login |

Strike Back: vége a 4. évadnak

2013. 10. 28. 14:44 - Írta: Neoprimitiv

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Kilőtték az utolsó golyókat, levetkőztették az utolsó eyecandy-t is és a világ megint megmenekült egy tömegkatasztrófától – véget ért a Strike Back negyedik évadja. Az az évad, amelyiket azt hiszem, kevesen tudtak itthon elfogultság nélkül nézni, hiszen már önmagában az szórakozás volt, hogy az ki ismeri fel az egyes jelenetek forgatási helyszíneit?

A kommentek alapján ráadásul nem én voltam az egyetlen, aki a valóságban is kapcsolatba került a forgatással, márpedig egy ilyen élmény óhatatlanul egy kicsit elfogulttá teszi az embert. A nagyon látványosra sikeredett évadnyitó (és a haloványabb előző szezon) után magasak voltak az elvárások, megpróbálom összeszedni, minek tudtak megfelelni és mivel maradtak adósok.

Az évad elején a készítők látványosabb akciókat, még pörgőbb cselekményt és több humort ígértek. Az elsőt maradéktalanul teljesítették. Volt itt üldözés földön, vízen és levegőben, robbantottak autót, vonatot, repülőt és őrhajót, a lőszerfelhasználás pedig garantáltan meghaladta egy átlag magyar lövészezred éves kiképzési tervét.

Ráadásul a látványra is odafigyeltek – nyilván nem egy A-kategóriás hollywoodi akciófilm pirotechnikája dolgozott alattuk, de általában “szép” volt, amit láttunk

A humor és a tempó már viszonylagosabb. Nekem bejött ez a fajta beszólogatós akasztófahumor – egy maximálisan teljesítményre kihegyezett zárt közösségben természetes a lorenzi csípés-sor állandó tesztelése. A tempónál, mivel megtartották a bevált (?) 2 rész – egy helyszín felosztást, szintén nem volt nagy változás. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Talán az orosz börtönös részek egy kicsit lassabbak voltak, de összességében azzal sem volt bajom. Tudom, hogy Rhona Mitra sokakat idegesített az évad elején, de szerintem jó volt a fokozatosan összeomló titkosügynök szerepében, mint ahogy nekem bejött Robson Green is új főnökként.

Milauna Jackson volt a három újonc közül a leghalványabb, sokszor úgy éreztem, mint ha nem a DEA legjobb terepügynökét, hanem egy lámpalázas újoncot látnék. Michelle Lukes viszont “kinőtte magát”, Richmond volt az évad legkellemesebb meglepetése – minden szempontból :).

A sztori viszont – hát, az valahogy nem működött. Lehet, hogy a Banshee hatására, de próbáltak erősebben karakterizálni és ez végül inkább erőlködésbe fulladt. Mi lesz a katonával, ha már nem jó katonának, meddig és miért érdemes vásárra vinni a bőrüket, hol van a határ a magasabb jó és a személyes morál között – ezek mind érdekes témák voltak, mindbe bele is kaptak. Aztán nagyjából semmi nem jött ki belőlük, azon kívül, hogy marad minden úgy, ahogy addig volt.

A duplafenekű, ki tudja hányszoros ügynök Kamalinál pedig a végére teljesen elvesztettem a fonalat, hogy akkor ő most végül is kit és miért vert át és miért csinálta? (A családjáért bosszúra szomjazó fanatikus iszlám terrorista klisén kívül.) Engem egy kicsit zavart az is, hogy a DEA-től vagy az orosz FSZB-től csak úgy beálltak hosszabb távon maszekolni hozzájuk emberek, akiknek semmi keresnivalója nem lett volna egyébként a csapatban.

De talán Scott hirtelen odaadása Estherért volt a legzavaróbb. Hiába próbálta Sullivan Stapleton az aggódó pótapát eljátszani, nekem soha nem volt hiteles, pedig a végén a saját gyerekkel még a motivációt is igyekeztek megadni hozzá.

Cserébe megint neki jutott az összes nő. Azt hiszem ebben az évadban Dalton volt az egyetlen, akivel bár beszélt, nem volt közös ágyjelenete. Férfiként természetesen nagyon kellemes meglepetés ajándék volt Richmond kivetkőztetése, de az ő karakterétől is idegennek tűnt ez a fordulat.

Popcorn akciómozinak, amiért még a lakásból sem kell kimozdulni, változatlanul szórakoztató és vállalható a Strike Back. Mióta nincs Spartacus, a meztelen jónő-jópasi felhozatalban is komoly konkurencia nélkül maradt. Ha viszont a csatorna másik akció sorozatához, a Banshee-hez mérem, akkor minden lényeges ponton alul marad.

Feltételezem, hogy jövőre folytatják a sorozatot, és ha igen, akkor gondolom tovább próbálják majd mélyíteni a karaktereket. Ehhez viszont jobb lenne kivételesen elfelejteni a világ megmentését – ha százezrek élete a tét, akkor egy profi katonának nem sok választása van, a hősi önfeláldozó oldalukat pedig már három éve ismerjük. Vagy hagyják a fenébe a lelkizést és vállalják fel, hogy ez a sorozat az, ami – akció, szex és poénkodás. Nincs abban semmi szégyen, ha a jól csinálják.

UPDATE: A kritika kirakása után pár perccel bejelentették, hogy lesz 5. évad, de az lesz az utolsó.

29 hozzászólás Ne habozz!

seed - 2013. 10. 28. 14:57

Cinemax miért nem rendelte még be a öö, nem tom hanyadik évadot? Nem volt annyira gáz a nézettsége, és úgy tom h a csatorna főnök kedvence is :D

Tomisz - 2013. 10. 28. 14:59

Nem volt rossz évad, de azért a kifulladás érződik valahogy benne.

Azért egy stabil nézhető-szórakoztató szintet hozott még mindig.

Max 1 évad lehet még benne, bár szerintem azis hanyattló lesz. Sok “újdonságot” már nem tud nyújtani.

symor - 2013. 10. 28. 15:00

Akkor elfogultság nélkül:

Konkrétan szerintem ez volt a legszarabb évad a Strike Back történetében.

A történet szörnyen gyenge fordulatokra épült, konkrétan a nagy leleplezés már a 2. résztől világos lehetett mindenkinek mire fog kisülni és ezen nem változtattak a közbenső “csavarok” sem.

A magyar gárdából Kamarás nagyszerűen bizonyította milyen egy mondvacsinált keményfiú, ha nincs karizmája. Fenyő Iván a játékidőben eltöltött 2 percében is jobbnak tűnt.

Az első két részen és a lezáró epizódokon kívül azonban a 4. évad egy tömény csalódás volt az eddigiekhez képest!

A logikát ugyan eddig is igyekeztem nem számon kérni a sorozaton, de itt már akciószinten lehetett találkozni istentelen ökörségekkel. Bár az, hogy a fegyverhasználatra rendesen kiokosították a szereplőket még teljesen oké, de akkor a tűzharcjeleneteket is igazíthatnák ehhez a tudáshoz, amik itt, idén sajnos teljesen hiteltelenre sikerültek.

A börtönepizód és az “orosz” közeg például már egyenesen kínos lett volna, ha nem előzi meg a tévészékház annál is gagyibb második ostroma.

Komolyan az ember fogja a fejét, hogy mennyire olcsóra vették ebben az évadban ezt a sorozatot!

A sokszor feleslegesen erőltetett jópofaság, vagy kínos drámázás pedig még annál is jobban alávágott a hangulatnak. Akár azok a hihetetlen bevetések mikor hárman legyaknak egy fél hadsereget – ez utóbbit pedig maximum Schwarzeneggernek és Stallone-nak nézem el :P

Az idei évadot jól példázza az a jelenet is, amikor egy Volgára azt mondják, hogy Mercedes :D

Ilyen volt tehát idén a Strike Back: csavarosak, kemények és látványosak akartak lenni, de még azon a minőségen sem sikerült, ami a minimum elvárásom lett volna, sajnos.

Tudom, talán szigorúan hangzik és lehetnék rendesebb velük, hisz kis hazánkba hozták az ipart, viszont emiatt még a közhely, közhely marad, a töketlen írógárda és a sokszor egyenetlen fordulatszám sem tűnik jobb színben, ha nem hozzák a színvonalat.

Az meg pláne bosszant, ha valaki azzal jön, hogy ez még mindig a legjobb akciósorozat a tévében, merthogy ja, ez az egyetlen ilyen jelenleg a kínálatban, szóval így nem nehéz.

G. - 2013. 10. 28. 15:03

Nem bírtam ki, a “Finálé előtt” postnál már véleményeztem az egészet, szóval ide csak annyit, hogy ha ezt a szintet tudja tartani a sorozat, akkor még pár ezer évig elnézem.
G.

Ancsa - 2013. 10. 28. 15:04

Én az első évadot láttam még a régi szereplőkkel, azóta nem nézem, viszont mindig elolvasom az évadzáró kritikákat, meg a forgatási beszámolókat, ha itt vannak. Ennél jobban nem vagyok képben, de az írást így is köszönöm!!

winnie - 2013. 10. 28. 15:19

egy perces hír: ötödik évad berendelve – és az lesz az utolsó.

danNN - 2013. 10. 28. 15:23

Nekem nagyon bejött az évad, kár hogy már csak egy lesz belőle.

Desmond Wallace - 2013. 10. 28. 15:25

Jobban tetszett, mint az előző évad.

A Banshee azért nem pont ez a műfaj, hiszen ott sokkal kevésbé hangsúlyos az akció.

Jövőre, ha lesz folytatás, valami komolyabb főgonoszt is kitalálhatnának.

soliduss - 2013. 10. 28. 15:25

kösz winnie bearanyoztat a napomat…

Mit várnék az utolsó évadra?
” mi nem érjük meg a nyugdíjat” valami hasonló drámai véget képzelek a fiuknak…. valami méltó gonoszt akit hidegre tesznek, de ez esetben nem ússzák meg ők sem.

Évadról röviden: nem volt valami nagy szám, de Magyarként kegyetlen jó volt nézni a hazai arcokat és helyszíneket… Kamali a végére már ő maga sem tudta kicsoda, a poénok nekem bejöttek és az akció jelenetek is. A mozgásuk még mindig első osztályú, tényleg mintha elit katonák lennének… egy egy AAA filmben nincs ennyire jól megkoreografálva a mozgás…

Ghostika - 2013. 10. 28. 15:28

Pont az utolsó rész közepén gondolkodtam el azon, hogy Richmond is azért előre lépett, hiszen ő az egyetlen a srácokon kívül aki itt van a “kezdetek” óta, mégis semmi utalás úgy rá és hogy valami pasit csak behoznak neki, na 10 percre rá jött a jelenet….. nem panaszkodtam :D
Az évad pedig, úgy ültem le minden szombat reggel, hogy nem voltak hatalmas elvárások, de mégis szinte minden alkalommal úgy álltam fel a kanapéból hogy mosolyogtam, és jöhet az utolsó záró évad ;)

Sue - 2013. 10. 28. 15:48

Az előző évadnál sokkal jobban bejött ez a negyedik az biztos. Az ismerős helyszínek és arcok meg számomra egyértelműen nagyot dobtak az élvezeti értéken. :)
Robson Greent nagyon bírtam, cserébe Kamalit nagyon nem. Richmond kapcsán meg már egy ideje azért szépen sumákban építgették itt azt, hogy előbb-utóbb Scott ágyában landol.
Azt meg, hogy már csak 1 évad lesz, megértem, meg jó is ez így, de azért az egyik szemem sír, a másik nevet (mert a pohár egyszerre félig tele és félig üres).

Dark Lion - 2013. 10. 28. 15:52

Azt javaslom nekik, hogy az utolsó évadban vegyék személyesre a dolgot. Mármint a terroristák. :) Ne legyen világmegmentés, veszítsünk el zokogva karaktereket, és legyen egy önfeláldozós utolsó rész, ami felborítja a házat, ahol épp nézem.
24 pótléknak tökéletes volt, sőt, jobb, mint aminek vártam, de most, hogy visszatér Jack papa, két dudás nem fér meg nálam egy csárdában.
Amúgy meg jókor hagyják abba. Kár, hogy egyszer sem kaptunk évad végi cliffhangert, mint anno Porternél. Vagy lehet, hogy pont amiatt, mert azt nem tudták a mai napig feloldani, ezért nem mertek ilyet behúzni? Hátha hirtelen kaszálják a sorozatot?

Kérdés: nem lehetséges, hogy a Sky1 visszaveszi a sorozatot és új katonákkal, új történettel folytatódik?

_Peter - 2013. 10. 28. 16:10

Az akció-humor-szex hangulat arány jó volt, látvány is rendben. A probléma a történettel és a karakterekkel volt.

Kamali borzalmas karakter és a színész is irtó gyenge volt. Tavaly Knox hitelesebb gonosz volt. Scottnak és Stonebridge-nek gyenge drámai szálakat írtak, nem működött. Scottnak túl lelkizőset írtak, ami hülyén jött ki mert közben ugyanúgy bulizott és fűvel-fával. A feleségét (és Kate-et) elveszítő Stonebridge-nek meg az nem volt hiteles, hogy rögtön összejött az új csapattaggal. Aki elég súlytalan lett, Martinez vagy Ramirez még a nevét is folyton kevertem. Richmond levetkőztetésének természetesen örültem, de egyetértek, valljuk be nem stimmelt.

A WMD témával pedig mindig ez a baj, elveszíti a néző a léptéket és ötödszörre ugyanaz… amikor Porter kiszabadította a riporternőt, amikor Scotték Koszovóban túszokat mentettek erdőben, aknamezőn, amikor lövöldöztek a csecsenekkel, az indiai hotelben a bomba stb. az ilyenek messze izgalmasabbak mint az atombomba, ideggáz téma.

Nem csodálkozom a kaszán, azért huszadszorra ugyanazt nem lehet eladni. Még a 24-nél sem lehetett.

Neoprimitiv - 2013. 10. 28. 16:23

@_Peter: pont erre gondoltam, hogy ez egy ilyen kényszeres “nagyotmondási vágy” a készítőknél. (Nem csak a SB-nál, általában.) A néző számára – már elnézést – baromira nem érdekes, hogy most háromszázezer arctalan statisztikai adat élete forog kockán, viszont nagyon tud szurkolni három jól kitalált karakternek a megmentéséért.

Meglepett a folytatás és egyben befejezés bejelentése, de én sem bánom. Remélem, búcsúzásnak egy nagyon jó évadot csinálnak, szó szerint ellövik az összes puskaporukat :D

Flanker - 2013. 10. 28. 16:26

Neo: Bántás nélkül, érdeklődve kérdem: direkt olyan képek vannak benne, amiben nincs magyar helyszín?..:)
A 3. évadnál ez jobb volt. Az utolsó két résznél beugrott a Die Hard, meg még pár régi akciófilm. Durva, hogy ezt a szintet már simán hozza egy ezen a téren igényesen megcsinált sorozat is. Persze 1-2 gagyi elem akadt itt is (SAM CGI pl.)
Nekem bejött Kamali mint színész, Robson meg pláne.
Fenyő nagyon jól tolta. Nagyon jól esett a msszív magyar jelenlét, remélem ez jövőre is megmarad.
Ja, a humor sokkal jobban működött, mint tavaly. És ismét megvolt az az ív, hogy ahogy közeledett a vége,és komolyodott a hangulat, csökkent a random szex.

Dark Lion - 2013. 10. 28. 16:37

_Peter: Én is egyetértek veled. Porter és a riporternő, indiai hotel, koszovó és a 2.évados utolsó budapesti részek tetszettek.
De ez nem azt jelenti, hogy ezt akarom látni újra az utolsó évadban, csak más szereplőkkel és helyszínnel! Azt a hangulatot kérem vissza. :)

Továbbra is tartom, hogy a 2×10 a kedvenc részem. Pörgött az esemény veszettül, és minden egy pontban ért össze, amit az előző 9 rész során építettek.

Robson Green nekem is kellemes csalódás volt. Az eddig legjobb főnök.

Neoprimitiv - 2013. 10. 28. 16:50

@Flanker: nincs magyar helyszín? Az első kép azt hiszem az M5 bevezető szakasza, Scott mögött a Sportmúzeum, oké, Kamali kicsit kitakarja a Kavicsot. Robson Green meg a kelenföldi erőmű régi vezérlőjében osztja ki a többieket.

Csak az utolsó részből vettem a képeket, és inkább a színészekre koncentráltam. Itt Budapest már nem volt olyan hangsúlyos, egy katonai repülőtér, modern kórház mindenhol nagyjából egyforma – aki helyszínre vadászik, nézze meg az 5.-10. részeket! :)

Flanker - 2013. 10. 28. 17:56

Neo: Ezeket nem szúrtam ki..:) Másokat (Acsa-újlaki kastély, Galgamácsai ex-BARS állomás, Ferihegy, Kozma utcai börtön, Puskás Stadion, ex-Kelenföldi hőerőmű, komáromi erőd) igen..:) A reptér TAlÁN Pápa, de ebbe nem vagyok biztos.

napocskin - 2013. 10. 28. 19:06

Szerencse, hogy voltak magyar helyszínek, mert ezt éreztem az egyetlen pozitívumnak az egész évadban. Bár az is lehet, hogy csak beleuntam? Nem tudom, de biztosan nem élveztem annyira ezt az évadok, mint akár csak az előzőt, és azzal sem voltam igazán elégedett. A Kamalit játszó színész a végére olyan borzalmasan ripacs lett, hogy nem bírtam nézni. Egyébként nekem annyira lezártnak tűnt, azt hittem, itt a vége; persze nézni fogom az utolsó évadot is, hátha összeszedik magukat.

Neoprimitiv - 2013. 10. 28. 19:21

@napocskin: minden évaduk lezárt, bármelyik után be lehetett volna fejezni

egy igazi szakember - 2013. 10. 28. 19:43

Az a gáz ezekkel az akció filmekkel, hogy a golyók, mindig csak az ellenséget találják el halálosan, és ezáltal elviselhetetlen komédiává változnak.

Ezért lett hányingerem egy idő után a 24-től is, ott ráadásul JB még komoly fizikai paraméterekkel sem bírt.

Sokkal életszerűbbek lennének az akció sorozatok, ha két-három évad után elhullanának a katonák mindkét oldalról, és jönnének az új emberek.

Egyszer egy rendező igazán megléphetné, ha több évados akció sorozatot forgatnak.

A másik amitől kész vagyok az a yewllywoodi kreténizmus, hogy a ratyiságot meg a leszbikusságot feltétlenül bele kell szőni a sorozatokba! Miért nem csak egymást szop… a beteg állatok.

Ez volt a leggyengébb évad eddig.

napocskin - 2013. 10. 28. 20:10

@ Neoprimitiv – hm, most hogy mondod, tényleg. Lehet, hogy eddig pont azért nem tűnt ez fel különösebben, mert vártam a következőt, most meg nem annyira.

TonyIsBack - 2013. 10. 28. 21:12

Egyrészt értem a negatív kritikákat és részben jogosak is (pl. sztori, újdonságtartalom hiánya, rossz próbálkozások), de szerintem összességében még mindig a SB a legjobb futó akciósorozat.
Persze ebben biztosan nagy szerepe van annak is, hogy a sorozat “hiánycikk”, gyakorlatilag nincsen más ilyen jellegű és minőségű akciósorozat a tévében, sőt a mozikban sem nagyon (azért ez elég nagy szó), de ha a logikátlanságoktól eltekintünk, akkor azért van pár dolog, ami remek a SB-ben: látvány – filmezés, akciójelenetek, helyszínek, eyecandy csajok, buddy humor, és a két fő szereplő is egészen hiteles marad.

Örülök neki, hogy lesz egy záró évad, remélem az írok tudnak élni a lehetőséggel és egy méltó befejezést hoznak össze, amiben a sztori és a dráma is erős lesz.

Egyébként még mindig bízom benne, hogy Porter nem halt meg, csak meghamisították a felvételt :) Milyen jó lenne már, ha visszajönne egy brit hatodik évadra.

Ancsa - 2013. 10. 28. 21:49

@TonyIsBack: Porter visszatérése felejtős, az őt alakító színész túl nagyot lépett előre ahhoz, hogy mostanában sorozatozzon :(

JKJ - 2013. 10. 28. 23:00

Gyorsan elfelejtődött Dougray Scott James Leatherby szerepében aki szerintem tökéletes volt. Még annál is jobb. Olyan magasan kilógott az egész évadban minden más szereplő közül, hogy miután megölték, már nehéz volt komolyan venni bármelyik rosszfiút is.

Brynden Rivers - 2013. 10. 29. 16:33

Igazi harcolós-b*szós-partaszállós sorozat. :)

De igazán félelmetes főgonosz és kicsit következetes főszál nélkül nem volt olyan jó az évad.

rob - 2013. 11. 01. 12:44

Ha már helyszínek:
– az első részekben a “fegyverrablás” jelenetsor Istvántelken, a volt Landler Jenő Járműjavító területén játszódott
– a vonatos rész Börgönd és Szabadbattyán közötti átkötésen forgott (lásd még Európa expressz) (tetszett a 0 km/h-s sebességet mutató sebességmérő a robogó M47-esen:))
– a “moszkvai” műveleti központjuk pediglen az Andrássy 73-75. alatti, volt MÁV vezérigazgatóság nagy tárgyalója (és kultúrterme) volt azokkal a “csodálatos” fehér műanyag mennyezeti díszekkel.

deku82 - 2014. 01. 05. 23:42

Jobb volt, mint a 3. évad. Arra annó 7 pontot adtam, de ez megérdemli a 8-at. Nekem nagyon bejött ez a fajta poén. :)
Abban egyetértek, hogy a világ megmentését már hanyagolni kéne.

Bad Ass Cinema - 2014. 06. 01. 15:20

Az hogy a főbb szereplőket “kikerülik a golyók” én nem veszem annyira gagyi dolognak. Az egyik korábbi részben nagyon frappánsan fogalmazta meg az egyik terroristavezér, hogy őket pár dollárból képezték ki, a 20-asokat pedig több száz ezer dollárból. Ne feledjük, hogy őket az S.A.S. illetve a Delta termelte, ki, nyilván ők futás közben is eltalálják az ellenfelet, míg a suttyó terrorista csak lövöldöz vaktában!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz