login |

Pilot: Mob City

2013. 12. 06. 22:26 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Frank Darabont teljesen ráunt a filmekre? Igazi történetet legalább minisorozatban lehet csak mesélni? Mondjuk az tény, hogy sokkal jobban lehet árnyalni a karaktereket, ami a Mob City-nek is jót tesz.

A sorozat a leírása alapján a Mickey Cohen elleni harcról szól. Ugye a Gangster Squad is ezt próbálta megmutatni idén, csak most kicsit mélyebben merülhetünk a témába. Amúgy ez a sorozat elsőre sokkal inkább hasonlít a The Untouchables-re és a L.A. Confidentialre. Konkrétan egy olyan monológgal kezdődik, hogy a westernekben volt a fekete és a fehér kalap, hogy jól megkülönböztethető legyen a jó a rossztól, de a főszereplő rendőrünk szürkében nyomul, az az ő terepe, ezzel be is lépünk a noirok közé.

A megvalósítás? Őszintén szólva látszik rajta, hogy tévés produkció, Darabont ide vagy oda (ő rendezte az első 2 részt), azért a díszlet pénzbe kerül. Erre természetesen rá is játszik amúgy, szerintem direkt “elrontott” odavetítésekkel, hogy felidézze a kor gengszterfilmjeit.

Ezen kívül tényleg az látszik, hogy 6 részben bőven van idő mindenre. Megkapjuk a főhősünket, aki tényleg szürke kalapot visel, és a saját erkölcsi kódexe alapján nyugodtan törvényen kívül helyezi magát, ha épp úgy adódik. Próbálom kerülgetni a konkrétumokat, de hozott pár kellemes meglepetést a rész.

A szereplőgárda viszont parádés. Nyilván az egész Jon Bernthal köré van kihegyezve, aki meglepően jó itt is, mint a The Walking Dead nagy részében volt, és hát a mellékszereplők… rég láttam ennyi ismerős arcot, akikre tökéletesen illik a régi zsaruk szerepe – komolyan, a rendőrőrs összeállítása a legjobb. A pilot epizódszereplője pedig külön nagy húzás volt.

Azzal, hogy a TNT-re érkezett a Mob City, talán megmenekülhet, bár nem rózsás a nézettsége. Talán azért is, mert meglepően kilóg a Falling Skies és hasonló bugyuta popjaik közül, viszont tényleg kicsit idősebb közönségre van célozva. Olyan igazi dráma, meglepő a csatornától.

A legnagyobb negatívum nekem az első részben levő modorosság volt, a pincérnővel, vagy épp az egyik meglepetés szereplővel folytatott beszélgetésre gondolok, de aztán a 90. percre ezeket már rég feledtem. Jöhet a folytatás, részemről 7/10 így hirtelen, de bőven van benne lehetőség.

20 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2013. 12. 06. 23:02

el se merem kezdeni nézni mer elkaszálják mielőtt beindulna.

Ghostika - 2013. 12. 06. 23:30

Basszus néztem és nem hittem el, mennyi ismerős arcot látok, Simon Peggre pedig azt hittem csak valami hasonmás, mondom nehogy Ő egy sorozatban és de. Picit lassabb volt mint vártam, de nekem piszkosul bejött. És ahogy látom jövő héten és utána is jön 2-2 rész, gondolom az első 6 végén valamilyen szinten kerekebb storit kapunk szóval szerintem mindenki bátran próbálja be, vagy várjon még 2 hetet és akkor már okosabbak leszünk.

paranoid android - 2013. 12. 07. 05:21

Nem volt rossz, de sokkal többet vártam, így nekem kisebb csalódást okozott. A klasszikus hollywoodi film noir nem csak stílusban van megidézve szerintem, hanem a narratívában is, ami kicsit mesterkéltnek hatott egész végig. A karakterek sem érdekesek különösebben; két rész alatt, kényelmesen lassú tempó mellett, flashbackekkel sem sikerült a főhősön kívül senkit igazán bemutatni. Akit meg ugyan erőteljesen morálisan szürkének akarnak beállítani, de egy komplex karakter helyett kapunk egy szimpla szerelmi indítékot. A mai kábeles antihősös felhozatalban ez halovány lesz. A színészek és a hangulat egyértelműen a pozitívumok közé tartoznak, de összességében ez nem sok.

winnie - 2013. 12. 07. 08:34

clegane: kábelen nem kaszálnak évad közben.

clegane - 2013. 12. 07. 08:51

winnie: jó jó, de gondoltam hátha cliffhangeres lesz az évad vége, aztán nem lesz másik.
de úgyse fogom kibírni hogy ne kezdjem el.

winnie - 2013. 12. 07. 08:52

ja, értem. elég nagy a sansz rá, mintha ígérték volna is, de 10 nap múlva kiderül.

Lzsolt - 2013. 12. 07. 09:04

A látvány engem megvett kilóra, olyan mintha az LA Noire c. játékot élőszereplővel nézném.

Shawn84 - 2013. 12. 07. 09:16

Akkor ahogy számítottam ez egy James Ellroy szerű történet lesz. Akkor viszont mindenképpen nézem.

clegane - 2013. 12. 07. 09:26

hát ja, 6 db részecske után befejezetlen történettel kaszálni azért majdnem ugyanaz, mintha “évad közepén” kaszálnának egy böllérebbre eresztett sorozat.
na de hátha nem kerül erre sor!!

Lzsolt - 2013. 12. 07. 09:29

@clegane: A Noir-ban az a jó, hogy sohasem lesz igazi lezárása a dolgoknak, bármikor vége lehet a dolgoknak, max lezárják annyival, hogy igen, kemény ez a világ, meghalt mindenki… :)

_Peter - 2013. 12. 07. 10:33

Darabonttól 2-3 napja egy interjúban kérdezték:

Do you still watch The Walking Dead?

Darabont: No more than I would go to the wedding of somebody who broke my heart and left me for the Pilates instructor.

Hát jobb is, hogy nem nézi. :)

Én inkább megvárom míg lemegy a Mob City és egyben talán, de lehet még úgyse. Elkezdtem a pilotot, de most nem tudtam ráhangolódni, be se fejeztem.
Egyéni probléma, de nehezen tudok elvonatkoztatni a színészektől: jéé Shane, jéé T-bag.

A kezdeti akció után lassan folydogált, 1-2 nagyon mű párbeszéd, annyira komolyan akarja venni magát a show. Arra gondoltam, ha amerikai lennék és a TNT-n nézném reklámokkal, nem biztos visszakapcsolnék az egyiknél.

Lehet a Boardwalk Empire és a Magic City után még egy ilyen gengszteres sorozat már nem tudja annyira felkelteni az érdeklődést. Nem hiszem lesz ennek valaha nézettsége.

pluhi - 2013. 12. 07. 10:47

Lehet baromság, de engem a nyitóképnél elvesztettek, ahogy Bernthal bevágta azt a hűdekemény arcot. Azért végignéztem, a zene jó, a szinészek rendben vannak. Féltem, hogy Davalos kevés lesz ide, de okés a csaj.

Shyllard - 2013. 12. 07. 19:33

Nekem valahogy ez most nem jött be annyira, hiába a szereplőgárda az egész iszonyat vontatott volt a számomra. Az első fele még jó volt, a végén tényleg egy jó húzással, de aztán érdektelenné vált az egész és a dumák/beszólások sem hatottak túl igazinak. Így 2 rész után olyan érzésem van, mint a Low Winter Sun-nál volt, hogy a készítők egy iszonyat nagy ziccert hagytak ki, mert tényleg lehetett volna jobb. Ha már valaki gengsztereset akar nézni, akkor még mindig Boardwalk Empire inkább, vagy az újonc Peaky Blinders is már az első perceiben megvett kilóra, itt a Mob City-nél meg csak epekedve vártam hogy végre vége legyen.

Leadfoot - 2013. 12. 07. 23:05

Na, most néztem meg. A szereplők rendben, a hangulat nem fogott meg, sablonos, és a sztori se érdekes.

Már a 2. rész közben lelőttem.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 12. 09. 09:04

Jon Bernthal, és jó alakítás ugyanabban a mondatban.

You mean, FUCKING SHANE!?

???

Sigismundus - 2013. 12. 10. 19:38

nekem bejött, de csak mert nagyon hozta a LA Confidental ( a könyv, nem film ) hangulatát.

HA fennakadok is, két időszerűtlen dolgon akadok meg.
Az egyik, az 1927-es rendőri akcióban egy fekete, afro rendőr is részt vett, na hát ekkor az USÁban még nem engedtek rendőrnek feketéket.

Másik, Hecky nőjének kihallgatása, egy magnóra rögzítik.
Magnószalag,felvevő, az valamikor az 50-es évek terméke, nem 1947-é.

symor - 2013. 12. 11. 01:03

Most pótoltam.
Néhány gyors tanulság:

Ellroy-hoz ne hasonlítgassuk, merthogy őhozzá ez a sztori eddig egy szép, színes vacak-szerűség.

A zsaruk nem elég korruptak, a gengszterek nem elég mocskosak, az eddigi történet rém egyszerű és ha fel is idéz némi hangulatot azt is aláássa az ócska környezetmegvalósítás.

Olcsónak, annyira olcsónak látszik az egész, ami nem is lenne még túl nagy baj, ha nem tűnnének tucatrendezésnek a kezdő epizódok. Úgy értem ennyire képes Darabont, aki mesterműveket is letett elénk már az asztalra?

Amikor jönnek a kezdő jelenetek, amelyek teljesen szervetlenül épülnek az epizódba az úgymond kezdetekre visszatekintve annyira bugyutának tűnik az egész.

A babakocsi, hegedűs szcéne röhejes volt, a mozipénztárrablás még csak-csak elment, a túszejtős rész viszont minek szerepelt az epizódban?! Tudja valaki? Valami keménységet akarnak megalapozni ezekkel, viszont annyira bugyután hatnak, hogy az már inkább árt.

Az előzetesebb alapján ennél valami sokkal karcosabbra számítottam!

A sorozat kinézetére egyszerűen nincs mentség!
Az eddig látottak alapján pedig csupán a színészei mentik meg attól, hogy ne tűnjön még ennél is jobban tucatdarabnak.

Annyira középszerű, hogy nem hiszem el, de remélem, hogy innen már csak fejlődhet a dolog, a színészei és a karakterei megvannak hozzá, remélem jobb lesz!

sgtGiggsy - 2013. 12. 13. 19:30

Nekem csalódás. Nem kicsi, hanem hatalmas. A lassúságot egy noir filmnek-sorozatnak nem igazán szabad felróni, de itt mégsem lehet mellette szó nélkül elmenni. A nagyobb baj, hogy a hangulat sincs a helyén. Egyszerűen totálisan steril az egész. A díszletek borzalmasak, a környezet élettelen. A borzalmas képi megvalósítás a régi fekete-fehér homályos filmeknél még elment, de a HD korában iszonyatosan kilóg a lóláb. A zöld háttér nagyon látványos, különösen ott ahol díszletekkel van vegyítve. A zene rettenetes. Én imádom a jazzt, de amit itt használnak, az nem filmbe való. Lassú, álmosító, tipikusan a műfaj azon altípusa, amit az ember hajnali háromkor félrészegen bír csak elviselni. A történet sablonos és érdektelen.
Én nagyon vártam ezt a sorozatot. Egy igazi LA Confidental, Aki legyőzte Al Caponét szerű békebeli gengsztersztoriban reménykedtem, vagy Máltai sólyom stílusú noirban. A Mob City egyik várakozásnak sem képes még minimálisan sem megfelelni.
A színészek jók, de ezen kívül egyetlen jót sem lehet elmondani a sorozatról.

Stockes - 2013. 12. 14. 15:49

Ha ilyen gyenge, mint írjátok, akkor le sem töltöm.

Mondjuk ezeket a junkie kritikákat sem értem, leír róla minden rosszat, csak a szereplők jók, de egész erős 7/10-et rá.

clark - 2014. 01. 16. 12:22

eddig kimaradt ,de most volt időm megnézni a dupla pilotot.és nekem eléggé csalódást okozott.sokkal többet vártam.nekem túl vontatott kiszámítható volt.
a témát nagyon szeretem és nincs sok ilyen tipusú(gengszteres sori) csak 2 ami fut.
sokkal többet is kihozhattak volna a történetből,a szereplőkkel nem volt gond hozták a kötelezőt.
lehet belepislantok a folytatásba is,és majd meglátjuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz