login |

The Good Wife – 5×05: A fordulópont – írta cat

2013. 10. 28. 21:54 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy nem is kell tovább keresni az eheti legjobb sorozatepizódot?

Úgy tartja az álmoskönyv, hogy ha egy sorozat van olyan szerencsés, hogy megéri a sokadik évadot, egy idő után eljön az a pont, amikor változtatni kell, különben könnyen unalomba fulladhat. Persze a The Good Wife-ot még valószínűleg jó ideig nem fenyegette volna ez a veszély, hiszen olyan minőségi szériáról beszélünk, ami végig egyenletes színvonalú és magasan kiemelkedik az országos csatornák kínálatából – és ezt egyre többen fedezik fel.

Mégis, az előző évad végén az alkotók úgy döntöttek, drasztikusan más irányba mennek el, és erről az irányról egészen mostanáig nem tudtam eldönteni, jó lépés volt/lesz-e a sorozatra nézve.

Nos, ami azt illeti, az idei 5. rész után nem egyszerűen jónak, de zseniálisnak tűnik az új irány, sőt, azt kell mondjam, ilyen tökös húzást rég láttam sorozatszinten. Persze, mint minden változás, szerintem ez is meg fogja osztani a nézőket. A tovább után folytatom spoilerekkel, szigorúan csak az klikkeljen, aki látta a részt! Én szóltam.

Azt már az évad elején tudtuk, hogy Alicia távozik a Lockhart/Gardnertől. Viszonylag hosszú volt ez a négy rész felvezetés, bár tény, hogy nem mentes a feszültségtől. Azonban ilyen atombombára akkor sem számítottam.

Persze lehetett sejteni, hogy ez a távozás nem úgy fog lezajlani, hogy Alicia és Cary, meg a többiek veszik a kabátjukat és annyit mondanak: “viszlát és kösz az ügyfeleket”. De ha azt nézzük, hogy Diane-t csupán két résszel ezelőtt bélyegezték árulónak és távolították el viszonylag csendes és nyugodt körülmények között, akkor nem is csoda, hogy a mostani rész elég váratlanul ért. Nagy valószínűséggel a készítők szánt szándékkal altattak be minket, szóval le a kalappal!

Rendkívüli volt ez a feszültség, ami egy pillanatig sem engedett 40 percen át, de nem egyszerűen emiatt lehet azt mondani, hogy talán az egész sorozat egyik legjobb epizódját láttuk.

Többek között azért, merts nagyon komoly morális kérdéseket is felvetett, annyira komolyakat, hogy én végig billegtem, tulajdonképpen most kinek a pártjára is kellene állnom? Kinek szurkoljak? Willnek és a Lockhart/Gardnernek, mert az ő szempontjukból teljesen érthető volt a reakció? Vagy a másik félnek? Hiszen nekik is igazuk van, egyrészt ezekkel az ügyfelekkel évek óta ők foglalkoztak, másrészt mint azt Alicia is kihangsúlyozta, hogy Will és Diane is ugyanígy indította el a saját irodáját. Ezek a dolgok egyszerűen így működnek az üzleti életben.

Szóval nehéz volt térfelet választani, főleg mert ebben a sorozatba  gyakorlatilag minden karakter kedvelhető – még a kígyó Kalinda és a lenyúgözően szemétláda David Lee is. Ráadásul Diane-t kimondottan sajnáltam amiatt, hogy ilyen nehéz helyzetbe került, plusz Peter Florrick közbeavatkozása finoman szólva is megkérdőjelezhető volt.

De az az igazság, hogy ezt a szériát akkor is Julianna Margulies viszi a hátán Alicia Florrick karakterével. És van valami, amivel ez a karakter sokadszorra is a saját oldalára állított. Nem csupán arról van szó, hogy akárhányszor padlóra küldik, mindig feláll és emelt fővel, higgadtan szembenéz a problémákkal, de amit rendkívül becsülök benne, az az, hogy soha, de soha nem rohan panaszkodni a férjéhez, soha nem kér segítséget tőle, és soha nem él vissza a nevével.

Olyan becsületes, egyenes és tiszta jellem, amilyen a való életben szerintem nem is nagyon létezik. És nem mellesleg: zseniális ügyvéd. Az üzleti és személyes síkon túl a fentiek is nyilván belejátszottak Will reakciójába: Alicia egy hatalmas és veszélyes ellenfél, akin ráadásul fogást találni sem lehet.

A The Good Wife kétségtelenül egy magasabb szintre lépett, pedig nehezen lehetett elképzelni, hogy egyáltalán még van hova.

Ez a rész egyszerre volt meglepő, drámaian feszült és megrázó, de még humort is tudtak belecsempészni Will és Alicia telefonbeszélgetésével, vagy a Chumhumos csikicsukival. Ami pedig vár ránk az évad hátralévő részében, az maga lesz a királyok harca.

Az első csatát Alicia és Cary megnyerte, de még semmi nincs lefutva, még elég ingatag lábon állnak, és elég nehéz úgy egy új céget indítani, hogy közben az ország egyik legnagyobb ügyvédi irodájával kell hadakozniuk, de teljes erőbedobással. Mi, nézők viszont el leszünk kényeztetve, semmi kétségem ugyanis afelől, hogy egy kiemelkedően jó évad elég nézünk.

Folyjon csak a vér, alig várjuk!

29 hozzászólás Ne habozz!

sehrezad - 2013. 10. 28. 22:07

Nagyrészt egyetértek a megfogalmazottakkal, de az alábbi mondatot nem tudom összeegyeztetni ezzel a sorozattal:
“Olyan becsületes, egyenes és tiszta jellem, amilyen a való életben szerintem nem is nagyon létezik.”
Szerintem erről szó sincsen, sőt, épp az adja az egész széria és az adott karakter különlegességét, hogy nem ennyire fehér (vagy épp fekete) semmi. Alicia különösen nem: hibázik, hoz rossz és megkérdőjelezhető döntéseket is, időnként sarat is szed magára (mind magánéleti, mind szakmai téren), a tettei sem mindig könnyen megítélhetőek morális szempontból. (Amit egyébként a cselekményvezetéssel kapcsolatban cat is kiemel – ez az összetettség a főszereplőre is áll.)
Még azt sem egyszerű időnként megállapítani, hogy a saját nézőpontjából nézve milyennek is mutatkozik egy-egy szereplői döntés. Alicia esetében például gyakran nem vagyok biztos a motivációiban.

winnie - 2013. 10. 28. 22:13

muszáj volt megnéznem, és marha jó volt.

cat - 2013. 10. 28. 22:17

@sehrezad igen, ezt főleg szakmailag értettem, hogy nagyon erős az igazságérzete, elég szilárd jellem és pl. nem megvesztegethető, meg hasonlók. De tényleg félreérthető.

mgitta - 2013. 10. 28. 22:27

Leesett állal néztem végig az epizódot, és igazából nem is tudom megmondani, hogy miért. Hiszen tudhattuk, hogy nem lesz egyszerű eljönniük, hogy lesznek itt buktatók. De az egész, a minden mindennel összefügg, mindenki a saját céljai után megy tűzön-vizen keresztül, az valami egész elképesztő módon jött össze a részben. Semmi túlzott dráma nem volt benne, Will szerintem a legjobb alakítást nyújtotta az egész sorozatban, ahogy próbált higgadtan cselekedni annak ellenére, hogy majd szétvetette a düh, és ahogy Aliciából szinte minden indulat, ami gyülemlett benne, elszabadult, főleg a tárgyalótermi résznél, valami zseniális volt.
A legjobban Diane-t sajnáltam, akinek a részéről érthető volt, hogy szólt Willnek (szerintem nem is mérlegelt, ösztönösen hátbaszúrásnak érezte), majd kezdett rájönni, hogy ez még sokba kerülhet neki, így elment Elihoz, aki teljesen tudatlanul nyugtatgatta, aztán kiderül, hogy Peter mégis inkább bosszút állna rajta…
Á, az évad eleje óta élveztem a részeket, kiválóan fel volt építve, és alatta ismét kiváló zene ment.

JimmyL - 2013. 10. 28. 22:36

Jo a sorozat, jo a valtas is, de nekem ez sok… egy csoppet hanyok Aliciara. Atlag helyzetben megertem, hogy ilyen a business… de Willel csinalnia azt ilyen formaban ez picit sok nekem. PErszer en alkalmatlan is lennek barmilyen nagyban utazo szerepkorre…

sehrezad - 2013. 10. 28. 22:55

Diane és Will is csúcsra járatták az előző rész végén és a mostani elején a beszéd nélküli feszültségkeltést…
Florrick kormányzóról viszont egyre biztosabban kijelenthető, hogy egy céltudatos, de alapvetően középszerű alak, igazi politikus. Bele fog ő még ebbe bukni, és a belsős etikai testületnek a hölggyel is lesz néhány megjegyzése ezekhez a játszmákhoz, az biztos.

Alicia nagyon ragaszkodik a törvény és a szabályok betűjéhez, de az igazságosság, a lojalitás szellemét már kevésbé látszik követni…

Benjy - 2013. 10. 28. 23:19

Te jó ég, ez mi volt??? Nem hittem hogy megtörténhet hogy egy CBS dráma egy közel 10/10-es epizódot produkál, de mégis… Zseniális volt, az iskolapéldája annak, hogy még 5 évad után is lehet merész és lehengerlő ötletekkel előállni. A színészi alakítások is rendben voltak, s habár Josh Charlest nem tartom olyan jó színésznek most kétségkívül kitett magáért. Azt viszont sajnálom hogy Christine Baranski kevesebbet szerepelt ezúttal, talán az ő játéka a legkevésbé kifogásolható a sorozatban.

Én nem akarok egyik oldalnak sem igazat adni, mert tény hogy nem volt etikus amit Alicia-ék csináltak, de pl Willnek lenne a legkevesebb oka háborogni, azok után amiket főleg a 4. évadban eljátszott a negyedévesekkel, és akkor a sikkasztásáról nem is beszélek. Ja és ő dobta annó Aliciát is. Dianet meg már azért sem értettem, mert ugyebár már fél lábbal kint van (vagy mégsem?), és oké hogy az ő cége volt, de csak azért is belerúgni Carybe szimplán bunkóság volt.

Ja és üzenem a Suits készítőinek hogy még 5 év után is lehet élvezetes és fordulatos jogi drámát írni.

Benjy - 2013. 10. 28. 23:23

Asztallesöprés amúgy Suitsban is volt :D

kryss - 2013. 10. 29. 00:32

Tavasszal a berendeléseknél meglehetősen bizonytalanul állt a TGW sorsa, így most már merész húzások kellenek hiszen a színvonallal eddig sem volt gond.
A legjobb részek amúgy általában a mostanihoz hasonlóan mindig azok, amikor már annyi szálon ér össze a főszereplők sorsa, hogy nincs idő heti ügyre :)

i - 2013. 10. 29. 07:40

Szerintem is jólsikerült részek voltak, de azért ennyire nem vagyok elájulva.

Nekem végig olyan érzésem volt, hogy mint a mesében, mindig az utolsó pillanatban hárul el az akadály hőseink elől.

Meg eleve, magukat húzzák csőbe indokolatlanul.
Pl. miért beszélnek 1 hónapig arról, h akkor vinni kéne az infókat a céges gépekről és miért csak akkor kezdik ezt el, amikor már szorul a hurok? Azért, h nagyobb legyen a dráma, gondolom..

Miért ennyire amatőr módon csinálják az egész váltást, miközben ők lennének a legdörzsöltebb ügyvédek?

Kalinda gondolkodás és erőlködés nélkül csőbehúzza Carryt? Egyiküknek hirtelen kikapcsolták a lelkiismeretét, másiknak meg az agyát, csak azért, h Will megkapja az infó: ég a Chumhum biznisz..

Stbstb..

A. - 2013. 10. 29. 08:50

a másik posztban már leírtam, mennyire odavoltam ezért az epizódért
ez volt a sorozatban anti-jump the shark pont, nem tudom van-e erre kifejezés, de értitek mire gondolok

2SY - 2013. 10. 29. 09:13

Huh ez nagyon jó resz volt 9/10
Volt az eletemben egy ilyen szituacio amikor tudtam, hogy lepnem kell de azt is tudtam, hogy elarulom azokat akik eselyt adtak nekem anno es hittek bennem de egyszeruen keptelen voltam maradni, mert muszaly volt az eletmben a kovetkezo szintre lepni, mert ha maradtok csak is vesztek. Azert irtam ezt le, mert ha az enyem nem is volt ennyire dramai azert jo volt vegignezni valami hasonlot.
Will szerintem vegre jo alakitast nyujtott es Peter segitese is ami az en olvasatomban revans volt a felesege miatt.
Diane karakteret sajnaltam es valszinuleg nem lesz biro bar ha ez igy lesz akkor a Florick/Agos egy hatalmasabb ellenseget szerez mint Will, azert irom ezt mert szerintem a Will/David Lee paros semmi ahhoz kepest amit a Will/Diane paros tudna veghez vinni.
Will utolso monologja is tetszett ahogy felvazolta a tervet Kalindanak ezzel szamomra megmutatva azt, hogy ha barmi eselye is volt Willnek a magneleti boldogsagra az örökre elveszett amikor Alica beszalt a liftbe.
Kalinda huzasa szamomra erthetlen volt, mar mint a gagyisaga mivel szerintem az összes hid felegetese nelkul is kiderithette volna amit kellett volna.
A motivaciojat is megertem, hogy Willel maradt, mivel Will volt az aki anno uj eletet adott neki es ö ezert vegletkig lojalis de szerintem az is kozre jatszott a maradasban, hogy tenyleg arulasnak elte meg, hogy BGF Alica nem meltatta arra, hogy elmondja neki a tavozasat.

e - 2013. 10. 29. 09:24

most ereztem igazan, hogy junkie vagyok. Konkretan az orakat szamoltam, hogy mikor nezhetem mar meg a resz….:)
Szerintem a legjobb jelenleg futo sorozat, de a TOP 5-ben is benne van.

Pudli - 2013. 10. 29. 09:32

Zseniális! Féltem bár nem volt rá okom, hogy majd valahogy rossz irányba mennek de NEM! :)

napocskin - 2013. 10. 29. 10:48

Hát ez valami eszméletlen jó volt. Rég volt, hogy egy sorozatepizód ekkora hatással lett volna rám.

Az írás is jó, bár nem mindenben értek vele egyet. A legfontosabb dolog számomra is az volt ebben a részben, hogy mennyire lehet szimpatizálni mindkét féllel – sőt, ha úgy vesszük, két fél plusz Diane, aki persze Will oldalán áll, de saját érdekeit is külön képviselnie kell. (Érezte is, hogy elúszott a lehetőség, mikor bement a kormányzóhoz, ezt látni lehetett rajta.) És a legzseniálisabb az, ahogy ezt a szimpátiát akkor is éreztetik velünk, ha közben látjuk, hogy milyen farkastörvények vannak, és hogy gázolnak át egymáson a saját érdekeiket védve.

Viszont azzal vitatkoznék, hogy Julianna Margulies viszi a hátán a sorozatot. Szerintem pont az a jó, hogy nagyon erős mellékszereplők vannak, olyanok, akik mindig céllal tűnnek fel, mindig kiderül később, hogy mi a motivációjuk, és főként érdekesek. (Kevés sorozat van, amiben ilyen sok a jó női karakter.)

@i: az infókat szerintem nincs értelme egy hónappal a lelépés előtt megszerezni, mert biztosan sok változás van egy hónap alatt az iratokban, főleg ha zajlik valamilyen peres ügy. Kalinda pedig azért tudta Caryt becsapni, mert Cary bízott benne, biztosan a kettejük “történelme” miatt is.

Ja, egyébként Kalindában – gondolom, másokkal együtt – nagyot csaódtam, de ezzel együtt még mindig kedvelem a karaktert, és nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz vele.

Diane pedig talán rá fog jönni, hogy kicsit olyan a szituáció, mint amikor ő elkezdte egyengetni a bírói karrierjét, titokban. Már láttuk a tárgyaláson is, hogy a lelkiismerete nem engedi, hogy határozottan Will oldalára álljon. Kíváncsi vagyok, Alicia mit fog szólni, ha megtudja, hogy Peter Diane útjába állt. Csodálkoznék, ha elégtételt érezne. Mert ő ugyan nem kéri Petert szívességre, de azért elfogadja, ha kap tőle, sőt, néha az az érzésem, hogy bekalkulálja.

carpediem - 2013. 10. 29. 11:46

Jó az írás, s ilyen felemelő volt a rész is! Aki Will-Aliciát temetné, én már látom előre, hogy lesz itt dühös szex, meg nem véletlenül volt ez a gyerek mit üzent telefonbeszélgetés sem, magánéleti szinten működnek, lehet épp ez kell nekik, hogy külön legyenek.

Egy dolog nem volt szimpi, hogy ALiciát nem zavarta, hogy peter oldotta meg a szitut, Diane-t elnéztem volna bírónak, de lehetett tudni,h ogy ezt nem játszák meg.

Neoprimitiv - 2013. 10. 29. 12:16

Az első évad legelején (a két nagyon idegesítő tini miatt) elkaszáltam, azóta állandóan előjön, hogy mégis adni kellene neki egy esélyt. Most megkapta. :D

A kérdés már csak az, hogy mikor lesz időm bepótolni az elmúlt öt évadot? Vagy legalább a mostani elejét?

Eszméletlen jó volt és ilyenkor áll és töpreng az ember, hogy egy ilyen sorozat hogyan lehet ennyire nem nézett?

Garru - 2013. 10. 29. 12:49

A másik topikban már leírtam, de ide is muszáj beírnom: nemcsak a hét legjobb epizódja volt, nálam simán 2014 eddigi legjobbja.
Egyértelműen 10/10-es matéria.
Azt én sem értem, hogy miért nem nézett, pedig abszolút szerethető sorozat, megérdemelné a nagyobb nézettséget.

johndoe - 2013. 10. 29. 12:55

Hihetetlenül izgalmas az évad, ez a rész pedig valami frenetikus volt. Nyár óta nagy a buzz az epizód körül, és teljesen érthető miért.
Azt ígérik hogy az évad hátralévő része is tartja a szintet, alig várom!!!

Encsi - 2013. 10. 29. 15:48

Nagyon ütős rész volt, a The Good Wife épp azok miatt a finom árnyalások, szituációk és karakterek miatt az egyik legstabilabb kedvencem évek óta, amiket most csúcsra járattak ebben a részben.

attillaahun - 2013. 10. 29. 18:42

Ez aztán a dráma. :) Kellemes egyensúlyban van az akció, érzelem és a humor, olyan jókat lehet nevetni a részeken, amikor a chumhum-os vezér megköszöni hogy lehetőséget adtak neki újragondolni az ajánlatukat, aztán 32 fogas vigyor mindenkitől a közös képhez, hát az valami mesteri. :))
Bár az NSA-s arcok a 2. részben mindent vittek, jobb volt mint egy TBBT rész. BeEeEEeEEeeEeEe :D

barátfüle - 2013. 10. 29. 19:06

Tiszta stresszben néztem a részt. És ez még csak az 5. rész, mi lesz az éved végére?! Már az előző rész is tetszett, de az eheti szuper volt!
A Will-Alica magánéleti szálat én sem temetném még. Viszont Peter kormányzóként sem nem több, mint amennyit a karaktere ígért. :(

Gyöngy - 2013. 10. 29. 21:34

Nem is emlékszem már mikor vártam ennyire egy következő részt sorozatnál-marhajó volt!

lux - 2013. 10. 30. 08:21

Ez valami hihetetlenül zseniálisan összepakolt rész volt. Múltkori rész után nem néztem meg az előzetest, és nem is bántam meg, mert ez így nagyon nagyot ütött. Az a 40 perc odaszegezett a képernyő elé. Rég nem vártam még új részt, mint most. Tetszik Alicia fejlődése is, eddig mindig olyan érzésem volt, mintha csak egy másodlagos embernek tekintené magát, vagy legalábbis mindig szerette előrébb helyezni mások érdekét a sajáténál, de ez most merész húzás volt, végre. 10/10

napocskin - 2013. 11. 02. 19:22

Most újra megnéztem ezt a részt (pedig nem szokásom így újranézni egy epizódot), és megnéztem az előzetest is a végén. Nehezen tudom elképzelni, hogy a Satan, Your Kingdom Must Come Down nem utalás lenne a Bossra, ami szintén Chicagoban játszódott. Wow. Még ez is.

marcilu - 2013. 11. 03. 09:01

Azt értem, hogy Will és Diane miért van kiakadva Aliciáék távozására, azt viszont nem értem, hogy a nézőkben miért van kételkedés az iránt, hogy jó döntést hoztak. Minden ambíciózus ügyvéd saját céget akar, a nevét a falon… Aliciát hiába akarta partnernek Will, igaza volt annak, aki felhívta a figyelmét arra (talán Cary), hogy mindig másodhegedűs lehetne csak mellette, és egész életében, minden szakmai vitában azt hallgathatná: “I made you!”
A kilépésre pedig nincs más mód, csak a lopakodás, a titokban szervezkedés, az ügyfelek fűzögetése. Korábban erre is kitértek már: amint valakiről megtudják, hogy dobbantani akar, könyörtelenül kidobják, anélkül, hogy bármi esélye lenne egy jobb folytatásra.
Nekem az volt a benyomásom, hogy ebben a környezetben ez az egyetlen járható út.

Maya - 2013. 11. 09. 23:26

Hát ez a sori mindig is a szívem csücske volt, de ez a rész, te jó ég! Megnéztem legalább háromszor, és ha nem lenne már beteges a dolog, még párszor simán meg tudnám nézni :D Ilyenkor mindig örülök, hogy junkie vagyok, kár lenne az ilyen remek epizódokról lemaradni.

Fermina_Daza - 2014. 01. 05. 12:53

már bocs, de ez az alicia szerintem egy ritka hipokrata nő, teljesen egyetértettem willel, amikor leviperázta…

Cirmos - 2014. 04. 27. 11:55

Szivem majd kiugrott e rész láttán,annyira izgultam,olyan gyors tempo volt,fu,imádtam :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz