login |

Sons of Anarchy – 6×11: The last piece of a very broken past – írta Ingorion

2013. 11. 21. 14:34 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Minden SoA évadnak van egy bizonyos epizódja – ami a harmadik évad vége óta sohasem a finálé -, mikor is csúcsra ér a dráma, a sokkoló és szívszorító pillanatok pedig tökéletes egyveleget alkotnak. Míg tavaly ez a rész meglepően hamar eljött (5×03), addig idén Kurt Sutter, a készítő jobb szó híján kivárt, 2 résszel a finálé előtt mosta fel velünk a padlót.

A legutóbbi írásaimban nagyjából úrrá lettem a néha már gyermeki rajongásomon, de ilyenkor, mikor egyszerre manipulálják az ember érzelmeit és adrenalin szintjét, nehéz objektívnek maradni. Nem is ígérem, hogy sikerülni fog. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Godfather paradox.  More distance I try to create, closer I get.

Sutter meglépte. Clay Morrow két évad késéssel/egy évad sietséggel (ez rajongói hozzáállástól függ) végül találkozott Mr. Mayhemmel.

Ez már csak azért is meglepő, mert innen már végképp támpontunk sem lehet, hogy milyen irányba akarják majd elvinni a lezáró szezont, de ezzel a lépéssel végleg szakítottak az oly’ sokszor említett Hamlet-struktúrával is, hisz ettől a ponttól nem lesz ott Clay, hogy Jax minden tette az ő karakterén reflektálódhasson, illetve a sorozat utolsó tíz percében történő királydrámába illő leszámolásról is lemondhatunk.

És ez így van rendjén, az ödipuszi-ellentét nem hordozott magában annyi potenciált, amire érdemes lett volna tovább építeni, így egy teljesen logikusan és gyönyörűen felépített sztoriszál betetőzéseként elbúcsúztunk a Ron Perlman által zseniálisan alakított valamikori SAMCRO elnöktől.

Clay Morrow should’ve been dead  a long time ago.

A halálával ironikus módon több jót tett a klubnak, mint életében valaha: „elvitte” magával Galant és a fegyverbiznisz minden mocskát. De nem csak a történet előremozdításának szempontjából volt bravúros a modernkori Claudius kiírása, hanem karakter, illetve színészi játék szempontjából is maximálisan kifizetődött.

Jax arckifejezése az utolsó, ravasz előtti meghúzása előtti másodpercekben, Tara és Nero reakciója a kocsiban, valamint Gemma és Clay végső pillantásváltása, amiben benne volt az elmúlt majdnem 6 etap minden fájdalma és öröme szinte beleégett a retinámba. És ezért főhajtás a – díjátadókon csúnyán mellőzött – színészeknek, mert megérdemlik: akármennyire is megkérdőjelezhető gyakran a sorozat minősége történetvezetés szempontjából, annyira konstans-kiemelkedő ha a szereplőgárda alakításait nézzük.

Semmi esetre sem szeretném elkövetni azt a hibát, hogy nem térek ki a rész többi, a későbbi események szempontjából esszenciális aspektusára, ezért témát váltok… de előtte, ha már megdicsértem a színészeket, eszerint kell eljárnom Peter Wellerrel is. Mindamellett, hogy idén visszatérő vendégszereplőként is tiszteletét tette a show-ban, már évek óta annak ún. házi rendezőjeként is funkcionál. A valamikori Robotzsaru nevéhez olyan emlékezetes epizódok levezénylései fűződnek mint a negyedik évados „Hands”, vagy a „Darthy” az ötödik évadból.

Munkái nem lógnak ki a többi direktor munkáinak sorából, mégis néhány beállításával képes megfogni valami olyan egyedi hangulatot, amit maximum a Kurt Sutter által rendezett finálékban érhetünk tetten. És most vissza is kanyarodok a konkrétumokhoz.

Elsőre talán nem tűnik fontosnak, de szerény véleményem szerint igenis az: Juice és Jax párbeszéde a rajtaütés előtt. A jelenet tökéletesen fűzte tovább a tetovált fejű klubtag ebben az évadban tanúsított mentalitásának történetszálát, illetve adott táptalajt  a Clay-től való búcsújának.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a fiú kálváriája kábé a negyedik évad eleje óta tart, és a jelek szerint, még nem ért a végéhez – úgy tűnik most először nem a múltjával vagy egyéb külső fenyegetésekkel kell megbirkóznia, hanem a saját lelkiismeretével.

Ezenfelül kiemelt figyelmet érdemel Unser és Gemma beszélgetése a gyerekekről és Taráról. Hogy miért is számít ez? Azért, mert ebben az egy órában, mintha mindkét nő fejébe elkezdték volna sulykolni a család és a másik fontosságát. Gemma az ex-seriff által valószínűleg először nyert bepillantást a Tara tettei mögött álló komplex motivációs hálózatba, illetve a doktornő fenti képen látható megmozdulása, és a rövid vigasztalás amit anyósának adott, rávilágít arra, hogy egy szebb és jobb Charmingban lenne esély a széthullott család egyesülésére.

Ám ehelyett a törvényenkívüli motoros banda története egy korrupcióval, droggal és erőszakkal teli városkában játszódik, ahol mostanra a tényleges királlyá avanzsálódott Jax számításaiban most először hiba csúszott: nem számolt azzal, hogy Patterson nem lesz megelégedve azzal a módszerrel, amellyel leszállította neki az Ír Királyt, így az ügyésznő ajánlata Tara irányába ismét él.

The deal I made didn’t include a stack of dead bodies.

Tehát Tara megint egy komoly döntéssel néz szembe: elárulja (ismét) a férjét, annak bocsánatkérő vallomása és az egy-két pillanatra felvillanó idilli családkép ellenére? Ehhez hiába jön hozzá az ázsiai banda fenyegetése, vagy az írek esetleges bosszúja, vagy akár az ezen a héten csúnyán mellőzött Happy sorsa… az igazat megvallva nem számítanak. Hiszen annyi idő után amennyit ezekkel a karakterekkel töltöttünk, egyelőre csak egy kérdésnek van igazi súlya: vajon Sutter szét meri tépni az egész sorozat talán legtisztább kötelékét?

Amondó vagyok, hogy a válasz – mint a SoA univerzumában megannyiszor -, egy nő kezében van.

33 hozzászólás Ne habozz!

Bruzsy - 2013. 11. 21. 14:52

Emlékeztek, amikor még az HBO volt a tökös legény, mert a nagy fordulatokat és sorsdöntő eseményeket nem a fináléban játszották meg, hanem az utolsó előtti részekben?

Na, Sutter most az évad közepén, egy epizód kellős közepén megöli Clayt. És lehet azt mondani, amit Tara, hogy Clay Morrownak már régen meg kellett volna halnia, de ezzel nekem helyrehozta a 4. évad végi kisiklását. Mert újra életszagú lett. Az emberek nem a részek végén halnak meg, nem a finálékban. Akármikor. És utána mindig kell időt hagyni a történések hatásának kibontására.

Nagyon jó epizód volt, párban a két héttel ezelőttivel. Nem tetszett az évad első fele, de most már ismét a csúcson a SoA.

Mardred - 2013. 11. 21. 15:07

Az igazat megvallva Clay nálam már az ötödik évad végén meghalt. (Azt viszont nem értem, hogy Bobby miért ment bele a dologba végül.)

cat - 2013. 11. 21. 15:16

Valahogy így sokkal drámaibb volt, mintha akkor halt volna meg, amikorra vártuk. Teljesen más valakit hirtelen felindulásból agyonlőni, mint hideg fejjel, szemtől szemben állva. Ráadásul ritkán mernek ilyen hétköznapian elintézni egy régi, stabil karaktert. Pedig mennyire kell ilyen is! Szép volt!

Dudu - 2013. 11. 21. 15:17

Miközben néztem a részt, egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy Juice esetleg golyót repít az öreg Clay-be, de erre a megoldásra nem számítottam…

2SY - 2013. 11. 21. 16:34

“I didn’t even see that coming”:)

KG - 2013. 11. 21. 16:54

fantasztikus az egész évad, a breaking bad hiányában ez a legjobb dráma.

Sawyer - 2013. 11. 21. 17:04

AZ ÉVAD LEGJOBB RÉSZE!

Az évadban szerintem sok az 1 óra egy résznek, sok az üresjárat, de ez és a két héttel ezelőtti epizód megérdemelte. Én már azóta ezt a szöktetést vártam, amióta először szóba jött, gondoltam, hogy majd az évad végén sütik el.

Imádom az ilyen “nagy akció, nagy készülődés, nagy csapatmunka”-beütésű sorozatokat, ahol az összetartáson van a fő hangsúly és én reménykedtem benn, hogy a szöktetés során valaki konkrétan meghal a SAMCRO csapatból (én Juice-ra gondoltam a Jax-szel folytatott röpbeszédből). Nem így lett, de ami utána történt, az orgia. Sajnos a 3. évad után még a 4. évadban kicsit, de azóta nem igazán éreztem azt a SoA hangulatot, amitől kiráz a hideg és epices, de ami a hangárban történt…

Galen loccsanását nem tudtam elhinni, 3x visszapörgettem (egyébként Chibs egy igazi úr, csípőre tett kézzel lőtte szét az ír faszi agyát, ahogy más a pálinkát issza), amikor pedig megjött Nero és a csajok, elfogott az az érzés, hogy most valami hatalmas dolog lesz, amolyan végső egybegyűlés jött össze, ami általában finálékban szokott lenni. Clay halálát kábé a 2.-3. évad óta vártam, de ez tényleg sokkolt, kirázott a hideg, még meg is könnyeztem. Ezzel majdnemhogy a sorozat egyik lényege lezárult, de jó, hogy nem húzták az utolsó évadig.

Tarára eddig azt gondoltam, összeomlik és öngyilkos lesz, de ezek után arra számítok, hogy lebukik és Jax-ék megölik vagy börtönbe juttatja a srácokat és végleg eltűnik a tanúvédelem világában, de inkább az előbbi. Conorra azt hittem, a végén fejbelövi magát azzal a pisztollyal és ebből lesz a bonyodalom – de nem.

Egy kicsit szerintem hajazott az írek leszállítása a 3. évad végén levő dologra, ahol csak a végén tudtuk meg, hogy előre megtervezett volt. Most ismét felhúzta magát a Sons a szememben : )

Macckó - 2013. 11. 21. 18:59

Breaking Badre mindig is köröket vert. De ja, elég jól alakulnak a dolgok. Majdnem elérték, hogy szimpátiát érezzek Gemma iránt. Pedig Kurt Sutterék egy dologhoz igazán értenek: hogyan gyűlöljük az összes női szereplőt egy sorozatban.

Kormanyos - 2013. 11. 21. 19:09

SOA post ezért ide írom a kérdésem: most kezdeném darálni a sorozatot az elejétől, jó szinkron vagy ad annyit hozzá az eredeti hang hogy érdemes úgy nézni?

damoqles - 2013. 11. 21. 19:30

Kormanyos: Nem arról van szó, hogy az eredeti hang ad hozzá valamit (ez így nehezen is értelmezhető – mit “adna hozzá”, ha egyszer eredendően azzal együtt számít egésznek?), hanem – mint általában – a szinkron vesz el belőle nem keveset.

makemoney - 2013. 11. 21. 20:52

A jelenleg futó drámák közül a legjobb, clay halála, és ez a rész zseniális volt.

Fermina_Daza - 2013. 11. 21. 21:15

a hamlettel sztem nem szakítottak, mert mindig is lazán kapcsolódott össze a sorozattal, a fő szálak egyeztek, de nem követte szolgaian a sorozat soha a drámát (pl. a koponya nem hamlet kezében van, hanem a dzsekin a klub logójában; a szellem úgy szól jaxhez, hogy az apja feljegyzéseit olvassa, horatio volt opie, most meg meghalt claudius, a mostohaapa)…. szval, én épp azt látom, hogy a sorozat egyre tökéletesebb királydráma..klassz ez az éved:-)!…

Sigismundus - 2013. 11. 21. 21:17

6×11

Na ez a rész kurva jó volt !
sokat sopánkodtam én is másokkal együtt eddig, de ez a rész végre olyan volt, kemény mint egy SOA résznek lennie kell.!!!

Vége kinyírtak valakit aki rajongott főszereplő volt, Clayt, és nem valaki lejárt szavatosságút.

Jó volt, Gemma és Clay utolsó pillantásai. Nerot én is nagyon kedvelem, Jimmy Smithsnek ez sokkal jobb szerep mint a West Wing vagy Dexter.

És most Tarának drukkolok hogy sikerüljön valahogy túlélnie a fiúkkal, valahogy ( bár ennek kicsi az esélye)

dildi - 2013. 11. 21. 21:39

Kormányosnak: Damoqlesnek igaza van inkább eredetiben nézd, én az első évadot szinkronnal daráltam a másodiknál tökre meglepett pl. Chibs, az ő ír akcentusa teljesen elveszett a szinkronban.

szuperkrumpli - 2013. 11. 21. 21:44

Ron Perlman nagyot alakított! Még azzal a balta arcával is tudta hozni az érzelmeket! Nagyon klasszul hozta ezt az évadot!
Az ír gyerek jól bepiált este. Valszeg felfogta, hogy vele – a rettegett IRA tagjaként – egy bőrmellényes motoros gyerek alkudozott. Ezen a szálon is várok vmi nem menetrendszerűt.
Tara érzelmei Gemma felé sztem tudatosak. Felfogta, hogy ebben a játszmában ő nem nyerhet csak alkalmazkodhat!
A Tig száltól is fordulatot várok. Nagyon gyanús, hogy a feka gyerek csak úgy elengedte. Van egy olyan érzésem, hogy az életéért cserébe beszervezték. Elvégre is Jax csak úgy odadobta nekik.

PatrickBurnsRed - 2013. 11. 21. 22:14

Imádom Suttert.

Kormanyos - 2013. 11. 21. 22:17

Igen nem jól fogalmazta persze a szinkron vesz el a sorozatból és nem fordítva. Köszi a válaszokat akkor elkezdem angolul.:)

Gerosz - 2013. 11. 21. 22:17

IMDB pontszám alapján a legjobb SoA epizód. Az tuti ,hogy top3 nálam is.

Annatar - 2013. 11. 21. 22:39

dildi: Chibs skót, így az akcentusa is ;)

pettyes - 2013. 11. 21. 22:40

Sutter az új Tarantino!

sziki - 2013. 11. 21. 23:06

Szerintem mindig is nagyon jó volt a SoA. Kitűnő rész, tényleg le a kalappal a rendezők, készítők, színészek előtt.
Igazából a Tara storyra konkrétan fel lehetne fűzni a záróévadot, ami most már szerintem szinte biztosan az lesz.

Benjy - 2013. 11. 21. 23:10

Hú basszus pont amikor bementek Gaalanhez arra gondoltam, hogy évad végére meg kell halnia, mert már egyre csak tornyosult a szar miatta, erre csak fél perc kellett… És ez még csak a kezdet volt. Zseniális volt, a hangáros jelenet pedig pazar, rég láttam már ilyen feszült jelenetet, ami szó szerint ideszögezett a székbe.
Ironikus volt, hogy annó Bobby miatt menekült meg Clay, most pedig a bosszú miatt kapott be ő is egy golyót, ami majdnem az életébe került. Karma??

wiz - 2013. 11. 22. 10:58

“Jax arckifejezése az utolsó, ravasz előtti meghúzása előtti másodpercekben…” :D :D
ugyanazt a pofát vágja kb 5x/epizód. de már abban a focis/huligános filmben is elővette párszor :D

Brynden Rivers - 2013. 11. 22. 15:56

Óh ez a rész jobb, volt mint bármelyik másik sorozatrész az elmúlt hetekben.

Le a kalappal, így kell egy régi karakter megölni!

Ha marad a részleges Hamlet párhuzam, akkor Tara a következő évadban meghal és a végén Jax is.

Tommy - 2013. 11. 22. 20:09

Remélhetőleg nem marad. Annyit volt már ez emlegetve, hogy óriási csalódás lenne egy ilyen forgatókönyv.

Gabika1972 - 2013. 11. 24. 00:46

Visszanézve a likvidálási jelenetet (nem tudom mennyire volt a készítők szándéka,nekem így jött le), durva volt hogy igazából egy ember örült igazán Clay halálának(Tara) a többiek inkább összetörtnek tüntek (Chibs és Tig játékát érdemes visszanézni).Még Jax sem tünt megkönnyebültnek az eset után.Gemma összezuhanása érthető hiszen jól tudja miért kellett Claynek meghalnia és neki is a földön kellett volna mellette hevernie(lévén erősen benne volt az idősebb Teller halálában)Az viszont szomorú,hogy Jax már több embert megölt a sorozat folyamán mint a “nagy gonosz” Clay.Ennyi gyilkosságot kizárt hogy szárazon elvisz,sem mentálisan sem családilag és még a törvény előtt sem.Ha most lehetne tippelni sztem a sorozat végére a klub darabokra hullik,a tagok mind meghalnak vagy börtönbe kerülnek egy-két noname karakter éli túl a kataklizmát és még egy valaki akinek mindezzel végig kell élnie hátralévő életében(sztem Gemma).

Öcsi - 2013. 11. 24. 01:02

Legjobb évad eddig szerintem.

#spoiler#

Nem olvastam az eddigi hozzászólásokat, de sztem Tara egy halott áruló…

Nyilván nem fogja feldobni :D a csapatot, de még így is over.

Lesz egy kis Gemma – Tara fight a végére az biztos.

Gemma nyer 95%

Ki az hajléktalan csaj, aki az eleje öta képben van?

HattoryHanzo - 2013. 11. 24. 08:14

Öcsinek:

Csak egy ötlet a hajléktalan nőre: ebben az évadban kiderült, hogy Jax apjának balesetekor egy ártatlan nő is meghalt, az ő kislánya a Lie to me-ben Tim Roth lánya vörös kiscsaj. Na, hát az én tippem szerint a nő nem halt meg, baleset, amnézia, bolyongás az évadzáró finálékban, néha évad alatt is feltűnik. De az is lehet, hogy tényleg meghalt, és akkor angyal.

De simán lehet, hogy csak Sutter keresztlánya, Kurt szereti a sorozatgyártásban is a “My club and my family” elvet vallani. Mondjuk eddig be is jött neki.

norby - 2013. 11. 24. 22:45

Pont ez jutott eszembe nekem is (mármint Jax, mint hidegvérű gyilkos)
Hirtelen 9 nevesített áldozatot számoltam meg (Clay, Galeen, Venus anyja, a börtönőr és a néger a vascsővel, Henry Rollins, az orosz maffiavezér, az FBI ügynök, a bandavezér, aki elrabolta Tara-t) Statiszta biztos volt mégegyszer ennyi.

Az viszont tetszik, hogy nem kiszámíthatóak a cselekedetei, pl. mint most Tara-val. Viszont érthető valahol, nem volt ugyan felemlegetve, de egyszer már lemondott Abel-ről, csak hogy ne az ő életét élje.

danger - 2013. 11. 25. 14:00

Elegge hasonlitott Opie elkoszonesehez, szobabol kinezes a kameraba stb. Nagyon feszult jelenetek voltak, hianyozni fog Perlman jateka.

sziki - 2013. 11. 27. 09:37

Én azt gondolom, hogy a klub fel fog oszlani, Jax túléli, de sokan odavesznek. Valószínűleg a család is, akár Gemma, akár Tara stb.
Egy kellően gyanús Keresztapa feelinget tippelek.

VanillaSky - 2013. 12. 02. 19:53

Mi lehetne mondani, hajrá Tara légy észnél és küldd pokolra az összeset!:)

idioty - 2013. 12. 09. 13:53

Ez a rész valami zseniális volt. Én a kezdetektől fogva nagyon szeretem a SOA-t, pedig eleinte nem volt ilyen zseniális a sorozat…
De ez a rész mindent ütött! Minden eddigi részt. És örülök, hogy nem csak a finálékban kapunk ilyen részeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz