login |

Sherlock: kezdett a 3. évad

2014. 01. 02. 21:37 - Írta: human

156 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A harmadik évad kezdődött el végre. Nagyon-nagyon sokat vártunk rá, s talán pont, a magasra srófolt elvárások miatt lehet egy kicsit csalódást keltő az, amit kaptunk. (/félreugrik a kövek elől.)

A résszel leginkább az volt a bajom, hogy kicsit soknak éreztem benne mindent. Amolyan “nesztek!”-hatása volt azoknak a dolgoknak, amiket eddig megkedveltem. Ilyen például, amikor Sherlock észrevesz dolgokat, és ezt kiírják a képernyőre. Az első részben anno nagyon tetszett, de itt már a betűket is széteffektezték, mert úgy… coolabb?

A másik, hogy kicsit sok volt az akció. Egy részét találgatások mögé rejtették, de attól még a kedvelt karaktert láttuk, amint épp tetőről ugrik, ablakon repül át, meg ilyesmi. Ráadásul még tényleges akciók is voltak. Mindezek mögött pedig a rész fő ügye, egy “közeli terrortámadás London ellen” szinte elsikkadt, mintha valami amerikai premiert néznék.

De túllépve a negativitáson, az még mindig tetszik, ahogy Sherlock Holmes karakterét kezelik, még ha épp nem is nyomoz sokat. Konkrétan simán elnéztem volna, ha a terror veszélyt elhúzzák a 3 részen át, és most 80 percben az látjuk, ahogy visszatér, ahogy újra elmerül Londonban, ahogy Watsonnal felmelegítik a kapcsolatukat, hogy végül az utolsó 20 percben elkezdjék rendesen felvezetni a terror dolgot.

A jó részek mellett viszont tényleg azt éreztem, mintha felülről szóltak volna be, hogy legyen pörgősebb, meg szexibb, meg <random divatos hívószó>bb a sorozat

Biztos vagyok benne, hogy a jövő heti rész jobb lesz. Vagy nem? Mondjuk az eddigi évadokban pont a második epizódok sántítottak kicsit, de idén nem úgy lesz! #IDONTSHAVEFORHOLMES

156 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2014. 01. 02. 21:45

Olyan rég volt már az előző évad, hogy meg nem is emlékszem már annyira, hogy ez tényleg Sherlock szint volt vagy nem. Ettől függetlenül ha nem nézem ezt a bizonyos szintet, külön plusz pont volt nálam Sherlock poénkodásai, főleg amit a vonatkocsiban letolt :D Az hatalmas volt :) John reakciója Sherlockra szerintem abszolút fasza volt, főleg amikor lefejelte :D
Annak meg külön örülök, hogy részben ki lett találva a hogyan csinálta. A fekete labdára gondolok főleg, bár nem tudom, hogy ez volt-e már említve az oldalon.

VDani - 2014. 01. 02. 21:52

Nekem ez most tetszett, rendesen odatették a humort is. Őszintén, Moffat Time of the Doctora után rosszabbat vártam, és a fanservice itt is keményen befigyelt, de nem annyira bántóan.
A középső részek talán azért voltak eddig gyengébbek, mert csak egyszerű nyomozósak voltak, nem volt benne Moriarty vagy Adler, de ez most ugye más lesz, lesz köze egy nagyobb sztorihoz. Na meg ez már ezen a héten lesz. ;)

Dark.Lion - 2014. 01. 02. 21:52

Terrortámadás London ellen? :O Lehet, hogy be kéne próbálnom?

worxland - 2014. 01. 02. 21:54

A mycroft-os párbeszéd nagyon ott volt a szeren :)

dzsokole - 2014. 01. 02. 21:59

Inkább volt ez vígjáték, mint krimi, de nagyon tetszett. Nem annyira, mint a 3.-4.-5., de még így is nagyon. Különösen Jim és Sherlock majdnem csókja :D

emese - 2014. 01. 02. 21:59

Nekem inkább negatív a véleményem. Pontosabban, olyan volt, mintha egy egykori übercool sorozat tiszteletére egy poénnal teli, a jobb pillanatokat és a sorozat széles rajongótáborát felelevenítő/megtisztelő show-t láttunk volna, nem pedig egy rendes (proper) részt.

Ráadásul 2 napja daráltam újra az első 6 részt, így elég jól éreztem, hogy ez most azokhoz képest nagyon nem kapott el.
Plusz lassan a Doctor Who darám végére érek és bizony komplett mondatok egy az egyben, illetve kísértetiesen hasonló szituációk is megjelentek – onnan.
Bizakodom, hogy a maradék 2 részre nemcsak a főszereplő, de a Sherlockos atmoszféra is visszatér…

Pr13m - 2014. 01. 02. 22:01

Szerintem nagyon jó rész volt. Az elejétől a végéig. Kicsit több humor volt benne mint eddig, de kellett is hogy kiegyenlítse az érzelmes részeket. EGyedül talán csak a kapcsoló volt kicsit egyszerű megoldás a bombán. :D De tetszettek az ötletek hogy hogyan úszta meg az esést, és hogy kicsit még mindig hagynak a sötétben tapogatózni, hogy biztos úgy történet e. :) Az új játszópajtása Sherlocknak pedig úgy érzem komoly fejfájást fog okozni. Ha ez lesz a leggyengébb része az évadnak, akkor pokoli jó részeknek nézünk elébe. :)

rosickyz - 2014. 01. 02. 22:04

Igazából szerintem csak a hatodik részhez képest volt ez csalódás. A rejtély feloldását remekül kezelték, a karakterek pedig hűek magukhoz. Maga a terrorista sztori volt nagyon gyenge, ez tény.
PS: Mary nagyon aranyos!

Solmyr - 2014. 01. 02. 22:15

http://www.youtube.com/watch?v=09RxXvRXiPI ÉS ez mindent elmond a részről. A poénok jók voltak, de azon kívül…

Shyllard - 2014. 01. 02. 22:23

Jó kis felvezetős visszatérős rész volt ez, a betűk effektelése engem is zavart, de hát mit lehet tenni ez ellen. A 2. meg tuti már nyomozósabb lesz, mint amit várunk, engem az érdekel nagyon ki lehet az a titokzatos alak :D Ja meg én azért is bizakodok, mert számomra a Bakersville-s rész eddig abszolút favorit :D

A. - 2014. 01. 02. 22:25

Igen, a fanservice túlzás volt. A Moriartys jeleneten jót nevettem azért:) na jó, végül is jól szórakoztam, csak… hiányzott, hogy legyen íve.
Na de mi volt ez a V, mint Vendetta-párhuzam?? ez valami hommage akart lenni??? lemaradtam valamiről?

hannah - 2014. 01. 02. 22:32

Talán SPOILER

Valaki kifigyelte, hogy Molly pasija az előző évad utolsó részének egyik bérgyilkosa.

SPOILER VÉGE

Ez nektek feltűnt, mert nekem nem? De imádtam ezt a részt. Tök jók voltak a “beszólogatások” a rajongóknak. :) Visszatér ez majd a régi kerékvágásba, csak kezelni kellett azt az őrületet, ami kialakult körülötte az elmúlt 2 évben az agyatlan teóriagyártásokkal stb. És szerintem ezt jól csinálták. Remek fricska volt. :)

Shannen - 2014. 01. 02. 22:35

Én este közvetlenül a rész után oda meg vissza voltam. Iszonyatosan feldobódtam tőle. Én maximálisan elégedett voltam ezzel a résszel. Ha sorba kéne raknom az eddigieket akkor simán a 2. lenne a 2×03 után.
A párbeszédek zseniálisak voltak, és nemcsak a poénos részek. Benedict és Martin megint akkorát játszottak, hogy az valami hihetetlen.
Igen, lehet kicsit zsúfoltnak tűnt, hogy egy kis ez-egy kis az is volt benne, de máshogy nem nagyon tudtak volna jól kijönni a szituációból. Engem a nyomozás része érdekelt a legkevésbé, úgyhogy az sem zavart, hogy azt fejtették ki legkevésbé.
Ennek a részben pont az volt funkciója, hogy a szereplők reakcióit lássuk, ki hogy áll 2 év után, és hogyan dolgozza fel, hogy Sherlock visszajött. Ezt pedig hibátlanul bemutatták.

Örültem a sok poénnak, az izgalmas jeleneteknek (mert úgy voltak izgalmasak, hogy úgyis tudtuk mi lesz), és piros pont a Moriarty&Sherlock pillanatért.

Benedict szülei meg nagyon kis aranyosak voltak, mint ahogy Martin Freeman párja is. Amúgy is mindig azt nyilatkozzák, hogy a stáb mint egy család, na, most tényleg pont olyan lehetett a forgatás. :)

Amúgy, igen a felirat már néha sok volt, de ennyi baj legyen.

viky - 2014. 01. 02. 22:35

Nagyon egyetértek a kritikával. Ma már az egyik fanatikus barátnőmmel alaposan kiveséztük a részt, és abban megegyeztünk, hogy nem vagyunk teljesen elájulva. Túl sok humor, túl kevés és nem igazán izgalmas nyomozás… De azért jó volt látni őket, és persze még mindig nagy kedvenc a sorozat, de valóban ez a két év várakozás nagyon feltornázta az elvárásaimat és kicsit csalódtam. Én is úgy érzem, hogy lesz ez még jobb is :)

Macckó - 2014. 01. 02. 22:38

nagyon nagyon nagyon vártam.
és nagyon nagyon nagyon nagyot csalódtam.
human fogalmazta meg jól. mindenből sok volt. a bonfire rész meg kritikán alulian szar volt.

jky - 2014. 01. 02. 22:38

Szerintem rohadt jó volt, a poénok ütöttek, a visszatérés “elhúzása” meg szerintem kellett, én nem örültem volna, ha összecsapják, hogy “itt van oszt jó van”. Teljesen jó volt ez így.

(A Bakersville is egy jó epizód volt egyébként.)

prodx - 2014. 01. 02. 22:39

Én még mindig a Moriarty-s jeleneten nevetek, zseniális :D. Többet nevettem ezen a sherlock részen mint a himym 9. évadán eddig :D.
Való igaz, nyomozás háttérbe volt szorítva, és inkább rámentek a cliff feloldására, meg egyenesbe rakták a karaktereket, innen majd indulhat a nyomozás.
Annyi jó jelenetet szállított ez a rész, egyszer még biztos újranézem a 2. előtt :).

Rauros - 2014. 01. 02. 22:41

Szerintem ennél sokkal jobb visszatérés nem lehetett volna, az eszméletlen magas elvárásoknak így sem úgy sem tudott volna megfelelni, így kihozták a helyzetből a maximumot.
Vicces volt, sokszor hangosan felnevettem, a hangulat jobb volt mint valaha, a karakterek még mindig tökéletesen működnek. Az egyetlen negatívum talán az volt hogy Sherlock kicsit kilépett a lángész szerepből amikor a motorral keresztül-crossozott a városon, valahogy nem illik hozzá a szuperhero dolog.

Akinek pedig fura a V for Vendetta párhuzam, az keressen rá wikipédián a Gunpowder Plotra vagy Guy Fawkes-ra, elég híres angol történet

Habarodix - 2014. 01. 02. 22:46

Nekem nagyon tetszett a rész. Különösen a John – Sherlock részek a nagy találkozás után. Kellett ez az építés, 2 év telt el. Nekem is az lett volna a fura, ha 10 perc alatt lezavarják a visszatérést és a további rész a nyomozásról szól. És b@sszus, jövőhéten már finálé :(

CyClotroniC - 2014. 01. 02. 22:47

Rauros: Sherlock a könyvekben is badass volt, értett harcművészethez, bokszhoz, kardhoz, lőfegyverekhez, stb. Egy kicsit sem karakteridegen.

Gigi - 2014. 01. 02. 22:56

Én is belépek a pro-csoportba. Engem talán Sherlock és Mycroft sapkás beszélgetése zavart, mintha Mycroft kicsit sherlockabb lett volna, mint Sherlock.
És miért nem említi meg senki se Mollyt? Én nagyon szorítok neki, szóval ez a rész kifejezetten jót tett a lelkemnek. :)
A poénok meg mindig is jól álltak a sorozatnak, azok is tetszettek.

G. - 2014. 01. 02. 23:09

Lehet, hogy a majd 2 év Sherlock mentesség volt az oka, de nekem nagyon tetszett ez a rész. Nagyon vártam, voltak elvárásaim, és meg is vagyok elégedve a résszel. Ha valami kivetnivalót kéne keresni, azt mondanám, hogy kicsit szétszórt volt a rész. Nem mondanám, hogy mindenből sok volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy össze-vissza kapkodtak a készítők. Mondjuk ez azért kicsit erős megfogalmazás.
Még negatívum, hogy én is éreztem az “elamerikaiasodást” a részben, de mentségére legyen a sorozatnak, hogy (innentől spoileres lehet egyeseknek) a motoros rész is “Sherlockosan” lett megoldva. A is megjegyzendő, hogy az eddigi részekben sem állt távol Holmes-tól az erőszak. (az ablakból “sokszor” kiesős eset vagy a széfes bunyóverés)
A kisebb hibáktól eltekintve viszont az év sorozatepizódját kaptuk. Kár, hogy még csak január másodika van! :D
G.

Norbee - 2014. 01. 02. 23:12

“I dont shave for Sherlock Holmes”
egyértelműen a hét idézete és persze kell pólo is :)

Nálam ott folytatták ahol abbahagyták.
A terrorist case/gunpower plot éppen csak arra kellett hogy hazahozzák SH-t. Engem nem izgatott a nyomozás. Moriarty nélkül nem voltak ellenfelek Sherlocknak.
Viszont a karakter kémia ( a szinészi játékkal karöltve) nálam 10/10. A poénok ott voltak ahol kell és ütöttek, a refrencing nekem átjött,és a hangulat Sherlckosabb volt mint valaha…

Azt érzem hogy ez a 3. évad nem a nyomozásrol fog szólni ( a 2. rész trailere alapján legalább is)

Az egyetlen fájdalmam hogy jövő vasárnap után megint a hosszu várakozás ideje jön el
DW-ra agusztusig sherlokra ki tudja mennyit.
De addig még két remélhetőleg fantasztikus rész jön :D

gromit - 2014. 01. 02. 23:31

azoknak, akik hiányolják a nagy ellenfelet: attól még, hogy konkrétan még Sherlock se tudja, ki az, attól még van. kaptunk ígéretet, h ki fogja deríteni, úgyhogy csak hajrá :)

kicsit olyan volt már, mintha dramedyt néznék, de én pl szeretem a dramedyket is, nincs vele gondom. eddig is volt benne humor meg briliáns párbeszédek, de most nagyon sokat sikerült összehozni.
nekem tetszett így, nem lett volna jó, ha hazajön, és mint ha mi se történt volna minden visszazökken a szokásos kerékvágásba. két év után ilyen karakterekkel nem szabad azt 5-10 perc alatt lezavarni, kellett ez :)

és lehet, h nekem is be kéne szereznem egy “Mind the gap” csengőhangot :D

rosickyz - 2014. 01. 02. 23:32

Egyébként tudja valaki, hogy miért néztek olyan furcsán Molly vőlegényére a végén? Tán nekem nem jött át valami?

mamamamamamama - 2014. 01. 02. 23:44

Én is azok táborát erősítem, akiket főként a karaterábrázolás nyűgöz le ebben a sorozatban, nem kifejezetten a nyomozós részek. Szerintem fantasztikus, feelgood évadkezdés volt. Más volt, mint az eddigiek, de pont ez az amire senki nem számított.Nem tetszhet mindenkinek ugye. Imádtam a humort (hát behaltam, amikor operation-t játszottak a Holmes tesók), az apróbb utalásokat korábbi epizódokra.Jöhet a köv. 2 rész!

“Fff…”
“cough ” :D

mamamamamamama - 2014. 01. 02. 23:47

@rosickyz: Mert ha megnézed, csaknem ugyanúgy néz ki, ugyanúgy öltözködik,mint Sherlock.

prodx - 2014. 01. 02. 23:49

rosickyz:
Szerintem kicsit hasonlított Sherlockra abban a kabátban+sál is volt ugye ha jól emlékszem, és még a haja is hasonló volt, mondjuk kicsit rövidebb :D. Sherlock végig is nézett rajta, hogy WTF?
Aztán jött Molly az “I’ve moved on” szöveggel, nekem elég egyértelmű volt :D
Szerintem ezért néztek furcsán, de javítsatok ki :)

prodx - 2014. 01. 02. 23:50

Közbe meg is előztek :)

gabor - 2014. 01. 02. 23:51

rosickyz: Szerintem azért, mert nagyon hasonlít Sherlockra (öltözködés és külső tekintetében is).

gromit - 2014. 01. 02. 23:56

ez nekem se tűnt fel, nem értettem, mi a baj vele, amíg el nem olvastam egy review-t, ami kitért erre is, és megemlítette, h mint a Jóbarátokban volt a Russ… jaaaaa! :)

gromit - 2014. 01. 02. 23:56

(szóval újra kell nézni, mert elsőre nem lehet minden apróságot elkapni :) )

istvan - 2014. 01. 02. 23:58

A pólót már árulják: http://bbc.in/JLyhP7

Én sokkal többet vártam a résztől (és nem csak a hosszú várakozás miatt). Egy évad csak 3 rész, és nálam ez messze nem volt a korábbi két évad első részeinek szintjén… örültem a poénoknak, de a “nyomozás” nem ütötte meg egyik korábbi rész szintjét sem (és a tariler alapján a második rész is hasonló lesz – bár még meglephetnek :)).

kitz - 2014. 01. 03. 00:00

Ez a lefejelős rész és az azt megelőző “Watson ideges” jelenetek. Oh anyám, milyen zseniális.
Martin Freeman megint nyer egy BAFTA-t? :D

Cough - 2014. 01. 03. 00:03

Nekem nagyon tetszett a rész,sőt imádtam minden percét :D

Amiért olyan a rész amilyen, annak az az oka, hogy legfőképpen a fanatikus rajongóknak szólt most ez a visszatérés. Ha valaki ismerős a tumblr oldallal az tudja mire gondolok :D

Kb az ottani fanficekből épült fel, a legtöbb poén onnan is jött, és a teóriák, h h úszta meg Sherlock szintén majdnem mind a rajongók ötlete volt már ezelőtt :D És ezekkel az apró utalásokkal úgymond köszönték meg, hogy ennyire szeretik az emberek ezt a sorozatot.

ÉS Gotiss annyira zseniálisan összetette ezeket, hogy le a kalappal. Tipikus GODtiss rész volt :D

Bár ez csak az én véleményem, ebben a részben nem a nyomozás volt a fő szál, hanem, h John és Sherlock hogy rendezik a viszonyukat azután, h Sherlock 2évig halottat játszott. De mivel ez egy ilyen sorozat, hát muszáj kicsit nyomozni is :D

nekem 10/11-es <3 egyszerűen briliáns!

play93 - 2014. 01. 03. 00:07

Tetszett ahogy Watson kicsit elverte Sherlockot. Rászolgált :D
A hét idézete meg nálam egyértelműen:
“-I’m gonna kill you.
-That’s so 2 years ago.”

AS - 2014. 01. 03. 00:31

Szerintem ezt a részt egy szóval lehet jellemezni: BRILLIANT!!!!!!!!!

Az apró utalások a fanfictionökből, az előző részekből, hogy megjelentek a rajongók teóriái (mert ezek mind azok voltak), azt, h az életbe nem fogjuk megtudni hogy csinálta egyszerűen zseniális :D A poénok, a szerplők közötti kémi egyszerűen asdfghjklasdfghjkl

Gatissnek csak gratulálni tudok(nem csak a szinészi játéka, de a forgatókönyv miatt főleg), Matin és Benedict beyound perfect as always.

És senki nem említi meg, h Mama és Papa Holmes az Mama és Papa CUMBERBATCH?????

És itt szerintem se a nyomozáson volt a hangsúly, hanem hogy Sherlock hogy férkőzik újra John bizalmába.És az viszont perfect volt.

És szegény Benny nem tehet róla, hogy még jobban néz ki, mint 2 évvel ezelőtt :D Ezért leszólni a sorozatot :D Hát hallatlan :D

AS - 2014. 01. 03. 00:35

Jah és akit érdekelnek az apró részletek, utalások, annak tudom ajánlani a tumblr nevű oldalt, és azon belül a sherlock taget.

Csodákat fogtok látni :D

kitz - 2014. 01. 03. 00:46

De, már leírták, hogy a Kámbörbecs szülők is benne voltak :)

AS - 2014. 01. 03. 00:49

Ohh szori! Elsiklottam felette :P

Lemoni - 2014. 01. 03. 00:51

Őszintén szólva nem is érdekelt most a “heti eset”, olyan szórakoztató volt a karakterek egymásra hatása, gyakorlatilag szétröhögtem az egész epizódot, nem is tudtam volna rendesen figyelni másra :D Nem gondoltam volna, hogy ennyire hiányoztak már! :)

mosee - 2014. 01. 03. 01:18

Lehet rosszul emlékszem, de nem csak csak Johnt kellett átverni, hanem az őt figyelő snipert is, akit most itt simán kiiktattak, azzal, hogy Mycroft tippre lelövette. Na most az a gondom, hogy onnantól mi értelme az egésznek? Csak Johnt átverni? Minek? Hogy ő hitelesen tudja közvetíteni, hogy Sherlock halott? Mert Moriarty szervezetével már ezt nem tudják elhitetni, hisz kiiktatták a snipert, vagyis elárulták magukat Mycrofték…
Szóval nekem csalódás volt, olyan megoldást vártam volna, ami átveri Johnt, ÉS a snipert. Így.. semmi értelme.

Dixi - 2014. 01. 03. 01:38

Tul kritikus mindenki a tulzott (2 eves) elvarasok miatt.
Pazar resz volt :))) A Derren Brown cameo pedig okolcsapas az agynak lvl. 100 :)

mosee - 2014. 01. 03. 02:25

A 2×3 végén a sniper rálát John-ra, aztán összepakolja a fegyvert és feláll. Vagyis ha ott rálát Johnra, rálátott az egész trükkre.
Márpedig nemcsak Johnt kellett átverni, hanem mindenkit.
Ennek mi értelme?

Shana - 2014. 01. 03. 02:52

Neeeem, a het idezete minenkepp a
“- What did he say?
– Fu
– Cough?”
XDDD Brillinat.

Non Sherlocked - 2014. 01. 03. 05:42

Sziasztok! Csak azonosulni tudok a kritikával. Ezért kár volt várni két évet. Se Sherlock Holmeshoz nem volt méltó, sem a sorozat eddigi részeihez. Persze aki a színészeket kedvelte meg és arra várt, hogy újra egy produkcióban, a Baker Streeti lakban, vagy London utcáin lássa őket, az lenyeli, mert az évek alatt felépített magában egy romantikus világot, már el van azzal, hogy látja őket…. kedves egészségére! De mint film szörnyű volt. Sherlock Holmes már olyan, mint egykor a terminátor, mindent gépiesen lát, mérlegel, motorozik stb… Közben az első rész amiben emberséges is próbál lenni, ellentmondásos, erőltetett. Nyomozás nulla a köbön. A készítők végig a rajongók felé tartottak több fricskát. Sikerült számos jelenetet, elméletet elhinteni (valóban fanfictionökből berántani), majd becsomagolni a nagy semmit. Végül is ezt pár rajongó is összehozhatta volna – főleg az ő ötleteikkel húzták az időt, ehhez nem kell külön stáb, mert ilyen történeteket rövidebb írásokban már lehet találni a neten, csak ezeket dobták össze pár zagyva eseménnyel. Robert Downeyéktól is becsurgott a robbantás a Parlament alatt idea. Mycroft Holmes pedig már akkora zseni, hogy pár óra alatt megtanul egy nyelvet olyan szinten, hogy beépüljön egy külföldi bűnszervezetbe – a bűnbandáknak általában szleng, argó nyelvezete is van, saját az adott csoportokra jellemző kifejezesékkel, szóval külön tolvajnyelv. Ő a nem tevékeny fickó, aki maga az angol kormány, nyilván nincs ügynök, hát maga épül be. Meg hasonló marhaságok. Tényleg elismerés a tehetséges színészeknek, hogy bizonyos előző évadokban megszokott színt ellenére, a rajongók, és a fizetés hatására kiválóan eljátszották ezt a nudlit a sok erőltetett jelenettel, feltett vagy felrajzolt műbajszokkal. Sosem hittem volna, de azt mondom a sorozat iránti örömöm, szimpátiám eddig tartott. A BBC Sherlock nem visszatért, hanem meghalt nekem.

zalla - 2014. 01. 03. 06:39

Azt hiszem ez a rész kicsit annak a hihetetlen hypenak az eredménye, amit kreáltak a sorozat körül… Olyan biztos nem lett volna, hogy mindenkinek tetszik az eredmény, túl nagyok voltak az elvárások, így inkább kaptunk egy pofont. :)
Egyébként a sztori inspirációja az “Adventure of the empty house” sem volt Sir Arthur Conan Doyle legizgalmasabb műve (a nyomozás ott is kissé elnagyolt).
Szerintem a színészi játék megint ötcsillagos volt, Mary (Amanda Abbington) karaktere is el volt találva. Én jól szórakoztam.

JKJ - 2014. 01. 03. 08:40

Szerintem is kimagasló rész volt. Nem csak a korábbi részekhez kell mérni a sorozatot, mert már annyira beleszőtte magát az emberek tudatába (már aki nézi egyáltalán), hogy ennek tudatában készítették a részt és pont emiatt ZSENIÁLIS.

Végig azt éreztem, hogy igazán nézői szemlélettel készítették a részt. Sokkal jobban kezelték Sherlock halálát is mint a sorozatok 99.9%-a. Lehet 100. A színészek játéka mind, kivétel nélkül nagyon jó volt, de Martin Freeman még ebből is kiemelkedett. Sokat fejlődött pl. Ali G in da house óta :-).

Arra kíváncsi lennék, hogy akiknek nem tetszett, azok mennyire állnak jól az angollal, mert felirattal biztos nem olyan élmény, aki pedig lemarad egy két apró finomságról, mert nem teljesen érti a nyelvet, annak az élmény is rosszabb lesz. Sokkal rosszabb.

winnie - 2014. 01. 03. 09:23

jkj: van hozzá felirat? szerintem a többség angolul nézte. ld. a hasonló véleményeket azon nézők közül, akik a bbc adását nézték még szerdán a neten. nem hiszem, hogy a 3. évadra ne tanult volna meg mindenki sherlockot nézni. a zsúfoltság, az elnagyoltság vagy a túlzott fanservice nem neylvismeret-függő. (hidd el, nincs olyan, hogy “egy sherlock-rajongó mind fölött”. majd átéled, hogy milyen fennhéjazó ez, ha a 3×02 vagy a 4×01 idejössz és leírod, hogy nem jött be neked a rész, majd jön valaki, akinek tetszett és elkezdi magyarázni, hogy nem tudsz angolul:)

ja, és hidd el, hogy sokkal többen vannak azok, akik magyar szinkronnal nézik és maximális az élményük. nekik akkor lenne sokkal rosszabn, ha nem úgy néznék.

JKJ - 2014. 01. 03. 10:07

winnie: Aha. Szóval az angol nyelv ismerete szerinted nem fontos az élvezet szempontjából? Mi-ről beszélsz??? Arról már ne is szóljak, hogy a szinkronizált messze gyengébb mindenből mint az eredeti.

Komolyan nem értem hogy írhatsz le ilyeneket.

Maxim - 2014. 01. 03. 10:38

Nekem is a hangvétel egy kicsit megváltozott, de ennek ellenére élveztem ezt a részt, de vannak itt olyanok akik olyan dolgokra fanyalognak amik abszolút angol kultúrával és Sherlock Holmes konyv háttérrel magyarázhatóak. Mások is említették elottem…

A parlament felrobbantása, nem kell lopni sehonnan. November 5-e úgynevezett Guy Fawkes night, nemzeti unnep, megemlékezés hogy anno 1605-ben ez a Guy Fawkes nevu alak majdnem felrobbantotta a parlamentet de idejében elkapták is felakasztották érte. (V maszkja is egy un. Guy Fawkes maszk)
Guy Fawkes Night gyokeres része az angol hagyományoknak, én itt élek Angliában és November azon hetén mindenki tuzijátékozik, a Guy Fawkes bábu égetése azon a napon megint tradicionális.

Mycroft-nál pedig nem fura hogy zseniális… lehet maga a sorozat eddig ezt nem hangsúlyozta ki, de már Arthur Conan Doyle is úgy alkotta meg Mycroft-t hogy o sokkal okosabb még Sherlock-nál is, az egyetlen ok amiért ez nem egyértelmu, mivel Mycroft-ban nincs meg a villogás vágya úgy mint Sherlock-ban… a konyvekben Sherlock maga mondja testvérérol hogy egy vitában inkább belenyugszik ha valaki azt hiszi hibázott vagy nincs igaza, nem érdekli annyira a dolog hogy vitatkozzon. Most is csak azért villantotta meg magát mert haza akarta hozni Sherlock-t.

Ezt a részt meg ne adjuk Moffat-nek ha tetszik ha nem, Mark Gatiss írta elejétol végéig.

Azt nem is tudom hányan vették észre, még ha nem is volt direkt utalás, de amikor Sherlock Mycroft tervérol beszél, és a terv neve Lazarus én jót mosolyogtam, persze, a feltámasztásról szól, de Mark Gatiss volt a villain a Doctor Who “The Lazarus Experiment” epizódjában.

VeNNNN - 2014. 01. 03. 10:43

jkj:

Szerintem ő sem érti, hogy te hogy írhatsz le ilyeneket. :D Finoman általánosítasz, hogy akinek nem tetszik, az biztosan nem tud angolul. Valljuk be, ez hülyeség. Briteknél is vegyes volt a fogadtatás, bár ők lehet magyarul nézték.

winnie - 2014. 01. 03. 10:47

jkj: miért lenne fontos? _neked_ fontos, de mások nevében botorság beszélned. másoknak nem annyira fontos. a többséget csak zavarja. a túlnyomó többség magyarul nézi (és imádja) a sorozatot. még akkor is, ha ezt nem fogadod el. én azt nem értem, hogy beszélhetsz más, több százezer néző nevében.

és őket nem érdekli, hogy szerinted a szinkronos verzió gyengébb. mert szerintük az a jobb. de ezt minden sorozatnál leírják páran, szóval kár is elővenni. (érdekes, hogy többségében azok véleményezik a szinkront, akik nem is nézik magyarul a sorozatot. nem nekik készül. és mégis őket zavarja:)

de itt nyilván nem ez a lényeg, hanem az, hogy aki megnézte angolul, annak valószínűleg nincs gondja a nyelvvel, a megértéssel. nem az az oka, ha valaki szerint jó vagy nem jó a sorozat. lehet jó egy rész perfekt angol tudással és nullával, szinkronnal és felirattal. és ugyanígy lehet rossz is. meg közepes.

the_daver - 2014. 01. 03. 10:53

JKJ?: közel anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet, és mégsem tetszett. Nem azért, mert nem értettem, hanem a korábban felsorolt dolgok miatt.

Mert pl. hova tűnt a nyomozás? Ez egy Sherlock-sorozat, az ég szerelmére. De még ha nem három rész lenne össz-vissz egy évadban, akkor még azt mondom, oké, elfért, de baromira nem.

A. - 2014. 01. 03. 11:04

jah hát a V, mint Vérbosszúra én kérdeztem rá igen. a Guy Fawkes sztorit ismertem és szerintem mindenki hallott róla, aki bejárt középiskolában angolórára. attól még a metrós résznél egyből a V, mint Vérbosszú ugrott be.
de írhattam volna a Molly új barátja jelenetnél a Friends poén átemelését.
ez azért annyira nem “fanyalgás” volt részemről, vegyük inkább zárójeles megjegyzésnek.

Maxim - 2014. 01. 03. 11:12

@A. Nem kifejezetten rólad írtam, mások is voltak és inkább azért írtam le ha valaki nincs tisztában vele, nem kritika volt.
(Én pl anno zenei kozepsuliban jartam ahol eleg volt egy nyelvet tanulni, én angolt választottam de aki németet tanul az lehet hogy életében nem hallott róla)

A. - 2014. 01. 03. 11:14

@Maxim: ok rendben:)

Spoon - 2014. 01. 03. 11:17

Tény hogy nem volt nagy nyomozás benne, de nekem élvezet volt látni ennyi idő után újra ezeket a karaktereket. Nem volt olyan drámai mint az előző részek, de kell néha ilyen is.. Valahogy újra össze kellett csiszolódni a szereplőknek és ezt szerintem remekül oldották meg. A színészi játék meg.. mondjam azt hogy a megszokott szintet hozta? Sőt még annál is jobb volt! :) Én pedig pont ezért nézem..
A (majdnem)csókjelenet a tetőn meg.. hát percekig hangosan röhögtem. kíváncsi lennék hányszor vették fel a jelenetet.. :)

Brynden Rivers - 2014. 01. 03. 11:25

Én úgy tűnik egy másik részt láttam mint cikkiró mint a kommentelők többsége :)

– nem a hogyan hanem a miért a fontos a halál megrendezésénél
– az egész 2×03 a Holmes-testvérek terve szerint történt!

– a John-t figyelő orvlövészt Mycroft megvette

Volt nem kevés nyomozás, de nem az egész részben – öröm volt nézni a karaktereket közötti kémiát meg Sherlock visszailleszkedését.

– a terrorfenyegetésről azt gondolta először SH, hogy kamu (a patkányok nem menekültek, túl ködös a halott ügynök jelentése) – aztán jött a metrokocsis ( Underground Network) ügyfél az észak-koreai kém eltűnésével, amiből rájött, hogy valami komoly készül

– A bonfire-ből jött SH, rá hogy a észak-koreai kém fel akarja robbantani a parlamentet – ez is a nyomozás rész volt – a nyomozás tényleg nem volt hosszú, de pl. fenománális volt az sms kód, a motoros jelenet, a metrós montázs meg a végső metrókocsis jelenet.

– Mary aranyos, Molly-val nyomozás nagyon jó volt, Anderson-os jelenetek is jól ültek.

– Mycroft, Mycroft, Mycroft !
Azon nem tudom miért csodálkozik bárki, hogy ő az okosabb, és nem Sherlock, ezt kimondják az epizódban is.

9,5/10, a kicsit sok fanservice miatt nem 10/10

m76 - 2014. 01. 03. 12:07

Én is vártam mint a messiást, de nekem is csalódás volt a rész. Nem rossz, de már nem olyan kiemelkedően jó mint volt.

TD - 2014. 01. 03. 12:31

Sokat kellett rá várni, és ez valószínűleg fokozta az elvárásokat, de szerintem így is remek rész volt. Még nem tudom, elhiszem-e a magyarázatot a 2×03 végére. Nem annyira egyértelmű, hogy igazat mondott a kamerába, vagy igen?:)
Sokan belekötöttek az epizódba, de nekik szinte kiszólt Sherlock: “Oh. Everyone’s a critic.”

Dark Energy - 2014. 01. 03. 12:52

Nekem nagyon tetszett.
Persze lehetett volna jobb is, de ennyi erővel akár rosszabb is.
Szóval volt azért ennél már jobb Sherlock rész is.
Na most ezt jól összefoglaltam, nesze semmi…

A poénok jók voltak, “Fff… cough.” mindent vitt, na meg persze Watson ahogy háromszor is nekiesett Sherlock-ot “püfölni”, Sherlock és Moriarty a tetőn pedig, hát zseniálisak voltak, na.

Külön örvendtem Cumberbatch mamának és papának.

Martin Freeman nőtt egy nagyot a szememben, kiemelkedő alakítást nyújtott, messze a legjobbat de a bajusz az szörnyű volt! :-)

piszkosfred - 2014. 01. 03. 13:06

Igen, magasak voltak az elvárások, de számomra hozta a sorozat a szintet. Nem volt végig-nyomozós, de őszintén szólva nekem nem is hiányzott. A sok apró utalás, karakterek viselkedése, poénok (és bizonyos részben az ügy is, igen) simán elvitték a hátukon a részt.

9/10-et nyugodt szívvel tudok rá adni. (és felirattal nézem igen. angollal)

glinda - 2014. 01. 03. 13:06

Nekem is csalódás volt. Én elsősorban a nyomozást, a Sherlock Holmes történetek ügyes “kicsavarását”, a karaktereknek az eredetit (szerintem) tiszteletben tartó, mégis kreatív modernizálását szeretem ebben a sorozatban. Ez meg egy olyan epizód volt, amit talán egy kicsit túlságosan is a Tumblr fangirl-közönségének az ízlésére szabtak. És nem mondom, hogy nem szórakoztam jól, de végig hiányérzetem volt. Nem kellett volna egy egész részt ennek áldozni. (Reméljük, a többit nem fogják.) És hogy nem kicsit estek túlzásba azzal, amennyire a cselekmény helyett a karakterek felé vitték az epizódot, azt szerintem az is bizonyítja, hogy a legelső részben, amikor az ÖSSZES karaktert fel kellett vezetni, érdekes módon mégis tudott elég idő maradni a nyomozásra.
Elég sokáig tudnám sorolni, hogy konkrétan mi minden nem tetszett. Nálam ez a rész az utolsó 3 hely valamelyikét kapja majd az 1×2 és a 2×2 mellett. A többit fenntartások nélkül tudtam imádni.
Remélem, vasárnap tényleg visszatér az a Sherlock Holmes, akit szeretek.

Gigi - 2014. 01. 03. 13:13

“Szerintem azért, mert nagyon hasonlít Sherlockra (öltözködés és külső tekintetében is).”
Igen, Lestrade félre is vonja, és megkérdezi. :D Örülök, hogy nem lépett túl Sherlockon, vagy csak tényleg van egy esete… :D
Nem volt ezzel semmi baj, nekem semmilyen világomat nem döntötte össze. A metrókocsis “poénkodás” különösen ütött. :D
Angolul nem értettem teljesen, én csináltam magamnak házi magyar feliratot, szorgalmasan lefordítva az angolt.

Khes - 2014. 01. 03. 13:28

Valamelyik novellában maga Sherlock mondja Watsonnak, hogy ha Mycroft hajlandó lenne utánajárni a teóriáinak nagyobb sikereket érhetne el, mint ő.

Igen fangirl vagyok és igen nekem készült a rész, minden pillanatát élveztem :-)

jersey - 2014. 01. 03. 13:40

Ez a rész csak a keménymag fandomnak készült és annak ellenére, hogy nagyon élveztem, mert már nagyon hiányzott és sokat nevettem rajta, bennem is maradt némi hiányérzet, de nagyon remélem, hogy a maradék két rész már hozza a normál szintet.

jersey - 2014. 01. 03. 13:45

Brynden Rivers: Anderson helyett gondolom Lestrade-re gondoltál (:

Sam_Tyler - 2014. 01. 03. 14:24

Non Sherlocked: Akkor úgy látszik a Sherlock-ot is elérte a Moffat-féle Doctor Who betegség.
Túlhajtás, erőltetett poénok, minimális cselekmény stb.
Már nem szerethető, idegesítő.

hannah - 2014. 01. 03. 14:26

Nekem is tetszett.:) Szerintem Molly pasija Moran. Bár, ezt már eljátszották Moriartyval egyszer. Mondjuk, éppen ezért tudná Tom, mivel lehet hatni Mollyra: Sherlockkal. Mindegy, nekem nem szimpi a srác, remélem, hamar tiplizik, én meg szörnyen várom a 2.részt. :)

orla - 2014. 01. 03. 14:35

Morant most kapták el.

glinda - 2014. 01. 03. 14:50

Nekem sem ez lesz a kedvenc Sherlock-epizódom. A toplista alján tanyázik az 1×2 és a 2×2 társaságában. Ennél sokkal érdekesebb lett volna, ha az első rész arról szól, ahogy Sherlock leszereli Moriarty szervezetét. És nem a világ minden táján, meg a Balkánon, meg ki tudja, hol, hanem Londonban.
Amennyire tudom, az új “főgonosz” nem Moran lesz, hanem a zsaroló fickó. Az eredeti történet címe asszem az volt, hogy A zsarolók királya. És talán ez volt az, amikor SH úgy jutott a fickó közelébe, hogy eljegyezte magát az egyik szobalánnyal :) Vagy valami ilyesmi. Rég olvastam.

topofthemorning - 2014. 01. 03. 15:01

Talán egy kicsit komolytalanabb volt az általam vártnál, de mindenképpen szórakoztató! Szerintem vasárnapig harmadszor is megnézem:) Rengeteg apró érdekesség van eldugva benne.

“Oh, you bastard!”
Imádtam Lestrade-t.
“Two years and the theories keep getting more stupid.” :D

jky - 2014. 01. 03. 15:04

“Moffat-féle Doctor Who betegség”

Szerintem egyáltalán nem beteg a DW, ahogyan ez az epizód is teljesen jó volt, pláne, hogy Gatiss írta, nem Moffat. :)

Minimális cselekmény? 2 éves szünet volt, a sorozat történetében is, még jó, hogy szántak időt a visszatérésre és a következmények bemutatására, hogy hogyan reagáltak rá a karakterek, hogyan élték meg. A drámai részek ellensúlyozására pont jól jött az a pár poénos jelenet.

Most az tényleg jobb lett volna, ha 5 perc alatt visszatér Sherlock, aztán “hello, szia, szevasz, na csapjuk is bele a nyomozásba”? :S

JKJ - 2014. 01. 03. 15:34

Azt hiszem nem voltam egyértelmű.

Aki anyanyelvi szinten beszél angolul és látta a részt, eldöntheti, hogy jó volt-e. Aki nem, az nem tudja megítélni, mert NEM ÉRTETTE teljesen. Felirat vagy szinkron csak az eredeti szöveg egy részét tudja visszaadni. Teljesen sohasem.

Ismerve a magyarországi nyelvtudást, nagyon kevés ember tud anyanyelvi szinten angolul. Ez pedig olyan tény, ami nem vita tárgya.

Persze könnyű elsiklani apró részletek felett, főleg ha észre sem veszi az ember. Ezt kulturális kérdésekben sokszor elköveti gyakorlatilag minden nem amerikai aki amerikai sorozatokat néz (tudom, hogy a Sherlock Angol).

piszkosfred - 2014. 01. 03. 16:54

JKJ: Köszi, hogy jobban tudod nálam (és itt a fórumon mindenki másnál) mennyit értettünk a filmből. Eddig azt hittem mindent értettem belőle, de most kiderült, hogy semmit. Ne is nézzünk eredeti nyelven sorozatot, hisz sokkal több minden kiderül egy félrefordított szinkronból.

Shhhh - 2014. 01. 03. 16:55

JKJ: A Mona Lisát se értem teljesen, mégis eldöntöttem, hogy nekem jó. Hogy kinek mi jó, azt hadd döntse el mindenki egymaga, függetlenül attól, hogy értette, vagy nem értette.
Olyan esztétikai kategória, hogy JÓ – általános, az emberiség véleményszintjén – sajnos nincs.

piszkosfred - 2014. 01. 03. 16:57

JKJ: a barátnőm anyanyelvi angol, majd megkérem írja le a véleményét, hisz csak ő döntheti el milyen volt(de ahogy winnie írta, az angol fórumokon is ugyanígy megosztott fogadtatásra talált…)

Ademaro - 2014. 01. 03. 17:13

Egynek elment. A karakterek megmentették a harmatgyenge sztorit.

disfear - 2014. 01. 03. 17:31

Vegyes érzelmek kavarognak bennem a rész után, és igazából a mérleg pozitiv is lehetne ha mondjuk egy minimum 5-6 részes minisorozat évadkezdő epizódja lenne, de így nem.
Mert ott pld. beleférne egy csak kvázi “hiánypotló” a közönséget a karakterekkel újra megszoktató rész – ezért kell bele persze mindenkinek a legsztereotipabb jellemvonása ezerszeresen kihangsúlyozva – de így az átlagosan 3 részes Sherlock évadnál ez gyenge. És látva hogy a második rész szintén a karakterekkel foglalkozik – szintén nem akarom látatlanban leírni – az is szintén gyenge.

Mert Sherlockot – legalábbis én – pont az esetek miatt szerettem, hogy van egy nagyon jó brit sorozat, ami akár megállja a helyét részenként is, mint önálló tévéfilmek. De ez így most ebben a formában elveszett.

Sajnos számomra negatív pont, de Cumberbatch trendi geek (hipster vagy bármi) istenséggé válása is nagyon a sorozat rovására megy. Nekem most így túl sok volt ez az erőltessük meg mennyire kemény csávó Ő, hiszen ő már volt Khan is azóta, nézzétek!

Szóval egyetértek a kritikával: ez nem Sherlock, hanem egy Sherlock-tribute epizód. (megjegyzés: igazából ennek semmi különös oka nincs, minden sorozat, film vagy bármi ami ennyire népszerű lesz egy idő után már önmagáért lesz népszerű, és nem azért amiért az lett) Kár hogy az angolok – akiknek azért humorban és kreativitásban több sütnivalójuk szokott lenni – is ráléptek erre az útra:(

De persze azért megnézem az uj részt is. Kevésbé lelkesen…

WZ - 2014. 01. 03. 17:58

Nekem már nagyok kellett egy rendes Sherlock Holmes rész, mivel a Sherlock és Watson elképesztően nézhetetlen.
Lehet hogy nem olyan mint az első két évad, de ennek a résznek szerintem a visszatérésről kellett szólnia, és Sherlock nagyon is visszatért :D

m76 - 2014. 01. 03. 18:33

Persze, kiszólt, hogy Oh, Everyone is a critic, de az csak arra vonatkozott, hogy hogyan magyarázták meg a hogy csinálta kérdést.

És hát igen, a sehogy-ba elég könnyű belekötni.

Mint ahogy a harmatgyenge terroristás sztoriba is.

Ez így édeskevés, ok hogy a karakterek elvitték a hátukon, de nem ezt vártuk tőle, hogy majd azok kikaparják a gyémántot a szarosbiliből.

Newzoli - 2014. 01. 03. 18:54

Elvakult vagyok…nem tudom megmagyarázni…de imádom Sherlockot…nem kicsi elvárásokkal ültem neki tegnap este…nem akarok és nem fogok negatívumokat keresni…habár a szinte állandó..”de mi nem vagyunk…”boyfriend”..kissé már zavaró..de attól még elég fanatikus Sherlock-fan lettem..cirka egy év alatt…:)))

Zsu - 2014. 01. 03. 19:23

Nekem ez a rész is nagyon tetszett :) Nem tudom, hogy az elvonási tünetek miatt vagy mert tényleg annyira jó volt, de nekem ez a másfél óra pillanatok alatt elrepült és csak azt vettem észre, hogy a végén azt mondogatom a gépemnek: még, még még!!!!

hannah - 2014. 01. 03. 19:29

orla, vagy csak azt hiszik. :) Várd ki a végét! :)

Nik - 2014. 01. 03. 19:39
napocskin - 2014. 01. 03. 20:19

Everyone’s a critic. :-)

A hangulatváltás meglepő volt, pláne a Reichenbachhoz képest, de én nagyon, nagyon jól szórakoztam, és persze az elvárásaim magasak voltak, de úgy érzem, teljesen jól megfelelt a rész. Valóban kicsit sok volt a fanservice, de nem hiszem, hogy emiatt háborogni kéne (bár biztos én is háborognék, ha magamra ismernék, és nem esne jól). Bár mindenkinek megvan a joga saját véleményhez (még ha az néha kicsit arrogáns is, cough JKJ cough). Nem lett volna kivitelezhető, hogy 2 év hype és felfokozott várakozás után mindenkinek a kedvére tegyenek. Ráadásul van még két rész, és gyanús, hogy a hangulat és a humor nem építkezés-e egy sokkal drámaibb befejezéshez.
A fekete labda felmerült a lehetséges megoldásoknál, és volt egy része a Mentalistának is, ahol ezt a trükköt bevetette. Lehet, hogy az Elementaryban is előkerül egyszer. :-)
Egy problémám nekem is volt azért, attól függetlenül, hogy nagyon élveztem (még soha nem néztem élő streamet, erről jut eszembe, csakis a Sherlock kedvéért adtam alább az azonnali tökéletes minőségből) – kicsit kusza volt a rendezés/dramaturgia. Nem tudom, hogy ez Paul McGuigan hiányának tudható-e be, mert különben minden más, a látvány, a zene, a színészek ugyanazt a szintet hozták (Amanda Abbington milyne aranyos volt), de az is lehet, hogy ez a kuszaság nem is annyira a rendezés, hanem a forgatókönyv hibája volt (bár fáj ezt kimondani, mert imádom Mark Gatisst).

A V for Vendetta dologban nem hiszem, hogy a Guy Fawkes párhuzam bántotta a szemét sokmindenkinek, inkább a látvány volt feltűnően hasonló.

Paladin - 2014. 01. 03. 20:24

Nekem nagyon rendben volt.
Sokkal rosszabb választás lett volna ha pikk-pakk letudják a visszatérést, és ügyeznek másfél órán át.
Azért pedig különösen pirospont, hogy juszt se mondták el pontosan mi történt a tetőn, csak kaptunk két lehetséges magyarázatot, aztán azt gondolunk, amit akarunk :)

rovacs - 2014. 01. 03. 21:21

Nem szabad elfelejteni, hogy a s02e03 egy teljesen más szituáció volt. 3-4 rész felvezetés és sejtetés után Moriarty-nak felépített karaktere volt, a részt pedig direkt úgy írták meg, hogy minden szál el legyen varrva, ha esetleg nem lesz folytatás (legalábbis nekem nagyon úgy érződött). Ha az utolsó 3 másodpercet kivágják, gyakorlatilag kerek egész lett volna a sorozat.

Ebben a részben viszont két év kihagyás után kellett újra felvenni a szálakat, dobni kellett a nézőknek a puszikat, a karakterek élethelyzetét kellett vázolni, plusz valami nyomozás is kellett, hogy legyen történet is a részben. Nekem ez a rész így, a szereplőkkel és a poénokkal bejött. Még van 2 rész, hogy felépítsék a főgonoszt is megfelelően és akkor megint jöhet egy zseniális évadzáró.

Sil - 2014. 01. 03. 21:22
fyktyvf - 2014. 01. 03. 22:00

Jó rész volt, de azért volt egy-két dolog ami nem tetszett, de legfőképp az, hogy gyakorlatilag most a ennek a résznek a fényében Moriartyt elég csúnyán megvezették, gyakorlatilag az orránál fogva vezették, ami nem keveset rombol le a nimbuszából, és így visszatekintve sokat elvesz az előző rész fényéből. Az egyetlen dolog, ami nem a Holmes fivérek elképzelése szerint zajlott az csupán Moriarty öngyilkossága volt, ami a megszállottságából következett és nem a zsenialitásából.

A többit igazából el tudom nézni, de ezen egyelőre nem tudom túltenni magam.

glinda - 2014. 01. 03. 22:14

@fyktyvf
Nekem ezzel kapcsolatban az nem tetszett, hogy ennyire előre nem lehet mindent (pláne Moriartyt) kiszámítani. Aztán letudtam azzal, hogy ez is csak az Andersonnak szóló parasztvakítás/túlzás része volt :)

nargli - 2014. 01. 03. 22:19

@fyktyvf @glinda: igen, szerintem is az van, hogy ég nem tudjuk, hogy mi van.:) vagyis, hogy hogyan történt. a harmadik teória is csak Anderson képzelgése.

rovacs - 2014. 01. 03. 23:09

Megnéztem még egyszer és valami itt nem áll össze

Innentől spoiler

Előkészítenek egy nagyszabású terroristatámadást (brutál szervezés kell ennyi neonos bomba beépítéséhez, be kell szervezni egy vonatvezetőt, el kell intézni hogy ne legyen senki az utolsó vonaton, mindezt teljes informatikai csöndben, különben azonnal kikap a terrorelhárítás). Épít egy bombát amit titkos kóddal és kulccsal kell bekapcsolni. Ezután tesz rá egy F** coughing kikapcsológombot a leglátványosabb helyre. Plusz beviszi egy metróalagútba a távirányítású bombát, amikor Londonban még az állomásokon sincs mobil térerő.
Ez valahogy nem áll meg a lábán egy olyan átgondoltan megírt sorozatban, mint ez.

Fruska - 2014. 01. 04. 00:35

En azokhoz csatlakoznek, akiknek tetszett a resz… annyi zsenialis jelenet volt benne, hogy fel sem tunt, hogy kevesebb a nyomozas… Meg kulonben is, visszajon ket ev utan, miutan szinte mindenki halottnak hitte, nagyon csalodott lettem volna, ha ott folytatja, ahol abbahagyta.. itt most az emberi kapcsolatokkal kellett foglalkozni, es azt zsenialisan megoldottak.. a kovetkezo reszben ott lesz meg JOhn eskuvoje, ami szinten kicsit a komedia/emberi kapcsolatok iranyba fog elmozdulni, de mar az elso resz vegen is felvillantottak az uj fogonoszt, szoval nem aggodom, fel fog allni megint a nyomozos resze is… (a Sherlocknak egyebkent is mindig az volt a varazsa, hogy nem egy 12 egy tucat csak nyomozunk sorozat, hanem nagyon fontosak a karakterek is!)

Meg egesz kicsit meg hozzaszolnek a szinkron vs eredeti vs felirat vitahoz… aki nem beszel megfelelo szinten egy nyelvet, annak persze jobb a szinkron – a feliratot neha nehez vegigolvasni pl egy olyan porgos filmnel, mint a Sherlock – de ha valaki ismeri eredeti hanggal es eredeti szoveggel a Sherlockot, annak nagyon nagy csalodas a szinkronos verzio, mert a forditas kritikan aluli! (a szinkronhangokra Mrs Hudson-on kivul nincs panaszom, Benedict hangjat ugy sem tudjak visszaadni, szoval jobb, hogy nem is probalkoznak vele.. Simon Kornelt is es Gorog Laszlot is nagyon szeretem szineszkent…) aki csak magyarul latta, azoknak ez nem tunik fel, es maga a sorozat szerencsere eleg eros ahhoz, hogy elviselje a fordito otromba hibait, ezert szeretik sokan szinkronnal is.. de ha valaki latta eredetiben, annak mar annyira nem jo a szinkronos…

Kelly - 2014. 01. 04. 00:35

Még nem volt időm végignézni, de kijelenthetem, hogy odáig vagyok tőle. Lehet, hogy a 2 év Sherlock-mentes időszak is közrejátszik ebben, de szerintem isteni ez a rész!
És kérlek, mondjátok, hogy a Sherlock-Molly szálat viszik tovább! Annál a bizonyos jelenetnél úgy éreztem, beájulok az asztal alá! :D

karit - 2014. 01. 04. 01:31

SPOILER!

Kicsit valóban túlzás volt a fanservice, de bánja kánya, végre itt van.

Mondjuk, ha valaki nem száll ki a végállomáson, nekem inkább az ugrana be, hogy esetleg a vonaton akar maradni valamiért. És bár az túlzás lett volna, hogy Sherlock rendezte a komplett vagonos sztorit, csak hogy John végre hizlalja kicsit az ő máját, legalább akkora túlzás volt a “vészkikapcsoló”. Ami lehetett volna pl. egy B-tervre beépített önmegsemmisítő is.

Kár, hogy az esés megmarad Dynamós (= “kamerás”) illuzionista számnak, a lezárt(?) utcán haladó busszal, a piros tengeri halnak berakott, sok puha szennyest szállító teherautóval, meg a hullaházból ki tudja miért kilopott Sherlockra hajazó hullával. És az is kár, hogy utólag annihilálták ezzel az atomi szinten előre kiszámolt tervvel Moriarty egész lényét.

– ki miatt kellett a hulla?
– miért nem feküdt oda arra a három másodpercre egy statiszta?
– miért kellett kabátban háton fekve is teljesen Holmesra hasonlítania?
– miért gondolta Holmes, hogy a kislányt elraboló hasonmását kinyírták?

– és miért hangsúlyozták, hogy Molly zsánere annyira Sherlock, hogy a “ló helyett szamár” udvarlója ugyancsak hasonmás? Vajon melyikük talált a másikra (és miért)? Vagy mindez csak azért kellett, mert a kislány Molly pasijától sikoltozna csak igazán? (Vagy csupán túl késő van?)

patrickburnsred - 2014. 01. 04. 01:59

Szerintem baromi jó rész volt, én az elején rendesen megkamáltam ezt a bándzsiköteles cuccot, és egy elég pörgős jelenetben volt megmutatva az egész, a végén pedig, amikor Sherlock Andersonnak elmondta a valóságot, akkor eszembe jutott amit Gatissék nyilatkoztak anno, hogy sok találgatást olvasgattak ők is és, hogy meglepő, hogy mindenki milyen bonyolultakra gondol, holott semmi szuperhősi dolog nincs az egészbe és tök hétköznapira kell gondolni, és tényleg! Egyik oldalon be, másikon le. Fasza volt!

patrickburnsred - 2014. 01. 04. 02:01

karit: arra, hogy miért gondolta, hogy kinyírták, nem az a válasz, hogy mintha Sherlock mondott volna olyat, hogy a hasonmás elvégezte a dolgát, Moriartynak már nem volt rá szüksége így kiiktatta, gondolom a saját maga védelmében.

hjkl - 2014. 01. 04. 02:27

@mosee

Helyes a fejtegetésed, de annyit el kell mondani, h nem derült ki végül, hogy úszta meg Sherlock.Az összes látott ilyen jelenet csak teória volt. Még amit Sherlock beadott Andersonnak az is. Sztem nem is fogjuk megtudni, h valóban, hogy úszta meg :D

Still Sherlocked - 2014. 01. 04. 02:48

Non Sherlocked :Azzal egyet értek, hogy kicsit hiányos volt a dolog, de egyáltalán nem volt szörnyű ez a rész.

nem tudom te eddig mit néztél, de Sherlock eddig is ugyan ilyen “gépiesen” nyomozott, és nem ütött el a karakter az eddigi szerepétől, mégha “emberségesebb” is volt a szokásosnál.

Mint már többen mondták itt nem a nyomozásról volt szó, hanem hogy John hogy tud megbirkózni azzal, hogy Sherlock visszatért. Itt most kettejükön volt a hangsúly nem pedig hogy másfél órában bűntényeket oldjanak meg.

Gatiss azzal meg, hogy beletette a rajongói ötleteket, fanficeket, ezeknek a rajongóknak okozott örömet, mivel olyan embereknek csinálják a showt, akik értékelik. Aki nem az elvetemült rajongótáborhoz tartozik, az a poénok felét nem is érthette, és olyan zseniálisan rejtette el bennük, hogy le a kalappal.
(pl a rajongók azt szokták Martinra- Johnra mondani, hogy úgy néz ki, mint egy sün. Angliában pedig ha bonfire időszak van, külön felhívják az emberek figyelmét, hogy nézzenek előbb a fák közé, hogy van-e ott sün, mielőtt meggyújtja vki. Sőt a jelenetben meg is kérdezte vki, hogy találtak-e sünt a fák alatt) És ezért volt zseniális ez a rész!!!!

Az pedig, hogy Mycroft megtanult 2 óra alatt szerbül…. ha nem érzed a poént benne… Mivel ő írta a részt, egyrészt fényezi a saját karakterét, akit saját maga játszik, másrészt mivel egész életében Sherlockkal veszekedett,hogy ki az okosabb, csak felvágott.

De ízlések és pofonok. igaz hagy kivetni valót maga után a rész, de negyed annyira se volt olyan rossz, mint ahogy írtad. És csak sajnálom, hogy csalódottságot okozott a sorozat.

Jah és a vasárnapi rész első negyven percében nem is lesz nyomozás- from Moffat!

jky - 2014. 01. 04. 10:26

@patrickburnsred

Ne legyél annyira biztos benne, hogy a valóságot mutatták meg. Az is csak egy teória volt, egyértelműen nem derült ki, hogy úgy csinálta-e. ;) Szerintem sem fog kiderülni soha. :)

CyClotroniC - 2014. 01. 04. 12:01

Na pontosan úgy voltam vele én is mint human, túl sok volt benne minden és mégis túl kevés. Ilyen Michael Bay Sherlock volt, vagy nem is tudom :D

Ennek ellenére élveztem, jót szórakoztam, 7/10-et ért nálam csupán az élmény miatt, de kár volt minden létező korábbi Sherlockizmust beleerőszakolni egyetlen epizódba.

A legnagyobb pirospont, hogy a teóriagyártás baromi szépen beoltották.

Gigi - 2014. 01. 04. 12:35

Én a kikapcsológombos megoldást úgy fogtam fel inkább, mintha egy fricska lenne az amerikai filmeknek. Hallottam már olyat, hogy valójában tényleg nem a piros-kék drótok egyikének elvágásával lehet bombát hatástalanítani, hanem egyszerűbben is le lehet kapcsolni, ha véletlenül beindul az időzítő. De őszintén megmondom, nem vagyok szakértője a témának, csak mint esetleges magyarázat ötlött az eszembe. :D
“és miért hangsúlyozták, hogy Molly zsánere annyira Sherlock, hogy a “ló helyett szamár” udvarlója ugyancsak hasonmás?”
Gondolom, mert elveszne Molly karakterének egy fontos vonása azzal, hogy nem Sherlock az egy és utolérhetetlen szerelme. Mellesleg nyakig sáros a gyerek, ez tuti. :D Itt még egy kisebb baki: ha amikor a nap végén Sherlock elhívta vacsorázni, inkább nemet mondott, mert vőlegénye van, a nap elején miért kérdezte meg, amikor áthívta, hogy vacsorára akarja-e meghívni? Mellesleg nekem az 1. magyarázat a nyerő az ablakos jelenettel. :D

Amúgy megérthető, miért ennyire vegyesek a vélemények: az a tábor, aki nyomozást szerette, csalódott, az, aki a karakterdrámát, elégedett. Aki egy kicsit mindkettőt, annak lett olyan átlagos a rész.

Én a legjobban a sokak által imádott 2×01-et utáltam, szerintem Irene Adler karaktere kifejezetten rosszul sikerült, de ugye egyéni szocprobléma. :D

JulianPlenti - 2014. 01. 04. 13:17

Én is kicsit csalódtam a 3×1-ben (JKJ: pedig tudok angolul, legalábbis az NYU-s tanáraim szerint igen, mivel adtak diplomát).
Az első évadot úgy láttam, hogy épp kinn voltam Londonban, barátok ujjongtak, hogy milyen fasza sorozat ez a Sherlock, én akkor nem is hallottam még róla. Lenyomtam az első két részt, majd rá alig egy órára megnéztem tévében az 1×3-at. Egy hétig másról sem tudtam beszélni, hogy ilyen friss, szellemes (tetszőleges szuperlatívuszok tömkelege) és minőségi sorozatot talán soha nem láttam.
Aztán jött a 2. évad, immár itthon, tűkön ülve vártam, de 1-2 kivétellel még a viszonylag sorozatgeek barátaimnak is a Sherlock hallatán Robert Downey Jr. jutott eszükbe, nem Benedict Cumberbatch. Aztán lement a 2. évad, és egyszerre a csapból is Sherlock és BC folyt, konkrétan két évig.
És itt mélyen egyet értek disfear-rel, akit idézek is, hogy: “Cumberbatch trendi geek (hipster vagy bármi) istenséggé válása is nagyon a sorozat rovására megy és minden sorozat, film vagy bármi ami ennyire népszerű lesz egy idő után már önmagáért lesz népszerű, és nem azért amiért az lett. Kár hogy az angolok – akiknek azért humorban és kreativitásban több sütnivalójuk szokott lenni – is ráléptek erre az útra:(“

JulianPlenti - 2014. 01. 04. 13:19

BTW, kis off/trivia, az megvan, hogy Gatiss épp abban a Coriolanusban játszik Meneniust, amiben Tom Hiddleston a főszereplő? (Asszem sokmindent adnék érte, hogy azt ott, élőben lássam…)

CyClotroniC - 2014. 01. 04. 13:23

A budapesti Uránia moziban meg lehet nézni, de nyilván nem ugyanaz, persze így is valami.

Sil - 2014. 01. 04. 14:51

Ráadásul az Uránia pont az élő közvetítést adja a Coriolanusból (ez nem felvétel, nem ismétlés), úgyhogy ennél közelebb nem kerülhetünk az élő előadáshoz Angliába utazás nélkül…

JulianPlenti - 2014. 01. 04. 15:16

Úúú, CyClotroniC és Sil, köszi az infót, nem tudtam, hogy nálunk is adják majd az Urániában! Ott a helyem :) :) :) :)

Hellhound - 2014. 01. 04. 15:20

Hát mit mondhatnék… Ez a sorozat egyszerűen profi, minden jó benne, a színészek, crew, az írás, a zene, az egész. Az egyik legjobb minőség, ha nem a legjobb. Ennek ellenére csalódás volt, bár számítottam rá, de azért reméltem, hogy észbekapnak… Egyetlen gond van csupán, de abból esszéket írhanék. Legyen elég röviden, hogy ez az ami miatt nézem az Elementaryt, annak ellenére, hogy nyomába sem ér a másiknak. Mert itt megkapom az egyetlen dolgot ami hiányzik a BBC Sherlockból, és ami talán még a minőségnél is fontosabb lenne: John Watson TISZTELETE. Már ott tartok, hogy Mycroftot és Andersont is jobban bírom mint Sherlcokot aki egy kolosszális jerk, és ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ez a névjegye! Ugyanmár! Komolyan mondom ez a mániákus erőfeszítés amivel minnél nagyobb különc, fagyos állatnak próbálják beállítani már beteges. Mintha attól rettegnének, hogy Sherlock mehet a hivatalba nevet változtatni ha csupán egyetlen emberi érzelmet mutat (John felé, teszem hozzá az utolsó rész tapasztalatai után, mert mindenki mással képes volt megerőltetni magát). Ebben a sorozatban John Watson csak azért van, hogy legyen kit elrabolni, leütni, megalázni becsapni, megsérteni, hogy rajta kívül mindenki más badass lehessen, és hogy az ő hátán taposva legyen még nagyobb superman hős a nyomozóból. Színészi tehetségét igen szépen megcsillogtathatja a feladatok széles spektumán ami a Sherlockra való tátott szájjal bámulástól a morgáson át a soronkövetkező elrablásból származó fájdalmas nyögésig terjed, jó fizikumának is jelentős szerep jut amint fut Sherlock után mint egy bloody kiskutya!
Szóval igen, egy tökéletes sorozat, és még sem vagyok boldog. Még jó hogy vannak más kedvenceim is. Hűha, és most valószínűleg sok rajongó utálni fog xD

ssssss - 2014. 01. 04. 16:36

Hellhound

Azt meg kell hagyni, hogy Sherlok egy hatalmas ARSEHOLE!!! Ezen nincs mit vitázni, de az, hogy John felé nem mutat emberi érzelmeket, de mindenki már iránt igen… azért egy kicsit túlzás.

Vegyük a tábortüzes esetet, ahol mindent eldobva rohant megmenteni a barátját és puszta kézzel szedte ki a tűz alól Johnt. És itt pont az látszott, hogy egy másodperc gondolkodás nélkül meghalna Johnért ha arról lenne szó.(spoiler: mellesleg a bonefire-es eset nem Sherlock miatt volt)

Vagy a Mollys nyomozós jelenet, mikor a fejében John hozzá beszél. Az elmúlt két évben mindig ott volt mellette John, a fejében beszélt hozzá, még ha valójában nem is, ő számára a valóságot jelentette. Ez a jelentet arra volt jó, hogy lássuk, neki annyira fontos a barátja, hogy teremt a képzeletében egy világot, ahol vitázhat vele, kioktatja, stb. Tehát mikor visszatér Johnhoz és benyögi, h not dead, az neki kb olyan volt, mintha tegnap látta volna utoljára, mert a 2 évben úgymond ‘ott volt vele’.

És Johnt nem kell szerintem félteni, ahogy láttuk átment Ludas Matyiba és háromszor adta vissza Sherlocknak :D És helyre tudja tenni Sherlockot, hogy az is pislog 2őt 3at. De mindkettőjüknek szüksége van a másikra és ezért szép ez a sorozat.

És hiába nevette el a metrókocsis jelenetet, az a meghatott könnyes arc, az a valódi érzelmeit tükrözte.Mert ugye az első részben feltett kérdésére válaszolt ott akkor neki John, hogy a halál pillanatában, mik lennének az utolsó mondatai. Ami pedig mint tudjuk, hogy megbocsájtott neki.

Sil - 2014. 01. 04. 17:25

Hellhound: én is csak azt tudnám ismételni, amit ssssss írt. Sherlock igenis tiszteli John-t, csak épp a két év nála sem múlt el nyomtalanul, visszaesett szociális téren. De nagyon is tisztában vele, mennyire fontos neki John, lásd pl a Mycrofttal folytatott párbeszédét. És a metrókocsis beszélgetést is azért intézte úgy, hogy mindketten ki tudják mondani, amit kell. A második epizódot meg volt, aki úgy jellemezte azok közül, akik már látták, hogy gyakorlatilag az egész egy szerelmeslevél John Watsonhoz…

Sil - 2014. 01. 04. 17:27

JulianPlenti: január 30-án lesz az előadás, siess a jegyvétellel, ha érdekel, mert már nem sok jegy van…

hannah - 2014. 01. 04. 23:57

Kelly: “kérlek, mondjátok, hogy a Sherlock-Molly szálat viszik tovább! Annál a bizonyos jelenetnél úgy éreztem, beájulok az asztal alá! :D” Én is és én is nagyon, nagyon remélem! :) Azt is, hogy kiderül valami Molly pasijáról. Sherlock nem úgy nézett a srácra, hogy “höh, ez én vagyok”, hanem inkább úgy, mint aki felismerte valahonnan. Reményhal. :)

Nikki - 2014. 01. 05. 00:29

Nagyon, nagyon vártam; s emiatt az elvárások is magasra kerülhettek, mert nem voltam maradéktalanul elégedett.
Egyetlen szóval tudnám igazán jellemezni, elamerikaiasodott. Pedig nagyon rajongok Angliáért, Londonért, az egész hangulatért, ami most nem volt meg. Idegen volt ez a sok akció, legalábbis így megvalósítva. Az egész meleg téma erőltetése meg túl sok volt és egyáltalán nem ide illő. A korábbi évadokban ezek felbukkanása aranyos, olykor vicces és szórakoztató volt, mert tudták helyén kezelni a dolgot. De amúgy az egész részre igaz volt a kapkodás, zsúfoltság, amitől tényleg olyan érzése lett az embernek, hogy ez nagyon nincs egyben; úgyhogy csak egyetérteni tudok a kritikával.
Ha meg a nyomozásra kevesebb hangsúlyt akartak fektetni, akkor talán nem egy ilyen horderejű dologba kellett volna vágják a fejszéjüket, mert elsikkadt. És igen, ezt említették is előttem, hogy ezt az első részben nagyon szépen megoldották.
A többi fanservice nem zavar, a teóriagyártásos zseniális; amúgy biztos lemaradtam párról, mert akkora fanatikus nem vagyok, de utólag olvasva jó dolognak találom, hogy M.F. párja a való életben is az, no meg B. C. szülei is piros pontot érdemelnek.
Mycroft hirtelen éleselméjűségét kicsit furcsállottam, de olvastam, mi a helyzet, szóval nem rovom fel.
Tetszett, ahogy a visszatérését kezelték, John reakciói és Sherlock püfölős momentumai – jobban mondva, az azokat megelőző pillanatok – remekek voltak; szintén dicsérem a briliáns párbeszédeket és díjazom a sok-sok humort is; nem ilyen szempontból volt gond a hangulatváltással.
A Sherlock a fentiek ellenére is még mindig minőségi szórakozás és kimagaslik a többi sorozat közül, úgyhogy várom a folytatást és bízom benne, hogy jobban fog sikerülni, tehát semmi sincs veszve.

Hellhound - 2014. 01. 05. 01:34

ssssss valóban egészen normális volt néha de ha Johnnal fél percig kedves, tuti csináltatnak vele valami ridegséget, mintha attól félnének, hogy gyengíti. Aztán ott állsz pislogva, hogy valóban megtörtént/igaz volt, vagy csak álmodtam/hazudott?
Az én problémáim a következők voltak:
– Igazaságtalan R. fall. Még rosszabb az új részletek miatt. Hónapokig tervezték nem hirtelen döntés volt mint a könyvben. Olyan királyok, hogy minden lehetőséget tökéletesen kidolgoznak, de nem voltak képesek Johnt bevenni. Legalább 29 beavatott, kb 27 semmivel sem jobb Johnnál, aki orvos, képzett katona, háborút járt, crack shot. De jobban bíztak egy homelessben, hogy tartani tudja a száját és hasznos is. Mollynak minden érzelme az arcára van írva, de ekkora titkot probléma nélkül tart? Az ellenség nem nézi ölbetett kézzel ahogy elpusztítják, simán kideríthette volna Sherlock segítőit, és ugyanolyan veszélybe kerülnek mint akiket “védett”. Logikátlan.
– A visszatérésből egy paródiát csináltak. Lehetett volna drámai, erre nevetés, vicces zene… Megmutathatták volna, hogy John igazán mérges, szomorú, és rendesen megveri. Nem ám villan háromszor a keze, morog egy kicsit és rögtön átvágnak vidámkodásba. Még az ütést sem mutatták rendesen. Vagy a többi szereplő lehetett volna rá mérgesebb.
– Legalább állna a sarkára, ne futna újra Sherlock után. 2 évig halott voltál? No problem, vége a műszakomnak, rohanok hozzád. Majdnem elégettek? No problem, másnap rohanok hozzád. Sherlock meg éli tovább az életét miután a gyenge bocsánatkérés nem sikerült, keres új segédet, véletlenül sem próbálkozik kicsit álhatatosabban, kivéve ha tűzrakás alatt van a barátja.
– Állandó hazuság, manipulálás, egózás. Minden barátja utálja, milyen élet hisz nem volt itt 2 évig, még a születésnapján is azt hazudja, hogy nem ér rá stb. John majdnem meghalt, PTSD-je volt, végignézte ahogy a barátja meghal, 2 éves trauma, tényleg jó neki az a vicc, hogy felrobbannak. For god’s sake minek még arról is hazudni kell, hogy jön-e a rendőrség? És ez csak a legújabb rész. Tényleg csak hazugsággal, manipulálással lehet kimondani amit kellett? Minden könyvét olvastam, igen, Holmes nyers (de korántsem mindig), hazudik, manipulál a nyomozás érdekében. De nem ÍGY. Hogy a legjelentéktelenebb dologban sem tud őszinte lenni. Általában leidiótázza Watsont, utána meg őszinte monológot tart neki, hogy mennyire szereti, nem kell pl manipulált halálközeli élménnyel kierőszakolnia. Holmes ugyan megteszi a rosszat, de érti és őszintén sajnálja. Sherlockban sosem lehetsz biztos. Mollynak hókuszpókusz nélkül megköszöni, Mycrofttal játszik, a szüleivel beszél, Greget szinte megöleli, még a barátnőt sem inzultálja. Úgy tűnik mindenki mással rendesebb.
– Nem érzem, hogy Watson pótolhatatlan lenne a nyomozás szempontjából. Lehet rossz a memóriám, de miután lelőtte a cabbie-t, tett valami badass dolgot? Mycroft elrabolja, Irene elrabolja, Moriarty elrabolja, a maffia elrabolja, CIA elkapja, leütik, beinjekciózzák többször, eltéved egy laborban, élve elégetik, sötétben hagyják, palira veszik aztán Sherlock jól megmenti. Attól félnek, hogyha John tesz valami hasznosat, akkor Sherlock veszít a különlegességéből? Mary fél órája volt sorozatban de már megfejtett egy kódot, motoron száguldozott. Még Mrs Hudson is keményebb. Nem tudom magam beleélni egy olyan filmbe, ahol azt állítják a szereplő orvos, katona, de nem engednek neki semmi szakszerű viselkedést. Egy ideig vicces, de már túlzásba viszik. Azt reméltem talán most több creditet fog kapni, de nem úgy látszik, és akkor vaszínűleg az esküvője is elromlik.
De kiemelném, hogy a véleményem nem változtat a sorozat minőségén, remélem békésen fejeztem ki magam. :D

patrickburnsred - 2014. 01. 05. 01:55

jky: természetesen idézőjelesen értettem a valóságot :D

ssssss - 2014. 01. 05. 02:02

Hellhound

persze :D Am elvileg a mai részben még jobban megmutatja Johnnak mennyire értékeli őt valójában, de hát meglátjuk.

Am sok mindenbe egyet értek, hisz nem lehet minden karakter mindenki számára tökéletes. De ha megnézzük az írók csak kihozzák a maximumot abból, amit már Arthur Conan Doyle megírt. Sőt abban John egyből megbocsájt Sherlocknak, semmi szétverem a képed, és ideges vagyok, hanem egyből borult a keblére. Szóval itt még az írók igen is odatették magukat, adtak nekünk egy dacos, sértődött Watsont, akinek lényegében tényleg lennie kellett volna a könyvben is. Vagyis Gatiss de gondolom konzultált Moffal meg a másik íróval :D

A paródiával meg csak oldani akarták a feszkót, hisz ez nem egy komoly hangvételű dráma, hanem igen is angol humorral átszőtt krimi.

Én valahogy nem éreztem, hogy mindenki mással kedvesebb lenne ebben a részben, hisz majdnem minden gondolata John körül forgott, még a saját szüleit is kidobta a lakásból, mert megjött John Watson. Neki ő a legfontosabb, még ha hülyén mutatja is ki, akkor is. És akk itt lehet belekötni, h ő miért olyan amilyen, de hát az írók ilyennek alkották a karaktert, ezért érdekes a story. Hogy egy ilyen különcnek is lehetnek barátai, akit elfogadnak úgy ahogy és megértik a furcsaságait és elfogadják. Pl a Mycroftos sapkadobálós játéknak ez volt a lényeges üzenete. Mert Mycroft hiába olyan mint Sherlock, ő begubózik és ettől nem csak különc, de magányos marad örökre.Erre próbálta figyelmeztetni az öcsikéje.

Az igaz, h adhatnának egy kicsivel több creditet Johnnak, de valahogy eddig se éreztem, hogy neki olyan hatalmas tetteket kéne végrehajtania. Mert az ő karaktere nem olyan, hogy bombákat hatástalanítson, meg lekaratézzon minden terroristát, hanem hogy lélekben támogassa Sherlockot, és helyretegye ha éppen elszalad vele a ló. Ő az aki pont emberré alakítja át a gépet. És neki ez a lényeges szerepe, nem az, hogy ügyeket oldjon meg.

De a második résznél bízzunk a legjobbakban. Mint már mondták, ez elvileg egy ‘szerelmeslevél’ Sherlocktól Johnnak. Szóval kíváncsian várom :D

Hellhound - 2014. 01. 05. 02:39

“A könyvben is gyorsan megbocsájt.” Ezt az indokot sosem értettem. Csak nekem tűnt fel, hogy a könyvben totál más dolgot tett Sherlock mint a filmben? xD Vagy fake death, fake death azt jóvan? Az, hogy: “körbeszőttem Moriartyt, elmondtam a barátomnak mindent és elutaztam vele amíg elfogják, nem sikerült teljesen, utánam jött, azt hittem tényleg meghalok, de mégsem viszont akkor valaki más is az életemre tört és gyorsan el kellett bújnom pár évre, aztán visszajöttem, totál meghatódtam Watson reakcióján és -ezer boncsatkérésel tartoztam neki-” kicsit máshogyan hangzik mint hogy “ez egy jó kis játék volt, hónapok óta pontosan tudtam mi lesz, nem csak elhallgattam John elől de hazudtam is, végignézettem szándékosan vele, hogy meghalok, -mindenki- be volt avatva csak ő nem, és amikor visszajövök nem igazán értem mi a problémája, és azzal viccelek, hogy mindjárt felrobbanunk.” O_O Magyarán a teljesen nyugodt kis dologból kreáltak egy hatalmas drámát, és utána csodálkoznak, hogy a fogadtatást is ahhoz kell igazítani.
Ami pedig John hasznosságát illeti, a könyvben rendszeresen fontos résztvevő volt fegyvere, harci készségei, orvosi tudása által, emellett ott volt a conductor of light szerepe. Itt ebből nem sokat vélek látni. És tényleg sokszor leidiótázta, de ott mégis azt éreztem, hogy hasznos. Nem azt várom, hogy majd ő megoldja az ügyet. De például a könyvben semmivel sem mentette meg kevesebbszer Holmes életét -fizikai erő kifejtése által legalább- mint fordítva. Dramatikailag is egy rossz húzás, hogy mindig vele történik valami, mert tényleg túlzsúfolnak tűnik egy idő után, akkor is ha senki sem várja, hogy karatéhős legyen.

DonkeyKong - 2014. 01. 05. 11:56

Hát ebben tényleg rendkívül sok akció volt, hirtelen azt hittem a Transformers 3-at nézem… Meg azok a szövegek a képen, majdnem epilepsziát kaptam tőlük. Most komolyan, te mit néztél human?

vargatom - 2014. 01. 05. 12:03

Az ugrás túléléséhez elegendő magyarázat az, hogy előre felkészültek minden várható helyzetre, minden létező eszközzel amihez hozzáfértek.
Szerintem egyébként ez nem gyengíti Moriarty-t, sőt – mindkét Holmes fívér közös munkájára volt szükség ahhoz, hogy túljárjanak az eszén, mert egymagában sem Mycroft, sem Sherlock nem volt elég okos. Ez a behozhatatlan erősségük egy magányos zsenivel szemben, hülyeség lett volna nem élni vele. Így szép és logikus az egész.

A homeless arcokat meg azért lehetett beavatni Watsonnal ellentétben a titokba, mert rájuk senki sem volt kiváncsi, esélyük se lett volna elárulni magukat. Ugyanígy Molly sem számított Moriarty-nak, még Lestrade sem feltételezett róla semmit, így neki sem kellett ügyelnie semmire.
Johnnak viszont két éven át kellett volna megjátszania a gyászt, a továbblépést, és egy ekkora feladathoz biztosan kevés lett volna. Így tudatlanul viszont nem kereste Mrs. Hudsont, megállapodott, bajuszt növesztett, szóval hiteles volt.

Egyébként pedig valóban a humanizálás John legfőbb szerepe, és ezért is zseniális választás Martin Freeman. A lehető legjobb értelemben vett átlagember, vagyis nem unalmas vagy szürke, hanem pont olyan akivel minden néző tud valamennyire azonosulni.
Plusz nekem még az elején kifejezetten meglepő volt, hogy milyen nyomulós a nőkkel ;)
Illetve mostanában olvastam, hogy valójában Watsonnak még az öltözködése is sokkal kifinomultabb, mint Sherlocknak – aki megrekedt ott öltöny plusz a lehető legmenőbb nagykabát.

A többi dolog meg már személyes benyomás kérdése, azokat emiatt nem nagyon lehet magyarázgatni…

CyClotroniC - 2014. 01. 05. 13:05

DonkeyKong: Egész konkrétan tök ugyanazt írta, mint te.

hannah - 2014. 01. 05. 15:36

Egy kérdés: azt lehet tudni, hogy mi lett azokkal, akik Sherlock hasonmásai voltak még a 2. évadban? Ugye, aki elrabolta a gyerekeket az utolsó részben, és aki miatt ráterelődött a gyanú SH-ra.

aries - 2014. 01. 05. 18:40

Az eredeti novellában John egyszerűen elájul Sherlock látványára (amint leveti a maszkot), de itt a filmben olyan maian oldották meg, semmi 19. századi ájuldozás. Már nagyon vártam a 3. évadot, kb. 1 hónapja fedeztem fel egyátalán a sorozatot! Angol felirattal néztem meg és bár nem tudok jó angolul, szuper volt!!! Na persze engem a karakterek érdekelnek, meg a színészi játék, testbeszéd.

kisame - 2014. 01. 05. 19:21

Nem tudom miért utálja mindenki a Baskervillei kuttyot, nekem az a kedvenc részem! :D “A magáé is horkol?”

Cumberbatch és Freeman állatok, messze lekiemelkedőbb színészek a sorozatpalettán( Mikkelsen-bácsi és Hugh Dancy párosa mellett!). Egy haverom állandóan azzal jön, hogy Freeman csont egyforma szerepeket kap, de ezt most megcáfolom: pont előtte láttam(megint) a Hobbitot és csak hüledeztem az epizód után, hogyan tud Freeman két ennyire különböző feelingű karaktert hozni?

Tud valamit a pasi…

Alias_M - 2014. 01. 05. 20:28

én imádtam. minden egyes mozzanatát. 2 év után visszakapni a kedvenc sorozatomat már önmagában nagy öröm. pár komment elolvasása után azt hittem én is csalódni fogok, de szerencsére nem ez történt.
tökéletes színészi játék: pipa.vicces szituációk: pipa. pörgős,eseménydús cselekmény: pipa. SHERLOCK HOLMES!!: pipa. akkor mégis mi kellene még? nekem ennyi elég volt. köszönöm! :)

Gigi - 2014. 01. 05. 20:37

Nekem pont tetszik ahogy Watsont kezelik. Inkább azt érzem ki belőle, hogy Sherlock a legjobb barátja, de egyben rajong is érte egy szinten, ő az “emberi oldala”, és talán ezért vagyok elnézőbb a meleges viccekkel is a sorozatban.
Nekem arra, hogy Watson miért nem szakszerû, magyarázatot adott az, amikor Sherlock Mollyval nyomozott. Ő szakszerû volt, és Sherlock kicsit féltékeny is lett. Nekem inkább az a benyomásom, hogy Sherlock érzelmi világa kicsit gyerekes. Rögtön azt hiszi, hogy John örülni fog neki, megsértődik amikor nem, ő akar villogni, egy kicsit mintha elvárná, hogy törődjenek vele. Csak a fanok fejében van bárkivel is barátságon túlmutató kapcsolata, mint egy mimóza kiskamasz. :D

Squazee - 2014. 01. 05. 22:44

Na végre megnéztem. Jó volt. Tetszett.

Igen, egy kicsit a nyomozás a háttérbe szorult, de ettől függetlenül jó bevezetés volt és jó volt, na. Bár minden jól induló sorozatnak ilyen lenne a “legrosszabb” része!

ella - 2014. 01. 06. 00:23

Van egy olyan érzésem, hogy ez a második rész is meg fogja osztani a rajongókat, mert itt sem a nyomozáson volt annyira a hangsúly…
Nekem mondjuk eléggé tetszett, Sherlock sokkal emberibbnek tűnt, mint az előző részben, nem akartam pofán vágni minden ötödik percben. :D Nagyon aranyos volt, mikor annyira meglepődött, hogy beleivott a kávéba, amibe beleejtette a szemgolyót. De a részeg jelenet is priceless volt, meg a másnap. :D
A végén rájött, hogy mostantól magányos lesz, nincs már rá igazából szüksége John-nak. Gondolom a következő rész is drámaibb hangvételű lesz, ezzel akarták megalapozni, meg a promó is ezt sugallja.

A hét idézete nálam:
– You’re a bloody psychopath.
– High functioning sociopath. With your number.
Meg az a vigyor utána. :)

Irene cameo-ja is király volt, lehet, hogy felbukkan még a karaktere, mert úgy látszik, Sherlock-nak nem sikerült még kiverni a fejéből. “Get out of my head, I’m busy.”

SPOILER Volt hint is a főgonoszra az egyik jókívánságos lapban, ha jól hallottam, az egyik lapot Mary kapta CAM-tól, aminek nagyon nem örült. Az előző részben az egyik hírműsoros bejátszásnál is ott volt egy hasonló utalás.

Chev - 2014. 01. 06. 01:03

Egynek elment, de vhogy hiányzott belőle az az álleejtős zsenialitás, amit a korábbi részekbe belecsempészett Moffat. Mármint imho, természetesen. Nézzük a második részt…

csibor - 2014. 01. 06. 01:36

Tetszett a 3X1. Nagyon jól szórakoztam és ez legfőképp annak volt köszönhető, hogy minden percéből az sugárzott, hogy a készítők is jól szórakoztak. Majomkodás volt az egész, de az a minőségibb fajtából.

Gigivel egyetértek, Sherlock egy nárcisztikus kamasz lelkével rendelkezik, aki belehal, ha nem ő van a figyelem középpontjában. Az étteremben is nyilván feltűnt neki, hogy John mire készül (lánykérés), hiszen semmi nem kerüli el a figyelmét, de ezt pont leszarta, hiszen ő már eltervezte a nagy entré-ját, és hogy John mennyire fog neki örülni. Fel sem merül benne, hogy esetleg az idő és a helyszín is alkalmatlan és hogy milyen hatással lehet újbóli felbukkanása John-ra. Sherlock egy nagy gyerek, aki folyton a szülő (John) figyelmét akarja felhívni, produkálja magát neki, akit egrecíroztat és akinek a legnehezebben tudja kifejezni, hogy tulajdonképpen mennyire szereti.

Mollynak szóló köszönete pedig egyrészt egyértelműen a vágyakozó rajongóknak szólt, másrészt csak azt erősítette, hogy Sherlock mekkora egy manipulatív pszichopata – még ha őszinte is,amit mondott. Elég szemét dolog és nem vall empátiára, hogy egy reménytelenül szerelmes lánynak, aki alig hogy túllépett rajta, mélyen a szemébe nézve kvázi vallomást tesz, így lehetetlenné téve, hogy az elszakadjon tőle. De hát ez Sherlock! a high-functioning sociopath.

Gomez - 2014. 01. 06. 10:17

Nekem kicsit csalódás volt ez a tegnapi rész! Szórakoztató volt persze, de azért egy három részes új évadban, amire két évet kellett várni, egy ilyen elbohóckodott részt nagy baklövésnek érzek. Simán elment volna egy tizenöt részes évadban amolyan kiruccanásnak, vagy szilveszteri extrának, de ebből a két részből táplálkozni újabb két évig egy mezei (nem sikítozós fan) rajongónak eléggé nehéz lesz :( Csak remélni tudom, hogy a harmadik részben kapunk valamit a régi Sherlockos atmoszférából is, a végigvitt nyomozásból meg a high functioning sociopath-ból :)

Ugye mindenki ismeri a sorozathoz készített zseniális Watson-blogot, illetve a kapcsolódó Sherlock és egyéb honlapokat? :) http://www.johnwatsonblog.co.uk , folyamatosan frissítik :)

Gomez - 2014. 01. 06. 10:27

Bocs, ezt nem ide kellett volna írom

Rita - 2014. 01. 06. 14:47

Végre, nekem sikerült megtekintenem az első részt, és azt kell mondanom, hogy nem voltam elájulva. Természetesen jól szórakoztam, de a régi Sherlockból nem sok mindent őriztek meg, végig olyan érzésem volt, mintha egy amerikai remake-et néztem volna. Kevés nyomozás, sok poén. Viszont nagyon tetszettek a kikacsintások a rajongók felé. És mondanom sem kell: Sharon Rooney! – még ha elég nyúlfarknyi is volt a szerepe.

Coimbra - 2014. 01. 06. 18:44

Már 2-án este óta van kibeszélő? :O 2-án délelőtt néztem a részt, aztán elmentem vizsgaidőszakozni, ma van szabad napom, úgyhogy lássuk. :)

Viccesek a kommentek.Az elején felvetődött egy fontos kérdés – mi a fene van a mesterlövésszel?Elintézték annyival, hogy megfenyegették a mögé tett másik mesterlövésszel, aztán végignézte, ahogy átverik Johnt, majd továbbállt?Akkor kitől kellett megvédeni Johnt?Erre épült a 2×3, hogy Johnt megöli a mesterlövész, ezért kellett elhitetni vele, hogy Sherlock meghal.
Az ugrást hagyjuk is, az utolsó, sherlockos magyarázat vállalható, bár hogy miért kellett a póthulla 5 másodpercre, az még mindig nem egyértelmű, meg kell néznem másodszorra is a részt.
De mi van a Holmes testvérek tucatnyi tervével?Egyikben sem volt benne, hogy Moriarty megöli magát, úgyhogy már-már jobban érdekel, milyen tervek születtek, amikben Moriartyval is elhitetik, hogy Sherlock meghalt.
Azt se olvastam senkitől, hogy Moran nagykövet úr maga a mesterlövész, hiszen az eredeti novellákban is ő volt az, miatta bújt el Sherlock, és csapott le rá az Empty House-visszatérésében.Amikor pedig Sherlock megnézni a metrós felvételeket, azt mondja, látta már ezt a hapsit – persze, hiszen Mycroft is látta, akkor, amikor a Diogenes Clubban nézegetik a Baker Streetre költözött bérgyilkosok fotóit, majd megmutatja őket Watsonnak – tehát Sherlock is tudott róluk.Vissza lehet nézni, simán ugyanaz a két figura – vagy csak nekem egyértelmű ez?Pedig a 2×3-at nem mostanában láttam (igaz, megnéztem 10-nél többször).Persze lehet, hogy Mollyval szembe mennek (az új barátja még mindig nem pszichopata – de még lehet), és azért hasonlít a kollégakiiktató lövészre a fiatal Sherlock, de inkább az első teóriámat részesítem előnyben, nevezetesen, hogy Moran = kórházzal szembeni bérgyilkos.
(Még az is érdekelne, mint kulisszatitok, hogy az új moriartys jelenetet vajon utóforgatták, vagy még akkor 2011-ben a tetőn, mert egyrészt nagyon hasonlít Moriarty a régire (két év eltelt, más híres sorozatban simán felismerhető a több évnyi különbséggel felvett, ugyanakkor játszódó jelenetben a régi-új karakter), másrészt a fanfiction miatt nem hinném, hogy 2011-ben már tudták, hogy kell egy csókos jelenet, mert majd 2012-től elkezdenek a fanok elméleteket gyártani, szóval lehet megválaszoltam magamnak, hogy újraforgatott jelenet a csókos, bár akkor gratulálok, mert élethű lett.)
Sherlock egy német tárgyalóteremben van 2012-ben, és az internetes világban senki sem ismeri fel?Lehet, hogy elmaszkírozta magát, de azért ha “internet phenomen” lett Angliában, bloggal, akkor arról Németországban is tudna a 10+ esküdt közül legalább egy.

Az efféle kérdések helyett mit kell olvasnom 2014-ben?Szinkron vs. felirat, John szerepe… könyörgöm, ugyanezekről mentek a viták 2010-ben, az első évad közben is!Mellesleg arról még nem esett szó, hogy Johnt már az első évadban idiótázta Sherlock, és a 3. évadban, 3.5 évvel később is ugyanezt kell olvasnom?2 éve úgy váltunk el, hogy mi van az ugrással, Moriarty, ki halt meg, Mycroft, fekete labda stb., és szinte átsiklotok felette, letudva azzal, hogy “everyone’s a critic”, meg sose tudjuk már meg, de közben lenne még mit vesézni.

A visszatérő rész jó volt, szerencsére senki nem írta, úgyhogy írhatom: bármiféle elvárás nélkül, nyugodtam ültem le a 3×1-hez, mondván, lepjenek meg, ill. úgysem tudnak csalódást okozni.Ez történt.Humor (a 2×1-nél felsoroltuk kommentekben a vicceket, itt alig volt 2-3, bezzeg a fu… cough-t 3x is írtátok, miközben óriási volt Molly sms-e a “John’s quite the Guy”, miközben mentek az égő Fawkes-bábuhoz :D), kis akció, kis nyomozgatás (ez hiányzott valakinek?mi van?!2×3-ban sem volt olyan oltári, nagy, mégsem ezért szerettük), színészi játékok, jó volt!Igaz, 2 éve győzködöm magam, hogy nem baj, ha nem tetszik annyira majd a 3×1, mert a 2×3-at nem múlja már felül semmi, max. ezzel az előítélettel ültem le, és így is történt.Aki tényleg Sherlock-fan, talán észreveheti, hogy a 2×3-ban olyan magasra tették a mércét, hogy azt nem lehet már felülmúlni – de ez nem is baj.10-ből 9 sorozatnál nincsenek ilyen mércék.

A 2. rész szokásosan alul teljesített, a részeges szerintem oltárian rossz volt, untam magam, az eleje jó volt, azt hittem, valami jó fog kisülni, persze jó is lett, de csak a végére.Sign of Three?Eredetileg Sign of Four, ami le se esett, csak most, hogy írom, azért lecsökkenteni a számot, és ebből kihozni ezt a befejezést… zseniális.Persze a “baskerville-i kutty” (:D)-os részben is voltak ilyenek, hogy nem túl jó rész, de vannak jó momentumai, meg a durván alulértékelt, pedig több finomságot rejtő 1×2-ben is olyan pillanatok voltak, amikért más sorozatok max. fohászkodni tudnak, ám egy Sherlock-fannál nem ütik meg a mércét.

Szóval mi nem tetszett a visszatérésben?Az új rész?Human kritikája?Dehogy is, a magyar kommentelők. :D És ezt komolyan írom.

Vazul - 2014. 01. 07. 06:14

Zseniálisan fura volt az új rész, de nagyon bejött. Az új évadban tényleg rákapcsoltak a poénokra, ami nekem nagyon tetszik, és erre rátesz egy lapáttal a színészek játéka is. Amikor Sherlock a fogdában az/másnaposan visszaesett a padra, sírtam a röhögéstől a fejét nézve.
Szintén a részeg résznél tetszettek a Sherlock által látott feliratok.

A szétszabdalt sztori is összeállt egy egésszé, bár örültem volna, ha megemlítik a jégből készült tőrt, mint lehetséges gyilkos eszközt, mivel adta volna magát, még ha nem is az volt a megoldás, valaki (akár Sherlock vagy Watson) megemlíthette volna. Ettől függetlenül bejött a rész, még ha valóban végig “se füle, se farka” érzésem volt.

Brynden Rivers - 2014. 01. 07. 09:10

A nyomozás sokkal kidolgozottabb volt mint 3×01-ben, a rész pedig viccesebb volt, mint a The Burning Beekeeper (HIMYM), a Remedial Chaos Theory (Community), a Wedding Band pilot és még 5 zseniális sit-com rész együttvéve.

+1
“- You’re a bloody psychopath.
– High functioning sociopath. With your number.”

Gigi - 2014. 01. 07. 11:42

Kicsit vontatottnak éreztem a 3×02-t, bár a vége tetszett, és csomó jó pillanata volt, valahogy tényleg az a se-füle-se-farka érzésem volt vele kapcsolatban. Ráadásul szinte mindent tisztáztak, amit John karakterével kapcsolatban nehezményeztetek (Itt jegyzem meg, szerintem nem baj, hogy nem a “Hogy élte túl?” elmélet bakijait fejtegettük, két év alatt már eléggé el/túlburjánzott a téma, és csak vérre menő, hatalmas, és lehet, értelmetlen vita sülne ki belőle, amikor érdemesebb lenne mondjuk az új részekkel foglalkozni), és az utolsó pár perc különösen tetszett. Sherlock sokadszorra is ráébred, hogy magányos…
A The Burning Beekeepernél pedig sokminden viccesebb, de való igaz, hogy ez az epizód is köztük van.

“- Imagine someone’s going to get murdered at a wedding. Who exactly would you pick?
– I think you’re a popular choice at the moment, dear.” :DDD

abelh - 2014. 01. 07. 12:32

kicsit álmosan néztem már, úgyhogy bocsi, ha nem esett le, és nem is pörgettem végig az összes kommentet, de amit előad Sherlock a nyomozónak, akkor az a valódi szökése, vagy csak szivatja? mert,

SPOILER

ha tényleg így történt, akkor gyakorlatilag semmi értelme nem volt az egésznek, mert az egész előadás csak Johnnak szólt. 1, ha lekapcsolták a bérgyilkosokat, akkor minek ugrott le, 2, ha tényleg figyelték, akkor őket is beállította volna külön, hogy ne lássák a böhöm nagy kék lufit? nemár.. 3, amúgy is bukik az egész, mert hogy tudta volna figyelni a fickó a házinéninél szendvicset tömve az x km-rel odébb levő háztetőt is?! tehát, inkább úgy lett volna logikus, hogy Jim akkor értesíti őket, ha már leugrott, mert nyilvánvalóan nem látnak oda, hacsak nincs neki is valami homeless hálózata, de azok meg csak látták volna a kék lufit, amit csak John elől takartak el.

Gondolom ezeket az elmúlt 2 évben már körberágták párszor, de valaki elmagyarázhatná pls, mert én csak az elmúlt hétvégén daráltam le az első 2 évadot, mert lelőtték a neten már párszor a végét és gondoltam nem fogok másfél – két évig ennek a feloldására várni (két évnyi összeesküvés elméletet visszaolvasni meg lehetetlen). köszi előre is!

Lemoni - 2014. 01. 07. 12:45

Innen nézve sok értelme nem volt (bár még kiderülhet az ellenkezője) a 3×02-nek, mondjuk engem elszórakoztatott, néha a fejem fogtam, néha meg hangosan felröhögtem. Az biztos, ennyire gumiarcúnak még nem láttam Sherlockot :D Mrs. Hudsonra most figyeltem fel igazán, zseniális az öreglány, a biscuites jeleneten szakadtam :D A legnagyobb hülyét viszont szerintem nem Sherlockból csinálták, hanem Lastrade-ból…..

abelh - 2014. 01. 07. 12:52

ez viszont így érdekes, hogy minden évadban az első rész vezeti fel a konfliktust, a harmadikban kibontják és feloldják, míg a második egy teljesen független zsánerfilm, amiben sem a karaktereket, sem a kapcsolataikat nem igazán mélyítik el – ez azért egy 3 részes évadban nagy luxus, főleg, hogy a 2. részek közben olyan érzése van az embernek, hogy a készítők dörzsölik a markukat, hogy nesztek ilyet is tudunk (miközben az első évad második része annyira gyenge volt, hogy annak az első 30 perce után kaszáltam el jó másfél évig az egészet, a 2. évad közepe meg csak szimplán “meh”.)

mindentszeretek - 2014. 01. 07. 13:08

nagyon érdekes ez a rebrandingelés, ahogy sokkal hangsúlyosabb lett a humor, és totál ráfeküdtek a flörtölős vonalra, ami eddig a robert downey jr-os sherlockra volt jellemző (meg az unaired pilotnak volt ilyesmi hangvétele). az első rész szerintem szuper volt, a második jól indult, a vége elég bénácska :((((

kisame - 2014. 01. 07. 17:09

Olvastam valahol, hogy valójában a nézőpont változott meg és úgy érzem van benne igazság. Az első két évad Watson szemszögéből figyeli a történéseket, itt a harmadik évadban viszont Sherlockéból figyelhetjük ugyanezt!

Ez azért érdekes változás, mert eddig csak Watson gondolatait és érzéseit ismertük meg és ezért volt nagyon ütős a 2×3, mert az első évad óta építették benne John érzéseit és szeretetét Sherlock iránt és abban a pillanatban ,hogy Sherlock leugrik a tetőről átérezzük a veszteségét( mert vele azonosulunk!).
Most, hogy megváltozott a fókusz, Sherlock érzésivel nehezebben azonosulunk( mert egy nagyon specifikus réteget képvisel, mivel Sherlock különleges!)
Innen a nehézségek..

De!
Van előnye is a dolognak!

Egyrészt így sokkal több poént kapunk(Sherlock különcségei, főleg ott, ahol narrálja a gondolatait amikor John násznagyának kéri és a valóságban viszont egy kukkot se szól!), másrészt többet ismerhetünk meg Sherlock érzéseiből is, ami segít egy kicsit megérteni, hogy milyen komplex karakter is ő valójában.

És hú..nem tudok elmenni ezek mellett. Mert végre választ kapunk olyan kérdésekre is, ami már régóta mozgatta a fantáziánkat. Méghozzá, hogy Sherlock különcsége személyiségzavarból ered és igen, ez őt is zavarja. A Holmes testvérek a rivalizálás ellenére szeretik egymást.Sherlock sose nézte levegőnek Molly-t , egyszerűen csak tudta, hogy nem fogja viszonozni az érzéseit és ezért volt távolságtartó vele, mert nem akarta elveszíteni a barátságát!

Na és a részeg jelenet? Oké, leszögezem a Guy Ritchie-féle Holmes filmek nem a kedvenceim, de a bromance kétségkívül a fénypontja és nagyon jól mutatja be a Holmes-Watson kapcsolatot. Viszont az ott jelen lévő csipkelődő flörtölés meg se közelíti az itteni már már homoerotikus( vagy homoromantikus?) hangulatot. Sherlock az 1×1-ben ugyanis nem kívánja besorolni magát semmilyen szexuális kategóriába, de azóta se tudjuk, hogy pontosan mi a preferenciája( akárcsak Mycroftnak). Ezért jön a jobbára csak poénforrásként funkcionáló találgatás , miszerint mivel Sherlock sose tagadja hát vonzódnia kell a férfiakoz is( tudjuk, hogy a nőkhöz vonzódik a 2×1-óta). Épp ezért a részeg jelenet a Baker streeten nagyon jól játszik ezzel és mindent belead, amit a canonba még beleférhet!Amikor Watson egyszer csak megfogja Sherlock térdét és (a kontextustól eltérően) azt mondja neki, hogy “I don’t mind!”..
Már komolyan én éreztem kényelmetlenül magam, csodálom, hogy a kliens, aki akkor jött nem távozott rögtön! :D

Kaktusz - 2014. 01. 07. 17:11

Hát ha nem is az eddigi legjobb, de tutira a legviccesebb rész volt a 3×02 :D vagy csak nekem alacsony az ingerküszöböm, de ez igazából mindegy is. Kicsit mondjuk azt éreztem, hogy ha nem készül több évad, akkor is szeretnék lekerekíteni, nekem a baba-dolog már kicsit sok volt a jóból. Már várom, hogy a következő részben majd Molly szakít a barátjával és mégiscsak a szociopatát választja (hope not).

Az első rész nekem elég zavaros volt. Az tetszett, ahogy több verziót is láttunk Sherlock túlélésére a fanklub jóvoltából, mindegyik telitalálat volt (főleg a Sherlock-Moriarty összeesküvés). Mary karakterét is nagyon eltalálták szerintem, abszolút illik a duóhoz, örülök, hogy nem sipákol állandóan meg féltékenykedik.

Én sem olvastam végig az összes kommentet, de szerintem a 3×01-ben elhangzó összes túléléses teória kamu volt.

CyClotroniC - 2014. 01. 07. 17:16

Na ez az, hogy Sherlock sosem volt ennyire “játékos”, a humor abból fakadt, hogy nehezen értelmezte a szociális helyzeteket, vagy csak egyszerűen leszarta őket. A 3×02-ben van ez az oldala is, illetve a régi, arrogánsabb, lekezelőbb, fölényeskedőbb. Ez szerintem sokkal jobban áll neki.

Molly-t én egy kicsit meta-karakternek érzem, aki kicsit olyan, mint az első soros női néző, akibe a rajongó könnyen bele tudja magát élni, szóval van egy erős fanservice koncepció mögötte.

Hozzáteszem, hogy attól, hogy nekem ez az új arculat kevésbé működik, még nem biztos, hogy mellényúlás, de jobbnak se nevezném, attól, hogy sokan olvadoznak a Sherlock-Watson bromancetől. Egyszerűen más, de kétségtelenül érdekes téma. Van is erről egy egész jól összeszedett Guardian cikk, de már linkeltem a 3×02-es kritikába, majd ott elolvashatjátok. :P

Gigi - 2014. 01. 07. 21:56

“totál ráfeküdtek a flörtölős vonalra”
Igen, ez amúgy nekem is feltűnt, hogy ebben a részben három csajt is belengettek Sherlock orra elé: Irene Adler, a randmocsaj, és Molly személyében, kicsit tényleg érdekes volt. :D
Lestrade eddig is bohóc volt egy kicsit, ahogyan mindenki a rendőrségnél.
Fölöslegesnek viszont nem mondanám ezt a részt, John szempontjából nagyon is fontos volt, már csak a vége miatt is… A 2×02 pedig lehet, hogy nem közkedvelt rész itt, én viszont szerettem, az 1×02 valóban nem tartozik a kedvenceim közé.

DaniFeri - 2014. 01. 08. 22:55

Számomra épp az a nagy piros pont az 1. részben, amit páran lehúztak: a bombán a kikapcsgomb. Az összes filmben, sorozatban már a hajam tépem, ha meglátok egy robbanószerkezetet, hogy majd jön a piros meg a kék drót, el kell vágni valamelyiket, esetleg van sárga és zöld is, de először rosszat vágnak el és hátralevő idő megfeleződik… S persze az utolsó két másodpercben jó drótot vágnak el :)

Tényleg jól jött egy nem hagyományos filmes bomba :) Amúgy ha csak két drót van, akkor általában sima elem van rákötve (plusz,mínusz) és mindegy, melyiket vágják el, megszakad az áramkör, s nem megáll az óra, hanem elalszik, az se kap áramot, a bomba se :) Számomra az is tök logikus, hogy van kikapcsoló gomb egy visszaszámlálós bombán. Az viszont tényleg kérdés, ha távolról indította be, akkor miért nem egyből robbantott. Biztos bootolt a bombába épített windows :) Hogy nem volt térerő? Igazából az áramot kapcsolta be, a felszínen is lehetett akármi neki előkészítve, amivel intézte.

Igazából ezt szerintem direkt csinálták így a készítők, hogy jó sok számjegyű kód, kulcs, aztán még egy gombot is meg kellett nyomni, majd a bombán meg van egy sima “switch off”. Mint az amerikai filmekben, de mégsem. Nem eltúlozva, mintha egy paródia lenne, hanem “finoman beszólva”.

Sok ilyen apróság volt a részben, nekem ezek miatt tetszett. Sőt, annak ellenére tetszett, hogy pl Guy Fawkesról most olvastam itt először :)

Coimbra - 2014. 01. 10. 10:40

Az 1×2 is jó volt.Szépen végigvezették, hogy mi vezetett Watson elrablásához, miért hitték azt, hogy ő Sherlock.Tetszett, ahogy felépítették azt a szálat, meghagyva a humort.Az első évaddal az a fő bajom, hogy Watsonnak nagyon bugyuta haja van, a 2. évadban már badass volt.

1c05460n - 2014. 01. 11. 21:01

Én meg benne vagyok ebben a részben 3 mp-ig. Még a fél arcom is látszik. Bristolban forgatták a azt a jelenetet amikor kiszedi Watsont a tűzből. Én meg hazafelé menet belebotlottam a forgatásba :D! Cumberbatch kért meg ha nem baj akkor félrelökne amikor átfut a tömegen! hahaha
Hatalmas volt
itt a 3 mp-m 2 percig
http://www.youtube.com/watch?v=tK0OPIVaVqA

1c05460n - 2014. 01. 11. 21:02

a kockás kabát én vagyok :D

Coimbra - 2014. 01. 12. 09:59

Igen, ez a forgatási jelenet elég népszerű lett, valamikor tavaly csak ezt láttam, mint YT-ra feltöltött amatőr videót, persze más szemszögből, és nem volt spoileres, mert nem tudtam, hova futnak (nyilván bűntényt oldanak meg, gondoltam), és a piros kabátos nőről sem tudtam, hogy kicsoda.De nagyon jó, hogy csak úgy bárki ott lehetett a forgatáson, ez azért nem így van itthon, ahol általában lezárnak városrészeket. :D

Niki - 2014. 01. 12. 12:47

ó, hogy egyesek micsoda pofàtlanul szerencsések :-)

Gigi - 2014. 01. 12. 14:12

1c05460n: Ez királyul hangzik :D Cumberbatch miatt különösen irigy vagyok…

1c05460n - 2014. 01. 12. 17:49

Hát tényleg csak a véletlen, pont előtte való nap halt meg a biciklim, és gyalog kellett hazamenne. Amúgy biztosan nem álltam volna meg :D.
Coimbra:
Itt seem engedtek mindenkit csak úgy be, de nemvolt elég extra szóval beengedtek minden bámészkodót :D. Adtak kaját,piát :D.

Érdekes látni,h a vágás meg a zene milyen fontos. A valóság meg amit a TVben látsz nagyon,de nagyon különbözik. Meg azt is hogy milyen hosszú és bonyodalmas lehet 1 epizód leforgatása. Ezt a kb. fél perc hosszú jelenetet kb 3 óráig forgatták plusz a díszlet felállítása,a világítás stb…

cseszlovak - 2014. 01. 13. 19:29

talán az első epizód valóban nem ér el 9,5/10-mél többet, de ez csak a történet szinte már a sorozathoz nem illő egyszerűsége miatt van. akinek bármilyen hiányérzete támadt az első epizód kapcsán, annak bátran ajánlom a másodikat. ami egész egyszerűen zseniális. minden ízében. 10***/10
továbbra is maradok maximális rajongó!

wildart - 2014. 01. 13. 20:54

ANNYIRA FOGTOK UTÁLNI,de én szépen türelmesen kivártam hogy lemenjen a három rész,és most fogom megnézni EGYBEN,jajj de jó lesz!

:-D

(genetikailag így vagyok kódolva,egyszerűen KÉPTELEN vagyok hetente,részenként nézni valamit,inkább várok.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz