login |

The Amazing Race: vége a 23. évadnak

2013. 12. 10. 15:50 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Kind of paid off not following those dummies, huh?

Ejha, micsoda befejezés volt! Nem hittem volna előzetese, de ennek az évadnak az utolsó négy része nagyon jól sikerült, pedig a készítők képesek voltak megint Tokio-ba menni japán game show-zni – szerencsére most nem volt idegesítő, bár így is voltak bőven grafikák. De nem csak ezért volt remek a zárás.

Maga az évad korrekt volt, a vége inkább a jobbak közé húzta fel, még akkor is, ha a végén felőlem bárki nyerhetett volna, nem bántam volna. Legalábbis az epizód előtt. Mert közben és utána…

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Essünk túl rajta: Jason & Amy nyert, Tim & Marie nagy lemaradással második lett, és a mindig első négyben lévő Travis & Nicole a harmadik helyre futott be – náluk érthető volt, hogy miért csinált sok road block-ot Travis, a végén Nicole-ra szakadt minden, jól le is húzta őket. Bár az érthetetlen, hogy miért nem Travis dobott lisztet. (Azt hitték, hogy lesz még egy?)

De még ezelőtt volt egy utolsó előtti, hihetetlenül őrült, csikicsuki rész, amelyben az afgánok, Jamal & Leo esett ki. Őrület volt az epizód a 10 perces repülős előnnyel, a speed bump-pal és a mindent borító robotépítéssel, amit meglepetésre az afgánok szívtak meg. No, persze azért (is), mert Nicole és Amy összedolgozott.

Nagyon, nagyon furcsa, mert ezt az aspektust utálni szoktam, de itt nem zavart valamiért. Lehet, hogy azért, mert tényleg közös munka volt és végülis mindkettejükét elvégezték? Vagy mert megsajnáltam Nicole-t? Vagy mert Jamal-éket sem zavarta? Nem tudom, mindenesetre az biztos, hogy aki szurkolt az afgánoknak, az hevesen anyázhatott, mert ha Amy nincs a végén (meg az előző fordulóban, azt hiszem), akkor Nicole tök utolsó lett volna.

Persze mondhatjuk, hogy az afgánok maguknak köszönhetik a kiesést, egy apró figyelmetlenségnek. És a végére egyébként megkedveltem őket. Lehet, hogy harsányak maradtak, de mindvégig verseny üzemmódban mentek, nem voltak merevek, szívattak másokat, kockáztattak, a kimonó összehajtogatása is jó poén volt. A hab a tortán pedig az, hogy sok helyen megtanultak pár szót a helyi nyelvből. Szóval magam sem tudtam a végén, hogy sajnálom-e őket.

Oké, azért tegyük hozzá, hogy a japán taxisok csordamentalitása is erőteljesen befolyásolta a végeredményt, vicces volt a közös haladás.

Ebben a részben azt is jó volt nézni, hogy miközben a lányok szenvedtek, addig Marie hogy alázott – és ő is előlépett a végén kvázi a kedvenceim közé, jó volt nézni a tévében, jó volt látni küszködni, jókat mondott, jókat reagált, igazi személyiség volt, még ha nem is pozitív. A végén már szinte sajnáltam, hogy nem ők nyertek. Bár akkor lehet, hogy azonnal elvesztette volna a szimpátiámat.

A döntő pedig… Valójában nem volt problémám, de tény, hogy az 55. perc környékén eldőlt a lisztdobással – az interjúkból kiderül, hogy itt Jason & Amy 1 órás előnyt szedett össze. Bár tudtam, hogy nincs sok esélye a többieknek, azért poén volt látni a szembesülésüket végén  a ravasz készítői döntéssel, ami a pénznemekre vonatkozott. Még akkor is, ha sima ouzzle-ként is megoldható volt a feladat, nem lehetett túl bonyolult.

Alaszka marha szép volt, üdítő volt nem városi szakaszt látni a végén. Az pedig legyen a készítők felelőssége, hogy így rászálltak Travis & Nicole-ra, akiket tényleg nagyon kényelmetlen volt nézi, ennyi elég is róluk, a végén már örültem, hogy nem nyertek, de az pozitív volt, hogy Nicole kapott némi katartikus egykezes csákányozást, amikor nyilván felhúzták, de azért mégiscsak.

ui1: Megint volt furcsa Phil-magyarázás. Miért mondta el külön a road block-okat. Vagy megint én nézek be valamit?

ui2: És bár itt a mai külön poszt a 24. évadról, de a következő bekezdésben ellövöm, hogy ki indul a mostaniak közül az all star szezonban – remélem, ez nem akkor spoiler.

Eredetileg Tim & Marie lett volna, akiknek, a fentiek alapján kitalálható, nagyon örültem volna. (A névsor ismeretében sajnos lehetett sejteni, hogy ők nem nyernek, bár akkor arra gondoltam, hogy biztos az afgánok zsákolták be a végső sikert, mert nincs az az isten, hogy őket ne hívnák vissza. Nos, mégsem ők nyertek. És nem hívták vissza őket. Elsőre.) Helyettük végülis Leo & Jamal ugrott be és ezekben a percekben is forgatják a 24. szezon.
22 hozzászólás Ne habozz!

hollyaudreyanne - 2013. 12. 10. 16:26

Az afgánokat zavarta az összedolgozás, olvastam egy interjút velük, ahol említik, meg néztem a youtube-on egy plusz videót a kiesésük után, ott is mondták.

winnie - 2013. 12. 10. 16:34

persze, mert végülis ennek köszönhetően estek ki. úgy értettem, hogy ott nem háborodtak fel, nem pattogtak, inkább szánakozva mosolyogtak. mondjuk ez annak is köszönhető, hogy nyerőnek tűntek.

hollyaudreyanne - 2013. 12. 10. 16:41

Így már értem :)
Amúgy szerintem is nagyon jó két rész volt, meg az évad is összességében, de a dokikat nagyon kényelmetlen volt nézni a végére…

Squazee - 2013. 12. 10. 16:58

Az évad elején azt hittem, hogy Travisékből lesz valami, de az évad végére nagyon rossz volt nézni őket.
Nekem nem tetszett ez az évad. Valahogy valami hiányzott belőle. Lehet, hogy a szakállasok. :)
A döntő sem izgatott, a Japános rész még jobb volt, de utána csak merő meh. Kár. Na majd az All Stars. ^__^

winnie - 2013. 12. 10. 17:03

jamalekon is volt eleg szakall:)

Pocok - 2013. 12. 10. 17:11

Ideje már kitalálni valami nehezebb utolsó feladatot, mert így már nem olyan poén.

Dregnarr1 - 2013. 12. 10. 17:25

Nagyon tetszett az évad, sok szimpatikus páros volt (a szokásos pár irritálón kívül, persze (bingo+jamalék).
Külön tetszett, hogy változatosan épültek fel a részek, nyilván ehhez a sors keze is kellett. Milyen rég volt már például olyan, hogy a repteres perceket emelik ki, és lőn, a 3. rész fele szinte csak erről szólt. Nagyon tetszett, kezdődjön már az új évad!

MolnarErik - 2013. 12. 10. 17:45

Az utsó előtti rész nagyon jó volt, Jamalék előretörése. Aztán ahogy Nicole mondogatta, h közösen nyomják ki Jamalékat, azt mikor látták, h Jamalék az elsők még a modellt se mutatták meg Marie-nek :) , aztán ahogy Marie lenyomott mindenkit (sajna rossz volt a formaidőzítése). Amy taktikája meg: segíteni Nicole-t, h bekerüljön a döntőbe, tudva, h a végén úgyis összeomlik, nagyon jó volt.
A döntő tényleg hamar eldőlt (szerencsére nem a taxisok által), de az a gleccseres feladat annyira tetszett, h így is minden percét élveztem.

wondorog - 2013. 12. 10. 18:39

Amennyire irritáltak Mariék az elején, az afganimálok kiesése után 100%-ig nekik szurkoltam, a másik 2 csapat annyira szürke volt. Amiéknek reméltem a 2. helyet, annyira menőztek, hogy ők rekordot döntenek, annyira utálom az egoistákat. És a végén Amy és Tim magyarázata az osztozkodásról priceless volt

szebe - 2013. 12. 10. 18:48

Ezt az osztozkodós dolgot valaki leírná ha megkérem? (meg hogy miért pont Timmmel indult) Sajnos nem értettem :(

AlrightSir - 2013. 12. 10. 19:09

Marie amikor meglátta, hogy letelik a határidő, épp Tim ült mellette, így őt nevezte be magával. Aztán még ráadásul 60%-40%ban a csaj javára osztották volna el a nyereményeket. :D

Nekem az évad nagyon tetszett, a végére Marie lett a kedvencem. Olyan beszólásai voltak néha. :D

Dóri - 2013. 12. 10. 20:22

Meg kell hagyni, az utolsó előtti rész kegyetlen neccesre sikerült, tűkön ültem az afgánokért. Az elején szimpatizáltam a dokikkal, de félúton végig hangoztatták, hogy nem lesznek hazug emberek stb. Ahhoz képest egy csaló (afgánok hangszerét meg akarta lesni a dokicsaj), a férj a feleségét alázó, unszimpatikus duó lett belőlük, az utolsó 3 szakasz nagyon kihozta Travis foga fehérjét… sajnálom a nőt nagyon. Marie nagyon hülye tud lenni, de meg kell hagyni szépen lealázott mindenkit a robotnál, kapott jó pár szimpátiapontot nálam.

Löfli - 2013. 12. 10. 23:27

Örülök, hogy az afgánokat visszahozzák, az elején még idegesítőek voltak, de a végén Tim & Marie mellett ők voltak egyedül érdekes páros. Travis & Nicole nagyon idegesítő lett a végére, Amy & Jason meg teljesen érdektelen páros volt szvsz, szóval annyira nem tetszett a finálé :) a szezonban még az NFL-es srácok voltak jók, de durva, hogy mit szívtak a repülőkkel, meg a szakáll-team is jópofa volt :) na meg a baseball wives :))

kambuc - 2013. 12. 10. 23:32

Az utolsó részből a gleccseres részt kell megemlíteni, mert az elég szép volt, de sajna nagyon hamar eldőlt a tényleges verseny. Úgymond tipikus TAR évadzáró volt. De az azt megelőző részek!

Én még visszamegyek a NEL-es 10. részhez, amiben elég durva detour-ok voltak. ad1) keress meg egy sövényvágó ollót egy hatalmas teásültetvényen, ad2) csináljátok meg egymásnak a make-up-ot tükör nélkül! ugye ezt úgy, hogy mindegyik csapatban volt legalább egy férfi! :D :P Írtam is ebből a részből két idézetet a hét idézetébe (Marie Tim-nek: “Travis can’t do a make-up, Jay can’t do a make-up, you’re so metro, you’ll be fine” ill. Tim: “Travis looks like Dennis Rodman” :D) Ha valóban több órát eltöltöttek az afgánok a teaültetvényen, és ahogy mondták, a 3-4. sorban lett volna az olló, akkor elég szép előnyt szerezhettek volna, hogyha normálisan keresi mindkettő, nem az egyik lefelé néz, ahol tényleg semmit nem lehetett látni, míg a másik normálisan felülről próbálja nézni. MIndegy.

De már ekkor kezdett megfogalmazódni bennem az a gondolat, ami a japán részben kicsúcsosodott, hogy szerintem ez az utolsó 4-es volt az eddigi legerősebb állva maradt top4. Szerintem eddig mindig volt egy (vagy több) lefelé erősen kilógó csapat, vagy aki oltári nagy mázlival jutott el a top4-ig, majd 3-ig, míg itt ez a 4 csapat egyenletes elosztotta egymás között majdnem az összes dobogós helyet. Igazából tényleg nem lehetett mondani, hogy bármelyikük is topfavorit lett volna. És ez így volt jó véleményem szerint. Nagy húzás volt az afgánok hamarabbi repülős manővere, amivel azért volt is esélyük, mert így még belefért a hosszadalmasabb japanese game-show, valamint a Speed Bump is, és még így is csak néhány perccel Travis-ék és Jason-ék után kezdtek hozzá a roadblock-nak. Amiben Marie brutálisan jól teljesített! Tényleg, ahogy mondták, hogy nyomás alatt a legjobbak, az valóban látszott itt (igaz, a fináléban már nem annyira a zsákdobálásnál…).

Nekem ez az utolsó 4 rész nagyon bejött, lehet azért is, mert daráltam, de a végére a tényleg esélyes, és nem a szerencsétlen csapatok maradtak, és ez lenne a lényege a játéknak. :)

szerintem - 2013. 12. 11. 02:32

ahhoz kepest, hogy elegge langyos volt nekem az evad, olyan izgalmas lett a douplaepizodos finale. talan azert, mert negy csapatra szukult a dolog, nem tudom, de az utolso elotti reszre kialakult a velemenyem. az orvosok amennyire erosenek es kiegyensulyozottnak tuntek, annyira szetestek a vegere es valoban, roppant kinos volt oket nezni. marie-val sosem volt bajom, az evad vegere pedig o es tim lettek az abszolut favorit csapat, tenyleg fizikailag es fejben is nagyon jok voltak, tovabba eleg specialis kemia volt kozottuk, amit erdekes volt megfigyelni. a gyoztes csapat elegge semmilyen volt, de talan epp ez a jo, azert voltak olyan semmilyenek, mert annyira normalis emberek voltak. neha ilyen is kell. az afganok kieseset nem sajnaltam, nekem vegig elegge ellenszenvesek voltak.

az nalam mondjuk sosem jon be, amikor csapatok segitik egymast, peldaul amikor elaruljak egymasnak a megoldast, es itt sem tetszett. ilyenkor ugy erzem, erdemtelen elonyhoz jut az, aki segitseget kap, mintha az egbol pottyant volna oda. es azonnal megsajnalom azt a csapatot, akinek ugyanazert az eredmenyert meg kellett dolgoznia.

a feladatok az evadzaroban nem voltak rosszak, de azert ennel jobb evadokat is lattunk mar. ha ezen tudnanak valtoztatni, talan nem lenne annyira zavaro, hogy milyenek a csapatok mostanaban.

no, jojjon az a franya 24. evad :)

ooo - 2013. 12. 11. 11:44

Nagyszerű évad volt, imádtam minden egyes epizódját. Különösen bejöttek a mostani helyszínek, kb. mindegyikhez kedvet kaptam. :)

Engem irritál, ha a csapatok segítenek egymásnak, csúnyán befolyásolja az eredményt. Régen nem volt ez ekkora divat, lehet a szabályban is benne volt, hogy büntetéssel jár. Most meg sajnálatos módon bevált szokás lett és veszít a műsor értékéből.

Egyébként régebben volt egy olyan opció, hogy “Intersection”, meg még valami, amiket elnéznék megint a műsorban. Az egyik olyasmi volt, hogy meg kellett várni a következő csapatot, a másik meg, hogy egy másik csapattal össze kell állni egy játék erejéig. Lehetnének érdekes párosítások. :)

ooo - 2013. 12. 11. 11:45

Ja és Amyről mehetne több kép, a telefonos feladat tetszett. :))

ElPadre - 2013. 12. 11. 16:14

tyű, hogy a végére travis és nicole mennyire ellenszenvesek lettek. vagyis leginkább travis. szerintem az oktávos feladat miatt annyira begörcsölt nicole, hogy travis feladata lett volna megnyugtatni őt, hogy van ilyen, na… ehelyett lehordta, többször is. ezek után nem csoda, ha még inkább begörcsölt, és akár tudatosan, akár tudat alatt, de nicole elszabotálta a feladatokat.

úgyhogy amikor travis magában dühöngött, hogy “végül is csak egymillió dollár a tét”, akkor legszívesebben felpofoztam volna, hogy “baszki, és magadnak köszönheted, hogy nem nyeritek meg”.

az, hogy nem tim és marie indulnak a 24-ben, nem lep meg. jó eséllyel tim átgondolta a dolgot, és nem akart a 9gag-féle friendzone élő példájává válni.

winnie - 2013. 12. 13. 11:58

amy-éknak majdnem másfél óra előnye volt az utolsó feladat előtt és 2,5 óra travisékkel szemben.

Raisen - 2013. 12. 15. 13:25

Azok nyertek akiknek drukkoltam. A vészhelyzetes afro pár volt a másik szimpatikus akiknek szurkoltam, de egy idő után kiábrándultam, mert a csaj nagyon ügyetlen volt sokmindenhez és rajta ment el az egész. plusz ugye idősebbek is voltak, két fiatal pároshoz képest rögtön hendikeppel indultak.

Afgánok pedig elején még szimpik voltak, de nagyon kinyílt a csipájuk és végtelenül ellenszenvesek lettek! hál Isten h kiestek, nagyon örültem neki.

Dregnarr1 - 2014. 01. 13. 14:54

Megnéztem, végre. Annak örültem, hogy Tim&Marie végigjátszotta az évadot, elejétől fogva ők voltak a legszimpatikusabbak, és végig szállították a poénokat. Az utolsó részben a 60/40-es beszólás, meg a végső kérdezz-felelek válaszai is betaláltak nálam, viszont a végére már sajnálni is kezdtem Timet, mert az évad közben szép lassan az elhintett infókból kiderült a szakításuk oka, és csak a vak nem látta az utolsó részek interjúiból, hogy Tim még mindig szereti Marie-t (szegény az utolsó részekben mindenki a “barátságukon” viccelődött (game show host, többiek, stb), érezni lehetett, hogy neki nagyon fáj a dolog – függetlenül a bezsákolt jeges csajtól(?).

A 11. rész szerintem nagyon vicces volt, és izgalmas is, Marie amit véghezvitt a robottal valami brutál in-your-face érzés volt nálam, kárörvendően röhögtem a többieken. A kedvencek közé került ez az epizód, mert minden volt benne, amitől amazing az Amazing. Jah, és Amy’s boobs is szemrevaló volt:)

Az utolsó rész igazából nem tetszett.. utolsó részre olyan feladatot tenni amiben nem szimultán, hanem egymás után végrehajtható feladatot kapnak? Még ha nem is végeztek egyszerre, akkor sem szabadott volna így megcsinálni, akkor már lett volna három céltábla három helyszínen. A többi feladat sem volt izgalmas, inkább csak ilyen “sétáljatok végig a túravezető tempójában a szép tájon” hangulata volt, gyakorlatilag az egyetlen feladat az a repülős volt, a többi, még az utolsó, általában kegyetlen viszatekintős is most könnyűnek tűnt a puzzle-lehetőség miatt.

Nicole meg a pasija… tetszett, ahogy egyre jobban kibújt a szög a zsákból, és a “mintapárból” szép lassan lehullott a lepel, és nem csak egymással szembeni viselkedésük, de álszent jellemvonásaik és moralizálgató nagyképűségük is leomlott az évad vége felé. Tetszett, ahogy a készítők rá is játszottak erre, mikor a hangszerösszerakós rész elején bevágták az erre vonatkozó interjúkat, aztán Nicole szépen bemutatta a sunyiságát.. szánalmas volt. Ha már annak nem is örülhetek, hogy előbb kiestek (még Leo-ékat is szívesebben láttam volna a top3-ban), legalább utolsók lettek a háromból.

Összességében szerintem átlagon felüli volt az évad, sajnos nem évi 3-4 évadot adnak le, így muszáj várni a következőre. Kanada? Ázsia? Ausztrália? Mikor lesz a következő?

Thomas - 2015. 02. 27. 21:43

Ez a másfél órás előny nagyon meglepett! Általában ki szoktam szúrni, ha “ügyes vágással” próbálják szorosabbá tenni a versenyt, mint amilyen volt valójában, de itt nagyon ügyesek lehettek, mert az volt a benyomásom, hogy a gleccseres rész után már csak kb. 10 perc lehetett Marie-ék lemaradása, míg Travis-ék őket olyan 20 perccel követhetik.

Örülök Jason és Amy győzelmének, de a végén már egyre inkább Tim-nek és Marie-nak szurkoltam:) Amúgy is bírom a ilyen kemény csajokat, még ha nagyon tapló is volt néha, bár sokszor éreztem azt, hogy csak rájátszik erre a villain-ségre, talán épp azért, hogy visszahívják őket az all-starba (most akkor miért nem ők mentek végül?). De amit Marie a robotos feladatnál bemutatott, hát le a kalappal, ott mondtam azt, hogy meg kéne nyerniük, utána meg induljon a Survivorba, megnézném, ahogy lealázza az alfahímeket egy-egy kihívásban:)

Szóval jó kis évad volt ez, az utóbbi néhány közül nekem ez tetszett a legjobban. És tőlem minden évadban visszamehetnének japanese gameshow-zni, mert imádom Tokiót, meg ezeket a lökött feladatokat:))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz