login |

Parenthood: féltávnál az 5. évad – írta Sue

2014. 01. 09. 14:10 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Az 5×11 megnézése után egyszerűen ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy klaviatúrát ragadjak, és megírjam, mit látok-érzek-gondolok most a Parenthood-dal kapcsolatban, hogy merre tartanak ahhoz képest, amire számítottam szeptemberben.

Azt kell mondanom, hogy többek életében elérkeztünk oda, ahonnan már látható a gödör legmélye, de ez kell ahhoz is, hogy elindulhassanak kifelé. Hogy ne csak rébuszokban beszéljek, mostantól spoileres leszek a tovább mögött.

Amber és Ryan gyakorlatilag szétmentek, bár még ez így nem került kimondásra. Csak az, hogy Ryan visszamegy Afganisztánba.  És az az igazság, hogy maximálisan megértem mindkét felet. Ambernek az ex(alkohol)függő apja hatására nyilvánvaló módon nagyon érzékeny pontja minden addikció, így természetes, hogy kiborult, amikor felfedezte: Ryan újra gyógyszereket szed.

Ehhez társult még az is, hogy közben a Luncheonette-ban dolgozva szépen apránként gyengéd szálak alakulgatnak közte, és a stúdióhoz szerződött banda egyik tagja közt, és ennek köszönhetően Ryan természetesen féltékeny lett, mert ő, a leszerelt katona, aki most építkezésen dolgozik, nyilvánvaló módon azt érezte, hogy ő ezt a világot nem tudja nyújtani szíve választottjának.

Tehát Amber és Ryan nagyon különböző világokban mozogva élték életüket – egymás mellett, és egyre kevésbé Együtt. Ebben nyilvánvaló módon közrejátszott az anya-lánya vita is Sarah és Amber közt. Annak viszont örültem, hogy Sarah több résznyi bólogatás után végre kimondta, hogy mit gondol, még ha ennek átmeneti mosolyszünet lett is a vége. Kellett ez ahhoz, hogy továbbra is olyan őszinték tudjanak lenni egymáshoz, mint amit az utóbbi egy évben megszoktunk tőlük.

Drew éli a „gondtalan” egyetemistaéletet: többmintbarát-demégsemvagyunkegypár kapcsolatában Natalie-val éppen elértek a fordulóponthoz, hogy a lány kimondja, ő nem akar kötöttséget, legyenek inkább csak barátok. Ám Amy felbukkanása láthatóan rádöbbentette őt is arra, hogy ha Drew nem az övé, akkor bizony másé lesz.

A zuhanyzóbeli jelent a maga visszafogottságával adta azt, hogy miért is szimpatikusabb nekem Amy. A káposzta meg különben is annál jobb, minél többször melegítik (legalábbis a töltött káposzta biztosan…) alapon úgy tűnik, Amy és Drew harmadszor is nekifut együtt, merthogy Amy a visszaköltözést fontolgatja.

Adamék háza táján is történt egy s más: bár Kristina nem nyert a polgármester-választáson, de a menet közbeni nehézségek (értsd: Bob Little aljas húzásai) még tovább erősítették kapcsolatát férjével. Nora szépen nődögél, Max pedig hozza a formáját: közös jelenetei Hankkel mindig ülnek, nagyon szórakoztató, ahogy tulajdonképpen egymást tanítják az életre a fotózáson keresztül.

Hank rádöbbenése a kamasz problémáinak és Adamék „segítségének” hála a saját nehézségeire és mindaz, ahogyan ezeket tálalja Sarah-nak, számomra nagyon pozitív volt: benne volt a lehetőség, hogy ők ketten ismét megtalálják az utat egymáshoz. Igen, tudom, Carl még ott van, de úgy gondolom, hogy a megjelenésén és dumáján túl is egyre inkább szuperpasinak tűnő szomszéd nem lehet az igazi. (Vessetek rám követ, de Ray Romano első pár perce óta a sorozatban neki drukkolok, akárki is a másik legyen is az aktuális másik férfi a képben.)

Crosby egyre jobb, Jasmine-nal és a két gyerkőccel mostanra tényleg Igazi Családdá váltak. Ne felejtsem el: Jabbar a balettórán zseniális volt. Crosby pedig kezdi megtanulni elfogadni, hogy nem mindig alakulnak a dolgok az ő szájíze szerint, és ez jó. Az évadnyitóban még küzdött annak elfogadásával, hogy mit is jelent újszülött apukájának lenni, de mostanra egyértelműen beleérett ebbe a szerepbe is.

Mindenesetre azt, ahogyan szavazatot próbált venni sógornőjének, nem hiszem, hogy egyhamar el fogjuk felejteni neki, mert garantáltam mosolyt csalt mindenki arcára, aki látta.

Camille lassan hazatér végre Olaszországból, bár azt gondolom, hogy ez a különlét jót tehet kapcsolatuknak Zeekkel: a férfi végre ismét rádöbbent, mit is jelent neki felesége, s így remélhetőleg meg tudják beszélni a problémáikat. Üdítő látni, hogy az üres fészek jelenségével is foglalkoznak egy sorozatban, mert valljuk be, erről valahogy nem szokott szó esni.

A végére hagytam mindazt, amit bár nem egészen úgy képzeltem el folyamatában, mint ahogyan történt, de az eredményt tekintve ugyanoda jutottak: Joel és Julia házasságára gondolok. Be kell vallanom, én Peet személyében potenciálisan nagyobb veszélyt láttam az évad elején, mint Edben, de nem bánom, hogy tévedtem.

Nyilvánvaló volt, hogy Victor problémái miatt egyre mélyül a szakadék a házastársak közt, pláne, hogy Joelt közben még a munkája is maga alá temette, s így nem is maradt elég ideje sem a gyerekeire, sem a feleségére. Julia viszont egyre növekvő magányában előbb beszélgetőpartnerre, majd jóbarátra talált a gyakorlatilag mindenki más által utált Edben, így az együtt töltött idő és a folyamatos, egymást támogató kommunikációjuk (beszélgetések, üzenetek, minden) egyértelmű hozománya volt, hogy végül elcsattant az a bizonyos csók, amit Julia még csak most készül bevallani férjének.

Ugyanakkor be kell valljam, én drukkolok annak, hogy rendbe tudják hozni a kapcsolatukat. Az biztos, hogy nem lesz fáklyás menet, sőt, könnyekkel, vérrel és verítékkel van kikövezve az út a megtört bizalom visszaszerzéséhez, de azt gondolom, hogy képesek lehetnek rá, ha tényleg akarják.

És hogy miért is passzol mindez bele a Braverman-klán történetébe? Gyakorlatilag 4 évadon keresztül néztük azt, hogy egy nem hagyományos alapfelállásból indulva (Joel volt a háztartásbeli) hogyan jutottak oda, hogy Joel újra munkába áll, hogy örökbe fogadjanak egy, a saját lányuknál egy évvel idősebb kissrácot, és végül Julia adja fel a jól menő állásást és maradjon otthon.

Nagyon sok nehézséget vészeltek át ezalatt, de az is érzékelhető volt, hogy az örökbefogadás-mizéria közben valahogy egyre kevésbé volt meg az az összhang Joel és Julia közt, ami korábban. Ha valaki ezen az úton nem veszi észre, hogy valami elveszett, akkor az esetek döntő többségében valamelyik fél előbb-utóbb házon kívül keresi azt, amit nem kap meg otthon.

Ráadásul ez is egy olyan típusú probléma, ami nagyon gyakori és jellemző napjainkban, így várható volt, hogy az írók előbb-utóbb be fogják hozni ezt is, mint ahogyan tették tavaly is Kristina rákjával. Tény, megcsalás volt már, de ne felejtsük el: az teljesen más helyzet volt, Jasmine és Crosby még nem voltak többéves házasok.

Összességében a Parenthood változatlanul hozza mindazt, amiért évekkel ezelőtt megszerettük: családi dráma jó sztorikkal, humoros és megható jelentekkel, ami a valódi életet boncolgatja, annak árnyoldalaival együtt. Már csak annyit mondanék, hogy hajrá, csak így tovább, én minden héten várom a folytatást!

8 hozzászólás Ne habozz!

cyborgwings - 2014. 01. 09. 15:17

little bob még mindig inkább bob little. ezt már az előzőben is rosszul sikerült írni. :)

szerintem - 2014. 01. 09. 16:07

szerintem ez az iras jol visszaadja, hogy mi a baj az otodik evaddal. no offense, nem a minosegere gondolok, hanem arra, ha egy sorozatot nem ismero ember elolvassa ezt az irast, azt hiszi, ez egy csopogos, igazi csajos sorozat. sajnos. a parenthood nagyon igenyes drama volt, nagyon elethu es valosagos problemakkal, problemakezelessel. akarmekkora rajongoja vagyok, ez az evad nekem egyelore nem tetszik. tul felszines es valahogy a tortenet is eroltetettnek tunik.
nem azt mondom, hogy hirtelen rossz lett, a szineszek tovabbra is jok, de sokat veszitett az ertekebol. talan mar nem volt benne hely tobb valodi dramara, ezek a semmibol elorangatott helyzetek (az idilliek is) nem illenek a sorozat korabbi szinvonalahoz.
sajnalom nagyon.

cefetke - 2014. 01. 09. 16:26

Nekem nincs bajom ezzel az évaddal sem. Camille távolléte kifejezetten sokat használ, Maxnek is előnyére válik a korosodás :) Joelnek és Juliának én is nagyon szorítok, hogy visszataláljanak egymáshoz, és valahol még Amberékben is reménykedem.
Számomra az évad eddigi legemlékezetesebb momentuma Kristina választás utáni köszönőbeszéde volt. Nagyon ritkán sírok sorozatokon, főleg olyanoknál, ahol úgymond játszanak is erre, ezt a beszédet mégsem bírtam ki száraz szemmel. Meg az az egész rész szerintem toplistás tudott lenni még a nagyon erős tavalyi évben is:)

Niki - 2014. 01. 09. 17:12

Nagy kedvencem, de mintha kezdenenek kifogyni a tortenetekbol, tenyleg kicsit eroltetett. Lement mar 11 resz, de szemely szerint nem ertem, hogy egyes szalak hova tartanak. Nem erdekel Carl, Christina politikai szala is uncsi volt.

Sue - 2014. 01. 09. 17:40

cyborgwings: jé, tényleg – esküszöm, nem vettem észre, hogy fordítva írtam akkor és most is :)

Egyébként az előző évaddal szerintem olyan magasságba tették a lécet, amit egyértelmű volt, hogy nem lehet hozni az idén: olyan mélységű drámát pakoltak bele a ráktól az örökbefogadáson át a tiniterhességig és abortuszig, hogy én már akkor biztosra vettem: idén könnyedebb hangnem lesz, sokkal “egyszerűbb” problémákkal, történetekkel. És egy családi dráma esetében ez igen nagy eséllyel jelenti a párkapcsolati drámázást, mert tény, hogy most a választáson kívül kb. csak ez van. Viszont: ezt is sok más sorozathoz képest kulturáltan, intelligensebben csinálják a tapasztalataim alapján, ami nagyon nem mindegy, ezért is nézős-várós továbbra is.

szerintem - 2014. 01. 12. 01:21

@Sue: erdekes, hogy ezeket irod, en teljesen maskepp latom. de ezert jo, hogy mind masok vagyunk.

en ugy gondolom, hogy nem attol jo egy drama, hogy mennyire sulyos temakat feszeget, hanem attol, ahogyan a dramat talalja. ebbol a megkozelitesbol nezve nekem mar az elozo avad is santitott kicsit. elkepesztoen jol meg volt csinalva, szoval elveztem nagyon, kulonosen kristina vonalat, megis soknak ereztem osszessegeben. valahogy tul sok volt egy evadra annyi mindent bezsufolni. szoval nekem szemely szerint nem az volt a bajom, hogy nem tudtak megugrani a tavalyi magas lecet, hanem hogy valahol utkozben (mar tavaly is) kicsit elveszett az a parenthoodbol, amitol az volt, ami. nekem sokkal jobban tetszett benne az, ahogy a hetkoznapi dramat abrazoltak. egy sima iskolai probleman a ket szulo nem ert egyet, zeek szexualis tanacsokkal zaklatja az unokajat, jasmine anyja utban van. ezek szerintem sokkal jobban lettek megcsinalva, mint az utobbi idoben kitalalt “nagy” problemak. vagy csak en faradtam el, nem tudom, lehet, hogy a sorozat ugyanolyan, mint korabban barmikor.
szoval en ezt hianyolom belole, de nagyon. akkora jelenetek voltak benne nagy drama nelkul, hogy sosem felejtem el. amikor zeek anyjat meglatogatjak egyutt, mindannyian, na az igen. amber megint eszmeletlenul szerelmes, megsem jon ossze neki? meh…

cyborgwings - 2014. 01. 14. 11:38

az a baj idén a parenthooddal, hogy a braverman família 85%-át leginkább csak ütné az ember. főleg ambert emelném ki, rettenetes egyszerűen a karakter meg a sztorija is. kibírhatatlan volt ez a nagy drámázás, hogy jaj, mennyi munkája van, nem ér rá, jaj, közben a vőlegénye megint gyógyszereket szed és ez micsoda aljas dolog tőle, főleg, hogy elhallgatta, jaj, most miért megy vissza a frontra, ha állítólag szereti… de közben meg az nem számít, hogy jaj, nem foglalkozott vele meg jaj, flörtölgetett a másik csávóval, ahelyett hogy a vőlegényével lenne. azért írtam ilyen idiótán, mert az egész történés ilyen idióta volt szerintem.
de például joel is teljesen hiteltelen a szememben a viselkedésével és az ostoba reakcióival.

az egyetlen gyöngyszem az max és hank, tök jó, hogy így össze is passzintották őket. magukban is remek karakterek, de együtt különösen csípem őket.

na, szóval tényleg félre van sikolva a sorozat idén. érdekes módon épp attól vált súlytalanná, hogy nagyobb drámával kezdték teletömni. nálam is azért működött eddig olyan jól, mert teljesen hétköznapi volt, egy nagy, összetartó család a kisebb-nagyobb problémáikkal. idén meg… katasztrófa.

bibe - 2014. 02. 10. 22:15

Na végre! Már azt hittem velem van a baj, mikor azt gondolom, hogy ez az évad azért nem olyan nagyon jó, Joel egy idióta, Amber a másik és amúgy az íróknak meg menni kellene a levesbe…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz