login |

Hemlock Grove: 1. évad

2013. 11. 10. 22:00 - Írta: superpityu

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Az idei év egyik legbizarrabb újonca címért simán indulhatna a Netflix idei új sorozata. A kisvárosos Hemlock Grove főként azokat célozza meg, akik szeretik a misztikumot és a természetfelettit. Igen, ismét egy olyan sztoriról van szó, amiben vérfarkasok és vámpírok vannak, de még véletlenül sem kell tini szappanra számítani, még akkor sem, ha középiskolás a karakterek fele.

A sorozat két családról szól, az egyik a vérfarkas vérvonalból származó Rumancek-família, a másik pedig a Godfery család, ahol vámpírok fordulnak elő. Mellettük számos érdekes mellékalak is megfordult a szezon során. Igaz, hiába van tele volt a sorozat izgalmas karakterekkel, sajnos nem tudták őket megfelelően használni, némelyik teljes érdektelenségbe fulladt a szezon végére.

Viszont, ami szerintem sokak számára nagyon csábító lehet, hogy az egész évad egy főszál köré épült, amit végül le is zártak. Szépen építették fel a történetet és még a megoldással sem volt gond. Viszont sajnáltam, hogy idő előtt kiderült ki állt a gyilkosságok mögött, aminek köszönhetően a finálé első 10 perce után már csak egy unalmas mészárszéket kaptunk, minden más a következő szezonra történő építkezés volt.

A készítők nem voltak szívbajosak, a 13 rész alatt elég sok karaktert kiírtak, szóval nem csak arctalan statiszták voltak az áldozatok között. Azonban hiába készültünk fel arra, hogy Hemlock Grove-ban minden lehetséges, a fináléban csak kapkodtam a fejemet, hogy mennyi mindenki számára sültek el balul a dolgok. (A vad gyilkolászásban némi negatívum volt, hogy olyan karakterek is jobb létre szenderültek, akiket kedvelhettünk és épp érdekessé váltak, vagy éppen végig azok is voltak.

A karakterek kezelése egyébként is elég “érdekes” volt a Hemlock Grove-ban, voltak olyanok, akikkel a lezárt sztori ellenére sem tudtak mit kezdeni. Pedig egyikőjük belépőjét követően egészen izgalmas figurának tűnt, de miután megmagyarázták, hogy mit is keres a városban, egyszerűen elmúlt a varázs. Másik végletnek pedig olyan is akadt akinek a jelenléte a szezon javarészében teljesen érthetetlen volt, csak a végére derült, hogy mire is szolgáltak a jelenetei.

Az egyik legnagyobb pozitívum, hogy a sorozat mitológiában erős volt. Nem a szokványos farkasos és vámpíros klisékre alapoztak, a lények születésére nem egy megszokott megoldást kapott. Ráadásul nem csak a természetfelettivel operált a sorozat, hanem akadt benne némi tudományos fantasztikum is.

A színészekkel sem volt nagy baj. Igaz, az elején döcögős volt a játék, de a végére mindenki úgy ahogy belelendült, nem voltak rosszak alakítások. Famke Janssen például sosem volt a szívem csücske, ez a karakter mégis nagyon illett hozzá, olyannyira, hogy uralta az összes jelenetét. A szezon alatt talán Penelope Mitchell fejlődött a legtöbbet, bár lehet, hogy csak idővel hálásabb lett a szerepe.

Szóval, jöhet a 2. évad. Azt már láthattuk, hogy nagyjából miről fog szólni, szóval ki lehet jelenteni, hogy az egész sorozat felállása megváltozik. Plusz kaptunk 2 cliffhangert – az egyik a stáblista után ment le.

Összességében nem volt rossz a Hemlock Grove (főleg azok után, hogy a pilot nekem abszolút nem jött be), nem bántam meg, hogy kapott egy második esélyt. S bár a finálé zöme unalmas lett (nagy jóindulattal 5/10), az egész szezon megérdemel egy kellemes 6/10-et.

ui: A sorozat annak ellenére kifejezetten szórakoztató, hogy több gyomorforgató jelenetet is kaptunk. Elég csak a vérfarkasok átalakulását megnézni. Szóval érdemes előre felkészülni, illetve tudni, hogy mi várhat az emberre.

20 hozzászólás Ne habozz!

Lilith - 2013. 11. 10. 22:05

Számomra borzalmas volt.Kedvenc színészeim közül is van aki benne játszik,de rajtuk kívül szinte csak tekergettem,pedig szeretem a témát.Remélem a második évad sokkal jobb lesz.

Cseho - 2013. 11. 10. 22:24

post creditses cliff nem ugrik be. mi volt?

Snipi - 2013. 11. 10. 22:27

Lassú volt a sorozat eléggé, sokszor unatkoztam, viszont az utolsó pár rész (asszem az utolsó 3) nekem nagyon bejött, ennek és a bizarr hangulatnak köszönhetően én bepróbálom a 2. évadot is.

Lemoni - 2013. 11. 10. 23:24

Idén az egyik legkellemesebb meglepetés volt számomra ez a sorozat. Nagyon szeretem a misztikus történeteket, már ha jól megcsinálják. A Secret Circle vagy a TVD alkotóit tanulmányútra küldeném a sorozat stábjához, hogy lássák, jó történettel, rinyálós karakterek és tinipicsogás nélkül is működik ez a műfaj. Az évadról: én valamit nagyon bebambultam rajta, mert a fináléban döbbentem rá, hogy milyen szörnyvonalat képvisel a Godfrey család, pedig annyira adta magát végig; mindegy, ha én voltam béna legalább volt egy jó kis wtf-m a végére :D Nagyon tetszettek a szereplők, Dougray Scottot már előtte is kedveltem, Famke Janssen nekem mindig olyan mint egy transzvesztita pasi, semmi basic nőiesség, de itt most jól hozta a végzet asszonyát. Legjobban a 3 szörnypofit, Romant, a vérfarkast és (Franken)Shelley-t kedveltem. Bill Skarsgaard le sem tagadhatná a családi vérvonalat (true blood, hehe), hasonlóan jó géneket örökölt az apjától, mint a másik kedvenc vámpírom, de rutinból azért még le van maradva. Ha a második évad csak annyit hoz izgalomban, mint az első, már elégedett leszek, persze ha meglepnének és még rátennének egy lapáttal, nem tiltakoznék. Nekem erős 7/10 az évad.

szendroib - 2013. 11. 11. 00:45

Az első pár rész alatt még egész lelkes voltam, de a vége felé arra jutottam, hogy a történetvezetés alighanem nem szándékosan ilyen vontatott, így a végét azóta sem láttam. Hangulatra nagyon erős sorozat, de néha komoly elhatározás kell, hogy egy-egy rész végére érj.

Danny - 2013. 11. 11. 01:08

1,5 rész és kasza. Unalmas, béna.

Hegeman - 2013. 11. 11. 01:18

2 részt bírtam belőle, pedig én meg szoktam adni az esélyt minden sorozatnak amit elkezdek, de ez nagyon nem jött be, pedig szeretem a horrort.

Nikki - 2013. 11. 11. 01:21

Nagyon lelkesedtem érte, aztán megnéztem a pilotot, de nem is tudom hányszor állítottam le és fogtam másba, mire végignéztem. Lassú, érdektelen és unalmas, hirtelen ez a 3 jelző ugrik be róla. Ja, meg vontatott. Igazából az írás sem győzött meg, de talán a 2-ik résznek még nekiugrok valamikor, hátha. Ha ugyanolyan borzalmas lesz, mint az első, nem szenvedek vele, hiába ígérkezett az előzetes alapján remeknek.

Fermina_Daza - 2013. 11. 11. 08:07

aláírom, ez egész élmény bizarr volt, nem egy hagyományos vérfarkas-vámpír-sztori, sőt helyenként kifejezetten ironikusan áll hozzá az egész mitológiához…. én bírtam, épp a távolságtartása miatt, az jutott eszembe, hogy ahogy a trónok harca alkotói azt nyilatkozták, hogy azoknak csinálják a sorozatot, akik nem szeretik a fantasyt, ez a sorozat, meg azoknak szól, akik falra másznak az alkonyattól:-)))….

symor - 2013. 11. 11. 12:17

Azt hiszem három részig bírtam, de valahogy nagyon nem volt egyben a sorozat a számomra.

A szürreális rémmesék sohasem álltak közel hozzám és ez az a javából, szóval ez is közrejátszhatott.

Igazság szerint Famke Janssen miatt álltam neki a dolognak, mert nagyon bírom, ahogy hozni képes a fagyos, bizarr kemény csajt. Emlékszik itt valaki a Nip/Tuck legjobb 2. évadjára, az is miatta volt olyan zseniális amilyen. A botoxolós jelenet máig üt, sok más mellett vele kapcsolatban onnan.

Itt valahogy viszont elveszett a jelentősége annak, hogy jól hozza a szerepet, valahogy túl híg volt a kavalkád.

Az átváltozásjelenet tényleg csúcs volt, amíg ki nem derült, hogy ebből sem lesz más csak egy nagy, borzas eb, mint az ezt megelőző vámpíros sorozatokban. Egy farkasembert meg inkább valami olyan lénynek képzelek el, mint az Underworld példányai és nem egy szimpla jól fejlett házőrző.

Nekem a harmadik rész végére valamiképp nagyon kényelmetlen volt nézni ez egészet. Egyrészt mert nem volt olyan önfeledt baromság, mint a True Blood, másrészt mert nagyon azért komolyan se lehetett venni. Félni például nem féltem alatta sohasem és nem is féltettem egy karakterét sem.

Nem tudom, lehet, hogy egyszer ledarálom, de az elején nagyon elvették a kedvem a sorozattól…

agika88 - 2013. 11. 11. 17:09

3 rész után kasza volt, ez az írás sem győzött meg, hogy megnézzem.

fm! - 2013. 11. 11. 19:14

Hiába netflix, ez most kimarad…

paranoid android - 2013. 11. 11. 19:42

Az év egyik legérdekesebb sorozatélménye volt számomra. A pilotot majdnem 10 perc után kinyomtam, annyira nevetségesen rossznak éreztem. Aztán helyette inkább más szemmel kezdtem el nézni. Ahogy folytatódott a narratíva esetlensége, az életidegen dialógusok és a kezdetben a szemnek kellemetlen fényképezés, nyilvánvalóvá vált, hogy ez szándékos, nem pedig egy hatalmas és konstans alkotói malőr. Persze ez nem nagy felfedezés, de valami teljesen más hangulatra, hozzáállásra számítottam, így végtelenül meglepett először a sorozat, amit az előbb említett stíluselemek felsorolása nem is igazán ad vissza. Ugyanis a Hemlock Grove szerintem azt várja el a nézőtől, hogy egyszerre legyen képes komolyan venni és nem komolyan venni, mert maga a sorozat is ezen az alig létező vonalon mozogva kezeli önmagát. Fentebb említve volt a True Blood, na, az ebből a szempontból egy egyszerű sorozat, tudod, mit árul, és kényelmesen hátradőlhetsz, mert azt fogod kapni. A Hemlock Grove-nál résen kellett lennie a nézőnek, mert átjárta egy bizonytalanság ezen a téren. Legalábbis bennem mindig volt valami kellemes feszengés miközben néztem, ami sokkal különlegesebb élmény volt, mintha, teszem azt, félelmetes lett volna. Ha az évadzáró nem lett volna szörnyen szétesve, akár még a 8 ponton is elgondolkoznék, így viszont marad az erős 7; 7.5/10 az évad egészére.

Nextiq - 2013. 11. 11. 19:55

Nekem a 2013-as év legjobb sorija volt ilyen témában. Minden részt vártam, imádtam. Végre egy sorozat ami pont telibe talált:)
Csak ajánlani tudom mindenkinek. Bár, hazudtam, holt versenyben van a Les Revenants-al.

Fermina_Daza - 2013. 11. 11. 22:15

paranoid_android: ez egy pontos elemzés, engem is épp ez a kettősség fogott meg benne (fentebb ezt neveztem iróniának)…egyszerre veszi magát véresen komolyan, meg véresen komolytalanul:-)…

cat - 2013. 11. 12. 01:14

Kimondottan élvezhető volt a sorozat a mostani vámpíros/vérfarkasos hulladékokhoz képest. Egész végig tetszett, aztán az évadzárót szerintem valami elképesztően elcseszték :S De ettől még érdemes végignézni, azért is, mert ebben látható minden idők legundorítóbb sorozatos jelenete: az a bizonyos kukacos, talán az 5. részben? Nem emlékszem, láttam-e valaha ehhez foghatóan gyomorforgató dolgot tévében. Ha lesz ilyen hét kérdése, tuti erre fogok szavazni (ez célzás volt, winnie :D)

JKJ - 2013. 11. 26. 19:18

Kiváló sorozat, de nagyon nyitottnak kell lenni mindenre az embernek. Alig várom a második évadot. Még sok ilyen minőségű sorozatot remélek a Netflix-től :-)

dara70 - 2014. 01. 04. 05:43

a 6. részt nézem, és egyetlen perce sem volt unalmas

DarylD - 2014. 06. 23. 15:55

Most sikerült ledarálni az évadot, és egyáltalán nem bántam meg. Főleg, úgy, hogy eredetileg csak azért kezdtem el nézni, mert érdekelt milyenek lehetnek azok a bizonyos durva jelenetek. Az évad simán hozott egy 7/10-es szintet szerintem, az évadzáró eléggé el lett cs*szve, 5/10-et adnék rá kb.

SPOILER
A karakterek irtása meg már szinte GOT-szintű volt…és tényleg, sokszor szimpatikus szereplőkkel végeztek. Talán ez is volt a legnagyobb negatívuma.
SPOILER VÉGE

Másik érdekesség, hogy egyáltalán nem idegesítettek a tini-karakterek, sőt, néha még jobban játszottak mint a felnőttek. Bátran ajánlom mindenkinek. :D

galocza - 2015. 09. 28. 13:50

azt hittem, na ez a nekem való. misztikus, de nem idétlen. ez a része meg is van, de sajna halálosan untam (kasza 2 rész után).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz