login |

Treme: kezdett a 4. évad

2013. 12. 11. 20:40 - Írta: CyClotroniC

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Look, he is who he is, because he comes from where he comes from. Not some music conservatory, performance art center. None of that shit. He comes from the street. From the second lines, from the funerals, and later, those shithole three-sets-a-night clubs. The music lives where it lives. You can’t fuck with that. You don’t want to fuck with that.

Keserédes pillanat volt elkoptatni a szezonnyitót, amit nagyon vártunk már, ugyanakkor egyre közelebbinek érezni december 29-ét, amikor is Agnieszka Holland rendezésében végleg búcsút intünk a jelenlegi legjobb tévés drámának, egy csupán 5 részes zárószezont követően.

Hogy miért tartom a Treme-t egy igazán különleges sorozatnak, arról már írtam egyszer hosszasan, így ha valaki a karácsonyi ‘All I Want For Christmas Is You’-túladagolástól rettegne, az nézzen rá a sorozatajánlóra, hátha talál magának egy örök kedvencet vagy csupán egy kellemes téli darálnivalót a Katrina hurrikán utáni New Orleansról.

New Orleansról, melynek sokszínű, jellemhibáik ellenére is iszonyúan szerethető lakói a helyi zenébe, ízekbe és városuk kultúrájába fojtják különféle gondjaikat, így a történet meglepően sok feelgood és reményteli pillanatot képes szállítani, ellensúlyozva annak nem kevésbé erős drámai oldalát.

A sorozat szezonjai 1-1 évet ölelnek fel a louisianai város életéből, így talán nem meglepő, hogy a 4×01 Obama első megválasztása idején veszi fel a fonalat, amitől szinte mindenki azt várja, hogy az új, demokrata kormányzás végre rendbe teszi a korrupt közbiztonságot vagy éppen ingatlanpiacot, ám egyelőre nem sok jelét látjuk annak, hogy a változás csak úgy egyik napról a másikra berobbanna New Orleans életébe.

Továbbra is hatalmas erénye a Treme-nek, hogy dátumozások és cliffhangerek nélkül hömpölyög a történet, lehetőségeket, csalódásokat, szerelmet, szakítást és ki tudja még mit sodorva főhősei útjába. Rendre csak a politikai események vagy az évadról évadra sarokkőként visszatérő Mardi Gras szolgál ehhez kapaszkodóként David Simonék világában, ahol akár évados kapcsolatok érnek véget egy-egy zenés montázs alatt, csupán néhány másodpercben.

– I don’t know who else to go to with it.
– What are psychically wounded ex-lovers for?

Magát a szezonnyitót hülyeség lenne pontozni, mert egyetlen másik sorozatnál se érezni ennyire egy nagy egész apró szeleteinek az epizódokat, így csupán azt tudom mondani, hogy egy 9/10-es sorozatélmény újabb óráját láthattam, amiben ismét nem sikerült csalódnom.

21 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2013. 12. 11. 20:48

hát persze hogy a Treme a legjobb!!
mindezzel együtt kicsit szétesett nekem ez a nyitány, volt már erősebb is.

CyClotroniC - 2013. 12. 11. 20:51

Fele annyi epizódba kell belegyömöszölniük az utolsó szezont. Ahhoz képest, hogy attól tartottam, hogy túl tördelt lesz emiatt és nagyobbakat fogunk ugrani, elég kompakt volt. Attól tartok, hogy az időhiánynak a zenés részek száma és hossza fogja meginni a levét.

symor - 2013. 12. 11. 20:51

Iszonyúan hiányozni fog!!!

Komolyan mondom lehet, hogy megsiratom a végét. Elképesztően hozzám nőttek a karakterek, nem beszélve az isteni zenéről epizódról, epizódra.

clegane - 2013. 12. 11. 20:54

hát ja ehhez képest – hogy már csak 4 rész – még behozni egy ilyen nyomozós szálat a börtönben meghalt figura képében, elég merésznek tűnt.

CyClotroniC - 2013. 12. 11. 20:58

Egyébként nekem onnan tűnik fel igazán, hogy hozzám nőttek a karakterek, hogy rettentő mérges vagyok rájuk, ha hülyeségeket csinálnak, és mivel New Orleans-i ösztönlények, akiket akár a zene- vagy a gasztroipar is képes kihasználni, szoktak is.

Meg ugye amikor hirtelen az S3 több karakter előtt is kb élete lehetősége került feltálalásra, és te mint néző tudod, hogy jó ha egynek vagy kettőnek ha összejön a dolog a végén, és nem tudod eldönteni, hogy kiért szoríts jobban.

Sigismundus - 2013. 12. 11. 21:18

Megmondom őszintén, én pont fordítva vagyok most. Nagy reményekkel kezdtem a sorozatot, de mostanára a végére az összes szereplő gyakorlatilag elvesztette valahogy a szimpátiámat. Legtovább még a szakácsnő, és a rendőrhadnagy tartott ki, de mára már senki.

Hangulata az van, érdekes folklór meg minden. De valahogy egy stabil sztoriszál is kellene azért, mert így valahogy csak felvillantott életképek.

symor - 2013. 12. 11. 21:18

CyClotroniC:

Engem a holland srác gyötört halálra a hülyeségeivel, de így halászfiúként már egész kedvelem.

Ha a törzsfőnököt, LaDonna-t, Toni-t vagy Colson rendőrt valami baj éri az utolsó évadban engem azzal komolyan ki tudna készíteni David Simon :(

Antoine-t kevésbé féltem, ahogy McAlary ő is olyannak tűnik, aki a jég hátán is megél. Belegondolva ők piszkosul fognak hiányozni…

Ellenben Annie Tee-t tényleg féltem mindentől :) Leizzadtam ahányszor csak az a negédes kopasz menedzser ott körözött mellette.

Janette-nek meg rettentően drukkolok, hogy valahogy elkerüljön a barom üzlettársától :D

Más szóval így még szereplőgárdát talán nem szerettem meg még ennyire sohasem, mint a Treme esetében. Aki eddig nem nézte nem tudja miről maradt le!

CyClotroniC - 2013. 12. 11. 21:40

Az S3 során jött elő belőlem leginkább ez a szorítás a karakterekért, és is főleg Annie és Janette sikerének szurkoltam. Mikor párhuzamosan vágták a megbeszélésüket a készülő albumról és a nyitó étteremről, annyira tudtam, hogy legalább az egyik koppanni fog, hihetetlenül aljas húzás ez Simontól. :D

Két karaktert esik nehezemre szeretni, pedig nagyon azon vannak az írók, hogy őket is kéne, LaDonnat és Tonit. Nekem az előbbi már túlságosan erős női karakter, nagyon nyers, nagyon bárdolatlan, ami nem az ő hibája, csak tőlem ez távol áll, főleg hogy telis tele van a sorozat más kedvencekkel. Toni meg csak túl megszállott a számomra, viszont a lányát nagyon bírom. Na őket és az újságíró srácot is féltettem rendesen. Lehet, hogy utóbbival azért nem is történt semmi, mert annyira para helyzetben volt végig. David Simonról meg a The Wire-ös tudjukkinek és Harley-nak a halála óta tudjuk, hogy ő ezeket spontábban oldja meg. Harley kiírása amúgy nekem simán hozta a klasszikus The Wire jelenet szintjét.

Antoine és Davis pedig két szeretnivaló hatalmas gyerek, bármekkora marhaságot is csinálnak, náluk tényleg csak mosolyog az ember, hogy már megint mit alkottak.

Ja és ha már szurkolás, ennyire még a The Wire-ban se utáltam a rendőrség korruptságát, pedig itt még igazán nagyon arcok sincsenek mögé tolva, vagy nem olyan dominánsan. Hihetetlen ellenszenvet tud kiváltani az, hogy ennyire semmit nem lehet velük kezdeni. Egy icipici, valami nagyon kicsi marginális koppanást remélem legalább kiosztanak nekik. Nagy tisztogatás úgyse lesz.

symor - 2013. 12. 11. 21:48

CyClotroniC:

Félek utánaolvasni, mert elspoilerezné az évadot, de úgy emlékszem volt egy kisebb New Orleans-i rendőrségi botrány Obama első ciklusában :P

Szóval lehet, hogy meglesz az a koppanás, amit vársz :)

Thrasher - 2013. 12. 11. 23:00

hát, az egyedisége miatt igazó sorozatrajongónak kihagyhatatlan, na de néha azért jaj.

jjncaa - 2013. 12. 12. 00:07

SPOILER

nem akarok senkit elkeseríteni, de komoly lezárást senki nem várjon, több szál is függőben fog maradni. Mondjuk szerintem ez így is lesz jól.

CyClotroniC - 2013. 12. 12. 00:53

Ez mondjuk várható, elvégre nem egy cél felé halad a sorozat, csak pár évre belelestünk néhány ember életébe. Jó lesz ez így.

symor - 2013. 12. 12. 00:58

Szerintem Simon kifejezetten jó lezárásokat ír, a The Wire esetében például a 2. évadot leszámítva az összes többit úgy fejezte be mintha az lenne a sorozat zárása is.

Azokban sem varrt el mindent, de azért eléggé teljességérzetet adott minden esetben.

Rendel - 2013. 12. 12. 08:11

Minőségi sorozat, több ilyen kéne, sajnos nagyon kevés az a sori ami megüti ezt a szintet. Nagyon sajnálom hogy ez az utolsó évad. Talán majd a true detective és a rectify pótolni fogja ezt az űrt.

CyClotroniC - 2013. 12. 12. 08:43

Ha ez leköszön, nálam a Broen lép az első helyre, de közel van a House of Cards és a Utopia is, de ja, az újak közül a True Detective-ben én is baromira bízok.

m76 - 2013. 12. 12. 18:33

Sajnos hiába a sok hypeolás itt a sorozaton, nem tudok ráfanyalodni erre soha, ugyanis, New Orleans, a Jazz, is szerepel azon dolgok között amit ki nem állhatok.

CyClotroniC - 2013. 12. 12. 22:03

Van ilyen, hogy valakihez valami nem passzol. Ha kifejezetten nem bírod őket, kár is próbálkozni szerintem, mert az tény, hogy nem mindenkinek fog tetszeni.

Én New Orleans-ról csak felületesen tudtam pár dolgok ezelőtt, mondhatni egy semleges város volt a számomra, a jazz pedig mindig is egy olyan műfaj volt nálam, amit szívesen hallgattam, ha valahol ment, nagyon tudtam értékelni, de úgy sosem sikerült igazán élvezni.

Pont a sorozat érdeme volt, hogy a várost és a zenéjét is baromira megszerettem, a jazz-t például sokkal többször tálalják valami feelgood ösztönzeneként, mint modern, precíz virtuozitásként, ami kedvelhetőbbé teszi, bár zeneileg azért bőven belekóstolnak más műfajokba is.

Szóval, amire ki akartam lyukadni, hogy nem kell érte rajongani, hogy bejöjjön, de érdeklődni talán nem árt, mert anélkül csak ez lesz a vége: http://youtu.be/-E3brIzKoWE?t=2m14s :D

jjncaa - 2013. 12. 14. 15:39

Rendel, pár tipp: Boardwalk Empire, Sherlock, Mob City, Mad Men, Shameless, Vikings, Peaky Blinders – mindegyik fut még jelenleg is

CyClotroniC - 2013. 12. 14. 17:31

Szerintem a Treme mellett a Broen magasan a legerősebb jelenleg és hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a karakterekre, egyáltalán nem sietős a tempója, főszereplő ott is az atmoszféra, csak az annyiban más, hogy izgalmasabb a történet több cliffhangerrel, mivel krimiről van szó, viszont nincs ennyi karakterük, de cserébe ott a svéd nyomozócsaj, Saga, aki úgy meg megírva és eljátszva, hogy az lazán 10/10.

Bár totál más műfaj, de ha valaki a Treme-t szereti és a Broen-t még nem látta, én azonnal odahajtanám elsőre, mert egy durván karakterorientált skandináv krimi, és aki a Tremet szereti, az értékelni fogja, hogy ott is hasonló filozófiával dolgoznak.

jjncaa - 2013. 12. 14. 23:04

Kivéve talán az, akinek borsózik a háta a skandináv krimiktől :) Én a Treme-t New Orleans és a dzsessz miatt nézem, nem a karakterorientáltság miatt, az Utopia ajánlását viszont kösz!

clegane - 2013. 12. 21. 12:18

hehe az új részben Janette a Kelly hőseiből idézett :)
eddig annyira nem voltam oda érte de most rögtön beleszerettem <3

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz