login |

Boardwalk Empire: vége a 4. évadnak – írta Marco Materazzi

2013. 11. 27. 22:10 - Írta: vendegblogger

44 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért a Boardwalk Empire 4. évadja (ezt a pár hónap szünetet majd átvészeljük a Mob City-vel, nem?), és nem is akárhogy. Egyrészről kaptunk egy meglepően felemás évadot, másrészről pedig a sorozat eddigi legjobb fináléját. Sajnos idén is el kellett búcsúznunk pár kedvelt karakterektől (a gengszterek élete már csak ilyen), de kaptunk újabb szerethető/utálható friss arcokat helyettük.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az évaddal kapcsolatban, mint említettem vegyes érzéseim vannak. Voltak unalmas és feleslegesnek tűnő, elnyújtott szálak, vegyük például Gilian és új barátjának egész évados szenvedését, aminek annyi célja volt, hogy lebukjon Jimmy anyja.

Emellett pedig még az önismétlést tudnám felróni az íróknak: többször volt olyan érzésem, hogy azt látjuk, amiben egyszer már volt részünk, elsődlegesen Eli újabb árulására, ami után újból megbocsátást nyert Nuckytól, másodszor pedig Chalky sztorija eléggé hajazott az előző évadbeli Nucky-vonalra – mindkettőtől elpártolt mindenki és a halálát akarták, bujkálniuk kellett, és elvesztettek egy nekik fontos lányt az életükből.

Tavaly Mr.Thompson mellett Rosetti kapott fajsúlyosabb szerepet, és elég sok időt a vásznon, a halála által felszabadul időt, idén két kedvelt karakter kapta Chalky és Harrow, de úgy érzem, hogy a kevesebb több lett volna itt, inkább kicsivel többet kaphattunk volna New Yorkból és Chicagóból – mondom ezt úgy, hogy öröm volt nézni Jack Huston és Michael K. Williams minden egyes percét.

Ha már kitértem a színészi teljesítményekre, akkor illene megdicsérni szinte mindenkit, hiszen ebből a szempontból semmit se romlott a sorozat, nem is akarnék kiemelni senkit, mert sok mindenkinek akadt idén is egy-egy zseniális jelenete.

És, hogy folytassam a pozitívumokkal, újfent kiemelném a remek kidolgozást, hangulatot és a történelem hűséget, így átélhettük a képernyő előtt ülve, hogy Capone elveszíti testvérét, majd megkapja a hatalmat Torriótól. A következő évad elé nézve, jövőre talán többet kapunk az ő történeteikből, mivel itt elindultak az események rendesen, és úgy tűnik Nucky kicsit nyugalomba vonul.

Richard Harrow-t eddig direkt nem említettem, mert szerettem volna rá kicsit külön kitérni. Sajnos elbúcsúztunk tőle is. Talán a legjobban kedvelt karakter volt ő, mégis eljött az ideje hogy távozzon. Így utólag belegondolva, szépen fel volt vezetve az ő halála, ahogy egész évad során küzd magával és a lelkiismeretével, ahogy szeretne békére lelni, de nem tud elszakadni a múltjától.

Amikor elbúcsúzott Tommytól és feleségétől már lehetett érezni, hogy ez akár végső búcsú is lehet, összességében mondhatni, hogy feláldozta magát a fiú nyugalmáért. Az utolsó jelenete, ahogy feküdt a parton nagyon jól el lett találva, megható volt és érzelmes. Úgy halt meg, mint ahogy élete nagyját is élte, egyedül és elhagyatottan.

Ha értékelnem kellene, akkor a finálé simán 9/10, míg az évad egy 7/10 lett számomra.

44 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2013. 11. 27. 22:15

yay!! valamint RIP Richard!
szerintem az eddigi legjobb évad volt összességében is, pedig a korábbiakat is szerettem.

lostfanka - 2013. 11. 27. 22:34

RIP Mr. Harrow!

A bucsu tole nagyon szepen megvolt csinalva, de tenyleg ideje volt pontot tenni a karakter vegere.
Azt gondolom a jovo evadokban annyi minden fog tortenni hogy nem kellenek mar az ilyen karakterek ebbe a sorozatba, lesz boven esemeny igy is minden varosban.

Erdekes hogy Ely Chicagoban kotott ki es ugye o tudja hogy ki is Al uj jobb keze:)

Nagyon jo volt ez az evad, a tavalyi Rosettit nehez lesz valaha is verni de nagyon jo evad volt, elmeny volt minden perce, mikor jon mar a kovetkezo evad?!

Thrasher - 2013. 11. 27. 22:42

exactry!

rokkantkocsi - 2013. 11. 27. 22:52

stephen graham leural mindenkit!!! ha van isten a capone szállal kezdenek valamit, vagy saját sorozatot kap, vagy az lesz a boardwalk empire, nekem mindegy.

LSL - 2013. 11. 27. 22:53

idei év egyik legjobb fináléja, persze bőven a breaking után, de nincs messze a house of cards-tól
this is HBO

dzsokole - 2013. 11. 27. 23:18

Szerettem ezt az évadot, jobban, mint a másodikat vagy a harmadikat.

Voltak gyengébb részek, de sosem követte egymást több, így egyszer sem ült le a sorozat az évad során. Erős, jól összerakott finálét kaptunk. Ja, és fantasztikus színészi alakításokat. Ezek profik mind, de elsősorban Steve Buscemi, Shea Wigham, Michael Shannon és Jack Huston.

Soha nem voltak még ilyen erősek a karakterdrámák-sem a Gengszterkorzóban, sem semelyik általam nézett sorozatban. Gondterhelt,megtört, nyugtalan emberekről szólt az egész évad, míg az üzlet ezúttal háttérbe szorult. Ami azt illeti, cseppet sem bántam.

Shyllard - 2013. 11. 27. 23:27

Újdonság szintjén gyengébb volt, mint az előző évad, Narcisse egyedire sikerült, de közel sem volt olyan hatásos mint Gyp, mondjuk előbbinek úgy néz ki lesz még ideje bajt okozni. Viszont komoly drámában sokkal erősebb volt, kissé lassabb is volt az egész évad, nekem valahogy így visszanézve nagyon ilyen 3-5öt összekötőnek tűnik inkább, mert konkrétan nem történt annyi jelentősebb dolog, inkább csak megismertünk pár újat és lezártak pár szálat, aminek már ideje volt, (Gillian-től remélem mostmár végső búcsút veszünk) akik túlélték azok legtöbbje csak valamiféle változáson estek át, vagy készültek valami nagyobbra. Harrow halála is megható volt, de az írók jól tették, hogy kinyírták, mert innen már csak lefele lehetett volna vinni a karaktert. Remélem jövőre Van Alden Capone-es szála több játékidőt fog kapni, pláne hogy náluk most fog beindulni az üzlet csak igazán, plusz Michael Shannon karaktere abszolút favorit. Az meg külön érdekel mit fognak kezdeni Rothstein-nel akit nagyon leépítettek az évad elején, aztán meg valamiért összehozták Margaret-tel, gondolom ez is csak majd a kövi évadban lesz olyan szál, ami előtérbe kerül.

Lanie - 2013. 11. 27. 23:45

Én nem feltétlen értek egyet, Harrow karakterét pont annak megkérdőjelezhetetlen harci szelleme miatt imádtam, amiből még az évad elején bőven volt, vigyorogtam is rajta rendesen, majd módszeresen “kiherélték”, legalábbis az én szememben így történt. Egyáltalán nem ilyen búcsút vártam volna tőle, nőtársaim biztos meghatódtak az elviekben pozitív karakter fejlődésén, én viszont pont nem az az ember vagyok.

FAbika - 2013. 11. 27. 23:46

Úgy éreztem, mintha Nucky kicsit háttérbe szorult volna, de így volt igazán remek a karakter. Steve Buscemi még nem alakította ennyire magabiztosan ezt a nyugodt, elegáns és megtört gengsztert. Engem sok mindenben Jon Hamm Don-jára emlékeztetett, ami Steve Buscemi külsejével igen nagy teljesítmény.

koka - 2013. 11. 27. 23:50

Az eddigi legjobb évadzáró, még a 2. etap lezárását is überelte.

Voltak lassú részek amiket esetleg unalmasnak találnak egyesek, de valahogy nálam a Boardwalk alapból nem a pörgő történetvezetésről szól. Ez is hozzájárul a 20-as évek hangulathoz :)

Élvezet volt a finálé minden perce, nagyon ki se tudok emelni jelenetet, mert pure awesomeness volt az egész.

Illetve a vége. Engem rendesen bedarált. Annyi minden történt, annyi mindenkiért kellett izgulni, hogy Harrow teljesen kiment a fejemből. Nézem megy szépen haza. Amikor mutatták az arcát, már sejtettem, hogy valami kurva nagy gáz van… A készítők értenek a kedvelt karakterek kiírásához.

Ui.: Jimmy is back!

jarrob - 2013. 11. 28. 08:16

Szép napot!
Miért vagytok biztosak abban hogy meghalt Harrow ?

lostfanka - 2013. 11. 28. 08:42

koka: En mar ott tudtam mikor mindenki ott volt a haz teraszan aki valaha fontos volt neki, es persze a szuro amit hasznaltak is megdobta azt az erzest hogy halott, meg elotte a vonaton ules is egyfajta ut volt ada ahova epp tartani szeretett volna…

Mellesleg Van Alden az egyik legnagyobb karakter, olyan arcokat hoz hogy szakadok a rohogestol ebben az evadban is mikor Al mondja neki hogy akkor ideje elkezdeni inni, fogja es muszalybol elcsapja a pohar piat, hatalmas. Oszinten nem nagyon birtam az elso evadban a rendoros karakteret, de pont azert mert o nem oda valo volt.

winnie - 2013. 11. 28. 08:53

“Miért vagytok biztosak abban hogy meghalt Harrow ?”

a készítők megerősítették, hogy meghalt. végleg, nem fog tovább szerepelni a sorozatban.

m76 - 2013. 11. 28. 11:28

Legjobb finálé?

Én nem is értettem mi történik. Kaptak ide oda, az egész egy katyvasz volt. Hirtelen a líbiait letartóztatják mindne ok nélkül, Kit öltek meg kik, nem is értettem a magyarázatot. Aztán megjelenik nála személyesen eh. Ez is derült égből a villámcsapás. Ki a fenéről kell infót szolgáltatnia? Egyáltalán szerepelt az valaha?

Az egyetelen pozitív felhanga az egésznek hogy most talán áthelyeződik a hansúly a következő évadra al-ékhez. Now York-ba. De a többit jobb lenne elfelejteni.

Poghy - 2013. 11. 28. 11:35

Szerintem remek volt az egész évad, a finálé pedig zseniális. Egyedüli problémám az évaddal, a túl sok zenés-táncos-ÉNEKLŐS részlet (most komolyan, ez a Boardwalk Empire, nem az x-faktor). Ha összeadnánk, ezek simán kitennének egy részt vagy egy kicsit többet is, a 12 részes évadból, ami azért elég gáz szerintem. Ezenkívül Luciano kaphatott volna több játékidőt, remélem majd jövőre pótolja.

Várós a folytatás!

symor - 2013. 11. 28. 11:55

Ez az évad nekem csalódás volt és ezen nem segített sokat a keserű finálé sem.

A 2. évadnál még ütött a dolog, de itt már behoztak olyan elemeket, amelyek kifejezetten a főbb karakterek megmentésére, vagy az újak benntartására szolgáltak alibiként.

Néhány egészen kiakasztó fordulatot eredményezve.

Pinkertonék például, a nagy leleplezés amikor megjelenik hirtelen 3 bújócskázó másik ember tanúként, mert biztos volt, hogy pont akkor pont úgy tanúi lehetnek valaminek. Annyira esetleges, annyira röhejes volt, annak ellenére, hogy sokan méltatták ez a blődli lépést.

Ron Livingston-ról végig sejtettem, hogy több, mint aminek mutatja magát, de ezt a gyökérséget, hogy ilyen esetleges módon próbál leleplezni valakit. Az igazán ütős rész az lett volna, ha kiderül, hogy ő a megölt srác apja Gretchen Mol-t pedig szépen megfojtja.

Harrow pedig végképp nem ezt érdemelte, nem is pusztán a halálával van gondom, inkább azzal, hogy ennyire piti módon ölték meg, belekeverve Chalky tragédiáját (egy újabb értelmetlen kanyar egy olcsó jelenetben). Mindez azért mert mindenképp bent akarták tartani Narcisse karakterét a játékban.

Igaz Jeffrey Wright és Shea Whigham (Eli) vitte idén a prímet színészileg ebben a harmatgyenge évadban, mellettük olyan erős belépőkkel, mint Patricia Arquette, vagy a babaarcú Brian Geraghty. Sajnos utóbbi távozott is, ugyancsak nem túl értelmesen.

Az egész évad nagy csalódás volt nekem, mintha egy átmeneti időszaknak szánták volna két évad között ezt a negyediket, amelyben először látványosan untatnak, majd a végre valahára jól felvezetett konfliktust összecsapják álmegoldásokkal. Látványosan nem tudva mit kezdeni az olyan mellékágakkal, mint a Capone, Van Alden-szál, vagy épp a kiírhatatlan Margaret.

Számomra nem volt jó nézni idén a Boardwalk Empire-t, mivel ennél a sorozat írói sokkal többre is képesek. A felépített világ, a színészek, az atmoszféra elpazarlásának tűnt a 4. évad szinte végig, a végjáték előzményeként felelevenítve kicsit abból, hogy mi lehetne, de az elképzelés ismét csak jobban sikerült a megvalósításnál.

A sorozat legrosszabb évadja 6/10.

clegane - 2013. 11. 28. 12:12

wow, durva hogy ennyire ellentétesen lehet látni ezt az évadot. számomra abszolút favorit volt idén.

hát a Pinkertonos színjáték gondolom egész onnantól fel volt építve, hogy az étterem parkolójában feltűnik az “áldozat”, rágyúrtak hogy ebből majd kihozza a “nem olyan nagy dolog megölni valakit” monológot Gillianből otthon, ami be is jött, ha nem jött volna, nem bújtak volna elő a nyomozók. gondolom ha korábban kiböki ezt Gillian, akkor egy másik szervezett alkalommal tért volna vissza a témára Roy amikor ott vannak a közelben a haverok, de csak ilyen nehezen sikerült kihúzni belőle. szerintem teljesen működőképes volt ez, nyomozós sorozatokban meredekebbet is szoktak húzni.
(egyébként én is aszittem a meggyilkolt fiú apja küldte a nyomozókat, de mindegy.)

a Narcisse lelövős katasztrófa valóban elég necces véletlen, dehát ilyenek is vannak a valóságban is. kicsit erőltetett volt, de inkább ilyen sékszpíri dráma módján, nekem működött.

Poghy: pedig milyen faszák az éneklős betétek a Tremében is :D itt is simán hangulatosak voltak sztem.

m76: igen, ott az a beszélgetés elég homályosra sikerült, de nézz be a kibeszélőbe, ott kifejti valaki aki jobban képben van történelmileg hogy miről is volt ottan szó.

Lzsolt - 2013. 11. 28. 13:27

@m76: Mármint Al-ékhez, Chicagoba.

Audible Sharpness - 2013. 11. 28. 13:32

jarrob:
Onnan, hogy láttuk a részt? :D

sehrezad - 2013. 11. 28. 15:16

Hihetetlen, hogy mennyire letisztult ez a sorozat, voltak benne olyan epizódok középtájt, melyek egyszerűen gyönyörűen voltak felépítve. Én leginkább ezt a művészi pontosságot élveztem ebben az évadban, a remek hangulatokkal és játékokkal.
Viszont a történet bizonyos szálai szerintem is problémásak, a Pinkerton-vonal nagyon félresikerült, különösen a vége, egyetértek a mások által megfogalmazott kritikával.
Az évadzáró sem volt különösebben kiemelkedő szerintem, talán az utolsó 10 percet kivéve.

Engem mindezzel együtt viszont ez az évad kötelezett el a BE empire mellett (korábban inkább csak érdeklődő nézője voltam).

A zenés-dalos betétek tőlem kapnak +1-et, jók ezek :)

koka - 2013. 11. 28. 15:44

Leave the “zenés-dalos betéteket” alone! :D

mezol - 2013. 11. 28. 16:35

Jó kritika, közel hasonlóan gondolom én is ;)
Amit én még kiemelnék az évadból az az ifjú J. Edgar Hoover. Szerintem zseniálisan alakítja Eric Ladin. Az a tipikus kis szemétláda, aki még bele is köphet/valószínűleg bele is fog a főszereplők levesébe.

Tiger27 - 2013. 11. 28. 17:06

Nálam az évad 10/9. A végén Eli vs Knox bunyó nagyon epic volt! Valaki elmagyarázná nekem pontosan mi volt az az egyezség Hoover és Narcisse között? Nem jött át teljesen…:)

Yzerman - 2013. 11. 28. 17:08

“Miért vagytok biztosak abban hogy meghalt Harrow ?”
…sajnos ezért is… :(
http://www.youtube.com/watch?v=CsMb9idYEYY

m76 - 2013. 11. 28. 17:56

@Lzsolt,

Igen, arra gondoltam,

De New York-i szál is lehet Rodstein-al.

@Symor

Ja azt az értelmetlen leleplezős jelenetet nem is említettem az szerintem a sorozat mélypontja volt. Hogy előbújuk három “tanu” a lépcsőfordulóból. Vagy azok ott laktak már 3 hónapja mióta próbálta befűzni a nőt, hogy hátha majd most bevallja? Arról nem is beszélve, hogy gondolom pinkertonék nem csak úgy mentek neki, hanem akkor valaki felbérelte őket, hogy leplezzék le.

Harow halálát én is sejtettem előre, de a mikéntje egyáltalán nem volt méltó a karakterhez. Narcissenak pusztulnia kellett volna, ahogy előző évadban meglépték Gyp Rosettivel. Márpedig hozzá képest Nárcisz egy semmi karakter volt, nem értem miért kellett megtartani.

Tommy - 2013. 11. 28. 19:09

Jobb volt ez az évad mint az előző. A 3 évadot nálam Margaret felesleges szála kicsit lehúzta, főleg hogy minden részben erőltették. Bár a másik oldalon ott volt Rosetti zseniális karaktere. Bobby Cannavale le is játszott mindenkit a képernyőről, hihetetlen mennyi emlékezetes pillanata volt, az egyik legjobb sorozatos fő gonosz akit eddig sorozatban láttam. Kicsit meglepődbe olvastam már többször, hogy a Doktor mitől ilyen nagy ember, és Rosetti sokkal nagyobb volt nála. Bár Gyp jobb karakter volt, de azért a Doktor sokkal komolyabb befolyású ember a sorozatban, ő kb olyan a négerek közt mint Masseria az olaszoknál New York-ban, komoly befolyással bír. Amíg Rosetti csak Masseria egyik capoja volt és jó ha 20-30 embere volt addig a Doktor a Harlem-i négerek vezetője, és ugye Masseria üzlettársa is.

Idén szerencsére olyan felesleges szál nem volt ami minden részben szerepet kapott volna. Gillian annyira nem érdekelt, de nem szerepelt olyan túl sokat, hogy idegesítsen. Míg tavaly inkább egy nagy szál volt, addig idén inkább több kisebb, és ugye Doktor révén egyet át is vittek a következő évadra. Az utolsó rész az eddigi legjobb finálé a 2. évados finálé mellett. Jó lenne most pár évet ugrani az időben, hogy legalább 1931-ig eljusson a sorozat, de ha az eddigi tempót nézzük, akkor nem igen fognak. Nucky pedig látszólag a háttérbe húzódott, de nem hinném, hogy ez sokáig fog tartani. Ez a sorozat azért elsősorban róla szól, ő a főszereplője nem hinném, hogy más szál több szerepet kapna a jövőben mint az övé. Bár tény, hogy jó lenne ha a Chicago-i szál még többet szerepelne, bár idén azért többet szerepeltek mint az előző évadokban, a New York-is szál most hanyagolva volt, de ott később fognak a nagyon volumenű dolgok történni. Ha a tavalyi évad 8,5/10 akkor ez kb 9.

beforesunset - 2013. 11. 28. 19:31

Az évad jó volt, még mindig az egyik legminőségibb, és sajnos méltatlanul alulértékeltebb dráma a BE. A finálé pedig az egyik legerősebb epizódot hozta az egész sorozatot tekintve is. Nagyon kíváncsi vagyok, hol folytatódik a sztori a következő évadban, és hogy eljutnak-e a negyvenes évekig egyszer. A castellamarei háború, Lucianóék felemelkedése bele kell, hogy férjen.
Azt az egyet sajnálom csak kicsit, hogy elbúcsúzott az utolsó szimpatikus szereplő is Eddie után.

Sigismundus - 2013. 11. 28. 20:05

Megmondom őszintén, nekem nem minden része tetszett az évadzárónak.

Hogy Harrownak vége, ez érthető, igazából amit lehetett ‘kifacsartak’ a karakterből, értelme nem nagyon volt emgtartani. sajnálom persze mert jó fél-arc volt, de neki mennie kellett.

Hogy Chalky viszont életben maradt az valahogy sántít, érzésem szerint legalább egy fajsúlyos szereplőnek is mennie kellett volna. Harrow és Eddie nem ilyenek voltak azért, kissé háttérfigurák.

Chalky viszont egy olyan helyzetbe kormányozta magát majdnem mint Jimmy Darmondy, klubját elvesztette, a maffia feketelistájára is rákerült (Masseria drogja amit a Doktor árult), megölt két fehér rendőrtisztet, lánya halála.. Valahogy kizárt hogy nem messze, vidéken egy ültetvényesházban meg tudja húzni magát, sőt akár visszatérni és büntetni. Inkább neki is valami olyan haldoklós jelenetet vártam mint Harrownak.

Ami Narcisse-t illeti jól alakította azt a figurát aminek J-Edgar jellemezte, egy álszent szélhámos stricit.

Markodako - 2013. 11. 28. 20:39

@Tiger27

Az volt az egyezség, hogy Narcisse “beépül” Garvey-hoz (fekete jogi aktivista) és folyamatosan informálja az FBI-t Garvey ténykedéseiről és a külföldi szervezetekhez való viszonyát.

Szerintem is felemás volt ez az évad, mintha gyorsított tempóban zajlottak volna az események.
De összességében továbbra is zseniális a sorozat.
A Richard-szál szerintem meg pont hogy reálisan lett megcsinálva, mert őt is sokkolta az áldozata kiléte.
Ha belegondoltok az első NŐ, akit lelőtt és azt is VÉLETLENÜL, szóval valamennyire megértem Richard leblokkolását, így találta el egy kósza golyó, bár én is egy dicsőbb véget jósoltam neki.
Több Al, Ralph és Luciano jelenet kellene.
A Gillian-szállal teljes mértékben egyetértek, hogy felesleges volt ezt ilyen sok részig elhúzni.
Végre Van Alden is elkezdett bekeményíteni.
Chalky remélem revansot vesz Narcisse-on, végleg.
Ő lesz az új Mr. Boneau, ahogy elnéztem abban a karosszékben. :)

FrNo - 2013. 11. 28. 20:49

@Tiger27

Kémkednie kellett a negro mozgalom vezetője Marcus Garvey után, továbbra is a szervezetben maradva.

(Garvey a pánafrikai mozgalom radikális szárnyát képviselte, minden feketét felszólított, hogy térjen vissza őshazájába, Afrikába. Önmagát Afrika császárának kiáltotta ki, de magán a kontinensen sohasem járt)

gamster - 2013. 11. 28. 22:24

Nálam teljesen kettős volt az évad. Szerencsére azért a jobbik fele dominált, így elégedett vagyok. Rosetti féle istenkirályőrültállatot nem kaptunk, de Narcisse is olyan igazi utálni való. Mondjuk ki kellett volna nyírni. Sajna a záró rész megint nem olyan lett, mint gondoltam és túl sok nyitott szál maradt, így kicsit olyan az érzésem, mintha nem is szezonzárót láttam volna.

Richard ügyében azt hittem – amíg nem olvastam a szerzőkkel interjút – hogy lebegtetik és a közönségre bízzák, hogy meghalhat-e. Mivel ő a legnagyobb fanfavorit így egy népharag, még visszahozhatta volna. Hiszen nem halt meg, csak pihen a híd alatt. :)

Chalky-nak is vége vajon? Vagy megtörten, minden mindegy alapon ő lesz a hentes?

A két felesleges női szálnak nem látom a végét. Talán Gillian már kiszáll, de Margaret csak most kezdi a kavarást Rothsteinnal.

Még egy kérdés azt is elég nyitottan hagyták, és a párbeszédek is kétértelműek voltak, hogy Torrio és Capone egymást akarták kinyírni, vagy mindkettőjüket valaki harmadik? Torrio pont elköszönt és elment a kupiból, mielőtt lehentelték volna Al-t. Aztán következő részben Al is el-elgondolkodott a lehetőségen, majd miután lelőtték az öreget, a kórházban Al-nak azt mondta, hogy “…te nyertél…”.

Drámában, képi világban, zenében nálam 10-es a sorozat, de a pár felesleges szál miatt, és, hogy az Eli vs. Knox ökölharcon és minimális lövöldözésen kívül igazi akció nem volt, így csak 8-as. A 2. sorozat befejezését szerintem nem tudják überelni.

jjncaa - 2013. 11. 28. 23:14

gamster, a sorozat még mindig részben valós eseményeken alapul, szóval az ilyen Capone-Torrio féle találgatásoknak az égvilágon semmi értelme, érdemes utánaolvasni kicsit a történteknek

bélabá - 2013. 11. 29. 00:39

Szerintem is remek évad volt, bár ha ezek a színészek egész évadban csak ülnének és beszélgetnének, azt is élvezném.

Úgy érzem, egyre nehezebb lesz az íróknak érdekessé tenni a Nucky szálat, miközben Chicagoban Capone, New Yorkban Lansky és Lucciano felemelkedése rengeteg látványos történelmi eseményre adna lehetőséget.

Az évadzáró hibátlan volt, bár Harrow volt a kedvencem, nem sikerült újra beépülnie a történetbe (mint Van Aldennek), így ideje volt hogy távozzon. Jimmy halála mellett ez a második legjobb finálé.

A női szálak… nem értem miért kellenek, mindenki utálja őket, nem értem melyik célközönség miatt tartják benne.

Torisaru - 2013. 11. 29. 16:45

Sejteni lehetett hogy vége a karakternek amikor elbúcsúzott Tommytól az állomáson.
Mindig is igazi katonának tekintettem Harrow karakterét, igaz barátja volt Jimmynek és bár tudta ki ölte meg a barátját, mégis munkát kért tőle a fia érdekében.
Az utolsó jelenetén kivűl volt még egy nagyon jó jelenete rövid élete során, mikor Gyp Rosetti és Masseria bandáját szisztematikusan legyilkolta mintha csak a háborúban tette volna.
R.I.P Marksman Richard Harrow.

Sigismundus - 2013. 11. 30. 19:55

Ha valaki nem vél a spoilerektől és szeretné megtudni mi a valós története kedvenc gengsztereinek, ajánlom a

http://orulunkvincent.blog.hu/tags/gengszterkr%C3%B3nik%C3%A1k

Csak személyes felelősségre !

winnie - 2013. 11. 30. 21:37

és a linkre ne reflektáljon itt senki:)

Sigismundus - 2013. 12. 01. 10:27

(ja igen a blog ahol ez van, kissé keményvonalas, de a sztorik miatt érdemes :-) )

gamster - 2013. 12. 03. 11:10

Kedves jjncaa, elnézést de én úgy tudom igazán élvezni a sorozatot/sorozatokat, hogy nem tudom előre, hogy mi fog történni, ezért nem olvasok utána az igazi gengszterek történetének (bár néha tényleg nehéz megállni). Mivel a konfliktus Capone vidékén nem simult el, így utólag sem szeretnék beleolvasni a tényleges események krónikájába.

Azt pedig tartom, hogy ha az ismeretek hiánya nélkül nézed az utolsó részeket, simán benne van, hogy családon belüli az erőszak. Gondolom az alkotók szándékától sem állt ez messze.

walter sobchak - 2013. 12. 04. 20:02

Iszonyat jó volt ez az évad, a legjobb az összes közül (nálam eddig minden évad eggyel jobb az előzőnél, annp az első évadnál majdnem elkaszáltam a sorozatot, csak unalmamban néztem meg végül, hát nem bántam meg. Több haveromat, akik szintén abbahagyták az elején, nem tudom rávenni, hogy kezdjék el újra).

Legjobb jelenetek:

– a doktor monológja Dunn-nek a “duppy”-ról, miközben a négernegyedben árulandó heroinról tárgyalnak

– Eddie megtudja, hogy a fiai megváltoztatták a nevüket (mi pedig megtudjuk, miért hagyta el Németországot)

– Az “Erlkönig” elszavalása (“And in his arms in his arms the child was dead”) Knox és Eddie által, ahogy Eddie gyakorlatilag összeomlik

– Eddie életében utoljára összepakolja Nucky zoknijait, majd kiveti magát az ablakon

– Nucky és Lansky párbeszéde (ismerve a történelmi eseményeket :) )

– Lansky jiddisül motyogva elintézi AR nagypofájú kártyapartnerét

– Van Alden lepuffantja azt az idióta volt munkatársát meg a két másikat

– Van Alden bevall minden O’Banion-nak, aki még pisztollyal a kezében is beszarik tőle (szinte közvetlenül azután O’Baniont megölik)

– Chalky és Dunn verekedése

– AR és Margaret beszélgetése

– Nucky pisztolyt fog Eli-re, mert elárulta, de Eli csak odaáll, és közli, hogy készen áll.

– ELI ÉS KNOX VEREKEDÉSE (A legjobb az évadban)

– Hoover és a doktor beszélgetése

+ az összes dalbetét, amelyiknél Daughter Maitland énekel (youtube-on is szoktam őket hallgatni) :)

Hátrányok:

– Szerintem is Gillian szála, ebben a formában teljesen felesleges volt

– Chalky lányának lelövése

– Lansky és Luciano túl keveset szerepelt

– McCoy (Nucky floridai hajóskapitány haverja) szálát nem varrták el (macsétával “megskalpolta” azt az üzlettársát, utána pár hillbilly érdeklődött róla, de aztán semmi)

Hát kb. ennyi :). Nagyon várom az ötödik évadot. Egyébként, ahogy elnéztem a nézettségi adatokat, sajnos nagyon csökkenőben vannak, idén már voltak részek, amelyeket 2 millióan se néztek, a második évadnál 3 millió feletti nézőszám is előfordult. Remélem, azért ez még nem jelenti a sorozat végét. A sorozat készítői azt mondták, hogy Gillian visszatér (sajnos), és Margaret is több szerepet kap a jövőben (idén csak Kelly MacDonald terhessége miatt nem kapott annyit). Olvastam valahol olyan pletykát is, hogy Nucky ribanc szeretője, Lucy is visszatérne (legalábbis az őt játszó színésznő, Paz de la Huearta szívesen játszana a sorozatban).

Bombi - 2013. 12. 13. 19:56

de miért nem kérdeztek engem a fináléról? teljesen jó volt, DE amikor átadja torrio al capone-nak az üzletet… na AZZAL kellett volna befejezni az epizódot.. és kkor ugyan olyan badass lett volna, mint az előző évi.. bo mindegy, jó lett így is :D

Gyuri223 - 2014. 01. 11. 20:16

Igazán sajnálom Mr. Harrowt, hatalmas veszteség számomra a sorozatban. Valóban az egyik legszimpatikusabb karakter volt.

Viszlát Richard.

kommentátor - 2014. 03. 24. 00:33

Richardért nagy kár, meg azért is, hogy ekkorát “hibázott” (tipikus shit happens), mert szívesen láttam volna a doktort holtan, de így sokkal jobb a sorozat és Richard szerintem jó lezárást kapott. Még akkor is, ha így a dolog eléggé amatőrnek tűnik, hiszen korábban egymaga egy egész hadsereget mészárolt le. Azóta meggyengült, sebezhetővé vált, lett veszíteni valója és meg is szívta. Ha visszahoznák, én nem örülnék; miután volt bátorságuk Jimmy-t eltenni láb alól, csalódást jelentene, ha az ő esetében visszakoznának.

Hoover Garvey-s beszélgetését a doktorral szerintem lehetett érteni, korábban külön jelenetet is kapott, amikor levetítették Garvey munkásságát az igazságügy miniszternek.

Nem értem a felhördülést Margaret jeleneteit illetően; szerintem nagyon jól ábrázolja a 20-as évekbeli nők helyzetét, a küzdést, a kiszolgáltatottságot. A körülményekhez képest szerintem ügyesen elboldogul, persze többnyire nem szimpatizálok a döntéseivel.

Mickey-t mikor nyírják már ki? Bírom az idióta karakterét, de asszem mindenki egyetértene vele. Egyik legnagyobb jelenet volt, amikor AR eladta az életbiztosítását Nuckynak. :)

Jók a chicagoi és New York-i jelenetek, izgalmas dolgok zajlanak, de ez Nucky története, szerintem ennyi pont elég belőlük.

Gillianért nem kár. Leander rendelte meg a nyomozást, nem? Nekem ez egyértelműnek tűnt. Mondta is, hogy tartozott a kapitánynak ezzel. Azt sejtettem, hogy Roy-t valaki felbérelte, hogy elcsábítsa Gilliant, valamilyen célból, csak nem voltam biztos benne, hogy ki és egész pontosan miért. Számomra ez a szál is rendben volt, bár engem is ez érdekelt a legkevésbé és valóban a kelleténél kicsit több időt kapott.

A Van Alden-es részek nagyon voltak. Én nem örültem ennek a nyomozóból-gengszter dolognak, de a figura és a sztori jól eladja így magát ezzel a színésszel :) És amikor a három idióta azt hitte, majd jól megbosszulják a vasalós dolgot – meg az, amikor Van Alden a több napos hullájukon átlépve távozott O’Banion kinyírása után mindent vitt!

kommentátor - 2014. 03. 24. 00:35

jah és Eddie-t is nagyon sajnáltam… Volt merszük elég sok szereplőt kiírni a sorozatból, kíváncsi leszek a következő évadra!

kostelló - 2014. 07. 12. 17:54

sajnos azt kell hogy írjam hogy nagy csalódás ez a sorozat unalmas a színészek nem oda illők egy maffiás sorozatba én az 1.évadot sem bírtam végignézni nagyon unalmas be aludtam rajta ebből a nagy semiből ennyi évadot csinálni felesleges volt ha már jó maffiás sorozatot kellene megneveznem akkor ezel bosszú mindhalálig,vörös özvegy ezek nem unalmasak csak persze a jóból nem csinálnak ennyi évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz