login |

Pilot: The Tunnel

2013. 10. 24. 20:40 - Írta: CyClotroniC

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Talán már nem kell senkinek se bemutatni a dán/svéd Bron/Broen című sorozatot vagy az amerikai, The Bridge című feldolgozását, ám ha valaki mégse futott még volna bele ebbe a sokat dicsért, erős atmoszférájú, átívelős, borongós krimibe, az mindenképpen ismerkedjen velük a pilotkritikáknál, vagy a nyári pilot-összehasonlítós írásomnál.

Ennek a történetnek készült el nem rég a brit/francia változata is Stephen Dillane és Clémence Poésy főszereplésével, és bár kifejezetten azért napoltam el a skandináv eredeti továbbnézését, hogy ennek a pilotját is bepróbálhassam az ígéretesnek tűnő trailerjét követően, mégis kisebb csalódást okozott, még ha nem is lett nézhetetlen összességében.

Tulajdonképpen nem arról van szó, hogy a The Tunnel gyenge lenne, csupán nem hoz semmi extrát az eredetihez képest, amire hangulatában sokkal jobban próbál hasonlítani több-kevesebb sikerrel, ám a történet szerkesztésében jobban elrugaszkodik kicsit tőle, mint az amerikai feldolgozás.

Ami a felütést illeti, atmoszférára és feszültségre ez volt a legsemmilyenebb a háromból, így nem hogy az eredetihez, de az amerikaihoz se tudott felnőni ez a szervizalagutas nyitás, amit kicsit rövidre is vágtak, mondhatnám azt is, hogy kifejezetten összecsapták. Ez pedig különösen azért szomorú, mert pont azért üt a skandináv verzió nyitása, mert hagyják lélegezni az egész jelenetet.

A szerkesztés amúgy végig szedett-vedettnek tűnik, kissé azt érezni rajta, hogy szerették volna máshogy tálalni a dolgot, de valahogy kisiklott a dolog vagy a forgatókönyv átírásánál vagy a vágószobában. Az összképen szintén nem segít a tolakodó, szájbarágós zenei aláfestés, amit nem egy helyen túldramatizáltak, de ugyanebbe a hibába esik a képi megoldás is helyenként, elég csak a lassítottan széteső holttestre vagy a bomba visszaszámlálására gondolni.

Hogy jót is mondjak róla, a két főszereplő nagyon rendben van, Clémence Poésy sokkal jobban elkapta az eredeti karaktert, mint Diane Kruger, míg a férfi oldalon nehéz lenne a három között különbséget tenni, de valamiért Stephen Dillane megformálásában a legszimpatikusabb talán a férfi nyomozó, persze csupán egyetlen epizód alapján ítélve.

A mellékszálak tekintetében itt is akadt eltérés, főleg a szívátültetéses/szívrohamos vonalon, mert itt egészen máshogy kezelték a férj történetét, és ellentétben a másik két verzióval, itt már most összehozták ezt a szálat a főszállal, ellenben elvettek a főszereplők személyesebb jeleneteiből, így kevésbé rajzolták őket körbe.

Összességében nem kívánom pontozni, és nem is nagyon tudnék sok mindent felhozni mellette. Ha valaki látta már az eredetit, annak ez semmi újat nem fog adni, ha pedig valaki újoncként érdeklődne a történet iránt, annak sokkal inkább a dán/svéd verziót ajánlanám megtekintésre. Már csak azért is, mert annak már fut is a második szezonja, így talán itt az ideje, hogy én is felzárkózzak, mert most már biztosan annál maradok.

10 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2013. 10. 24. 22:24

Jaj, drágáim, hát nem lemaradtam? :S

eLaNoR - 2013. 10. 24. 22:42

Az a helyzet, hogy ez az a sorozat, amit akkor sem próbálnék be, ha pisztolyt fognának a fejemhez. A Broen már elásta nálam a sztorit. Kizárt, hogy ebből bármelyik feldolgozásban értelmes dolgot kerekítsenek ki. Vajon lesz egy negyedik változat is zsinórban?

zagloba - 2013. 10. 24. 23:09

Igen, szerintem is maradjunk a dán/svéd verziónál.
Zseniális.

ALDO - 2013. 10. 25. 02:46

Vicces dolog remake-et nézni, mert az első rész gyakran szinte teljesen megegyezik az eredetivel.
Ha láttad a dán!svéd eredetit, akkor már előre tudod, hogy:

SPOILER

a holttest ketté fog szakadni,
az újságíró csapdába esik a kocsiban egy kamu bombával

SPOILER vége

A kérdés az, hogy mennyire tudnak elszakadni és valami újat mutatni, anélkül, hogy bőrlehúzás íze legyen.

búbánatos aszottmajom - 2013. 10. 25. 06:28

érdekes lenne harmadszorra is megnézni azt ami elsőre sem tetszett igazán.
szeretném szeretni őket, de az eredetit és az amerikai feldolgozást is dobtam néhány rész után.
egész egyszerűen untattak, más bajuk nem volt.

lindello - 2013. 10. 25. 06:55

Nekem nagyon tetszett az eredeti sorozat. Az amerikai változatot már nem néztem, mivel úgy gondoltam, tudom ki a rossz. Szerintem a skandináv krimik nagyon jók, a készítők válogathatnának, nem biztos, hogy minden egyes híres, két országot átszelő hídon krimisorozatot kellene forgatni.

Zsu - 2013. 10. 25. 07:14

Az eredetit imádtam, az amerikai nem volt rossz, úgyhogy kíváncsiságból ezt is bepróbálom majd.

winnie - 2013. 10. 25. 07:44

“z amerikai változatot már nem néztem, mivel úgy gondoltam, tudom ki a rossz.”

nem azért jó az amerikai változat, vagy a sorozat, mert tudod, hogy valaki kicsoda. az rég rossz lenne, ha csak ennyin múlna.

“Szerintem a skandináv krimik nagyon jók, a készítők válogathatnának,”

a készítők válogatnak. feldolgozták már a wallandert, a forbrydelsent, a den som dræbert is, volt már borgen pilot is.

lumiere - 2013. 10. 25. 12:12

Ó ne már! :( Én ezt annyira vártam, jobban, mint az amerikait…Most meg kissé csalódott lettem ezt olvasva…Mindegy megvárom azért a végét.

Lemoni - 2013. 10. 25. 14:13

Nagyon szeretem a dán/svéd eredetit, alig várom, hogy lemenjen a 2. évad, hogy azt is együltében tudjam végignézni. Az amerikait ki nem állhattam, dobtam is gyorsan, felejtős. Az angol/franciát nagyon vártam és nekem nem is okozott csalódást. Eleve, hogy nem másolnak mindent szolgai módon, már + pont. Ráadásul nekem annyira “családias” a hangulata a sok, más sorozatokból ismert kedvelt szereplő miatt, hogy ez is pozitív kicsapódás. A skandinávnak van egy északi hűvös hangulata, ebben meg érezni a klasszikus brit/francia felállást, a barbárok vs kifinomult ízlésűek, igaz, így nem annyira nyomasztó az atmoszféra, viszont az én mentalistásomhoz közelebb áll a nyugati, mint az északi virtus.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz