login |

Death in Paradise – írta gromit

2014. 01. 20. 14:55 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(A sorozatról még nem volt bemutató a Junkie-n, ezért a poszt első fele egy ajánló – a tovább mögött pedig a most indult 3. évaddal foglalkozom.)

A BBC egyik legnézettebb krimisorozatának címében a Paradicsom egy képzeletbeli kis karib-tengeri sziget: Saint-Marie (a sorozatot angol-francia koprodukcióban Guadeloupe-on forgatják), amely jelenleg brit fennhatóság alatt áll. Történelmében volt már holland és francia is, a helyiek majd’ harmada most is franciául beszél.

A helyi rendőrőrs is olyan kicsi, hogy még váltás se nagyon akad többműszakos munkára, nemhogy külön helyszínelők, nyombiztosítók, nyomozók és egyenruhások jól elhatárolható feladattal. A bűnügyi nyilvántartás sem feltétlen a legmodernebb, és ha valami igazi szakértőt is be kéne vonni, szükség lenne ballisztikai jelentésre vagy ujjlenyomat-adatbázis használatára, akkor egyszerűen a szomszédos (francia!) Guadeloupe-ra kell elküldeni az anyagot és kérvényt, aztán jövő héten talán válaszolnak is.

Persze a Paradicsomban nincs is szükség ennél többre, kecsketolvajon kívül akad még egy-két felelőtlen jacht-elkötő is, de általában semmi különös. Amíg egy fényűző partin holtan nem találják a helyi rendőrség angol zsaruját (krimirajongók kedvéért rögtön zárt szobás rejtéllyel indítanak).

I shot the Sheriff. (csengőhang)

Így kerül egyszeri kiküldetésre Londonból Saint-Marie szigetére Richard Poole felügyelő (Ben Miller – Primeval, The Worst Week of My Life, Armstrong & Miller Show). A kimért, hűvös, sőt kissé antiszociális nyomozó nem bírja a hőséget és a vakító napsütést, alig várja, hogy végre hazamehessen, de azért átmeneti célkitűzései is vannak: találni egy helyet a szigeten, ahol rendes teát adnak, felhajtani a csomagját, ami a repülőtársaság hibájából nem érkezett meg, és persze megoldani a bűnügyet.

A nyomozáshoz pedáns gonddal áll neki, habár technikai szempontból ehhez rossz helyen van, de akad segítőtárs, akire számíthat: egy ifjú, elhivatottabb (Fidel) és egy idősebb, az életet könnyedebben szemlélő, de hasonlóan alacsonyabb rangú helyi rendőr (Dwayne, akit Danny John-Jules játszik, avagy Cat a Red Dwarf-ból).

Azt hiszem, nem váratlan a fordulat, hogy Richard akarata ellenére leragad a szigeten, de legalább nem csak vele esik ez meg, Saint-Marie rendőrfőnöke Camille-t is “importálja” a szomszéd francia sziget rendőrségétől.

A kulturális és habitusbeli különbségek természetesen adódó humorforrást jelentenek mindvégig, elsősorban a mindig öltönyös Richard és a franciásan laza Camille között, de ne felejtsük el Fidel és Dwayne kettősét se. A sorozat humora az a sose harsány, de állandóan jelen lévő fajta.

Jellegét tekintve a Death in Paradise klasszikus epizodikus nyomozós sorozat (itt külön hangsúly a “klasszikus”-on), de ehhez még sokat hozzáad a helyszín és a karakterek is. Ben Miller végig remekül hozza az új környezetéből teljesen kilógó angolt, bár sejthetjük, hogy igazából ő odahaza is inkább kilógott.

Lehet hogy elsőre nem tűnik túl szimpatikusnak a figura, mégis szerethető, és idővel kicsit fel is enged — persze csak a maga visszafogott módján. Richard még barátot is talál a szigeten – Harry, a gyík például a tengerparton álló háza “tartozéka”.

A Death in Paradise nem váltja meg a világot, de nem is akarja, inkább csak kellemes, hangulatos szórakozás, angolos szemmel egész jó vendégszereplőkkel (a pilotba pl. Rupert Graves is beugrott). És számomra, a karibi (jamaicai) zenének köszönhetően is, igazi FEELGOOD.

A fentiek az első két évadra vonatkozott, a most indult 3. évad nagy változást hozott. A tovább mögött spoileresen folytaton.

A sikert látva a BBC tavaly berendelte a 3. évadot is, viszont Ben Miller kiszállt a sorozatból. Helyére Kris Marshallt (My Family, Traffic Lights, számomra Love Actually) szerződtették a készítők, aztán elénk tettek egy elég ütős trailert.

Természetesen valahogy ki kellett írni Ben Miller figuráját. Richard viszont eljutott arra a pontra, hogy már nem akart minden áron lelépni a szigetről, sőt. Így, bár sokkoló, teljesen érthető, hogy az írók kvázi megismételték a pilotot, csak persze más leosztásban.

I’m not here to take his place. I’m not here to be him.

Az új felügyelő, Humphrey Goodman egész más figura, szinte mindenben Richard ellentéte, ilyen melegben még teát se kér. Szószátyár és szétszórt, de állítólag jó nyomozó és várakozással teli érkezik e messzi, de csodálatos vidékre.

Humphrey nem is csak átmeneti, egyszeri eseti megbízásnak veszi ezt a nyomozást (felesége elvileg egy hét múlva követi). Szegény kicsit megszeppen a hűvös fogadtatástól (főként Camille részéről, aki csak megkedvelte Richardot), úgyhogy suta védekezésre kényszerül, hogy ő csak segíteni jött, és nem akar Richard örökébe lépni.

A “suta” jelző itt sajnos leginkább az írót illeti. Érthető, hogy nem könnyű az új ember helyzete, nem lehet minden rózsaszín, ha egyszer egy ilyen gyilkosság után tényleg nem az, de ez még nem ad felmentést, hogy egy-két dialógus gyengébbre sikeredett. Vagy lehet, hogy jobb lett volna, ha nem akarják Humphrey-t túl sokat beszéltetni (bár Fidel és Dwayne is ki tudott váltani belőlem hümmögést).

Az áldozat személye a szokásosnál is érdekesebbé tette a mostani esetet, a nyomozás szokásos klasszikus stílusú, tanúk/gyanúsítottak kikérdezése, kinek volt módja és lehetősége, és kinek volt bármilyen oka. A végén össze kell hívni a társaságot, hogy a gyilkost mindenki jelenlétében lehessen leleplezni, mert Richard is így szokta (meg Agatha Christie is) – de ezt nem kritizálásként jegyzem meg.

Az egy-két gyengébb megoldás ellenére nyomozás közben nagy pacsit adtam az írónak, amikor (bár szerintem nem kifejezetten ideillő) analógiaként Humphrey bedobta a “fox, goose and bag of beans“-feladványt, amit én “kecske, káposzta, farkas” hármassal ismertem régről. Ezzel a felügyelő nemcsak engem nyert meg, hanem helyi kollégáit is, lelkesen próbálták megfejteni ezt a problémát is, a gyilkossági ügyön felül.

A 3. évad nyitórésze is még erősen Ben Miller karakterére épít (a főcím se változott, talán majd a 2. résztől kezdve), de Kris Marshall új felügyelője is egész jól mutatkozott be. Talán kell még egy kis csiszolódás, de megvan az esély, hogy a Death in Paradise továbbra is jó kis feelgood sorozat maradjon.

16 hozzászólás Ne habozz!

ebiku - 2014. 01. 20. 16:08

Ha Ben Miller olyat alakít, mint anno a Moving Wallpaper-ben Jonathan Pope-ként, akkor nagy kedvencem lesz ez a sorozat is.

turosz - 2014. 01. 20. 17:00

Még csak az első két évadon vagyok túl és teljesen egyetértek a leírtakkal, igazi könnyed, szórakoztató és szerethető sorozat. Viszont kicsit megijedtem a váltástól, mert nekem pont Ben Miller tipikus, karót nyelt brit gyarmati tisztviselő karaktere – és az erre épített poénok – adták azt a pluszt amiért néztem, így most erősen kérdéses a folytatás, ha ez is jön szinkronosan megvárom, ha nem akkor eredetiben kap egy esélyt.

Lemoni - 2014. 01. 20. 18:05

Feelgood sorozathoz képest elég nagy wtf-kal indult új évad :o
Az új nyomozó teljesen más, mint elődje, mégis mindketten a legtipikusabb angol karakterek, Ben Martin remekül hozta az “rendmániás irodakukac” stílust, míg Kris Marshall a hanyagabb, lazább fazont. A csapat többi tagja is szerethető, akárcsak a mindig jól kiválasztott vendégszereplők. A legjobb fej mégis Harry, a gyík :) Érdekes gyilkossági esetek töltik ki az epizódokat, mégis a helyszín, a hangulat, ami a legvonzóbb a sorozatban. Szürke téli napokon egy kis virtuális feltöltődés: tenger, napsütés, zene :)

galocza - 2014. 01. 20. 18:36

jónak tűnik a pótfelügyelő, de én mindig siratni fogom poole-t…

Bullseye - 2014. 01. 20. 18:43

Én imádom a sorozatot, és nagyon fáj a váltás, még akkor is, ha Miller kérte, hogy mehessen. Meg a nemszövődő románc is szórakoztató volt. De majd megszokom az új srácot is (már ő is románcképes, bár kissé perverz lenne a dolog egyből…). És remélem többet lesz a rendőrfőnök is, mert ő is remek karakter!

/Off
De az a rinyálás, ami külföldi fórumokon ment! Mert Camille nem gyászolt eleget egyesek szerint – gondolom nekik nem esett le, hogy eltelt 1-2 nap, mire megjött az új srác.

gromit - 2014. 01. 20. 22:30

Richard Poole/Ben Miller hiányozni fog, ez nem nagyon kérdés (ezt a végén kihúztam az írásból, mert túl klisés :) ), de önmagában Kris Marshall egész jó.
Viszont annyira ügyeltek rá, h totál ne legyen olyan, mint az előző felügyelő volt, szinte mindenben ellentéte neki, úgyhogy nagy kérdés, hogyan fognak összepasszolni Camille-lal, mennyire húzták ki ezzel a talajt a kultúrák ütközéséből származó humor alól.

Na, ez az, ami az első részből még nem derül még ki. A potenciál megvan, de majd meglátjuk. Gondolom fent lejött, h én optimista vagyok. Persze lehet, h mert én is igénylem szürke téli napokon az ilyen kis kizökkenéseket :)

az El Diablo nevű olvasó - 2014. 01. 21. 00:22

A mellett se menjünk el, hogy női főszereplő, Sara Martins mekkora eyecandy :)

http://static.whatsontv.co.uk/sites/default/files/styles/large/public/media/3315479-high_res-death-in-paradise-series-2.jpg

GoloM - 2014. 01. 21. 07:37

A felütés alapján nekem a Kalandos nyár ugrott be elsőként… :)

wildart - 2014. 01. 21. 10:10

Köszi az írást,remek kedvcsináló!

Épp a napokban néztem a Johnny Englisht,nekem ott is Ben Miller volt a kedvencem.Tudni valamit arról hogy miért ment el?(Kapott más ajánlatot,vagy csak megunta?)

Hunnenkoenig - 2014. 01. 21. 14:45

Na ez meghozta a kedvem, pedig nem rajongok a brit sorozatokert. Ezt most beprobalom.

castro - 2014. 01. 21. 14:59

Erről nem került említésre a posztban, és talán van, aki nem tudja: Az első két évadot már ledarálta magyar szinkronnal a Film Mánia és éppen most ismételi a Film Café.

Koczy - 2014. 01. 22. 20:08

Én korábban egyetlen részt sem láttam a sorozat, de tegnap a 3×02-t megnéztem Michelle Ryan miatt. Aki vicces módon kvázi többet akciózott ebben egy színésznőt játszva mint tavaly a Covert Affairs-ben ahol egy CIA ügynököt alakított 4 részben.
Ja plusz Peter Davison is feltűnt a részben, szóval vicces volt látni egy korábbi Doktor meg egy korábbi (egyszeri) companiont a Doctor Who-ból együtt. :)

Megmondom őszintén maga az epizód számomra kicsit unalmas és kiszámítható volt. (Azért Michelle-t majd megszekálom kicsit szerintem vele, ha legközelebb összefutunk :) ) Kb. 10 perc alatt rájöttem, hogy mi az ábra valójában. Persze, lehet, hogy csak azért mert túl sok krimit nézek. :D
Majd ha lesz egy kis időm esetleg akkor lehet, hogy majd bepróbálom a sorozatot az elejétől és megnézem milyen volt Ben Miller-rel.

Koczy - 2014. 01. 24. 16:14

“Tudni valamit arról hogy miért ment el?(Kapott más ajánlatot,vagy csak megunta?)”

Per pillanat most itt játszik Londonban színházban még március végéig.
Egyébként lehet csupán arról van szó, hogy nem akarta magát hosszabb időre lekötni egyetlen sorozathoz.
Vannak színészek akik mindig keresik az új kihívásokat és nem akarják ugyanazt csinálni évekig.
(Ha már az előző hsz-emben említettem, pl. Michelle is azért nem vállalt hosszabb tévés szerepeket a Bionic Woman óta mert mindig azt mondja, hogy nem akar csak egyetlen karaktert jászani évekig.)

Amúgy olyan szempontból sajnáltam, hogy a 3×02-ben már nem Ben karaktere volt a nyomozó, hogy ő és Michelle jóban vannak, anno együtt csinálták a Huge című filmet 2010-ben (Ben rendezte, Michelle szerepelt) és az epizódot tekintve mókás lett volna, ha még Ben karaktere a nyomozó. (Bár, lehet csak nekem :) )

Hunnenkoenig - 2014. 01. 26. 16:31

Ledaraltam az elsö ket evadot es a harmadik elsö reszet.

Nagyon sajnalom, hogy Ben Miller nem folytatta a sorozatot es igy kellett elmennie. Bar illöen irtak ki es ezt becsülöm. Nagyon megkedveltem a szineszt is es a karaktert is.

Az uj felügyelöt a Love Actually ota kedvelem, ugyhogy varom, hogy alakulnak a dolgok vele.

Azt mar az elejen tudtam, hogy az asszony nem fog utana jönni.

mivanmar - 2014. 02. 11. 11:39

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a sorozatra, nekem nagyon bejött. A Monkey Island játékok óta gyengém ez a karibi akcentus :)

gromit - 2014. 02. 26. 00:50

Eleinte álommeló a Paradicsomban forgatni, de évente ismétlődően 5-6 hónapnyi forgatás olyan messzire, két év után már sok lehetett Ben Millernek.

Az új felügyelő Humphrey egész hamar egész jól beilleszkedett, vele is jól működik a sorozat :)

A 3×07 szerintem az eddigi legszórakoztatóbb rész volt, legalábbis én nagyokat nevettem rajta :)
Most nem voltam felkészülve vendégszereplőkből, h kit ismerhetek, de az egyik rögtön ismerős volt. Úgy rémlett, már volt vmikor és inast játszott… aztán kapcsoltam, h nem itt volt inas egy korábbi részben, hanem a Kaliforniába jöttem-ben! :) (Geoffrey avagy Joseph Marcell)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz