt sorozatba…

winnie - 2013. 10. 01. 22:48

nézd meg, hogy milyen nézettségek vannak:) de viccen kívül, az archívum ilyenkor segít. ha más nem, akkor holnap lesz szó a nézettségéről.

a ray donovan nyáron 1,4M nézővel állított fel premierrekordot. a borgias 500e néző körül még túlélő volt, de hirtelen nem jut eszembe, hogy mikor kaszált sorozatot a showtime első évadban.

Sleepwalker77 - 2013. 10. 01. 23:00

Nem volt rossz a pilot, de ahhoz nem elég, hogy biztos nézős legyen. Még adok neki 1-2 rész esélyt, hátha.

paranoid android - 2013. 10. 01. 23:07

Teljesen egyetértek a kritikával. Én sem vártam különösebben, egyedül Lizzy Caplan miatt érdekelt kissé, de kellemesen meglepődtem, milyen minőségi pilot lett ez. A hangulata azonnal megfogott, és a két főszereplő is kiváló volt. Kíváncsian várom a folytatást.

@pytta
Miért is lett volna az a jelenet öncélú? Egy aktus vizsgálata a szexualitás kutatása céljából. Ennél keresve sem lehetne találni olyan szexjelenetet, ami jobban rendelkezik funkcióval a történetben. Ha minden héten mutatnának ilyen vizsgálatot, akkor igazad lenne, de most nem hagyhatták ki a jelenetet, és nem is lehetett szemérmes a kamera, mert az épp aláásná a sorozat szellemiségét.

Miss Keamy - 2013. 10. 01. 23:16

óó már vártam, köszönjük a kritikát, ez győzött meg arról, hogy feltétlen megnézem a pilotot. ugy terveztem felhozom magam a szintre, semmi új. itt ugy tűnik bedőlt :)

pytta - 2013. 10. 01. 23:43

@paranoid android: ezt én értem, nem a jelenet volt öncélú, hanem AHOGY bemutatták (és most nem a szemérmesség/prúdség vonalra gondolok). De lehet, hogy csak nekem volt teljesen természetellenes ez a szituáció :)

CyClotroniC - 2013. 10. 01. 23:46

Abban szerintem pont az volt a mosolygósan suta, hogy természetellenes volt. És valami átjött azért a kényelmetlenségből.

pytta - 2013. 10. 01. 23:53

“És valami átjött azért a kényelmetlenségből.”
Igen. Az elején. Aztán meg már úgy csinálták, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy *SPOLIER* egy steril szobában szexelsz egy kvázi idegennel egy kórházi ágyon egy olyan szobában, ahol faltól-falig ablakokon keresztül néznek titeket fehérköpenyes emberek.

Én ezt éreztem természetellenesnek :) (Mármint azt, hogy nem volt kényelmetlen nekik – bocs, ha félreérthető vagyok…)

paranoid android - 2013. 10. 02. 00:04

Én úgy éreztem, hogy a résztvevők végig a kínosságot próbálták csillapítani, és elterelni a gondolataikat az őket nézőkről azzal hogy egymásra koncentráltak. Nem volt itt semmiféle oda nem illő, szenvedélyes megnyilvánulás, csak tették a dolgukat, ha már belegyeztek, és a partner is vonzó volt…

julcsi - 2013. 10. 02. 08:43

a második rész is ugyanilyen jó volt! bár néha kicsit sok a kitöltő rész, de gondolom ez is kell. frissítő élmény volt, én tuti maradok!

ayren - 2013. 10. 02. 12:36

Alapból, a műfaji korlátok miatt nem szokott általában érdekelni életrajzi film/sorozat, de erre most kíváncsi lettem. Főleg a “bájos” jelző miatt. :) Jól érzékelem, hogy akad némi feelgoodság is a sorozatban? Talán lesz végre valami nézhető is az eddigi őszi felhozatalból.

Dor Ka - 2013. 10. 02. 12:36

én még csak a pilot-ot láttam, de ez valami más a tucatsorozatok rengetegében, szóval biztos maradok… bár főszereplőnek találhattak volna valami szimpatikusabb karaktert (kicsit faarcú ez a színész).

cyberfuker85 - 2013. 10. 02. 13:08

a szőke magas doki aki beszáll a tesztelésbe az első rész végén csak nekem nagyon Eric Northman klón a true bloodból?

JKJ - 2013. 10. 02. 14:56

Komolyan van valaki akit nem érdekelt ez a sorozat? Ennél érdekesebb témát nehéz lett volna találni!

A szereplők mind hozták amit kell, sőt! Olyan hangulatot teremtettek, hogy élmény volt nézni. A megvalósítás kiváló, szép felvételekkel és jó párbeszédekkel.

pytta: azért választották pont azt a két embert a kísérletre, mert mindkettőről kiderült számukra, hogy szexuálisan túlfűtöttek. Ezért is tudtak gyorsan megfeledkezni a megfigyelésről.

marcilu - 2013. 10. 02. 22:19

Az első pilot ezen az őszön, aminek a megnézésére rá tudtam venni magam. Bár nem is kellett győzködni… Nagyon tetszett, szép, érdekes cucc lesz ez. Sokszor egészen filmszerű volt, még a sztori is. Menet közben elgondolkodtam azon, hogy hogy lesz ebből sorozat, de megvan bennem a bizalom a készítők iránt, biztos tudják, mit csinálnak.

Lexalice - 2013. 10. 03. 17:14

Nálam az egyik legjobb az újoncok között. Jó téma, jó színészek, de ami igazán rávett, hogy maradjak, az a hangulata. Kevés pilot (vagy ötlet) tud ilyen megkapó lenni. Csak tartsák a szintet…

JulianPlenti - 2013. 10. 07. 18:51

Margo Martindale-t cseréljük le (elegem van, hogy minden sorozatban előbb-utóbb megfordul), és akkor nézem :)

Lemoni - 2013. 10. 07. 23:06

Erős kezdés után részről részre tovább erősödik. Lizzy Caplant szem előtt tartom a Jaws-szavazáskor :)

Anthonz - 2013. 10. 08. 08:05

Hmm nem is tudom, én vártam ezt de a pilot nem fogott meg őszintén. Ha igaz, hogy a 3-ik résztől indul be, akkor még két résznyi esélyt adok neki.

ayren - 2013. 10. 08. 10:27

A pilot tényleg jó, erős drámai sorozat, de hálisten ez végre nem depressziós, nyomasztó stb. Ami viszont meglepett, a vége volt. Most akkor hogy passzol ez a tárgyilagos tudományos nézőponthoz, hogy doki és asszisztensnő egyszerre legyen megfigyelő és megfigyelt? Nem inkább az van, hogy hapsikám meg akarja döngetni a nőt, és ehhez kiváló indok a tudományos vizsgálat? :)

Anthonz - 2013. 10. 08. 11:20

Nem tudom, tudományos alapja nem sok van szerintem :)
De a csóri nem tűnik valami érdekeltnek a szex iránt (mármint amikor neki kellene szexelnie, bár a Lizzy Caplant azért lecsekkolta vagy kétszer).
Azért az elején, aamikor a felesége daddy-nek szólítgatta wattafuckoltam párat.

ayren - 2013. 10. 08. 12:11

Egy nagyon visszafogott karaktert játszik a fickó, aki erősen kontrollálja magát, de ha másból nem, az ajánlatból szerintem nyilvánvaló, hogy L.C. jobban bejön neki, mint a megunt feleség, akire abszolút nem figyel oda.

edit - 2013. 10. 09. 09:43

cyberfuker85: Nem csak neked. +1 érv, amiért nézni kell, ha már kedvenc vámpírunkat, már alig láthatjuk.
Nagyon megtetszett a sorozat. Érdekes a kontraszt, a múlt és jelen közt. Jó a sztori, de nem tudom, mennyire elég. Én mindenesetre maradok.

Hapi18 - 2013. 10. 09. 11:20

Volt erről a témáról egy film is megnézném újra ha valaki tudja a címét

winnie - 2013. 10. 09. 11:59

A Kinsey-re gondolsz?

Hapi18 - 2013. 10. 09. 14:16

Azt hiszem a Kinsey Köszönöm!

jiliac - 2013. 10. 10. 10:28

Most néztem meg a pilotot. Egészen kellemes egy órát töltöttem a monitor előtt, azt hiszem megvan az első újonc az idei (borzaszóan silány) őszi sorozat szezonban amit nézni fogok.

Steven Great - 2013. 10. 15. 02:21

Elfogult vagyok Lizzy Caplan miatt, egyszerűen imádom minden megmozdulását, de ahogy a kritikában is le van írva, a többi színész is jól hozza a szerepét.

A hangulat nagyon bejövős és cseppet sem hiányzanak sötét viharfelhők vagy depressziós körítés. Többször nevettem fel vagy mosolyodtam el, mint sok szitkomon.

Látva az őszi újonc országos drámákat, megint egy kábeles fog beelőzni?

A pilotnak jár egy laza 8/10.

Hor1 - 2013. 10. 21. 22:22

3. részt néztem még csak, de legjobb újonc, simán.

Tiger27 - 2013. 10. 23. 20:50

a legjobb őszi újonc! Caplan nagyon eyecandy:)

ayren - 2013. 10. 23. 20:55

Igen, ezen az őszön az egyetlen újonc, ami nekem is bejött. Nem az a fajta sorozat, ami miatt elvakult rajongó lesz az ember, mégis valahogy képes megfogni és nem ereszteni. Lizzy Caplant én csak Nick egyik barátnőjeként ismertem a New Girlből, drámai színésznőként itt sokkal jobban tetszik. Michael Sheent nem láttam még másban, és őszintén szólva kellett némi idő, hogy megszokjam, de talán most a harmadik részre sikerült, bár még mindig nem vagyok meggyőződve arról, hogy feltétlenül neki kellett eljátszania Masters szerepét. Nem azért mert nem játszik jól, csak engem valahogy zavar az arcberendezése. De végül is ez az én problémám. :)

Tiger27 - 2013. 10. 23. 22:10

Sheen a Frost/Nixon-ban nagyon jó volt!!!

Lemoni - 2013. 10. 29. 12:37

Véleményem szerint eddig az 5. rész volt a legjobb, pedig aztán az előző négyre sem lehet panasz :) Nagyon tetszik, ahogy hullámzik a hangulat, az egyik pillanatban még kínos-kuncogós, a másikban meg már hatalmas dráma. A mostani részben elégedett voltam Martin Sheen játékával is, de továbbra is az a véleményem, hogy nem ő volt a legjobb választás Masters doki szerepére.

westhammer - 2013. 10. 29. 21:40

Igazán remek rész volt az ötös és ilyet ritkán szoktam érezni egy-egy sorozatepizód után, de megrázó volt. Sheen nagyon meggyőző volt.

2SY - 2013. 10. 30. 12:01

Gollam eszmeletlen jo volt az 5. reszben. Es azt kell mondjam, hogy beszippantott a sorozat kicsit sem erdekelt amikor elosszor olvastam rola azutan sem erdkelet, hogy a kritikat elolvastam rola. De vegul egyszer csak neki ultem es ledaraltam egybe az 5 reszt. Szerintem lassam egy felevados kritikat is megerdemelne a sorozat vagy sajat kibeszelott.

ayren - 2013. 10. 30. 12:18

Úgy tudom, jön majd évadközi kritika.

CyClotroniC - 2013. 10. 30. 12:28

Tulajdonképpen ez a kibeszélője, de már nagyon rég adós vagyok a Masters of Sex második, félévados kritikájával, csak most sok szezonnyitó és szezonzáró árasztott el addig, meg ott volt a monstrum sitcom poszt is, de a héten már a kötelezőket letudtam, csak az AHS heti kritika van hátra emellett, szóval szerintem a héten mindenképpen lesz egy így írás róla, aztán ha winnie-éknek nincs valami komoly terve a péntek esti hosszan kinnmaradós slotra, akkor szerintem azt fogom megcélozni a Masters of Sex írással.

Elöljáróban annyit, hogy én is imádom.

ayren - 2013. 10. 30. 16:50

Akkor hajrá, az itt jelenlévő úri közönség már nagyon várja!:) Nekem sajna lemaradásom van a hiányzó magyar feliratok miatt, úgyhogy azt hiszem, nem szabad beleolvasnom, amíg nem jutok oda. :(

Anthonz - 2013. 11. 11. 10:47

Én 2 részt láttam, de nem vagyok oda érte. Még lehet adok neki 1-2 rész esélyt, ha már ilyen jók a kritikák, de nem tudom, valamiért nem fogott meg.

jiliac - 2013. 11. 12. 10:10

Az ötödik rész is fantasztikus volt, megrázó valódi dráma, sajnos azért tudtam ezt többszörösében átérezni mert a családban volt hasonló eset.

JKJ - 2013. 11. 18. 22:21

Most fejeztem be a nyolcadik részt. Sokkal többet nem tudok írni, mert nem találom a szavakat. Egyszerűen fantasztikus ez a sorozat. 10/10.

FAbika - 2013. 11. 19. 02:03

8. rész igazi 10/10. zseniális sorozat.

Lemoni - 2013. 11. 19. 12:28

Nagyon bírom, ahogy a legkényesebb jeleneteket is játszi könnyedséggel, laza humorral mutatják be és a legszívszorítóbb drámai helyzeteket sem érzem érfelvágósnak, annyira jól határozták meg a hatáshatárvonalakat a készítők. Allison Jenney hatalmasat alakított a 7. és 8. részben :)

zsemlye - 2013. 11. 19. 23:38

mivel a hétfő messze addig is:

Thomas Maier: Masters of Sex – a könyv
ami az 5letet adta a sorozathoz.

Mivel az eleje párhuzamos életrajza a 2 kutatónak szinte pelustól ezért rendesen helyre lehet tenni Masters fura modorát (thx dad) & ufó tekintetének okát (nem mondom, hátha spoiler lesz, akit érdekel úgyis olvasni fog.)
Masters kiadatlan visszaemlékezéseiből is idéz, Mindkettőt sikerült még életében kifaggatnia erről-arról, eddig nem rossz.

ennek meg imádom az oktatófilm jellegét:
http://www.youtube.com/watch?v=rP0cP1-jswQ

JKJ - 2013. 11. 27. 14:09

A kilencedik rész megint érzelmi hullámvasútra vitt. Kiváló ez a sorozat!

ayren - 2013. 11. 30. 20:18

Angolul az életrajzukat nyilván nem fogják sokan olvasni, de itt egy cikk kettőjükről. Vigyázat spoiler!:)

http://hvg.hu/kultura/20130726_Az_orgazmus_first_ladyje_is_csalt_a_szex

Kíváncsi vagyok, a cikkhez és az életrajokhoz képest a sorozatban hogy ábrázolják majd kettőjük viszonyát, ami már eleve sem volt egy romantikus kapcsolat.
Amikor olvastam a sorozat témájáról, nem gondoltam, hogy érdekelni fog, de nem is tudom, mikor láttam utoljára ilyen kiváló karakterdrámát, ami a legcsekélyebb romantikus szál nélkül is képes berántani! És annyi jó karakter van, akiknek leköt a játéka, hogy ez tényleg abszolút az a film, amit nem a két főszereplőnek kell elvinnie a hátán.

CyClotroniC - 2013. 12. 02. 20:28

Valamiért hosszú idő óta ez a 10-es rész jött be a legjobban a sorozatból. Ja és Libby mellett lett egy új nagy kedvenc, Dr. Lillian. Na ő egy nagyon érdekes és szerethető karakter, Masterst viszont egyre jobban utálom :P

ar - 2013. 12. 03. 18:53

Nekem o itt a kedvencem :)

Link

CyClotroniC - 2013. 12. 04. 12:14

Na igen, a lelkes titkárnő, őt is imádom. :D

DearPrudence - 2013. 12. 06. 14:22

Ez egy nagyon jó sorozat. Kb. fél óra után mindig megállítom, és nézem, hogy hű, ugye még nincs vége, ugye még menni fog egy ideig? Imádom a karaktereket, a hangulatot, az egész beszippant, és nagyon tetszik ez a történelembe ágyazottság.
Pszichológushallgatóként külön élmény elcsípni egy egy utalást, amiről csak tanultam.:)

+ volt benne “magyar jelenlét”: 10. részben megemlítették dr. Sándor Radót, aki egy magyar pszicholanalitikus volt, persze aztán emigrált. http://en.wikipedia.org/wiki/Sandor_Rado

GeoCucc - 2013. 12. 08. 00:23

Na, túl vagyok a tízrészes darán. Nem tudom, pontosan mire számítottam, de tetszik. Nem az a körömrágós sorozat, de remek kikapcsolódás – a hangulata engem a Mad Men-re emlékeztet, és nem csak azért mert hasonló korban játszódik, hiszen valahogy az egésznek a tempója, és még néhány karakter is azt a sorozatot idézi.

Lemoni - 2013. 12. 17. 00:55

Gratulálok a MoS-nek, nem túl gyakori, hogy ilyen egyenletesen magas színvonalú évadot hozzon egy sorozat :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz