login |

White Collar: kezdett az 5. évad

2013. 10. 23. 18:56 - Írta: Neoprimitiv

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Jelent az valamit, ha egy ötödik évébe lépő sorozat előző évadzárójáról nem készült poszt és senki sem hiányolta? Azt hiszem, igen. Nem tudok rosszat írni a White Collar ötödik évados nyitányáról, legalább is újat biztosan nem ahhoz képest, ami miatt már a negyedik évad is – a kommentek alapján – lelkes érdektelenségbe fulladt. A gond az, hogy igazán jót sem tudok mondani.

A legtöbb, ami most látszik, hogy van pár új lehetőség, amit ha jól játszanak ki, akkor az akár komoly mértékben is javíthat a sorozaton. Ha megtörténik, azt készséggel el fogom ismerni, de az utóbbi két évadban is voltak hasonlók, és mégsem jött össze a készítőknek. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Kezdem a jó dolgokkal. Matt Bomernek változatlanul fantasztikus szemei vannak, ez nem változott, a sorozat első számú aduja megmaradt. Peter, mint top FBI-os legalább olyan csavaros eszű, mint Neil – elegem van a zseni külsősöknek asszisztáló profikból.

A pilotban elkapott hamisító visszahozása nálam plusz pont, mindig szeretem, ha egy sorozat használja a saját múltját. Ugyancsak pozitív volt a részben, hogy voltak ötletes részmegoldások – az olyan jelenetekre gondolok, mint az érmék kijuttatása a tűzoltófecskendőn, vagy Neil mozdulatlanságának a magyarázata – feldobott labdák, amelyeket ügyesen csaptak le, ha már egy (Mozzy-val két) nagyon ravasz bűnözőről van szó.

Marsha Thomasonnak adtak két percet, hogy mindenki lássa, miért nem szerepel majd idén – azóta már megvan a baba, szóval az évad második felére akár vissza is térhet. Ráadásul megszabadultunk (gondolom nem végleg) apucitól is.

Hmm, ez nem is kevés, valahogy mégsem volt az igazi.

Azt hiszem, ennek az oka a sorozatot meghatározó bromance, illetve a Neil-Peter konfliktus kezelése, ez ugyanis lenullázza az egyes részek jó pillanatait. Változatlanul úgy érzem, Neil “megjavítása” miközben Peter még mindig nem bízik benne (illetve bízik, de mégsem) és ő ezért kénytelen titkolózni, mostanra fárasztó lett.

Neil Caffrey valahol Arsene Lupin modern reinkarnációja volt, neki pedig esze ágában sem volt megjavulni. Így állandóan Neal vérző szívében kell gyönyörködnünk, most éppen amint mindent kockára tesz a barátjáért, hogy attól utána megkapja, hogy azért ő mégiscsak egy bűnöző.

Peter kinevezésével elvileg változnia kellene a felállásnak és az új tartótiszttel akár lehetne egy egészen más dinamika is. Viszont a sorozat annyira erre a kettősre épült, hogy nem tudom, a nézők hajlandók lennének-e tudomásul venni egy ilyen változást, azt pedig még kevésbé hiszem, hogy az írók meg mernék lépni. Vagyis a továbbiakban még azzal is kell küszködni, hogy miért fog Neal még mindig Peterrel dolgozni, ha már nem kötelező?

Bridget Regan lehet a másik pozitív változás – Alex óta nagyon hiányzik a sorozatból egy jó női partner. Nem a románc miatt, hanem mert az ő kétes etikájú karaktere biztosította azt, hogy Neal ne csak tiszteletbeli kisdobosként, muszájból bűnözzön. Vele szemben lehetett önző, nézhette a saját érdekét, és ez legalább időnként ellensúlyozta a “hazudok Peternek” tipródást.

Addig viszont, amíg mind az új tartó, mind a majd megjelenő új visszatérő karakter csak a bizonytalan jövő, marad a már megszokott langyosvíz. Matt Bomer kék szemén kívül semmiben sem több vagy jobb bármelyik random procedural-nál.

ui: Lehet, hogy én hagytam ki valamit (hazudnék, ha azt mondanám, az elmúlt két évad minden pillanatára emlékszem), de Neal nem négy éves penitenciát kapott a szökéséért? Jó, a sorozat nem okvetlenül real time, de mennyi lehet még hátra?

20 hozzászólás Ne habozz!

Delilah - 2013. 10. 23. 19:20

Nekem nagyon bejött az évadnyitó, ennek ellenére sok mindennel egyetértek. Nagyon bízom benne, h idén jobb lesz… apuci utáni hajsza nagyon lapos volt… idén jöhetne vmi Adler kaliberű főellenség, bár Mark Sheppard megunhatatlan számomra:))

u.i: erről már nekem fogalmam sincs, ugye a 3. végén megszökött, aminek semmi következménye nem volt, és volt egy rész vmikor a 2. évadban, amikor Sarát kellett volna lelőnie és akkor tartottunk 1 évnél, amúgy sztm ennek egyszerűen soha nem lesz vége, mindig lesz vmi…

SG - 2013. 10. 23. 20:27

Remélem ez nem azt jelenti, hogy Mark Sheppard itt lesz mellékszereplő és a Supernaturalből kiírják… kár lenne.
Az új évad első része unalmas volt. Ennyi.

Neoprimitiv - 2013. 10. 23. 20:46

@SG: nem hiszem, hogy a jelenetei részenként egy napnál többet igényelnének majd és gyanítom, hogy nem is lesz minden részben benne.

khhk - 2013. 10. 23. 21:35

Érdekes nekem is pont az jutott eszembe miközben néztem az évadnyitót, hogy elvileg lassan le kellene járnia a 4 évnek… Szerintem jó lenne a figyelőberendezés nélkül is a sorozat, úgyis mostmár maradna Neil az FBI-nál nem kellene fárasztani minket, de gondolom úgy nehezebb/érdekesebb a dolga ha még azt is ki kell játszania ezért marad a bokapánt.
Nekem valamennyire tetszett az évadnyitó és egyetértek a kritikával is, mondjuk én nyáron egyben daráltam le a sorozatot és bizony voltak mélypontok és néha unalmas is volt, de valami miatt (MATT) mindig újra néztem, hetiben lehet most jobb lesz

Lemoni - 2013. 10. 23. 21:47

Őszintén szólva nekem ez az a sorozat, amely gyengébben is muzsikálhat, mert elsősorban a karakterek adják el nekem. Persze egyáltalán nem baj, ha jó a történet is hozzá, de az másodlagos. Mondjuk azt furcsállottam, ahogy Petert gyorsan kimentették, azt hittem hosszabban kell majd megküzdeni érte. A hamisító visszahozásának viszont örültem, mert rögtön eszembe juttatta a pilotot, amely az egyik legnagyobb kedvenc pilotom ever :) Nagyon várom a következő részt az új handlerrel (Warren Kole jeeeeee :) és Mozzie szokásos agymenéseit :) Egy apró észrevétel: Matt Bomernek nem csak a szeme szép :)))

Neoprimitiv - 2013. 10. 23. 22:45

@Lemoni: ha már Warren Kole – egy pillanatra meghűlt bennem a vér, amikor Hersch besétált Peter-hez, hogy mi lesz itt? Aztán kapcsoltam, hogy ez nem az a műsor :)

Én is tudom, hogy ez a sorozat a két főszereplő színész jelenlétére épül, a törzsnézők döntő része miattuk (még csak nem is a karaktereik miatt) nézi. Ez kétségtelenül komoly előny az íróknak, de én azért még mindig elvárom egy sorozattól, hogy több legyen mint egy 40 perces youtube videó válogatás. Különösen úgy, hogy pont a részletmegoldások ötletei alapján az íróknak van is fantáziájuk hozzá.

Egyetértek @khhk-val, szerintem is simán működne a sorozat, ha Neil jeladó nélkül, magától segítene az FBI-nak. Ez a mű-moralizálást a bizalmatlansággal egyre inkább egy kényszeres zsákutcának érzem. Kár, hogy a 4. évad elején elszalasztották a lehetőséget, hogy megcseréljék a szerepeket.

Jut eszembe: rákerestem, a 3. évad végi meghallgatáson azt mondják, hogy a 4 évből eddig kettőt töltött le.

Lemoni - 2013. 10. 24. 00:27

@Neo: nekem is volt némi crossover feelingem, de az legyen a legnagyobb bajom, ha két kedvenc sorozatom pingpongozik az agyammal :D

rog70 - 2013. 10. 24. 09:15

Én nagyon hiányoltam a kritikákat, de nem szóltam :)

Szerintem Matt Bomer bármikor eladja a sorozatot, de az írók tényleg összekaphatnák magukat. Ettől függetlenül még mindig fülig érő vigyorral nézem, a premier-től is bepárásodtak a szemeim. Hiányzott a Neal-féle vizuális élmény. Egész nyáron nem láttam egy fele ennyire jó hapsit sem TV-ben.

Szerintem ebben az évadban járjon le a 4 év, Neal szabaduljon meg a GPS-től, az USA rendelje be a spin-off-ot, amiben a frissen szabadult Neal Caffrey problémamegoldó irodát nyit New York-ban (pl. válófélben lévő férjnek “megszerzi” a feleség naplóját stb.) Természetesen Matt Bomer-rel és Willie Garson-nal a főszerepben (ha előbbi még nem unja az öltönyt) :D

Arthuro_Adam - 2013. 10. 25. 15:56

Szokás szerint egyetértek a Neo kritikájával, egy jó női karakter nagyon kell :-)

Lemoni - 2013. 10. 25. 18:45

Mozzie:”I’m a dad!”
Diana: “Not even close!”
Ezen jót nevettem, bár aztán Diana Mozzie nevére vette a kisfiát…. :D
Azért remélem agent Seigel nem lesz végig ilyen nyámnyila…….

Raisen - 2013. 10. 27. 11:40

magyarul is kezdhetne már a 3.évad.

Lemoni - 2013. 11. 01. 17:09

Ó, a mindenit, régen láttam már ennyire jó WC epizódot! Maga a heti eset is jó volt, de a legnagyobbat mégis az utolsó 1 perc ütött. Kalapemelés, ha ilyet meg mertek lépni, de titkon nagyon remélem, hogy “csak” Peter és Seigel ügynök egyéni akciója a nyulacska kiugrasztására a bokorból. 3 rész után határozottan jó az 5. évad, jót tett a kis változás a bromance-ben :)

Arthuro_Adam - 2013. 11. 03. 21:19

Csatlakozom az előttem szólóhoz, jó kis rész volt.
Remélem nem vagy “féltékeny” az új hölgy szereplőre :)

Neoprimitiv - 2013. 11. 12. 21:59

Hacsak nem egy nagyon duplafedelű titkos akció, akkor azt hiszem, RIP Mr Siegel. Viszont ez a rész is jó volt, mi történt, magukra találtak a forgatókönyv írók?

Lemoni - 2013. 11. 24. 00:38

Kár, hogy kong a topik, pedig a mostani évad nagyon korrekt. Talán kicsit több humor, Mozzie-zm elférne még benne, viszont a romantikus szálat úgy néz ki, már elkezdték felépíteni :)

Brynden Rivers - 2013. 12. 16. 20:36

Na ez az évad nagyon jó!

Végre megint vannak jó zenék.

Neoprimitiv - 2014. 01. 16. 16:17

Oké, engem megleptek azzal, hogy a csaj lett a mastermind, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle?

Ami viszont nem tetszik, hogy vagy én nézem más szemmel a sorozatot, vagy Peter karakterét tényleg rossz irányba viszik, de a lényeg, hogy egyre jobban idegesít. Az egész eddigi együttműködésük azon alapult, hogy Neal nem tagadja meg a svindler tehetségét, ezt használták fel szinte minden alkalommal. Rettenetesen hipokritának érzem ezek után az állandó “te mindig is bűnöző maradsz” fensőbbséget. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti alku sem arról szólt, hogy most majd kiscserkész lesz. Ha lehúzza informátorként/segítőként a hátra lévő büntetését, akkor szabad és ha akar, elkezdhet újra bűnözni.

Arthuro_Adam - 2014. 01. 21. 20:14

Szerintem ezt a vonalat azért erősítették, hogy nagyobbat üssön a dilemma, ami elé Petert állították.

Amúgy én se nagyon tzudtam hová tenni ezt a vonalat :)

Neoprimitiv - 2014. 01. 21. 20:31

@Arthuro Adam: persze, nyilván ez az oka, de ettől még rossz. Ha már mindenképpen belső vívódást akartak, akkor jobb lett volna, ha Peter azon töpreng, hogy bár tudja, Caffrey nem egy angyal, egyre inkább elfogadja ilyennek, és ez hogy fér össze az ő szilárd világképével?

Arthuro_Adam - 2014. 02. 03. 09:25

@Neoprimitiv: A szezonzáró szerintem megerősítette, hogy igazából Peter vívódása kicsit kamu volt. Ez persze nem kár, mert nem volt igazán megalapozva, abból a szempontból pedig kicsit káros volt, hogy következetlenné tették a karaktert.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz