login |

Cult: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta cyborgwings

2013. 10. 09. 14:35 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Tanult kollegám, Joe-ker azt tanácsolta, ha nem tudok mit mondani a sorozatról, hát írjam azt, hogy „ez egy fostalicska”. Aztán közölte, hogy hiszen ő már írt ilyet, ráadásul élete legjobbja lett, szóval mégiscsak kénytelen leszek saját szavaimmal, remélhetőleg valamivel részletesebben méltatni a Cult-ot.

A helyzet persze nem ennyire tragikus, lássuk, hogy alakult a történet.

Nos, az úgy volt, hogy a CW mindenki legnagyobb meglepetésére berendelt egy sorozatot, ami jókora lólábként kandikált ki a csatorna tipikus kínálati spektrumáról. A Junkie-olvasók lelkesedtek, ám azzal a lendülettel legyintettek is, hogy ez vagy el lesz szúrva, vagy pár rész után kaszálják. Sajnos egyik tábor sem tévedett.

A cselekményt magát nem ragoznám, volt már róla szó winnie kritikáiban. A lényeg, hogy adott volt az izgalmas felütés, miszerint “sorozat a sorozatban”-jelleggel insider infókkal földobott, érdekfeszítő, rejtélyes sztorit kapunk, ahol a két világ összefonódik, az élet másolja a sorozatot, vagy esetleg fordítva, a sorozat az életet.

Sajnálatos módon ebbe a koncepcióba a készítő, Rockne S. O’Bannon is kissé mintha belebonyolódott volna, túl nagy falat lett, nem igazán sikerült összeszedettre írni sem az egyik, sem a másik szálat. Ráadásul sokak (vagy inkább kevesek, mert a kommentek száma alapján alig páran követték végül a Cultot) nagy bánatára a sorozatbeli sorozat nem kifejezetten merítette ki az átütő siker fogalmát, ezáltal eleve hiteltelenné téve az egész sztorit rajongásostól, szektástól és nézettségi adatostól.

Szerintem ennyire azért nem volt vészes ez a történetszál, itt legalább Robert Knepper odatette magát a karizmatikus játékával, a másik vonalon viszont sajnos még Matt Davis sem tudott segíteni, valahogy ő is elveszettnek látszott, hiába lelkesedett a Twitterén és tűnt úgy az ottani megnyilvánulásai alapján, hogy ezt a szerepet tulajdonképpen neki írták.

A többi színész pedig tulajdonképpen említésre sem méltó, vagy hozták a kötelezőt, vagy jobb nem bolygatni az alakításukat (gondolok itt a kopasz rendőrnőre…). A tovább mögött folytatom, spoilerek nélkül.

A karakterek elnagyoltak lettek, nem kifejezetten sikerült megragadni velük a nézőt, idegennek tűntek, gyakorlatilag nem tudtuk beleélni magunkat a nehézségeikbe, nem lettek igazán szerethetők, ezáltal a problémáik sem fogták az embert. Egyik főszereplőpár között sem izzott úgy a levegő, ahogy azt az alkotók valószínűleg szerették volna, de a testvérek kapcsolatát sem találtam igazán meggyőzőnek, csakúgy, mint a titokzatos Steven Rae-t vagy az őt hajkurászó „bandavezért”.

A befejezés valamilyen szintű lezárást is hozott, de azért próbáltak kisebb-nagyobb cliffhangereket is bedobni, amiktől azonban nem kell sokat várni, inkább csak eldurrogtatták az utolsó adag puskaport, hogy ne kelljen hazacipelni.

Kicsit ostobácska lett a vége, az egyik szál némiképp szappanoperás habzásnak indult, a másik pedig nagyon rejtélyes szeretett volna lenni, de az én fantáziámat például nem különösebben mozgatta meg. Legyintettem egyet, hogy „na és?”, aztán föllélegeztem, hogy ezen is túlestünk, marad hely egyéb néznivalónak.

Persze azért akadt momentum, aminek kapcsán lehet találgatni, hogy ki kicsoda, mit miért csinált, ilyesmik, de egyszerűen annyira merev, rideg és derékszög-párhuzam maga a sorozat összegészben, hogy nekem nem volt kedvem belemélyedni a témába – persze hátha másoknak lesz, de körmöt rágni vagy álmatlanul forgolódni senki sem fog miatta, az biztos.

Talán ha kábelre került volna és kicsit jobban szabadjára engedhette volna a fantáziáját O’Bannon valamivel sötétebb tónusban gondolkodva, akkor kaphattunk volna egy jó kis tizenhárom epizódba sűrített ámokfutást, így azonban lett egy tingli-tangli összeesküvéses high conceptünk, amivel csak újabb szöget kalapáltak a műfaj koporsójába.

Én tényleg nagyon akartam szeretni és voltak is jobb pillanatok benne, de valami mégiscsak hiányzott belőle – hogy nagy és modoros szavakkal dobálózzak: valószínűleg a lélek.

Iparosmunka lett, de az is a rosszabbik fajtából. Kár érte, legalább ez a nyúlfarknyi évad lehetett volna olyan, hogy az ember áhítozva várja a következő hasonló lehetőséget az újabb méltatlanul elszenvedett első évados kaszára. Így azonban én már szinte ugyanúgy rettegek a témakörtől, mint jól láthatóan az országos csatornák is.

Mivel igencsak megcsúsztam a kritikával, így már bátran írhatom, hogy egy esős hétvégére pont megfelelő kikapcsolódást nyújthat a Cult, sokat nem érdemes várni tőle, de egynek jó. Megfigyelni, hogyan lehet elszúrni egy jó sorozatötletet a rossz csatornaválasztással – ha valóban ez volt az oka.

8 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 10. 09. 15:07

A 4. rész után kaszáltam. Zagyva is volt meg unalmas is, a karakterek meg semmilyenek. Nálam nem működött Robert Knepper karizmája sem, hiába próbálták erőltetni a démoni erőt neki. Az nagyon igaz, hogy CW-s felfogásban eleve kudarcra volt ítélve ez a kísérlet, szerintem is kár érte.

szerintem - 2013. 10. 09. 18:06

huh, ez a sorozat nagyon rossz volt.
a szineszek pocsekok, nekem meg robert knepper sem tetszett, en meg nem lattam semmiben, de ez alapjan olyan nagyon nem is fogom keresni semmiben.
a sztori otletesnek tunt, de halott halovany volt. es nagyon sokszor nevetseges, felszines, kidolgozatlan, osszecsapott. sokszor ugy ereztem, nem csak tiniknek keszult, hanem tinik is keszitettek. rettenetes parbeszedek es borzalmas romantikus szalak.
hat, ennyi jutott eszembe a cultrol.

Casey Novak - 2013. 10. 09. 18:12

Valamiért tetszett, bár a tetszés fokozatai közül csak a gyengécske tetszést osztanám rá, mégis végignéztem.
Robert Knepper-t most tízszer jobban imádom, mint a Prison Breakben, pedig már akkor azt hittem, hogy fokozhatatlan a rajongásom :)
Maga a sztori…háát… Komp akart lenni, de nem komplett. Az ősi tévés szekta belebegtetésénél hangosan felnevettem.
Valahogy arra jó ez a sori, hogy egy zacskó csipszet monotonon rágcsálva egy hosszú éjszaka alatt ledaráld, és elfelejtsd, de erre nagyon jó.
Ahogy vége lett az utolsó résznek, rögtön ez a kép ugrott be, teljesen lefedi a bennem kavargó végtelen gondolatok hadát:
http://i.imgur.com/R3X0i.jpg

O_Green - 2013. 10. 09. 19:10

Drágám én csak “ErnestoRiley” miatt néztem. De még ő se volt elég ahhoz, hogy ezt értékelni tudjam. Pedig Matt Davis <3 Hát mégsem. Nem eléggé.
A kritikáddal pedig 99%-ban egyetértek. A fennmaradó 1% meg olyan kevés eltérés, hogy nem érdemes írnom se róla.

Malcolm Reed - 2013. 10. 09. 20:28

A kritika végével abszolút egyetértek: egy hétvége alatt ledarálható, megfelelő kikapcsolódást nyújtó sorozat a Cult. A színészek közül én is csak Robert Kneppert tudom kiemelni, a többiek teljesen átlagosat alakítottak. Nekem egyébként tetszett, teljesen nézhető volt, egy próbát szerintem mindenképp megér. (7/10)

cyborgwings - 2013. 10. 09. 21:06

görgetem az rss-t, hogy miről maradtam le a mai napon, erre látom, hogy jé, itt egy cult kritika! nahát, vajon ki írta meg helyettem? aztán rájöttem, hogy senki. nem is tudok mit mondani a szellemi színvonalam állapotáról.

@og: drágám, pedig olyan kíváncsivá tettél azzal az 1%-kal! ne légy rest kifejteni! :D és én is csak ernesto miatt vágtam bele, tudod.

@Casey Novak: michaelnek mindig olyan jó pofavágásai vannak. :D nekem kedvencem a fekete és fehér rendőrökkel való beszélgetése, amikor azok kijelentik, hogy nem akarják tudni, melyikük a béranyától születendő gyerekük apja. és erre vág egy oltári fejet, aztán azt mondja: “well, why should you?”. fetrengek, ahányszor eszembe jut. :D

T.I. - 2013. 10. 13. 15:08

Most néztem meg az utolsó részt és nekem tetszett a sorozat. Sajnálom hogy nincs több része… Ettől sokkal rosszabbak is megéltek már jóval több évadot… Szóval ízlések és pofonok kérdése. Meglep hogy ennyire lehúzzák a sorozatot egyesek a véleményeikkel. Azoktól azért kicsit-vagy talán sokkal jobb volt!

winnie - 2013. 10. 14. 10:58

ti: másokat meg lehet, hogy az lep meg, hogy te dicséred – bukott, kritikailag nem elismert, a közönség sincs oda érte, inkább ez lehetne a meglepő:)

de persze ez sem meglepő, hiszen minden sorozatnak vannak rajongói, akiknek nagyon tetszik, és olyanok, akiknek nem tetszik. az lenne a durva, ha nem így lenne.

az pedig, hogy ennél rosszabbak többet megéltek – ez megint mindegyik sorozatra elmondható, üres kijelentés, senkitől sem várható el, hogy minden sorozat bejöjjön neki. más kérdés, hogy elvileg senki nem mondhat olyat, hogy valami rosszabb tovább él, hiszen feltételezem, hogy ami rossz, azt nem nézi az ember, így nem tudja, hogy milyen. max azt, hogy kezdődött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz