login |

Pilot-mustra: Chicago PD – 1×01

2014. 01. 15. 18:13 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Múlt héten kezdte el adni az NBC a Chicago Fire spinoffját, a Chicago PD-t. Az, hogy spinoff vagy nem spinoff, azzal nem kell foglalkozni. Egy rendőrös (nem nyomozós!) sorozatról van szó, ami egy tűzoltósból jött (jövőre jön a mentős?), semmi közös nincs bennük, csak a helyszín, Chicago városa.

(Oké, a Chicago PD karaktereit a Chicago Fire – 1×23 mutatta volna be, de végül onnan csak a két (három) szereplőt vettek át, mellékük csaptak 4-5 újat. Ja, és a Chicago PD-ben szerepel egy pillanatot két Chicago Fire-ös. Így teljes a kép. Később talán át fognak járni egymás sorozataiba, de ez lényegtelen a nézés szempontjából nem vesz el semmit, csak hozzáadhat egyeseknek.)

CHICAGO PD – 1×01 – 6/10

Na, a sok technikai maszlag után lehet örülni a legújabb se íz, se bűz-hatást sugalló hatos osztályzatnak. Tényleg nem tudok mást mondani. Rendben volt a Chicago PD, a Law & Order-atya Dick Wolf, a vén lókötő vérprofi, és persze megint beleíratta magát a cőcímbe , hogy ő “created by”, de van “developed by” és még külön “written by” is a stáblistában. De ez megint technikai dolog, én meg csapongok.

Lehet, hogy azért, mert tényleg nem sokat lehet elmondani a sorozatról? Arról a sorozatról, ami egyébként sokaknak kapóra jöhet, hiszen valamilyen szinten talán betöltheti a Southland (és a The Chiacgo Code?) által hagyott űrt. Ugyanis ez is terepmunkáról és rendőrökről szól, egész pontosan egy “Intelligence Unit”-ról, egy nyomozó csoportról (+ két járőr is állandó). De még véletlenül sem nyomozós, bizonyíték-vizsgáló, “ki a tetted?”-sorozatról van szó, hanem inkább sokkolós-elkapósról, helyszínelés helyett ajtókat berúgós.

A pilotban például egy díler más dílereket fejez le, őt próbálják elkapni. A csapat vezére egy öreg róka zsaru, aki korrupt, de azért a szíve arany, szívesen karol fel utcára szakadt gyerekeket. A többiek viszonylag színtelenek, van profi, kezdő, jócsaj is a csapatban, igazából csak szerencsétlen járőrlány volt valamennyire emlékezetes, mert ő kapta az első rész vicces C-sztoriját.

Amit mindenképp érdemes még kiemelni, hogy karakterizálós lesz a sorozat, igen erősen ráhajtanak az elvileg börtönviselt vezérzsaru motivációira és viszonyaira a beosztottjaival, és már most bemutatták nekünk legalább két rendőr családját. Nyilván borítékolható lesz a romantika is (akár házon belül – majd az 1×02 végén mondjuk tipikus csavarral két főszereplő egy ágyból száll ki), s mivel egyelőre nem olyan érdekesek a karakterek, ez semmiképp sem jó hír számomra, várni kell pár részt, míg a lelkizés élvezhető válhat.

A lényeg, hogy a Chicago PD rendben volt. Mindenképpen plusz pont, hogy nem a Blue Bloods-os “erkölcs mindenek felett!-hozzáállást követi, hogy kellőképpen mocskos és karcos mer lenni, de ez egyelőre hangulatilag és stílusilag (még?) közel sem Southland -szint, és minőségét tekintve nem The Chicago Code-szint.

Mondjuk a befejezés meglepett, mert a cliffhanger-ből még arra is lehetne gondolni, hogy valami átívelő szál lesz benne, de lehet, hogy a folytatásban kiderül az igazság, és onnan csak szimplán Chicago takarításáról fog szólni a sorozat. Ami a látottak alapján elég kemény meló lehet.

28 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2014. 01. 15. 18:34

Azért sokat hozzáad, hogy a CF-ből láthatunk beugrani ide pár karaktert, és aki nézi mindkettőt, az tudja, hogy milyen hely is az a Molly’s, ahol a bulit tartották. Persze nyilván enélkül is érthető, élvezhető, de nem teljes, na :D

De te nézed (nézted?) a CF-et nem, winnie? A főzsaru nem elvileg börtönviselt, hanem tényleg lecsukták Casey-nek hála. Elég sokat szerepelt a CF-ben.

Amúgy ha a szerkezetet is átveszik a CF-ből, akkor számíthatunk pár részes, vagy félévados átívelésekre a különböző karakterek életét tekintve. Meg persze az ügyeknél is.

Tania Raymonde-ért viszont baromi kár, ez a másik járőrcsaj eléggé nem bejövős, kezdve az ábrázatával…

Viszont mekkora ‘####- pilotot’ húztak már a szőke nyomozóval!! :O csak lestem

A kezdés jó volt, nyilván nézni fogom, mert a CF mára a legbiztosabb minőséget tudja szállítani, kikapcsol, remekek a karakterek, érdekesek az esetek. Az egyik legvárósabb heti sorozat lett.

winnie - 2014. 01. 15. 18:42

a diszlet jogos, el is feledkeztem rola. a cf-fel le vagyok maradva.

azeet elvilegeztem, mert nem emlekszem, hogy itt emlitik-e.

LaCRossE - 2014. 01. 15. 18:55

Hát, a CF és a CPD karakterei bőven át fognak járni egymáshoz, a jövő heti CF részben pl. ott lesz Sofia Bush.
Nekem a pilot tökéletes kikapcsolódást nyújtott, tök ugyanaz az érzés, mint a Chicago Fire. Belekötni nem tudok, mert tetszik, amit látok, de ezen kívül semmi extra, végig egyenletes színvonal. Konstans minőséget várok ettől is, és akkor problémák nem lesznek.
A pilot végi fordulat engem is meglepett,

SPOILER

na nem a gyerekrablós, hanem hogy a szőke csajt kinyírták.

winnie - 2014. 01. 15. 19:02

mert nem olvastok hireket, hogy vendegszereplove fokoztak le:) en is elfelejettem egyebkent, meg nem is nagyon tudtam, hogy kicsoda o, azoval eros volt.

LaCRossE - 2014. 01. 15. 19:04

winnie: és mennyire örülök most annak, hogy nem olvastam. :)

Mardred - 2014. 01. 15. 19:38

Emlékszem, a The SHield is egy ilyen csavarral zárta az első rész… vagyis ilyen kaliberűvel. Ergó ez nekem még pár részig biztos folytatás. Aztán majd kiderül.

nyau - 2014. 01. 15. 19:43

koszi a spoilert Lacrosse!

amugy miert lenne meg egy mentos sorozat is, amikor a Fire-ben vannak azok is?

Hmm, nem tudom, hogy elkezdjem-e. A CF-t nagyon megkedveltem, de az ott megismertetett szereplokkel nem szimpatizalok (Antonio+a korrupt fozsaru, a tobbiek nem sok vizet zavartak amikor megjelentek). De ha tenyleg nagyban hasonlit ra, akkor lehet belenezek.

Lemoni - 2014. 01. 15. 19:43

Idei újoncok közül az első kaszám. Az hagyján, hogy nem akartam sokadik karcos zsaru-morgós színesbőrű főnök felállást nézni, de az atmoszféra is taszított, a 25. perc környékén már nyomtam is ki.

winnie - 2014. 01. 15. 19:48

nyau: majd kiemelik oda, mégis csaj tűzoltós.
kommentben pedig spoiler előfordulhat, ennek ez is valahol a lényege, de azért odaírom. főleg, hogy lacrosse felvezette, hogy fordulat lesz,

nyau - 2014. 01. 15. 20:04

winnie! jo ideje nem futottam bele itt spoilerbe. es amennyire remlik regebben mindig felhivtatok a figyelmet az ilyesmire. vagy az nem itt volt? mindegy, tuleltem, es kulonosebben nem is zavar, de akkor is…

LaCRossE - 2014. 01. 15. 20:16

nyau: azért spoiler nélkül a pilotot elég nehéz kibeszélni, nem igaz? winnie-ék szerintem még így is majdnem lehetetlen munkát végeznek minden pilotkritikánál, én nem tudnék spoilermentesen írni.

winnie - 2014. 01. 15. 20:41

nyau: én nem is írok (remélem) posztba spoilert, de a kommentben, még akkor is, ha érdemes a nemnézőknek is olvasnia infóért, előfordulhat – tényleg kibeszélő jelleg van. (én ilyenkor mindig óvatosan olvasom (a kritikákat is, amiket szerkesztek)). látod, fent ki is csillagoztam egy sorozatcímet az első kommentben, nehogy az zavarjon valakit.

Dean6 - 2014. 01. 15. 22:41

Nekem bejött,nálam marad egyenlőre.Kicsit lassú,de nagyon bejött a hangulata,ahogy a szereplők is.Jason Beghe hangja meg…hát zseniális :)

csrpp - 2014. 01. 15. 22:51

Én imádom a zsarus témát, Sophia Bush nagy szerelmem, de baromira nem kötött le a pilot, nem kedveltem (még) meg egy karaktert sem, és a sztorit is nagyon laposnak tartom.. Tény, hogy pl a Harmadik műszakot legalább hatszor láttam (az első két évadot csak 2-3szor), de nekem semmi újat nem hozott még a CPD. Egy részre még maradok. 4/10 Sophia miatt :)

nyau - 2014. 01. 15. 23:29

winnie! En ertek mindent, es nem is akarok vagdalkozni stb. De egy pilotnal kulonosen zavaro az ilyesmi szerintem, az elso kommentelonek pl. sikerult ugy leirnia, hogy ne legyen spoiler. Ezen most csak azert akadtam fenn picit, mert tervezem, hogy megnezem a pilotot, viszont igy valamennyit mindenkepp levon az elvezetbol, hogy tudom mi a “csattano” a vegen.
Varhato igen, hogy esetleg az ember talalkozik spoilerrel, de mindenesetre szerintem pilot kritikanal nem csak az olvasok, de a kommentelok is lehetnenek korultekintobbek.
A kommenteket elolvasom szinte mindig, uj sorozat eseteben kulonosen fontos. Bar senki velemenye nem garancia arra, hogy az adott sorozat nekem is bejon majd, de jo tudni mi az altalanos velemeny.
Szoval, nem hibaztatom Lacrosse-t, neked meg koszi a csillagokat es a posztot is!

Seth (GIE) - 2014. 01. 16. 10:04

Nekem simán hozza azt a szórakozást amit a Chicago Fire, úgyhogy mindenképpen maradok.

Drake - 2014. 01. 16. 15:22

Nem volt ez rossz,de igazán jó sem. Nekem a Chicago Fire-nél is kellett 5-6 rész,hogy jobban berántson.A spoiler meg,amit LaCRossE írt,nem az epizód-végi csattanó,de nagyobbat szólt,mint amit annak szántak.Sajnálom,mert a karakter nem volt érdektelen.Nekem tetszenek az átfedések,átjárkálások a CF-ből,végül is érthető,hisz abból “született” a CPD.A The Chicago Code azért anno sokkal jobban tetszett,ez olyan 5,5-6/10 így elsőre.

laza_kivi - 2014. 01. 19. 21:49

Röviden tömören: nézhető. :) Pedig féltem tőle, mert Voight-ot nagyon megutáltam. De az a jó, hogy a többiek szimpatikusak voltak a CF-ben.
Látom itt az a szokás, hogy az első részben meghal valaki, és hogy gyorsan a nézőkhöz jussanak a karakterek, ezért kellenek a gyerekek.

stargatelost - 2014. 01. 23. 19:07

Na, winnie, a harmadik résszel nyilvánvalóvá vált, hogy igenis kell foglalkozni azzal, hogy spinoff, és sok a közös bennük, mert a tegnapi Chicago Fire cliffjének folytatását áthozták a mai CPD részbe :) Legalábbis Severide kiborulását. Nyilván csak egy töredékét tette ki az epizódnak a két jelenet, de aki nem nézi a CF-et, csak pisloghatott, és hiányérzete lehetett :)

winnie - 2014. 01. 23. 19:30

ezt nem tudhattam akkor, de ki tudja, hogy mi lesz tovabb

stargatelost - 2014. 01. 23. 20:11

Jaja, persze, jogos :) Szerintem még jobban össze fogják fűzni őket, de meglátjuk :)

Amúgy jó a sorozat így a harmadik résszel is, bár a két járőr B sztorijai totál érdektelenek voltak nekem eddig :S

Sunsetjoy - 2014. 01. 23. 22:37

Ha már Chigaco PD, volt Sophia Bush-nak egy vendégszereplése, ott is megemlítették, ha jól értettem, hogy ott szerepel most.

Íme:

http://www.hawtcelebs.com/wp-content/uploads/2014/01/sophia-bush-mythbusters-star-wars-special_1.jpg

Norbi_023 - 2014. 01. 26. 00:48

A sorozat nagyon jó.Nézem a Chicago Fire-t is.A Severide vonalat tényleg áthozták,de engem egy valami nagyon zavart ebben.
Amikor Severide hugát elrabolták az áramszünet után akkor tél volt,hideg és esett a hó.16 órával később tudta meg a nyomozónő aki az ügyön dolgozott,hogy bejelentették a lány eltűnését.Viszont itt pulóverben mászkálnak és zöld minden fa,láthatóan nem téli időjárás van.
Nyilván nem egy azon időben forgatják a két sorozatot,de ha áthoznak egy ügyet(ami jó dolog),ki is hangsúlyozzák,hogy a lány 16 órája tűnt el akkor erre azért figyelni kéne szerintem,mert szvsz. így kicsit hiteltelen volt, vagy ne hozzanak át konkrét ügyet,hanem csak a szereplőket.

Sue - 2014. 01. 26. 21:51

@Norbi_023: maximálisan egyetértek.
Számomra ez a baki konkrétan kiábrándító volt, mert olyan fokú figyelmetlenségről tett tanúbizonyságot, ami ezen a szinten szerintem nem megengedhető.
Értem én, hogy máskor forgatják, meg minden, de ha tudják előre, hogy lesznek ilyen átjárások – márpedig egyértelműen tisztában vannak vele -, akkor az alap kellene, hogy legyen, hogy az ilyen körülményekre (időjárás) odafigyeljenek.

Abbahagyni azért még nem fogom, de hatalmas rosszpontot sikerült beszerezniük, aminek a jóvátételéért meg kell dolgozniuk. :)

laza_kivi - 2014. 02. 06. 22:32

Jogos, szemet hunytam neki. Még megbocsátható, mivel nem egyszerre kezdték őket, és nem jött ki, de nem is kellett volna oda Severide, vagyis jó húzás, csak a körülmények… ejj. Majd a következő évadban. :)

De amúgy számomra korrekt kis sorozat, karaktereket is megszerettem már, az elején páran még nem voltak meggyőzőek, de alakul a dolog.

torun - 2014. 04. 08. 09:02

Méltatlanul hanyagolt ez a topik, így gondoltam, frissítem a hozzászólásokat. :)

Engem ugyanúgy berántott ez is, mint a Chicago Fire. Kellően drámai, ugyanakkor bepillantást enged a sokszor nagyon kemény (értsd brutális) nyomozói munkába. (Persze nem szakmai szemmel nézem, hanem csak mint átlagos néző)

Az külön jó pont, hogy pl. Halstead felfüggesztését egy részen belül megoldották, tetszik a kemény zsaru-belső ügyosztály “játék”. Szóval részemről ez is hétről-hétre várós.

laza_kivi - 2014. 04. 14. 20:24

A legutóbbi rész is tetszett, fájdalmasnak tűntek azok ütések, jól voltak kivitelezve a harcok. :)

egy igazi szakember - 2014. 06. 01. 17:29

A nyomozós sorozatok közül az egyik legjobb. Aki szereti a krimit, annak bátran ajánlom, nem fog csalódni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz