login |

Mortal Kombat: Legacy: a 2. évad – írta dzsiaj

2013. 10. 07. 15:04 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika, websorozat,

(A sorozat teljes egészében megnézhető a YouTube-on.)

Míg a Mortal Kombat első etapja a karakterek háttértörténetére, eredetére koncentrált, a második már magáról a versenyről szólt – vagy legalábbis arról kellett volna szólnia. A gond mindössze az, hogy az első évadban megismert szereplők közül egy jó adagot kikukáztak (idén már nincs Jax, Sonya, Cyrax és Sektor), a megmaradtak közül nem egy színészcsere történt (Johnny Cage, Kurtis Stryker, Mileena, Raiden, Shang Tsung és Sub-Zero), de érkezett egy csomó új arc is (Liu Kang, Ermac, Kenshi, Kung Lao).

Mindez egyértelműen azt eredményezte, hogy a tavalyi alapozás után az idei év is – bizonyos mértékig – az ismerkedésről szólt, hiszen az új karaktereket is el kellett helyezni az univerzumban.

Ezen felül túl sok szót nem érdemes vesztegetni a Mortal Kombat: Legacy-re. Továbbra is egy agyhalott, B-kategóriás popcorn-sorozat, annak viszont tökéletes.

Mennyire örültünk pedig anno a Rebirth-nek, ami egy teljesen realisztikus világban festette le nekünk az MK-univerzumot! Hihető volt, és szépen is nézett ki, nem véletlen, hogy a készítő, Kevin Tancharoen mozifilmben reménykedett. A lehetőséget végül nem kapta meg, de készíthetett egy websorozatot, és ez lett a Legacy.

A websorozat első szezonjában végül voltak jó megoldások, de összességében érezni lehetett, hogy ez mozinak nagyon vékony lenne, a 2. szezon pedig még inkább megerősített ebben az érzésben.

Nem is az az igazi baj, hogy a sztori rettenetesen klisés – az volt már a 95-ös filmben is -, hanem az, hogy még a párbeszédek és a feloldások is a 80-as évek akciófilmjeire emlékeztetnek. Míg azonban az MK-mozifilmet öniróniája megmentette a beégéstől, és teljesen élvezhető darabbá tette, addig a Legacy sajnos teljesen komolyan veszi önmagát, és szerintem maguk a készítők is elhiszik, hogy a néző akkor is kiválóan szórakozik, ha például egy teljes epizód (2×09) csak egy éttermi párbeszédre épül.

Persze, értem én, hogy itt nincs annyi pénz, nem lehet állandóan akciót nyomatni, kell az altatás is, de könyörgöm, miért ilyen amatőr módon? A karakterek között nulla interakció van, pedig lehetett volna összehozni nagy találkozásokat, lehetett volna hozni egy nagyobb átívelő szálat a tornán kívül vagy valamit. Így ugyanis semmi különbség nincs a sorozat és a játék között: ha lemegy egy bunyó, végigolvasod, hogy mi történt utána (esetünkben beszélő fejeket hallgatsz), majd jöhet az újabb verekedés.

A fránya igazság az, hogy azért élvezhető darab mégis a Legacy, mert újra megelevenednek gyerekkorod kedvencei; újra láthatod azokat a karaktereket, akiket még nagyon régen megkedveltél; és mert kíváncsi vagy, hogy a játék megoldásai közül miket vesznek át a kisképernyőre. A bunyókat – a lehetőségekhez mérten – szépen megkomponálták, a kivégzéseknél pedig vigyoroghattunk ezerrel az ismerős megoldások miatt, pláne mikor az epizód végén még be is mondták, hogy „Fatality”.

Ráadásul nem is teljesen egy sémára megy a dolog, hiszen a jók közül is hullottak már el, Raident és Shang Tsungot pedig még nem is láttuk összecsapni, szóval lesz itt még „puskapor” az esetleges 3. évadra is. Én pedig ott leszek, hiszen a Legacy a szegény ember Mortal Kombat-je, de legalább Mortal Kombat.

8 hozzászólás Ne habozz!

pocok - 2013. 10. 07. 15:40

Ahogy véget ért… no comment…

Origen - 2013. 10. 07. 16:30

Az egész második évad több mint fele visszaemlékezés az első évadra. WTF. Csalódott vagyok, sokkal többre számítottam. Annyira tetszett az első évad. Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből. :(

Gatts - 2013. 10. 07. 17:06

Részemről az is elég kiborító volt, amikor a Kenshi – Ermac harcot a következő részben majdnem teljesen megmutatták újra, csak azért mert azt éppen látják más karakterek is… Nagyon gázos időhúzásnak éreztem.
De a hibák ellenére volt benne pár egész hangulatos momentum is.

Tusk - 2013. 10. 07. 17:11

Részemről kasza. A sztori tele volt lyukakkal, nagyrészt visszaemlékezés volt. De még amikor valami jó sülhetett volna ki akkor is megváltoztatták az alap történetet, amitől silány lett számomra az egész, lásd Sub-Zero és Scorpion kapcsolata.

bruceQT - 2013. 10. 07. 17:35

moziként nyilván nem ilyen rövid szakaszok lettek volna, és lett volna rendes interakcióra idő. Én élveztem a párbeszédes részeket is, még ha a jelentős része elkapkodott és erőltetett is volt. Látványban és részletek kibontásában sokat javult az első évad óta. Kicsit suta volt a befejezés, de legalább remélhető a tartalmas folytatás.

dzsiaj - 2013. 10. 07. 18:31

“moziként nyilván nem ilyen rövid szakaszok lettek volna, és lett volna rendes interakcióra idő.”

Persze, én sem arra gondolok, hogy Tancharoen összeollózta volna a webizódokat, és abból állt volna össze egy egész estés film. Az viszont beszédes, hogy van tízszer 8-10 perc tiszta játékidőd (amiből részenként mondjuk 2-3 perc elmegy verekedésre, olyankor elég annyit beírnod, hogy “bunyó van”, a harci koreográfusok itt elvégzik a munka nagyját), és ennek a megírására van kvázi egy éved. Én biztos, hogy igyekeznék minden epizódra kitalálni valami sztoribeli vagy vizuális újdonságot, ami az első évadban még úgy-ahogy ment is, ld. Raiden elmegyógyintézetben, Kitana és Mileena animált sztorija, stb.
Ehhez képest a második évadban ótvaros sablonhegyeket kaptunk: a fiúja szeme láttára lelőtt barátnő, egy varázserejű kardot megszerezni akaró harcos, és két ősidők óta ellenséges klán, akik már maguk sem tudják a köztük feszülő ellentét okát. (Ezeknek a nagyja talán a játékban is így volt, de ennek a “reálisabb” sorozatnak éppen a játéktól való gyökeres elrugaszkodás lenne a célja, nem?)
Szóval így értem, mikor azt mondom, hogy az MK:L mozinak vékony, mert ha 8 percet se tudsz kitölteni épkézláb tartalommal, akkor hogy raknál össze egy 90-120 perces filmet?

LuPuS - 2013. 10. 08. 12:12

a legizgalmasabb rész a rajzfilm beszúrások voltak.

ekkora adagokban el lehet viselni ,de sajnálatosan a mozifilm esetén már konkrét verekedés és gyilok kellene amennyiben már mindenkinek tudjuk az önéletrajzát és a célját

Nero - 2013. 12. 04. 18:13

Nem tudom. Én élveztem ezt az évadot is végig. Talán jah az első évad jobban ütött, de ez sem volt rossz. Engempl scorpion ruhája bosszantott… Miért kellett ilyen rohadásnak indult göncöt ráadni? Nyugodtan ráadhatták volna az új részben lévő göncét is vagy hasonlót hozzá de ne ezt… Nekem kimondottan tetszett hogy voltak vissza emlékezések. Lásd Kenshy. Ha nem csináltak volna neki háttértörténetet akkor meg az lenne mindenkinek a baja. De engem ink az idegesytett hogy 8 perces teszem azt egy rész és ebből 2 perc kb az előzményre épül. Az évadzáró részről meg ne is beszéljünk… Amikor a két főbb karakter összetalálkozik és várod azt amit az évad eleje óta vársz akkor azt biztos hogy nem ebben az évadban kapod meg. Még mielőtt bekövetkezett volna már akkor tudtam. “Ja hát ez sem most fogjuk látni…” És basszus tényleg így lett… Mert így tudtak olyan lezárást csinálni az évadban hogy várd hogy mi lesz legközelebb. Szóval ha folytatják kkor valami iszonyatos bunyót kapunk. (legalább is én ezt várom el az alkotoktól ezek után). Az eredeti rendező nélkül kiváncsi leszek hogy hogyan találják fel magukat ezek után. Am most kitudja… lesz még legacy évad vagy már csak a nagy film lesz?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz