login |

Getting On: vége az 1. évadnak – írta: JustABoyInMotion

2014. 01. 07. 14:45 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

You wanna wake up and take your sleeping pill?

Mindössze hat epizód után már le is köszönt az HBO egyik új, 30 perces dramedy-je, az angol eredeti alapján készült Getting On, ami egy kórház elfekvő osztályára kalauzolta el a nézőit, egészen szürreális hangulatot teremtve részről-részre. Összességében az a véleményem, hogy nem volt idő megszokni azt a fajta mindent felülíróan kínos hangulatot, amit igyekeztek megteremteni a készítők. A legtöbbször sokkoló, brutálisan zavarba ejtő jelenetek sokszor inkább az, „Á, ezt nem nézem tovább”- hatást érték el.

A fent említett kínosság pedig nem csak a párbeszédeket, az egész szituációt jellemezték, hanem a karaktereket is. Egyszerűen nehéz volt megkedvelni bármelyiket is – legalábbis eleinte, pedig kivétel nélkül próbálták őket mélyíteni, több oldalról bemutatni.

A legszerethetőbb figura talán az „újonc” Didi lett, aki a pilotban kezdte munkáját, így a nézők vele együtt csodálkozhattak rá a magatehetetlen idős emberek ápolásával járó nem túl kellemes mindennapokra.

Az osztály vezető orvosa, dr. Jenna James (Laurie Matcalf zseniális alakításában) aki mindössze kényszerűségből vállalta el a munkát, legtöbbször arrogáns és ellenszenves volt, de ezzel együtt is sok morbid/vicces jelenetet köszönhettünk neki, a főnővérnek, Dawnnak pedig már-már annyira szánalmas és sajnálatra méltó dolgai voltak, hogy egy idő után fel sem tűnt, mennyire irritáló volt az elején.

A második részben bemutatott Patsy, a meleg ápoló karaktere azonban igazi aduász lett, elég csak a meghallgatásra is gondolni, miután panaszt tett Didi-re, aki „big fat fairy”-nek hívta.

A Getting On fordulópontja és egyben legjobb része az 1×05 lett, amiben egy „átlagos” éjszakai műszakot láthattunk. Az összes szereplő itt vált a legszimpatikusabbá, a sztori is valahogy „összeért”, itt éreztem először, hogy eltalálták a poénokban a kínosság megfelelő arányát, és valóban vicces lett az összkép.

Daniel Sternt, aki Metcalf férjét alakította, valamint a haldokló anyját látogató Molly Shannont is felüdülés volt látni, valahogy emberibbé tették az epizódot, könnyebb volt azonosulni a történésekkel, mivel civilek szempontjából is láthattuk végre őket.

A pilot-ra én 7,5 pontot adtam volna, hiszen annak ellenére, hogy hivatalosan feldolgozás, számomra újszerű és érdekes volt, az egész fekália-kutatással, az aranyos/vicces öreg nénikkel, és a szürreális légkörrel. Ezt a szintet a finálé is hozta, habár nem volt kimondottan évadzáró jellege.

De ettől még egyenetlen volt a szezon, akadtak erősebb epizódok, hogy máskor szinte érdektelenségbe fulladjon a sztori. Bár a betegek annyira nem domináltak a sorozatban, azért akadt egy-két emlékezetes páciens, mint például a rasszista idős hölgy a második részből, az úton útfélen egymásnak eső párocska, vagy a szertornász mutatványokat bemutató nő.

A nagy kérdés, hogy lesz-e második évad. A nézettség olyan alacsony volt, hogy a top100-as napi listákon sem jelent meg a sorozat, ráadásul Laurie Metcalf kapott egy pilotot is a CBS-től, plusz ugye már egy ideje vége a szezonnak és még mindig nem tudunk semmit. Ami bármit jelenthet, hiszen a kaszálást sem jelentette be az HBO. Nemsokára ki fog derülni.

3 hozzászólás Ne habozz!

minase - 2014. 01. 07. 16:26

Még csak az első 3 részt láttam, de pótolni fogom. Minden esetre az első rész csak megmosolyogtatott, de a 2. rész különösen viccesre sikerült (a nagyon eltalált páciensnek és gay fairy-nek köszönhetően), a harmadik pedig megint nem szárnyalt. Minden esetre kíváncsi vagyok, mi van még hátra. És ábrándozom, hogy vajon a hideg tónusú szűrő jót tesz-e az egésznek.

Nimand - 2014. 01. 08. 12:51

hát, a kommentekből is látszik, milyen sokan nézzük :)

a furcsa az, hogy én sem tudom tiszta szívből ajánlani senkinek, bár nekem valamiért bizarr módon nagyon tetszik

szerintem kasza lesz

JustABoyInMotion - 2014. 01. 08. 14:43

nos igen, nem gondoltam, hogy rekordot döntenek majd a kommentek, de azért ez tényleg szomorú. én sem biztos, hogy egyből ezt ajánlanám, ha valaki be akarna valami újat próbálni, de szerintem egy “gyakorlott” sorozatnézőnek érdekes lehet, ráadásul nagyon gyorsan lehet darálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz