login |

Pilot: The Spoils of Babylon

2014. 01. 11. 22:15 - Írta: CyClotroniC

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Nézd apa, valaki sétál. – figyelmezteti édesapját a szemfüles kislány. Az apa lassít a kocsijával, megáll a bandukoló fiú mellett, szótlanul kilép és megszólítja: Mit csinálsz erre kölyök? – a fiú nem felel.
– Nem tudsz beszélni? Apám kérdezett valamit! – förmed rá a kislány – Mit csinálsz erre egyedül? – ismétli meg – Nem tud beszélni, talán leesett a vonatról. – veti oda apjának – Cynthia Morehouse vagyok, azt tervezem, hogy egyszer majd gazdag, befolyásos, szép és gazdag leszek. És mi a TE neved? – kérdi ismét, a fiú nem felel. Apja csendre inti a lányt, majd felsorol a fiúnak valamivel több, mint tíz keresztnevet öt különböző beállításból, és befogadja a családba…

A fenti jelenettel kezd bele meséjébe Tobey Maguire, egy olajvállalat toronyépületének igazgatói székében, egyik kezében a mikrofont, másikban saját gyomorlövés okozta sebét szorongatva. A történet róla szó. ’79 nyarán álmodta meg Eric Jonrosh, saját regényéből egy több, mint 22 órás melodráma opusszá, melyet most mi, a szerencsések végre megtekinthetünk. Ez a The Spoils of Babylon.

Ha valaki elkerülte volna a plakátot és a trailert, Eric Jonrosh egy fiktív személy, Will Ferrell alakítja, ahogy a minisorozat is egy fiktív regény fiktív feldolgozásának a bemutatása, amit a szerző útmutatása keretez minden epizód elején és végén, és nem kis sztárfelhozatal (Tobey Maguire, Tim Robbins, Kristen Wiig, Val Kilmer, Michael Sheen, Jessica Alba, Haley Joel Osment) alakítja a benne játszó bénábbnál bénább fiktív színészeket.

A minisorozat legnagyobb problémája, hogy nem tudta eldönteni, hogy mi akar lenni, így hiába vannak zseniális pillanatai, mikor egy önmagát vérkomolyan vevő, minden porcikájában direkt elrontott melodrámaként tetszeleg, sajnos a meta-humor mellé néha kevertek parodisztikus elemeket is, így egy olyan katyvasz lett belőle, ami se nem stílusparódia, se nem egy Top Secret-re emlékeztető paródiafilm. Tipikusan az az eset, amikor jó, de össze nem illő alapanyagokat bevágsz a turmixképbe, majd valami fogyaszthatatlan masszát kapsz a végére.

A simán kiszúrható makett-díszletek, az autókázás mögé vetített háttér, a rendre átlépett kameratengelyek, a kontinuitási hibák, a félresikerült jelmezek, a hanyag vágások, a túlzásba vitt áttűnések, a funkciótlan flashbackek, az elgépelt feliratok, a tolakodóan harsány akcentusok, a drámai kamerába nézések és az ügyetlen fókuszváltások mind jelen voltak a pilot során, ékes példával szolgálva egy “hogyan NE csináljunk filmet” tanóra anyagához.

A gond ott kezdődik, mikor néhol nyílt paródiába csap át, hagymás mókust esznek vagy féloldalas monológot gravíroznak egy zsebiránytűbe és hasonlók. Vagy éppen fordítva. Akár ilyen is lehetne, csak akkor ugye a másik arca lógna le az összképről, de a kettő együtt nagyon nem működik.

Maga a kitalált sztori a pilot alapján (és a második részbe beletekerve is) pont az a nagy ívű, terjengős klasszikus, amit a plakát alapján elképzelnénk tele intrikával, kapzsisággal, tiltott szerelemmel, háborúval, felemelkedéssel, bukással, és egyéb nagy szavakkal, ami ebben a kétarcú tálalásban egyáltalán nem győzött meg arról, hogy érdemes lenne a követésre.

Pontszámot nem is adnék, de itt megtaláljátok a történet főcímét képekben, ami talán egy újabb segítség ahhoz, hogy mire is számítsatok, persze a legjobb mindig bepróbálni, főleg az ilyen nagyon különc példányokat.

20 hozzászólás Ne habozz!

Saturn - 2014. 01. 11. 22:27

szerintem király
“Your fat” :D

Dregnarr1 - 2014. 01. 11. 22:29

Az az igazság, hogy nagyon bírom az ilyen elvont szarságokat (amolyan szokásos Kristen Wiig stílusban), ám most kicsit megijedtem. Talán még sem lesz akkora ökörség, mint amire számítottam?

CyClotroniC - 2014. 01. 11. 22:31

Dregnarr1: Ami ennyire nagyon réteg cucc, ott tényleg magatok döntsétek el, mert látod, nálam pont azért nem működik, mert behozták az ökörséget, ha végig azt éreztem volna, hogy egy komolyan vett, de szarul megcsinált filmet látok, sokkal jobban bejött volna az egész.

Lemoni - 2014. 01. 11. 22:32

Pofátlan gyomronrúgás az átlagos hollywoodi giccsparádénak – én ennek fogom fel az eddig látott 2 részt, a a filmkészítési korszakok stílusának karikatúrájának. Ahogy egy poszttal előbb írtam a kommentben, pillanatok alatt megkedveltem, Val Kilmeren meg szakadtam a nevetéstől :D Nem tudom, mi történt, de eddig kettőből kettő, vagyis a Spoils mellett az Enlisted is betalált nálam, csak nem az amerikai 20+-ok előretörésének éve lesz nálam? :)

obscuriloquium - 2014. 01. 11. 23:12

CyClotroniC: Akkor neked nem ajánlom a Casa de mi padrét (Will Ferrell mániája lehet ez a metagiccs-humor)…

CyClotroniC - 2014. 01. 11. 23:16

Pedig én a kritikában és a kommentben is azt írtam, hogy a metagiccsel pont nincs baj, azzal van, hogy a metaságot megtöri, ha egyértelműen vicces dolgot művelnek a filmben, amit a fiktív készítője ugye nem tett volna, mert egy megaopuszt akart létrehozni. No meg se az említett filmet se ezt nem ő írta és rendezte. Bár ezt az ő produkciós cége alkotta. :P

Dregnarr1 - 2014. 01. 11. 23:18

Látatlanban úgy tudnám elképzelni, mintha színpadi előadás lenne (vagy élőshow-s szkeccs), ahol a színészek ezekkel a “külsős” poénokkal elviccelik a jeleneteket.

clegane - 2014. 01. 11. 23:36

én se láttam még (majd még írok ha megnéztem) de én éppen attól féltem előzőleg, hogy kizárólag metahumor lesz benne, ami ilyen terjedelemben nagyon kevés szerintem (egy-egy öt perces fake trailer erejéig tud vicces lenni). szóval ha egyéb humor is van benne: az nekem direkt jó.

Solmyr - 2014. 01. 12. 12:24

100% rétegcucc, szóval nem veszünk össze rajta, de én könnyesre röhögtem magam :D Nem érzem kétarcúnak a tálalást, ez a melodráma műfajt teli szájjal, minden oldalról kiröhögő paródia. Néha kicsit tényleg sok (pl. a narráló Will Ferrell folyamtosan túl sok), de attól még kurva vicces. Aki egy kicsit is fogékony a rosszindulatú parodizálásra, az mindenképp próbálja be! :)

DaMan - 2014. 01. 12. 13:45

Zseniális. Nem is tudom mit tennék, ha nem találtam volna rá – köszi CyClotroniC -, nekem nagyon bejön az egész cucc. Remélem a folytatás is hasonló lesz

kla - 2014. 01. 13. 03:23

Hát én szétröhögtem magam rajta, hihetetlen. :D Azokkal értek egyet, akik azt írták, hogy csak jót tett neki, hogy nem simán szándékosan szarul megcsinált (az a makettes kisautózás zseniális), szerintem beleillenek ezek a parodisztikus hülyeségek is, mint az iránytű. Az egyetlen bajom (az első rész alapján), hogy néha kicsit túlhúzzák a párbeszédes poénokat, pl. a “War!”-nál kevesebb is elég lett volna ahhoz, hogy átjöjjön a kifigurázás, de azért így is belefért.

Örülök, hogy winnie így felhívta a figyelmet a plakátra, mert különben tuti átsiklottam volna felette, és köszi a kritikát is, mert meggyőzött, hogy ezt tényleg be kell próbálnom. :)

wirth6 - 2014. 01. 13. 11:05

Az ajánlás alapján megnéztem az első két részt, és nekem nem tűnt fel a kétarcúság, szerintem minden poén ugyan arról a tőről fakad: a fiktív alkotók bénán próbáltak összehozni valami nagyon mélyenszántót, magukat nagyon komolyan véve. Ebbe pedig szerintem simán beleillik az is, hogy a szegénységet úgy akarja érzékeltetni a fiktív szerző (aki erről valószínűleg semmit nem tud), hogy mókushúst esznek, vagy hogy valami mélyet és rövidet akar mondatni a szereplővel, egy óratok-véset örvén, de még ebben a szituációban sem tudja visszafogni a terjengősségét (ahogy én sem a hozzászólásomban). Általában nem kenyerem a meta- és belső poénok, de ez valamiért tetszett.

20legendd - 2014. 01. 14. 09:51

Nekem is bejött végig az egész úgy, ahogy van. Szeretem az ilyen elvont dolgokat, sokkal többet rajta nevetni, mint a szitkomok 90%-án.

Dregnarr1 - 2014. 01. 15. 19:28

Megnéztem végre az első részt. Nagyon tetszett minden, nem éreztem nagyon különcnek vagy kilógónak semmit sem (mármint azon kívül, amiben direkt ez volt a poén:D). Ettől függetlenül szerintem volt egy-két olyan jelenet, ami sokkal de sokkal jobban is megoldható és viccesebb is lehetett volna. Összességében azonban teljesen belefeledkeztem az egészbe, elkapott a hangulata (sőt, még akkor is érdekelt volna az egész, ha nem poén lenne, csak szimplán ennyire “gagyi” az eredeti:D).
A felbukkanó színészek szuperek egytől egyig.

Jól láttam, hogy a fiatal “sis” az a kiscsaj, aki a Better Off Tedben is játszott? Jól hozta a déli akcentust és a játéka is szuper volt.

Dregnarr1 - 2014. 01. 16. 12:04

Oké, megnéztem a második részt is, ZSENIÁLIS! A felénél már fájt a hasam a röhögéstől, tisztára elfáradtam az állandó hahotázásban. Ha ez így folytatódik, akkor megy a kedvencek közé.

pytta - 2014. 01. 19. 23:53

Hm, megnéztem az első három részt egyben, sajnos tényleg az a baja, hogy nem tudta eldönteni, mi is legyen, meg ezek az össze nem illő komédia-elemek… – teljesen egyetértek a kritikával. Mindezt úgy, hogy a pilot azért rendesen berántott, meg megnézem azért a maradék három részt is, de valahogy nem az igazi…
A Top Secret nekem is beugrott, akkor ezek szerint nem csak Val Kilmer, meg a történelmi téma miatt ;)

Lemoni - 2014. 01. 25. 01:15

Nem tudom, de nekem úgy jött le, a 4. részben Michael Sheen mintha saját magát parodizálta volna a Masters of Sex-ből :D

Elar - 2014. 02. 02. 17:14

Izé.
Ez most mi?
Dregnarr : Én ezen egyszer sem röhögtem….
Hát én tuti nem nézem tovább

Dan Abnormal - 2014. 02. 02. 22:38

Zseniális!!!

fv - 2014. 07. 07. 10:33

Én most néztem végig. Nem éreztem egyik jelenetet sem kilógónak vagy bénának. Zseniális az egész, de csak lassan tudtam vele haladni, mert sok volt. :-) De imádtam.

Egyetlen dolog, ami zavart: hogy az alapfelállás (gagyin megfilmesített gagyi könyv, aminek az írója és rendezője egy személy, és minden rész elején dumál) egy az egyben a Garth Marenghiből van. Nincs új a nap alatt! Ettől még nagyon jó volt. :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz