login |

The Wrong Mans: vége az 1. évadnak

2013. 10. 30. 14:30 - Írta: CyClotroniC

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– What are you doing?
– Pulling down his pants.
– I can see that. Why?
– Humiliation. The first rule of taking a hostage. Humiliate them. Make them feel disgusted.
– This is Berkshire County Council, not Abu Ghraib. And we haven’t taken a hostage. We just happen to have one.

Bár mindössze 3 óra nyers játékidővel szolgált a The Wrong Mans első évadja, de rég lepett meg így a semmiből egy sorozat, sőt talán eddig ez a szezon legnagyobb meglepetése a Masters of Sex mellett, csak egészen más okokból.

A The Wrong Mans egy nagyon pörgős és rettentően vicces akciókomédia, ami arra épít, hogy két szerencsétlen fickó egy brit kisvárosban képtelenebbnél képtelenebb helyzetekbe botlik. Miután az egyikőjük felvesz egy baleset után talált mobiltelefont, az életüket gyökeresen felforgatja egy elrabolt feleség, egy zenedoboz, egy kettős ügynök, egy meleg orosz gengszter, egy ázsiai uzsorás meg úgy a komplett nemzetbiztonság és eközben még a munkahelyen is helyt kell állni, ahol az ex-barátnő a főnök.

A pilotnál azt írtam, hogy még nem üt egyelőre a sorozat, de ígéretes – az író-főszereplő páros pedig ügyesen élt az általuk megteremtett ziccerrel, és a lassan építkező pilotot követően nagyon felpörög a Berkshire Megyei Tanács várostervezési- és környezetügyekért felelős munkatársának és az anyjával élő postai kisegítő haverjának története, amin nagyon érződik, hogy az első pillanatától az utolsóig egyben lett átgondolva.

A The Wrong Mans ráadásul remekül találta el a humor és az akció arányát, helyenként kifejezetten ötletes vizuális megoldásokat alkalmazva, nem túl domináns, de érezhetően saját atmoszférát teremtve, kellően sok szálat keverve össze – a saját világukhoz képest kifejezetten logikusan -, és bár elviccelték a történet komolyságát, de abszolút nem estek át a ló túloldalára.

Az élmény lazán 8/10 volt, ami nem azt jelenti, hogy minden képkockája a legjobb kábeles drámák mélységét és minőségét izzadja ki magából, de egy olyan hiánypótló műfajban sikerült nagyot alkotniuk, amihez nem nagyon mernek manapság sokan hozzányúlni, és ha meg is teszik, többnyire valami erőltetett katyvasz lesz a vége.

Aki egy pörgős és frappáns akcióvígjátékra vágyik, az ne hagyja ki a The Wrong Manst, és adjon legalább két epizód esélyt neki, mert ha van hibája, az az, hogy pont a pilotjuk sikerült a leglaposabbra, ugyanakkor utólag mégis szükségszerűnek tűnt a kissé elnyújtott felvezetés, hogy a szezon egyik legszórakoztatóbb darabját kaphassuk.

21 hozzászólás Ne habozz!

Ineteq - 2013. 10. 30. 14:43

Na akkor lehet, adok majd neki még egy esélyt, mert a pilótát lelőttem 20 perc után.

Lui - 2013. 10. 30. 15:38

Köszi az írást, ezt akkor bepróbálom :)

Lemoni - 2013. 10. 30. 15:47

“Best friends! Bummm!” – remélem ezt cliffnek szánták a végén :D
Nagyon jól összehozták a 6 kis epizódot és nem csak történetben és humorban, hanem sikerült olyan két lúzer fazont találni a két főszereplőnek, akiket minden bénaságuk ellenére is nagyon lehetett szeretni és izgulni értük. És akkor még nem is beszéltünk a mellékszereplő neves színészekről. Jó kis kikapcsolódás volt, nem lehet, hogy ne folytassák.

Zenit - 2013. 10. 30. 15:51

Borzasztóan élveztem minden percét, nagy meglepetés volt idénre, és egyszerűen fergetegesre sikerült. Külön öröm, hogy nem a már-már szürreális bénázásokban keresték a humor forrását, inkább rádobtak még egy péklapáttal és a karakterekben rejlő lehetőségeket maxolták ki. Újranézős.

Mp3Pintyo - 2013. 10. 30. 15:52

Alig bírtam kivárni az új részeket. Felejthetetlen párbeszédek sora hangzik el a sorozatban :D

– Mondok egy mondatot, te pedig
kitalálod, melyik filmből van.
– Oké.
– Híres film, de nem feltétlenül
a leghíresebb sor.
Például, ha azt mondom
“Telefonálj haza”, mit mondasz?
– A nagy hátraarc.
– Nem, hanem ET.
– Ha az lenne, azt mondtam volna,
“Mutasd a pénzt.”
– Erre gondoltam én is.
– Bármilyen film?
– Igen. – Oké.
– “Isten hozott a Jurassic Parkban.”

CyClotroniC - 2013. 10. 30. 16:08

“sikerült olyan két lúzer fazont találni a két főszereplőnek, akiket minden bénaságuk ellenére is nagyon lehetett szeretni és izgulni értük”

A két főszereplő a két író és készítő amúgy.

Lemoni - 2013. 10. 30. 17:08

“A két főszereplő a két író és készítő amúgy.”
És milyen ügyesen megoldották a feladataikat :)

szaszab - 2013. 10. 30. 17:18

Utopia feelingem van/volt ezzel a sorozattal kapcsolatban.

Piemaker - 2013. 10. 30. 18:38

Nem éreztem laposabbnak a kezdést,amúgy meg egyetértek a kritikával.Nagyon jó kis sorozat ez.
Kár,hogy ilyen rövidke,de legalább a minőség az kárpótol.

.tnm - 2013. 10. 30. 20:02

Hát érdekes, hogy egyetlen negatív kritika sincs itt. Ugyan végig néztem az egészet, de sajnos azt kell mondanom, hogy az összes rész színvonala teljesen megegyező. Ez eddig az évad újonca. :) Semmi rosszat nem tudok elmondani, remélem a folytatásban ezt a sztorit viszik tovább és nem keverednek bele még egy, az előzőtől teljesen különböző konfliktusba, mert azért az hiteltelen lenne.

Finálé spoiler:

– Látva, hogy mit tettél ma… meg az elmúlt pár napban… ki vagy rúgva.
– Mi???
– Nem, az egy jó dolog!

– A golyó elé ugrottál, hogy megments!?
– A barátok ezt teszik egymásért.
– De… rajtam volt golyóállómellény.
– Mondhattad volna korábban is.

pytta - 2013. 10. 30. 21:39

Tényleg jól átgondoltnak tűnik a sztori elejétől a végéig, és ez nagy erénye a sorozatnak (ma már kevés ilyennel találkozom), nagyon tetszett a téma, meg a fekete humora, tényleg volt benne minden, és természetesen a főszereplők sutasága és oda-nem-illősége adta az egész sava-borsát, amivel nagyon jól tudtak bánni, nem igazán voltak benne banális, vagy blőd húzások (ami pedig az angol humorra olykor jellemző), néha egész hajmeresztő fordulatot vett a történet, hogy még én is csak a fejemet fogtam, pedig már sokmindent láttam (hogy mást ne említsek, az utolsó rész elején, amikor a kocsival szó szerint sok “fordulatot tettek”, és aztán eltűntek a füstben, hát zseniális escape komolyan :)) ).
És ezt egy mondatban foglaltam össze :) Jó volt, na! (és várjuk a folytatást!)

paranoid android - 2013. 10. 31. 05:16

Pár napja gondoltam, hogy bepróbálom a pilotot, majd végül ledaráltam az addigi 5 részt, és izgatottan vártam a finálét. Meglepett, hogy mennyire erős lett az akció része is, nem csak az – egyébként nagyon kedvemre való – humor. Izgalmas volt, fordulatos, és minden alkalommal olyan cliffhangerrel zárták a részt, hogy nem tudtam megállni, hogy ne nézzem a következőt.

Lajosék a másodikról - 2013. 10. 31. 08:30

Nekem azért volna némi ellenvéleményem (egyelőre két részig jutottam). A sorozat nem rossz, de gyakorlatilag annyira akcióvígjáték, mint a Halálos fegyver 4, vagy a Die Hard 3 (idevehetném Guy Ritchie filmjeit is, de azok humorosabbak).

Persze ez nem feltétlen hiba, de a BBC sitcom részlegén készült, sitcom formátumban (amit a leírásban már comedy thrillerre változtattak), holott a főhősök szerencsétlenségén kívül mérsékelten vicces, maximum mosolygós a dolog. Aztán merítettek szépen az Office-ból, és hát a második részre kaki meg fing is akadt, legyünk hűek a BBC-s hagyományokhoz.

Nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e az a műfaj, amibe bele akarták szuszakolni, valahová félúton egy thriller és a végtelenül primitív, undorító, mégis szórakoztató Touch of Cloth közé.

CyClotroniC - 2013. 10. 31. 10:40

Nekem a Hot Fuzz és a Burn After Reading ugrott be, utóbbi persze csak a pilotnál, azóta már azt nem nagyon mondanám rá, mert jobban pörög. A Hot Fuzz pedig talán szürreálisabb volt, a Halálos Fegyverben meg nem esetlenek az akcióhősök, viszont nem is olyan nyílt paródia, mint az Austin Powers vagy a Johnny English. Nehéz lenne már bármihez kötni, de szerintem pont az az ereje, hogy a humor csupán abból jön, hogy a két átlagember belecsöppent valami komolyba, és magát a történetet maguk körül próbálják megtartani akcióthrillerként.

Brynden Rivers - 2013. 11. 04. 15:12

+1 Utopia feeling

vagy inkább “Anglia odacsap 2.0” feeling :)

Azokon a sorozatok sokkal többet nevetek, amikben humor ÉS jól kidolgozott akció (vagy dráma) is van nem csak összefércelt poénok.
(pl. Archer, Justified)

daliamesa - 2013. 11. 15. 23:25

annyira bejött, hogy azon gondolkodom, hogy a közeljövőben ledarálom egyben :)

clark - 2014. 06. 03. 17:02

kimondottan érdekes és szórakoztató volt.üde kis színfolt volt számomra!nagyon jól eltalált karakterek,vicces szituációk és még akció is.éjj:D

lumiere - 2014. 06. 24. 14:19

Na felkeltette az érdeklődésem, már töltöm is :) Pont ilyesmire van most szükségem :)

Rey - 2014. 06. 24. 14:33

I don’t want to go back to Nokia!!!

Hihetetlen szövegek vannak benne.

humorpalanta - 2014. 08. 03. 23:51

Tényleg hihetetlen jó volt. Én egyben néztem, darálva, hihetetlen jó volt! :D

Khaal - 2015. 01. 07. 21:13

Csak ajánlani tudom én is, zseniális volt az egész. Hiába a meglehetősen klisés főszereplőpáros, egyáltalán nem lehet felróni az ötlethiányt. Kimondottan fordulatos volt az egész, sokszor sikerült meglepniük a készítőknek és pluszpont, hogy nem ment el túlságosan abszurdba az egész, sikerült jól eltalálni az arányokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz