login |

Társas játék: kezdett a 2. évad

2013. 10. 06. 15:20 - Írta: Bruzsy

35 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Ez már zsinórban a harmadik év, hogy a magyar HBO egy saját gyártású sorozattal dobja fel az őszt. Két éve a Társas játék első évadja lepett meg bennünket a hazai viszonylatban szokatlan minőségével, szép képeivel és ötletességével, tavaly pedig a Terápia szegezte oda a lassú folyású drámák kedvelőit a tévé elé, szintén bebizonyítva, hogy lehet jó magyar sorozatot csinálni, csak oda kell rá figyelni. (Ráadásul a Terápia a JAws-on nem csak, hogy bekerült. de harmadik is lett a “Legjobb nem amerikai sorozat” kategóriában, azért ez nagy szó.)

Az idei év azonban – mint ahogy erre az HBO által szervezett díszbemutatón többször is felhívták a figyelmünket – más. Azért más, mert míg a Társas játék és a Terápia első évadjai mind-mind remake-ek voltak, izraeli formátumok hazai átültetései, a TJ 2. szezonja ízig-vérig magyar. Magyar a forgatókönyv, magyar az ötlet, magyar a rendezés, magyar minden. Viszont sajnos azt gondolom, hogy ha csak ennyi telik ki a magyaroktól két év alatt, akkor kár próbálkozni.

Félreértés ne essék, nagyon élveztem a második évad első három részét. A minőségi megvalósítás továbbra is megvolt, a karakterek még mindig szórakoztatók és működnek a képernyőn, a buta döntéseikről kiderül, hogy nem készítői lustaságból történtek, hanem ezeknek köszönhetően lesznek emberiek. Az írás minőségével sincs nagy gond, reálisak és nem erőltetettek a párbeszédek. Egyszóval még mindig a magyar sorozatgyártás csúcsán foglal helyet, amiért mindenkinek csak ajánlani tudom a szériát.

De a történet… Na az nagyon idegesítő. Azért, mert ilyen történetet és fordulatokat a Barátok közt írói szobájából várok, nem pedig egy két évig készített szuperprodukciótól. Nem fogok spoilerezni, de címszavakban hadd meséljem el, milyen bonyodalmakat láthattunk az első három részben. Elkallódott gyerek. Elhagyott gyűrű, amit pont meg kéne mutatni. Megbilincselt autó, amikor sietni kéne. Nincs térerő, amikor élet-halál kérdés.

Annyira klisé mindegyik, annyira ordít róluk, hogy semmi más funkciójuk nincs, csak hogy elősegítsék a karakterek közötti interakciót, hogy egyszerűen szomorú vagyok ha csak rágondolok. Mindez megspékelve azzal, hogy egy tavaly meghalt karakter is visszatér állandó szereplőként. Képzelhetitek, mennyire eredeti megoldás. Ismétlem, ezek egy magyar sorozatnál egyáltalán nem meglepők, de én eddig azt hittem, a Társas játék egy más szintet képvisel.

De ennek ellenére folytatni fogom, mert folytatni muszáj. Mert még bármit kihozhatnak belőle. Ahogy a három rész eltelt, úgy fogyatkoztak ezek az írói megoldások is, szóval bizakodom. Budapest még mindig gyönyörű, habár most már kezdenek a ló túloldalára esni a szépségek megmutatásával; zenére még mindig annyit költenek, mint egy másik magyar sorozat egy egész epizódnyi költségvetése. És persze továbbra is aranyosak a karakterek, jók a színészek (Gazsó Györgyöt pont előző este láttam színházban, egy kaméleon a pali) és az új szereplőket is sikerült eltalálni.

Csak az a fránya sztori lenne jobb. Meg a marketing, de az nem a készítők sara.

35 hozzászólás Ne habozz!

eLaNoR - 2013. 10. 06. 16:47

Akkor azt hiszem, megvárom az évad végét, és ha nem írtok rosszat róla, meglesem.

rheinfuss - 2013. 10. 06. 16:51

Köszönöm a kritikát! Eddig is vártam az új évadot, most még jobban megjött a kedvem hozzá, azzal együtt is, hogy fentiek szerint van még mit tanulniuk az ötletgazdáknak a sorozatkészítésről.
És épp ezért gondoltam, hogy talán a fent leírt pozitív elemek miatt igenis érdemes próbálkozni a magyaroknak sorozatgyártással, nem? Hiszen épp ilyen stílusgyakorlatokon keresztül szereznek gyakorlatot (bocs a szóismétlésért) ahhoz, hogy még magasabb minőségeket állítsanak majd elő a jövőben. (Helló, Terápia 2. évad! :) )

Cápi - 2013. 10. 06. 22:48

Egyetlen magyar sorozat, amit szeretek (egyszer majd talán a Terápiára is ráveszem magam) és örömmel néztem az 1. évadot, ugyanígy a 2.-at. A sztoritól alapvetően nem várok/vártam világmegváltó nagyságokat, így abszolút elégedett vagyok.

ferencv - 2013. 10. 07. 00:54

Bruzsy, hadd kössek bele egy mondatodba!

“Viszont sajnos azt gondolom, hogy ha csak ennyi telik ki a magyaroktól két év alatt, akkor kár próbálkozni.”

Elismered a sorozat számos erényét (én még hozzátenném, hogy baromi jó a humora is), és azt írod, hogy nagyon élvezted a második évad első három részét is. Most azért, mert van benne pár közhelyes megoldás (és amiket kiemelsz, még csak nem is a TÖRTÉNET, csak néhány fordulat), már kár volt megcsinálni? Ezt te sem gondolhatod így, hiszen még mindig a Társas játék magasan a legjobb magyar tévésorozat.

winnie - 2013. 10. 07. 07:06

lehet, hogy arra céloz, hogy maradni kell a feldolgozásoknál. vagy, hogy vakok között nem nehéz királynak lenni, és ebbe ne törődjünk bele?:)

Bruzsy - 2013. 10. 07. 12:36

pontosan. maradjon csak a profi megvalósítás, de ha nem megy a jó sztori, akkor ne erőltessük, vegyünk át olyanoktól, akik tudnak.

librarycat - 2013. 10. 07. 13:57

Az első évadot nagyon szerettem, de tegnap nagyon mérges/csalódott lettem, mire lement a két új epizód. Csupa klisé tényleg…fájnak ezek az erőltetett megoldások, egyszerűen tényleg Barátok közt-Jóban-rosszban színvonal, azért ez a sorozat ettől többet érdemelt volna. A színészek persze szuperek, de a történetben nincs semmi eredeti, egyedi, és ez elszomorító. Nem tudom, fogom-e nézni ezek után. Túl kevés az időm ahhoz, hogy szép lakásbelsők/szép külső beállítások kedvéért elcsépelt helyzeteket, lejárt helyzetkomikummal fűszerezett klisétömeget nézzek…szegény színészek, ennél ők is valami jóval színvonalasabbat érdemeltek volna.

XFTN1 - 2013. 10. 07. 15:33

Teljesen egyetértek a kritikával! Kissé elszomorított ez a 2 rész.

Haky - 2013. 10. 07. 18:16

Az első részben szereplő telefonos dologhoz annyit, hogy ilyen már velünk is megesett, erdőben tényleg szar a térerő. Lehet hogy olcsó fordulat volt, de legalább nem a város közepén játszották be, mint néha, más sorozatoknál. Az mondjuk engem annyira nem zavart.

kiskiraly - 2013. 10. 07. 23:31

Az első 2 rész után:

Sajnálom hogy lecserélték a főcímet és zenét, maradhatott volna. A másik problémám az az hogy úgy tűnik, hogy két-három zene lesz benne / epizód, ami kicsit soknak tűnik, tekintve hogy maga a sorozat is csak félórás.

Ahogy olvasom, az első évad nőcis vonala háttérbe szorul, pasik több szerepet kapnak plusz ketten még jönni fognak (sebész és majd a tolókocsis srác).

Léna: úgy tűnik, hogy most darkosabb évada lesz a baleset miatt

Gabi: Megcsalás? Megint?

Judit: Eddig vele vagyok legjobban megelégedve. Remélem Dorka nem csak egy epizódig marad ;)

5/10
Többre számítottam.

jim455 - 2013. 10. 08. 02:01

Az említett klisék mellett ez még mindig egy barmi jó termék, magyar viszonylatban a Terápiával abszolút az elsõk. Számomra öröm nézni, hogy ilyet is tudunk, képi világ gyönyörû. Ami nagyon nem tetszett viszont, hogy a fõcímet, legfõbbképp, hogy a zenét lecserélték.nekem ez kicsit arculcsapás volt az elején, vártam a jó megszokott zenét aztán kaptuk ezt…nem is nagyon láttam még ilyet, hogy zenét cseréljen egy sorozat, ráadásul egybõl a 2. évadban.
Lényeg, hogy az évad egyértelmûen nézõs, Iván még mindig hatalmas.:D

kiskiraly - 2013. 10. 08. 14:17

“nem is nagyon láttam még ilyet, hogy zenét cseréljen egy sorozat, ráadásul egybõl a 2. évadban.”

What I Like About You-ban így volt 1. és 2. évad közt, mondjuk régebbi szitkom.
Itt szerintem felesleges volt.

Lalolib - 2013. 10. 08. 18:59

Egyet értek a kritikával. Bármennyire is szerethető a sorozat, sajnos a forgatókönyvíráshoz továbbra sem értünk.
Nem lehetne ezt is megtanulni?

Blokkolt felhasználó - 2013. 10. 11. 22:54

A zene túl hangsúlyos, időnként átcsap idegesítőbe. Felesleges túlerőltetni bizonyos dolgokat: a közös boldogságot kimaxolni búzában szeretkezéssel vagy egy réglátott osztálytársnál átmenni idiótába. A főcímváltáson is látszik, hogy a korábbi finomabb megoldások helyett vmi durvábbat, közönségesebbet és harsányabbat kap az arcába a néző. Még pár epizódot megérdemel a sorozat, de ha ez így marad akkor KUKA.

liliness - 2013. 10. 14. 15:51

A főcímváltást nem értem, annyira jó volt az előző, a grafikája, mindene. Fülbemászó volt a dallam is, nem érem fel ésszel, hogy egy ennyire jó főcímet miért dobnak ki egy rosszabbért? Ez az új grafika IJESZTŐ azokkal a szemekkel, de legalábbis kényelmetlenül érzem magam közben.

A történettel egyetértek, nincs is jobb szó rá, buta, klisés, nézni is kínos.

cseszlovak - 2013. 10. 15. 21:05

imádtam az első évadot. kerek volt, egész volt, zseniális színészekkel, remek, fordulatos történettel, kiváló rendezői munkákkal.
most: mintha Herendi Gábor elfelejtett volna vígjátékot rendezni. a 3 epizód alatt nagyjából háromszor mosolyodtam el összesen. a harmadik résznél már kezdtem olyan kínosan érezni magam, mint a minősíthetetlenül borzalmas Marslakóknál…
ez így nagyon rossz.
és mérhetetlenül szomorú, hogy mindez a 10/10-es első évadból következett.

nálam (eddig) 2,5/10

Bogyó - 2013. 10. 15. 21:30

basszus, rákészültem a 3. részre, h könnyed esti szórakozás, de jó lesz, hát a nagy …….
Vacak volt, súlytalan, unalmas, gyenge, minősíthetetlen, mi kell még. És azért vagyok ennyire dühös, mert ez nagyon jó volt tavaly. És a színészek még mindig jók, a történet egy nagy nulla!!

Kiss Anna - 2013. 10. 16. 16:39

A II.évad 1.részében mi a zene cime,amikor Judit fut?

Xsz - 2013. 10. 20. 18:48

A 3. rész klisékkel teli, erőltetett valami volt. Borzasztó ez az évad eddig. Kár volt ezt folytatni, jó volt az első évad, ahogy volt.

kiskiraly - 2013. 10. 22. 00:12

4. rész után gyors kritika:
Az első jó rész a 2. évadban.
Jött a Kutya – szóval cukiságfaktor ezerrel.
Volt egy-két nem várt fordulat végre.
A zenét végre visszafogták kicsit ( = nem uralta folyamatosan a sorozatot).

Felesleges reboot lett a sorozat sorsa (szereplők, hangulat, zenék). Szerintem sokan pártoltak el a sorozattól, de legalább ugyanennyit szerzett is.

Amúgy a sorozatban szereplő dalokat már kiadták (Társas Játék filmzenealbum), de gondolom majd Hooligan biztos megírja két DVDajánló között :)

Fekete Ernőnek (a prof) tökre ismerős volt a hangja, így utánanéztem. Ő Robert Downey, Jr magyar hangja.

kiskiraly - 2013. 10. 22. 00:20

Kiss Anna: a sorozat legvégén fel szokták tüntetni.

Amúgy az albumról itt tracklista:

CD1
Karányi feat. Judie Jay – I May Be Your Star
Bijou – Tánc
Kafkaz – A cipője sárga
Pegazusok Nem Léteznek – Naiva
Kiscsillag – Ha én lennék
Rotfront – Csőváz
Ektomorf – Set Me Free
Zaják és Társa – Szuper ez az élet
Elefánt – Szex
Kistehén – Ha sírok
Budapest Nufolk Revolution – Indul az élet
Manoya – Rebirth
Vad Fruttik – Egy napra
Boris Kovač – The Last Waltz in Budapest

CD2
Intim Torna Illegál – Ébressz Fel
Manoya – Shine
Harcsa Veronika – Too Early – magyar verzió
Egy Másik Zenekar – Szomorú szám
Takáts Eszter – Velem mindenki csak szakít
K2 – Dugjál engem el
30Y – Egypár
Fűzy Gábor – Kövek a vízparton
Antal Ilona és Fűzy Gábor – Más ez a szerelem
Csík Zenekar – Szívrablás
Puszi Együttes – Ma este
Beck Zoltán – Nincs mese
Péterfy Bori & Love Band – Futás
Knoll Gabi & Pásztor Anna – Játszanék veled

Bulcsú - 2013. 10. 22. 14:47

A 4. rész szerintem már teljesen rendben volt. Nem voltak benne ezek a klisék, és végre a zenék sem indokolatlanul össze-vissza voltak, hanem a megfelelő zene a megfelelő helyen…

Bogyó - 2013. 10. 22. 20:37

Köszi Bulcsú, visszadtad a hitemet, letöltöm.

XFTN1 - 2013. 10. 24. 22:20

Szerintem egyre rosszabb.

liliness - 2013. 10. 25. 13:23

@Bogyó, ne örülj még, XFTN1-nek van igaza… Egyre rosszabb.
Klisé klisé hátán, üvölt méterekről, hogy mi fog történni, még annyira se fáradtak a készítők, hogy legalább egy kicsit váratlanná tegyék. A szereplők döntései totálisan nélkülöznek minden életszerűséget.

VISZONT. Jó kis ivós játékot lehet kreálni belőle, minden egyes pofátlan klisénél inni kell egyet, és ahogy az eddigi részek alakultak, az 5. rész végére a lerészegedés biztos…

Bogyó - 2013. 10. 29. 15:18

túl vagyok az 5. részen, és egy kérdésem van: MIÉRT??????? Csak fogom a fejem.
Most winnie erre azt mondaná, h miért nézünk olyan sorozatot, ami nem tetszik. Tényleg nem tudom.

winnie - 2013. 10. 29. 15:32

nem, azt nem én szoktam mondani:)) én az ilyen kommentekre szoktam válaszolni, hogy sok oka van ennek,m a karakterek, a reménykedés, a nosztalgia, hogy régen jó volt. mondjuk én is hasonlót mondok, de másképp.

jim455 - 2013. 10. 31. 01:46

Egyre rosszabb szerintem is, néha mintha a valami Barátok köztöt néznék. Gabi szenvedése Ernõvel, hát az valami borzalom. Az biztos, hogy a Terápia így nálam toronymagasan a legjobb magyar sorozat lett.

jim455 - 2013. 10. 31. 02:06

*Gabi szenvedése Antallal

wisteria - 2013. 11. 02. 18:47

Én csak az első részt láttam, de már az is teljesen kiábrándító. Ennyire, könyörgöm ennyire nem tudnak a magyarok forgatókönyvet írni, ennyire nincs semmi normális ötlet?! Elkeserítő!!!
A Terápiával felesleges összevetni, az sem magyar sztori, nyilván azért is volt annyira jó.

ann86 - 2013. 11. 02. 22:33

Véletlenül elcsíptem talán a 4. részt, és hát nem volt nagy szám, elcsépelt történeteknek tűntek a szálak…
Viszont a képek és a zene tetszett, volt hangulata.

Adavys - 2013. 11. 05. 22:40

Nekem ez egy eleve kényes műfaj. Nem rajongok az ilyen romantikus-vígjáték sorozatokért Valamiért mégis jól szórakoztam az 1. évadon. Tipikus karakterek, olykor tipikus fordulatok, de valahogy mégis jól játszottak a sztori dinamikájával. Jók a párbeszédek, gyönyörű az operatőri munka. Bárhol be lehetne mutatni a világban. És ez a magyar sorozatok esetében nagy dolog.

De a második évad…sokak elmondták már előttem, de tény: el van szúrva a történetvezetés.

Eleve nagyon nehéz ennyi fordulatot úgy tálalni, hogy ne ülje meg az ember gyomrát. “Ennyi baromságot, ilyen nincs is…ennyi véletlent!” Az 1. évadban mégis elhittem, hogy most az egyszer, ott és akkor ezek tényleg megtörténtek.

Na EZ AZ AMI TELJESEN ELTŰNT! A Barátok közt színvonalát idézi a sok-sok erőltetett fordulat. (Judit komolyan?! Te is? Ne már. Ilyen már volt!)

A karakterek logikája is felborult, vesztettek az első évadból megismert személyiségükből, kissé túlságosan is alá lettek rendelve a csavaros sztorivezetésnek. (Gabinál a legészrevehetőbb)

Sajnos lehetetlen nem levonni a következtetést: az adaptáció jól sikerült, amikor saját lábakon kell megállni, az már kevésbé. Őszintén remélem, hogy nem marad így. Szóval hajrá tovább, de ne így!

Csak hogy valami jót is mondjak, az operatőri munka, a vágás, a zenék még mindig nagyon jók.

gal9marcell - 2013. 11. 07. 23:06

Na végre egy jó rész… A 6. szerintem egész jó lett, a zene is a végén, bár az a verekedős jelenet röhej volt. Na mind1, ezúttal több volt a pozitívum, mint a negatívum, ami azért jó jel. A látvány, az operatőri munka pedig elképesztő! Szerintem ilyen igényesen fényképezett filmmel/sorozattal ritkán találkozunk hazánkban.

Arthuro_Adam - 2013. 11. 19. 06:56

Szerintem azóta, hogy elég klisésen és gázosan összekuszálták a szálakat, egész jó lett a 2. évad.

Tóth_Sanyi - 2013. 11. 21. 19:56

Szerintem is teljesen természetellenes fordulatok vannak, az emberek nem így gondolkodnak, mint a forgatókönyv írók. Ami meg nem jön ki a történetben ott marad a klisé. Véletlen hegyek. Más ötlet úgy látszik nincs.
Több évig kell érlelni, faragni a könyvet ahhoz, hogy ne érezzük kiszámíthatónak. Szerintem kapkodás eredménye az ilyen film, attól függetlenül, hogy a színészek nagyon jók. (Kivéve a gyerekeket, szörnyű..) Szép a kép és szerintem a hang is jobb, mint az előző évadnál, bár lehet, hogy csak a HD miatt hallom úgy. Néhány zenétől kifacsarodik a szám, főleg, hogy néha nagyon rossz helyen jön be és hopsz el van vágva. Baromi jól néz ki Budapest, lehet hogy valami image reklámfilmnek el lehetne adni. Egyébként az ilyen filmbe a rendezőnek nem is tudom, hogy mi a dolga. Nincs semmi stílusa.
Szegény magyarkáim még mindig csóringer módon tudunk filmet csinálni. De azért jó, hogy magyarok csinálták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz