login |

Pilot-mustra: Ironside – 1×01

2013. 10. 03. 13:00 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Don’t you just wanna scream sometimes?

Előre szögezzük le, hogy én vártam az Ironside-ot. Azt hiszem, hogy 40-en voltunk így, szóval nem vagyok különleges. És van egy olyan érzésem, hogy aki nem várta, az nagyon jól meg is lesz a kerekesszékbe kényszerült nyomozó ügyeinek krónikája nélkül.

Egy teljesen tipikus krimisorozatról van szó, amiben tényleg csak annyi a plusz, hogy a főhős nem tud járni. Ő ugyan kap némi karakterizálást, de egyébként szikár procedural az egész, ráadásul a komorabb fajtából: Igen, az Ironside-ben nem nagyon fognak poénkodni. És ez a sötétebb hangulat nyerheti meg a nézőket. Esetleg.

IRONSIDE – 1×01 – 6/10

A helyszín New York, a főszerepben a kerekesszékes Robert Ironside, aki még így is kőkemény, félelmet nem ismerő, okosan manipuláló és, ha kell, a határokat átlépő nyomozó. Mindezt egy igazi oldszkúl körítés közepette kell elképzelni, nem helyszínelésekkel, hanem kikérdezésekkel, sarokba szorításokkal, fenyegetésekkel – ez az a sorozat, ahol a nyomozó, ha kell, lelógatja a gyanúsítottat egy emeletes ház tetejéről. Ennyire régimódi.

Az a helyzet, hogy a kerekesszékes aspektus egyelőre semmi pluszt nem ad a sorozathoz (bár ez nem is baj), nem lenne sokkal másabb akkor sem, ha tudna járni Ironside. Akkor is lehetnének démonjai más traumából kifolyólag, de az, hogy néha céloz fizikai korlátaira, a bűnözők pedig meglepődnek nem elég.

A szinopszisban az is szerepelt, hogy korlátai miatt egy olyan csapattal veszi körbe magát, mely tagjait egyenként választotta ki szakértelmeik alapján, hogy segítsék őt a nyomozásokban. Na, ez a csapat olyannyira különleges, hogy fogalmam sincs, hogy ki miért fontos benne. Oké, a lányra emlékszem (mert lány), de hogy neki mi a “spec képessége”, azt passzolom, mint ahogy a két srác sem tudott semmivel sem kiemelkedni. (Utánanéztem és valóban utaltak arra, hogy az egyiknek maffiakapcsolatai vannak, a másik volt befektetési bankár, de… nem csak az én kritikám, hogy ez nem ülepedett le bennem.)

Egyelőre tehát csereszabatosak a karakterek, akik mellé még bejön Ironside korábbi társa, aki véletlenül lelőtte őt, s ezzel a székbe kényszerítette. Mindez karakterépítő drámára adhat lehetőséget, de eddig ez a szál egy cseppet sem volt érdekes és már előre félek, hogy miképp akarják ezt a viszonyt a teljes sorozaton átíveltetni. Az egyik maga alatt van, a másik látszólag megbocsát, jó, lépjünk tovább.

A lényeg, hogy az Ironside első blikkre egy teljesen generikus nyomozós sorozatnak tűnik, amiben az egyetlen pluszt a komor hangulat szolgáltathatja. Ugyan a rendező próbálkozik formát bontani, van, hogy a kerekesszékre szerelik a kamerát és szemből mutatják a nyomozót, máskor kvázi FPS-módra váltanak, de ezek nem sokat tesznek hozzá az összképhez.

És mindez csak azért kap a közepesnél jobb osztályzatot tőlem, mert az átlagossága ellenére semmi sem irritált benne, végig tudtam nézni, megismertem belőle a Tech N9ne Demons című számát és, mert bár nem volt túl izgalmas az első ügy, azt nagyon kevesen találnák ki a megoldást.

ui: Nem tudom, hogy milyen volt az Ironside alapjául szolgáló 60-as évekbeli sorozat, de az a főszereplőnek több Emmy-jelölést is hozott. Blair Underwood itt tisztességes munkát végez, de sokak számára a keménysége nevetséges lesz.

11 hozzászólás Ne habozz!

Shawn - 2013. 10. 03. 13:34

Pilotnál már rég nem untam ennyire magam…

Worb - 2013. 10. 03. 13:36

Csak azért néztem meg a pilotot, mivel néhány hete egy kvázi ráérős időszakban feltolták a netre. Maga a nyitány borzasztóan semmilyen volt. Ráadásul Ironside tréningezős jeleneténél majdnem elröhögtem magam, mert nagyon emlékeztetett az alábbi Nike reklámra:
http://www.youtube.com/watch?v=obdd31Q9PqA

Dexter Morgan - 2013. 10. 03. 14:11

Rettenetes módon unatkoztam, de valamiért mégiscsak végignéztem. Sőt, belepróbálok még egybe-kettőbe. Hátha. Underwood jó, de ezt enélkül is tudtam már. Van az egészben valami, ami miatt nem repült a kukába a negyedénél-felénél, de nem tudom megfogni igazán, hogy mi. Azt viszont folyamatosan éreztem, hogy valami hiányzik, valami miatt az egész nem áll össze, valamiért “kevés”. Hátha a folytatásban kikalapálják, mert eddig eléggé be van horpadva a doboz.

winnie - 2013. 10. 03. 14:17

rakohammas: de ez volt hamarabb, hiszen 60-as évekbeli az eredeti sorozat:)

egyébként májusban én is azért írtam, hogy érdekel a sorozat, és ezért is volt csalódás a pilot, hogy nagyon nem rhyme-szerű volt a megközelítés.

ilyenkor azzal biztatom magam, hogy hátha jó irógárdát szedtek össze.

OlDirty - 2013. 10. 03. 14:41

A főszereplőn kívül más pozitívum nem nagyon van a sorozatban, tucat nyomozós. Nem értem hogy a készítők hogy mertek 2013-ban ilyen CSI, NCIS, színvonalú unalmas nyomozós sorozatot csinálni, van belőlük annyi mint a szemét…Attól hogy kerekesszékes a főszereplő még nem lesz jó.

Rakohammas - 2013. 10. 03. 14:10

Engem csak azért nem érdekelt a pilot, mivel kicsit koppintásnak érzem. Nincs hajazás a Jeffery Deaver Lincoln Ryhme történetekre? Volt film is belőle a Csontember Jolieval meg Denzel Washingtonnal. Kicsit sok itt a hasonlóság :-)

Rakohammas - 2013. 10. 03. 15:25

Azta. Köszi winnie az infót. Ez így meglepett.

Imurai - 2013. 10. 03. 14:32

Kicsit noir-os volt, marad. Már csak a kerekesszékes téma miatt is :)

winnie - 2013. 10. 03. 16:13

zirowe: ezt írtam fent, de akkor inkább törlöm. ez nagyon szomorú és ártalmas gondolkodás és teljesen rosszul értelmezed a fogalmat. gondolkodj így nyugodtan, de az ilyet inkább tartsd meg magadnak.

Zirowe - 2013. 10. 03. 16:49

Félreérted, nem a személyek iránti utálat beszél belőlem, csak nem bírom az ilyen amerikai patikamérlegen készült cuccokat.

castro - 2013. 10. 03. 20:55

A filmbeli karakter nem Michael Ironside, hanem Robert Ironside – Michael ugyebár egy színész, gondolom automatikusan vitt fére az ujjad gépeléskor, nekem is így lett volna elsőre :)

Én az eredeti, Raymond Burr-féle Ironside-ból láttam két részt pár éve Spanyolországban, éjjeli matinéban (párosítva a klasszikus Perry Masonnel). Az sem volt nagy durranás, de korabeli keretek között azért adott egy pluszt az, hogy kerekesszékben van, egyébként nem sokban különbözött a 60-as évek krimisorozataitól. Ott Ironside inkább egy profi öreg róka, mellesleg gentleman volt. Burr Perry Mason karakterét hozta, csak székben (és persze rendőrként ügyvéd helyett). De nem volt “kemény csávó”, Underwooddal ellentétben. Nekem most is jobban tetszene egy elegánsabb verzió, mint a tökös fickó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz