login |

Broen: túl a 2. évad felén – írta lzsolt

2013. 11. 13. 16:20 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Sajnos meglehetősen kevés szó esik erről a skandináv gyöngyszemről, pedig a Viasatnak köszönhetően itthon is egész sok rajongója van az első évadnak. És megérdemelten van sok, talán a másodiknak még több lesz, mert egészen elképesztően pörgős a mostani szezon, a Broen folyamatosan meg tud újulni.

Amikor már azt hiszi az ember, hogy mégsem annyira eredeti a sztori, vagy esetleg hamarabb ellőttek egy-két poént, mint kellett volna, akkor húznak egy olyat a készítők, amivel a teljes eddigi folyamatot képen törlik, és még jobban magába ránt a sorozat.

Persze azt előre jelezném, hogy a sorozat továbbra is erősen hangulatfüggő, hihetetlen mennyire borongós depressziós, de mégis valamiért nagyon addiktív atmoszférája van. Kétségkívül az erénye egyben kicsit a hátulütője is, hiszen jóval nehezebb darálni ezt, mint mondjuk egy amerikai krimit, mert súlya van az egyes részeknek, ami rendesen rá tud telepedni az ember lelkére.

Akit nem zavar a svéd nyelv, az már most vesse bele magát, ha még nem tette, akit meg igen, az várjon és reménykedjen, hogy megint lesz szinkronos verzió. Én nem bírtam kivárni, és nem is bántam meg. A tovább mögött spoileres leszek.

Az évadnak egyébként szerintem pont a nyitánya volt a leggyengébb. Nem volt annyira mellbevágó a felütés, mint tavaly, kicsit féltem is tőle, hova fog ez kifutni. De alakul ez. A legnagyobb gondom pont az volt az első pár résszel, hogy arca volt az ellenségnek.

Gondoltuk ezt akkor persze, hehe. Számomra ugyanis az volt a legnagyobb hangulati eleme az első évadnak, hogy a 7-8. részig fogalmunk sem volt, kivel állunk szemben. Lovecraft óta pedig tudjuk ugye, hogy az ismeretlen sokkalta félelmesebb, mint az, amiről tudjuk mi az, legyen az bármilyen rossz is.

Ezt róttam fel a sorozatnak, mint kábé egyetlen kritikát az első harmadban. Aztán jöttek a csavarok, cliffhangerek, amiben veszettül jók a svédek, dánok. És szép lassan már megint 5-6 befejezése lehet a sztorinak, és hol van még a vége.

Ahogy azt várni lehetett, Saga karaktere viszi a vállán az évadot ismét, talán még jobban freak idén, mint tavaly. Hihetetlen mennyire alkalmatlan bármilyen emberi reakcióra, vagy érintkezésre, azt a kevés mosolyt, amit megenged nekünk a Broen, javarészt e problémakörre alapozza. (A mennyiség egyébként nem sok, teljesen elvegyül a skandináv mélabúban, kellemesen hígítva azt)

Az előző évaddal való kapcsolat viszonylag erős szál volt az elején. Martin nehezen tudta/tudja feldolgozni fia halálát, és ezt csak nehezíti a gyilkosával való folyamatos kapcsolattartás. Ráadásul Mette-tel sincsenek hivatalosan együtt még, amit csak nehezít, hogy az új munkatársnőjével folyamatosan flörtölnek.

Tennék rá egy nagyobb összeget, hogy Pernille-lel végül ott kötnek ki, ahol azt Martintól elvárjuk. Mert a Happy End nem igazán divat errefelé. Hiszen azt várnánk, hogy a családot majd összehozza Nikolaj betegsége, erre majd biztos jól arcon vernek egy újabb „megcsalással”.

Kicsit felesleges mellékszálnak érzem a másik új fiú titkos akcióit, majd annak nyomainak eltüntetését, még nem egyértelmű számomra, hogy mit is akarnak ezzel, persze még ha csak időhúzás is, belefér. Mert egyébként tényleg remek az évad eddig.

A közepes nyitányt leszámítva ugyanis nem tudnak hibázni a készítők. Simán 8,5/10, amit eddig láttunk, de ez még 9-ig is elmehet, a végjáték függvényében. Amire már nem kell sokat várni, pár hét és jön a finálé, amikor is ismét összeáll a kép.

25 hozzászólás Ne habozz!

Thorbizz - 2013. 11. 13. 16:30

Imádtam ezt a sorozatot! Egyedi, ötletes és fordulatos!
A Sherlock mellett az egyik nagy kedvenc :)

E - 2013. 11. 13. 16:35

Az aktuális ügy miatt nálam gyengébb ez az évad, mint az első, de a hangulatából nem veszített semmit, és a két főszereplő még mindig cool.

Ghostika - 2013. 11. 13. 16:38

Én nézem hetiben, és mindig nagyon várom hogy kijöjjön az angol felirat. Az első 2 részt még megnéztem rendesen, de aztán a 2. vége picit elbizonytalanított és vártam 3 hetet, letoltam ami így keletkezett plusz rész, és azóta csak várom várom várom a következőeket.
10 részes lesz az évad?

n4nom4n - 2013. 11. 13. 17:02

az egyik legjobb sorozatok egyike!

LuPuS - 2013. 11. 13. 17:12

Egybe lesz ez is megtekintve, mert erős vagyok

lindello - 2013. 11. 13. 17:30

A legjobb sorozat, szerintem. Imádom a készítők humorát Saga-val kapcsolatban. Nagyon viccesek a beszólásai.

winnie - 2013. 11. 13. 17:38

lupus: nem, nem:)) az a gyengeség jele, mert nem érzed magad képesnek arra, hogy elviseld, hogy egy rész egy héten át nyomjon téged:)

oké, viccen kívül, én sem kezdtem bele, de nem fogom gyorsan darálni, ha nézni kezdem, csak érzéssel, ennek megadom az időt.

MargieM - 2013. 11. 13. 18:15

Én ugye azon szerencsések egyike vagyok, akiknek nem kell a különben nem valami világklasszis feliratokra meg egyebekre várnia, és őszintén megmondom, ha lenne tévém, ez a sorozat képes lenne elérni, hogy vasárnap esténkként, reklámokkal teletűzdelve, de a lehető leghamarabb megnézzem.

Az évad különben valóban sokkal jobb, mint az előző volt. Az ügy, a korábban történtek hatásai, Saga múltjának darabkái… Egyszerűen zseniális. Saga “pasija” van mondjuk még nagyon ott, bár neki egyelőre még annyi szerepe sincs, mint anno Antonnak volt. Dehát, túl vicces, hogy zavarjon. Ő, meg a magát sikeresen meggyújtó gyerek amúgy az a két szereplő, akik valóban olyanok, mint a svédek.

A folytatást meg alig várom :3 Kár, hogy már csak két rész van hátra :(

Zsu - 2013. 11. 13. 18:59

Imádtam az első évadot! Alig várom, hogy a második is lemenjen és akkor ezt is darálhatom :)

fm! - 2013. 11. 13. 19:32

Várom a szinkront, de nagyon! :)

JRC - 2013. 11. 13. 19:33

“Ahogy azt várni lehetett, Saga karaktere viszi a vállán az évadot ismét, talán még jobban freak idén, mint tavaly.”

Csak 4-5 részt láttam, de éppen ez volt a legnagyobb problémám. Gyakorlatilag minden egyes jelenetbe bele van erőltetve, hogy emlékeztetni kell a nézőt Saga “másságára”. Az első évadban ezt sokkal jobban kezelték, itt már-már paródiája lett az első évadhoz képest.

Ez a legfőbb oka, hogy nem néztem tovább, mert sajnos a sztori kibontása/továbbvitele sem volt annyira mellbevágó, a két új nyomozó vakvágány és az egész vesztett a varázsból, lendületből.

Mindezek ellenére Saga karaktere miatt maradtam volna, de ebben a formában nekem elég volt.

szamoca - 2013. 11. 13. 21:43

@lzsolt: köszönöm, hogy megírtad ezt a posztot, annyira jó, hogy egy ilyen minőségi gyöngyszem is szem előtt van!!! Az első képért pedig külön pacsi, az egyik leggyönyörűbb és legmellbevágóbb kép volt, amit én hosszú idő óta sorozatban eddig láttam. Simply perfection!!!

Én úgy imádom a sorit, ahogy van. Eredetileg darálni akartam, de nem bírom ki, h ne nézzem hétről hétre, teljesen beszippantott! Szokatlan, izgalmas, megrendítő, mély.

Tack, tack, tack!!!

VanillaSky - 2013. 11. 13. 23:39

Két nap alatt ledaráltam a 7 részt.

Az ügy egyszerűen élvezetesebb, mint az első évadé. A lehetséges megoldásik pedig rendkívül sokfélék lehetnek. Ismét beleszőttek jónéhány furcsa, már-már nyomasztó mellékszereplőt az ügyhöz közvetve kapcsolva. (1, A két nővér esete, a szerető halálával 2, A tanár-diák kapcsolat és az eléggé fura apuka 3, A gazdag nő és a deviáns testvére) Szóval van alapanyag bőven.

Ami kicsit zavar az Martin ellenállhatatlansága, nem vagyok nő, így bizton nem állítanám, de annyira azért nem egy görög félisten az emberünk. Valamint Saga különcsége is kicsit túl van hangsúlyozva.

Várom a nyolcadik részt. A Killing méltó párja lett.

Bandido - 2013. 11. 14. 08:30

“MargieM- 2013. 11. 13. 18:15

Én ugye azon szerencsések egyike vagyok, akiknek nem kell a különben nem valami világklasszis feliratokra meg egyebekre várnia”

Végre valaki aki tud segíteni :)

Svédül vagy Dánul beszélnek a sorozatban? Vagy esetleg vegyesen? Erre még nem sikerült rájönnöm de érdekelne.

Komment - 2013. 11. 14. 10:23

@Bandido: Bár én nem tudok svédül, de az első évadban több poén is volt abból, hogy Martin dánul hadart valamit, és azt nem nagyon értették a többiek. Szóval szerintem svédül.

Dee - 2013. 11. 14. 11:04

Az első kép engem is nagyon megfogott! :)
Szerintem is jobb ez az évad, sokkal több csavar van benne és poén is. Lehet, hogy csak azért viccesebb, mert Saga mássága van kidomborítva, de ez engem egyáltalán nem zavar.
Én arra leszek kiváncsi, hogy a hülyegyerek rendőr csávó mit kavar már megint a kórházban és a haldokló csajszi karaktere is érdekes. Csak én érzem úgy, hogy neki még nagy szerepe lesz az eseményekben?
Ugyan nem beszélem egyik nyelvet sem, de mégis olyan érzésem van, mintha mindkettő jelen lenne, legfeljebb a svéd kicsit többször.

Brynden Rivers - 2013. 11. 14. 12:32

Köszönöm a kritikát :)

Saga különcségét tényleg túl sokat veszik elő, de egy kis humor nélkül így novemberben nem olyan szívesen néznék egy ilyen mély és borongós sorozatot.
Saga-n kívül Martin és több mellékszereplő karakter is érdekes (pl. Hans)

sepuku - 2013. 11. 14. 14:08

Nekem nagyon nagy kedvencem! Alig tudom kivárni a következő részt!! A második évad jobban js tetszik mint az első, pedig az is király volt. Ha meghallom a főcím zenét, már bontom is a sört hozzá:))

hady - 2013. 11. 14. 14:23

Az első évadott láttam csak még, de természetesen ez is tervben van…..

egy kis off…most a Forbrydelsen-t 3évad 8.résznél tartok…..idáig minden rész 10/10… az ilyen tipusú sorozatoknál ..a legjobb…(már van magyar felirat is, kár ,hogy nem hallani a 4.évadról)

Stratocaster - 2013. 11. 15. 07:23

En is majd egyben nezem az evadot, de ha azt mondjatok jobb mint az 1. el sem tudom kepzelni mi varhat ram. Lehet hamarabb kell elkezdenem.

Dina - 2013. 11. 19. 16:11

Sziasztok!

Annyit hozzátennék, hogy a sorozat kétnyelvû, és ha valaki közületek tud dánul, és svédül, akkor a második évadot (az elsô is fent Van) megnézhetitek a http://www.dr.dk (tv alatt) és a legnézettebb mûsorok listája alatt van itt Dániában is. :-)

Tiger27 - 2013. 11. 20. 23:28

valóban izgalmasabb, komplexebb, mint az első évad volt! jó, hogy nem fogadtál Martinra, mert bizony nem csalta meg a kollégával az asszonyt, és bizony hazaköltözött a gyerkőcök miatt is. Saga Porschéjából viszont már sok!!:))

Arthuro_Adam - 2013. 12. 08. 16:30

Jens fia hogy halt meg?
Én most a 6. rész végén tartok, és ugyan nem tudom, hogy tényleg nem teszik meg, de az hatalmas szakmai hiba, ha Stenberget nem hallgatják le.

Ligeia - 2013. 12. 23. 18:40

Bandido és Komment
A sorozatban mindenki a saját nyelvén beszél, tehát a svéd szereplők svédül, a dánok dánul. Az előző évadban nem volt annyira gyakori, de most több “vegyes házasságot” is lehetett látni. Oliver svéd, de a felesége dán, Caroline Brandstrup dán, de a férje svéd. Nagyon érdekesek ezek a jelenetek, és persze az összes Saga-Martin jelenet is. Én dánul beszélek, de a svédet is megértem, bár nem mindig. :)

MargieM - 2013. 12. 28. 20:17

@Bandido @Komment most aztán már tuti feleslegesen válaszolok, de azért leírom. Mindenki az anyanyelvén beszél, szóval kábé egyformán fordul elő mindkét nyelv.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz