login |

Pilot-mustra: Almost Human – 1×01

2013. 11. 18. 16:10 - Írta: winnie

89 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Ennyire uniformizáltakká váltak volna az országos sorozatok pilotjai az elmúlt 1-2 évben? Kereshetném magamban is a hibát, de valamiért a kábeles pilotok esetében sokkal gyakoribb, hogy nagyon jó vagy nagyon rossz első részt látok. Országos színtéren, főleg, amikor toplistát állítok össze az újoncokról, kezd szembetűnő lenni a sok 6/10-es osztályzat, vagyis az olyan pilot, ami jobb, mint a közepes, mert mégiscsak újdonság és valamilyen szinten élvezhető, de egyébként nem indítja be az embert.

Itt van például az Almost Human, amit a Fringe-et készítő JH Wyman jegyez. Ez akkor azt jelenti, hogy az első x évad kihagyható, mert utána jön a lényeg? Remélem, nem. Mindenesetre most ez is egy nyomozós sorozat. 2048-ban járunk, amikor is a hatalmas növekedést elérő bűnözési ráta miatt alkottak egy olyan rendeletet, miszerint minden rendőr kap maga mellé egy android társat.

ALMOST HUMAN – 1×01 – 6/10

Mondjuk annak nincs nagyon nyoma, hogy akkora lenne a bűnözés ebben a futurisztikus világban, de androidokat persze látunk dögivel, jópofán mutatják be őket és gondolom, a folytatásra lesz elegendő ötletük a robotokkal kapcsolatban.

A Főhős azonban nem android (hátha nem húzzák meg a klasszikus scifis csavart…), mindössze a lába az, ugyanis egy balul elsült akció során (áruló van a rendőrök között! hátha nem a szimpatikus mellékszereplő az…) elvesztette azt és szintetikus végtagot kapott a helyére. Kennex 17 hónap kóma és némi lábadozás után ismét munkára jelentkezik, s némi közjáték után kap maga mellé egy “selejtes”, régi típusú androidot.

Alapvetően tehát krimiről van szó, de ebben az első részben inkább ismerkedés folyt. Akadt egy ügy is (a “megoldás” ahogy az lenni szokott, egy random beszélgetés során kattan be a Főhősnek), szerencsére nem valami tipikus gyilkosság, ráadásul nem is kellett pár jelenetben összecsapni a pilot bemutató jellege miatt, hiszen annál bonyolultabb volt, még vissza fognak térni rá. Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy a folytatásban mennyire választják a tipikus, nyomozós, epizodikus utat – tippre eleinte csak heti pár perc ad átívelést.

A jövőbéli időpontnak köszönhetően szerencsére a tipikus út is simán járható. Anno volt egy jogi sorozat, a Century City, ami ugyancsak a jövőben játszódott, minden szinten közhelyes volt, és mégis érdekes tudott maradni, mert csupa olyan fikciós üggyel foglalkoztak, melyek kapcsolódtak a jövőhöz. Tehát nem csak a használt technológia volt “jövős”, hanem a felvetett problémák, etikai kérdések – és a gondolkodásmód.

Remélem, az Almost Human-ben is lesz elég muníció az érdekes esetek bemutatására, s nem süllyesztik az egészet “kütyüzés” szintjére. Tudom, hogy sokaknak bejön ez a megközelítés, de már unom, hogy ha az írók egy adódó problémát gógyival nem tudnak megoldani, akkor előveszik a hackelést vagy a kütyüt, esetleg a mágiát és puff, minden oké. Ebben a pilotban is volt ilyen, “az android ránéz és köpi a random megoldást”-húzás, de egyelőre még nem volt vele gondom.

Tippre a kőkeményen akciózós kezdés és a futurisztikus világ egy időre be fogja szippantani a scifi-kedvelőket, ők lesznek azok, akik értékelni fogják a nonstop képünkbe nyomozott jövő-gageket, amik inkább csak jópofák, mintsem elengedhetetlenek.

Helyenként klisés, helyenként pedig szórakoztató volt az Almost Human, ártalmatlan, azonban nem nagyon láttam benne olyat, ami miatt vissza akarnék jönni.

A plusz két esélyt persze meg fogja kapni, hogy lássam, merre mozdul el, az azonban sajnálatos, hogy a karakterek sem kiemelkedőek, főleg, hogy az események szintjén sem sikerült izgalomba hoznia az íróknak. A központi páros viszony idővel akár haverzsarus is lehet, ebben a koncepcióban lenne is potenciál, de mellettük tényleg minden csupa közhely, kapunk szimpatikus nyomozót, szemét nyomozót, viccesdumás, közönségkedvencnek tervezett geeket és haver rendőrparancsnokot is.

89 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2013. 11. 18. 17:03

Egyelőre valóban inkább a potenciál van meg benne, de nálam az egész egyben egy kicsit jobb benyomást keltett, mint a részletek “éppen csak jobb az átlagnál” szintje. A sablonos mellék karakterek talán a legnagyobb mínusz, egyelőre egyiknél sem látom a csíráját valami egyedinek, de hátha.

A kütyüzés engem addig nem zavar, amíg a hagyományos krimik beszélő fej mellékszereplőit váltják ki velük. Pl. a “laborvizsgálat” vagy a rögzített videó visszajátszása a számomra inkább pozitívum volt – azt jelezte, hogy nem csak látványban gondolkodtak a jövőről, hanem megpróbálnak élni vele.

A főhős nagyon Én, a robot utánérzés, sőt az MX is, de mivel azt is szerettem, egyelőre megbocsátom. Nagyon remélem, hogy nem a rendőrparancsnok lesz az áruló. Annyiszor emlegette a bizalmat és azt, hogy ő is mennyire szeretné elkapni a tetteseket, hogy nagyon átlátszó lenne. A ma esti részre kíváncsi leszek, az már inkább a sztenderd képet fogja tükrözni.

Bónusz információ a jövőről: a Fordnál valamikor a közeljövőben felszámolják a formatervező részleget és a Ford Mondeo karosszériáján innen kezdve csak optikai tuningot végeznek 35 éven át.

kiskiraly - 2013. 11. 18. 17:09

“nem nagyon láttam benne olyat, ami miatt vissza akarnék jönni.”

Sajnos ezzel egyetértek.
Nálam olyan 5/10-es.
Mindenesetre ma, akarom mondani holnap lesz az 1×02, utána többet tudok mondani.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 11. 18. 17:23

Tényleg. Mi a frász van mostanában!?

bikkbakk - 2013. 11. 18. 17:39

engem nagyon zavart a zugorvos környezetének egy az egyben a Bladerunnerből nyúlása. A jó tésztással a környéken.

Brynden Rivers - 2013. 11. 18. 17:45

Azért a jó SF ettől messze van, de pótléknak elmegy.

Karizmatikus öreg mellékszereplőt és “mára utalós” poénokat a népnek.

Lemoni - 2013. 11. 18. 17:47

A pilot egynek elment, inkább pozitív benyomást tett rám, de a folytatástól függ, hogy love it vagy leave it lesz. Látványvilág jó, örülök, hogy nem egy teljesen sötét, lepusztult környezetet találtak ki. Férfi főszereplő páros jó választásnak tűnik színészek tekintetében, Lily Taylor remélem azért nem fordított hátat a Hemlock Grove-nak sem, Minka Kelly pedig a múlt héten nyűgözött le a Full Circle-ben, szóval nálam a történeten áll vagy bukik majd a dolog. Mindenesetre a kütyüs újdonságok (SHIELD, TTP) közül az AH pilotja tetszett leginkább. Folyt. köv….

elegmar - 2013. 11. 18. 17:48

marha klisesen indult az egesz. a mogorvanak szant fohos is fel ora utan kienged, es egybol pajtasi viszonyba kerul a “syntetic”-jevel. ezzel varhattak volna meg 2-3 reszt pedig. a vilagabrazolas is eleg vegyes lett: lebego jarmuvek kozt remekul elvan az 5 evvel ezelotti amerikai mondeoval a rendorseg 2050ben.

minka kellyt furcsa nem a kek cheerleeder ruhaban latni, sokat fogott rajta a 10 ev.

karl urban karakterebe kicsit tobb dredd kene :)

a pilot sajnos tenyleg egy gyenge kozepes, de meg kap 1-2 reszt (a scifi beuteses sorozatoknak szokott ennyi kelleni hogy beinduljanak)

Lemoni - 2013. 11. 18. 17:51

Még annyit, hogy az akcióknál nagyon jó a zenei aláfestés, de a beszédeknél sokszor túl hangos, zavaró, nagyon figyelni kellett, hogy érteni lehessen a szöveget.

Llew - 2013. 11. 18. 17:58

Pedig ettől vártam, hogy az idei kínálatban mutat egy kis fényt, de sajnos nem nagyon. Rossznak nem rossz, de igazából nem is jó. Azt nem értem minek rakták ennyire a jövőbe, elég lett volna 2020-on valamennyibe, mert a jövő az androidokon túl valahogy nem annyira futurisztikus. 40 év múlva még mindig ugyan ilyen kocsikban nyomják, ne már. A főszereplő karakterek viszont sablonosságuk ellenére jól működnek együtt. Szerintem megvan köztük a kémia (nem olyan), miattuk mindenképpen nézem a folytatást.

Neoprimitiv - 2013. 11. 18. 18:10

@Llew: az androidok köznapisága miatt muszáj volt legalább egy emberöltőnyit ugrani. Majd a sztori eldönti, hogy mennyire fog zavarni a 2048-as Mondeo. Ha jó és le tud kötni, akkor egy-két rész után már (remélem) átsiklom felette. Ha pedig még akkor is minden alkalommal felkapom majd rá a fejem, akkor ott a történettel lesz baj.

djangyu - 2013. 11. 18. 18:18

most néztem, szerintem van benne potenciál, de attól félek, ez is Continuum szinten marad meg. de remélem, a meglássuk után rám cáfolnak. :)

Shyllard - 2013. 11. 18. 18:29

Nekem komolyan nagyon bejött, mostani újoncok közül talán ez nyert meg a leghamarabb. Persze voltak klisék dögivel, megatöbbi, de nem húzódzkodtak semmivel sem, gyorsan megoldottak mindent amit kellett, pörgős volt és humoros is ahol kellett. A haverzsarus-szál meg már itt is elkezdett épülni és tényleg működött, nem hatott műnek egyáltalán. Szóval megvettek kilóra, bár lehet hogy csak azért mert nyár óta ez az első újonc ami tényleg működik a szememben.

Ayron - 2013. 11. 18. 18:37

J.J. Abrams és Karl Urban+ Michael Ealy miatt maradok az első évadra. Én a robot feelingem van.

Llew - 2013. 11. 18. 18:47

Az egyébként vicc, hogy a robotok milyen könnyen hullanak. Ki az a hülye, aki sorozatrendelést adott egy nem golyóálló szériára? Így semmivel nem érnek többet, minta hús vér szereplők, csak elveszik az erőszak élét.

MikkaMakka - 2013. 11. 18. 19:11

engem már a szereplőkkel megvettek, még az sem érdekelt h nyomozós lesz, szóval asszem elfogult vagyok, de nagyon bejött
nekem Deus Ex ugrott be róla, de tény h I,Robot-tal több a hasonlóság
btw érdekes h ennyire zavar mindenkit h mai autókkal járnak, de sztem ez legyen a legnagyobb problémátok a sorival:)

m76 - 2013. 11. 18. 19:27

Szerintem eddig messze a legjobb országos újonc a sorozat. Azt hittem idegesíteni fog a sok közhely benne, de nem, sikerült úgy megalkotniuk a két főszereplőt, hogy még a közhelyek is természetesen hatnak az ő szájukból.

Ami a közhelyes mellékszereplőket illeti én azt annak tudom be, hogy egy 45 perces részben nem lehet mindenkit 625 árnyalatban bemutatni. Megkapták a kötelező 2-3 jelenetüket, de majd később ismerjük meg az igazi személyiségüket, ami nem 2 bites.

Deus Ex nekem is felsejlett egy két pillanatban, még az egyik aláfestő zene is arra emlékeztetett. I-robot inkább csak a képi világban köszönt vissza, stílusban nem annyira.

A pilot szerintem megvolt 7/10, mert bár nem mutatott nagyon kiemelkedő dolgokat de élveztem minden percét, nem volt üresjárat, nem nézegettem a számlálót egyszer sem, hogy mikor lesz már vége.

Aki meg most a mondeo-ba köt bele, az menjen már akárhová. Inkább legyen mondeo gömb dísztárcsával, mint valami übergagyi cgi jármű. Tévés költségvetésből ez hozható ki.

De ezen felül óriási potenciál rejtőzik ebben a sorozatban. Bár én se vagyok optimista azzal kapcsolatban, hogy mennyit fognek ebből kiaknázni, főleg eleinte. De reménykedni lehet. Egyelőre marad 100% nézős, de 100% várós is volt eleve.

winnie - 2013. 11. 18. 19:42

Ayron: abrams itt csak a főcím zenéjét szerzi (meg az ő cégének adta el wyman a pilotot), csak miatta nem érdemes:)

winnie - 2013. 11. 18. 19:45

m76: a mellékszerepős megjegyzés arra vonatkozik, hogy egyrészt a legtipikusabb a leosztás (bár nyilván a szimpatikus parancsok helyett lehetett volna kiabálós néger is, az is tipikus lenne:), viszont emlékezetes karaktert 1-2 jelenetben is lehet alkotni.

nyilván a karakterek húsosodni fognak, ez csak pilot, de a végmegállapítás lényege, hogy mivel a sztori nem fogott meg, a karakterek még lehettek volna olyanok, hogy miattuk folytassam, mint ahogy sok másik pilotnál ez meg is történt. itt nem.

a mondeo meg olyan, hogy kinek mi a “szakterülete”. én azt sem tudom, mi az, de nekem meg olyasmi tűnt fel biztos, ami meg másnak nem:)

Neoprimitiv - 2013. 11. 18. 20:14

@m76: A Mondeo szinte biztosan nem a CGI spórolás miatt maradt (egy tuningcéggel a CGI töredékéért csináltathattak volna 5-6 kocsira való spéci elemet, ami eléggé megváltoztatja a szándékaik szerint gondolom éveken át használt kocsikat), hanem vélhetően súlyos szponzorpénzek miatt. Manapság az autógyártók mozdultak rá a legerősebben a termékelhelyezésre (ld. Glades, White Collar).

De jó is volt a Deus Ex I.-II.!

Thrasher - 2013. 11. 18. 20:23

nemtom, nekem már messziről is klisés, “networkös” SF-nek tűnik sajnos, úgyhogy kihagyom…

DarkEagle - 2013. 11. 18. 20:25

Potenciál meg van csak ki kell aknázni. Remélem nem úgy jár majd mint a többi tucat nyomozós cucc kár lenne érte. Kell már egy igazi sci-fi sorozat mint egy falat kenyér. :D

Lajosék a másodikról - 2013. 11. 18. 21:03

Biztos én vagyok negatív, de 99%, hogy heti nyomozós + főszálmorzsás lesz (Continuum S1), azzal meg tele a padlás.

Ha mégis Continuum S2 lesz belőle, akkor maradok.

Ragnar - 2013. 11. 18. 21:06

tekintve az “országos” felhozatalt: 8/10

isteee - 2013. 11. 18. 21:40

Nagyon sablon, nem jött be, de mivel lesz 2. rész holnap, így még annak adok egy esélyt :)

zolij - 2013. 11. 18. 21:58

elsőre eléggé vegyes felvágott, a 2 főszereplő jó, a világban van potenciál. Ellenben ha heti nyomozós lesz és nem lesz komolyabb átívelő szál (és ez alatt nem azt értem hogy minden részben fél percet mutatják az ex-barátnőt), akkor kasza pár rész után.

spamdog - 2013. 11. 18. 23:26

Az Almost Human egy Blade Runnerbe oltott I Robotba oltott Fringe.

A matek egyszerű

Rick Deckard + Del Spooner + Olivia Dunham= Detective John Kennex

Sonny + Rachael + Peter Bishop = Dorian

J.F. Sebastian + Dr. Alfred Lanning + Dr. Walter Bishop= The Recollectionist

Gaff + Susan Calvin + Astrid Farnsworth= Detective Valerie Stahl

paranoid android - 2013. 11. 19. 01:18

Eleve felesleges volt belenéznem, mert tudtam, hogy ilyen heti ügyes, pszeudo-átívelőszálas lesz, amit már képtelen vagyok élvezni. Persze ha nagyon megfogott volna, elgondolkoznék, de tényleg egy “közepesnél jobb, de semmi különös” lett ez a pilot. Pedig a két főkarakter nem is lett rossz, a színészek is jók… A következő részt még megnézem, hátha rámcáfolnak.

Dexter Morgan - 2013. 11. 19. 09:32

Nem estem hanyatt tőle, de azt se mondhatom, hogy rossz volt. Urban és Ealy párosa abszolút működőképes lehet, csak jól kell írni a továbbiakat. Semmi olyan nem volt az első részben, amitől fejemet fogva csapkodtam volna a DELETE gombot (az elmúlt néhány országos dráma pilot-kínálata nagyon kevés kivétellel ezt a reakciót váltotta ki), viszont nem is sikerült különösebben lázba hoznia. Maradok egy ideig, mert annyira nézhető a dolog, hogy heti háromnegyed órát rászánjak… Főképp, ha Minka Kelly sokat fog szerepelni, mert ő egymagában elég ok a nézésre…

Tusán - 2013. 11. 19. 11:38

Egy kis aranyos sorozat ez. Tipikusan akkor nézek ilyeneket, ha például karácsonykor szülőknél vagyok, délelőtt anyám süt, apám udvaron, én meg rohadtul unom magam és bekapcsolom a tévét és pont ez megy rajta. Akkor képes vagyok végignézni, de magamtól nem ülnék le elé.

Tusán - 2013. 11. 19. 11:40

Na meg látom, a Deus Ex hatását nemcsak én éreztem, de reméljük, abból a film jobb lesz.

b - 2013. 11. 19. 11:56

lesz benne valami high concept, komolyabb átívelő szál?
érdemes-e az ilyet kedvelőknek nézni, vagy még korai megondani?

winnie - 2013. 11. 19. 12:09

biztosan lesz, kérdés, hogy heti pár percet akarsz-e ezért nézni. itt is felvezetnek valamit.

MuadDib - 2013. 11. 19. 12:23

Par info, hogy keszult a main title:

MuadDib - 2013. 11. 19. 12:24

Csak a linket rontottam el, szoval: Almost Human Main Title

Paladin - 2013. 11. 19. 15:44

Nekem nagyon bejött. A minőség, a Blade Runner feeling, az átívelő sztori lehetőségei, stb.
Ugyan mindkét részben volt egy-egy “eh…” pillanat, simán meg tudtam bocsátani, mert különben fasza.

Neoprimitiv - 2013. 11. 19. 16:40

Kár, hogy a második részben teljesen a heti esetes vonal felé fordultak, viszont jó pont, hogy változatlanul próbálják kicsit (ha lehet ezt mondani) filozofikusabban is megközelíteni az együttélést, nem ragadnak le a kütyüzésnél. A páros nekem működik, a techn dolgok adhatnak annyi változatosságot a heti ügyekhez, ami szórakoztató a “földhözragadt” proceduralokhoz képest, egyelőre maradok. Minka Kelly egyelőre sajnos csak eyecandy, igaz, annak hibátlan.

korum - 2013. 11. 19. 17:11

Bíztató, remélem heti ügyek lesznek és csak valahol messze a háttérben az átívelő szál…

Lemoni - 2013. 11. 19. 20:55

A 2. rész egész szórakoztató volt. Örülök, hogy várhatóan gyakran lesznek kölcsönös oltások, humoros minijelenetek, beszólások. A technikai kütyük, látványok jól kidolgozottak. Egyelőre love it :)

Llew - 2013. 11. 19. 21:27

Hát, ez bizony heti esetesnek tűnik sajnos. Viszont a főszereplők egyelőre elviszik, az ügyek sem ígérkeznek a megszokottnak a futurisztikus körítés miatt, és Minka Kellyt el lehet nézegetni.
Mondjuk az elején mikor a sexbot DNS nyomokat hagyott, akkor reméltem, hogy merészebb lesz a végeredmény, mint egy sima bőrszövet farmolás.

m76 - 2013. 11. 19. 22:44

@Neoprimitiv

Ez igaz, de végső soron ez is a tv költségvetésre vezethető vissza, hogy kell a szponzori pénz.

Mindenesetre csak azt akartam mondani, hogy engem egyáltalán nem zavar, hogy úgy néz ki az autó mint a most futó Ford Mondeo, valami gagyi tákolt szerkezet vagy cgi jobban csípné a szememet.

Hunnenkoenig - 2013. 11. 20. 00:27

Lenyegesen minösegibb, mint a Defiance es hasonlo muppet-scifik.

Az I robot – Minority Report stilus bejövös.

Blade Runner, mint ingredient nem zavart, söt en imadtam.

A pilot mindenkeppen minösegi volt latvanyra. A többit majd meglatjuk.

disfear - 2013. 11. 20. 13:57

Jó a két főszereplő, van hangulata, de számomra 5/10, ami azért 5 mert egyszerűen jól meg van csinálva. Viszont minden más szerintem egy ezerszer látott közhely: gyógyszerfüggű, mogorva főszereplő, LÁBproblémával…az átívelő szál, a háttérben lévő szervezet mostanra inkább unalmas, mert igazából semmit nem fedtek fel a céljaikból, ami azért nem ártottt volna, és tegyük fel ez valami új és érdekes dolog lenne.

Az android és annak az “önmegismerése” valahol érdekes, de részenkénti 3 percben nem olyan nagy dolog. Persze adok neki esélyt, hátha lesz valami durva fordulat nemsokára, de egyelőre tényleg ugyanaz mint az összes.

Titokban abban reménykedtem valami olyasmit mond a fiúnak: “zsiráf…te már nem láthattál ilyet”, de még az se.

Viszont:
“délelőtt anyám süt, apám udvaron”
Ez jó:D Tipikus.

disfear - 2013. 11. 20. 14:01

(egyébként csak az a baj az ilyen network sci-fikkel, hogy tényleg csak diszletként szolgál a jövőkép, semmint “igazi” sci-fi témaként..pl.: Fringe-t is mennyire szerettem addig amíg az egészből nem lett egy Müller Péter- Paulo Coelhoba oltott Sliders…)

Lemoni - 2013. 11. 26. 22:27

Alakul ez, nekem az 1×03 is tetszett, pedig alapból utálom a túszejtős sztorikat. Nagyon jó a John-Dorian kémia és a technikai bizb*szok is teljesen elfogadhatók :)

Hunnenkoenig - 2013. 11. 26. 23:49

Nagyon tetszik ez a sorozat.
Az 1×03 is fasza volt, akkor is, ha semmi egetrengetö nem volt benne.

Nekem mindenkepp fix program lett.

zolij - 2013. 11. 27. 00:32

ami azt illeti egész élvezetes volt ez az 1×03

ALDO - 2013. 11. 27. 14:10

Általában három csoportba osztom az újonc sorozatokat:
– nézős
– pilot után kasza
– nem tudom hová tenni, kap 1-2 rész esélyt.

Az Almost Human az utóbbi. Valahogy nem fogott meg, és lehet, hogy megint a főszereplőn fog elcsúszni az egész.
Ha a harmadik rész sem győz meg, akkor kasza.

Llew - 2013. 12. 05. 20:11

Így pár rész után azt kell mondjam, hogy sajnos borzasztóan középszerű az egész. A főszereplő páros továbbra is jó, bár a kapcsolatuk továbbra is elég nagyon sablonokból építkezik, az ügyek sem olyan hú de jók. Egyedül a sexbotos részben használták ki igazából a jövő adta sztori lehetőségeket. Ráadásul Minka Kelly sincs kihasználva eyecandység terén. Mert szereplőnek teljesen felesleges.

Neoprimitiv - 2013. 12. 06. 17:38

Ha most újra beüt a Firefly szindróma, akkor a Fox megint évekre a legseggfejebb csatorna szerepébe manőverezte magát:

http://www.tvovermind.com/almost-human/fox-get-together-stop-airing-almost-human-order-224621

Hunnenkoenig - 2013. 12. 06. 22:57

Na fasza.
Nehogy kaszaljak, mert lemegyek hidba.

Nikki - 2013. 12. 07. 23:04

Nekem is nagyon bejövős a sorozat. Egyszerű, szórakoztató. A humora vett meg, és a két főszereplő közötti remek kémia. Imádom, ahogy ugratják egymást. Az esetek is érdekesek, valahogy megfelelő a fűszerezésük. Nem bánom az átívelést sem (ha hangsúlyosabb lesz).

Brynden Rivers - 2013. 12. 11. 10:40

@Neo: az tényleg durva amnézia, hogy a excsaja után egyáltalán nem nyomoz a főszereplő.

@Llew: nem mondj ilyeneket, mert az írók lefektetik őket egymással minden előzmény nélkül. :)

Neoprimitiv - 2013. 12. 13. 22:46

Oké, lehet, hogy péntek van, meg fáradt vagyok, de most jutottam csak a hétfői részhez és az első öt perc után leállítottam, hogy kiröhögjem magam. Nekem ez a jó sci-fi, amikor van egy totálisan sablon alaphelyzet (“ki a nagyobb kan”) és azt borítja fel teljesen a nem-valós környezet. Az életnagyságú Ken baba pedig nagyon durva volt. :)

energy - 2013. 12. 17. 16:56

Az életnagyságú Ken baba pedig nagyon durva volt. :)

Azt hittem rosszul látok! Vissza kellett néznem. :)

De sajnos ez a sorozat átlagos, annyira kommersz, hogy az már erőltetettnek hat. Az a néhány vicces helyzet nem kárpótol.

zolij - 2013. 12. 22. 13:49

Már megint volt egy fal említés az 1xO6-ban (ami ugye elvileg valójában az 1×03). De mi az a fal? :)

zolij - 2014. 01. 14. 23:31

hát nem pörög túlzottan a kibeszélő:)

Lemoni - 2014. 01. 15. 14:53

Az AH nekem üde színfolt a sok selejtes őszi újonc után :) Nem kiemelkedő sorozat, de elég egyenletesen hoz egy nézhető szintet, a főszereplők közötti kapcsolat jól működik, a dumák rendszeresen ott van a hét idézeteinél, a színészekkel sincs különösebb baj, a jövő képi világát meg egész pofásan megoldották. Na igen, a történetek a szokásosak, de jól egybefésülték a technikai kütyükkel. (Most a legutóbbi részben, amelyik már nem is tudom, milyen számon fut, pl. az okos golyó eléggé elgondolkodtató volt, mint a hadiipar fejlődésének egyik lehetséges új szuperfegyvere.)

Neoprimitiv - 2014. 01. 15. 21:54

@Lemoni: ilyen szintű okos golyó még nincs, de már kísérleteznek irányítható kézifegyver lőszerekkel.

Ha jól emlékszem ez lett volna eredetileg a harmadik rész? Vagy a második? Azt hiszem, ha nem tudom, hogy cserebere volt, akkor is elég furán néztem volna az indító pszichocsoportra, annyira nem jött az előző részekből. A másik, hogy a mellékszereplők (Kira, Natalie) valami minősíthetetlenül gyengék voltak, ez ritkaság. Az állandó szereplők között nem ritkaság a gyenge (ha egyszer megkapta a szerepet, nehéz tőle megszabadulni, ld. Revolution), de a beugrókra szinte mindig jókat szerződtetnek.

A két főszereplő még mindig elviszi nekem a sorozatot, de vékonyodik a jég. Jó lenne, ha látnám, hogy visszatalálnak a sztorihoz (vagy kitalálják, hogy mi legyen az), mert sajnos a sima heti ügyes felállással át fog kerülni a “majd egyszer” dobozba.

Lemoni - 2014. 01. 16. 16:49

@Neo: kicsit sem értek a fegyverekhez, de a tudat, hogy egy tömeg közepén sem lennék biztonságban, mert bárhonnan becélozhatnak, lehet, paranoiássá tenne….

Neoprimitiv - 2014. 01. 16. 17:03

@Lemoni: egy tömeg közepén ma sem vagy biztonságban, csak éppen a körülötted lévő többiek sincsenek, ha valakinek nagyon az útjában vagy. (Verhetetlen az optimizmusom)

OFF: Ilyen szinten egyébként ez ma teljesen abszurd, hiszen az irányváltoztatáshoz valamilyen meghajtás kellene, az meg nincs a lőszerekben. Amivel ma kísérleteznek, az a nagyobb kaliberű mesterlövész fegyverekhez olyan speciális lőszer, amelyiknek pici kinyíló vezérsíkjai vannak és ezek nagyon kis mértékben képesek a beépített érzékelő alapján igazítani a röppályán. Így egy lézeres célmegjelölő jelével lehet apróbb eltéréseket, váratlan széllökést korrigálni. Szó sincs a városban össze-vissza kóválygó “vadász” lőszerről.

Llew - 2014. 01. 16. 21:58

Nálam is erősen vékonyodik a jég, ha lesz egy hosszabb szünet lehet ez is ott felejtődik, mint a Sleepy Hollow. A két főszereplő továbbra is jó együtt, a humor is rendben van, de azon kívül teljsen érdektelen az egész. A heti ügyek vagy a megoldásaik sokszor nagyon blődségek, az átívelés gyakorlatilag nulla, a többi karakterre (főnök, 2 kolléga) meg még a papírmasé kifejezés is egy egekig túlmagasztalt dicséret.

Ancsa - 2014. 01. 17. 22:51

Azt tudja valamelyikőtök, hogy hány részes lesz az évad? Az imdb 9-et ír, le lennének maradva?
És honnan lehet tudni, hogy mi a részek tényleges sorrendje (itt is olvasom, hogy nem az, ahogy adják, ez mondjuk érződik is).

winnie - 2014. 01. 18. 07:09

13 rész, mint minden midseason sorozat, aminek a rendelését nem vették vissza – ezt májusban írtuk. az imdb-vel nem szabad sosem foglalkozni, azt bárki frissítheti, vagy éppen nem, sosem lehet tudni, hogy jó-e az infó.

a részek sorrendje az, ahogy adják:) a gyártási sorrendet írtuk két hírben, de elvileg minden olyan tévés oldalon utána lehet nézni, ahol írják a produkciós számokat, amiket a stáblista végén szoktak kirakni.

Ancsa - 2014. 01. 18. 11:09

Köszi szépen, winnie!!

chulo - 2014. 01. 19. 17:16

énnem követem heti rendszerességgel, van hogy 1-2 hét kimarad, de engem eléggé berántott. Oké, bénák a bűntények időnként, a legutóbb látott az kb egy “fűrész-light” de nekem tetszik. Nézettség nem tudom milyen, de bizom benne hogy kap 2. évadot

Nikki - 2014. 01. 19. 21:24

A cserebere érződött (vagy csak azért meg tudtam?) de igazán nem értem mi szükség volt rá. Szerintem bőven lehetett volna ez a rész az elején, nekem sokkal jobban tetszett, mit amit adtak. Nálam amúgy a humor menti meg az egészet.

Yaagami - 2014. 01. 20. 03:01

LEmoni és NEoprimitív: ilyen szintű golyó már elég régóta van, még tavaly olvastam róla egy cikket ,hogy elkészült. Igen, változtatja a röppályáját, igen; működik. Azt hiszem 1-2 ezredmásodperc alatt “gondolja” meg magát, merre tartson. Cikket nem tudok linkelni (majd megtaláljátok, ha akarjátok, tudományos oldakon volt fent) de egyet jó lenne ha már észrevennétek: a “sciene-fiction” sose volt fikció, épphogy a jelenünket mutatja be illetve azokat a technológiákat, amik már léteznek, így bemutatva viszont a nagytömegnek “példaként” már később könnyen elfogadják azt, ha “kijön”, mert “ohh, láttam már ebben meg abban a filmben” :) Egyetlen példa: Total Recall reptéri szkenner. Gondolkozzatok csak el rajta, és figyeljétek meg bármelyik sci-fi sorozatnál vagy filmnél amit néztek. Ez a sorozat is TÖMVE van ilyenekkel, kezdve a robot-témával a megfigyelésen át a DNS-bombáig (szerintetek ezeket csak úgy kiszopkoodják az ujjukból?:) ) Persze ne mazt mondom, hogy Star Trek-es teleporter van (bár ki tudja), de ami nincs elérhetetlenül megvalósíthatlan távolságban tőlünk, az már létezik.
Jah, ON: a sorozat nagyon bejött már az első résztől kezdve, a zenékről eddig nem nagyon tettetek emlíítést, nekem azok nagyon tetszenek és kellőképpen adják a “robot-sc-fi” érzetet. Várom az “átívelő” sztori tartalmasabb kibontását, én mindig azokat szeretem, mert a “sablon-nyomozós” részek egy idő után már unalmasak. Reméljük nem kaszálják el…

Llew - 2014. 01. 20. 10:02

@Yaagami:
Tök laikusként mondom, hogy nem hiszem el, hogy ilyen szinten létezik. Amit Neoprimitív írt, hogy bizonyos pályakorrekciókra képes azt igen, de ami itt a filmben látható az nem puska golyó, hanem gyakorlatilag egy mini tomahawk.
A felhasználhatóságához képest (1-1 ember kiiktatása) a meghajtása és az irányítása túlzottan energiaigényes és túl bonyolult. Ha valakinek a megölésébe bárki ennyi energiát fektet, akkor azt már nem úgy fogják megoldani, hogy egy egyértelmű lelövés legyen.

Neoprimitiv - 2014. 01. 20. 10:49

Yaagami: alapszintű, azt hiszem jelenleg talán 5. osztályos fizika: lőfegyverek lőszerei a robbanás kinetikus energiáját használják fel, egyenes vonalú mozgásra. (A nehézségi erőt, Coriolis hatást stb. most ne számoljuk.) Amíg ez az energia tart, addig repül a golyó. A sebzést is a mozgási energia biztosítja – ergo a lőszernek nagy kell legyen a sebessége, egy mesterlövész puskáé pl. 800 m/s körüli. (Egy cirkálórakéta sebessége ennek kevesebb, mint a harmada.)

Minden egyéb, LOS-on kívül eső célponthoz vagy ballisztikus pálya (pl. gránátvetők, kézi aknavetők) vagy saját meghajtás kell. Amit az epizódban mutattak, az egy lőszerhez képest lassan (szemmel követhető irányítással) és nem egyenes pályán mozgó valami volt – ez csak saját meghajtással lehetséges. Nincs olyan kézifegyver lőszer (még a 0,5-ös nehéz géppuskáé sem), amelyikbe egy ilyen meghajtást plusz az irányító egységet (itt ráadásul kamerát is) ma bele tudnának építeni.

Nem is beszélve arról, hogy elég sanszosan használhatatlan lenne. Itt a mobilra hangolták rá a keresőt. Mi van, ha Mr Gonosz az leteszi a telót az asztalra és elmegy vécére? A golyó amikor eléri a célt megáll a levegőben töprengeni, hogy akkor most mi legyen?

Yaagami - 2014. 01. 20. 22:00

Nem kellett sokat keresni (mint mondtam nézzetek utána, de ha nem hát nem :) ) http://ipon.hu/hir/iranyithato_puskagolyo/19235
“Az apró lövedékekkel nagyon jól lehet manőverezni, és másodpercenként akár harmincszor is korrigálni lehet a pályájukat…”blablabla
És ez még nem is az a “banda”, akikről anno én olvastam. A hadsereg már lakmározik belőle, míg te azon morfondírozol, hogy ez létezik-e vagy sem. Minden tisztelettel egyébként, de alig kellett beleolvasnom a hozzászólásodba (reakció) látszott belőle a “visszaköpött” sallang tudomány. Vagy ha a saját gondoltaiad voltak, akkor elnézést, nem áll szándékomban senkit becsmérelni, de ideje lenne már rendesen “körülnézni”.

Neoprimitiv - 2014. 01. 20. 23:33

@Yaagami: ne haragudj, de nálatok se fizika, se magyar óra nem volt a suliban? Csak azért, mert se értelmezni nem tudod a leírtakat, se a fizika alapjaival nem vagy tisztában. Tudom, az öreg Newton már elég sallang, de a sok bloghuszár még mindig nem tudott jobbat kitalálni a mozgás leírására.

Ez egy pálya korrigálható lőszer. Az, amit én is írtam. A kinetikus energiájú röppályán korlátozottan képes korrigálni a mozgását. A másodpercenkénti 30 korrekció éppen azért kell, mert a 730 m/s sebességnél ez a minimum, különben szart sem érne. 0,1 másodperc alatt már 73 métert tenne meg rossz irányba, ezért kell a sűrű beavatkozás.

” így biztosítva a minél egyenesebb vonalú röppályát.” Mutasd már meg légyszíves, hogy hol állít a cikk olyasmit, hogy a lövedék képes lenne akár csak az eredeti röppályával mondjuk 30 fokos szöget bezáró irányváltoztatásra? Nem olyan freeride-ra, amilyent a sorozatban mutattak.

Ráadásul a hadsereg nem “lakmározik” belőle. “Még akadnak mérnöki problémák, de a fejlesztők a tudományos háttér helytállóságában bizonyosak, és reményeik szerint a tervezési gondokra is hamar megoldást találnak…. de a kutatók reményei szerint ezen még növelni tudnak, hogy elérjék a katonai sztenderdet.” Ez volt több, mint egy éve. Nem beszélve arról, hogy a hadsereg elkezd tesztelni és fejleszteni valamit, nem jelenti azt, hogy az nem egy ökörség. Keress rá a neten a Sea Dart repülőgépre, ami a haditengerészet egyik kedvence volt a II. vh. után.

Hidd el, elég “rendesen” körül szoktam nézni katonai dolgokban. Viszont ha konspirációs teóriákra vágyom, akkor a konteo blogot, vagy a könyvüket olvasom.

Minden epizódikus sorozatnál vannak ún. story scout-ok. Az ő dolguk az, hogy bújják a sajtót és olyan hírekre vadásszanak, amelyek ötletként beépíthetők a sorozatba. A krimik heti esetei pl. szinte mindig valamilyen megtörtént eset feldolgozásai.

chulo - 2014. 01. 25. 18:33

a lőszert úgy látom már kibeszéltétek :)
amúgy ezen nem nagyon kéne fennakadni szerintem, mivel maga az egyik főszereplő is egy mesterséges intelligenciával rendelkező android…szóval ha 40 év múlva össze tudtak hozni egy olyat, akkor talán egy saját meghajtással rendelkező 10 centis lőszer se lehetetlen. Egy sci-fi környezeben lévő dologban nem feltétlen kellene ennyire belekötni a tudományos részbe.

Amúgy engem zavart a részek cseréje. Bár ha ez lett volna a harmadik (?) akkor lehet hogy nem olyan jó kedvvel folytattam volna, túl nagy ugrás volt aközött h megkapta a robotot és most meg már bírja is.
Viszont így meg a bizonyítékraktáras dolgot nem értettem, nem emlékszem már h mi is volt a sztori a törött karú fickóval.

Neoprimitiv - 2014. 01. 25. 22:28

@chulo: nem a sorozatról, hanem a valóságról vitatkoztunk. A sorozatban természetesen lehetséges, hiszen a kvázipulzusfrekvenciás antigarvitációs kvatzárgenerátort már tizenöt éve feltalálták, azzal pedig a problémák nagy része elhárult az útból… :D

A raktáras résznél nekem is dupla adag Cavinton kellett, hogy ki is ez a pasi és miről volt szó korábban?

hunlord - 2014. 02. 04. 23:55

Ez a mostani rész jó volt, érdekes, hogy a 9. részig kellett várni, hogy jobban rálássunk a világ dolgaira.

winnie - 2014. 02. 05. 00:00

és jövő héten jön a valódi 2. rész:)

spire69 - 2014. 02. 05. 14:26

Az nem az 1×08 volt? Én azt hittem, hogy a 1×04-et nem láthattuk még az első részek közül.

Dark Energy - 2014. 02. 05. 19:56

Na ez az utóbbi rész, ez biza jó volt.

sherlock20 - 2014. 02. 09. 21:04

Na, kezdi egyre jobban megszerettetni magát. Igaz, hogy hetiügyes, de azt viszont remekül tálalja, érdekes már csak a világ miatt is.
Legutóbbi részben bár pont nem érződött, de Dorian és Kennex kémiája remek, a brit romotmániás csávó meg dettó remek poénokat hoz. Soha rosszabb epizodikusat.

Valaki tudja, mi az a Wall (Fal)? Vagy előjött már és csak nekem nem rémlik?

zolij - 2014. 02. 11. 09:56

sharlock20: hát az konkrétan egy fal :)

Itt egy kép róla: http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20131115054319/almost-human/images/4/43/AH-movietrailer-00049-resize.png. Látszik hogy egy városrészt ölel körül és az a városrész valahogy eléggé lelakottnak tűnik.

Itt egy másik kép: http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20131115052814/almost-human/images/9/9c/AH-movietrailer-01034-resize.png. A falon túli épületekben úgy tűnik nincs áram.

Az hogy pontosan miért van elkerítve, még nem derült szerintem ki.

chulo - 2014. 02. 15. 14:21

na mostanra jutottam el a 9-ik részig.
engem most már rohadtul zavar ez, hogy össze-vissza vannak a részek.
Tudjuk most már akkor elvileg, hogy van egy elkerített utopisztikus kis világ, meg múltkor volt egy rész amikor nem volt energia, Dorian ezért zakkant meg kicsit, meg a végén a nafta is kifogyott. Szóval úgy tűnk akkor mégse annyira csillogó minden mint eleinte tűnt?
Ezzel most amúgy nagyon felqrtak hogy heti esetes a sztori, de itt az öreg fószer eltűnik a falon túl aztán ki tudja mikor hozzák elő újra az ügyet.
A múltkori bizonyítékraktáras cuccal meg mi lett végül?

Llew - 2014. 02. 17. 20:44

Mostanra már tényleg elég idegesítő a szálak el, meg feltűnése, illetve a szereplők viszonyának változása.

zolij - 2014. 02. 17. 22:57

chulo: a képek alapján nem elkerített kis világ van, hanem ők kerítenek el valamit. Dorian és az áram esete meg ha jól emlékszem akkor valami napkitörés miatt volt.

arwen*** - 2014. 02. 20. 17:59

Nagyon megszerettem a sorozatot, nekem Keith Urban igazi eyecandy. Nem tudom, hogy, de érződik, hogy ugyanaz a sorozatkészítő, mint a Fringe esetén, ez valahogy átjön, és azt nagyon szerettem.
Egy dolog zavar: a Stahl nyomozót játszó színésznő nagyon idegesít, szinte állandóan mosolyog. Akármilyen szituban van, ott a mosoly a száján…mintha első alkalmas színész lenne…pedig ahogy néztem IMDB-n, nem az. Csak engem zavar, vagy más is látja?

ayren - 2014. 02. 21. 13:54

Engem is zavar. Az a fajta üres mosoly, ami mögött nincs semmi. Ráadásul a karaktere sincs megírva.

Hunnenkoenig - 2014. 02. 22. 23:35

Jo kis sorozat.

Kar, hogy ez az összevisszasag a különbözö szalakkal teljesen megzavarja az embert es jelentösen csökkent az ertekeböl.

Remelem lesz masodik evad es ott aztan mar összeszedik magukat ezen a teren es valami rendszert is hoznak a dologba, mert ebbyi ativelö szalat feldobni, aztan egyikkel sem foglalkozni, eleg bena huzas.

Hunnenkoenig - 2014. 02. 22. 23:35

*ennyi

Ancsa - 2014. 02. 24. 10:09

Most már nagyon kíváncsi vagyok, hogyan zárják le, és hogy lesz-e második évad. Sajnálnám, ha nem folytatnák, nagyon bírom. A részek cserélgetéséért kijár nekik egy hátsón billentés, de amúgy remek kis sorozat. Nyáron szerintem újra nézem a megfelelő sorrendben, főleg ha ott lesz az “új évad ígérete” :)

kiskiraly - 2014. 02. 26. 20:58

Engemet nem zavar Minka Kelly mosolya :)

Mondjuk ebben a sorozatban tényleg csak röpke megjelenései vannak. Sajnos vagy szerencsére ezt mindenki maga döntse el.

Hogy bejöttek a chrome-ok (ügye a detektív csaj is az) még jól is elsülhet.
A Falat már nyilván nem tudják megmagyarázni a hátralévő egy részben.

Kicsit sajnálnám, ha elkaszálnák, de én anno (az upfronts után) jobbra számítottam.

röviden-tömören - 2014. 02. 28. 00:20

Jól indult a sorozat (kicsit keveslem a kritikai 1×01 6/10-et, indulásnak volt az több is szvsz), nem volt zavaró se az Én, a robot-os utánérzés, se a későbbiekben a több apróbb vizuális és helyzetbeli kikacsintás (pl. Szárnyas fejvadászra, Dredd bíróra, Terminátorra). Olyan érzés volt mint a Csillagkapu film után a sorozatot nézni – főszerepben “MacGyverrel”. :-)

Az már kicsit zavart, hogy a klisés karakterek is felbukkantak, pl. Rudy (mostanra megbarátkoztam a karakterrel, de ez a geek-szociális nyominger dualizmus már elég fárasztó) vagy a “csak ő maradt életben, ezért nem kedvelem” nyomozó..

Összességében csak a lefittyedt ajkú “chrome nyomozónőt” (a műmosolyával) tartom abszolút feleslegesnek; lehet, hogy később lesz valami komolyabb szerepe is, egyelőre azonban számomra ő az a sorozatban aki megnyomja a mosógépen a gombot, aztán másfél óra múlva szól a váltásnak, hogy kimosott (ő és nem a mosógép :-p) és lehet teregetni..

DoRiaN egész jól ki lett alakítva, vannak érzelmei, és simulékony, de még határon belül, teljesen elfogadható, hogy ilyenekre képes lehet. (Ha nem lennének az érzéketlen MX-ek, akkor azért zavaró lehetne, hogy már-már tényleg ember(i). Apropó a kontrasztok az egész sorozatot megdobják; badass jóképű nyomzó, aki mégse szuperokos, sőt nagyon át lett hintázva; érzelmes, udvarias robot, aki aki és nem ami, főleg, hogy az emberiség több részre szakadt (falon belüliek-kívüliek, megtervezett chrome-ok és természetesek minden változatban.)

A szálakat most kezdték (legalábbis eredeti sorrend szerint haladva) jobban összekuszálni; pedig elég lett volna kevesebb is szerintem. (Nem volt biztos a második évad?) Sajnos el-elmaradoznak újabban a DoRiaNnel kimondatott üzenetek (privát-szféráról; ember-android, ember-ember kapcsolatokról; “szép” új világról) is.

Szerintem eddig az XRN-es rész volt a legjobb, bár az android-fight elmosásos, kamerakapkodásos jelenetei egyáltalán nem jöttek be (nem először látni ilyen megoldást, és érthető, hogy nem akarnak slow-motion capture ütésváltásokat, mert az pepecsmunka, de így olyanok voltak a robotverekedős jelenetek, mintha egy A+ kategórás, kifinomult képi világból, valami másodrangú, még éppen a gagyi fölött maradó B- sorozatba léptek volna át hirtelen).

A szinkron jó – kivéve sajnos főszereplő+kapitány. Kennex magyar hangja túlzás (valójában Keith Urbanebb a Keith Urbannél); Maldonado hangja meg ugye Náray Erika és Kalán néni hangsávja között van félúton; Hegyi Barbara hangja ide nem volt a legjobb a választás – mintha nem a szereplőből szólna a hang.

Várom a többi részt. :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz