login |

Hello Ladies: vége az 1. évadnak

2013. 12. 06. 20:45 - Írta: CyClotroniC

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Stephen Merchant – kilépve Ricky Gervais árnyékából – egy 8 epizódos komédiát tett le az HBO asztalára a Hello Ladies-zel, ami azért több lett, mint az ő magánshow-ja az elfuserált csajozásokról, de semmi meghökkentő újdonságot nem hozott, ami ne hordozná magán korábbi munkáinak (The Office, Extras, Life’s Too Short) stílusjegyeit, így aki azokat zabálta, az egy újabb néznivalónak örülhetett, és ki tudja, talán lesz, aki pont így talál rá a többire, még ha nem is ez a lista ékköve.

A sorozatnak kétségtelenül van egy markáns stílusa és egy kellően melankolikus hangulata, ami ha nem is ural egy-egy epizódot, de végül csak sikerül befurakodnia a képernyőre az utolsó percekre, rendszerint elűzve onnan még a kisebb feelgood pillanatok legapróbb foszlányait is.

Nem árt erre vevőnek lenni, különben nehéz lesz megszeretni a Hello Ladies-t, különösen úgy, hogy Merchant éppen magát, a sorozat főhősét írta a legkevésbé szerethető karakterre, aki sokszor azért esik orra az őt és a boldogságot elválasztó küszöbben, mert túlságosan görcsösen akar valamit, a legfényesebb csillagot szeretné az égről vagy csak egyszerűen kicsinyes és önző viselkedése áldozatául esik, így ebben a tekintetben a Warwick Davis-i utat követi a Life’s Too Short-hoz hasonlóan.

A főhőst leginkább három barátja veszi körül, a hosszú házasság után frissen elvált, szerencsétlen, de szerethető Wade, az életet és a nőket még tolószékből is két kanállal habzsoló Kives és a vendégházban lakó, színészi karrierjét sikertelenül kergető Jessica, akiről már a pilot óta érezni, hogy Stuarttal össze kell jönniük, ám a köztük lévő összhang és a sajátos poénkodásaik ellenére mégse nyit nagyon ebbe az irányba egyikük se.

A szezon első fele jóval epizodikusabb sémát követett, ahol báros, limós, randis, vacsorameghívásos és medence partis sztorik váltották egymást, ám a vége felé kapott egy enyhébb átívelést is a történet, bár nem vagyok benne biztos, hogy ez jót tett neki, noha a The Office-os Greg Daniels által rendezett esküvős részt nyugodtan nevezhetjük a sorozat egyik csúcspontjának.

Objektíven értékelve 7/10-nél nem volt több a sorozatban, amiért nem nagyon rajongtak külföldön a kritikusok, de abszolút egy szórakoztató darab, amivel érdemes egy próbát tenni, főleg ha az országos adók sitcom újoncaival hasonlítom össze.

Aki viszont – hozzám hasonlóan – vevő erre a stílusra, akkor is, ha már több Merchant-sorozatban látta lefutni ezeket a köröket, az legalább a részek felére rá tehet még elfogultan másfél guilty pleasure-pontot.

Most már csak az a kérdés, hogy lesz-e folytatás.

23 hozzászólás Ne habozz!

pytta - 2013. 12. 06. 21:15

Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy aki előtte nem ismerte Merchant-ot, annak ez a nyolc rész mennyire jött be.
Amúgy a kritikával most szinte mindenben egyetértek, talán csak annyi még, hogy nekem ez az egész sorozat kicsit egyfajta szárnypróbálgatásnak tűnt, vagy mintha egy jutalomkör lenne Merchant számára az HBO-tól, mintha azt mondták volna neki, hogy “na mutasd meg, mit tudsz Gervais nélkül”. Még lehet belőle valami később (úgy értem, van potenciál Merchantban), de nem ezzel a sorozattal váltja meg a világot, az is biztos :)

Marco Materazzi - 2013. 12. 06. 21:24

Én nem ismertem Merchantot, és nekem nagyon bejött ez a 8 rész, nagyon hiányzik már most is. Anno ha jól emlékszem az Extrast elkezdtem de 5 perc után kinyomtam. A Life’s Too Shortot az áldokumentum stílus miatt nem próbáltam be, de már töltöm is.

EndruPayne - 2013. 12. 06. 21:31

Nekem nagyon is bejött. Nem is tudom miért, talán ez a keserédes hangulat tetszett, (a zenék iszonyatosan jók benne!) na meg az, hogy totál együtt tudok érezni a Stuart-al :D

Panch - 2013. 12. 06. 21:34

Nekem nem nagyon feküdt ez a sorozat, nagyon sokáig húztam a kaszáját és mint most kiderült utolsó előtti rész után kaszáltam el, lehet valamikor megnézem az utolsó részét az évadnak.

Snipi - 2013. 12. 06. 21:37

Én sem ismertem előtte, de nekem bejött a karakter és a sorozat is, remélem lesz folytatása.

CyClotroniC - 2013. 12. 06. 21:54

Gervais-Merchant cuccai közül két dolgot mindenképpen érdemes megnézni, az az Extras és a The Ricky Gervais Show. Utóbbit csak egy animációval feldobott vágott best of podcast, de az tényleg ver mindent, igaz abban főleg Karl Pilkington villog (tőle ugye az An Idiot Abroad kötelező). A lényeg, hogy aki ezt szerette, az tényleg nézzen utána ezeknek, megéri.

gazo - 2013. 12. 06. 22:17

én nem ismertem korábban. a sorozat alapján nem is bánom. csak azért szenvedtem végig, mert nem szeretek félbehagyni egy megkezdett szezont, és hát szerencsére ez rövid szezon volt. ilyen irritáló, kifejezetten utálatos főszereplőt még nem láttam. a legvégén a “fordulat” pedig igencsak megerősített, hogy ha lesz is második szezon, azt hanyagolom.

Cared - 2013. 12. 06. 22:22

Végighallgattam az összes Xfm és Ricky gervais show-s podcastaket már jó párszor és nagyon jó volt felismerni benne Merchant jellegzetes viselkedéseinek a jegyeit pl. iszonyat nagy fukarság, iszonyat égő csajozós jelenetek, pofára esései. A sorozat nekem végig eszméletlenül bejött, szinte végig 9/10 volt nálam. Nagyon jó zenék, jó karakterek, eredeti poénok, “Merchantilizmus”, melankolikus hangulat.
Akiknek szerintem bejött ez a sorozat, nyugodtan próbálja beszerezni a régi xfm-es podcasteket, igaz, ott Karl-lal és Rickyvel osztozkodik a rivaldafényben, de amikor történetet mesél, akkor szinte garantált, hogy az ember elröhögi magát olyan kínos, szánalmas történetei vannak hogy csak sajnálni lehet. A sorozat kb Merchant életének a megfilmesítése zenékkel nálam :D
Zseniális: http://www.youtube.com/watch?v=vhz_j0wXGHk&hd=1 :D

pytta - 2013. 12. 06. 23:42

@gazo: igazából pont ilyesmire számítottam, szerintem csak a Hello Ladies alapján nekem is pont hasonló jött volna le… :)

paranoid android - 2013. 12. 07. 04:54

A végére nagyon megkedveltem a sorozatot, és a karaktereket, az utolsó két rész remek lett, a 8/10 szintet is elérve, az évad összességében viszont csak 7-es.

Nekem nagyon tetszettek ezek a mélabús hangulatváltások a részek végén, és az évad végén ezekből többet kaptunk, plusz a humor is változatosabb lett a végére szerintem. Az első pár részben a kínos humor elhomályosított mindent. Ami ugyan nem a kedvencem, de el vagyok vele. Viszont itt valahogy a szokásosnál is kellemetlenebbül éreztem magam a nézése közben. Nem vagyok benne biztos miért, de talán azért, mert itt – a tipikus Gervais-Merchant főhős – az önámító és bizonytalanságát gyakran tahósággal álcázó karakter olyan környezetben volt ahol mindenki vagy hasonlóan képmutató vagy “őszintén” tapló. Az egész hollywoodi háttérben Stuart a sok negatív tulajdonsága ellenére sem egy kiugró figura, akinek a kínos szituációkba kerülése felérne mondjuk egy David Brent-féle kalanddal. Merchant korábbi sorozataiban ha voltak is karakterek akik felvették a versenyt az adott főhőssel, leginkább talán az Extras volt ilyen, akkor azok direkt túlzóak voltak. Míg a modellek, színészek köre nem egy olyan tér, amivel a néző azonosulni tud, mikor együtt nézzük a főhős szerencsétlenkedését – a befogadó kívülről, a karakter a sorozaton belül – a korábbi átlag ember és néző együttessel szemben. Nem tudom, hogy más is érezte ezt, vagy csak én. De egyébként ez könnyen lehet szándékos is, egyfajta kritika Hollywood irányába. Vagy csak belemagyarázom.

De ezért is tetszettek az évad végi részek, mert Stuart kedvelhetőbb lett, a kapcsolata Jessicával nagyobb hangsúlyt kapott, ami a legjobb volt a sorozatban. Christine Woods remek volt végig. A többi visszatérő karakter közül – ugyan a haverok sem voltak rosszak – én a legjobban Rory-t kedveltem. Az őt alakító srácot, Kyle-t, még a youtube-os idejéről ismerem.

zolkó - 2013. 12. 07. 07:43

Pont tegnap néztem meg az utolsó részt.Apróbb dolgok voltak csak,amiket feleslegesnek/idegesítőnek találtam. Például Wade+feleség szál,Jessica menedzsere sem adott sokat a történethez.Sokkal jobb lett volna ha Kives lett volna Stuart legjobb haverja (szerintem).A zenéket már valaki más is írta, a főcím az utóbbi évek egyik leghangulatosabbja.Egyébként a sorit azután kezdtem el nézni,hogy az I Give It A Yearben láttam Merchantet.Ami egy jó kis film volt,néhány sorozatokból ismerős színésszel : Rose Byrne,Simon Baker,Olivia Colman.Nekem a Love Actually hangulatát juttatta eszembe,pár fergeteges poénnal kísérve.

Lajosék a másodikról - 2013. 12. 07. 08:10

Valahogy többet vártam tőle, nekem Merchant már a pilot után unalmas volt, egy kaptafára jöttek a sztorik. Néhol azért fogtam a fejem rendesen, mennyi az esélye annak, hogy egy filléreskedő, szarrágó informatikus nem nézi meg előre, milyen étterembe megy egy csajjal, hanem ott döbben rá, hogy marha drága.

Woods viszont nagyon tetszett, a pilot után egyértelműen azok a részek voltak a legjobbak, ahol nagyobb teret kapott.

A folytatáson nagyon meglepődnék, annyira nem nézte senki, hogy még adat sincs róla.

mata - 2013. 12. 07. 08:56

Én imádtam, nézni is és fordítani is :)
Nem ismertem előtte Merchantot, semmit nem tudtam róla, a trailer alapján tetszett meg, és pont ugyanazt kaptam a soritól.
A nyolc rész gyorsan lement, szinte észre se vettem, a közepe fele volt egy kisebb mélyrepülés, de utána az uccsó két rész mindent rendbe tett.
Azt mondanám, hogy olyan 7,5/10-et nálam megért simán, és nagyon remélem, hogy lesz második évad, mert látni akarom Kimberly-t még meztelenül. :D

bëiz - 2013. 12. 07. 09:52

Nekem nagyon bejött, imádom ezt a stílust. Az igaz, hogy sohasem volt 10/10-es, viszont az utolsó rész nagyon tetszett, már-már csiklandozta a kilences pontot is… erre bumm, vége az évadnak.
Nagyon sajnáltam, hogy vége, szerintem az utolsó részekre talált totálisan maágára a sorozat. Remélem kapunk még jövőre is.

bëiz - 2013. 12. 07. 09:54

még annyit engedjetek meg, hogy leírjam: baromi jók a zenék, és a főcím is az egyik legjobb amit láttam.

CyClotroniC - 2013. 12. 07. 09:58

“Sokkal jobb lett volna ha Kives lett volna Stuart legjobb haverja.”

Szerintem benne pont az a poén, hogy mint a pilotban le is fektetik, őt Stuart annyira nem is bírja, kvázi Wade-en keresztül kerül a csapathoz. És gondolom az sem a kedvence, hogy neki tényleg minden összejön, ráadásul a helyzete miatt a kevesebből hoz ki többet, de nem is akarja túl a dolgokat.

A zenék tényleg jók. Talán a sorozat legjobb jelenete a pilot hazafelé kocsikázása arra a bizonyos számra, amit ott még kvázi a főcím helyett kaptunk.

monana - 2013. 12. 07. 11:10

Engem érdekelt, de az a szánalmas karakter amit Wade játszik, engem annyira irritál filmekben és való életben is, hogy képtelen voltam miatta nézni.

Sndal Kimchi - 2013. 12. 07. 12:50

Ez a sorozat csak alátámasztotta számomra, hogy noha emberileg Gervais a legirritálóbb, szakmailag egyértelműen ő adja az összes vonatkozó produktumba a legtöbbet.
Kár, mert örültem volna egy jól sikerült SM-próbálkozásnak, de elég lapos lett.

JulianPlenti - 2013. 12. 07. 15:18

Na hát nekem is új volt, de a 4. rész közepén kaszáltam, addigis csak a lakótárs miatt néztem. Én szeretem, ha a főhősöm kedvelhető ember, de SM egy szem pozitív tulajdonságot nem kapott, so not my cup of tea.

karnak - 2013. 12. 07. 17:50

nekem is tetszett. van elvileg ilyen stand-upja is, ott talan azzal is kezdi, hogy azert csinalja hogy ne kelljen osztoznia a “tudjukkivel”.

én azt látom, hogy amig gervais a társadalmi, szociális kérdésekkel foglalkozik inkább (lsd itt is stand upok), illetve a sokkolás, a nagy ráébresztés a célja, merchant inkább a személlyel, az emberrel, érzésekkel.

talán a kettőjük közös munkái ezért is sikeresebbek, mert jó a balansz. ugyanakkor szerintem az átlagnéző számára sokkal emészthetőbb ez, mint a rg show, vagy pl az extras, azt gondolom, hogy az átlagnézőnek ez inkább való, a közös munkák azért erősen rétegműsorok.

azt gondolom, hogy egy jól követhető, egyszerű dolgot kaptak a nézők, határon belül.

jiliac - 2013. 12. 07. 19:32

Én mindent megtettem pedig, 2x próbáltam rá, de nem ment le a torkomon. Kasza.

Zsolt - 2013. 12. 08. 18:06

Mennyi esély van 2. évadra?

winnie - 2013. 12. 08. 18:39

nézettség alapján nulla, de nem csak az számít

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz