login |

Pilot: Helix

2014. 01. 13. 14:47 - Írta: CyClotroniC

91 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vírus, hó, majmok, fekete trutyi..., ó, és liftzene – ezekkel nyitott reménykeltően a SyFy új sorozata, az első negyedéves újoncok egyik legtöbb emlegetett darabja, a Helix. Reménykeltően, mert a dupla részes felütés kifejezetten szórakoztatóra sikerült, főleg ha elnézünk a gyermekbetegségek felett, és nem akarunk mindent túlracionalizálni benne.

Már most kiderült, hogy nem ez lesz az új tudom-is-én-melyik kultuszsorozat, de legalább egyelőre messze nem játszik annyit a nézők idegrendszerével, mint azt az utóbbi évek országos high concept próbálkozásai tették.

A Helix a klasszikus “borzalmak egy elszigetelt mikroközösségben”-vonalon próbál majd valami újat mutatni, ehhez pedig helyszínül egy északi-sarki, privát biológiai kutatólabort választott, fő cselekményének pedig egy rejtélyes, soha nem látott vírust, mely felütötte a fejét annak falain belül.

Főhőseink többnyire a segítségre siető csapatból állnak. Vezetőjük, Dr. Farragut (Billy Campbell) ráadásul különösen is érintett az ügyben, mivel az egyetlen túlélő, fertőzött testvére (Neil Napier), aki korábban összeszűrte a levet a doki egykori tanítványával, annak ex-feleségével (Kyra Zagorsky).

Persze nem hiányozhat a felhozatalból a fiatal tehetség tojáshéjjal a fenekén (Jordan Hayes) és a kutatóállomás “ugye minden néző látja, hogy rosszban sántikálok”-tekintetű vezetője (Hiroyuki Sanada) sem. Akadnak még egy páran, de talán ők a legfontosabbak. Gyerek nincs.

Az első negyedóra kritikus. Telis-tele van dedós háttérmagyarázós párbeszédekkel, amin persze túl kell esni, de ritkán csinálják ennyire esetlenül, ahol minden kérdés csak azért hangzik el, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy kicsoda és honnan jött, vagy valami fontosat tudhassunk meg a kutatóállomáson történtekről és annak szabályairól.

Szerencsére a helyszín még jó sok érdekességet rejthet, hiszen több, mint százan tartózkodnak a területén, összefolynak az éjjelek és nappalok, ráadásul még egy titokzatos fehér szobát is emlegetnek már páran, amit valamiért eddig eléggé félvállról vesznek hőseink.

You won’t believe how far Helix will go!

Ígéri nekünk a rövid, de meglepően eseménydús és tömény évad-teaser a második epizód végén, így talán van okunk a bizakodásra, hogy a későbbiekben több lesz az őrület és kevesebb a szellőzőrendszerben kommandózás. A fajsúlyosság hiányát egyelőre nem is rónám fel, hátha egy szép építkezős ívet fog befutni a szezon.

Kérdés egyébként, hogy a vírus azonosítás, az elterjedésének meggátolása és a labor titkainak feltárása mennyi epizódra elengedő, vagy hogy mennyi olyan fordulatot hoz majd, amiket korábban nem láthattunk a témában, hiszen eddig nem sokat, bár még csak az alapozásnál tartunk.

Fura, de a legjobb húzásuk a zeneválasztás volt. Hihetetlenül jól passzolnak a liftzenés aláfestések a kulcsjelenetek alá, ellenben csodálom, hogy kihagyták a fade-to-white ziccert, ahogy a fehér alapú vége főcím is nagyon adta volna magát.

A kezdés pontokban? 6,5/10. Nem esett le az állam, de van benne annyi potenciál, hogy simán folytassam. Hogy kinek ajánlott? High concept-rajongóknak mindenképpen, és – bár nehéz lenne bármihez is hasonlítani – leginkább a Fringe-nézőket noszogatnám a bepróbálásra. Ne feledjétek, már az 1×03 is nézhető!

91 hozzászólás Ne habozz!

Cuna - 2014. 01. 13. 14:55

A pilot közepén egy jó 40 percet átaludtam de még így is tudtam követni az eseményeket. Azt hiszem ez sokat elárul az “összetettségéről” :)

Andro - 2014. 01. 13. 14:58

Talán belenézek, bár kissé tartok az ilyen sorozatoktól. De egy próbát megér.

JKJ - 2014. 01. 13. 15:00

Kifejezetten szórakoztató. Sok klisé kimaradt, ami miatt kaszáltam volna, de az első 3 után várom a folytatást.

schray - 2014. 01. 13. 15:05

3. rész is érdekes volt, bár a dokinős-tesztes szálat ügyetlenül vezették fel. Kifejezetten érdekel a folytatás

Bruce - 2014. 01. 13. 15:09

Nálam simán 9-10/10, 9 ha racionalizálok, 10 ha élvezem :)

Hangulatilag: Vírus és A Dolog…

Zsu - 2014. 01. 13. 15:13

Én nagyon szeretem az ilyen vírusos témát, úgyhogy nálam nyerő a dolog. 3 rész után azt mondhatom, hogy biztos nézős marad. Nálam 8/10 eddig a 3 rész.

CyClotroniC - 2014. 01. 13. 15:17

A 3. rész amúgy javított az összképen egy kicsit. Ami jelenleg érdekel, hogy Peter-nek mi a terve. Szelektálva támadott eddig, a zuhanyzót is betervezte mielőtt feladta magát, illetve a fiatal dokicsajt is azzal hagyta ott, hogy “nem azért hívták ide”, majd gondolkodott, és akkor tért át a másikra. Gondolom genetikailag speciálisak.

Saturn - 2014. 01. 13. 15:20

@JKJ hogy érted hogy kimaradt?
Nekem a kedvencem a százhúszból:

– You don’t know anything. How old are you?
– I’m twenty-six.
– You look like you’re 15.
– I have two master’s and a PhD from MIT specializing in virology and biogenetics. I was the youngest doctor hired
by the CDC in over a decade, and Dr. Farragut put me in charge of isolation because I’m qualified.

Halálos. :D
Tudom hogy nem éri meg de a részvégi évadpromó miatt maradok. Meg a majmos dolog is tetszett ott a hóban. Viszont a zene szerintem szar, értem hogy az ilyen vidám dallamokkal akarják valahogy még betegebbé tenni, (ez máshol működhet is) de csak nevetségesebb lesz tőle sajnos. :)

korum - 2014. 01. 13. 15:24

Jó, csak nem szabad túlgondolkodni. Teljesen szórakoztató 3 rész után, valószinűleg maradok.

dzsiaj - 2014. 01. 13. 15:27

Hát, nem is tudom. Én úgy vagyok vele, hogy láttam már bőven szórakoztatóbb B-kat. horrorokat. 5/10 max.

Zolee88 - 2014. 01. 13. 15:33

Nekem nagyon bejött mind a három eddigi rész, számomra az év eddigi legjobb újonca simán!

Bár gondolom csak ma estig, amíg meg nem nézem a True Detective-et :)

Dark Energy - 2014. 01. 13. 15:43

Vírus, A dolog, X-akták és Fringe érzetem volt a pilot nézése közben.
Gyanítom, hogy nagyon nem lesz mindenki kedvence. Sőt, kevesen leszünk, akiknek bejött.
Nekem biztos nézős. Eléggé izgalmas, titokzatos, nyomasztó és ijesztő, hogy biztos maradjak.

Holdenper - 2014. 01. 13. 15:49

Nekem bejön eddig. Remélem inkább a régi The thing irányba fog elhúzni (pszichothriller, bezártság, egymás gyanúsítgatása), mintsem a remake felé.

A látvány szép, és ha ügyesen keverik a szálakat, akkor nagyon hatásos lehet egy ilyen környezet. Úgy gondolom jóval többet ki lehetett volna belőle hozni, mint amit az első 3 rész eddig mutatott, de azért így is király volt, és bizakodom :)

A teszttel való kavarás, és az ezzel kapcsolatos dolgok tényleg kicsit gyengére sikerültek. Remélem lesznek benne egyedi dolgok, fordulatok, mert néha picit úgy érezni mintha egy helyben toporogna (főleg a Peterrel kapcsolatos szituáció)

Ha nem vagyok elfogult, és a potenciált sem számolom fel neki, akkor 10/5
Potenciál miatt rá lehet tenni +3 pontot
Ha a helyszínnel, műfajjal, alap bonyodalommal szembeni elfogultságomat is beleszámolom, akkor bőven átlépi a 10 pontot :D

Dregnarr1 - 2014. 01. 13. 15:50

“gyerek nincs”.

Na, akkor lehet, hogy adok neki esélyt. VÉGRE!

paranoid android - 2014. 01. 13. 15:53

Nem jutottam el a harmadik részig, annyira nem nyújtott számomra semmi érdekeset. A karakterek és a történet fordulatai is az ezerszer látott panelekből építkeznek, így még ha nem is vagyunk elárasztva vírusos horror-szerű sorozatokkal, érdektelenség burkolta be az egészet. A hangulata meg csapnivaló. Említve volt fentebb többször is A dolog – annak a közelébe sem ér hangulatilag. A Carpenter film az etalon nálam ezen a téren. Itt semmit nem lehetett érezni a bezártságból és az elszigeteltségből. Tehát a kreativitástól mentes forgatókönyv mellé a fényképezés és rendezés terén is a lehető legsterilebbre sikerült megalkotniuk az első két részt.

CyClotroniC - 2014. 01. 13. 15:58

Ez hiányzik nekem is nagyon, hogy az elszigeteltség jobban dominálja az egészet, viszont…

1×03 SPOILER

…annak a végén már lezúzták a műholdat, szóval kezd arra menni a sztori, hogy ez nagyobb hangsúlyt kapjon. Lehet, hogy indokolatlan a bizalom, de én kb olyan szintű őrületet várnék majd idővel tőle, mint amit mondjuk a Danny Boyle féle Sunshine hozott. Vagy reálisabban csak fele akkorát.

Ha ez az előrelépés meglesz az atmoszférában és mélyülnek idővel a karakterek is, szerintem remek lehet a sorozat hamar. Egyelőre nem az, de a 3 rész során is látszott már egy ív, ami hátha jó irányba halad tovább.

JKJ - 2014. 01. 13. 16:13

Saturn! Arra gondoltam, hogy sok jelenet nem arra ment, mint a szokásos klisés irány. Sőt. Néha erre még rá is erősítettek és megleptek. Persze nem vagyunk egyformák :-)

JKJ - 2014. 01. 13. 16:16

Cyc! Lezúzták a műholdat? Tudom, hogy a parabolaantennára gondolsz, de akkor is :-)

CyClotroniC - 2014. 01. 13. 16:18

A műholdkapcsolatot, akkor úgy mondom, no… :P

schray - 2014. 01. 13. 16:20

Cyclotronic: az évadtrailer(?) alapján elég sok új karakter lesz

Smash - 2014. 01. 13. 16:21

1/10. Nálam cancel. Sok évi sorozatfüggésegem alatt eljutottam oda, hogy egyszerűen nem tudok elsiklani egyes dolgok felett, amik halálra idegesítenek, pláne ha több ilyen idegesítő dolog is van egy sorozatban. Még ha csak egy lenne…
Egyrészt ez tele van alap logikátlanságokkal: napelem egy sarkköri bázison, ahol az év felében alapból teljesen sötét van, a másik felében meg szakad a hó. Kb annyi napsütés van arra, mint egy mélygarázsban. Nem tudom, hogy a több ezer ember közül, aki dolgozik a sorozaton, hogy nem jutott ez eszébe egynek sem. Vagy ha igen, és erre valaki azt mondta, hogy nem érdekes, beletesszük azért is, mert jól néz ki, akkor nekem ennyi már elég ahhoz, hogy ne szenteljek neki még csak +1 perc figyelmet sem. Tele van még ugyanilyen kaliberű hülyeségekkel, most hagy ne soroljam fel.
A másik nagyon nagy heppem, az a karakterek értelmi szintje. Én nagyon szívesen nézek sorozatot tele idiótákkal, ha az a sorozat alapfelütése, de amikor azt akarják eladni nekem, hogy a karakterek mind top tudósok, akkor legyenek is azok. Na most itt egyetlen egy karakter sem viselkedik úgy, ahogy kéne. Kezdjük rögtön azzal, hogy mindenki szó nélkül hagyja az első percben, hogy beléjük lőjenek egy RFID csipet bármiféle hezitálás nélkül. OK. Folytassuk azzal, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy a bázis főnöke hazudik, mint a vízfolyás, de egyik sem kérdőjelezi meg. Jöjjön aztán a hét legnagyobb hülyesége a harmadik részből: az egyik CDC top “tudós”, aki egész életében vírusokkal foglalkozott lát valamit, ami egy abszolút hihetetlen, és WTF dolog a virológia világában, de ahelyett, hogy szólna a főnökének, és mindannyian elkezdenének dolgozni a megoldáson, hallgat, mint a sír, mert egy kétes karakter, akivel két napja találkozott azt mondja neki. Teszi mindezt azzal a logikával, hogy “When you are right, you are righ”.
És ezek csak a legnagyobb idiotizmusok voltak mindössze három részből. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha paródiának szánnák a dolgot, mert annak tökéletes, de az a baj, hogy teljesen komolyan gondolják. Az biztos, hogy ez nem high concept, és biztos nem sci-fi, mert a “science” part egy nulla.
A pocsék színészi játékon meg már meg sem lepődök ezek után. Nem is a színészek hibája, mert egyszerűen nincs miből dolgozniuk, mert a legtöbb párbeszéd olyan, mintha egy ötéves írta volna.
Az egyetlen pozitívum a sorozatban a vizualitás, és ahogy az viszonyul az egyébként borzalmasan lapos, klisés sztorihoz. Arra kapott egy pontot.

Llew - 2014. 01. 13. 16:24

Már lement a harmadik rész is? Az első kettő nekem bejött, csak azt nem látom benne, hogy hogy lesz ebből hosszan tartó sorozat? Inkább egy minisorzatot, vagy egy egy évados (10-13 részes) fix sztorit látok benne.

schray - 2014. 01. 13. 16:25

Llew: On-demand letölthetővé tették, műsorban csak ezután lesz, de sok helyen fenn van

Nicholas - 2014. 01. 13. 16:26

Billy Campbell nagyon jó erre a szerepre, imádom a hangját.
Az első résztől ámultam és bámultam, nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog jönni, zabáltam majd’ minden percét. 9/10-et simán kiosztok rá.
Ám amilyen nagy lelkesedéssel álltam neki a második résznek, olyannyira csalódtam. Sok butaság volt benne, amit azért nem néztem volna ki, egy ilyen jól kidolgozott 1. rész után. Arra már csak 5/10-et tudok adni.
1-2 részig még természetesen maradok, aztán meglátjuk mit tud produkálni :)

“Gyerek nincs.” :D köszi CyClo, ezen jót nevettem :D

Llew - 2014. 01. 13. 16:28

schray
Kösz

Nicholas - 2014. 01. 13. 16:33

@Smash: a napelemeken ne akadj ki, az egy létező dolog.

schray - 2014. 01. 13. 16:33

Smash: http://www.nordicenergy.org/articles/solar-power-at-the-arctic-circle/
Szerintem amúgy nagyon túlreagálod, nagyon kevés scifi felel meg ilyen szintű számonkérésnek. Másrészt meg az egész eszmefuttatásodról a Breaking Bad Canada meme jutott eszembe: “You have cancer, treatments starts next week. The End” – Bizonyos sablonos logikátlanságokat be kell vállalni, különben nem lehetne élvezhető történetet írni, mert folyton erőltetett magyarázkodásokkal kéne foglalkozniuk az íróknak, vagy olyan helyekre vezetne, amihez nincs erőforrásuk megvalósítani.
Ha valóságban lenne egy ilyen járvány, kb az egész CDC, WHO, ENSZ stb kivonulna, lezárnák az egészet és elszállítanák zárt létesítményekbe a betegeket, aztán hónapokon át keresnék az ellenszert… marha izgalmas lenne.

Persze értem én és igaz, van egy határ, pl engem a Prometheus “””tudósai””” nagyon kiakasztottak és nagyon nehéz volt elsiklanom felette. Szerintem itt még egész normális szinten nagyvonalúak a logikával.

A. - 2014. 01. 13. 16:40

ez tök jó volt, úgy néztem meg, hogy semmit nem tudtam róla az égvilágon.
nekem ez a “zsánerem”, ez falloutos vault feeling. remélem, ilyen is marad.
ja és semmilyen másik futó/futott sorozathoz nem tudom hasonlítani ami óriási pluszpont. (aztán persze lehet h van ilyen de én nem ismerem, úgyhogy nekem ez egy olyan volt, mint a friss levegő)

Lemoni - 2014. 01. 13. 16:43

Az első rész vontatott volt, unalmas, majdnem otthagytam a fenébe. A második már érdekesebbnek tűnt, a harmadik meg so-so. Egyik karaktert sem tudom sajnos kedvelni. Nagyon nem kellett volna bele az érzelmi négyszög. Viszont a történet még mindig érdekel, ezért egyelőre maradok.

Smash - 2014. 01. 13. 16:52

@schray: Azért az északi sarkKÖR és a déli sark között van némi eltérés napsütés tekintetében.
Nálam meg pont az a gond, hogy ezek még a Prometheus “tudósainál” is jobban kiverik a biztosítékot. Ott legalább voltak ellensúlyok, de itt nem találok.
Jah, és tegye fel a kezét, aki a műholdas kapcsolat második említésekor még nem látta előre, hogy nem lesz műholdas kapcsolat :D

Mint mondtam, nem bánom általában, ha egy-két ilyen elem előfordul, hiszen a plotot mozgatni kell valahogy, ha már nem megy az írás, de itt csak ilyenekből van összeollózva az egész. Nincs benne semmi eredetiség, semmi logika, és abszolút semmi értelem. Az egész olyan, mint egy “Z” kategóriás low budget horror széthúzva sorozatnak. Ha annak szánták, akkor mondják azt, ha meg nem, akkor a fele bandát ki kéne rúgni a második szezon előtt (már ha lesz egyáltalán).

schray - 2014. 01. 13. 17:09

@Smash Tessék, csak egy random google találatot linkeltem a témában, itt egy nem random: http://cleantechnica.com/2009/01/22/antarctica-turning-to-solar-wind-power/
Nem tudom, a Prometheus tudósainál szerintem nehezebb hülyének lenni. Ezek legalább hazmatban vannak mikor indokolt, tesztelik önmagukat, próbálják elkülöníteni a betegeket és számon tartani ki hol van. Prometheus meg: vegyük le a sisakot, váljunk szét nyomkodjunk MINDENT, amint találunk. Very sciency. :D

Az általad említett logikátlanságokra:
Napelem: ld link
RFID: nem értem ez miért baj… a kézlevágós dolog miatt kellett, nyilvánvaló. De amikor beléjük lőtték meresztettek egy szemet azért, de hagyták, gondolom dolgozhattak már hasonló bázisokon.
Főnök hazudik: elég sokszor számon is kérik rajta, a szöszi doktornő pedig már el is kezdett tevékenykedni a háttérben, mert nem bízik benne
Ahelyett, hogy szólna a főnökének: ezt pont azért volt, mert mindenki érzi, hogy bűzlik az egész és hazudnak. Amúgy valóban gyenge magyarázat és én is ráncoltam a szemöldököm, de nem ordas nagy logikátlanság, csak egy közepes írói húzás.
Ha ezek voltak a legnagyobb hibák, ahogy írod, akkor szerintem egyáltalán nem gáz.

Az meg, hogy nem science-fiction nonszensz. A technoblabla hiányzik (nem értem, azért akad benne rendesen) vagy a furfangos tudományos megoldások? Mivel a nézők többsége nem virológus, nehéz lenne olyanokat írni, ami érthető is. Alapvetően egy vírust próbálnak legyőzni, kísérleteznek, kutatnak, nem bírom felfogni, hogy ha ez nem science, akkor mi az.

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy érthetetlen, hogy nem tetszik valakinek a sorozat. Csak az 1/10 meg a szélsőséges vélemény zavar. Ennyire bőven nem volt szar, de ha valaki elolvassa, amit írtál mielőtt belenéz, rossz kép alakul ki róla.
Az meg, hogy téged nem kötött le, meg untatnak a panelek, amiket használ inkább személyes dolog.

kw - 2014. 01. 13. 17:15

végre syfy-on scifi megy, nem hittem volna h megérem ezt is.
nekem adja nagyon ez a sorozat, főleg hogy bsg készítője csinálja.
6/10 szerintem kevés, aki instant izgalomra vágyik az nézzen filmet, ne lassúvíz partot mos sorozatot.

Ufó Pista - 2014. 01. 13. 17:17

Tetszik a sorozat, de azért elég nagy logikai hiba, hogy a karantént nem voltak képesek fenntartani, holott a valóságban simán lepuffantanák aki ilyen vírusfertőzéssel próbálja megsérteni a karantént.

Kérdés, hogy akkor a világító szemű “goa’uld” az most földönkívüli, vagy a Narvik A mutagén vírust kapta?
Mert nem hasonlít a Narvik B vírusos fertőzöttekre.

CyClotroniC - 2014. 01. 13. 17:28

Az A-ba belehaltak, a másiknak remélem a szele is elkerüli a sorozatot, szóval vakon azt mondanám, hogy egyik sem. :P

Chev - 2014. 01. 13. 17:55

Na! NA! Azért ez a pilot a Fringe pilotjához képest sehol se volt, szvsz. De amúgy egyetértés, potenciál van, iszonyú klisés, átgondolatlatlan, levegőben lógó párbeszédek vannak, de tudjuk ezt be valamiféle pilot-betegségnek. (Stílszerűen. :) )
Viszont a liftzenétől falra másztam. Olcsó húzás, nagyon nem jött be. De tekintve, hogy nem temettem el 3 rész után a sorozatot, azt hiszem, meg kell szoknom, ha érdekel, hogy mi van a háttérben. :/

cseszlovak - 2014. 01. 13. 19:24

nagyon nagy jóindulattal 5/10-et adok rá.
inkább úgy voltam vele, hogy jaj, de unom. minden pillanatát ezerszer és még egyszer láttam már; nem ez a sorozat fogja megváltani a testrablós horrorokat. nomeg a színészi gárda is elég ergya – bill capmpbell ide vagy oda, hát, ő sem volt valami túl meggyőző.
várós volt, de maximum a jobb híján-kategória lett belőle…
kár.

electrum - 2014. 01. 13. 19:33

Megnéztem. A napelem nekem is szemet szúrt, de úgy voltam vele, hogy ennyi még belefér.
Ami sokkal inkább zavart az a szereplők idióta viselkedése: Miközben tudják, hogy milyen erősek lesznek a fertőzöttek, minden szívfájdalom nélkül bemegy az egyik biztonsági EGYEDÜL a szellőző kürtőbe, ahol még megfordulni sem tudd!!!! Aztán miután sorozatban kapja el a “fő” fertőzött az embereket, ők még ezek után is egyedül dolgozgatnak(bedugott fülessel!!!), fürdenek…stb. Meg egyébként senki sincs nagyon beszarva, annak ellenére, hogy sorba halnak vagy fertőződnek meg az emberek. A főszereplő dokinak meg eközben az a legnagyobb baja, hogy “vigyázni” akar a volt feleségére, aki korábban a doki báttyával félrekurt!!! Nem jön át a profizmusuk, mert a helyzet nem szépen kezd kicsúszni a kezük közül, hanem csak sodródnak az árral. Értem én, hogy valahogy feszültséget kell teremteni, de ezek annyira gagyik.

Junkieka - 2014. 01. 13. 22:10

Az első két rész alapján a sorozat leginkább az ijesztgetős-gusztustalankodós kategória. A kissé elnagyolt tudományos rész is csak ennek van alárendelve. Azért egyelőre egynek elmegy, mert végig le tudott kötni, de a SyFy csatorna eddig nekem elég csúnya csalódásokat hozott, többnyire kaszálom a sorijait, még mielőtt a csatorna kaszálná.

szamoca - 2014. 01. 13. 22:47

Röviden tömören: egyetértek mindenkivel, akinek nem tetszett.
Azért néhány hozzászóláson kifejezetten jót nevettem. :) A horror paródiás beszólás után pedig ha akarnám se tudnám komolyan venni, csak ez pörög a fejemben.
Súlytalan. Kár érte.

Thrasher - 2014. 01. 13. 23:27

@Smash: “Azért az északi sarkKÖR és a déli sark között van némi eltérés napsütés tekintetében.”

a cikk is az északiről szólt, meg a sorozat is ott játszódik.

és nem akarok vitatkozni, tényleg vannak nyilvánvaló részletek fölött való jótékony, viszont nagyon ostoba elsiklások, pl. valamiért az maradt meg bennem leginkább, ahogy Major mittoménki csak kiszaladgál néha a bázison kívülre a titkos ügyeit intézni anélkül, hogy bárkinek feltűnne a bejáratnál, a megszökni próbáló dokiról már nem is beszélve.
de persze az is remek, ahogy Dr. Kiállhatatlan Leszbikus konstatálja, hogy a vírussal fertőzött kutatóbázison kiszabadultak a majmok, de azért bent bóklászik a ketrecek közt.

nem ez váltja meg a műfajt, butuska, klisés, de valamiért egyszerűen élvezhető. mondjuk ezt vártam is, RDM, meg Grillo-Marxuach? Hell jee.

Ja, Sanadat eddig csak a Lost egyik legborzalmasabb karaktereként láttam, most itt végre feledteti azt velem kicsit.

Thrasher - 2014. 01. 13. 23:37

“nem ez váltja meg a műfajt, butuska, klisés, de valamiért egyszerűen élvezhető. mondjuk ezt vártam is, RDM, meg Grillo-Marxuach? Hell jee.”

csak szeretném tisztázni, hogy nem a kliséket vártam tőlük, hanem az élvezhetőséget, na :D

GoloM - 2014. 01. 14. 01:23

Én kitartó Fringe-nézőként azt tudom mondani, hogy nem jött be, pedig kifejezetten vártam, és akartam, hogy valami nekem tetszőt lássak. Engem leginkább a Kaptárra emlékeztetett, ami anno gyerekként még nagyon tetszett, később viszont már abból is kiszerettem… de visszatérve a Helixre: nem nagyon szoktam ilyet csinálni, de kb. a felénél egyszerűen kikapcsoltam, és azóta sem furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon mi történt benne. Nem mondom, hogy unalmas (bár én untam), csak egyszerűen a téma engem nem köt le.

thomas - 2014. 01. 14. 06:43

Tegnap este néztem meg a dupla pilotot. Hiroyuki Sanada szereplése lepett meg legfőképpen. Nos, a pilot: Ami először eszembejutott róla, hogy Resident Evil copy, de nagyon. :S A jó ég tudja hol, az isten háta mögött van egy kutatóintézet, ahol elszabadul egy vírus. Ahova helikopterrel szállítják az embereket a lezuhanás 70%-os esélyénél is, és egy olyan hely, amit a nem fertőzött emberek se hagyhatnak el. De aztán mégis ki-be járkál néhány ember. Idejön ez a sok tudós palánta, meg a tanulmányozók, 19 éves csajt az életbe nem engednének ilyen helyre. Valahogy nem tudom az egészet igazán komolyan venni, de mégis azt kell mondanom, hogy egy erős közepes, mert az akciórészek jól vannak megcsinálva, és horror elemekből se szenvedünk hiányt, amik kellőképpen felfokozott hangulatba hozzák az embert és odaszegeznek a képernyő elé. (nem egyszer ijedtem meg a hírtelen “kamerábaordítófertőzött” vagy a majmon).
A 3. részt még megnézem, de ha azután se lesz tisztább ez az egész, akkor megy a kasza.

ayren - 2014. 01. 14. 08:14

Hát, én szeretem a sci-fit, szerettem a Fringe-et meg anno az X-aktákat is, szóval elvileg a téma miatt be is jöhetett volna, ha legalább részleges kreativitást tapasztalnék a forgatókönyvírók részéről. De sajna, azokhoz kell csatlakoznom, akik szerint ohne eredetiség, kliséhalmaz az egész, dögunalom dialógusok, a színészek középszerűek, a karakterek pedig nem szerethetőek és csipetnyit se érdekesek. És ahogy kivettem az itteni hozzászólásokból, a harmadik epizód se jobb, szóval, részemről kasza.

Na jó, egy (vizuális) dolog azért tetszett. A majomhadsereg a hóban. :)

Lilith - 2014. 01. 14. 10:41

Ha Fringe rajongóknak is ajánlod,akkor nálam a listára is került. :)

b - 2014. 01. 14. 12:02

hm, nagyon gusztusos dolgokat írtok, várom már, h vége lehegyen és jöhessen a dara :)

clark - 2014. 01. 14. 15:46

nem volt rossz ,nekem a treshold jutott eszembe a soriról.
érdekes felállás kíváncsian várom ilyen irányba mennek el.

Diah - 2014. 01. 15. 10:08

Aki csak azért próbálja be, mert elterjedt, hogy Fringe rajongóknak ajánlott, azt óva intem!
Köszönőviszonyban nincs a két sorozat.

Sajnálom, hogy ilyen semmilyen lett, nagy várakozással tekintettem elé, de legfeljebb halálra untat, mintsem halálra ijesztett volna :)

CyClotroniC - 2014. 01. 15. 10:15

A peremtudományos témáját tekintve le megemlítve, nem a minőség kapcsán nyilván. Leginkább azért, mert ez a vírus akár ott is elfért volna egy epizódban, szóval a téma iránt érdeklődőknek nem kizárt, hogy érdekes lehet a sorozat, ha fel vannak rá készülve, hogy a tévés tudósok nem zsenik. :D

egy igazi szakember - 2014. 01. 15. 17:31

Akár jó is lehet, majd meglátjuk.

secret - 2014. 01. 16. 17:20

a színészi játék nulla, a párbeszéd még a harmadik részben is olyanok, mintha kétszer elmondanák ugyanazt: egyszer egymásnak, egyszer a nézőnek, hogy én is megértsem. ez nem kell. mondjanak valami hókuszpókot, és el fogom hinni. ígycsak simán vicces.

5/10. egyelőre maradok, mert bízom benne, hogy komolyodik, és értelmes lesz.

clark - 2014. 01. 17. 14:00

a 3 részt is megnéztem és egyenlőre maradok,bár elég kiszámítható és sablonos.

Ufó Pista - 2014. 01. 17. 14:22

Állítólag a bsg készítői csinálják, ezért is voltam nagy várakozásokkal, de eddig összességében csalódás.
Hülyeség, hogy ha elszáll a műhold antenna, akkor nem lehet vezetékes telón feltelefonálni a másik szintre.
Itt minden a mulasztások és elbaszások következményeképpen adódik, ez a legegyszerűbb forgatókönyvírói húzás, a nézőt viszont idegesíti szórakoztatás és a figyelem fokozása helyett.
Előveszi és elejti a tömegben a pisztolyt.
Tesztet hibásra készítik a tudósok…
Ezek a bázis felépítéséig nem jutottak volna el, ott lennének megfagyva az északi sarkon pár raklap cement meg sóder mellett.
Jelenleg sehol nincs a bsg-hoz képest.

winnie - 2014. 01. 17. 14:50

valójában nem a bsg-sek.

Cameron Porsandeh a készítő, ron d. moore csak besegített a pilot elkészítésébe, de utána ki is szállt a sorozatból. inkább mentor volt, de már megkapta az adott történetet, amit persze próbált alakítgatni, de inkább a forgatási fázis során.

Elar - 2014. 01. 18. 00:30

Hááát szerintem ez 1/10 -es sorozat

Nestor - 2014. 01. 18. 01:18

A cikk alapján úgy gondoltam, jó lesz, alapvetően érdekel a vírusos téma.
Ami engem NAGYON zavart, az a színészek “tevékenysége”, vagy inkább a színészek hiánya.
A főszereplő annyira túlerőlteti és mesterkélté teszi az egészet, hogy nem tudok nem arra figyelni (nagyon látszik, hogy szerepet mond el, nem pedig játszik), ráadásul ezt suttogva, rekedten teszi (valszeg van valami a torkával, mert a hangszálai nagyon erősen kint vannak).
A kutyaszemű csaj (aki teljesen Sarka Kata/Tilda), nagyon szerencsétlenül játszik, illetve az ex-feleség is nagyon felejthető (lehet, hogy a vágások rosszak, de azonnal láttam, mit mondott a rendező, hogy hogyan kell a jelenetet “eljátszani”).
Az egyetlen értékelhető szereplő eddig Peter, aki nagyon jól játsza a zombit. Valószínűleg addig lesz ez így, amíg meg nem szólal…
Szóval nekem elég nagy csalódás, de a téma miatt még megnézem a 3. részt.

zombie - 2014. 01. 18. 23:51

nekem bejott, nekem is kicsit x-akták meg Fringe hangulatom volt a nézése közben. Egyébként annyira nem feltünőek a banalitások benne. De pehet hogy csak ennyire kivagyok éhezve egy izgalmas jó kis high – concept sorozatra. :D szóvap nekem nézős min. az évad végéig ha ilyen marad…

Divexa - 2014. 01. 25. 00:09

Ritkán teszem, de sajna ez a sori kasza lett. Ha egy történet tele van klisével, nem eredeti, de legalább a bevált dolgokkal jó operál, akkor még jó is lehet. /No itt sem új sem régi dolgokkal nem operál senki./ De hogy nincs benne egy szereplő sem aki szerethető, akiért izgulnék, na az már valóban nézhetetlen.
Sajnálom, mert hiány van az ilyen típusú filmekből/sorikból.

JKJ - 2014. 01. 25. 10:36

Lengedezik a kasza a negyedik rész megnézése után, de egyelőre maradok a rejtély faktor miatt. Ráadásul hullanak a fontosabb szereplők is. Ez “jó” hír :-)

Llew - 2014. 01. 26. 20:07

Nem gondoltam volna, hogy a múltkori rész után lehet fokozni a debilséget a nem mondom el témakörben, de úgy tűnik itt ez a történet mozgatórugója. Nagyon el kéne kaszálni, de érdekel mi lesz a vége, illetve kezd átmenni az annyira szar, hogy az már jó kategóriába.

DaniFeri - 2014. 01. 26. 20:31

Négy rész után: Ha már lement volna, s darálnám, akkor tuti kasza lenne és inkább elolvasnám az utolsó rész kibeszélőjét :D Így viszont még nézek pár részt, mert kíváncsi vagyok. Részről részre van némi új információ, fenn tartja a rejtélyt, csak kár, hogy az egész úgy van összerakva, hogy fáj…

Lemoni - 2014. 01. 26. 22:39

Negyedik rész első 10 perc üres szóf*sás egyfolytában. Elszakadt a cérna, kasza.

Ufó Pista - 2014. 01. 27. 17:38

Négy rész után megvilágosodott, hogy a sorozat nagyon menő lenne egy Helix pc game video betéteinek.
Sajnos önálló sorozatként továbbra sem meggyőző.
A 2004-es ReGenesis fényévekkel jobb és fordulatosabb minden tekintetben.

Tyberius - 2014. 01. 30. 00:55

Hm… ha ezt darálnám, akkor lehet, hogy végig vinném a 13 részt vagy mennyit, de így hetiben ez kasza.
Van benne pár érdekes momentum, de valahogy nem áll össze az egész, unalmas, érdektelen, nincs benne feszültség…

Addam - 2014. 02. 01. 17:46

Bár nem ad sokat a sztori mégis jól szórakozom rajta, valahogy megfogott a hangulata, lehet a The Thing utánérzés miatt. Részenként 1-2 beteg jelenet hozzá az oda nem illő zene, nem is kell többet várni a sorozattól :)

eszemix - 2014. 02. 08. 14:12

Nekem egyelőre tetszik! Van benne orvosos-vírusos-kísérletezős szál, meg egy kis katonaság, eltűnt gyerekek, mindez baromira elszigetelt környezetben, világító szemek, és várom mi lesz a torkukból előjövő furcsa hangok vége. Mintha újra Robin Cook- és Stephen King-olvasó tini lennék. Pedig az elég régen volt már… :)

roland - 2014. 02. 09. 18:55

4reszenél nem bírtam nem kötött le.úgyhogy nálam kassza..

A. - 2014. 02. 11. 21:50

eszemix: pont így, pont így:)
nem túl nagy szám, de mégis valahogy olyan kis komfortos nekem:) abszolút guilty pleasure kategória

jarl - 2014. 02. 17. 08:36

kutatóállomásos gyors zombis… egyelőre… meh

preject - 2014. 02. 18. 01:42

szerintem fasza

eszemix - 2014. 02. 18. 18:35

A kérdés inkább az, hogy azokból mi lesz, akik nem a “zombi” úton mennek tovább. Az új csajszi fogápolási szertartása finoman szólva érdekes volt. Hajrá Helix!

zolij - 2014. 02. 18. 22:21

az utolsó két rész megvett kilóra.

egy igazi szakember - 2014. 02. 21. 11:24

Számomra teljesen érthetetlenné vált az egész, és ennyi irracionális baromságra már nem vagyok kíváncsi, kaszáltam.

A fő mondani valóját értettem ( ez a valóság, szépen az arcunkba vágják ), ritkítani a nyájat, a kiválasztottak életben tartásával.

Dark Energy - 2014. 02. 22. 21:51

Na, Jeri Ryan-t nagyon nem bírtam anno régen ST VOY-ben, ó, hányszor hajítottam ki gondolatban a légzsilipen, annyira gyenge volt a szereplése, pedig.
Ezalatt a két rész alatt, meglepően jól hozta a karakterét, lehet csak a többiekhez képest volt jobb, isten bizony hiányozni fog.

Hunnenkoenig - 2014. 02. 22. 23:14

Szerintem egyre jobb.

A szajbaragos gagyi dialogusok is ritkulnak, vagy legalabbis jobban burkoljak öket.

Szerintem egy joval minösegibb SyFy sorozat, mint a Warehouse 13 es Tsai.

Llew - 2014. 02. 23. 19:15

Kár, hogy Jeri Ryan jelenlétét csak ilyen rövid ideig élvezhettük. Most már rohad kíváncsi vagyok hova fog kifutni a sztori, mert eddig a folyamatos bonyolításon kívül nem jutottunk előbbre.

pez - 2014. 03. 02. 00:04

Díjnyertes sorozat nálam! Elnyerte a “legtöbb facepalm egy epizód alatt” díjat.
Elkezdtem nézni, merthogy azt állították, hogy sci-fi. Megbántam. Ez nem sci-fi, semmi sci nincs benne.

Hunnenkoenig - 2014. 03. 02. 14:28

Akkor is, ha olyan erzesem van, mintha a WTF-ok a cilinderböl lennenek elöhuzva mindenfele alap nelkül, nekem nagyon tetszik meg mindig es egyre jobban.

Thrasher - 2014. 03. 16. 14:00

@Hunnenkoenig:
ja, vaktában írják a sztorit, van is benne baromság bőven, de élvezhető.
bár az 1×11 az pont valami idegtépő volt…

eszemix - 2014. 03. 17. 21:00

A poén az, hogy a jelenlegi felhozatalból még minden hibája ellenére is a Helix új részeit várom legjobban. Bármilyen suta is néha, mégis beleillik egy olyan űrbe, amibe más sorozat nem. Most már fél lábon is kibírjuk az utolsó két részt. :)

Don Fanucci - 2014. 03. 21. 15:06

Nem azért mondom, de úgy a 6-7. rész óta egyre jobb a Helix!

OK, több sebből vérzik, tele van random marhaságokkal és logikátlanságokkal (ezek azért annyira már nem jellemzőek, mint korábban), de egyszerűen hihetetlen hangulata van. Ahogy betoppant az Ilaria és vele Jerry Rian (igaz, nem maradt sokáig) hirtelen nagyon felpörgött a cucc.

Az, hogy egyértelműen effelé a mostani összeesküvéselméletes-sci-fis, kicsit misztikusabb irányba ment tovább az anyag (úgy fest, már a gyógymódunk is megvan – bár semmit ne kiabáljunk el), nagyon király döntés volt a készítők részéről.

Nagy kár, hogy kicsit nehezen indult be… :(

Thrasher - 2014. 03. 22. 13:08

“mégis beleillik egy olyan űrbe”

őszintén, nálam lehet, hoyg csak azért illik bele bármilyen űrbe is, mert most ez az egyetlen pénteki sorozatom :p

a mostani rész is arckaparós volt néha, jégbeszakadós csapdával, azzal, hogy a takonypóc NANÁ, hogy Sutton fia, meg mittudomén, minden részre jut bőven ilyesmi.
de azért 6/10 így is meglett

Dark Energy - 2014. 03. 22. 14:37

Teljesen jó volt. Döcögősen indult de egész jó lett. Nálam várós, nézős lett, igaz már csak 1 rész van hátra.

eszemix - 2014. 03. 23. 15:28

Hát ez a Scythe nagyon komoly! Egy 15 éves nagyra nőtt taknyos irritáló akcentussal, akitől mindenki be van tojva! Nyilván odáig van érte a barna csaj… hiszen még csak most kezdi a pubertás kort! Daniel/Miksa meg hülye volt, ennyi. Nem mintha meglepő lett volna egy percig is ez a szál.

zolij - 2014. 03. 23. 20:14

eszemix: Spencer – ahogy Hatake és Sutton is – a halhatatlanok közé tartozik, szóval szerintem pont a kinézetéből nem érdemes túl sok mindenre következtetni a korát illetően.

mildi - 2014. 03. 23. 21:09

és naná, hogy itt van Jules anyja is :)
akkora, de akkora baromság, hogy az nem igaz, eszetlen történetvezetéssel, tele logikai bakikkal, klisékkel, olyan fordulatokkal lassan, mint a dallas…de min. barátok közt :)))…viszont tleg kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle.

ez meg jóság (: http://interdimensional-dave.blogspot.hu/search/label/Syfy%20Helix

eszemix - 2014. 03. 23. 21:14

zolij: pont ezt mondom, hogy a halhatatlanok biológiailag nem öregszenek. Lehet, hogy élettapasztalata sok van. Kell ahhoz pár év, hogy ekkora pszichopata gyilkológéppé váljon valaki, de testileg akkor is 15 éves.

Thrasher - 2014. 03. 29. 14:07

ójaj.
nem volt éppen a legjobb finálé.
“Sosem fogja megtalálni az Ilaria-t!”
Párizs belvárosában egy kik*rt nagy “ILARIA” felirat a székházon…

nemtom, nekem az utolsó néhány részre leült, addig se volt közel a tökéleteshez, de itt már nagyon kiütközött az, hogy mennyire esetlenül van ütemezve a sztori sokszor. plusz Scythe minden idők egyik leggagyibb TV-s főellensége lehet kb…

mindegy, punnyadós szombat déli sorozatnak jó volt ez, néha még várós is tudott lenni.

azért RDM-től, Javiertől, meg Maeda-tól többet vártam, ráadásul pont Javier írta az általam legkevésbé kedvelt részt, ez csalódás.

winnie - 2014. 03. 29. 14:35

hehe, pont most hallgarom a podcastjen, ahogy jgm a helixrol beszel.

Dark Energy - 2014. 03. 30. 16:59

@Thrasher

Maeda-tól én is.

El Diablo - 2014. 04. 14. 13:30

Ócska CGI, ócska színészek (a főszereplő Billy Campbell-nek nincs beszédhangja? csak suttogva hörög mindig), ócska sztori… az évadzáró utolsó 5 perce mérföldekkel érdekesebb, mint az egész évad együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz