login |

Masters of Sex: vége az 1. évadnak

2013. 12. 17. 21:35 - Írta: CyClotroniC

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem nagyon lőttek mellé az amerikai kritikusok, mikor a Showtime sorozatát, a Masters of Sex-et tartották az őszi újonc-felhozatal legizgalmasabb darabjának, hiszen nem lehet betuszkolni egy olyan kábeles sablonba se, amit az elmúlt években megszoktunk.

A Masters of Sex leginkább a karaktereivel és hangvételével fog rajongókat szerezni magának, hiszen maga a történet végtelenül egyszerű és egyáltalán nem telepszik rá a sorozatra, ami eleinte kifejezetten üdítő húzás volt, a szezon háromnegyedénél azonban kisebb hátránnyá torzult a számomra. Hiába szerettem, bevallom, simán elbírt volna nagyobb lépteket is a tempó.

Nincs baj a sztorival, de úgy éreztem, hogy néhány szálon bizony többször futották le ugyanazokat a köröket az írók, amitől helyenként a karakterek dilemmái kissé önismétlővé váltak, és talán 9-10 epizódban erősebb lehetett volna az első szezon, mint 12-ben.

Igazából ennyit a negatívumokról, mert a karakterekről csak elismerően tudok nyilatkozni, különösen a női mellékszereplő frontról. Libby (Caitlin Fitzgerald), Jane (Heléne Yorke), Dr. DePaul (Julianne Nicholson) és a szezon elején Betty (Annaleigh Ashford) simán ellopták a sorozatot a főszereplő páros elől érdekességben és szerethetőségben is egyaránt.

Virginia (Lizzy Caplan) érdekesen indult, majd idővel kissé kifakult, ahogy a profizmusával elvesztette az alternatív nézőpontos, könnyed báját, míg Masters (Michael Sheen) eléggé antipatikus figura volt végig, aki talán a szezonzáró rész utolsó tíz percében mutatta csak meg igazán az emberi oldalát.

Ez persze nem a színészek hibája, sőt talán nem is hiba, inkább csak ízlés kérdése, de valahogy amikor széthúzták őket egymástól, érdektelenebbekké váltak, ami másfelől pont a kettejük közti kémiát dicséri.

Bár nem voltak igazán kiemelkedő csúcs- vagy mélypontjai a szezonnak, az mindenképpen örvendetes, hogy az évad végére megkopó lelkesedésemet sikerült felrázniuk a folytatásra, köszönhetően annak, hogy több ponton is kimozdították a történetet arról a pályáról, ahol eddig köröztünk.

A Masters of Sex első szezonja összességében 7,5/10-et valamint nem kevés remek alakítást hozott, tehát erősen ajánlott mindenkinek, aki egy könnyed drámára vágyik, remek karakterekkel, hangsúlyos és a limonádés mellékízt mellőző párkapcsolati szálakkal. Néha hiányzott azért egy markánsabb történet gerincként, de közel sem volt válóok a hiánya.

22 hozzászólás Ne habozz!

Rerecros - 2013. 12. 17. 22:19

Nagyon bejött, nem bántam meg, hogy elkezdtem.

Neoprimitiv - 2013. 12. 17. 22:31

Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár ezt nem hangsúlyozzák orrba-szájba, de a Masters of Sex nem írói szülemény. William H. Masters és Virginia E. Johnson léteztek, ez volt az életük. Nyilván nem úgy élték, hogy “hű, már két hónapja csak dolgozunk és kutatunk, kéne valami esemény, mert még unalmas lesz a rólunk szóló tévésorozat”. Nyilván a forgatókönyv írók dolga, hogy a napi szürkeségből is vibráló drámát csináljanak, de én örülök, hogy nem “értelmezték át” a valóságot.

Lemoni - 2013. 12. 17. 22:51

Korábban felvetődött bennem, hogyan lehet a témából további évado(ka)t csinálni, erre most az utolsó rész utolsó jelenetével válaszoltak, hát így! :) Én arra számítottam, már az elsőben eljutnak az életrajzból ismert érdekes szituációig, nem számoltam a több mellékszállal, amelyek remekül színesítették, kiegészítették a történetet. A női mellékszereplők közül nekem Allison Janney emelkedett ki, az ő személyes családi drámája, majd tiszavirágéletű kapcsolata volt nekem a legmegrázóbb szála a sztorinak. Dr. DePaul a halálos betegsége ellenére sokkal jobban tudta kezelni a saját helyzetét. Libby, sose tudtam, hogy ennyire naiv vagy csak, ha fájdalmas is, de igyekszik megfelelni a kor tökéletes feleség imázsának, mert mint kiderült, előtte nem volt boldog családi élete. De sorolhatnám a többi női és férfi mellékszereplőt, mindegyikhez találtak valami csúnyaságot, néhány közülük mai szemmel már megmosolyogtatóan ódivatú, de abban az időben életek mentek tönkre ezekért. Dr. Masters és Virginia munka- és egyéb viszonyát nagyon jól építették fel, bár gondolom volt, amin színeztek kicsit. Nekem Lizzy Caplan játéka tetszett a legjobban, bár ahol ennyi erős színészi alakítás van, nehéz kiemelni bárkit is. Martin Sheen alakításával a vége felé már megbarátkoztam, de továbbra is tartom a véleményem, hogy nem feltétlenül ő volt a legjobb választás a szerepre. Mindenképpen ott leszek a folytatásnál :)

CyClotroniC - 2013. 12. 17. 22:52

Neo: Ezzel tisztában vagytok, meg a csapdahelyzettel is. Az ő sztorijukban nem nagyon lehet sok extrát behozni, mert azok hatásával úgy kell számolni, hogy ne nagyon vigye félre az alapot, ha viszont nincs hatásuk a főszereplőkre, akkor hamar öncélúvá válna. Nem állítottam, hogy könnyű feladat, de nézői szempontból mégis okoz egy kevés hiányérzetet, főleg egy ilyen erős 2013-as év után. Azért szerintem a pontszámon is érződik, hogy messze nem akkora gond, de ajánlás szempontjából érdemes megemlíteni, mert ez nem a plot-hívők sorozata lesz, inkább karakterfronton erős.

paranoid android - 2013. 12. 17. 23:40

Különleges kis sorozat lett ez a Masters of Sex. A hangulatával és a hangnemével annyira elkülönül minden egyéb sorozattól, hogy már ezért megérte. A történetvezetése is tetszetős volt, a mellékszálak remekül illeszkedtek az egészbe, hisz mindegyik mozgatórugója valamilyen szinten kapcsolódott a szexualitás/orvosi-tudományos témához, miközben a karaktereket tartotta szem előtt. Talán az évad végére ebből jobb lett volna kicsit visszavenni, szűkíteni a nézőponton, hogy jobban koncentráljon a két fő karakterre, de más kritikám nincs az évaddal kapcsolatban. A karakterek nagyon jók voltak, és valóban a női mellékszereplők kiemelkedtek, szerethetőségben mindenképp (az évad első felében Libby, a másodikban pedig Jane volt a nagy kedvencem), de nálam érdekességben egyértelműen William Masters a nyerő. Erőteljesen zárkózott és eléggé megszállott is, aminek köszönhetően gyakran önző, de szerintem közel sem antipatikus. Legalábbis a sok kedves és végtelenül szerethető ember mellé egy ilyen “önmaga ellensége” hajlammal megáldott karakter nagyon kellett. Bár most hogy belegondolok, még pár férfi mellékkaraktert simán ebbe a kategóriába sorolhatnánk. A kor ellenére a női karakterek sokkal összeszedettebbek voltak.

Tommy - 2013. 12. 18. 00:07

Minőségi sorozat jó színészekkel, de a téma annyira nem érdekelt, hogx 4 rész után kaszáltam.

FAbika - 2013. 12. 18. 01:50

Egyik kedvenc sorozatommá vált, zseniális.

zedtheant - 2013. 12. 18. 02:43

én is nemrég daráltam le az évadot és simán top3-as újonc lett, de egyébként is fenn van nálam a sorozatok listáján. nekem leginkább az volt feltűnő és üdítő, h letisztult a sztori, nincsenek plothole-ok és bullshit szálelvarrások, minden szépen meg van tervezve, nem adnak karakteridegen dolgokat a szereplők szájába csak azért, h vmilyen más szempontot kiszolgáljanak. talán ez jelentené a minőséget. nem tudom, ez inkább csak egy érzés nálam, igazából nem tudom megfogalmazni, h mi is ez, de ebben egyedülálló a masters of sex.

Neoprimitiv - 2013. 12. 18. 07:42

@CyClotronic: persze, azért is írtam, hogy a forgatókönyv írók feladata, hogy ilyen esetben tudjanak úgy mellékszereplőket behozni vagy a főszereplőknek olyan jeleneteket írni, amelyek akkor is “élnek” a képernyőn, ha egyébként minden csak “business as usual”.

Nekem pont ezért nagyon jó a sorozat, mert miközben az alapsztori érdekes, de távolról sem falrengetően izgalmas, a részletek gyönyörűen viszik az egészet.

De igazad van, aki csak a dicséretek hatására kezdene bele, az jó, ha tudja, nem egy körömlerágósan fordulatos sztorit kap majd.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 12. 18. 08:31

Nekem is tetszett, mert jól van megcsinálva, meg jók a színészek, meg minden, de nekem valahogy nem működött sorozatként. 4-5-részes TV-filmnek még okés lett volna, de így!? Az első rész után kaszáltam.

julcsi - 2013. 12. 18. 09:25

nekem is az egyik kedvenc sorozat lett, pluszban nagyon bírtam, ahogy próbálják bemutatni a nők elnyomás elleni küzdelmét, stb. néha viszont kiszámítható volt, főleg a finálé (Virginia-Masters), ott sokkal többet vártam és kicsit csalódást is okozott. de azért várós lesz nagyon.

Dexter Morgan - 2013. 12. 18. 11:02

Nem is tudom már, milyen rég nem láttam ennyire jót. Már alapból az egész ötlet, a téma rettenetesen erős, és jó és érdekes… ráadásul kiválóan sikerült a megvalósítás is.

A színészek is “elkapták” a dolgot, biztos, hogy erősen kihat az egész hangulat a forgatáson arra, hogy mennyire tudnak azonosulni – nem csak a karakterekkel, hanem a helyzettel, a világgal, amiben játszanak. Nem volt egyetlen pöccenésnyi olyan részlet a színészeket tekintve, ami ne stimmelt volna, ne lett volna úgy jó, ahogy volt.

És vééééééééééééégre Lizzy Caplan kapott egy “rendes” szerepet, amiben meg tudta mutatni, hogy mennyire univerzális emberke… mennyire bármit meg tud csinálni, jól. Michael Sheen már szinte nem is említendő, hiszen ő már többször is bemutatta, hogy mit tud. Akit viszont mindenképp muszáj kiemelni, az Allison Janney. Egészen kiemelkedő, amit itt összehozott. Nem tudom elképzelni, hogy ne kapjon valami díjat érte.

Összegezve: részemről a Masters Of Sex toronymagasan a szezon legjobb kábeles újonc drámája.

fm! - 2013. 12. 18. 13:04

Számomra is teljesen rendben van a sorozat, de valahogy az első rész után nem tudom folytatni… :\

CyClotroniC - 2013. 12. 18. 15:37

Egyébként még nálam volt egy érdekessége, ami nézőpont kérdése, hogy előny-e vagy sem, de hétről hétre mindig valahogy a végére maradt, úgy igazán sose volt hozzá kedvem, de mikor megnéztem, akkor rendre nagyon tetszett.

jiliac - 2013. 12. 18. 16:21

Számomra is egy gyöngyszemmé vált a MOS, különösen a témája az ami rendkívül érdekessé tette. Hogy az alakítások és a történet is ennyire passzol, és a kor megjelenítése is tökéletes, az már csak hab volt a tortán. Több hozzászólásban is azt olvastam, hogy a témája érdektelen volt, és hogy haladhattak volna jobban a tanulmánnyal főhőseink egy 10 éves tanulmányban, 1 év alatt.

De gondoljatok csak bele, ez a téma amiről alapjában véve szól az egész hihetetlen dolog, hogy erről csak a 60-as évek elején kezdtek (mertek!!!) tanulmányt folytatni, és keresni biológiai fiziológiai alapját.

Annak ami kvázi tabu volt a fejlett világban, a vallási, és a társadalmi berendezkedés okán is. És biztos vagyok benne, hogy apáinknak, anyáinkban nagyapáinknak, nagyanyáinknak, halovány fogalmuk sem volt arról, hogy egy nőnek is lehet orgazmusa, vagy ha volt valami sejtésük, ha össze is jött az nagyon ritka volt. És nem kevés dologról beszélünk itt mint magáról a mindennapi életről ahol két egészséges ember él egymás mellett, és a biológiai szükségleteit elégíti ki, hasonlóképpen az evéshez alváshoz …stb.

Az, hogy ez a két ember így összetalálkozott, és megtették amit megtettek, az egy csoda. Nekik köszönhető szerintem, hogy itt a kedves felnőtt, érett blogolvasók ma teljes, és mindkét fél számára kielégítő szexuális életet élhetnek, mivel ezek a sorozatban elmondott dolgok ma már természetesnek mondhatóak bárhol elolvashatóak, és érthetőek. Persze kellett ehhez egy szexuális robbanás is a fejlett világban a 60 évektől kezdődően, szóval mondhatjuk, hogy az univerzum jókor terelte jó helyre Masterséket.

Mindenképpen várom a 2. évadot.

Csigusz - 2013. 12. 18. 18:12

Darára tartogattam, így látva a sok pozitív visszajelzést, meg pláne örülök neki – lassan kezdem :)

DearPrudence - 2013. 12. 18. 18:46

10/10. Mikor az egyetemen tanultam róla, már tervezgettem, hogy elolvasom az önéletrajzukat, de így még jobb, és örülök, hogy lassan bontakoztatják ki a szálakat, felesleges csinnadratta és dráma nélkül, mert a valóság ilyen. A legnagyobb pozitívum számomra a karakterek szerethetősége, még Mastersé is, aki végig megmaradt nekem ilyen furabogár figurának, de miután kiderült ez-az a múltjából, vele is nagyon erősen tudok empatizálni, akkor is, ha alapvetően nem lennék a közelében. A második, ami beszippantott, hogy a háttében nagyon érzékletesen ábrázolják a korszakot, a női-férfi szerepekkel, a hidegháborús fegyverkezési versennyel, amiket persze tudtunk, de más megérteni, és más, mikor átéletik veled.

Neoprimitiv - 2013. 12. 18. 18:55

@CyClotronic? “hétről hétre mindig valahogy a végére maradt, úgy igazán sose volt hozzá kedvem, de mikor megnéztem, akkor rendre nagyon tetszett.”

+1 :)

VDani - 2013. 12. 19. 20:34

Elkezdtem darálni, és nagyon berántott, ennyire talán még a Lost vagy a Pushing Daisies sem, hogy csak az elmúlt pár hónapot nézzem. A második résznél tartok, az nagyon jó volt, megkockáztatom, hogy jobb mint a pilot. Nem viszik túlzásba a szexjeleneteket (ennél még a da vinci’s demonsban is több volt), a humor pedig tökéletesen van adagolva. kár, hogy a hétvégén nem lesz időm befejezni.

marcilu - 2013. 12. 19. 21:35

Nagyon szerettem, és furcsállom, hogy mások furcsának, szokatlannak találják a sorozatot. Nem akarok ezzel vitatkozni, ténykérdés, hogy lassú a cselekmény, és a fordulatok nem száguldanak az arcunkba. Az érdekes az, hogy nekem ez nem tűnt fel. Annyira élvezettel néztem minden epizódot, minden történetszálat! Döbbenet, hogy minden karaktert tudtam kedvelni, mindenki érdekelt, még Vivian, Ethan és Dr. Langham is…
Nekem is Allison Janney volt a kedvencem, mint sokaknak feljebb.

Vera - 2013. 12. 21. 04:55

Tegnap álltam neki és néztem végig. Darálva nem rossz.

VDani - 2013. 12. 22. 17:22

A 8. részben van egy félig-meddig magyar jelenlét, ugyanis dr. Sandor Rado, akit Masters említ a 48. percben, 1890-ben Radó Sándorként született Kisvárdán.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz