login |

American Idol: kezdett a 13. évad

2014. 01. 21. 15:00 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Erőt vettem magamon és megint bepróbáltam egy American Idol-évadot, amire két éve nem volt példa (és hol vannak azok az idők, amikor a top5-6-ig (ott szokott unalmassá válni nekem) néztem is a reality-t…?), de már a dupla premier első részében rájöttem, hogy ez a műfaj már nem nekem való, nem nagyon tud lekötni. Nézném én szívesen, mert érdekes látni egyes énekesek útját a starttól a fináléig, de folyton az járna a fejemben, hogy mást is nézhetnék. Hosszú ez már nekem.

De azért íme egy röpke poszt, ha valakinek lenne mondandója vagy kibeszélnivalója. Csak maradt néző, nem? Olyan, aki az Idol-t részesíti előnybe a The X Factor vagy a The Voice ellenében.

Nyilván lehet miről, hiszen nem csak zsűricsere volt (megint), hanem producerváltás is, no meg az egész műsor megközelítése változott. Egyelőre a szerkezetbéli változások zömét még nem látni, de más lesz a selejtezők menete és talán az élő adásokban is lesznek változtatások, az viszont már most látszik, hogy a The Voice mintájára pozitívabb lett a műsor, nincsenek nagyon benne röhögnivaló szerencsétlenek – majd kiderül, hogy veszi ezt a közönség. (Azt hadd ne vegyem nagy változásnak, hogy van benne The Chamber.)

A zsűribe visszajött Jennifer Lopez, aki ugyanazt hozza, mint legutóbb – még mindig aranyos, de nem túl izgalmas, de szerencsére Harry Connick Jr. is érkezett. Nem tudom, hogy én vagyok-e elfogult (anno ebben a 9. évados kritikában már istenítettem őt, amikor mentorkodni jött egy adásra – nem csoda, hogy azóta próbálják őt megszerezni), azt sem tudom, mennyire őszinte, de amit csinál, az nagyon jó. És itt nem csak értékelésre gondolok, hanem a társaival való interakciókra is. (Még mindig fura belegondolni, hogy ő volt a pszichopata sorozatgyilkos a Sigourney Weaver-es Tökéletes másolatban.)

A kezdés egyébként korrekt volt, de nem nagyon villanyozott fel. A Hollywood Round-ot sokkal szívesebben nézném, de mivel nem árt, ha valamennyire ismerem az oda kerülő versenyzőket, ezért a meghallgatásokat is kéne. Azok viszont (főleg így) nem nagyon kötnek le, így az American Idol végérvényesen elrobogott mellettem.

Ami még érdekes volt, hogy mennyire visszafogottan kezdett a műsor idén. Máskor 10 percen át üvöltöznek, hogy “új évad”, meg hogy mekkora nevekből áll a zsűri, most viszont bumm, in medias res, bele a közepébe. Oké, aztán 5-10 perc után zsűriztek meg közönségeztek is, de látni, hogy már nem az értékelőkön van a hangsúly, hanem az értékelteken. Remélem, ez így is marad. Abban viszont nem reménykedek, hogy a zsűri nem csak dicsérni fog az élő körökben – főleg, ha tartani kívánják a pozitív megközelítést.

11 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2014. 01. 21. 16:02

Persze, hogy maradt, nekem mindig is az Idol marad az első számú tehetségkutató, hiába lett azért már sokkal jobb a Voice is az indulása óta! Sőt, 3 ilyen zseniális évad után kijelenthetem, hogy a kedvenc sorozatom:)
Az viszont nekem furcsa volt, hogy így is elég sok röhögnivaló szerencsétlent beletettek, hiába mondták, hogy nem lesz! Bár lehet, hogy inkább a 2. részben voltak, már összemosódik a kettő.
A kezdés volt az egyedüli, ami nem tetszett:( Vártam a nagy adrenalinlöketet, aminek a végén a képembe robban az új főcím, erre benyomtak egy random énekest, még csak különösebben jó sem volt, és hát a főcím is inkább csak pukkant, az előző sokkal jobb, ötletesebb volt…

“Abban viszont nem reménykedek, hogy a zsűri nem csak dicsérni fog az élő körökben – főleg, ha tartani kívánják a pozitív megközelítést.”
??? Ez a műsor épp az, ahol mondanak valós kritikákat is, nem Voice, ahol csak azért ül ott a zsűri, hogy poénkodjon, meg mindenkit körbedicsérjen…

winnie - 2014. 01. 21. 16:13

csak az eleje alapján írtam, lehet, hogy később voltak.

“Ez a műsor épp az, ahol mondanak valós kritikákat is, ”

mondanak persze, hogy valós kritikát, de a steven tyler-jennifer lopez-féle évad minden határon túlment ömlengésben. mármint a live show-kra gondolok. tyler jó arc volt, kedveltem, de túl közel került mindenkihez és kizárt, hogy mindenki annyira jó lett volna mindig, mint ahogy mondta. volt kritika is, de az annyira becsomagolt, hogy csak na.

“A kezdés volt az egyedüli, ami nem tetszett:( ”

nálam ezerszer inkább tartalom, mint külsőség. jobban érdekel, hogy mit csinálnak a versenyzők és/vagy a készítők, mintsem a promókészítők (mert ott nyilván a vágás a lényeg, nem az, hogy mit mutatnak), akiknek sokszor semmi közük az idol-gárdához. nézni szeretem a túlhúzott kezdéseket, de ezek inkább technikai elismerések, mint a műsor jellemzői. (meg aztán szerintem manipulatívnak sem kell lenni, hogy feltétlenül nagy durranással kezdeni vagy zárni)

jockey - 2014. 01. 21. 16:46

Hogy hívják az első képen látható nőt?

jockey - 2014. 01. 21. 16:49

Marrialle Sellars éljen a Google képkeresője :)

Anachel - 2014. 01. 21. 16:55

Évek óta kísérem figyelemmel az American Idol-t és csak ezt, a többit sosem próbáltam be, nem is érdekel. Be kell vallanom, már tavaly is csak az élő showk kötöttek le. Így lesz ez a 13. évaddal is az már biztos. Nem jönnek be már a meghallgatásos epizódok. Ami eltántorít még kicsit az az hogy mostanában soul-osabb meg r&b-s beállítottságú tehetségek fényeskednek és nincs egy valamirevaló rocksztárpalánta…. De majd most :D

Thomas - 2014. 01. 21. 23:37

winnie: sejtem, hogy mire gondolsz, ezt egyszer a 10. évad után meg is beszéltük, hogy ott szerintem sem igazán volt mit kritizálni, annyira jó mezőny jött össze:) oké, Lopez (és Mariah Carey is) inkább a Paula Abdul-féle dícsérgetős vonalat folytatták (szerintem ez már az Idol formátum része, hogy mindig kell egy ilyen zsűritag), de a fiuktól (Randy, Keith és Steven Tylertől is) azért hallottunk normális kritikákat szerintem! nem tudom, meddig nézted, de az volt Tyler első évada, később azért belejött, a 11. évadban már olyan szépen lehúzta pl. Hollie Cavanagh-t, szeirntem akkor is, amikor nem is érdemelte meg, hogy már ezért haragudtam rá:) Nicki Minaj is kritikusabb volt, csak neki annyira irritál a stílusa, hogy nem nagyon foglalkoztam a véleményével. engem sokkal jobban zavar a Voice-ban az az állandó poénkodás, meg mellébeszélés, ott tényleg senki sem mond egy valamirevaló kritikát:)

a másik dologban meg nem fogunk egyetérteni, mert én kimondottan szerettem (legalábbis az Idolban) mindig ezeket a “túlhúzott kezdáseket”, ezek valahogy megadják nekem az alaphangulatot, érezni szeretném, hogy igen, végre elindult az újabb évad, ez egy nagy esemány, robbanjon az egész a képembe, aztán amikor megtörtént, indulhat a tartalom:) egy évadnyitónál szerintem abszolút belefér ez az 5 perc még annak is, aki nem szereti:) igaz, az utóbbi 2 évadban rászoktak, hogy a sima élő adásokat sem csak egy “This is American Idol”-lal kezdik, hanem mondjuk egy drámai összevágással az előző heti kiesés utáni pillanatokból, de szerintem ez abszolút illik a műsorhoz, mert számomra ez egy grandiózus show, és segít ráhangolódni, akkor már érzem, hogy mekkora a tét és kezdődhet az izgulás a kedvenceknek:) magyarán olyan, mint amikor egy focimeccs előtt hergelik a nézőket:) de ez nyilván attól is függ, hogy ki hogy nézi, te lehet, hogy tárgyilagosan, nekem az Idol egy nagy esemény, ami az egész hetemet meghatározza, pláne, amíg bent van a kedvencem:)

Thomas - 2014. 01. 21. 23:44

jockey: az első képen az a “nő”, Stephanie Hanvey, egy 16 éves kicsaj:) ahogy nézem, Marrialle Sellers az volt, akivel “elszúrták” a cold opent:)

Anachel: pedig én annyira szeretem az Idol válogatóit, amennyire unom már a többi műsorét:) ez valami fantasztikus érzés, hogy csak bemennek, énekelnek, és nem kapunk 10 percenként hosszú, bőgős drámázásokat a képünkbe, meg nincs erőltetett poénkodás sem:) egy meghallgatásnak ilyennek kell lennie, ráadásul két-háromszor annyi versenyzőt bemutatnak egy adásban, mint a többi műsorban, sokkal pörgősebb…
az viszont tény, hogy az előző évadban nem volt egy valamire való rocker, de talán majd most lesz, volt már 1-2 olyan hang:)

winnie - 2014. 01. 22. 06:01

“mert én kimondottan szerettem (legalábbis az Idolban) mindig ezeket a “túlhúzott kezdáseket”,”

én is azt írom, hogy szeretem nézni őket. az america’s got talentnél is, néha némelyiket még linkeltem is.

Thomas - 2014. 01. 22. 12:27

winnie: bocs, már olvasni sem tudok, valahogy a “nézni szeretem” úgy jött le nekem, hogy “nem szeretem”:)

dragon - 2014. 03. 06. 20:35

Te jó ég, mi volt ez a tegnapi adás?! Még a tavalyi X-eknél is durvábban esett itt a színvonal, ez egyszerűen nézhetetlen és hallgathatatlan, a dalválasztások és a kommentek is szarok, most akkor vagy szidják az idei “tehetségeket” vagy nyalják, de ez így tök értelmetlen. Ez a zsűri egy kalap szar, de tényleg… kíváncsi vagyok nézőszámban majd mit hoznak az adások.

dragon - 2014. 05. 05. 10:25

Aki American Idol-t nézne, az ne tegye, menjen ki napozni (naptej kötelező, és 11-15 óra között ne!), sportoljon, esetleg dolgozzon, tanuljon, olvasson, stb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz