login |

Homeland – 3×06: Fucking beginning

2013. 11. 09. 22:11 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, volt nagy öröm, amikor kiderült, hogy Dana megjelenésére 20 percet kellett várni? Sőt, adja magát, hogy a következő epizódban ne is szerepeljen sokak örömére. Felőlem jöhet, csak tényleg adjanak az írók értelmes sztorit neki, vagy a többieknek.

Igazából ezt látom én is a Homeland egyik nagy hibájának az idén: nem tudja definiálni önmagát. Vagy a 3. évad alapján meg lehetne határozni, hogy milyen sorozatról van szó? Az első évad, de még a második is valamennyire belőhető volt, tartott valamerre. Most viszont csak van. És lehet egyet nem érteni velem, sőt, kell is, de azért merem leírni ezt, mert még mindig nincs semmi bajom vele, hozza a korrekt részeket, fel sem merül bennem a kasza.

De (és tudom, hogy sokadjára írom le) ez így közel sem A+-kategóriás sorozat, nem kiemelkedő, nem olyan, mint volt egykor. (Most csápolnak azok, akik már az elején is megmondták, hogy a Homeland nem jó? Nem kéne, mert nem “nem jó”.) Simán lehet, hogy az az első évad, vagy a második szezon eleje csak szerencsés véletlen, kifutott eredmény volt, és ez a mostani szint az, amit meg kéne szoknunk. A “váltást” már csak azért sem fognám a két eltávozó, kulcsszerepet betöltő íróra, mert már velük is elkezdődött ez a folyamat.

Már a Homeland 1. évadjával kapcsolatban is a 24-et emlegettük (nem csak a készítők miatt). Nyilván nem az akcióra koncentráltak, de mégis volt egyfajta 24-es hangulata. És folyamatosan azt veszem észre, hogy akkor élvezem legjobb a sorozatot, amikor ebbe az irányba indulnak el. Lehet, hogy ez lenne a megoldás? Kompromisszummentesen felvállalni egy terrroristás thrillert és hadd szóljon?

Felőlem jöhetne. Kivágni minden sallangot, a Brody-famíliát, a romantikát, maradjon csak a szakmázást. És akkor még a CIA-re és a fenyegetésekre is dupla annyi idő jutna.

Ja, hogy ez egy epizódkritika lenne? Oké. A szappanos fordulat megvolt? Na, számomra ez is mutatja, hogy valamit valamilyen szinten jól csinálnak az írók, mert csont nélkül elfogadtam, egy pillanatig sem zavart maga a tény, bár betegség ide, kényszeres viselkedés oda, azért az infó tudomásunkra hozása elég viccesre sikerült.

Egyébként meg Mandy Patinkin még mindig ász, Max is szerepelt (2 plusz pont, minimum), megismertük az egyik rosszfiú hátterét, duplán is sokkoltak minket, de míg tavaly simán oldalakat lehetett megtölteni a történésekkel és elmélkedéssel, addig most nincs is nagyon mit kibeszélni. Talán ha látnánk az irányt, hogy merre tartunk.

ui: Brody-számláló: eddig 6-ból 1. Biztos, hogy megérte?

32 hozzászólás Ne habozz!

Masztodon - 2013. 11. 09. 23:03

szerintem eddig az évad legjobb része volt! 7.5/10

Ancsa - 2013. 11. 09. 23:04

Ahogy Javadi kiiktatta a családját… Váááá, az nagyon de nagyon durva volt.
Ezzel a terhesség dologgal meg nem tudom mit akarnak, kíváncsi leszek rá.
Nekem tetszik az évad, mindig várom az új részeket, bár az tény, hogy Dana tényleg fárasztó néha, Brody nélkül meg egész jól elvagyok.

kmdan - 2013. 11. 09. 23:06

Brody fiát látva mindig röhögnöm kell, mert itt írtátok korábban, hogy “a srácnak egész egyszerűen elfelejtettek karaktert írni”. És tényleg.
Amúgy jogos felvetés, hogy az első évados alapszitu megszűntével mi értelme van a továbbiaknak a család szálnak. Elvégre Brody már csak közvetve kötődik hozzájuk, és őszintén szólva eddig is ők voltak a sorozat legnagyobb negatívumai, de Brody távollétével szerintem ez csak még nyilvánvalóbbá vált. (Oké hogy a karaktereik is elég kifogásolhatóak, de szerintem a színészek is valami egészen sz@r színvonalat hoznak, főleg a többiekhez – Carrie, Saul, Brody – képest.)

Ha meg az lesz a megoldás, hogy úgy tartsák őket a pikszisben, hogy Dana megmenti Amerikát, pont felpattintom az ereimet.

Ha - 2013. 11. 09. 23:16

Nagyon jól összefoglaltad a lényeget. Egyszerűen nem tudnak azzal a helyzettel mit kezdeni, hogy Brodyt nem lehet kiírni, mert korábban díjakat nyert. Pedig semmi szükség rá a sorozatban. Ha jól értettem a híreket, akkor lesz még Brody ebben az évadban.

A héten kirakott Gansa interjú szerintem, eléggé egyértelműen eldönti a vitát arról, hogy ki a gyerek apja. De ez a szál sem tűnik túl átgondoltak.

Kíváncsi leszek, mit hoznak ki a maradék 6 részből.

Hor1 - 2013. 11. 09. 23:28

Az első kép nagyon gonosz. :D

beiz - 2013. 11. 10. 00:57

Saul óriási volt

Newil - 2013. 11. 10. 06:39

Amennyire Én gondolom,hogy merre megy a történet.
Dzsavadit elfogták,megtudjuk ki tervelte ki a robbantást elfogják és Brody hazajöhet.Éppen csak minden felfordult körülötte. A 4. évad története így már megvan.

zolkó - 2013. 11. 10. 08:15

Egyedül vagyok azzal hogy , bár kíváncsi vagyok mi lesz Brodyval , valahogy totál el tudom képzelni a sorit nélküle ? És a Ganza interjút (még) nem olvastam , de szerintem tuti hogy Brody az apa !

zolkó - 2013. 11. 10. 08:16

Bocs ! Gansa .

Quantumleap - 2013. 11. 10. 09:51

Egy másik fórumon írta valaki, hogy Carrie terhessége irreális, mert mielőtt valakibe nyugtatókat tömködnek, előtte elvégeznek rajta olyan vizsgálatot, ami ezt kimutatná. Evvel egyet kell, hogy értsek.

mxr576 - 2013. 11. 10. 10:04

Most, hogy Dana elköltözött szerintem búcsút is mondhatnánk neki! Valóban csak idegesítő jelenetei voltak eddig… oké még első pár részben megértettem, hogy milyen nehézségeken megy keresztül, még jó volt… de ez a mostani -.- Ezt a név változtatást az elején el kellett volna lőni és utána továbblépni.

napocskin - 2013. 11. 10. 10:32

Most komolyan, nem olvastam azt az interjút, nem tudom, ki lehet a gyerek apja, de Brody????? Hogy fér az bele az időbe? És nem szappanos az egy kicsit, hogy ugyanabban a részben derül ki, hogy Carrie terhes (ha Brody az apa), mint amelyikben Brody elsőszülött gyereke, úgymond, megtagadja?

Én kedvelem Danát, és sajnálom, ha kiírják a történetből.

rapator - 2013. 11. 10. 10:47

Remélem Danat nem látjuk mostanában és a Brody család sem lesz sokat képernyőn. Bár nem lepődnék meg, ha 1 szezonnal később visszatérne apuci kicsi lánya, valami kormányellenes aktivistaként és csinálna valami balhét.

Amúgy én is azon a véleményen vagyok, hogy jöjjön a terroristaüldözés ezerrel, megspékelve egy kis Saulos családi problémával és Carrie terhességével.

m76 - 2013. 11. 10. 11:35

Mindenki rögtön elkönyvelte, hogy Dana-t kiírták a sorozatból. Én nem tudom honnan veszitek ezt, egyszerűen elköltözött otthonról, ettől még bármikor szerepelhet, én nem bontanék pezsgőt még azért.

A terhesség úgy ahogy van hülyeség, egy totál fölösleges plusz szál, amire se kiváncsi nem vagyok, na meg eleve teljesen logikátlan.

Egyetértek azzal, hogy akkor volt a legjobb a sorozat amikor 24 szerű volt. pl a szövészetes részek.

p.o.p. - 2013. 11. 10. 12:09

Szerintem pedig a sorozat kezd újra önmaga lenni, és értem ezen az első évadot (mert a második nem jött be).

Csak írják ki Brodyt meg az egész családját, mert annak a két vonalnak semmi értelme.

Sault pedig imádom, egyszerűen óriási:))))

zolkó - 2013. 11. 10. 12:49

NAPOCSKIN : Ugye Brody és Carrie utoljára a robbantás időpontja körül ( December ) voltak együtt utoljára . Ha figyeltél most március van . Carrie fiókjában kb. 3 hónapnyi terhességi teszt volt . Szóval …..

winnie - 2013. 11. 10. 17:57

m76: nem írták ki, annak nem lenne semmi értelme, csak most nem fog egy kicsit (lehet, hogy csak egy részt) szerepelni

winnie - 2013. 11. 10. 17:59

“Szerintem pedig a sorozat kezd újra önmaga lenni, és értem ezen az első évadot (mert a második nem jött be).”

ami most van, nem nagyon hasonlít az első évadra. és ha valami önmagának számít a sorozatban, akkor az a carrie-brody viszony és az “áruló-e” kérdés. lehet jó vagy nem jó, de ez nem önmaga, nem olyan, mint volt.. ha arra célzol, hogy magára talált, akkor az más, de

ebiku - 2013. 11. 10. 21:00

@zolkó: Carrie fiókjában kb. 3 hónapnyi terhességi teszt volt . Szóval …

Három hónapnyi??? Miért nézné meg minden egyes nap, három hónapon át? Az esetleg magyarázat lehetne, hogy “pszichésen terhelt”, de éppen emiatt elég sokáig intézetbe is volt zárva. Ott is tesztelt, majd hazavitte a mindennapi adagot, és otthon betette azokat a fiókba? :)

p.o.p. - 2013. 11. 11. 11:05

Igen inkább úgy értem h kezd magára találni…Nekem a 2. évad szerelmi szál túl sok volt, és a 3. évad eleje is már nagyon idegesítő kezdett lenni (már majdnem kaszáltam), de a 3. évados csavar óta megint izgalommal várom a részeket, ahogy az első évadban.

Na erre gondoltam:)

Érdekel, hogy mi lesz Saullal, a CIA-vel, a terrorista szállal…

Sunsetjoy - 2013. 11. 11. 14:32

A múltkori részben azon nevettem fel, amikor az FBI-os fazon a Dana-ügyön filózva Rómeót és Júliát idézte fel Carrie-nek… .)

zita - 2013. 11. 11. 14:37

“miért nézné meg minden egyes nap, három hónapon át?” mert értelemszerűen nem mehet orvoshoz, és így bizonyosodik meg róla, hogy a teszt “still positive” (hogy a rész címét idézzem). ugyanis gyereket vár, akit félt, akiért aggódik. főleg abban a környezetben, amiben a mindennapjait éli. őrülten hangzik, de nagyon is valóságos és biztosan csak az tudja átérezni, aki átélte már, hogy milyen bizonytalan és mennyi érzelemmel átitatott egy terhesség, pláne az elején. szerintem nagyon szép íve van ennek a sztorinak úgy, ahogy van, én minden részét imádom, Danával vagy nélküle, Brodyval, vagy nélküle. egy olyan világot alkottak, amibe szeretek bepillantani mindig.

Chris Brodyn viszont nekem is fel kellett röhögnöm ebben a részben, éppen az eddigi itteni hozzászólások miatt :) Vagy csak viccből van ott (annak remek), vagy szépen belecsavarják a szálba egyszer csak, bár az elég olcsó húzás volna.

zita - 2013. 11. 11. 14:38

@Sunsetjoy, az szerintem is nagyon jó volt, engem is megmosolyogtatott :)

Dark Lion - 2013. 11. 11. 16:47

Most hoztam fel magam és jutottam el ideáig. Az a helyzet, hogy nézem a részeket, nézem, de valahogy nem az igazi. Nem tudok izgulni senkiért sem. Meg a történet is olyan, hogy nekem hót mindegy, hogy mi fog történni.
Az azért vicc kategóriába tartozik, hogy Chris 5 percig volt képernyőt, de nem kapott egyetlen rohadt sort sem. :D

ebiku - 2013. 11. 11. 17:31

@ zita: mert értelemszerűen nem mehet orvoshoz
Nem mehet? Hiszen ott volt bezárva, nem is egy-két napig…Nem éppen terhesvitamint toltak bele intravénásan, ha figyelted a történetet…
ugyanis gyereket vár, akit félt, akiért aggódik. főleg abban a környezetben, amiben a mindennapjait éli. őrülten hangzik, de nagyon is valóságos és biztosan csak az tudja átérezni, aki átélte már, hogy milyen bizonytalan és mennyi érzelemmel átitatott egy terhesség, pláne az elején.
Nagyon szép, amit írtál, csak éppen nem a Homeland-ben, az ismert körülmények között lenne a helye ennek a szálnak.

zita - 2013. 11. 11. 21:44

@ebiku: nem hiszem, hogy egyelőre bárkivel szeretné tudatni a terhesség tényét, lássuk be, ez nem segítené a munkáját, nem kedvezne az akciónak. persze ott bukdácsol a sztori, hogy ennyi cuccot belenyomtak, és nem derült fény a terhességre a vizsgálatok közben. de miért ne lehetne helye a Homeland-ben? az élet még cifrább dolgokat is tud produkálni. szerintem ez egy izgalmas szál, amiből egy csomó dolgot ki lehet hozni (főleg drámát, a jelen esetben, nem számítok naplementés happy endre ezzel kapcsolatban). és szerintem külön érdekes, hogy egy ilyen helyzetben lévő nő esik teherbe: egyrészt imádja a munkáját, annak él, és az nem egy sétagalopp, másrészt ez egy olyan állapot, amikor egy csomó minden felülíródik (igen, megeszik a hormonok az ember agyát), így lehet, hogy nem a józan ész vezérli, és megszakítás helyett egyfolytában tesztel, harmadrészt egy “terroristától” terhes, akit a fél világ üldöz. ne mondd, hogy ez egy kicsit sem érdekes felállás :)

ebiku - 2013. 11. 11. 22:57

@zita: persze ott bukdácsol a sztori, hogy ennyi cuccot belenyomtak, és nem derült fény a terhességre a vizsgálatok közben.
Nekem itt már nem bukdácsol, hanem megbukott a sztori. :)
de miért ne lehetne helye a Homeland-ben?
Maradjunk annyiban, hogy én nem ezt várom a sorozat ezen szereplőjétől. Jelenleg a CIA legmagasabb szintű vezetőjével dolgozik együtt -szűk körben- egy nagyon nagy horderejű ügyön, így nem feltétlenül az lenne az egyik legfontosabb rejtély körülötte, hogy vajon mikor, kitől -és főleg- miért esett teherbe.
egyrészt imádja a munkáját, annak él, és az nem egy sétagalopp Pontosan erről van szó. Olyan az életvitele, úgy van berendezkedve, hogy abba egyszerűen nem férhet bele egy nem kívánt terhesség, egy tervezett pedig még annál is kevésbé…

r.zsofi - 2013. 11. 11. 23:10

Nyugtassatok meg hogy Peter nem fogja eljátszani pár részen belül a hősszerelmest…..ahogy néz Carrie-re.

zita - 2013. 11. 11. 23:32

@ebiku, nem tervezett terhességről van szó, a nem kívánt meg hogy hogy nem férhet bele? csak azért, mert egy CIA-nál dolgozó emberről van szó? szerintem éppen ezért zseniális húzás, mert ez a legkevésbé várt fejlemény. és szerintem egyáltalán nem rejtély, hogy kitől esett teherbe, a miért pedig az élet legegyszerűbb válasza: véletlenül. no de persze ízlések és pofonok, nekem baromi életszerű így, a főszereplő nem egy magasabb rendű kaszt tagja, akivel nem történhetnek meg emberi balesetek, így közelebb kerül hozzám, azzal meg, hogy nem rohan egyből elvetetni vagy szétkürtölni, még inkább, hiszen így világossá válik, hogy milyen harc dúlhat a lelkében emiatt az egész ügy miatt. sokkal többrétegű így a történet, mint ahogy az életben sem egyetlen esemény határozza meg a karakterünket. számomra így vetül ki ez a dolog.

ebiku - 2013. 11. 12. 09:24

@zita: nem tervezett terhességről van szó, a nem kívánt meg hogy hogy nem férhet bele
Úgy, hogy elvileg egy vérprofi, kiképzett, jelenleg is aktív CIA Case Officer nőről beszélünk, akinek a védekezés ezen formáját is ismernie, és alkalmaznia kell, ha folytatni akarja a terepi munkáját.
SPOILER! Láttad, mi történt a hetedik részben, a helyszíni szemlén, amikor meglátta a vértócsában fekvő nőt? Na, ezért sem megengedhető a jelenlegi állapota, amit neki is tudnia kell. Ez még csak a kezdet, most még éppen senki élete nem múlott azon, hogy ő elfutott a WC-re.
a főszereplő nem egy magasabb rendű kaszt tagja, akivel nem történhetnek meg emberi balesetek
Pedig de, nagyon is az. Ha nem lenne magasabb rendű, akkor nem dolgozna a CIA-nál, legfeljebb elemzőként, mint a muszlim hölgy. Ugyanolyan beosztásban van, mint Peter Quinn, akit a rendőrség nem nagyon kérdezhet a gyilkosságokról, pedig fotó készült róla. A nyomozó rendőrtiszt sem kihallgatja őt, csak információkat kér(!) a történtekről, majd miután Quinn magára vállalja a gyilkosságokat, néhány shit elhangzása után gond nélkül kisétálhat az ajtón. Nem magasabb rendű kaszt tagja?
Folytathatjuk a vitát a terhes vonal életszerűségéről, de nyilván nem tudjuk majd meggyőzni egymást a saját igazunkról, mert nem egy nézőpontból figyeljük a történetet. ;)

zita - 2013. 11. 12. 10:29

@ebiku: persze, én is látom, hogy más a nézőpont, de szerintem az emberek hibáznak időnként (és elég sok olyan terhességről hallottam már, ami megfelelő védekezés mellett következett be), és legyen akármilyen keményen kiképzett nő a talpán, aki feláldozza a benne növekvő életet azért, mert a protokoll úgy kívánja. arról beszéltem eddig, hogy az érzéseket, amik ilyenkor keletkeznek, iszonyú nehéz (ha nem lehetetlen) felülírni, akármilyen kényszerítőek is a körülmények. itt nincs józan ész és ítélőképesség, még akkor sem, ha előtte meg volt róla győződve az ember, hogy ő bizony azon nyomban megtenné a szükséges lépéseket (abortusz), ha vele ilyen előfordulna. ezért tartom lehetségesnek (és valósághűnek – ebből a szempontból) ezt a szálat. legyen ez egy záró pont akkor, mert valószínűleg tényleg meddő (hahaha) a vita :)

editje - 2013. 11. 20. 12:37

Van egy vízióm, hogy Carrie Quinn-től terhes. Egyszerűen nem tudom hová tenni ezt a furcsa kémiát kettőjük között másképp…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz