login |

House of Lies: kezdett a 3. évad

2014. 01. 15. 19:45 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha arra vagytok kíváncsiak, hogy milyen egy jól induló, de elrontott sorozat, akkor nem is kell messzire mennetek, elég csak az épp taglalt második évadjába belenéznetek.

Tegnap az Episodes-nál hoztam szóba a Showtime-betegséget, de igazából ide illik a legjobban, na meg a Californicationre is simán akasztható. A csatornánál nem tudják mit akarnak. Lássuk példákon át, avagy a House of Lies eddigi évadjait:

Az első szezon remek. Nyilván a Negyedik Falon történő kitekintés nem újdonság a filmek és sorozatok történetében, de Don Cheadle már a House of Cards előtt pont azt csinálta, amit Spacey a tavalyi év egyik kritikai sikerében. Néha mondott valamit egy másik szereplőnek, aztán ránk nézett kétértelműen, vagy épp nekünk magyarázott simán.

Mindemellett jó negatív hősöket írtak. Egy fő karakter sem jó ember, bár vannak értékeik is, de a gátlástalanságuk tökéletesen illett ebbe a tanácsadó képbe, amit ábrázolni akartak a sorozattal. Az elején még bárkin átgázoltak, aztán a főhős hazament a családjához, ahol még egy kicsi emberséget is mutatott úgy mellékesen. Nem volt tökéletes a sorozat, de elég jónak tűnt a recept.

És itt jön be a csatorna, a Showtime, mivel a második évad pocsék. Vannak jó és vicces pillanatai, ez nem vitás, de ők mintha hirtelen kitalálták volna, hogy nekik ezek a karakterek túl sötétek, nem illenek az imázsba. Az eredmény → hirtelen mindenkinek lelkiismerete lett. A legdurvábban a főszereplőnek, aki majdnem belehal, mert egy rasszista banknak dolgozik, miközben rasszista rendőrök még meg is verik, és villog “ez itten üzenet neked, nézőőő!”.

És akkor itt vagyunk a harmadik évadnál, amivel rendbe tehetnék kicsit az összképet. Tavaly átestek a ló túloldalára, most korrigálhatják. A cliffhangertől ugrunk kicsit az időben, és Marty már a saját szekerét tolja, kénytelen kisebb ügyfelekkel is foglalkozni, de hiányzik neki a régi csapat. Szerintem ennek az összehozásával fognak jó pár részen át foglalkozni, de biztos akad még valami más átívelő szál is.

Ha az első évad gátlástalanságából visszahoznak dolgokat, akkor maradok, de ha ugyanazt lelki vívódást kapjuk idén is, mint tavaly, akkor részemről pár rész után bye-bye.

17 hozzászólás Ne habozz!

rm - 2014. 01. 15. 20:01

Valahogy azt érzem, hogy nincs rendesen összerakva a sorozat valahogy… az eddigi két rész, amit láttam, mindnél olyan érzésem volt, hogy tették egymás után a jeleneteket, meg végül is volt valami cselekmény, de olyan nincs kész érzésem volt, se vége se hossza, ennél a 25 perces formátumnál ez előfordul, de itt feltűnő volt számomra, nem az igazi sajnos.

Neoprimitiv - 2014. 01. 15. 20:20

Sajnos teljesen egyet kell értsek a kritikával. Az első évadot nagyon szerettem. Marty és csapata ugyan egy rakás szemétláda volt, de mindig sikerült őket még nagyobb szemetekkel szembe állítani, így lehetett nekik szurkolni. Lehet, hogy kufárok vagyunk, de fineszesek vagyunk és jó a humorunk – kb. ez volt az első évad üzenete.

Aztán tavaly olyan lelkizésbe csaptak, ami a számomra az összes poénját agyonvágta az évadnak. A mostani premierből még nem tudom, merre mennek, de a negyedik falas jelenet az elején pl. baromi hosszú és így erőltetett is volt. Azért még reménykedek, 25 percet még egy pár hétig be fogok szorítani a számukra.

pappjano - 2014. 01. 15. 20:44

Nekem a fő bajom a második évaddal a megszokott rendszer (kis átívelő szál + heti cég) felrúgása volt. A Jeanie-Marty szál pedig végképp unalomba fulladt a végére. Ennek ellenére kitartok és amíg műsoron van én fogom nézni mert szeretem a karaktereket és a színészeket (a beugró-szerű kis különkiadásuk is bejött), plusz számomra most csillant némi reménysugár, hogy akár még jóvá tehetik az előző évad hibáit…

Sawamara - 2014. 01. 16. 02:57

Azért az üt, hogy a lelkiismeret megjelenése jelentsen problémát. Számomra teljesen organikusan jeleent meg: látszólag itt van egy rakás pióca, akik az üzleti élet leggázabb bugyrait képviselik – aztán a szopásukon keresztül megtudhatod, hogy hogyan is jutottak el odáig, ahová.

Ez egy jól végigkövető, átgondolt út.
Lehet vele nem egyetérteni, de hogy hirtelen irányváltásról lenne szó, azt kétlem.

koka - 2014. 01. 16. 04:00

Doug úgy néz ki, mint Archer a 3. évados floridai részeknél.: http://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2011/09/archer-s3.jpg

winnie - 2014. 01. 16. 06:02

Sawamara: a változás és nem a változás mibenléte a gond. nem biztos, hogy hirtelen, de az érthető, hogy ha valaki valamiért megszerette a sorozatot, akkor nem örül az irányváltásnak. mert míg az egyik megközelítéssel vicces, addig lehet, hogy így csak nyűglődés számára az egész. ez afféle “minek van?”-jelenséget szül.

szép és jó persze, hogy van lelkiismeretük, de ennek olyan tanmesés jellege van, hogy “látjátok, gyerekek?”.

egyébként, tényleg, mi lesz így a magyar címmel? a gátlástalanokkal?:)

Neoprimitiv - 2014. 01. 16. 07:05

@Sawamara: azon kívül, amit winnie is írt, hogy nem ezért szerettem meg a sorozatot, még két baj volt a váltással.

Az egyik adottság: 25 percben, ha még heti ügyekkel is akarnak foglalkozni, nem lehet tisztességesen drámát kibontani. Nem véletlen, hogy a félórás sorozatok vígjátékok, legfeljebb némi komolyabb felhanggal.

A másik szubjektív: min megy a dráma? Azon, hogy jaj, milyen szemét dolgokat is csinálunk. A válaszom: akkor ne csináld, te barom! Egyikőjüket sem a kedvenc aranyhala életével zsarolják, hogy csinálja és sajnos bennem minimális empátiát kelt csak, amikor valaki azon nyavalyog, hogy milyen csúnya dolgokat kell megtennie azért, hogy k**va sokat keressen.

Kormanyos - 2014. 01. 16. 11:24

én a 2. évadot nem éreztem ennyivel rosszabbnak de tény hogy közelébe sem ért az elsőnek. A 3. évad első része meg olyan semmilyen volt egy évadközi résznek elment volna de nyitásnak szar volt. Remélem nem szórakoznak sokat a régi csapat újra összehozásával szerintem kár is volt szétbontani ez előző évad végén mindenki tudja hogy úgyis újra összeállnak.

Összességében az baj hogy nagyon elhúzták drámába és hiányoznak az első évvdos részek jó momentumai. 25 percbe nem fér bele mindkettő normálisan vagy maradjon a comedy-s szórakoztató jelleg vagy legyen 45 perces egy rész mint a suitsnál ahol teljesen jól működik a kettő egyszerre.

keshudioo - 2014. 01. 16. 11:56
Sawamara - 2014. 01. 17. 00:20

Winnie:

Természetesen megértem, ha máshonnan közelítve a végeredmény nem kielégítő.

Én *teljesen* elvárások nélkül ültem neki, valamiért olyan kedvem volt, hogy megnézem, mert alapvetően taszít az egész ügyvédesdi, tanácsadósdi – és ha valami nagyon taszít, ott van potenciál arra, hogy a véleményütközésből (vagy világnézet-ütközésből) valami pozitív kicsengése lesz a dolgoknak, ha megemésztem.

Na szóval EBBŐL a nézőpontból nézve teljesen organikus volt a karakterek kibontása, és a poénkodás hullámzása is. Ha valaki egészen másképp állt hozzá – sőt, ha csak szimplán keretbe volt foglalva a szórakozás -, akkor valószínűleg más a végeredmény is.

Vicces volt olvasni az AVClub lehúzó értékeléseit, amiben folyamatosan az volt a probléma, hogy a show nem volt hajlandó drama/comedy zsánerek közt választani, és ide oda ugrált. “Most melyik vagy”, kérdezte a kritikus, és véül dobta is a szériát. Én meg nem kérdeztem semmit, csak élveztem az érzelmi hullámvasutat.

Arthuro_Adam - 2014. 01. 21. 17:15

Mi ez a Clyde-os rapist sztori? Ez teljesen kiesett nekem.

hehó - 2014. 02. 06. 10:26

Nem baj, hogy dráma is van a sorozatban, nem csak a heti egy ügy amit megoldanak. Nekem tetszik hogy annál azért több, Marty magánéletét is látjuk. Nyilván a 25 perces epizódok nem adnak lehetőséget a dráma kibontására, de nekem pont az tetszik, hogy durva ecsetvonásokkal dolgoznak. Emiatt egy kicsit töredezettnek tűnik az egész sorozat, de meg lehet szokni.
Ami egy kicsit idegesítő, az a Jeannie-szál elnyújtása, valamint Clyde és Doug szánalmas kettőse.
Monica viszont remek karakter.

hehó - 2014. 02. 06. 17:27

ja, és Jeannie egy kicsit megasszonyosodott

JKJ - 2014. 03. 17. 15:28

Jó ez az éved de számomra Doug karaktere iszonyatosan lehúzó. Idegesítő, gyerekes és buta. Alig várom ha vége egy jelenetnének.

Vödör - 2014. 04. 15. 23:31

Nekem se tetszik ez a drámai irányvonal a sorozatban, mert oda nem illő, súlytalan. Ettől függetlenül nézni fogom, mert vannak benne jó jelenetek. Jöhet a negyedik!

Zsolt - 2014. 05. 12. 21:42

Számomra érdekes mennyire elfelejtett sorozat ez, pedig ha más nem az első évad beszippantat volna egy két ember na mind1.
Én kicsit Showtime rajongó vagyok.A legtöbb sorozatuk be tud szippantani az első évaddal, úgy hogy a többi évad korrekt részeit és simán eltudjam nézni.
Én a House of Lies-el is így vagyok. Kicsit nekem Kaliforgia, mert ott is számomra az első évad a legleg, utána meg már csak remélem, hogy a következő évad majd olyan lesz mint a…
4.évadra is ez marad. a 3. vége esélyt adhat tisztalapokra, bár ebben az évadban az első résztől lehetett tudni, hogy még ebben az évadban együtt lesz a nagy csapat. 4. re is várható majd egy se veled se nélküled Marty Jeannie páros. Hamár Showtime Hamár Californications ismerős ez a se veled se nélküled…

Raisen - 2014. 07. 17. 23:37

én a 3×06-nál befejeztem, dobtam. Nagyon visszaesett, gagyi lett. elveszett a HoL varázsa.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz