login |

Sons of Anarchy – 6×10: Sok tűz között – írta Ingorion

2013. 11. 15. 19:10 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Egyet kell értenem Bruzsy-val: tényleg rohadt gyorsan múlik az idő.

Mintha csak most startolt volna el a 6. évad, de már a véghajrában járunk, ami a SoA világában azt jelenti, hogy az előző évadokból áthozott/az évad elején elindított/vagy éppen az évad közben a történetbe szőtt szálak elkezdenek összeérni…Áám ettől az összkép még nem kezd kikristályosodni, talán még egyik etap során sem volt ekkora kérdőjel azt illetően, hova is akarja kifuttatni a sztorit Kurt Sutter, készítő és csapata.

Az évadnyitó, valamint a tudat, hogy elvileg már az utolsó előtt szezonban járunk azt sugallta, hogy idén betetőzik a klub hosszú ideje megkezdődött széthullása. Hogy a valóságban mi történt, azt a tovább mögött írom le. Spoilerekkel.

Egy ideig valóban úgy tűnt, hogy az előbb említett szál révbe érése a készítők célja – Toric halála után Patterson karakterének ambiciózus támadásai Jaxék irányába, a klubon belüli megosztottság és széthúzás folyamatos éreztetése, két tag halála, a klubház pusztulása -, mígnem a 6. részben valami megváltozott.

A minden évben kötelezőnek mondható feelgood epizódban rendeződni látszott a fiúk helyzete, megacélosodott az elhatározás, miszerint végleg kilépnek a fegyverbizniszből, Bobby visszatért és még új tagokat is sikerült beszervezni, Rat beavatásával pedig ismét teljes lett az asztaltársaság.

Természetesen nem jött még el a teljes megváltás, de a fókusz ezek után egyértelműen a szűkebb értelemben vett családra, nevezetesen Gemmára, Tarára és a gyerekekre került. Sutter úgy döntött, Jax szerettei esnek először áldozatul a Kaszást sújtó átoknak.

Az egyre kaotikusabbra írt helyzeteket azáltal sikerült még ellentmondásosabbá tenni, hogy maguk a rajongók is két frakcióra szakadtak: azokra, akik elítélik Tara Charmingból való kijutása felé irányuló erőfeszítéseit, illetve azokra, akik tudnak azonosulni a mostanra magából finoman szólva is kifordult karakterrel. Ez a furcsa dualizmus viszont teljesen érthető: Tara motivációi racionális szemmel nézve teljesen rendben vannak, a kivitelezésük az, ami árnyékot vet a cél nemes mivoltára.

Az évad töréspontja egyértelműen az eddig legemlékezetesebb, „John 8:32” névre hallgató epizód volt, amelyben nemcsak Jax szembesült az igazsággal, hanem Sutterék rengeteg rég elfeledett, kisebb-nagyobb titkot hoztak a felszínre – gondolok itt Gemma vallomására (amiért jár a virtuális vastaps Katey Sagalnak), vagy éppen a hajléktalan nő mitológiájának elmélyítésére.

Ám ezen a héten csak is Tarára koncentráltak, valamint felépítették a maradék 3×60 perc egy másik hangsúlyos történetszálát: Clay sorsának alakulását. Mostanra nincsenek téveszméim, a Perlman általt megformált ex-klubfőnök biztosan a sorozatzáróig velünk marad – azon sem lennék meglepődve, ha a nézői elvárásokkal maximálisan szembe menve, Sutter úgy intézné, hogy túlélje a sorozatot.

De mindenképpen érdekes lesz látni a most belengetett, ironikusan hangzó eseményláncolatot: magának Jaxnek kell majd őt kiszabadítani, ezzel megadva az esélyt, hogy… nos, ez jó kérdés, nem tudjuk mi lesz e két szereplő következő interakciójának következménye. Amit még mindenképp ki kell emelnem, az Clay és Gemma eheti jelenete, ami a maga groteszk módján, nagyon is szívmelengetőre sikeredett.

See you on the other side.

Közben már megint szinte Game of Thrones-szintű érdekkapcsolat-rendszer alakult ki: a charming-i játszótérre Jaxék, az ügyésznő és Galenék mellé, most új játékosok, méghozzá az előző évad vége óta nem látott ázsiaiak lettek beleszuszakolva a történetbe, és ha lehet hinni Sutter nyilatkozatainak, idén még a Mayans klub tagjai is tiszteletüket teszik a dél-kaliforniai fiktív kisvárosban.

Mégis úgy érzem, akármi is fog történni, csak felvezetés lesz a jövőre esedékes nagy fináléra, idén valami sokkal bensőségesebb dolog fog eldőlni, méghozzá amit már fentebb említettem: mi lesz Jax házasságának, feleségének a sorsa.

Az utolsó jelenetben magába roskadt nőről egyértelműen a Hamlet Opheliája jutott eszembe, hisz most Tara is válaszút elé érkezett: a család és a barátai elvesztése vajon a végső megadásra készteti (emellett szól még Maggie Siff terhessége), vagy egy olyan lépést fontolgat, amit senki sem lát előre?

Azt hiszem így jogos a kérdés: vajon Sutter meg meri húzni egy ilyen fontos személy halálát ennyivel a vége előtt? Lennének érveim (Opie) és ellenérveim (Clay és Tig) mindkét opció mellett és ellen, de mint ahogy azt megszokhattuk, a találgatások csak nagyon kis százalékban jönnek be, a készítőknek szokásuk hol olcsó, bazári módon, hol pedig zseniálisan megkerülni azt, amiről mi, nézők azt hisszük, elkerülhetetlen.

Nobody can help me.

A maradék három rész mindezek mellett is fontos lesz a sorozat sorsának szempontjából, hisz nagyon sokat alakíthatnak az évad eddig igencsak vegyes megítélésén, valamint egyértelműen meghatározhatják a végső felvonás csapásirányát, amelynek sikeréhez elengedhetetlenek az erős alapok.

A kérdés tehát adja magát: vajon hogyan lesznek képesek lezárni a sorozatot úgy, hogy ha nem is boldogan, de elégedetten állhassunk fel székünkből, miután leperegtek a majdani sorozatzáró utolsó képkockái?

35 hozzászólás Ne habozz!

deus - 2013. 11. 15. 20:13

Hálisten’ akkor nem csak én érzem úgy, hogy a sorozat hangulata egyre jobban sötétedik az évadok során. Már nem is várok feelgood endet. Viszont kicsit félek attól, hogy Sutternek sikerül-e olyan befejezést rittyentenie a végére, ami méltó az évadokhoz.

Az évek óta működő és pörgő Magyar Sons of Anarchy Fan Klubot megtaláljátok a Facebook-on!
https://www.facebook.com/groups/msoafk

Rerecros - 2013. 11. 15. 20:17

Sutter beszélt róla, hogy szeretne egy előzménysorozatot csinálni a First 9-ról (60-as évek).
Kíváncsi vagyok mi lesz belőle…

SG - 2013. 11. 15. 20:22

Lassan már egyáltalán nem érdekel, hogy hova fut ki ez a sorozat… ez az évad a mélypont. A sok felesleges erőszak miatt, Toricot is teljesen feleslegesen hozták be… olyan mintha, az egész lógna a levegőben és nem lenne semmi koncepció az egész mögött. Kíváncsi vagyok a maradék 3 részre és gondolom a Tara téma el fog dőlni – ami engem kissé hidegen hagy, mint szál Gemmástul, Unserestül, drogos ribancostul… Húzzon már el :D

Fermina_Daza - 2013. 11. 15. 20:36

sztem ez az évad sokkal jobb, mint a tavalyi, én bírom:-)))….. azt a kérdést meg sosem értem, hogy “mi lesz a vége”? ez a hamlet parafrázisa, nem? horatio már meghalt, ophelia az őrület határán… az lesz a vége, hogy jön fortinbras, a norvég királyfi (vagy mexikói vagy kanadai) és átveszi a birodalmat….

winnie - 2013. 11. 15. 21:10

“a készítőknek szokásuk hol olcsó, bazári módon, hol pedig zseniálisan megkerülni azt, amiről mi, nézők azt hisszük, elkerülhetetlen.”

Fermina_Daza - 2013. 11. 15. 21:20

hát, nem tudom:-)…. pofára esnék, ha megkerülnék, de kíváncsian várom:-)…nekem túl sok motívum visszhangzik ahhoz a hamletre, hogy más legyen a kifejlet, de ne legyen igazam:-)…

Anthonz - 2013. 11. 15. 21:37

Hehh annyira talán nem lesz szoros a Hamlet párhuzam, bár ki tudja :)

Mardred - 2013. 11. 15. 22:38

Azért arra kíváncsi vagyok, hogy habár Jax már tudja a teljes igazságot, mégis miért akarja, hogy Tara szabad maradjon:? Képletes kést akar megforgatni a szívében ? Esetleg valódit ? (Bár ez utóbbit kétlem. Főleg ennek a résznek a legutóbbi, közös jelenetük után. Ugyanis nincs olyan férfi, aki ilyen elánnal rohan egy nő után, akiről már lemondott. (Bár fene tudja))

Locke - 2013. 11. 16. 06:49

Shakespeare ide, Hamlet oda, kemény évadot kaptunk eddig, a dráma egyre mélyül ami nagyon is a Shieldet juttatja eszembe. Valahogy az ott bekövetkező végkifejlet jár a fejemben ha a Sons végére gondolok, remélem nem jönnek be a megéréseim azt a véget is alig élte túl a monitorom :).

marcilu - 2013. 11. 16. 10:14

Szerintem Jax a szíve mélyén megérti Tarát, ezért én még nem mondanék le róla. Az más kérdés, hogy Tara még feladhatja a harcot, illetve süllyedhet olyan mélyre, amikor már Jaxnek tényleg nem lesz választási lehetősége. Ezt nagyban elősegítette most Gemma manipulációs beszéde Tara házában…
Nekem borzasztóan tetszett a jelenet, amikor Tara és Jax kirohantak a házból, és a “What have you done to me?!”.

szuperkrumpli - 2013. 11. 16. 10:55

Az üzlet amiből nem lehet kiszállni…

egy igazi szakember - 2013. 11. 16. 11:20

A leggyengébb évad eddig, és én is odajutottam, hogy nem igazán érdekel kinek mi lesz a sorsa.

Nagyon kíváncsi leszek, hogyan lehet majd kibújni, abból a kutyaszorítóból, ami Galaan feladását jelenti.

Claynek, Galaannek pusztulnia kell, plusz a Sonsból is Happynek minimum.

Esetleg az a rész, amiben ezt a kérdéskört feloldják majd, megint komédia lesz.

Vagy Tara borít mégiscsak, de ugye ott kérdéses, hogy mit tud bizonyítani, abból, amiről tud.

Aki mostanában van elájulva a SoA-tól, annak javaslom tekerje vissza a történetet az elejére és kezdje újra, ha érezni akarja az érzést, amit ez a sorozat adott.

frufru - 2013. 11. 16. 11:36

én sajnos lejtőnek érzem az évadot, egyszerűen túlságosan sok a hatásvadász elem, totálisan öncélú erőszak, így pedig hatást sem ér már el. A két tag feldarabolása, mintha az írók is csak túl akartak volna esni rajta, egy-egy döbbent arc a szereplőktől és minden ment tovább. A Tara vonal borzasztó, egyszerűen kizökkenti a nézőt a kellemes suspension of disbeliefjéből, ha egy karakter megmagyarázhatatlanul idiótán kezd viselkedni, ráadásul komolyabb színészi képességek hiányában nagyjából két fejet vágva egy évadon keresztül /zavart dühös, zavart dühös vigyorogva, ha megkérdezik mi a baj/. Lehet, hogy a post-BreakingBad hatás is közrejátszik, más sorozatnál is tapasztalom, hogy rosszabbul megírtnak érzem mint korábban, de nálam kasza közelbe került a SoA, nem akarom végigcsinálni azt az elhúzódó hiábavaló reménykedést, amit a Dexternél sikerült 2 évadon keresztül.

zolkó - 2013. 11. 16. 11:40

Hallgassatok Winnie-re ! A frankót megmondta !

Peter - 2013. 11. 16. 13:26

Chibs és Happy a két legkirályabb karakter. :)
…és Tig.

Thrasher - 2013. 11. 16. 13:58

eszem megáll, most kell elkezdeni nyavalyogni, amikor ebben a részben végre normálisan megírt módon kezdtek viselkedni a karakterek, és nem a céltalan brutalitás, vagy a sztori össze-vissza kavarása ment.

@frufru: Siffre baromira nem igaz, amit leírtál, a sznob, túlértékelt Breaking Badednél pedig már csak a Mad Men folyamatos, ok nélkül ajnározása a fárasztóbb sorozatos körökben.

martinsin - 2013. 11. 16. 18:25

Ez egy tragédia, white trash méghozzá, nem buddy movie. Itt nem lesz elmotorozás a naplementébe. Sutter ráadásul íróként is egyre jobban teljesít. A SOA bűnözőkről szól, akik előbb-utóbb szétcsesznek mindent maguk körül. Persze, van benne romantika – de botorság lenne azt gondolni, hogy egy anya, egy feleség, aki nem keresztmama, nem őrül ebbe bele. Okos és kellőképp kegyetlen ez az évad, részemről ezt az irányt vártam már régen.

makemoney - 2013. 11. 16. 19:07

Szerintem sem lesz itt semmi happy end, az összes szereplő kivétel nélkül a vesztébe fut.
Az nagy lenne ha a befejező évadba valahogy becsempésznék Vic Mackey nyomozót, ha már csomó szereplőt áthoztak a shieldből.
Kiváncsi leszek mi lesz kurt sutter következő munkássága.

TameOne - 2013. 11. 16. 23:40

Az első részt megnéztem az évadnak, az egy borzasztó 5. évad után még borzasztóbb volt. Megéri folytatni?

Pyra - 2013. 11. 17. 00:48

Megint egy jó részt kaptunk. A 7.és 8. epizód hasonlóan gyenge volt, mint az évadkezdők.

A 9. elindult vissza a rendes kerékvágásba, és a mostani, a 10. (ismét) elérte azt a színvonalat ami miatt megszerettük a sorozatot

Ebben a részben végre láttam valami színészi teljesítményt is Maggie Siff-től. Talán nem teljesen reménytelen, bár most nagyon úgy néz ki a végszavából, hogy nem lesz túl tartós ez a dolog, a nála lévő pisztoly nagy lukat fog ütni a fura fején. Vagy, nem… :)Én tutira nem fogom sajnálni, ha mégis meghúzza.
Sajnos eleve gond van nála az emeleten.
Abel eleve nem az ő gyermeke, hiába hangoztatja.
Az in flagranti jelenetben sem igazán volt joga bármihez is, kár hogy Jax nem takarta meg, kijárt volna neki.

A Gemma-Wendy vonalat nem értem, kíváncsi vagyok hova vezet.

Ahogy arra is, hogy mi lesz itt a nagy kavar a fegyverbiznics körül.
Az írek erőszakosak, a kínaiak brutálisak, és August is szeretne egy szeletet.
Szerintem Hap megússza és Tig is. Legalábbis nagyon remélem!

Pyra - 2013. 11. 17. 00:50

@TameOne:

Meg. A hatodik és a tizedik üt rendesen.

greggavin - 2013. 11. 17. 01:12

Az előző és ez a rész is elég jó volt, apró reménysugár, bár az évad összképében még így is elég gyenge. 3×13 után folyamatos lejtmenet, de legalább most érdekel hova fut ki az évad, az előző kettőnél még ez se volt meg.

frufru - 2013. 11. 17. 11:57

@Thrasher: érdekelne a “sorozatos körök” definíciója, mert ebben a formában inkább egy szubjektív vélemény gyenge legitimálási kísérletének tűnik. Ez valami spéci kiválasztott társaság, ahol a nagybetűs frankót mondják meg?

A lélekbe tiporáson túl, én Shieldt utolsó kb 6 részét tartom minden idők legjobb zárásának, a SoA jelenlegi állapotában nudli ahhoz képest.

sanddio - 2013. 11. 17. 15:22

Pyra
Te mégis miről beszélsz? Tara nem az Abel anyja. Biológiailag valóban nem, de ki nevelte, ki volt ott neki, ki volt ott vele míg az apja börtönben volt? Nem a terhesen is drogozó “anyja” aki miatt majdnem életben sem maradt. Lehet, hogy amit írtál, hogy nincs minden rendben az emeleten most már igaz, de miért? Mit kellett neki átélni az évek során a férjecskéje, meg az őrült anyós miatt? Nem jogos, hogy egy anya nem akarja, hogy így nőjenek fel a fiai? Mi lesz így belőlük? Pont ezekért bár szerinted megérdemelte volna, hogy Jax “megtakarja”, nem gondolod, hogy a szíve méjén Jax is tudja, hogy valahol igaza van, és ezért nem “takarta meg”?

SG - 2013. 11. 17. 16:20

A SoA összességében nudli a SHIELD-hez képest.

frufru - 2013. 11. 17. 17:32

@SG: hát igen.. reálisan tekintve a shieldnek is voltak hullámvölgyei, de ott volt a legelső rész gyilkossága és az örmény pénzvonat vonal, ami zseniális ívet adott az egésznek. A hetedik évad pedig a televíziózás csúcsa, átlag kéthavonta azóta is megnézem az utolsó 20 percet.

Ingorion - 2013. 11. 17. 18:06

Vicces, direkt nem kezdtem el pedzegetni, hogy vajon a SoA zárása felér-e majd a The Shield végével, mert korainak tartottam az ezen való elmélkedést… de akkor nem csak nekem fordult meg a fejemben a kérdés. :)

VanillaSky - 2013. 11. 17. 18:35

Ki mit tart happy endnek? Nálam egy motorozás a naplementébe nem az. Az azt jelenti, hogy az emberi söpredék megússza. Ha műanyagba csomagolják őket és 220 mélyen arccal lefelé betemetik a tagokat, boldogan nyomom ki a monitort és kaján vigyorral konstatálom, hogy mindenkit érdemei szerint:)

Bár Sutterből nem nézem ki, hogy végez velük.

Pyra - 2013. 11. 17. 20:14

@sanddio:

Te! Ne egyél már meg!

Ha van egy gyermeked egy más anyától, akit nevel a mostani, attól még az nem az övé! Remélem érted…
Elég érdekes lenne ez a típusú diszponatúra, nemde?

Tara minden jogalapját elvesztette a hátbatámadós magánakciójával.

Szerintem meg azért maradt ki a nyakas a kurvabarlangban, mert Jax-et nem szeretnék semmiképp összemosni az “asszonyverő” Clay-el.
Illetve mindenképp rosszpont egy válóperben.

Jax tudja belül, hogy Tara-nak igaza van?
Szerintem ez téves következtetés a részedról.

Nézd csak meg azt az arckifejezést amikor Tara benyit, Ő meg felül az ágyban, ágyékában a ribizlivel. Kb. ennyit jelent: Te meg mi akarsz itt?

nyau - 2013. 11. 17. 21:17

Az évad gyenge,de ez a rész most jobbra sikeredett. Igazából ha nem lenne ez a Tara/Gemma dráma már nem nézném…a fiúk párbeszédei szörnyűek! Amikor mindenki szájába adnak egy mondatot, csak hogy megszólaljon és ne legyen oan fölösleges karakter mint pl T-Dog a TWDből. Elsősorban Happyre gondolok, amúgy bírom, sőt, perverz Tiggyvel kedvenceim, de amikor komolyan próbálnak beszélni, meg bólogatni a nagy kerekasztal beszélgetések során, röhögni támad kedvem! A női szereplők viszont minden tekintetben nagyon jók, még Wendy is vagy Margaret. A lezárásnál én sem számítok semmi “jóra” a Shieldből kiindulva, de ez így is lenne jó! nagyon remélem,hogy Gemma is megkapja majd a magáét, mert ez a “jaj, a családomért bármit” duma már nem vmi megnyerő tőle, annyi mindent csinált…

VanillaSky - 2013. 11. 18. 14:17

” Illetve mindenképp rosszpont egy válóperben.”

:DDD

Jax Teller és a válóper esete. A bíró röhögve zárná az ügyet másfél másodperccel a megkezdése után. A gyermekelhelyezésről nem is beszélve.

lostfanka - 2013. 11. 18. 16:20

Kibeszelobol a velemenyem:

En meg mindig azt mondom hogy az egezs Soa totalis copy pasteje a Shieldnek, ha mar nicns eleg kaka amiben sullyednek a felig szeretheto am de bunos jofiuk akkor generalunk randomra egyet, mondjuk azzal hogy egyik tag eluti veletlenul pont maffia vezer lanyat vagy az egyik bandatag pont egy kattant rendorbiro testveret szurkalja agyon. Aztan majd melle csapjuk az evadok ota gorgetett maradek kakat es eljutunk oda hogy Jax egy szerelomuhelyben fog ulni kenyszerbol bunteteskeppen es elveszik a jogsijat es soha tobbet nem motorozhat es lathatja a csaladjat

Pyra - 2013. 11. 18. 20:28

@VanillaSky:

És a Csubakka-védelem az smafu? ;P

fanczika - 2013. 11. 18. 21:52

Tényleg már csak egy évad és vége? Na ne már

scz - 2013. 11. 20. 11:20

Ha Tarát kicsinálják, akkor tuti kirepülök USA-ba picsánrúgni ezt a Sutter csávót.
Amennyi szennyet és szemetet alkottak már a főszereplők, igazán megérdemelnék, hogy kapjanak egy kibaszott nagy gyomrost, nevezetesen, hogy Tara leléphessen a gyerekekkel. Főleg Gemma. Egész egyszerűen irritál a karakter, meg a színésznő is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz