login |

Pilot-mustra: Betrayal – 1×01

2013. 10. 02. 18:40 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

After the first betrayal, there is no other.

Az évad legérthetetlenebb berendelése? És ezt nem a minőség miatt mondom, hiszen a Betrayal tisztességes szappan, egy “ebből lehet valami”-dinamikával és egy kamu rejtéllyel. De mindez rohadtul nem ér semmit, ha nem lehet egy mondatban elmondani, hogy miről szól. Illetve el lehet mondani: egy nő és egy férfi házasságon kívüli viszonyba keveredik. Na? Izgalmas?

A májusi berendelésnél tartalom gyanánt pár sort írtunk a hivatalos közleményből, de már abban is el kellett lőnie az ABC-nek a pilot két fő csavarját, hogy felkeltsék a nézők figyelmét. Van így értelme? Oda a lényeg. (A sorozat eredetije egyébként holland, a címe Overspel.)

BETRAYAL – 1×01 – 6/10

A Betrayal címe mondhatni hajaz a Revenge-re. Az ABC a Revenge után adja közvetlenül. És ha mindez nem lenne elég, akkor jelzem, hogy a Betrayal flashforward-dal kezd, amiben lelövik a főhősnőt. (Ez az első fél perc, szóval nem spoiler.) WTF. Azért egy kicsit megpróbálhatták volna elválasztani a két sorozatot egymástól. Nyilván a műfaján kívül sok egyezés nincs egyébként a két széria között, de akkor is eléggé furcsa a dolog.

A flashforward, vagyis az időben történő előre tekintés használata teljesen érthető: kellett valami kampó, hogy ne kapcsoljanak el a nézők pár perc után, mert a Betrayal ettől eltekintve nem úgy indít, hogy az bárkit is izgalmi állapotba hozna. Viszont az kicsit visszás, hogy akkor kell kreálni egy “rejtélyt”, amiről tudjuk, hogy kamu, mert egyrészt nem hal meg a főszereplő, másrészt meg a gyilkos személye random, lehet, hogy nem is főszereplő.

De miről is szól a sorozat. Egy fotóművész családanyáról és egy céges ügyvéd családapáról, akik összefutnak egy kiállításon. Beszélgetnek, elválnak útjaik, aztán megint találkoznak. És megint, mert érzik, hogy van köztük valami szikra, egy olyan érzés, amit talán még életükben nem éreztek.

Igazából a pilot a kapcsolat kibontakozását mutatja be, valamint a két főhős családját, hogy a végére történjen valami (illetve két valami), ami hihetetlen módon összekuszálja felépített viszonyrendszert és megbolygatja a dinamikát. Ez az, ami érdekes lehet a sorozatban. Hogy lesz-e, azt persze nem tudom.

Akit nem zavar annyira a szappan, az el tudja nézni a Betrayal első részét. Kicsit eltúlzottak olykor az érzelmek és reakciók, de a két főhős valóban élete fénypontját éli meg, elhiszem nekik a dolgot. Más kérdés, hogy innentől kezdve tudjuk, hogy a készítők kénytelenek lesznek mindenféle random dologgal megkavarni az alapfelállást, jönni-menni fognak az új szereplők, de ha az intrika lesz középpontban és a hatalmi játszmák, s nem a gyilkosságok, akkor adok további esélyeket neki.

Mivel a középpontban egyértelműen a házasságtörő viszony van, sokat számít a sorozat megítélésében a két főszereplő, mind karakterek, mind színészek szintjén. A pilot végére nálam ők rendben voltak, de szokni kell mindkettejüket – külön-külön rendben is van a drámájuk, közösen nem biztos, hogy úgy szikráznak, ahogy kéne.

A végeredmény tehát tisztességes lett, nem sok minden zavart benne, de az összkép nem olyan, ami lázba hozna. Sajnos. Talán azért is, mert a karaktereket egyelőre nem volt időnk megismerni, így csak átlagosnak mondhatóak. (Egyébként, ha már a fő viszony: van egy olyan érzésem, hogy a Betrayal addig lesz igazán érdekes, amíg titkos a viszony. Viszont nyilván ezt nem húzhatják a végtelenségig. Ha pedig minden kiderül, akkor mi lenne ezzel a szállal?)

ui.: Arról lemaradtam, hogy a főhősnő (Hannah Ware) karaktere vajon angol, vagy csak nagyon béna az akcentusa. Érdekesség, hogy a partnere (Stuart Townsend) meg ír.

12 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 10. 02. 19:56

Nekem ez Deception-kategória, az is mennyivel jobb lett volna, ha nem szappanosították volna el annyira. Itt szintén. Engem jobban érdekelne a gyilkossági szál, de az itt csak annak kellett, hogy a házasságtörőknek mégse legyen olyan egyszerű az életük. A lehető legklisésebb volt, ahogy összejött a pár, még az ilyenkor kötelező kicsit vonakodok, kicsit mintha végleg lemondanék rólad, de aztán egymás karjaiba vetjük magunkat is megvolt. A baj, hogy a szerelmespárnál nem érzek semmi vonzódást, kémiát. James Cromwell szintén egy sablonos zsarnoki családfő. Akit sajnálok a szereplők közül az Henry Thomas, aki a rutinjával a kisujjából kirázná ezt a debil karaktert, ha jobban megírták volna neki. A nyomozó páros meg no comment. Tudni lehetett, hogy ilyen lesz ez a sorozat, nem ért semmilyen meglepetés, de Townsend, Cromwell és Thomas miatt reménykedtem valami kis színvonalban. Én 5/10-re hoztam ki a pilotot nagyon erős (de szerintem teljesen felesleges) reménykedéssel. Még nézem egyelőre tovább, a Deception is kapott 3 rész esélyt, minimum ennyit ez is megérdemel tőlem a fentebb említett 3 kedvenc miatt.

winnie - 2013. 10. 02. 20:23

nekem leginkább az az aspektus tetszett, hogy a nő ott van élete szerelmével és közben otthon meg a kisfia beszél hozzá. ez, bármennyire is manipulatív, de szívszaggató dolog lehet, és érdekes lenne feltárni. de gondolom ezeket a szálakat csak érintőlegesen fogják piszkálni és elsikálják valami arany középúttal.

Lemoni - 2013. 10. 02. 20:36

winnie: igen, ez az aspektus érdekes lehetett volna, de szerintem még korai a nő élete szerelméről beszélni, amikor 3-4 találkozás után először megy szobára a férfival, illetve nem is közvetlen a kisfia hívta telefonon hanem a férje valami bagatell dologgal, nem találta a mesekönyvet vagy mi. Ebből a szempontból inkább éreztem erősebb érzelmi megnyilvánulásnak, amikor a férfi meglátta otthon a falon a nő által készített képet. De gondolom ennek a két jelenetnek pont az volt a funkciója, hogy egyrészt felmutasson egy (kamu) egérutat ki a kapcsolatból, illetve megerősítse, hogy a férfi bizony horogra akadt.

winnie - 2013. 10. 02. 21:00

persze, persze, nem jó szóválasztás, a lényeg, hogy valami nagy dolgot érez, ami simán lehet rövid, de intenzív kapcsolat is, de végre magának élhet – durva lehet ráeszmélni egy teljesnek hitt élet élése közben, hogy van, ami sokszoros elégedettséget képes nyújtani.

ezerszer lerágott csont gondolom ez romantikus regényekben, de a gyerekaspektus engem mindig megérint, itt meg nagyon szemeten csinálták a dolgot.

a képes dolgot nem tudtam hova tenni olyan szempontból, hogy először azt hittem, hogy x dolog miatt reagál , ahogy reagál, majd másik dolog miatt éreztem, de az is hatásos volt.

-T - 2013. 10. 02. 21:40

Nekem bejött, pedig nem szoktam kedvelni az ilyesfajta sorozatokat, de kellemesen csalódtam, várom a folytatást és ha nem szappanosodik el teljesen, akkor nem lesz különösebb bajom vele. 7,5/10

Lemoni - 2013. 10. 02. 21:42

Nem tudom, milyen arányban oszlik majd meg a továbbiakban a szerelmi és a gyilkossági szál, hiszen a férfi pont a kettő metszéspontjában áll, így elvileg az ő helyzetét lenne logikus kiemelni, neki amúgy is dupla konfliktus a nő férjével szembeállni. Ez így érdekelne is, ha a házasságtörés csak a ráerősítés miatt menne a másik ügy mellé. De attól tartok, hogy a női nézők kedvéért inkább a szerelmi melodrámát erőltetik majd, ahol a férfi és a férj elsősorban nem az igazság kiderítéséért, hanem a nő miatti kakasviadalban ütközik.
Ötletem meg már van, ki lőhette le a nőt, szerintem nem a leglogikusabb, hanem a legnyilvánvalóbb tette ;D

Thomas - 2013. 10. 02. 23:19

Már többször leírtam, de nekem, mióta azt a hangulatos előzetest megláttam májusban, az egyik legvártabb sorozattá lépett elő:) Nem várok tőle semmi extrát, pláne nem intrikákat, csak hogy valami átadjon abból a hangulatból:) A szereplők szimpatikusak, az igényesen megírt szappanos sorozatokat amúgy is szeretem, szóval nagyon várom már a feliratot:)

Thomas - 2013. 10. 04. 19:24

Húú, hát ez nekem nagyon tetszett!! Tökéletes hangulat, tökéletes színészek, izgalmas, érzelmes és drámai egyszerre, a főszereplők között szikrázik a levegő:) Én nagyon erről nem is tudnék rosszat mondani, nagyon élveztem az elejétől a végéig. Csak azért 9/10, mert néha kicsit döcögtek a párbeszédek, amúgy a tempóval nem volt semmi gond, mintha egy igényes filmet néznék. Viszont nem tudom, hogy lehet ezt majd ilyen színvonalon folytatni, félek hogy nagyon áttevődnek majd a hangsúlyok, és megváltozik a hangulat, de eddig nekem ez nagyon különleges, nem sok ilyen sorozatot láttam még, és az is messze elmaradt szerintem minőségben.

Csilla0422 - 2013. 10. 04. 22:56

Váó. Nem volt rossz, ennyi szappan még belefért. A kérdés az, hogy milyen irányban folytatják.
Asszem Sara „vörös félholdja” a gyerek lesz. Ugyan még nem voltam ilyen helyzetben, de úgy gondolom a gyerek nagy visszatartó erő tud lenni egy viszony kibontakozásánál. Voltak apró pici jelek, amelyek akadálynak tűntek végül katalizátorok lettek.
A borosüveg eltörése előtt szembesült anyu azzal, hogy apu ellenfele pont a kandúr lesz. Ha ezt a szálat viszik még a gyilkosság mellett, az jó is lehet. Apu ha nyer és a ranglétrán emelkedik fel, akkor bizony anyu titkára is fény derül. Várom a folytatást!

Lemoni - 2013. 10. 08. 00:39

A 2. részben még bénábbak a “szerelmesek” jelenetei, gyenge ez az egész úgy ahogy van. Nagy bukta lesz, érzem :(

Anaria - 2013. 10. 13. 15:19

Nekem nagyon tetszett. Anno már a promo megfogott, érdekelt mi sül ki belőle. Szerintem a két szereplő közt teljesen rendben van a kémia, volt hogy már én is leizzadtam a feszültségtől :D

Én is leginkább arra lennék kíváncsi, szóval a belső drámákra, hogy pl. a pasi a csaj férjével néz szembe majd a tárgyalóteremben minden nap, ergo látja kinek az életébe kavart be, aztán meg a lojalitása a család felé, akik örökbe fogadták, de ő meg ugye soso az “ellenséggel” cimborál. Aztán ott van a nő meg a kisfia, és tulajdonképpen egy tökéletes élet ház, pasi, gyerek, anyagi biztonság, de csak most jött rá hogy talán még sem olyan tökéletes. Szerintem ilyenkor a legnagyobb dráma mindig az hogy egyik féllel sincs nagy gond, mindkettőnek normális társa van nem alkoholista, nem idióta…egyszerűen csak most rádöbbenni hogy mégsem passzolnak össze…nagyon érdekel ez a szál hogy viszik tovább és mit mutatnak ezekből a vívódásokból.

winnie - 2013. 10. 13. 16:13

a társ témában érdekes, mert a pilotban a férj egy kicsit munkaközpontú volt, aki nem figyelt az asszonyra, de a 2. részben sokkal pozitívabban tüntették fel. a feleség meg abszolút szimpatikus, ez jó húzás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz