login |

És a régi Star Trek-ek?

2013. 10. 26. 17:32 - Írta: winnie

89 hozzászólás | kategória: a hét kérdése,

A múltkor a régi Doctor Who-epizódokról volt szó, hogy mennyire érdemes esélyt adni nekik. Akkor jutott eszembe, hogy még van egy másik sorozat is, amelyiknél érdemes lehet megnézni, hogy sikerült “öregednie”.

Ez a Star Trek, amely igaz most nem létezik tévében, csak moziban, egy erőteljes reboot formájában. Tudjuk, hogy a Voyager, The New Generation, a Deep Space Nine és az Enterprise is rendelkezik saját rajongókkal, kinek ez, kinek az a kedvence. A nagy kérdés, hogy az eredeti sorozat (TOS = The Original Series) milyen mai szemmel.

Érdemes megnézni az eredeti Star Trek-sorozatot, azzal kezdeni, vagy ha valakinek van némi darálásra szánható ideje, akkor inkább valamelyik modernebb Star Trek-be vágjon bele elsőre?

89 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2013. 10. 26. 17:41

Szerintem rossz a szinkron, eredetibe meg még nem próbáltam. Én mindenkinek ajánlom a Star Trek: Enterpriset és Az új nemzedéket.

MikkaMakka - 2013. 10. 26. 17:47

egyiket se tervezem újranézni de ha mégis, a TOS-t biztos kihagynám

m1cZ - 2013. 10. 26. 17:48

Én egyszer próbáltam végignézni az eredeti sorozatot… számomra nézhetetlen volt. A filmek és a később sorozatok már sokkal jobbak (ami kicsit még döcögős az a ST TNG 1 évada)… Én az első 4 filmmel kezdeném a nézését és utána rögtön a ST Tng… és a többi sorozat

Vic - 2013. 10. 26. 17:50

A szinkron nem tudja visszaadni Shatner overacting-jét :D

Ancsa - 2013. 10. 26. 17:52

Én nagyon bírom az eredetit, illetve csak azt, a többi felejtős.
Múltkor pár random részt visszanéztünk a barátnőmmel, és nagyon jól szórakoztunk.
Helyén kell kezelni, így teljesen nézhető mai szemmel is.

Zirowe - 2013. 10. 26. 17:53

Pár éve tiszteletből ledaráltam mindent, ami ST, igen, a rajzfilmeket is, de nyugodtan mondhatom, hogy mai szemmel a TOS nézhetetlen!

Shatner 0 színészi tehetsége (a ripacskodásai és a hosszú “művészi” semmibe nézései), ostoba sztorik és az olcsó megvalósításnál is olcsóbb megvalósítás.

Tudom, akkoriban ez volt a jó, de nem, mert már akkor is voltak jobb megvalósítások.
És ha még ezen túl is tudok lépni, akkor is ott vannak a blőd és következetlen sztorik, amikre viszont nincs mentség, mert jó sci-fi történetek már voltak akkoriban egy ideje.

Egyedül, ami értékelhető, az Spock és McCoy, minden más kuka és felesleges idő pazarlás, nem is értem, hogy lett cult.

És nem, nem vagyok lenéző a múltbeli dolgok tekintetében, nagyon sok régi klasszikust szeretek, de a TOS egyszerűen rossz.

A TOS mozifilmek már élvezhetőbbek egy fokkal, de azt is belengi a naivitás és jó pár következetlenség.
Vicces megjegyezni, hogy a filmekben azért váltottak uniformist, mert a sorozat színei túl rikítóak lettek volna a vászonra, ehhez képest JJ-t nem zavarta. :D

TNG viszont nagyon jó, és érdemes nézni, főleg, hogy most adják ki HDban.
DS9 tűrhető kategória, de túl sokat akár markolni.
VOY ismét a tűrhető alatti kategória.
Míg az ENT-t csak a látvány és a női szereplő menti meg.

spire69 - 2013. 10. 26. 17:55

Anno hatalmas Trek fan voltam és láttam a TNG-től az összes sorozatot, de az eredeti szériát még az én gyomrom sem vette. Egyszerűen nézhetetlen. De egyébként sincs semmi köze a későbbi Trek-ekhez, az univerzumot a The Next Generation-nal kezdték el felépíteni.

Igazából egyik sorozat se az a kimondottan nézőbarát, már én is csak a Deep Space Nine-t szeretem, a többit már túlságosan gagyinak érzem. Viszont a Deep Space Nine-nal meg az a baj, hogy némileg kötődik, a TNG-hez, mivel annak a spin-off-ja, ráadásul az 1. évada kb. nézhetetlen. Épp nemrég jutott eszembe, hogyha ma kezdeném el nézni, biztosan elkaszáltam volna az első pár rész után és sosem láttam volna azokat a részeket, amik még ma is élénken élnek az emlékeimben. Azért érdemes adni neki egy esélyt és végigszenvedni az 1-2. évad rosszabb részeit, mert a mai sorozatokkal szemben, ez az évadok múlásával csak egyre jobb lesz.

freakin' - 2013. 10. 26. 17:56

én tavaly nyáron daráltam a TOS-t, de nem tudnám mindenkinek tiszta szívből ajánlani. néha nagyon fárasztó, néha nagyon jó, de ami mindenképp megemlítendő, hogy igazi sci-fi. érdekes témákat feszeget még ha a megvalósítás (gondolok itt az “effektekre”) nem is mai szemnek való. aki az újkori “Star Trek” mondanivaló nélküliségét és akciódússágát várja a TOS-ban, bele se kezdjen.
egyébként angolul néztem, ajánlatos így, ha valaki tesz vele egy próbát, mert mint ahogy energy is írta, magyarul bűn rossz szerintem.

Busmen - 2013. 10. 26. 17:59

Mai szemmel tényleg nézhetetlen TOS , de a többi szerintem jó. A Voyagert már párszor végignéztem a TNG is jó , ráadásul a filmek is jobbára ahhoz kapcsolódnak. A DS9 2. évadtól egyre jobb , s nekem az Enterprise is tetszett , csak az utolsó részét nem szabad megnézni :D

Sitrep - 2013. 10. 26. 18:02

Nagyon időszerű kérdés, ugyanis nemrég kezdtem darálni a TOS-t.. :)
Tudni kell, hogy TNG-vel kezdtem a Star Treket, az nekem máig az alap amit többször végignéztem (bár utoljára már elég régen), de utána a többit is láttam, legalább egyszer.
Egyszer asszem a TOS-t is nagyjából végignéztem vmi német adón, de eredetiben még sosem, ezért is terveztem most már ezt is kipipálni, ha már completist vagyok.

Szóval eddig 17 részen vagyok túl, és mit mondjak, elég lassan megy.. szerintem aki nem nagyon nagy rajongó vagy elkötelezett, az nem nagyon fogja élvezni, nem öregedett túl jól, ráadásul a részek is 50 percesek..

Van néhány, kevés rész, aminek a sztorija ma is érdekes, releváns gondolatokat vet fel és leköt, de nagyon túl kell tenni magát a nézőnek a 60-as évekbeli megvalósításon (cselekményvezetés, színészi teljesítmény, stunt munka, production design, speciális effektek stb.) hogyha élvezni akarja.

Én mindenképp végignézem már azt a 80 részt, de nem mondom hogy nem azt várom már nagyonnagyon, hogy belekezdhessek utána a TNGbe meg a DS9-ba.. s minden résszel közelebb kerül ez a pillanat :)

gajdipajti - 2013. 10. 26. 18:08

A nyár folyamán indítottam egy darálást a Voyagerrel, angol nyelven. A gond, hogy az első két évad nehezen indul be, nem alakul ki még a hangulat. Tehát az első pár rész után érdemes a 3. évad végére ugrani (Scorpion I.), és onnan nézni, majd az 5. évad vége előtt visszatérni az elejére, majd a 6-7 évadot egyben újra, így a legjobb az élvezet.

Én a Voyager -> Enterprise -> Új nemzedék -> Deep Space 9 -> Eredeti sorozat sorrendben haladok. Ráhangolódás szempontjából érdemes egy később játszódó újabb darabbal kezdeni (DS9, VOY). Utána mehet bármelyik.

bestyen - 2013. 10. 26. 18:10

Én nem voltam képes 5 percnél tovább nézni a TOS-t. Egyszerűen az én szememnek már túl gagyi volt. De a TNG-DS9-VOY triót nagyon szeretem és sokszor szemezgetek belőlük. Az Enterprise már annyira nem fogott meg. Az 1.évad kb. 2/3-át megnéztem, de aztán valahogy érdektelenségbe fulladt nálam.

carpenter - 2013. 10. 26. 18:15

En elfogult vagyok, mert nagy gyerekkori kedvencem a TOS, de meg mai szemmel is nagyon jonak iteltem a sztorikat es a karaktereket, csak a diszlet, latvany tunik mai szemmel mar ohatatlanul gagyinak.
A TNG is nagyon tetszett anno, amikor a szep emleku TV3-on ment vasarnap delutan, tervezem is, hogy ledaralom ujra.
A DS9 meg nezheto, de semmi extra, a Voyager viszont egy erzelgos urszappanopera, ami szerintem nezhetetlen, az Enterprise meg mar tul modern, pont azt vettek ki belole, ami miatt jo volt a tobbi ST sorozat.

Xsz - 2013. 10. 26. 18:21

A legrégebbi szériát TOS-t én kihagytam, egyből a TNG-vel kezdtem majd annak a filmjei, főleg a filmek nagyon jók, még a Nemezis is. Számomra a TNG karakterei a legjobbak, Data FTW. Majd a Voyagert láttam, az eleje még nemigen tetszett, de később az is beindult és nagyon jó volt. A DS9 annyira nem jött be kivéve a háború, na az király volt. Az “legújabb” sorit az Enterpriset kihagytam mert nem éreztem hogy ennek is TNG-VOY-DS9 ST univerzumba lenne a helye.

devastor - 2013. 10. 26. 18:21

Nekem viszont a TNG után a TOS a kedvencem, de megértem, ha a többségnek már fárasztó kategória. A hidegháborús kontextus, Spock-McCoy csipkelődése, a társadalmi kérdések feszegetése szerintem bőven befogadhatóvá teszik a sci-fi fanoknak, de kell 3-4 rész, mire az ember felveszi a ritmusát..

Tipca - 2013. 10. 26. 18:26

Érdekes, hogy eddig gyakorlatilag mindenki nézhetetlennek titulálta a TOS-t. Én ennyire nyersen nem fogalmaznék, mert szerintem igenis vannak benne élvezhető epizódok, de tény, hogy jó pár dögunalmas rész is akad. Én most a 2. évad közepén járok. Viszont az biztos, hogy itt is érvényes, ami a DW-nál, toleránsnak kell lenni a kor miatt, ami néha “gagyivá” teszi. És meg kell szokni azt, hogy nincs egy átívelő metaplot az évadokban, minden rész teljesen különálló. A TNG-re leszek a legkíváncsibb (sorban akarok darálni), egyelőre úgy gondolom, az fog hozzám a legközelebb állni.

wickee - 2013. 10. 26. 18:26

Pár évvel ezelőtt végignéztem, de hazudnék ha azt mondanám, hogy emlékszem belőle bármire is… :D Akkor “jól szórakoztam” rajta, de ha most fel kéne idéznem belőle egy kedvenc részt, hát igencsak bajban lennék. :D Pár képfoszlány bevillan ha rágondolok, de sztorit nem tudok hozzá társítani. Tehát azonnal felejthető “élmény” volt. :D

És ha már eredeti sorozatokról elmélkedünk, akkor lehetne egy ugyanilyen kérdés az eredeti Hawaii Five-O-ról is. ;) Kíváncsi lennék, hogy azzal érdemes e próbálkozni, mert párszor felmerült bennem, hogy talán, de eddig még nem lett belőle semmi.

Junkieka - 2013. 10. 26. 18:33

A TOS mai szemmel leginkább csak valami vicceskedésnek megy el. Olyan, mint egy gimis amatőr színjátszókör házibarkács díszlet-jelmez előadása forgatókönyv nélkül rögtönözve.
Scifinél pláne baromira idegesítő, hogy a “jövő” csúcstechnológiája sokszor kétségbeejtően primitív: pl. ma már egy szociális segélyből élőnek is jobb kommunikációs kütyüi vannak, a ruhák röhejesek és komolytalanok, stb. stb. egyszerűen képtelenség komolyan venni vagy akárcsak odafigyelni a sztorira az ilyenek miatt és nem is igazán érdemes, mert ezeket a történeteket azóta ezerszer igényesebben is feldolgozták már, semmi “új” nincs bennük.
Igazán van jobb dolgom (és sorozatom) is, mint ezekre időt pazarolni.

zsolti - 2013. 10. 26. 18:38

TOS: Belebele nézgettem. Folyamatos nézését senkinek nem ajánlanám, de mai szemmel vannak benne olyan jelenetek vagy párbeszédek amik zseniálisan viccesek és manapság egy csatorna sem merné bevállalni.

Aki belenézne javaslom a space seed nevű epizódot, ebben a részben találnak rá Khan-ra az eredeti idővonal szerint: http://videobam.com/widget/QivjJ/custom/728

Andro - 2013. 10. 26. 18:39

Én csak az eredetit, valamint a belőle készült filmeket imádom. A többi felejtős sorozat. Számtalanszor végignéztem gyerekkoromban, meg már felnőtt fejjel is, és szerintem simán élvezhető magyarul is. Sörös Sándor hangja nagyon passzol Shatnerhez (kár, hogy később lecserélték a hangot). Mai szemmel picit viccesnek tűnik, de én még mindig szeretem. Kicsit bugyuta, kicsit primitív, de a maga korában úttörő volt. Nosztalgiának nagyon is megfelel.

reccs - 2013. 10. 26. 18:43

Kétségtelenül túlhaladott a TOS, de most próbálkozom a régi DW első évadaival, na annál azért a TOS sokkal jobb.

Andro - 2013. 10. 26. 18:46

Tipca: A most futó sorozatokat is úgymond gagyinak fogják gondolni azok, akik mondjuk 10-15 év múlva nézik majd őket. Pl. egy Sleepy Hollow, vagy Once Upon a Time, esetleg Game of Thrones mai szemmel igényesek, de 10 év múlva már lesznek újak, akkor azok lesznek a jók, a mostaniak meg a gagyik. Erről nem a nézők tehetnek, hiszen pl. 10 éve sem volt még meg az a technológia, amivel most a látványfilmeket csinálják (pl. Bosszúállók, Vasember, stb.).

devastor: Én is pont ezeket tudnám kiemelni a TOS-ből, amiket te írtál. Pont emiatt lehet szeretni. Nekem pl. a Kirk-Spock-McCoy hármas volt mindig a kedvencem. Spock és McCoy veszekedései baromi jók, sosem értenek egyet, ennel ellenére nagyon is jó barátok. :) Na meg igen, ne feledjük, hogy a hidegháború idején készült a sorozat, így rengeteg benne a rejtett, vagy néha nem is annyira rejtett utalás a Szovjetúnió és az USA közötti ellentétekre.

ALDO - 2013. 10. 26. 18:48

Szeretem a retró sci-fiket és a Star Treket is, de a TOS-ban mai szemmel nézve elég sok a gagyi faktor. De hát ugye már jócskán elmúlt 40 éves, így aki a modern vizuális effektekkel tele tűzdelt sorozatokért van oda, annak annyira nem fog testzeni.
A TOS-szal kapcsolatban nekem hirtelen az eredeti pilot egyik jelenete ugrik be, amikor a távoli jövőben a kapitánynak az egyik tiszt papíron adja le a jelentését. Az egy kicsit megmosolyogtató mai szemmel.
Ráadásul sok rajongó szerint is a harmadik évad már elég gyenge volt, mert Roddenberryt akkor már csak a pénz érdekelte és minden áron a képernyőn akarta tartani a műsort, aminek meg is lett az eredménye.
Néhány részt meg lehet nézni belőle, de nem hiszem, hogy valaki képes lenne ledarálni a teljes sorozatot.
Persze talán már az új nemzedék korai évadai sem az igaziak. Ha Star Trek, akkor nálam a Voyager a nyerő.

Sitrep - 2013. 10. 26. 18:53

Hogy konkrétumot mondjak, az eddig látott epizódok közül pl. a “Balance of Terror” az egy teljesen korrekt, ma is vállalható hidegháborús “submarine-film” rész.

ALDO - 2013. 10. 26. 18:56

Ami lemaradt:
a mozifilmek viszont nagyon jók voltak, főleg az első négy rész. Az ötödik siralmasan szar volt, a hatodik pedig nagyon fárasztóra, szenvedősre sikerült. Akkor már nagyon látszott, hogy az eredeti banda tagjai sem 20 évesek már.

korum - 2013. 10. 26. 19:06

Próbálkoznak egy amatőr folytatással, az első rész már készen van, elég jól hozza a régi sorozat hangulatát, még ha érezni is rajta, hogy ez egy amatőr produkció: http://www.kickstarter.com/projects/125377036/star-trek-continues-webseries

Tipca - 2013. 10. 26. 19:08

Andro: Tudom, ezért is tettem idézőjelek közé a gagyit. Ez természetes, hogy a technika előrehaladásával a régi dolgok idejétmúltak lesznek.

Bliznac - 2013. 10. 26. 19:13

Én 2 éve kezdtem el, és pár napja értem a Trek széria végére kronológiai sorrendben (ENT, TOS, TAS, TNG, DS9, VOY +a 12 film). Azt kell mondjam, hogy igenis jó a TOS. Az összes sorozatot figyelembe véve Spock a kedvenc karakterem, még Datát, Hetest és Quarkot is megelőzi a sorrendemben. Volt olyan nap, hogy napi 5 részt is néztem, persze voltak gyenge epizódok, de azért élmény volt megnézni. Szóval én bátran ajánlanám a sci-fi fanoknak.

A többi sorozat közül a DS9 tetszett a dominiumi háborúk és Quark miatt. Utána meg a többi, de az Enterprise is közel áll a szívemhez, talán azért, mert az volt az első széria amit megnéztem. Igaz a karakterek közül egyik se fogott meg igazán.

Dark Energy - 2013. 10. 26. 19:17

Aki újonc, nagyon lelkes Star Trek rajongó és nem ijed meg a retrótól sem, biztos akad ilyen manapság, az nagy valószínűséggel fogja pótolni a legrégebbit, elvégre nem olyan sok részről van szó. Mivel, én TNG-vel kezdtem, így a TOS-t 100%-osan bepótolnom nem volt gáz, egyébként is adták anno tv-ben. Szerintem azok fanyaloghatnak, akik Enterprise-zal indultak neki vagy a mostani Star Trek mozik hatására a Prime Star Trek világát is pótolnák.

m76 - 2013. 10. 26. 19:23

A TOS-ban történetileg vannak ugyanolyan jól megírt részek mint az újabbakban. Hasonlóan érdekes és aktuális témákat feszegetők. Viszont ez már tényleg az a kategória ami nem állja meg a helyét ma. Rémes díszletek és jelmezek (bár ezen a felújított HD verzió némileg javít). De amin nem lehet javítani az a 60-as évek stílusa, az iszonyatosan élénk színpadias színvilág, a teátrális túljátszása a szerepeknek. A mesterkélt, beállított jelenetek és párbeszédek, vagy éppen harcok.

Csak azoknak ajánlanám, akik már minden más star trek matériát elfogyasztottak és a teljesség kedvéért még erre is vágynak.

Ellenben amit tudok ajánlani azok a filmek 1-6 -ig amik az original csapattal készültek. Az újrafeldolgozott into the darkness egy vicc a régi kahn haragjához képest (engem nagyon meglepett hogy gyakorlatilag annak az újragondolása volt a film) Azt rebootolni olyan mintha a birodalom visszavágot akarná rebootolni valaki.

kiranerys - 2013. 10. 26. 19:24

Mai szemmel talán én se kezdeném el, de annak idején nekem a TOS volt az első, német adókon láttam, aztán jött a TNG, nekem azóta is ez a kettő az alap a Star Trekből, plusz az ezekre épülő mozik. A DS9 is kedvenc persze (nomen est omen), a Voyagernek viszont a mai napig nem láttam minden részét, az Enterprise-ból pedig egy évad elég volt, talán majd egyszer veszek egy nagy levegőt és megnézem.

ndavid42 - 2013. 10. 26. 19:26

Ritka,amikor még a fanok közt is ekkora az egyetértés egy régi sorozatot tekintve.
Kíváncsi lennék egy hasonló kérdésre a DW meg ST után Battlestar Galactica témakörben is, h annak régi (35 év!), bár csak egy évadot megélt sorozatáról mi a véleménye a népnek.

gajdipajti - 2013. 10. 26. 19:36

ndavid42: Én megnéztem a régi BSG-t miközben az új is ment. Az egy családi sorozatnak indult, és sok lehetőséget hagytak ki, amivel akkor nem foglalkoztak. Mondjuk a kedvenc részem amikor a régiben összefutnak a pegazussal, vagy amikor fénysebességre kapcsolnak egyszer :). Amikor már rátalálnak a földre, akkor már nem érdekes annyira, túl sok változik meg.
Az új BSG-t ajánlom első nézősnek, utána meg jó visszatérni, de az egy teljesen másik sorozat és Starbuck is férfi, Baltar meg egyértelműen gonosz.

Lupapup - 2013. 10. 26. 19:36

Szerintem magasan a TOS a legjobb Star Trek sorozat, utána pedig az ENT. A Next Gen számomra ott elvesztette a versenyt, hogy a legtöbb részben az űrhajón ülnek, ami ráadásul úgy néz ki, mint valami nappali…

Persze mindenki maga válogatja, ízlések és pofonok :)

Nelli - 2013. 10. 26. 19:46

Nekem a J.J. Abrams filmek hozták meg a kedvet ahhoz, hogy elmélyüljek a Star Trek univerzumban. Belenéztem a sorozatokba, végig küzdtem a Spock nyomában című filmet, de a színészi alakítások és a pocsék történetek miatt, én úgy döntöttem, hogy inkább nem erőltettem a dolgot, bőven megelégszem az új filmekkel.

Andro - 2013. 10. 26. 19:52

Tipca: Viszont az idejétmúlt, vagy régi nem jelenti feltétlenül azt, hogy rossz az a film/sorozat. Vannak örökzöld sorozatok, örökzöld filmek. Számomra a TOS is idetartozik. De pl. a Twin Peaks-et, ami azért némileg fiatalabb, untam. Bár ugye ízlések és pofonok.

Zoltán - 2013. 10. 26. 19:58

Én a TOS-t néztem magyarul nekem nagyon tetszett. Az utána ami van next generation so-so volt ami tetszett volt amikor untam. DS9 nem bírtam szerintem borzalom az a sorozat. A haverok mondják később beindul én nem tudtam nézni. A Voyager meg várólistán van. Az új sorozatból pár részt láttam az tetszett az is várólistán van.

Vazul - 2013. 10. 26. 20:07

Valaki írta fentebb, hogy nosztalgiának tökéletes. Ezzel egyetértek, mivel nem véletlen lehet annyi fanja a szériának, de én egy részt tudtam csak végigszenvedni. Egyszer talán majd újra nekiesek, mert mindennek szoktam több esélyt adni, viszont bele kell rázódni a dologba.

A gond az volt, hogy az új filmen (2009) felbuzdulva estem neki, és kissé mást kaptam, mint amire számítottam (nyilván nem vártam a film pörgősségét, de azért ez alulmúlt mindent), bár legelőször akkor szisszentem csak fel, amikor lyukkártyára nyomtatva dobta ki a gép a légköri viszonyokat.

analist - 2013. 10. 26. 20:15

ST rajongóként kötelességből végignéztem a TOS-t, de megszámolni sem tudom, hogy hányszor aludtam el rajta…

vvvvv - 2013. 10. 26. 20:19

anno IGN-en volt egy lista a legjobb TOS részekről azokból megnéztem 3-4-et de szörnyűek voltak így gondoltam fölösleges a többivel próbálkozni.

Montika - 2013. 10. 26. 20:19

Igazából ha TOS-t poénból nézed, nem pedig sci-fiként, akkor nem lehet benne csalódni. Amit előttem is sokan mondtak: Shatner túljátsztásai, McCoy “orvos vagyok nem szénbányász” és hasonló beköpései, no meg persze Mr. Spock logikai eszmefuttatásai egyszerűen tényleg viccesek. Szóval szerintem sci-fi fanoknak inkább csak történelmi érdekesség, mai szemmel azért eléggé unalmas és “gagyi” tud lenni néha.

CsMisi - 2013. 10. 26. 20:22

A TOS-el az a baj, hogy a vegletek sorozata. Amikor egy resz nagyon jo akkor legtobbszor brutalisan jo (foleg ha figyelmbe veszed, hogy mikor volt irva, mai szemmel nezve nem mindig nagy amit bemutat de akkori szemmel egyszeruen zsenialis), es amikor szar akkor vegtelenul szar (a harmadik szezon kiemelve, a reszek fele kb katasztrofa, de a masik fele igen is jo). Termeszetesen vannak kozepes epizodok is. Ha neki allsz vegig nezni mindenkepp a remastered (TOS-R) verziot ajanlom, legalabb az efektek es bolygok meg a kep minoseg felvolt jelentosen javitva (az efektek mind ujjak – CGI). A resz megosztast ugy mondanam, hogy van ugy 20% kegyetlenul mocsok resz, ugy 40% kozepes/atlagos elvezheto de semmi eztra, es van ugy 30% brutalisan jo resz amelyek meg egy mai Star Trek sorozatban is menne es nagyon jo sztori lenne. En mar vegig neztem egyszer teljesen (megvasaroltam blu-ray-en) es kozbe kozbe berakok egy reszt, csak ugy elvezetbol.
Mindenkepp ajanlom meg a TNG blu-ray kiadasat is, hihetetlenul szep HD-ban.

betty500 - 2013. 10. 26. 20:41

Nekem a Next Gen. volt a kedvenc..imádtam…Picard-ot és csapatát..! Bejött még a Voyager is..

TeddyWestside - 2013. 10. 26. 20:41

Végig olvasva minden kommentet és a saját véleményemet is beleírva arra jutottam, hogy akik gyerekként vagy olyan korszakukban találkoztak a TOS-zel, amikor az még “menő” volt, azok ma is meg tudják nézni. Igen, gagyi. És?

Új beszállónak teljesen felesleges megnéznie, mert nem fog neki tetszeni 99% Főleg nem egy új film, vagy akár TNG után, mert teljesen más a megvalósítás. A struktúra hasonló(Vulkáni helyett Android(Geordi mindig patch-elte is, mikor kijött egy új verzió :D:D:D), de ezt a szerkezetet egész máshogy töltötték meg az első rebootban (TNG)

Ott az Andromeda pl. Az is egy Roddenberry iromány. Nekem tetszett. De azt nem a 60as években csinálták, pedig akkor íródott. Ha a TNG-t csinálták volna meg akkoriban, akkor azt ítélné mindenki nézhetetlennek.

Egyszóval. Erre is lehetne csinálni egy Ewok Line-t. Működne.

U.i.:
Aki nem tudná mi az Ewok Line
http://youtu.be/xzZYanCQyHo

(Sry a minőségért, ezt az egyet találtam)

Szkifi - 2013. 10. 26. 20:42

Nekem nagyon tetszett anno 18 éves fejjel, manapság is meg-megnézek egy TOS részt, illetve a Kickstarteres kampányt csak ajánlani tudom, nagyon jó lett az új rész, már készül a második:
http://www.kickstarter.com/projects/125377036/star-trek-continues-webseries

Andro - 2013. 10. 26. 20:53

betty500: Nekem Picard túlságosan merev volt. Hiányzott belőle az a fajta emberiség, ami pl. Kirkben, vagy akár Janeway (nem tudom hogy kell leírni a Voyager kapitányának a nevét XD) megvolt.

Azzal egyetértek, hogy a DS9 borzalom, de én pl. az Enterprise-t sem bírtam végignézni. Pár rész után egyszerűen meguntam. A többi ST-sorozatot viszont becsülettel végignéztem. Volt ami tetszett, volt ami nem. Minden szériában voltak igen kiváló, és rettentően gagyi epizódok is.

Tyberius - 2013. 10. 26. 21:02

Nekem most egy évtizedes project kezdődött tavaly, mely az összes star trek sorozatot magába foglalja. A TOS-t nyáron végeztem ki. Anno még dvdrip formájában kezdtem magyar szinkronnal, hét rész után vagy fél évre elküldtem pihenni, mert piszkosul rossznak találtam. Aztán újra elővettem, mert találtam 720p-s BD forrást és úgy már egészen más volt a leányzó fekvése, plusz original nyelven kezdtem el nézni újra. Szerintem kellően szórakoztató megfelelő helyénkezelés mellett, azért az a fajta filozofálgatás ma már nem biztos, hogy megállja a helyét meg néhol eléggé bugyuta megoldások vannak, plusz aki mostani látványvilágra vágyik annak nem javallott, de egyébként jó. Én jókat szórakoztam rajta.

TNG: ennek most kezdtem a második szezonját szintén BD forrásról, vannak jobb és vannak gyengébb részek így az elején, nuku átívelés. Ezt a sorozatot még nem láttam.

DS9-VOY-ENT: ezeket már láttam, első kettőt a Viasat jóvoltából szinkronnal. Nekem az összes közül a DS9 jön be leginkább, az a személyes kedvenc, mert elüt a többitől. A Voyager érdekes sorozat de a vége nagyon el lett cseszve, plusz eléggé önismétlő a korábbi szériákkal. Az Enterprise meg méginkább. Picit olyan érzés annak a sorozatnak az első két évadja, hogy ezt már láttam kb 3-szor (és akkor nem vettem még hozzá a vele egy időben futó StarGate szériákat) korábban. Az utcsó két évad már alakult valamerre, jöttek az átívelések a mitológia mélyítése, bővítése, mégha rengeteg helyen keresztbe ment a korábbi sorozatok történeteivel.

Noh, de a lényeg, hogy a TOS-t érdemes bepróbálni, de min. 720p-s BDrip forrásból eredeti nyelven. :)

reccs - 2013. 10. 26. 21:28

A TOS kicsit már történelmi adalékként is érdekes, hogy hogyan képzelték akkor a jövőt. Pl. volt egy olyan rész, amiben a holdraszállást hekkelik.
Akkor szembesültem vele, hogy ezt még a holdraszállás előtt csinálták.
A DS9 meg az egyik legjobb, de kétségtelen, hogy a 2. évad végén kezdődik igazán.

AdamBan - 2013. 10. 26. 21:41

A DS9 borzalom? Szerintem meg messze a legjobb ST sorozat,még akkor is ha az első évad lassú. A TOS meg csak guilty pleasure, de az is csak szigorúan rajongóknak.

DJackson - 2013. 10. 26. 21:44

Mivel hatalmas Trekie voltam gyerekként, pár éve nekiültem, hogy megnézem a remastered editiont. Valami borzalom volt. Fél év alatt sikerült végeznem vele, a második évadtól már hangjátékként ment böngészés közben, úgy valamelyest emészthetőbb volt. Az egyedüli érdeme, a Kirk-Spock-Mckoy trió volt, meg a néha felcsendülő filozófikus részek. Néha voltak zseniális pillanatok, amiket egy az egybe átraknék egy rebootba, de többségiben sablon, lassú, gagyi, valóságtól elrugaszkodott részek voltak. Sok minden van ami akkor nagy dolognak számított, de mai szemmel egyszerűen nézhetetlen. Nekem a Star Trek a TNG 3. évadától kezdődik (addig le nem adott TOS forgatókönyvekre építettek, látszik is rajta).
Aki viszont meg tudott nézni egy részt is a klasszikus Doctor Who-ból, az azonnal nekieshet a TOS-nak, akkora ugrás lesz utána mint az Into Darkness az original Pilot után.
Ja és a TNG HD-t én is nagyon ajánlom! Teljesen olyan mintha egy mai sorozatot néznél. Aki belenézne a sorozatokba mindenképp azzal kezdje!

mel - 2013. 10. 26. 21:54

Szvsz a TOS pont olyan mint a múlt században virágzó scifi-ponyva: néha jó, sokszor émelyítő. Mondjuk úgy, hogy megvan a maga bája, de tényleg rosszul öregszik, nem javaslom elsőnézőknek, a történetek mai szemmel sokszor nagyon kiszámíthatóak. A magam fajta fanatikusnak megfelel ha nincs más, de azért inkább nézem újra az újabb sorozatok valamelyikét, hamár. A TNG első évadát kivéve azon minden mást melegen ajánlok :)

Az Abrams féle filmeknél nem értettem miért épp a TOS-t húzták elő kipolírozni: a régi fanok szerintem jobban értékeltek volna valami teljesen újat (én biztos), az újaknak pedig Kirk és Spock TOSbeli történetei nem hiszem, hogy érdekesek lennének, így nemigen fogja berántani őket a világ.

spire69 - 2013. 10. 26. 22:14

Ha valakit tényleg érdekel az igazi Star Trek és nem ez a J.J. Abrams féle unalmas akciózás, annak a The Next Generation-t a 3. évadtól és a Deep Space Nine-t tudom ajánlani. Igaz, hogy a 90-es évekhez híven tele vannak, szarabbnál-szarabb részekkel, de érdemes őket végigszenvedni. Akinek viszont a J.J. Abrams-es Trek tetszik, annak inkább az Enterprise való. Nagyjából egy szinten vannak.

Cassie - 2013. 10. 26. 22:47

Gyerekkoromban szerettem a TOS-t. Viszont a Star Trek karrier kezdetének nem ajánlanám, mert mai szemmel nézve a történetek sokszor vontatottak, nem annyira akció orientáltak, hiába látszik hogy a készítők igyekeztek mindenhova belegyömöszölni valami nagy tanulságot. Az effektek és díszletek meg mai szemmel túl viccesek ahhoz, hogy komolyan lehessen venni az egész sorozatot. (Mondjuk ez utóbbi szerintem nem a sorozat hibája, fejlődik a filmes technika, 50 év múlva lehet már azon nevetnek az unokáim, hogy milyen gagyin nézett ki az Avatar.)
Én a legjobban a Trek sorozatok közül a Voyagert szerettem és a Deep Space 9-t.

borgdolgozo - 2013. 10. 26. 22:54

Hát én nagy fannak tartom magam, VOY-DS9-TNG-ENT sorrendben láttam őket (THX Viasat!!!), és most kezdtem neki a TOS-nak. Szerintem, ha helyén kezeli az ember, hogy a 60as években készült, kifejezetten jó részek vannak benne, bár tény hogy volt egy-kettő, ahol a falat kapartam, hogy legyen már vége.. :)
Sokkal rosszabbnak tartom az ENT-t, azt anno mikor leadták először tvben végignéztem, de az az egyetlen amit azóta nem vettem elő egyszer sem..
Messze a legjobb sztem a DS9, TNG erős közepes, (engem sokszor untat)Voy egy fokkal jobb, bár az utolsó évadon már látszott hogy kezd kifulladni..
Abrams féle reboot.. Aki azzal kezdte a star treket, az meg se próbálja a TOS-t, ég és föld a kettő.. Nekem meg inkább már ott voltak problémáim, főleg az into darknessel, pl a díszegyenruha, a jelenkori katonai kalappal, nah ott majdnem kijöttem a moziból..

barnez - 2013. 10. 26. 22:55

Én anno a TOS-t a Viasat 6-on néztem. Voltak gyenge részek, de nekem nagyon bejött. Van egy fajta bája az egésznek, ami elfeledteti a sorozat hibáit.
TNG-t is szeretem, DS9 nem az én világom. Voyager-t nagyon szeretem. Az Enterprise sajnos nem az én világom. Sokkal-sokkal jobban kihasználhatták volna ezt a témát.

atg - 2013. 10. 26. 22:56

Számomra egyértelműen a DS9 a legjobb a sorozatok közül, összetettek, árnyaltak a karakterek, akció is szorult bele, és a háború lévén szépen felépített, átívelő a története.
A mozifilmek már más tészta, ott a TOS szereplőgárdás filmek is abszolút nézhetőek.

Hunnenkoenig - 2013. 10. 26. 23:08

ST TNG-vel lettem rajongo, jollehet a TOS-t ismertem hallasbol.

Sose tudtam megnezni rendesen.
Nehany reszt lattam TV-ben, mert nem volt mas es meg lehet szokni, de TOS rajongo sose leszek.

A 60-as evekben akkor is imadtam volna, ha nem a vegen születek, hanem tinedzserkent elem meg.

Ma mar csak mosolyogni lehet rajta szerintem, ha nem nosztalgiabol nezi az ember.

Az Unaired Pilot viszont kötelezö minden ST fan szamara! Az meg annal is röhelyesebb, ami lement a TV-ben es amiben kizarolag Spock szerepel az ismert stabbol. Meg nevet is! Mar csak azert is erdemes.

A DS9 a legkomolyabb. Akik nem ertettek, vagy nem szeretik a melyebb “dramat” azoknak nem tetszett. Akinek bejön a könyedebb hangvetelü politikai es vallasi intrika es a darkosabb setting, az imadta.

Enterprise elsö evada volt a jo. A többi nezhetetlen sajnos. Ezt el kell ismernem, holott sokaig nem ertettem miert szidjak, amig csak az elsö evadot lattam, aztan megneztem a többi evadot is es rajöttem :-D

Voyager a legkönyedebb. A Keson-os reszeket utaltam, de hamar leakadtak roluk szerencsere.

Chev - 2013. 10. 26. 23:39

Nem vagyok egy Roddenberry-gárdista, bármikor bárkinek bevallom, hogy hogy bár trekker vagyok, egyszerűen nem bírom a TOSt. (Mondjuk ez nem annyira meglepő, ha az ember tudja, mi a különbség trekker és trekkie között, de ez ritka. :) )

A TNG-DS9-VOY és az ENT vonal viszont odaba… :) Nem konkrétan a sztorik (bár néha azok is), hanem egyszerűen a világ, a hangulat. Szokták szidni “a két Antikrisztus B”-t, de ők tették hozzá Roddenberry világához azt, amitől komolyabb lett az egész.

Az új filmek meg… Leparkolunk a Qo’noStól látótávolságban, és egy klingon cirkáló se jön oda, hogy wtf? A Föld és a Hold között álló űrhajó pár perc alatt bezuhan az atmoszférába, amikor elmegy az áram? Lefagyasztjuk azokat, akiknek a véréből egy hajóorvos egymaga néhány óra alatt olyan szert rakott össze, ami gyógyítja a halált? + tucatnyi plothole és következetlenség. JJ is bevallotta, hogy soha nem jutott túl a star warson, nem érti a treket. Olyanok is lettek a filmjei. Látvány az van, de itt megáll a dolog. Ghargh, megyek is, mert csak megint felhergelem magam. :/ (Egyébként nem feltétlenül JJ-t kell emiatt okolni, inkább Bob Orci munkássága érezhető a scripten.)

A trek a méltatlanul lehúzott 10. filmmel és az Enterprise 4. évadjával kifáradt, pihentetni kellett. (Az ENT 4. évada mellesleg nagyobb részt zseniális volt, Manny Coto egy isten. Sajna, mire odarakták, hogy mentse meg a sorozatot, már mindegy volt… :( ) Szerintem adniuk kellene neki még 5-10 évet, és visszahozni a kis képernyőre BSG-szerűen. Egy új legénység, minisorozat, lássuk, eszi-e a nép, és ha igen, akkor egy szerializált sokévados sori. Akár csak évadonként 12 résszel. Abból meg megint lehetne nagyfilm is, ha már megvan az alap.

Nade pénz beszél. Egyébként az amcsiknál kevesebbet hozott a STID, mint a 2009-es film, szóval lehet, hogy váltani fognak az irányon, de nem hiszem, hogy sokat… Pedig kellene már egy trek sori. Csak legyen átgondolt. :)

Chev - 2013. 10. 26. 23:49

Ja, a postban feltett kérdésre végülis elfeledtem elmondani a két pennymet. :)

Én a VOYt ajánlanám elsőre. Esetleg az ENTet. A TOSt kevesen tudják átérezni, a TNG-nek kellett 1-2 évad, hogy magára találjon, a DS9 nagyon megosztó (vagy szereti az ember, vagy utálja – szerintem nagyon jó, sötét, elgondolkodtatós), úgyhogy maradnak a legkésőbbiek. :) Action Hero Janeway és csapata jobbára könnyen emészthető sztorikat ad, az Enterprise meg a jelen korhoz sokkal közelebb álló világot mutat be, mint a többi sori.

De másodszorra meggondolva inkább azt mondanám, hogy ha még nem láttál treket (az új filmeket ne tekintsd annak!), akkor kezdj bele a TNG-be. Ha bejön, haladj sorban előre, úgy a legjobb. Ha nem jött be, válts a következő sorozatra! Mind teljesen más, mindenkinek más fog tetszeni.

Annatar - 2013. 10. 26. 23:52

Elsőnek megnézni biztosan nem ajánlanám, de a mozifilmek és a modern sorozatok ismeretében abszolút nézhető. Van egy-két mai szemmel is kiemelkedő sztori (a technikától persze ezeknél is célszerű eltekinteni), meg van néhány annyira blőd, hogy már amiatt élvezetes. Mindenképpen hozzátesz a Star Trek élményhez, sőt. És csak három évad :)

Zirowe - 2013. 10. 27. 00:10

Hunnenkoenig: unaired pilot nagy reszben be lett vagva egy dupla epizodba, szoval azt az is latta, aki amugy nem akarta. :D

Trefayne - 2013. 10. 27. 00:11

Egyetértek néhány hozzászólóval, mai szemmel tekintve a TOS nem élvezhető sorozat. Akkoriban nem a látványvilág, az effektek és az akció volt a középpontban, hanem rejtett mondanivaló. Minden sztori valamilyen aktuális politikai, vallási viszonyt taglalt, és egyfajta okító és véleménymondó hangzata volt. Viszont már abban is korszakalkotó volt, hogy összehozták az első olyan csapatot, amely nem teljesen amerikai, hanem nemzetközi volt. A legénységben az amerikai mellett volt orosz, japán, skót, afrikai és egy földönkívüli. Méghogy ennyi nemzet összedolgozzon egy közös ügyért? Borzalmas és vérlázító gondolat volt egyesek szemében. De sokat tett például az afroamerikaiak elfogadásában, megítélésében is.

De minden egyes sorozatnak is megvolt a maga fő hibája. A TNG a technikai blablák (eszközök, folyamatok, jelenségek stb.) miatt, a DS9 az olykor lassú és néha elvont sztoriszálai miatt (az egyetlen sorozat, ami jórészt egy mozdulatlan helyen játszódik), a VOY epizódjai 90%-ban a TNG-ből (valamint némely esetben a DS9-ből és TOS-ból) vett epizódok átiratai voltak, az ENT-nél is voltak lassabb, ötlettelen epizódok, néhol értelem és érzelem mentes eseményekkel.

Egyébként a TOS-ban már volt Star Trek-es univerzum, csak akkor még elnagyolt volt, és jobbára a határokon belül mert mozogni (néhány kivétellel).

Az én kedvenc sorozatom a TOS és DS9, sorban utána a TNG és az ENT. A VOY sosem volt kedvenc mert többnyire ott volt az a déja-vu érzés az epizódok láttán…

Ha sorrendiséget kéne felállítani (az ST-re rákapó ismerőseimnek mind így adtam meg):
TNG-DS9-VOY-ENT-TOS

Zombiebie - 2013. 10. 27. 08:58

A TOS-nak a pilot epizódját nem tudom ki látta még, de a tényleges sorozat fényévekkel le van attól maradva. Nálam ez az epizód simán hozza az amúgy jól emészthető Shatner-es TOS utáni moviek színvonalát. Talán, mert pont nincs benne Shatner? Óooooh, Trekkies Istenkáromlás!!! :O :D Ha darát tartanék, azonban erősen elgondolkoznék a TOS-on. Nem a látványvilág miatt, hanem pont a Shatner féle túljátszás miatt és a többi színész “faék” játéka miatt. A Motion Capture-ra azért sokat csiszolódtak. A lizardman harcot azért kötelező és tanítandó anyagnak nyilvánítanám! :P

m76 - 2013. 10. 27. 09:52

Szóba került, hogy ST szúzként melyik sorozatba érdemes belekezdeni. Ez egy nagyon jó kérdés. Nem is tudok rá hirtelen választ adni.

TOS – a sokak által elmondott okok miatt semmiképp.
DS9 – szerintem azért nem mert a pilotja és az utána levő néhány rész valami hihetetlenül rossz, én is csak 3. nekifutásra tudtam átvergődni magamat rajta avitt st rajongóként is.
TNG – Ennek a pilotja is hagy bőven kívánnivalót, és ha ezt láttam volna a sorozatból először akkor biztos nem kezdem el nézni, szerencsére tv-ben láttam már néhány részt ami tetszett így ez erőt adott a lekűzdésére.

És akkor mi marad? ENT és VOY A közvélekedés szerint ezek a leggyengébb ST sorozatok, szerintem mégis ezek ideálisabbak újoncoknak. A pilot részei mindkettőnek elfgogadható, nem a béke segge alól indulnak. Nekem sokakkal szemben a VOY a kedvenc sorozatom. De az ENT-et sem tartom annyira vészesnek mint sokan, sőt. Ha tetszés szerint növekvően rangsorolom a sorozatokat akkor ez lenne a sorrend:

DS9 ENT TNG VOY

TOS-t direkt hagyom ki mert annyira más világ nem lenne fair besorolni.

chipesz - 2013. 10. 27. 10:46

@Andro

“[…]vagy Once Upon a Time, esetleg Game of Thrones mai szemmel igényesek[…]”

Szerintem a OUaT mai szemmel is übeergagyi, azért a CGI sokkal többre képes ma, mint amit abban produkálnak. Fáj nézni, hogy ennyire elcseszték.

Kovasz - 2013. 10. 27. 11:40

Én a film után kíváncsiságból elkzedtem nézni a TOS-t (eddig az egész sorozatból csak elvétve láttam egy-két részt), és meglepően jó volt :) Mármint, ahhoz képest, h ilyen ’70-es évekbeli(?) sori, ahhoz képest egyáltalán nem gáz sztem

Hunnenkoenig - 2013. 10. 27. 11:28

@Zirowe: azt nem tudtam. De nem is szamit. Biztos mas ha bevagott jelenetekkent van ott (bar nem tudom milyen minösitesben), mint ha ugy nezed, hogy tudod, hogy az lett volna az eredeti legenyseg :-)

En jokat röhögtem rajta, az a lenyeg :-)

Akos - 2013. 10. 27. 13:26

Hát meglepő hogy nézhetetlennek érzi a többség a TOS-t, pedig az az igazi Star Trek, a gagyi effektek hozzá tartoznak, az adja meg a színpadias hangulatát. Szerintem az volt a legjobb Star Trek sorozat és aki szereti a régi filmeket az nyugodtan nézheti. Vannak nagyon szórakoztató részek, szerintem kevés az unalmas közötte.
Szintén meglepő, hogy mindenki hogy kajálja a TNG-t. Nekem az nézhetetlenül lassú. Egyszerűen az is lehetne annak a címe, hogy Star Trek: Barátok Közt az Űrben.
A Voyager, meg a D9 meg jelentéktelennek tűnt annyira, hogy néhány rész után abbahagytam. Az Enterprise elég jó, csak hát az meg annyira súlytalan, meg a sztori is sántít, nem illeszkedik igazán az univerzumba. Na, részemről ennyi.

rog70 - 2013. 10. 27. 14:30

TOS: imádtam anno. Most ha belenézek, max. 10 percig bírom (Leonard Nimoy ide vagy oda). Néha lehet fetrengeni a röhögéstől (pl. az űrhippik vagy a tribbles rész).

TNG: kb. a 4. évadtól érdemes bepróbálkozni 1-1 résszel (a duplák pl. egész jók), előtte csak ritkán érdemes egy-egy részre időt pazarolni (Wesley Crusher… pfúj!) Mindenképpen kerülni azokat a részeket, amik úgy kezdődnek, hogy elromlik a holofedélzet…

DS9: átszenvedni a pilotot, hogy képbe kerülj, utána az 1-2. évad felejtős. A 3. évadtól érdemes nézni, főleg a Dominium háborúhoz kapcsolódó részeket. Az 5. évad után már kissé neccesebb, ahogy Sisko Messiás-komplexusa előtérbe kerül, de az utolsó két évadban is vannak odab…szós részek bőven.

VOY: egy pár jó rész van minden évadban (pl. a Nemo-kapitányos). Ha fiú vagy, az utolsó pár évadban Jeri Ryan miatt fogod nézni. Kerülendők a hologramok jogaival foglalkozó részek (és Robert Picardo általában).

ENT: pilot, utána a 2. évad közepétől a 4. évad közepéig. Az utolsó részt kihagyni, megcsúfolása az egész Star Trek-nek.

Mozifilmek:
1-6-ig (TOS gárda): a párosak jók (2,4,6), a 3-as elmegy, az 1. és az 5. kerülendő
7-10 (TNG gárda): szvsz egész jók, bár a végén már ezen a csapaton is látszott a kor.
JJ Abrams filmek: első nagyon jó, néha vicces is, a második elmegy.

2SY - 2013. 10. 27. 14:59

Szerintem a Deep Space Nine és Voyager még a mai napig élvezhető és a Next Generation is elmegy viszont az oldschool Kirk-s már 90-s években is élvezhetelen volt és nekem a filmek sem jöttek át.

m76 - 2013. 10. 27. 17:35

Most már le kell írnom, mert elegem van, hogy mindenhol a holy messiah-ként emlegetik ds9-et meg a dominion wárzt. Az egész egy humbug. Semmi extra, mindössze arról van szó, hogy a későbbi évadokban van egy enyébb átívelő szál. De ez vajmi kevés ahhoz, hogy világverővé varázsolja szívroham sisko-t. Szénné röhögtük magunkat, hogy sisko amikor felkapja a vizet mindig olyan mintha éppen szívrohamot kapna és levegőért kapkodna.

@rog70

Az első ST film gyerekkorom egyik legmeghatározóbb élménye. Mindenki egyöntetűen utálja, én mégis imádom, teljesen más stílust képvisel, nem olyan akciódús mint amit “elvárnak” az emberek, szerintem mégis egy remekmű a maga nemében. Leginkább David Lynch Dune-jéhez tudom hasonlítani ami szintén nagy kedvencem.

Ami a többit illeti, a 2,4,6 valóban jók, de szerintem a 3 és az 5 is jók. A 3. rész eleve elengedhetetlen a történet szempontjából, de nem csak ezért érdemes megnézni. Az 5. meg karakterizációs szempontból remek, de ezen kívül is vannak benne jó momentumok.

A 7. rész viszont egy rémes gagyi, favágó kirk & co val egyetemben. A 10. (nemesis) meg egy szentségtörés, felvették a jeleneteket, aztán az összes fanservice-ként szolgáló dolgot kivágták belőle, és megpróbáltak sima popcorn akciót csinálni belőle, ordas nagy bukás is lett.

sandor8206 - 2013. 10. 27. 18:06

Olyan szempontból érdekes megnézni a faneknek a TOS-t, hogy hogyan alakult ki az univerzum, hogyan bővült
pl: Spock karaktere (vulkániak) az eredeti pilotban még nem érzelemmentes, Kirkes szériánál alakult ez ki
és az egész egy nagy univerzum és vannak érdekes vonulatok, sztorik amik egymásra utalnak
Pl: klingonok homlokredőzése
De tényleg nagyon retro!

mary - 2013. 10. 27. 19:06

Nekem nagyon tetszett, nagyon hamar ledaráltam, imádtam! Tudni kell, hogy egy kis félelemmel ültem neki, a régisége miatt aggódtam, hogy pár dolgot hogyan oldanak meg, vagyis a gagyifaktor. Meglepődtem, amikor láttam, milyen ötletesen csinálják meg és hogy milyen jók a történetek. Persze, van köztük rossz is, de nekem jó szórakozás volt, élveztem. :) Személy szerint ajánlom, de nyilván valakinek tetszik, valakinek nem. Ó és Kirk időnként meglehetősen idegesítő játékán is túl lehet tenni magát az embernek, Kirk-Spock-McCoy hármasa haláli!

Nojbee - 2013. 10. 27. 20:15

Nekem a TOS nagyon bejött, szerintem kötelező. Utána a TNG-t kezdtem el, amivel 1 év alatt alig haladtam valamit.. TOS-hez képest szerintem nagyon gyenge.

Zirowe - 2013. 10. 27. 20:44

Hunnenkoenig: azert nagy reszt be van vagva,ha jol emlekszem, 75-80%, mert elvileg a dupla resz az unaired pilot folytatasa es az ottani kapitany lezarasa.

Vmi hasonlo resz van a TNGben is, amikor a szereploket azt hiszem idoutazassal bevagjak egy regi TOS reszbe (talan a tribble-s resz volt, de nem vagyok benne biztos).

Amugy, aki hianyolja az ativelo szalat a TNGbol, az bizony nem nezte vegig! :D

Mert igenis van ativelo szal, de csak az utolso reszben derul ki.

Nem spoilerezek, de Q for prez! :D

Amugy en ki merem jelenteni, hogy a Nemezis igenis egy jo film!
MiniMe Tom Hardy is remek benne.

“A tobbi st nem is st, csak a tos!”
Szivbol orulok, hogy a tobbi st ( es a tos filmek se) nem hasonlit a tosra, mert abbol meg az is sok, amennyit csinaltak.
De igen, egyedul a TNG ertekelheto, es az is foleg Picard ,miatt, akit vegre egy tehetseges, nagy betus SZINESZ keltett eletre.

Azt sajnalom egyedul, hogy az egyszer probalt darkosabb vonulat (parazita osszeeskuves) nem tudott gyokeret verni.

Kilroy - 2013. 10. 27. 21:38

Szerintem a TOS-t nem szabad a többivel keverni. Van a TOS. Az egy kategória. Aztán a TOS legénységével játszódó mozifilmek. Ez szintén külön kateg. Aztán a TNG-VOY-DS9. A TNG-filmek azért jobban hajaznak a sorozatra mint a TOS esetében. A JJ féle új filmek szintén külön kezelendők. Nem lehet ezeket a kategóriákat hasonlítgatni, mert teljesen másak.

DS9 nem bejövős nekem sem. Nálam egy kateg a Babylon 5,a DS9, és a BSG. Vontatott, kevés Sci még kevesebb Fi. Egy szappanos politikai-vallási drámaszerűség szájfáj köntösben.

Nem baj, ha van benne politika meg vallás, meg mondanivaló, sőt. De meg kell találni az egyensúlyt.

A TOS-ban pl. arányaiban(!) több a humor, mint az utódokban, mert egyszerűen teljesen más a stílusa. Van akinek bejön, van akinek nem.

Annatar - 2013. 10. 27. 21:41

Zirowe:
A tribblis epizód a DS9-ban volt, és zseniális, ahogy összedolgozták a TOS epizóddal. Worf, aki csak vállat vont, hogy nem szívesen beszélnek arról, hogy miért néztek ki ebben az időszakban máshogy a klingonok, és aztán az ENT-ben a tökéletes megoldás a problémára… Az ilyeneket nagyon szeretem a Trek univerzumban.

Zirowe - 2013. 10. 27. 22:00

Annatar: tenyleg, Worf miatt neztem el, de kozbe eszembe jutott, hogy ott volt a szimbiota csaj is az akkori szukos ruciban. :)

slowclub - 2013. 10. 28. 06:16

A TOS abszolút nem nézhetetlen szerintem. Kicsit el kell vonatkoztatni a “most”-tól, a hiper-szuper CGI-től, és máris élvezhető minden. Én simán ledaráltam mind a 3 évadot (plusz a 2 évadnyi rajzfilm), és egyszer nem kínlódtam, sőt, voltak kifejezetten izgalmas és okos részek is köztük. Úgy értve, sci-fi szemmel (sic!) nézve.
Meg egyébként is, ez a sorozat rakta le az alapokat egy hihetetlenül kiterjedt és sokszínű világnak. Már csak ezért is kijár neki a tisztelet!!! :-)

És egyetértek valamelyik előttem szólóval: 50 év múlva a ma futó sci-fi sorozatok lesznek az akkori junkieknak gagyik. Ez a dolgok rendje…

Brynden Rivers - 2013. 10. 28. 10:24

A TOS-ból 10 percet bírtam nézni, ami a mitológiához kell ismeret, azt a memory alpha wiki-ről pótoltam.

@rog70: Egyetértek,

kivéve DS9-ben vannak egyedül végig jelen érdekes karakterdráma (olyan kétszínű szimpatikus alakokkal mint Garak a kardassziai szabó), ezért szerintem messze a legjobb Star Trek-cucc az összes közül.

u.i: Szerintem aki főleg a DS9-t szereti az igazából Ronald D. Moore-rajongó és nem Star Trek-fan. :)

sesztei - 2013. 10. 28. 10:38

TOS szerintem ma már megnézhetetlen.. legendás meg minden, de a továbbiak miatt elég ismerni csak a sztoriját.

ami sztem érdemes pár újranézést, az az Enterprise és a Voyager. az előbbi min nagyon jó a szórakozás az utóbbi meg girl power :)

Sunsetjoy - 2013. 10. 28. 12:46

Érdekes, sorozatokról beszéltek, de senki sem említi meg a TAS-t. Vagyis a The Animated Series Star Trek sorozatot, ami 1973/1974 évados, 22 részes rajzfilmsorozat- szóval sorozat :D
Amúgy a TOS gárdájával foglalkozik, újabb 5 éves küldetésükön.

Én is így gondolom, hogy TOS-al kezdeni nagy hiba lenne újoncként, a már leírt okok miatt.
A TNG nekem is a második évadtól jött be jobban (ahogy Riker szakállt, a taktikai tiszt meg hosszú hajat és homlokredőt növesztett:)
A VOY tényleg akciósorozatos jelleget kapott, de főleg a középső részek 2 évadtól felfelé utolsó előtti évadig elfogadható.
A DS9-t pont azért nem szerettem, amiért egyesek.
Az ENT meg eleinte ugye nem is kapott ST főcímet – később ugyan valamennyire belenőtt az újonc szerepbe.

A legutóbbi Shatner-rendezte Captains dokufilmben Avery Brooks viselkedése haláli – mint egy YT-kommentelő meg is jegyzi: nem tudom, hogy mit szív Sisko, de én is kérek belőle! :D

Iceclon - 2013. 10. 30. 17:29

3x daráltam le a TOS-t, 7-8x a TNG-DS9-VOY triót, az ENG-t csak 2x az animációs sorozatot pedig nem láttam.

A TOS gagyi, ezt el kell ismerni. Akkori szemmel is egy elég olcsó műsor volt. (a traszporter ötlete is a pénz spórolás miatt lett kitalálva)

2 okból néztem meg ill. ezért is ajánlom:

1) A pop kultúrából elég mély szeletett harapott a sorozat, pl. első fekete-fehér csók amcsi tv-ben (az új filmben fájt, hogy a híres csókot megvariálták…) vagy a legröhejesebb verekedése http://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM . A mobiltelefon, ion hajtómű és egyéb “kütyü” ötlete. (igen tudom, hogy a híres “tégla” Siemens telefon nem az első “mobil telefon”, és azt is, hogy az ion hajtómű csak a műholdakon használható)

2) A star trek világában rengeteg a vissza utalás. Annyira, hogy a különböző sorozatokban egész részeket szentelnek ezekre. Pl. TNG-ben Scotty szereplése, DS9-ban a Treblines rész, VOY-ban a kitomeri csatás story. ENG-ben pedig csőstül nyomták ezeket, sőt az egyik alterworld részben meg is látogatják a TOS-os Enterprise-t.

Habár nem volt kérdés, de sokat szóba hozták, hogy a későbbi részeket mennyi ajánlják.
Igazából nyugodt szívvel – a személyes véleményem alapján – a TNG első évadán kívül az összeset ajánlom. (anno nyilatkozták, hogy nagyon buktának látták a TNG ötletét, és pl. Patrick Stewart ki sem csomagolta a cuccait a szállodában)

Trefayne - 2013. 10. 31. 00:31

Én is számtalanszor nyomtam már végig a TOS-t, bár az utóbbi időben már csak elvétve néztem meg néhány epizódot, nosztalgikus érzésből. Sokan közületek kritizáljátok, hogy mai szemmel már nézhetetlen, gagyi. Ez igaz is. De ma már többet adnak az akciókra, a látványos csatajelenetekre, a digitális effektekre. És az, aki ezen nőtt fel, ezt tartja igazinak, az nem tudja igazán értékelni a TOS világát… bár aki képes végignézni a sorozatot, fintorgás nélkül, annak ízig-vérig trekkernek kell lennie.

@Iceclon

Abban igazad van, hogy elég forradalmi újításokat hozott a sorozat, mint pl. az a híres csókjelenet a “Plato’s Stepchildren” c. epizódban. A Kirk-Gorn verekedés Shatner egyik mumusa lett később, előszeretettel szokták felidézni, mint ahogy azt a tették az egyik legborzalmasabb ST videójátékban is (2013) http://www.youtube.com/watch?v=4hnBp7x2QAE

A sorozatban szerepeltetett kütyük pedig számos későbbi találmányt vetítettek előre mint pl. a mobiltelefon, az adattároló egységek (floppy, sd kártya), stb.

A későbbi sorozatokban is rengeteg utalás van a nagy elődre. Olykor nosztalgikus hangulatig fokozva az élményt egy-egy epizódban.
Amit javítanék a hozzászólásodban:
– a TNG-ben Scotty-n (Relics) kívül szerepelt még Spock (Unification) és McCoy doktor (Encounter at Farpoint) is. Kirk és a többi tiszt a “Nemzedékek” c. mozifilmben jelenik meg.
– a DS9-ban a Trials and tribble-ations c. epizód egy nagyon nosztalgikus hangulatú rész a tribblikkel, a VOY-ban viszont nekem nem rémlik a “khitomeri csatás story”…
– az ENT-ben az “In a Mirror, Darkly” duplaepizódban viszont nem a TOS-os Enterprise-t idézik fel, hanem a USS Defiant-et (TOS: Tholian Web).

Bocsánat. Trekker vagyok :)

Iceclon - 2013. 11. 03. 00:40

@Trefayne

Szép :) én ha bele gebedek se tudnám megjegyezni az epizód részeket, és mikor a posztot írtam, nem volt igazán kedvem kikeresni, meg egynél több példát mondani (ezért maradt ki Spock-os rész említése, vagy a McCoy-Data beszélgetés a Farpoint-ból.)

Heh, el se hiszem, jól írtam a Khitomer-t :D Nah, szóval az a Star Trek: Voyager Flashback c. részében (3. évad 2. rész) Tuvok miután lát egy kék csillagködöt, eszébe jut egy régi emlék, amikor egy kislány a mélybe zuhan. Mint kiderült, ez valami parazita, és mivel nincs jobb ötlet, jön az agy-egyesítés. Ekkor vissza kerülnek Tuvok múltjába, a USS Excelsior-ra, időben akkor mikor a 6. filmben (A nem ismert tartomány) éppen Kirk-öt és McCoy-t elítélték a klingonok. Még mondja is Tuvok a Kapitánynak, hogy itt most elkerülik a harcot a klingonoknál, de később jelentős szerepe lesz az Excelsiornak Khitomernél.

Ami az Enterprise-t illeti, igazad volt, az a USS Defiant, csak arra emlékeztem, hogy a díszlet meg a ruhák ugyan azok, sorry látszik itt az idő, hogy meg nézzem újra a sorozatot :)

Iceclon - 2013. 11. 03. 00:41

bocs, “epizód részek” helyett “epizód címek”-et akartam írni…

Trefayne - 2013. 11. 03. 19:17

@Iceclon
A Voyager a hiányos sorozat az életemből, még nem volt alkalmam végignézni eddig. Jópár részt kihagytam, ezt bevallom. Az általad említett részre emlékszem így a tartalma alapján. Szóval igazad van a Khitomer-t és Sulu-t illetően :)
Jeremy Roberts (Dimitrij Valtane)ráadásul kétszer is eljátszotta ugyanezt a karaktert, az említett Flashback epizódban és a Star Trek VI-ban is.

Én is sorry, pótolnom kéne a hiányzó részeket! :)

Balee - 2013. 11. 20. 19:32

Ennek a cikknek a hatására ledaráltam 3 hét alatt az ENT-t. Fantasztikus sorozat. Korábban a viasaton láttam a VOY kb 2/3-át, a DS9 néhány részét és a TNG-s mozikból párat. Sokan nézik le itt az ENT-t, de szerintem nem tudják a helyén kezelni.

Pont az a jó benne, hogy nem modernebb, mint a régiek (amik ugye hozzá képest a viszonylag távoli jövőben játszódnak). Érezhető a kapcsolat a mai emberiség (technika, társadalom) és a régi sorozatok emberisége között. Nem értek egyet azzal, hogy unalmas. Az első évad elég jó, a második döcögősen indul, a harmadik szerintem fantasztikus, a negyedik pedig kicsit új irányt vett és ez is nagyon jó részeket szült.

Azért pedig ne kelljen már egy sorozatnak elnézést kérnie, hogy nem tiszteleg az elődeinek azzal, hogy a 2000-es évek elején gagyi látványvilággal rukkol elő. Egyenesen fantasztikus néhány űrcsata vagy bolygó és ami a legfontosabb: soha nem lesz öncélú a cgi, csupán a történetmeséléshez kellő mennyiségben fordul elő. Biztos bennem van a hiba, de nem vagyok arra kíváncsi, hogy 6 ember a hídon filozofálgat és nyomja a kamu technoblablát 10 évadon keresztül.

Archer szerintem az egyik legszerethetőbb, legemberibb kapitány a ST történelmében, a legénysége pedig remek, érdekesek a karakterei, pedig meg volt kötve a kezük, nem zsúfolhatták tele az írók a hajót idegen személyzettel.

Szerintem méltóan mutatja be a Föderáció megalakulását, az emberiség első felfedezőit a világegyetemben.

Rozsomák - 2015. 10. 23. 00:57

Én annak idején hasonló dilemmával küzdve megnéztem, mind az 5 sorozat pilotját.
Elsőre az Enterprise és a Voyager fogott meg leginkább, az OS egyáltalán nem (annak a korába bele kellett volna születni) így kronológiailag visszafele kezdtem el haladni, és párhuzamosan néztem őket. Miután elkaszálták az Enterprise-t :( és a Voyager-ben is közeledtem a vége fele belekezdtem a Deep Space 9-ba, végére maradt az Új Nemzedék, ami már kissé döcögösebben haladtam. Ez idő tájt megnéztem szép sorjában a mozifilmeket is.
Véleményem szerint mindegyik sorozat tökéletesen élvezhető, megérthető és élvezhető, a többi sorozat ismeretének hiányában. Ritkán gabaolyodnak a történeti szálak össze, legfeljebb néhány Cross overes poén lehet nem jön át elsőre, ha nem a kiadási sorrendben tekinti meg valaki, illetve a DS9-ban feltűnnek majd néha a TNG-s szereplők illetve némelyik egykori TNG-es Crew member állandó szereplővé vállika DS9-ban is, de előéletük ismeretének hiánya abszolút nem fogja befolyásolni a DS9 megértését, szerethetőségét. Az Enterprise sorozathoz pedig abszolút nem szükséges a háttér mert az összes eddig star trek sorozattól független idősíkban a 2150-ben indul a történet, sok sok évtizeddel Kirk és Spock, és jó 200 évvel Picardék előtt.
A Mozifilmeknél, viszont ettől jóval kötöttebb a történet főleg az OS szerepők filmjei, azokat mindneképp kiadási sorrendben érdemes megnézni!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz