login |

The Simpsons: kezdett a 25. évad

2013. 10. 01. 12:50 - Írta: Casey Novak

9 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

– Why didn’t you strangle me?
– That kind of small-scale violence solves nothing!

Lehet, hogy a The Simpsons a régi jó részekhez képest már koránt sem éli fénykorát, lehet, hogy ismétlődnek a poénok, és nem olyan elmések a párbeszédek, de paródiát még mindig tudnak csinálni. Legalábbis én régen nevettem ennyit The Simpsons-epizódon.

Az évadnyitó rész címe Homerland volt, ez szerintem mindent elárul. Nem tudom, mennyire érte meg a Homeland-et választani élcelődésük céljának, mert aki nem ismeri az eredeti sorozatot, annak a poénok nagy része most bizony elsiklott, ugyanis ami kicsit is vicces volt benne, azt sajnos nem maguktól a springfieldi lakosoktól származott, hanem az áthallásokból. A tovább mögött folytatom.

Jó, persze, voltak a szokásos egysorosok: Homer idióta, Mr. Burns öregebb mint a piramisok, és úgy néz ki, mint egy rendkívül csúnya hal, Chief Wiggum még mindig inkompetens a munkájában, és Marge…, hmm…, Marge nem a legszerencsésebben választott férjet.

Nagyon szépen megtalálták a Homeland azon pontjait, amit ki lehet fordítani, – bár valószínű, hogy Carrie labilis lelki- és elmeállapotán lovagolni egy idő után már unalmas – nekem még belefért. Inkább okos és megmosolyogtató volt, mint humoros, de kénytelenül felvihogtam egy-egy elkapott utalás hallatán.

– Are you people talking about me?!
– No, we’re not even here right now.

Politikailag teljes mértékben inkorrekt volt végig az epizód, mondjuk ezen a The Simpsons-nál nem is kell csodálkozni, de szerencsére a poénok többsége nem ezért ütött.

Homeland rajongók, mi volt a véleményetek? És a Homeland-et nem ismerő Simpsons nézők véleményére is nagyon kíváncsi vagyok: érdemes volt belekezdeni a 25. évadba? Kapnak piros pontot az írók a couch gag-ért?

Azt hiszem, az egészből a kedvenc jelenetem Homer kis dalocskája volt, fájdalmas. A jó értelemben.

Igen, lehet, hogy ez már nem a klasszikus The Simpsons, de amíg mosolygok rajta, addig maradhat még egy negyed évszázadot.

9 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2013. 10. 01. 14:09

Lassan indult de aztán hibátlan lett. A tanteremben a tábla szövege se semmi azért :)

http://kepfeltoltes.hu/131001/Capture_www.kepfeltoltes.hu_.png

nem lekvaros sem akakos - 2013. 10. 01. 15:21

borzaszto resz,nekem eddig ez volt a legrosszabb resz a 25evbol
Nem igy kene nyitni a 25.evet,ja mar ugyis midnegy mert 15ev utan kifulladt reg.

Es igen nem nezem a hemlandet vagy mit es nem is fogom.

Shyllard - 2013. 10. 01. 16:53

Értettem én a Homelandes poénokt meg minden, de a Family Guy-t utánzó mondunk vmi hülyeséget aztán megmutatjuk részt nagyon nem vágtam. Az a baj, hogy hiába szidták sokan a Simpson családot már egy ideje, nekem a 25 év során most először volt az az érzésem, hogy már nem is Simpsont nézek, hanem valami teljesen mást. Ha így folytatják akkor nagyon fájdalmas kasza lesz ebből :(

Dave - 2013. 10. 01. 17:25

Ha nem nézed fogalma sincs milyen poénokat kell értékelned…

wirth6 - 2013. 10. 01. 22:45

Én pont a paródia részeket nem bírom. Különösen, ha nem klasszikusokról (James Bond, Ragyogás, Mary Poppins) van szó, hanem aktualitásokról (Twilight pl), ami nagyon a jelenhez köti az epizódot, és ez sokat ront az újranézhetőségen. Ez alól a 24 talán az egyetlen kivétel, az tetszett. De ezt a mostanit valahogy nagyon erőltetettnek éreztem.

Casey Novak - 2013. 10. 02. 08:17

@wirth6: Nem értem, hogy ez miért köti a jelenhez, és mi köze az újranézhetőséghez. A Homeland első évadával foglalkozott, ami már lement pár éve, így lényegében “múlt”, nem kell a további epizódokat ismerni ahhoz, hogy a Sipmsons értékelhető legyen. Nem kell, hogy tetsszen, nem erről van szó, csak nem értem a kapcsolatot.
Az nem lehet, hogy a 24-et egyszerűen jobban szeretted, mint a Homelandet? ;)

wirth6 - 2013. 10. 02. 09:41

@Casey Novak: Azért köti a jelenhez, mert tavaly lett vége a Homeland első évadának, tehát kb még aktualitás, és ezt szerintem ki is használja. De ha tíz év múlva akarom mondjuk újranézni a részt, akkor ezt már nem lesz, így veszít az értékéből az epizód. Például a hatodik évad egy részében (1994), amikor Bart felfedez egy üstököst, van egy egészségbiztosítási törvénnyel (1993) kapcsolatos poén, ami akkor biztos érdekes lehetett, de amikor nézem azt a részt, mindig kizökkent. Anélkül egy teljesen időtlen epizód lenne, amit akár mikor újra lehet nézni. (Vagy ott van az egyik halloween-i különkiadásból a nyitó poén, amikor a House meg még néhány sorozat promója megy a képernyő alján, mire a Marge belesüti őket valamibe. Szerintem nagyon hamar leszoknak majd a tévék az ilyen promókról, hogy vetítés közben más műsor szereplői mászkáljanak a képernyők alján, és akkor senki se fogja érteni már a poént. Kb ugyan ez a helyzet szerintem arra az esetre is, ha nem lesz már Homeland, csak itt nem egyetlen poént, hanem az egész epizódot húzták fel rá)
A 24 rész azért tetszett mégis, mert önmagában is megállta a helyét, egy csomó olyan poénnal, amihez nem kellett ismerni a sorozatot.

senki - 2013. 10. 02. 12:33

Szerintem semmi gond nem volt ezzel a résszel…
Korrekt epizód volt… Jobb, mint jó néhány rész az előző évadból…
Érthető, hogy a Homelandet nem nézőknek nem tetszett…
De nekik meg legyen annyi eszük, hogy emiatt a rész miatt ne gondolkodjanak el a kaszán…

Casey Novak - 2013. 10. 02. 19:53

@wirth6 Persze, értem, hogy erre gondolsz, de előbb vagy utóbb a Homeland is klasszikus lesz, ha nem is olyan széles körben elismerten, mint pl a Ragyogás, de én speciel többre értékelem, mint az összes James Bond filmet együtt véve, főleg, hogy egyet sem bírtam végignézni közülük. Ízlések és pofonok, tudom, de nem tartom relevánsnak ilyen szempontból, hogy a Homeland mai, emiatt nem lesz pár év múlva nézhetetlen a rész, sőt. Amíg a Homeland újranézhető/megnézhető (tehát valószínűleg naaagyon sokáig), addig nem lesz hátrányban ez az epizód, biztos van olyan, aki a Ragyogást se nem látta, se nem olvasta, és lehet, hogy pont a Simpsons miatt kap rá kedvet. Ugyan így a Homeland. Aki nem ismeri a paródia alapját, annak tulajdonképpen mindegy, akár erről, akár James Bond poénokról van szó, aki ismeri, meg nem fogja elfelejteni újranézésig. A “klasszikusok” közül is sok van, amit pl. én nem ismerek, nem egyszer utána kell néznem egy-egy utalásnak, hogy megértsem a poénokat, mégis láttam minden részt, és újra tudom nézni őket bármikor szívesen.

De ha kicsit elcsúszok az off felé, akkor akár azt is mondhatom, hogy sok sorozatnak/filmnek az előnyére válik az aktualizálás, mikor párhuzamoson futó műsorok egymásra kacsintgatnak, vagy a vendgékarakterekben felfedezni a másik/korábbi szerepüket, nekem ezek kimondottan tetszenek, ettől még lehet időtálló a dolog, nem érzek ellentmondást.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz